2016-04-19 1031 瀏覽
吃放題, 任何時間, 也受歡迎. 一班朋友約食飯, 找家吃放題的餐廳, 無得輸. 當然, 市場上, 選擇不少, 不過極尚大瀛喜日本料理, 就是當中質素比較高的一家.閒日來到, 成人每位$228, 未算太便宜, 但吃到的, 就超級豐富. 因為這裡, 其實是放題 + 自助, 有不少自助的食物, 如沙律, 醉雞翼, 炸丸子等等.至於喝的, 汽水是例牌的, 特別之處在於有橙汁, 蘋果汁, 以及豆漿等等.說回主角放題的食物, 重頭戲是刺身, 先聲奪人, 賣相滿分. 這天選上了珍寶赤蝦, 深海鯨龍魚, 北海道帶子, 三文魚, 希靈魚, 劍魚腩, 以及有頭甜蝦等等, 用料新鮮, 選擇不單單是大路的, 有驚喜.刺身之後, 是壽司, 火炙燒芝士大蝦卷最合我心意, 大蝦爽口, 芝士味濃.再來的是幾款火炙壽司, 包括醬燒皇帝蟹棒壽司, 極品和牛壽司, 以及芝士醬燒大蝦壽司. 醬燒皇帝蟹棒壽司, 用上皇帝蟹棒, 鮮嫩. 極品和牛壽司, 和牛肉質靚, 多吃幾件才覺滿足.極尚大瀛喜勝在熟食選擇多, 黃金燒原隻帆立貝是必吃的, 帆立貝份量十足, 香噴噴, 夠新鮮, 也香口.接下來是新推出的菜式, 白汁煮藍青口是也,
接下來是新推出的菜式, 白汁煮藍青口是也, 有我最愛白汁, 很惹味.
海鮮停不了, 白汁芝士炒海蝦, 香濃的芝士, 爽口的海蝦, 很吸引.
鏡頭一轉, 吃吃羊吧. 燒紐西蘭香草羊鞍贏在羊羶味突出, 肉嫩, 帶香草的香味.
卡邦尼三文魚小酥盒做得幾細緻, 酥皮香脆, 不過製作需時, 要等好一陣子才有得食.
CEO當然要吃菜蔬, 這客炒有機雜菜, 幾油膩, 重手了點.
小晴晴愛吃烏冬, 熱稻庭烏冬就最適合她呢.
甜品方面, 選擇有雪糕, 糯米磁, 豆腐花, 意式奶凍, 木糠布甸, 軟雪糕, 馬卡龍, 以及葡撻等等, 我還是喜歡簡簡單單, 吃一客豆腐花吧.
質素高的放題, 當然相當旺場, 大家來到極尚大瀛喜日本料理, 準會吃得滿足!
2016-04-18 1044 瀏覽
多數食日本放題都係旺角, 朋友介紹原來銅鑼灣都有, 急不及待成班同事放工就去試, 一定要預早BOOK, 我地平日去食都全場爆滿.食日本放題熱食己經唔係重點, 回本食物當然係狂食刺身壽司啦, 我地成班餓, 見到一大盤刺身放低時, 忍唔住大叫左出黎總括全部食物都好新鮮, 雖然旺角百零蚊我都試過, 但貴少少食反D質料好D既日本放題, 我個人覺得好值得食左好多熱盤, 但無乜特別無影相, 反而我地最後忍唔住要再叫多次SUSHI食, 哈~回本了
壽司款式超多, 蝦好彈耳, 係D飯硬左少少
一大盤刺身係如此震撼
ENCORE再ENCORE太精彩
2016-02-24
一大盤刺身係如此震撼
  • 三文魚
  • 花之戀
2016-04-17 1229 瀏覽
沒有去錯的日式放題成日都聽到好多朋友講話 極尚大瀛喜嘅放題好好食,不過講咗咁耐都未有機會去。今次終於能夠花兩個鐘頭嘅時間來感受一下啦!因為朋友需要睇老公放工之前返屋企嘅關係,係呢個偷偷摩摩食好嘢嘅時間,我哋揀咗五點半至七點半嘅早輪!個人應為呢個早輪真係十分之好,一嚟唔多人,而且無咁嘈,落單送到嘅時間亦都好快,總之呢個時間就幾抵食啦!泥到咁出名咁多人推薦嘅日式放題,第一時間梗係睇下個飲品部!話呢度嘅飲品選擇真係出奇地多,而且仲有好多貴價飲品,包括我至愛嘅IF 椰子水!街賣緊呢支野要13蚊咖!另外當然唔少得嘅就會有韓式嘅忌廉溝鮮奶啊,道地綠茶,烏龍茶,橙汁,汽水,啤酒等等無限量供應啦!飲品種類供應滿分!另外仲比我睇到一個驚喜就係呢一度竟然係有乳酪機同埋雪糕機啊!而且仲有好多配料可以加落去自己嘅雪糕度,同行朋友即刻整左一杯嚟食,呢度嘅軟雪糕都幾好味喎!另外仲有一個自助嘅食物部,有好多唔同嘅甜品仲有我最鍾意嘅馬可龍,另外總會有d 泰式日式中式嘅前菜, 特別喜歡呢一度嘅醉雞亦,十分入味而且雞翼好大隻!另外仲有粟米呀湯羹等等可以響自助食物部攞到!嘢食未嚟之前可以食住先!先來一定要叫刺身啦呢度嘅刺身
沒有去錯的日式放題

泥到咁出名咁多人推薦嘅日式放題,第一時間梗係睇下個飲品部!

先來一定要叫刺身啦呢度嘅刺身十分新鮮,而且他嘅種類很多,多達十四五種,而蝦都有兩種有大甜蝦同埋大隻紅蝦,質感都很好啊!上枱嘅時候仲擺得十分靚仔,特別用咗乾冰令到感覺更加仙氣!帶子都十分美味啊!
壽司上枱真係好靚,而且質素有板有眼,同一般單點嘅壽司店一樣出色!
強烈推介呢個燒帆立貝大隻好食,而且味道調教剛剛好,上枱熱辣辣超正!
炸天婦羅質素亦都好不才有蝦蟹棒給其他惹味選擇
而我最欣賞嘅就係呢度嘅燒物,選擇多而且全部都新鮮即叫即燒,雞軟骨同埋燒日本紫薯仔都好好味啊!
可惜我哋兩個都唔係食得多嘢嘅人唔可以再食更加多嘅好嘢食最後就點啊甜品同埋雪糕呢度嘅雪糕都有好多種有大腳板,牛奶棒同埋其他雀巢嘅杯裝雪糕等!梗有一樣啱食啊!
環境,速度,食物,飲品同埋甜品嘅質素都好高,選擇很多,而且上枱嘅時候亦都精心咁樣擺位,睇得出有誠意,唔怪之得個個黎親都極力推薦啦!
星期一至四嘅五點半都係$228,唔需要在押外加錢去食啲高質素食品因為全部都已經好高質素啦!抵食血拼就係咁囉!
2016-04-17 909 瀏覽
幫公司同事FAIRWELL, 一行12個人去食, 因為一早BOOK左枱, 等都唔洗等就有位.由於最近做緊PROMOTION, 每6個人就FREE一個人頭, 所以12個人FREE左兩個人頭每人埋單都只係240 落樓  比起其他放題 真係抵不過我地12個人  被安排左去一個類似包廂仔   就真係迫左D講返野食SASHIMI 真係可以用肥美黎形容野飲 首推樽裝椰子水唔黎都唔知咁抵  價錢上同SASHIMI黎睇可以再黎

每人埋單都只係240 落樓  比起其他放題 真係抵

講返野食

SASHIMI 真係可以用肥美黎形容

野飲 首推樽裝椰子水
唔黎都唔知咁抵  價錢上同SASHIMI黎睇可以再黎
2016-04-11
2016-04-16 1496 瀏覽
分久必合,合久必分,約工友吃頓飯以表謝意,年輕人,吃自助餐或放題是大熱之選擇,結果選了吃放題。吃放題,仍是受香港人歡迎,但最重要是有質素,得到消費者的認同,才可以繼續營運,否則在汰弱留強的情況下,弱者會自動消失,這晚餐廳坐滿了人,給我們很大的信心,若是中伏,起碼有這麼多人陪。年輕人已熟悉點餐程序,揭開一大疊點餐紙,剔呀剔,我還是到外面的食物檯巡一下,有沙律,小食,湯,甜品,雪糕,陣容鼎盛,而我最開心是見到有大雪櫃,放滿超多款飲品,好似超級市場咁,還要是任飲。以下是我們試過的:油甘魚,甘香,幾新鮮。三文魚,不過不失。珍寶赤蝦,肉爽,新鮮。北海道帶子,甜美,好味,靠得住。有頭甜蝦,幾大隻下,過得去。北寄貝,OK的。龍蝦膏甜蝦,好好味。北海道帶子芝士大蝦卷,幾特別,好吃。黑松露燒三文魚壽司,喜歡黑松露的香味,但不夠多。柚子皮左口魚壽司,加了柚子的清香,正!醬燒皇帝蟹棒壽司,燒過的蟹棒好食。芝士醬燒大蝦壽司,溶的芝士夾大蝦,好味是正常的。明太子帆立貝壽司,鹹香特別。穴子壽司,略嫌不夠肥美。火炙芝士大蝦卷,喜歡火炙壽司,配蝦當然好食。海膽黃金蝦壽司,矜貴,絕配。白汁芝士炒海蝦,汁太膩。鐵板蒜片牛
分久必合,合久必分,約工友吃頓飯以表謝意,年輕人,吃自助餐放題是大熱之選擇,結果選了吃放題。吃放題,仍是受香港人歡迎,但最重要是有質素,得到消費者的認同,才可以繼續營運,否則在汰弱留強的情況下,弱者會自動消失,這晚餐廳坐滿了人,給我們很大的信心,若是中伏,起碼有這麼多人陪。
以下是我們試過的:

油甘魚,甘香,幾新鮮。
三文魚,不過不失。
珍寶赤蝦,肉爽,新鮮。
北海道帶子,甜美,好味,靠得住。
有頭甜蝦,幾大隻下,過得去。
北寄貝,OK的。
龍蝦膏甜蝦,好好味。
北海道帶子芝士大蝦卷,幾特別,好吃。
黑松露燒三文魚壽司,喜歡黑松露的香味,但不夠多。
柚子皮左口魚壽司,加了柚子的清香,正!
醬燒皇帝蟹棒壽司,燒過的蟹棒好食。
芝士醬燒大蝦壽司,溶的芝士夾大蝦,好味是正常的。
明太子帆立貝壽司,鹹香特別。
穴子壽司,略嫌不夠肥美。
火炙芝士大蝦卷,喜歡火炙壽司,配蝦當然好食。
海膽黃金蝦壽司,矜貴,絕配。
白汁芝士炒海蝦,汁太膩。
鐵板蒜片牛柳粒,蒜片好惹味,肉質也過得去。
香草蒜香牛油帆立貝,夠牛油香,想再叫多一次。
黑松露伴牛油炒鮮雜菌,好香黑松露,全碗食光。
炒有機雜菜,炒椰菜,炒得幾好,又夠熱。
皇帝蟹棒天婦羅,漿粉上得不算厚,啖啖肉,過癮!
虎蝦天婦羅,同樣炸得鬆脆。
自家製吉列蠔,都不錯,個外層都脆,蠔是細的。
黃金燒原隻帆立貝,較喜歡牛油蒜蓉,但一試無妨。
燒紐西蘭香草羊鞍,意想不到燒得幾好,不太羶。
秘醬汁燒牛仔骨,無醬汁較好。
有機鮮菠蘿,燒熱的菠蘿更甜,幫助消化。
燒鰻魚串,好正!可來多幾串。
鹽燒牛舌,不過不失。
燒有機日本蕃薯仔,次次都食,連皮食埋。
網紙甜薯,外形吸引,但無網紙較好。
牛肉鍋,熱食之選,份量幾多,牛肉質素過得去。
牛尾湯,普通。
熱稻庭烏冬,幾滑。
奶凍,普通。
紫薯雪糕,不夠滑。
價錢吸引,抵食過自助餐,會再來。
2016-04-16 1426 瀏覽
大吃大喝 ... 通常有一個不好的意思, 讓人覺得不夠積極、慵懶、不思進取的感覺, 可是當走進燈光燦爛的極尚大瀛喜,面前有一排比人高的大雪櫃,右邊甜品櫃放出大量精緻甜品......當記起兩小時後要付出一張兩張花碌碌的銀紙後, 我寧願沉溺在大吃大喝當中。刺身的魚肉肥美, 油份不多, 肥膩感較輕, 魚味濃郁, 入口即溶;帶子厚切, 味道新鮮、甘甜, 甜蝦、赤蝦口感軟嫩, 肉質膠起是黏黏的美味。壽司一口一粒, 醋飯不太黏牙, ok呢!呈金黃色的焗帆立貝帶微微焦香, 下面帆立貝仍保持綿密質感, 鮮甜風味融入面上的芝士醬中。烤羊架的表面有一點點脆脆的口感, 肉質滑嫩, 吃有羊香卻不羶。刺身的新鮮美味程度是讓人一點再點。最後來一杯充滿冰感的紫薯軟雪糕吧!
面前有一排比人高的大雪櫃,
右邊甜品櫃放出大量精緻甜品......
壽司一口一粒, 醋飯不太黏牙, ok呢!
刺身的新鮮美味程度是讓人一點再點。
最後來一杯充滿冰感的紫薯軟雪糕吧!
題外話/補充資料: 味道 4 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 4
2016-04-15 1638 瀏覽
今次特登提早放工過海黎到銅鑼灣慶祝朋友生日平時食日本放題大約百幾蚊個E間要二百幾, 本身覺得少少貴, 但食完之後覺得非常"物有所值" 真心問左句, 佢地會唔會蝕本嫁 環境唔錯,位與位之間都寛落待應人數都充足我地5點幾來到, 客人都唔少哦建議打電話黎BOOK位, 因6點幾已滿坐當待應帶我地進入位前,會經過" Food Island" <-名我改既, 我唔知叫佢咩好好多小食, 飲品, 甜品可取 Food Island 既食物款式種類非常多飲品區唔講以為自已去左便利店幾個大型雪櫃比你取飲品仲有鮮果汁同豆漿選唔鐘意凍野, 熱飲櫃都有, 勁右手邊仲有茶水區 真係未試過食放題飲品款都咁多樣比你選擇食物區有熱食區,沙津BAR, 籌司等等等比你攞..甜品區 有我最愛既雪糕機, 乳酪機呀 仲有好多雪糕雪條攞款式多既甜點 連馬卡龍都有終於來到位枱面有本好厚好厚既Order Book好喜歡裏面既設計每款食物名稱旁都會有食物既樣作對比刺身方面鮮甜味美, 口感彈牙,厚度適中, 每次上刺身時都會有乾凍襯托令食慾大增天婦羅及炸物 炸得非常金黃色,食落可口, 新鮮熱辣上枱,各位, 小心辣親哦
今次特登提早放工過海黎到銅鑼灣慶祝朋友生日
平時食日本放題大約百幾蚊個

真心問左句, 佢地會唔會蝕本嫁
環境唔錯,位與位之間都寛落
待應人數都充足
我地5點幾來到, 客人都唔少哦
建議打電話黎BOOK位, 因6點幾已滿坐
好多小食, 飲品, 甜品可取

Food Island 既食物款式種類非常多

飲品區
唔講以為自已去左便利店
幾個大型雪櫃比你取飲品
仲有鮮果汁同豆漿選
唔鐘意凍野, 熱飲櫃都有, 勁
右手邊仲有茶水區

真係未試過食放題
飲品款都咁多樣比你選擇

食物區
有熱食區,沙津BAR, 籌司等等等比你攞..

甜品

有我最愛既雪糕機, 乳酪機呀
仲有好多雪糕雪條攞
款式多既甜點
連馬卡龍都有
終於來到位
枱面有本好厚好厚既Order Book
好喜歡裏面既設計
每款食物名稱旁都會有食物既樣作對比
2024 瀏覽
刺身方面鮮甜味美, 口感彈牙,厚度適中,

每次上刺身時都會有乾凍襯托
令食慾大增
天婦羅及炸物 炸得非常金黃色,
食落可口, 新鮮熱辣上枱,
各位, 小心辣親哦
壽司口感及外型唔錯,
每件都同相片中的一樣

極尚大瀛喜
感覺食材新鮮, 食物款式多樣化, 每款都咁有水準
併合放題自助餐模式, 好想再約朋友黎多次食哦
2016-04-12
慶祝紀念
生日
  • 刺身
2016-04-15 1354 瀏覽
~~4個小生尋食記~~作為大食的港男,出來吃晚飯,當然吃放題可以切底滿足口神及肚腩。 自從在香港島返工後,到銅鑼灣吃飯機會大增而銅鑼灣比旺角的放題質素都很不同,相對環境及食物都較好。 餐廳採取半開放式設計,飲品及甜品都是自取。飲品的選擇很多,有汽水 烏龍茶等。(烏龍仲要是無糖) 主菜都未吃,就已經被甜品吸引著款式都不少,包括Yogurt 在內 Cheese Cake 更是Must eat item!! 少吃多滋味,不錯。 刺身絕對是放題皇牌推介,三文魚,大大蝦刺身,十分厚切且新鮮。作為放題質素而言,十分不錯。 而餐廳絕對不會漏上菜,所以吃之前一定要計好份量呀~~ 反正都會有Round2 3 所以不太點得多 熱食方面,絕不馬虎。牛舌向來是串燒必點的item! 這個牛舌配上檸檬汁下,十分清新。而且燒得很乾身帶有油份,故整體CP值極高。 另一至愛:羊鞍~ 同樣地,十分鮮嫩的肉身,帶有點點羊羶味,燒的時間掌握得很好,不會太過位,而十分可口。4個人整體Encore 了3次 !!!整體來說,與平日放題不一,食物質素很高,令人感到意外。
~~4個小生尋食記~~

自從在香港島返工後,到銅鑼灣吃飯機會大增
而銅鑼灣比旺角的放題質素都很不同,相對環境及食物都較好。
主菜都未吃,就已經被甜品吸引著
款式都不少,包括Yogurt 在內

整體來說,與平日放題不一,食物質素很高,令人感到意外。

2016-04-14 1137 瀏覽
早前朋友生日,以往生日不是到唱K便是到韓燒,這次想特別一點,選擇了放題。眼見這所放題的評價不俗,便來一試其實。先點刺身,一上枱便看到夢幻的情境,彷彿感覺到刺身的冰凍新鮮。刺身的選擇相當多,當中油甘魚相當美味,肥美且油脂豐腴。即便是普通的三文魚也相當鮮甜肥美,encore了不少回呢。不得不提的更是珍寶赤蝦,赤蝦的大完全對得起「珍寶」二字,甘甜嫩香,吃畢口裡還餘下豐盛的油香味。這所放題的壽司都相當細小,飯的份量比起平常吃的都來得小,令到我們可以慢慢品嚐不同款式的壽司亦不會覺得過份飽肚。和牛壽司上面配以蔥粒,和牛嫩滑非常,蔥粒增加壽司的香。蟹柳壽司看似普通,但吃下沒有平常仿蟹柳的雪櫃味,相反,有真正蟹肉的鮮味,而且面頭微微一燒,更香。鰻魚壽司亦是相當不錯,入口慢慢溶化,軟綿。另外亦有卷物手卷,不要以為手卷會很飽其實手卷的Size很小,幾乎一口可以吃畢,相當可愛。味道亦新鮮呢。除了普通壽司,這放題還有一些創意壽司,外面吃不到的喔。有鮮蝦配蝦膏,鮮味非常。另外中間的那件是帆立貝配鵝肝及奇異果,帆立貝鮮甜,鵝肝入口即溶帶點油膩,但奇異果的鮮甜清香解其油膩,讓整件壽司配搭得相當好。天婦羅亦是另一必點
這所放題壽司都相當細小,飯的份量比起平常吃的都來得小,令到我們可以慢慢品嚐不同款式的壽司亦不會覺得過份飽肚。和牛壽司上面配以蔥粒,和牛嫩滑非常,蔥粒增加壽司的香。蟹柳壽司看似普通,但吃下沒有平常仿蟹柳的雪櫃味,相反,有真正蟹肉的鮮味,而且面頭微微一燒,更香。鰻魚壽司亦是相當不錯,入口慢慢溶化,軟綿。
另外亦有卷物手卷,不要以為手卷會很飽
天婦羅亦是另一必點美食,粉漿完全不會過厚,即便吃幾件也不會覺得其油膩。更特別的是有芝士天婦羅,咬開芝士爆出,芝士味濃郁,很是滋味。
普通的牛油粟味,但炒得香口,粟米亦相當甜。
放題必食牛柳粒,加入蒜片炒香,牛肉粒軟腍入味。
黑松露炒菇,炒香菇本身味道已不錯,再加入黑松露的香,讓人停不了口。
燒菠蘿,燒的菠蘿特別惹味,原因在於燒的時候把汁鎖在菠蘿內,令人咬開的時候會有汁爆出,鮮甜無比。
甜品不在Menu內選擇,是在外面有甜品櫃自己夾,選擇亦相當多。當中Tiramisu及木糠布甸做得較好,甜度適中且Creamy。
2016-04-13 1433 瀏覽
又吃放題,不怕悶嗎?當然不會,更何況這晚友人推介我到訪的放題店,食物種類勁豐富、選擇比一般日式放題店還要多,加上餐廳位於銅鑼灣,就曬我這個港島人,所以趁這星期老闆出 trip 無王管,特意提早一點下班,拉埋老公兩口子來放縱一吓。其實說的就是這間位於銅鑼灣廣場二期 11 樓的《極尚大瀛喜日本料理》,餐廳環境幾寬敞,而且座位又夠闊落,唔似得一般放題店咁有壓迫感。進場前留意到,原來店舖前身是《牛脾氣牙涮鍋》,難怪剛踏進店時,見大部份檯面都裝有電磁爐喇!開餐前先介紹一吓這裡晚市放題的價錢,講真定價唔算特別平,以成人價為例,由 $228-$248 不等,當然要視乎入座的時間和日子而定,另設加一服務費;不過如果揀 early bird 或 late night 時段,即 7:30pm 前離座或 9:30pm後入座,則全單可享 85 折優惠。未開餐前,先在場內巡一圈,原來這裡除了有自助 Salad Bar 外,還有不少小食、熱湯及冷熱盤供應,例如枝豆、甜魚乾、自家製太卷、粟米海鮮羹、麵豉湯、醉雞翼、章魚丸、味付螺肉、芝麻八瓜魚等。另外港女最期待的甜品區,亦有多達十數款甜點任客人自取,例如奶凍、和菓子
未開餐前,先在場內巡一圈,原來這裡除了有自助 Salad Bar 外,還有不少小食、熱湯及冷熱盤供應,例如枝豆、甜魚乾、自家製太卷、粟米海鮮羹、麵豉湯、醉雞翼、章魚丸、味付螺肉、芝麻八瓜魚等。另外港女最期待的甜品區,亦有多達十數款甜點任客人自取,例如奶凍、和菓子、泡芙、百福豆腐花及 macaron 等,真令人目不暇給,相信甜品控來到一定會大叫滿足。至於雪糕方面,除了有杯裝雪糕及雪條供應外,店裡更有軟雪糕同 frozen yogurt 供客人享用,食物豐富程度絕對可媲美自助晚餐。
飲品方面,原來這裡除有不少罐裝和紙包裝飲料供應外,還有蘋果汁、橙汁同健康的豆漿,選擇的確幾豐富。安座後先拿起檯面上的點菜紙細看,共有 12 張,由 A–L 排列,當中包括有 A 刺身、B 壽司、C 火炙壽司、D 卷物/迷你手卷、E 軍艦、F 傳統.創作壽司、G 串燒、H 燒物、I 炸物、J 天婦羅、K 一品料理,L 主食,選擇之多,實在令人有點眼花撩亂。
一如以往,先由刺身開始,一次過點來了油脂豐腴、入口啖啖甘甜的油甘魚;肉質新鮮結實的北海道帶子;如手指般粗壯的珍寶赤蝦及帶甘甜滋味的有頭甜蝦;柔軟又有彈性的北寄貝同埋爽甜不韌的貴妃蜜汁鮑片,唔少得當然還有筆者至愛、片片都色澤鮮明、既肥美又肉厚的三文魚。另外要一提就是這裡的刺身,不但賣相吸引,而且上桌時,更以煙霧襯托著,視覺效果一流。
怕眼濶肚窄,所以沒點大路的壽司、手卷和軍艦等,反而看上了火炙項目的極品和牛壽司黑松露燒三文魚壽司,前者和牛壽司,放上桌時見面層已淋上微甜的醬汁,並灑上蔥花。挾起一啖入口,和牛沒想像中軟嫩,雖然食落都算甘香,但總覺欠了一點油潤,幸好和牛下面的壽司飯水準唔錯,飯粒軟糯得來又富米香。至於以火燄炙燒至邊位微焦的三文魚,入口不但油潤帶脂香、而且魚味濃郁,配上一小撮黑松露醬佐吃,perfect!
串燒
方面,選擇有蒲燒鰻魚串、鹽燒海蝦、鹽燒雞軟骨、鹽燒牛舌、沙嗲 BBQ 肉丸串、燒有機日本蕃薯仔、秘醬汁燒牛仔骨。筆者是標準鰻魚迷,首選當然是蒲燒鰻魚串,鰻魚肉質幾軟熟,咬下鬆化,而且經燒烤後油脂香味已被完全迫出,食落既甘香又滑口,加上醬汁融入鰻魚之中,令人食指大動。沒試老公點的鹽燒牛舌,不過聽說質地唔錯,夠香脆,灑點檸檬汁提味,感覺更爽口。至於燒過的迷你甜薯,吃起來不但口感軟糯綿密,而且薯味濃郁,一口一粒很滋味。
燒物
方面,先來一客燒紐西蘭香草羊鞍,羊鞍一向是老公的 favourite,更何況這晚的羊鞍烤焗前先以香草作調味,入口肉質幾嫩滑,而且廚師沒下太多醬料,原汁原味,食落更帶著點點羊脂香,水準的確不賴。身為雞翼精的我,又怎會錯過這裡的自家制醬燒雞翼,雞翼大大隻又夠入味,而且食落有肉汁之餘雞皮亦烤得剛好,就算不蘸醬汁吃都一樣咁惹味,是筆者心水推介。
燒有機鮮菠蘿
,件菠蘿雖然唔算好厚身,但原來廚師幾細心,將邊位慢慢燒至微焦,入口既清甜又多汁,用來當作間場清一清味蕾,又或是作為幫助消化的飯後水果吃,都一樣咁適合。筆者對酥皮小吃向來寵愛有加,見這裡有卡邦尼三文魚小酥盒供應,也點了一客。酥皮雖然無千層咁多,但賣相對辦,輕咬一口,原來廚師放入了三文魚做餡料,並以卡邦尼汁調味,釀在圓形的酥皮盒中,嘗一口,鬆脆不硬,美味好吃!
炸物
方面,點了芝麻雞翼自家制吉列蠔網紙甜薯,三款之中,個人覺得最值得推介就是外層呈粉紫色的網紙甜薯,薯肉用上米網紙包裹,炸至外層脆卜卜,咬一口,餡芯既粉糯又帶點微溫,香甜酥脆。天婦羅方面,選擇不多,只有虎蝦、皇帝蟹棒、溫室南瓜、流心一口芝士丸四款,其實胃納空間已經所餘無幾,所以只吃了虎蝦天婦羅,蝦身雖然唔算好大隻,但入口外層炸得不油,肉質頗彈牙,如果炸漿可以再薄一點,食味相信會更佳。
主食
點了雪花牛肉鍋,牛肉壽喜鍋端上桌時仍熱燙燙,先試一口湯底,味道偏甜,不過用料絕不欺場,除了主角牛肉外,還有豆腐、金菇和蔬菜等;而且牛肉有驚喜,富油香又有牛味,大大片,分量十足,令嗜牛的老公大呼滿足。
甜品
方面,選擇雖然都算豐富,不過大部份都是以迷你撻及奶凍為主,必食推介有朱古力泡芙紫薯撻,前者泡芙雖然有點微微韌口,但朱古力味幾濃,不錯;而後者紫薯撻,撻底薄得來又夠酥脆,加上紫薯的甜香,味道濃而不膩。沒胃納再吃雪糕,所以只留肚試了 MacaronFrozen Yogurt;馬卡龍色澤鮮艷奪目,餅身咬下幾輕柔濕潤、甜度又適中;而後者原味乳酪,入口味道酸咪咪,配上香甜的提子乾、棉花糖和橡皮糖吃,refresh!整體來說,這裡的食物幾有水準,而且上菜速度好快,完全無漏單,加上優惠時段來有 85 折,抵食!
2016-04-12
2016-04-12 1088 瀏覽
已經好耐好耐好耐冇同過女王食放題,食物啦,我發覺呢最好呢就係同佢食,因為咁所以如果你放題食物嘅種類又多,唔使咁麻煩。 咁今次黎到啦銅鑼灣一間放題,首先地點呢非常之就腳,就係銅鑼灣一期對面,咁地鐵站行幾分鐘就到,而且咩都唔會諗太多,可以去到門口,覺得佢裝修都幾骨子,不過呢有個唔好嘅地方,就係佢又會啲走馬燈我覺得隻嗰個格局好似有啲led燈,破壞和風感,整體來講呢度嘅裝修係唔錯,亦有日本嘅風味。 不過最重點放題係食物。然後想講一講就係食物嘅種類啦佢,呢度嘅食物種類同放題有得比,因為佢嘅比較多,同埋熟悉嘅品種都係比較豐富,最記得係我哋叫咗好多天婦羅,好似出面咁,有由日本食菜餐廳應該有嘅水準。 最正,就係呢度嘅壽司刺身,刺身方面有女王最鍾意食帶子啦,絕對叫幾多塊就會上幾多塊。所以係非常之適合大家去食嘅一間放題。 最後想講就係佢自助佢有好多甜品,有乳酪雪糕,想同女朋友去食嘅話我覺得都唔錯,因為價錢都合理。

不過最重點放題係食物。

最正,就係呢度嘅壽司刺身刺身方面有女王最鍾意食帶子啦,絕對叫幾多塊就會上幾多塊。所以係非常之適合大家去食嘅一間放題

2016-04-12 934 瀏覽
放題慶祝生日,識揀一定要揀極尚,食好d, 響銅鑼灣睇完戲,就黎呢間餐廳食7點半前離座仲有85折優惠, 一入到去環境闊落,飲品選擇都好多,仲有自助吧,提供頭盤同甜品,感覺好新鮮,款式又多,唔洗等落單已經可以有得食😍前菜有沙律,醉雞翼,螺肉,八爪魚,鳳爪,仲有日式八爪魚丸,照顧到不同口味,場內還有冷熱飲品,湯羹同時供應,認真周全個人挺喜歡湯羹,粟米海鮮羹,濃濃的粟米香,材料豐富之餘,味道不錯放題當然要先點魚生刺身,魚生款式多,有北海道帶子,三文魚,深海鯨龍魚,希靈魚,珍寶赤蝦,有頭甜蝦,榮螺,鮑片和虎蝦珍寶赤蝦同帶子係重點推介,蝦大隻且新鮮,帶子光身亮澤,味道鮮甜,食落爽口,一定要食 三文魚係至愛,魚鮮味重,香之餘,切得均勻,厚薄適中,每片都嚐盡鮮味,食過番尋味 串燒方面,有埋燒鰻魚,同燒墨丸揀 ,鰻魚厚身,墨丸燒得干身之餘,彈牙同香,連醬汁一齊食,唔咸得黎,更覺惹味 卷物推介大蝦芝士卷,脆炸大蝦,食落口感脆卜卜之餘,炸漿薄,大蝦爽口,配上大粒芝士相配,配搭不但剛好之餘,芝士令大蝦更為滋味 主食方面,大蝦冷稻庭係推介特別之選,不多不少的日式芝麻醬配上冷稻庭,煙韌既烏冬配上芝麻香

串燒方面,有埋燒鰻魚,同燒墨丸揀

主食方面,大蝦冷稻庭係推介特別之選,不多不少的日式芝麻醬配上冷稻庭,煙韌既烏冬配上芝麻香的醬汁,加上連同雪凍的大蝦,兩者並沒有任何雪藏味道,大蝦爽口彈牙,份量不多,醬汁不膩,味道反而更開胃,可以再嘗其他料理
料理方面,推仲香草蒜香牛油帆立貝,帆立貝厚身大粒且肥美,膏好多,食落不但可大飽口福,香草蒜蓉令整個帆立貝更香,用牛油煮令人覺香也不感油膩,放題可以點左幾次黎食
炸物有個特色推介,網紙甜薯,外層薄薄脆脆,咬落脆口,內層嘅蕃薯甜香,蕃薯足料,並沒有吸過多的油,味道不錯

甜品選擇多到數唔哂
牛奶布甸,tiramisu,cheese cake, 泡芙,芒果糯米糍,果撻,紫薯撻,雪糕雪條乳酪豆腐花都有
岩哂一班人不同口味

和菓子裹面係紅豆餡,紅豆餡不太甜之餘,外層煙韌有餘,似食茶果,不好甜品嘅朋友也吃了好幾個
牛奶布甸好滑,奶味香濃,仲用牛奶杯裝住,添加牛奶味之感
,最令人想不到的是。。。連葡撻也有供應
選擇認真十足
葡撻皮並不厚,新鮮出爐撻皮脆,
少甜,蛋漿滑,焦糖帶點蛋香,令人不禁拎多幾個食
整體來說,服務十足,不但食物選擇多,侍應還頻頻換碟,等食客有乾淨碟享用
2016-04-11 1025 瀏覽
自從上次嚐過極尚大瀛喜之後,已有數個月沒吃放題了,跟E先生說了—下,於是他就馬上book位了。晚市放題:星期—至三 17:30-20:30 20:45-23:00 $228,星期四 17:30-20:30 20:45-23:00 $238,星期五、六、日、公眾假期及前夕 17:30-20:30 20:45-23:15 $248,19:30離座或21:30入座更可享八五折優惠。拿取飲品之後,我們就由從刺身、壽司點起,開始這次的兩小時放題。不得不讚一下新印刷的點食物紙,圖文並茂,仔細精晰。刺身有十多款選擇,個人最喜歡油甘魚,不但超厚切,而且味道鮮甜美味;自家制玉子亦香甜鬆軟,非常好吃;還有北海道帶子味道濃郁鮮味,質素不俗。迷你手卷-海膽手卷、龍蝦沙律手卷手卷一上檯就要趕快吃,否則紫菜腍了,會影響美味程度;海膽及龍蝦沙律餡料夠多,味道不錯!池魚王壽司清甜鮮味,蛋黃醬鯛魚壽司除了魚香更多添—份滋味。芥辣蟹籽赤蝦壽司質地爽脆,海膽醬黃金蝦則非常惹味。極品和牛壽司牛味香濃,必吃推介!明太子帆立貝壽司香口味濃,柚子皮左口魚壽司清香甜美。接著是極尚穴子壽司、醬燒皇帝蟹棒壽司、芝士醬燒大蝦壽司、黑松露燒
拿取飲品之後,我們就由從刺身壽司點起,開始這次的兩小時放題。不得不讚一下新印刷的點食物紙,圖文並茂,仔細精晰。
迷你手卷-海膽手卷、龍蝦沙律手卷
池魚王壽司清甜鮮味,蛋黃醬鯛魚壽司除了魚香更多添—份滋味。
芥辣蟹籽赤蝦壽司質地爽脆,海膽醬黃金蝦則非常惹味。
接著是極尚穴子壽司、醬燒皇帝蟹棒壽司、芝士醬燒大蝦壽司、黑松露燒三文魚壽司,這四款壽司均添上醬汁,令壽司的味道更為突出,滋味十足。
龍蝦膏甜蝦味道鮮甜,鵝肝北海道帶子以奇異果分隔鵝肝及帶子,感覺清新特別。
蒲燒鰻魚串肉質可口,醬汁惹味好吃,鹽燒牛舌味道香濃,質地爽口彈牙。
鐵板蒜片牛柳粒
肉質軟腍香嫩,牛味香濃,美味得令人停不了口,必點推介!
燒有機鮮菠蘿
清甜多汁的燒鮮菠蘿片,香甜美味,正好消除—下剛才的油膩,不錯!
這次到訪跟上一次來到所嚐到的菜式質素相比,水準可以說是比上一次更好,尤其是刺身、串燒及鐵板菜式。

此外,餐牌菜式亦跟上—次不盡相同,可見餐廳會不時轉換菜式,令客人保持新鮮感,期待下一次光臨時又有更多新菜式出現。
2016-04-10 848 瀏覽
試過好多間放題,不過好多都失望而回,而且而家都好少幫襯任食餐廳,今次因為要慶祝朋友生日,所以俾佢自己揀餐廳,佢話好耐冇食放題,上網見極尚既評價唔錯,所以就揀左呢間啦。平日都全場full哂,不過我地遲去,等左5分鐘就可以入去,出面有d小食甜品不斷refill,我淨係食枝豆都食左五六盤~~~~食放題既重點一定係任食刺身,刺身好新鮮,淨係呢盤食物已經值回票價!三文魚刺身厚切,肥美新鮮!其他刺身都好鮮甜,無雪藏味道!唔同既串燒,味道足夠,岩岩燒好就送上碟。極尚放題有好多唔同選擇,所以同朋友們最後都食到撐住肚皮離開。放題質素參差,難得搵到間高質又唔貴放題,下次都會再試,但希望可以keep住水準 !!!!!

放題既重點一定係任食刺身刺身好新鮮,淨係呢盤食物已經值回票價!三文魚刺身厚切,肥美新鮮!其他刺身都好鮮甜,無雪藏味道!唔同既串燒,味道足夠,岩岩燒好就送上碟。極尚放題有好多唔同選擇,所以同朋友們最後都食到撐住肚皮離開。

2016-01-25
慶祝紀念
生日
2016-04-08 881 瀏覽
想食自助餐, 又要日式, 當然唔可以太貴, 今晚就鎖定近年太熱的極尚大瀛喜, 選擇食9:30個輪, 可以便D D.點菜單分A至L共12類, 點了其中8類, 即刺身, 火炙壽司, 卷物, 串燒, 炸物, 傳統/創作, 一品料理及主食. 總括來說, 食物真的不錯, 又抵食, 以下的文字及相片記錄了較特出的幾方面.刺身食了8款, 較突出的是珍寶赤蝦, 名符其實大大隻又新鮮, 食完一round要 再叫多round. 另外值得一提係個presentation, 一點都不普通, 除刺身之餘, 有裝飾又有乾冰, 响自助餐能花少少心思有如此賣相, 比較少見, 加分!傳統/創作食了2款, 鵝肝北海道帶子及龍蝦膏甜蝦, 幾有新意, 如果鵝肝可以大塊D D, 蝦膏可以多D D 的話, 味道可以更突出炸物食了雞翼及吉列蠔, 是即炸的, 幾好味!主食的雪花牛肉鍋有驚喜, 牛肉大大片, 又嫩又有肥油, 正!一品料理亦是即叫即煮, 個人較喜歡黑松露伴牛油炒鮮雜菌, 有黑松露做料, 一定冇得輸除以上任點任食外, 飲品亦是自助形式任飲, 有熱有凍, 款式極多. 甜品方面, 又點少得雪糕, 特別在於軟雪糕都有, 亦是自助

炸物食了雞翼及吉列蠔, 是即炸的, 幾好味!

除以上任點任食外, 飲品亦是自助形式任飲, 有熱有凍, 款式極多. 甜品方面, 又點少得雪糕, 特別在於軟雪糕都有, 亦是自助的, 感覺很”自由自助”呢!
而進食期間侍應多次主動換碟, 服務不錯啊!

5 分鐘 (堂食)