2016-06-16 9268 瀏覽
因為父親節當天兩老會上中山兩日一夜一遊,故提早一星期與他慶祝。雖說其實他不太重視節日,但也藉著節日帶兩老吃點好東西。又其實他們不是真的懂得吃好東西,只在乎是不是價廉物美,相信今天的放題絕對能令他們滿意!因先前已看到很多食評都大讚,我自己也滿心期待一探究竟。我們訂了午膳時間,早了五分鐘去到,已開始有人排隊,大家都已訂了枱,只要向職員説出訂枱編號後便能入座。我們很快便被帶到四人梳化卡座,座位夠寬敞,坐得舒服!一開始都決定想吃的每款叫少量,好吃的話再追加,以免叫太多吃不完會浪費,反正有三小時讓我們慢慢吃。點餐過後便出去逛逛,很少見放題還有沙律吧、甜品和少量熱食,飲品更是有大量選擇,冷熱俱備!先來一碟刺身!肉眼已看到質量不錯!不會因是放題而將價就貨,刺身仍是十分肥美,蝦刺身已有數款選擇,媽媽大讚蝦刺身,十分肥美和鮮甜,我亦喜愛鮑片,頗為爽甜,唯玉子我較愛熱吃,而且味道亦弄得過甜。再來芝士焗帶子是必吃!以為帶子只是小小一顆,怎料它家毫不吝嗇,大大顆帶子,配上濃郁的芝士,我們四人都吃得津津有味!再來燒菠蘿,經過燒烤增加它的香口,菠蘿多汁香甜,美味非常!比目魚我沒有試,爸爸說味道可以,但我看來有點偏

刺身拼盤
再來芝士焗帶子是必吃!以為帶子只是小小一顆,怎料它家毫不吝嗇,大大顆帶子,配上濃郁的芝士,我們四人都吃得津津有味!再來燒菠蘿,經過燒烤增加它的香口,菠蘿多汁香甜,美味非常!比目魚我沒有試,爸爸說味道可以,但我看來有點偏油。
芝士帶子、燒菠蘿、燒比目魚
然後是各式壽司,我們沒有全試,最喜歡芝士鰻魚玉子,口感豐富!燒物亦有很多選擇,牛舌,蕃薯仔,鰻魚,雞軟骨等等,蕃薯十分甜,喜愛蕃薯的人不要錯過,一定令你一個接著一個吃!鰻魚亦燒得剛好,醬汁十分惹味!還有一些炸物、天婦𤓓忘記拍下來,均炸得鬆脆,味道亦不錯!弟弟表示芝麻雞翼很好吃,炸紫薯丸亦飽滿香甜,喜歡榴槤的朋友也有榴槤炸彈可品嚐!
壽司
串燒類
雞翼
我們亦點了一些一品料理和鍋物,牛柳粒煮得不夠淋,咬起來有難度,但味道還是可以的。咖哩蟹的蟹肉雖不算多,但咖哩汁弄得惹味,亦有一定的辣度,以放題來說質素已夠!牛肉鍋亦值得一試試,有點像和民的味道,湯都是甜甜的,鍋內的食物都十分入味,但我認為可以稍減一些甜味會更好。
咖哩蟹
牛肉鍋
最後當然要以甜品作結,其實甜品真的有不少選擇,但未能盡試,雖說質量與酒店相比是稍遜一點,但畢竟主打是日式食品,不能要求太高,我這甜品控已相當滿意。喜歡雪糕的朋友也不乏選擇,有雀巢杯裝、大腳板等,也可自己裝牛奶或乳酪雪糕,更有topping可選,總有一款合你意!
甜品
總結來說,這餐放題我們這一家都吃得滿足,也能讓兩老經歷到什麼是放題了。
2016-06-14 6733 瀏覽
現今香港不但只有酒店buffet可任飲任食,不管韓式抑或是日式放題也深受香港人歡迎,而且較酒店便宜,食物質素也不遜色,名副其實的"吃到盡飲到盡",「極尚大瀛喜」就是一個頗不錯的放題。放題多半會有自助雪糕和飲品供應拿取,想不到這裡的自助區還有多款小食,自由度很高,還有甜品、罐裝飲品、熱茶、雪糕機和乳酪機等。冷盤小食有芝麻八爪魚、味付螺肉、中華沙律、泰式鳳爪、胡麻冷豆腐、麻辣雞腎、沙律菜、味噌湯、牛油粟米、日式小丸子、炸雞等等;只是吃頭盤小食已經企圖侵佔我胃一半空間,但確實很吸引各式各樣也很想品嚐,未吃放題已先吃buffet。有罐裝、膠樽和紙包飲品,甚至有熱茶和水自行拿取,飲品選擇範多,莫說"吃",連"飲"也飲之不盡。不渴凍飲的客人也可以選擇熱茶和水還有室溫罐裝茶,很周到齊全耶。把這幅相片給別人看也不相信原來是放題餐。放題當然不可缺少刺身,有三文魚、油甘魚、劍魚腩、希靈魚、甜蝦、虎蝦和鮑片等。當中有深海鯨龍魚名字很特別從未聽過。魚生的很油潤滑溜,入口溶化口感肥美,海鮮很新鮮,沒有雪藏味,。壽司賣相很精美,意外地放題也會吃到這樣精緻的壽司,size不大,味道也不錯,勝在有特色不平庸又吸引。海

把這幅相片給別人看也不相信原來是放題餐。
香葱拖羅蓉軍艦
牛油軟殼蟹卷
黑松露燒三文魚壽司&芝士醬燒大蝦壽司
海膽手卷很迷你,味道不算濃甘口,吃一次也足夠了。
海膽手卷
燒菠蘿甜美多汁,放題必吃。
燒菠蘿
炸蠔外皮爽脆,內裡多汁肥美,蠔味濃烈,值得嘗試。
炸蠔
很喜歡吃泥溶溶的口感,於是就點了南瓜天婦羅,炸皮厚薄適中,很美味。
南瓜天婦羅
一口芝士外脆內軟,芝士香軟流心,也是犬犬心愛之物。
一口芝士
自製軟雪糕和乳酪,份量配料隨意落。我兩者也吃了,其實純粹滿足好奇心需要,軟雪糕的味道不要期望太高吧,乳酪較為好味,而且可以加配料;軟糖、爆珠、m&m、朱古力漿等。
軟雪糕
乳酪
環顧自助區一周時已經盯著甜品櫃,甜品雖期望不高,但款式可算多選擇,味道水準也不錯,有馬卡龍、芝士蛋糕、tiramisu、泡芙、紫薯蓉撻、奶凍、木糠布甸、杯裝乳酪和百福豆腐花等。
飲品和食物選擇豐富,除了食物質素極尚之外,這店的店員服務也很貼心,待客有禮貌,還主動遞上意見書給客人填寫,今次是一頓既滿足又豐盛的放題

2016-04-12
2016-06-14 1422 瀏覽
同同事食餐farewell飯,上網見好多好評,同事話試過OK,食過其他分店唔錯,一於去馬.一早book左位所以都唔屎等位直接入座,行入位個陣經過吧枱,真係好多野食,知道張枱係邊,大家已經急不及待出去睇下有咩食同飲,話晒只係得2個鐘,點都要爭取下時間,野飲好多選擇,椰子水,楊枝金露,忌廉奶,啡走...多款大路汽水,同多款果汁,啤酒都有2款,野飲對面有雀巢雪糕,隔離有部軟雪糕機,再隔離有甜品(個紅豆菓子夠軟),仲有yogurt同百福豆花,其實圍住一圈都有野食,不過記唔到咁多.睇緊餐牌有咩食之際,同事已經攞左好多吧枱既野食入黎,泰式鳯抓夠酸,鴨腎夠辣,冷面味道唔錯,味付螺肉淡左D,食日式放題,當然要叫刺身,蝦夠大隻,其他刺身食落夠新鮮,無乜太大特別,榴蓮炸彈必食(好似食貓山王咁),炸紫薯波足料,炸物係即炸既,唔似擺左好耐,燒蝦無味,羊架夠羶,壽司細細件,食幾件都唔怕飽,蟹粥有2-3人份量,一班人share都OK,焗帶子個汁味道唔錯,不過個汁就多左D,差D搵唔到隻帶子係邊,燒雞翼幾好味,個皮薄而脆,,燒菠蘿唔太酸,2個鐘其實幾趕,未必試得晒D野食.係其他分店食過咖哩蟹,見呢間都有當然要點啦,叫

係其他分店食過咖哩蟹,見呢間都有當然要點啦,叫左2客,黎到只係一隻蟹劈開2邊,個咖哩味好濃,可惜食唔到隻蟹,一係要牙力好好,一係假牙夠硬先好食,基本上係開唔到隻蟹,問D員工借個夾,佢話佢地無咁多夾借,之後不了了之,再問員工可唔可以叫廚房幫手開一開,佢地既回應係叫我地唔好食,之後話廚房唔做呢D野,同埋無夾借,然後無可奈何咁浪費左D食物,其他分店會扑爛個瞉好等D客人食到D肉.

呢間野有幾間分店,銅鑼灣呢間,食物keep到水準,但員工就有待改進,D野食黎得幾快,不過D員工掉低就走人,食完D兜兜碟碟叫都無人收,對應咖哩蟹事件既全黑制服男(似高級D),對應可以好D.

食物質素同款式真心好,好多舖頭任食通常都唔太新鮮,款式唔多,呢到keep住食物新鮮,美觀,味道都唔錯,可以再食,當然如果D員工無改善,建議去其他分店好過!

2016-06-02
2016-06-13 1351 瀏覽
放題就成日食,都食都有D討厭,不過在友人極力推薦之下就去試下呢個極尚大瀛喜 一入去好有驚喜,因為已經見多好多不同的熟食,甜品同飲品。即刻拎左D冷盤食下,全部都好新鮮!之後就緊係要食返個刺身做頭盤三文魚,而且切得夠厚 以及甜蝦刺身好肥美,其他款色都好新鮮!炸物又幾正,雞軟骨,天婦羅超級脆,蝦肉好爽口彈牙!另外明太子雞翼......好入味同惹味,送酒一流! 烏冬D湯好鮮甜,可以中和返之前食過既炸物串燒等等既熟食全部都用心制作同埋好好味!所以叫左幾轉我地都吾夠呢間放題價錢合理質素又高所以叫到咁多食物,真係好滿足!
一入去好有驚喜,因為已經見多好多不同的熟食,甜品同飲品。
即刻拎左D冷盤食下,全部都好新鮮!
之後就緊係要食返個刺身做頭盤三文魚,而且切得夠厚
以及甜蝦刺身好肥美,其他款色都好新鮮!
烏冬D湯好鮮甜,可以中和返之前食過既炸物
串燒等等既熟食全部都用心制作同埋好好味!
所以叫左幾轉我地都吾夠
呢間放題價錢合理質素又高
所以叫到咁多食物,真係好滿足!
2016-05-25
5 分鐘 (堂食)
宵夜
2016-06-12 1236 瀏覽
呢日好彩一早book左位~~如果唔入係真係唔知等到幾時~~媽~好多選擇呀~~~樣樣都想食揀完一大輪之後~我地就出左去出面睇下有咩自助野食~~~大家記得試佢個椰子雞湯~~~~一來好滋補,二來真係煲得好入味~有好香濃的椰子味!!仲有馬卡龍~~好靚呀~~然後就返埋位~~~開餐~~~我d朋友真係好食得~~叫到成枱都係~~~haaha這個鳥冬, 質地彈牙~而且個湯底都不錯!!燒帶子~~~正呀~~~燒得超香!!!shushi都是不錯的呢 不過食幾舊好了~~因為要留肚食其他野~~~haha!!!串燒 見到已經想食~~~紫薯是最正的~呢d海鮮同刺身~~~不用多講了~~~很快就被消滅了!To conclude~真心是很捧的放題~~~~唔怪得咁多人排隊~~~
呢日好彩一早book左位~~如果唔入係真係唔知等到幾時~~
媽~好多選擇呀~~~樣樣都想食

揀完一大輪之後~我地就出左去出面睇下有咩自助野食~~~
仲有馬卡龍~~好靚呀~~
然後就返埋位~~~開餐~~~
我d朋友真係好食得~~叫到成枱都係~~~haaha
這個鳥冬, 質地彈牙~而且個湯底都不錯!!
燒帶子~~~正呀~~~燒得超香!!!
shushi都是不錯的呢
不過食幾舊好了~~因為要留肚食其他野~~~haha!!!
串燒
見到已經想食~~~紫薯是最正的~
呢d海鮮同刺身~~~不用多講了~~~很快就被消滅了!

2016-06-05 6447 瀏覽
身為一名黑洞,最中意就係食放題,尤其是近年既放題選擇越黎越多,次次都要揀好耐都唔知試邊間,今次終於黎到試呢間係銅鑼灣既人氣放題,食完即刻成為左黑洞既放題最愛一黎到坐低即刻急不及待去自助吧睇有咩野食,淨係沙律吧都已經夠多,除左菜仲有好多配料同水果任揀轉個彎睇,嘩啲熟食點解可以咁多款令人驚喜係佢除左選擇多之外,更重點係款式特別,拎左呢個章魚小丸子同炸雞,章魚子要大推呀皮仲係暖而且有啲脆,食落真係有章魚粒仲要係大粒!!!比起好多街邊賣既小丸子更高質!炸雞雖然唔會好似專門店咁高質但至少做到皮脆肉厚另外仲有葡撻仔同泰式鳳爪等都係又有新意又有質素既小食未落單都已經好興奮lol講返呢到既刺身先,因為得兩個人所以唔係叫左好多,但每款都係厚切兼新鮮,我平時通常淨係食三文魚,但見呢到件件都咁新鮮所以全部都試左,尤其是係蝦刺身,有三種揀,平時最唔中意食蝦既我竟然會食哂三種超大隻仲要全部都鮮甜,想點先呢到既壽司既賣點係款式多,仲要係好多都係出面少食或者係貴價款,試左好多款每款都見佢係用心製作,講真平時成日放題都食到果啲偷工減料或者hea整既壽司,心諗我不如去食爭鮮囉,但呢到真心大部份都整得靚靚仔仔,真係估佢唔

轉個彎睇,嘩啲熟食點解可以咁多款
另外仲有葡撻仔同泰式鳳爪等都係又有新意又有質素既小食
未落單都已經好興奮lol
超大隻仲要全部都鮮甜,想點先
呢到既壽司既賣點係款式多,仲要係好多都係出面少食或者係貴價款,試左好多款每款都見佢係用心製作,講真平時成日放題都食到果啲偷工減料或者hea整既壽司,心諗我不如去食爭鮮囉,但呢到真心大部份都整得靚靚仔仔,真係估佢唔到有咁既質素
呢碟係佢果啲創作小食,其實叫果陣唔知咩黎,見佢幾得意就叫,食落大部份都好正,尤其推介佢個三文魚酥同埋煙三文魚餅乾,酥好香仲要係鬆化,唔係果啲放左好耐硬實實既感覺,饀仲要勁多,呢啲似係自助餐先會有得食lol
熟食唔係話試左好多,因為叫左好多炸野同留肚食甜品
但最推介係呢個芝士焗帶子熱辣辣白汁多仲要叫左幾次都係咁大隻,唔係得個樣
終於到本人最期待既炸物時候,我覺得炸物既質素其實都可以睇得出一間放題既質素,炸野唔難但會唔會炸到成口油或者炸䊢仲多個饀等等都好重要!!呢到既炸物款都算多,普遍都炸得脆身同埋唔油膩
天婦羅中以天婦羅蝦最高質,蝦本身大隻同埋無出現話醃得太過度既問題,其他就不過不失無咩特別~但反而其他炸物會更推介,佢個炸多春魚同埋芝士春捲都好食
炸物普遍都高質,美中不足係無芝士年糕
我次次都要食架嗚嗚,不過佢都有個炸芝士丸同埋一口炸芝士彌補返
串燒同樣款式多,最令人驚喜係竟然連鰻魚都可以係串燒,仲要係大大件!!!平時食都貴架啦,而家竟然可以成串成串咁食真係要無限encore啦!!!!!
不過佢呢到鰻魚都幾肥,大家要就住食囉
全個放題最令黑洞滿意同興奮,係佢個甜!品!櫃!!!!!因為本人係有另外十個胃食甜品
每款都試左幾次哈哈哈哈!平時放題甜品已經少款,仲要好多時候啲蛋糕真係勁中伏...尤其芝士蛋糕果啲完全係
但呢到全部都無邊件係伏,當中推介紫薯撻,brownie 蛋糕仔,芒果糯米糍同埋芝士蛋糕!!!紫薯撻既饀味道唔假,仲要啲蓉好香,撻皮難得地唔係林身!!
芝士蛋糕係厚實兼真芝士味,口感實在又唔會太實,食左幾件都唔覺漏!芒果糯米糍同樣唔馬虎,皮唔太厚芒果唔會偷工減料架!!不過個皮就唔係食開果種煙韌口感~

食完咁多件蛋糕,再食多兩杯乳酪雪糕,配料無我平時最中意既彩針但都有好多其他選擇,好似棉花糖橡皮糖等,加埋朱古力醬正正子(不過唔知點解啲朱古力醬勁杰身
),乳酪雪糕唔甜感覺食多幾杯都唔會肥

靜雞雞話你知,黑洞最後睇下有咩食,見到有成個雀巢櫃,再食多兩杯芝蔴同紅豆味雪糕先走...

滿足到一個點既晚上
一定會再黎幫襯!!!!!
識食一定係九點半之後食折完二百蚊埋單!!
5 分鐘 (堂食)
2016-06-04 4464 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。極尚大瀛喜日本料理.滿意的放題。✰•*˚✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿❤餓底飯聚❤❤「大暑小暑,有米懶煮」在此炎熱天氣下本小姐真的未有「煮意」,只好靠放題來開胃由於和朋友去了銅鑼灣,終於試了一次極尚大瀛喜想不到5:30未到已經排出長長人龍,足見質素保證用料上乘的放題,更有大量前菜、小食、甜品、飲品自助區飲品選擇多多,啤酒汽水大量❤最近新出的啡走、奶茶都包括在內❤果汁種類滿載3大個凍櫃!體貼的地方在於,看到大大個熱飲櫃,熱飲中更有港式奶茶同啡走! 大愛這裡的❤醉酒雞翼❤,好入味,在等刺身的時間是最佳妙品刺身一個字:鮮!特別是三文魚、大蝦、帶子又有乾冰噴霧出場,夠大排!串燒大蝦、雞軟骨等應有盡有蒜片牛柳粒與大帆立貝的份量+質素都是水準之作熟食不要錯過的是:雜菇與咖哩蟹,雜菇那股松露的香氣還有香甜微辣的咖哩刺激,其實非常開胃!串燒大蝦、雞軟骨等應有盡有蒜片牛柳粒與大帆立貝的份量+質素都是水準之作熟食不要錯過的是:雜菇與咖哩蟹,雜菇那股松露的香氣還有香甜微辣的咖哩刺激,其實非常開胃!連軟雪糕都有2種,包括普通及乳酪的,超好吃甜品款式多多,❤連馬卡龍都是任食的
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。極尚大瀛喜日本料理.滿意的放題。✰•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

❤餓底飯聚❤

「大暑小暑,有米懶煮」在此炎熱天氣下

本小姐真的未有「煮意」,只好靠放題來開胃

由於和朋友去了銅鑼灣,終於試了一次極尚大瀛喜

想不到5:30未到已經排出長長人龍,足見質素保證
用料上乘的放題,更有大量前菜、小食、甜品、飲品自助區
飲品選擇多多,啤酒汽水大量

❤最近新出的啡走、奶茶都包括在內❤

果汁種類滿載3大個凍櫃!

大愛這裡的❤醉酒雞翼❤,好入味,在等刺身的時間是最佳妙品
刺身一個字:鮮!特別是三文魚、大蝦、帶子

又有乾冰噴霧出場,夠大排!

串燒大蝦、雞軟骨等應有盡有

蒜片牛柳粒與大帆立貝的份量+質素都是水準之作

熟食不要錯過的是:雜菇與咖哩蟹,雜菇那股松露的香氣

還有香甜微辣的咖哩刺激,其實非常開胃!
串燒大蝦、雞軟骨等應有盡有

蒜片牛柳粒與大帆立貝的份量+質素都是水準之作

熟食不要錯過的是:雜菇與咖哩蟹,雜菇那股松露的香氣

還有香甜微辣的咖哩刺激,其實非常開胃!
連軟雪糕都有2種,包括普通及乳酪的,超好吃

甜品款式多多,❤連馬卡龍都是任食的!❤

即吃即甚為驚喜!味道有芝麻、檸檬、草莓、咖啡、朱古力....都做得甜脆出色!
最勁是來了個大腳八,收獲一次甜美的放題時光!
題外話/補充資料: 必LIKE:從來冇漏單,上菜快而準!
2016-06-03
15 分鐘 (堂食)
  • 串燒大蝦
  • 雞軟骨
  • 醉酒雞翼
  • 雜菇
  • 刺身
2016-06-03 3819 瀏覽
呢晚同朋友仔慶祝生日 一聽佢話要食放題 小妹有啲厭 因為最近食得太多... 但係佢極力推介「極尚大瀛喜」 話用料上乘... 反正佢生日 咁好啦... 結果真係無令人失望!價錢唔算貴 星期三晚$228一位 我哋930pm先嚟 仲有八五折!呢度嘅飲品選擇好多 除咗一般凍飲 亦照顧到鍾意暖笠笠嘅朋友 連港式奶茶同啡走都有呀!自助菜式不但有沙律 仲有熱食!小妹試咗醉雞 即係酒釀雞翼 真係好唔錯 從內到外都有酒香 應該浸咗好耐啦~~~第一round梗係先食刺身!呢度嘅刺身比較多選擇 蝦除咗有頭甜蝦和珍寶赤蝦 仲有灰色捲埋圓碌碌嗰隻虎蝦!還有較特別嘅酒煮蠑螺和鱆紅魚... 好多放題店都會漏單 但呢度完全無!點幾多刺身 全部上齊!食完刺身 當然唔少得壽司啦 小妹特別喜歡嘅係人氣之選——芥辣蟹籽赤蝦壽司和海膽黃金蝦壽司!小妹本身以為「芥辣蟹籽」係蟹籽旁邊一pat芥辣 原來係綠色蟹籽 即係芥辣味嘅蟹籽~~~ 真係妙極!至於海膽蝦 佢係有少少烤嘅 但隻蝦一樣咁爽脆!食完生嘢 來到熟食 先來一碗蟹粥 啲粥煲得好綿!雖然多米 但無話一粒粒硬硬的 仲落咗紅蘿蔔同粟米另一味蟹 係咖喱炒蟹!蟹殼已經裂開 所以都食得

醉雞

至於海膽蝦 佢係有少少烤嘅 但隻蝦一樣咁爽脆!
香蒜炙燒玻璃蝦壽司
日式鮮蟹肉粥
另一味蟹 係咖喱炒蟹!蟹殼已經裂開 所以都食得好方便... 呢度嘅咖喱好夠辣!而且落咗奶 係同葡汁有啲似嗰款咖喱~~~
黃金咖喱炒蟹
之後有辣味爆炒醬海蝦... 雖然唔知咩係爆炒醬... 但係佢甜甜地辣辣地 配合埋脆卜卜嘅蝦頭 又惹味又開胃!
辣味爆炒醬炒海蝦
最後嚟到甜品 大家一定一定一定要試frozen yogurt!第一次食放題有自助froyo!仲有幾款topping
froyo只有原味 味道清新 酸酸甜甜的 但絕對唔係變壞嗰隻酸~~~ 同出面三十幾蚊一杯嗰啲絕對有得揮!
乳酪雪糕
2016-06-01
$200 (宵夜)
醉雞
香蒜炙燒玻璃蝦壽司
辣味爆炒醬炒海蝦
乳酪雪糕
2016-06-01 1137 瀏覽
到銅鑼灣又想食日本嘢...就諗起...極尚...大瀛喜。今次到黎同上次食物唔同,飲品更多選擇(之前已經好多),小食又多咗D。首先,燒物...蝦、牛、鰻魚...不錯...不錯。雜感刺身...冰凍新鮮,甜美。食菠蘿清清腸胃D油。羊架燒得好靚,剛熟、冇乜so味,good!沙律有椰果菜蕃茄,配搭唔錯。燒帶子,大大粒,好好食。精緻嘅燒牛肉壽司,細細粒,味道唔錯。天富羅...少油、皮唔厚。encore刺身加袖珍版海膽手卷,好cute。
到銅鑼灣又想食日本嘢...就諗起...極尚...大瀛喜。
首先,燒物...蝦、牛、鰻魚...不錯...不錯。
雜感刺身...冰凍新鮮,甜美。
食菠蘿清清腸胃D油。
羊架燒得好靚,剛熟、冇乜so味,good!
沙律有椰果菜蕃茄,配搭唔錯。
燒帶子,大大粒,好好食。
精緻嘅燒牛肉壽司,細細粒,味道唔錯。
天富羅...少油、皮唔厚。
encore刺身加袖珍版海膽手卷,好cute。
2016-04-14
10 分鐘 (堂食)
2016-05-31 2763 瀏覽
好耐無食過放題啦!趁今日好準時收咗工,於是相約幾個好姊妹去嘆一嘆放題先!友人介紹呢間放題唔錯,緊係要去試下!一去到就見到好多人排隊啦!睇嚟真係好火爆喔!好在我地提早Book位先有得入~一坐低就即刻寫紙!野食太多~睇到我地眼花繚亂牛油帶子,帶子好新鮮~肉質好嫩,加上淡淡牛油味,幾鮮美日式烏冬面,清清淡淡,唔會好多味精味;牛柳粒好似喺7成熟,肉質都好軟熟,不會好煙韌。燒雞亦,燒得啱啱好,外焦里嫩,連平時唔食雞皮嘅我都食埋層皮天婦羅蝦&蟹棒,炸得好脆~蝦肉都好嫩~~點住d醬汁食味道更佳芝士焗帶子,厚厚一層芝士包住d青椒紅椒粒,仲有菠蘿粒,食落去酸酸甜甜好食啊!串燒:日式小番薯係我摯愛!軟軟綿綿又香甜;雞軟骨爽脆香口,牛舌肉唔會好老,不過味道有少少淡;鰻魚,甜甜地咸咸地,鰻魚肉很軟熟刺身拼盤:蝦肉,三文魚,帶子,鮑片,每一款都好新鮮,鮮甜,一次性滿足好多願望,簡直喺刺身愛好者嘅大滿足!最後食到我地4個反肚咁滯~~先200幾每人~但不得不承認,d食材係好新鮮~品相佳,每款食物水準都幾高~下次一定會再嚟!

友人介紹呢間放題唔錯,緊係要去試下!

牛油帶子,帶子好新鮮~肉質好嫩,加上淡淡牛油味,幾鮮美
燒雞亦,燒得啱啱好,外焦里嫩,連平時唔食雞皮嘅我都食埋層皮

遲來的四月生日會~今次係我第二次食晏就的放題~食完飽到夜晚~😂因為友人們有事遲到的關係,我唯有入去食住等喇~😎坐位有些扣係度,估計係用黎扣住bb 椅既,貼心又安全的設計~準備叫野食~佢有好多款的,但我抽左五部分出黎叫~食放題~第一輪緊係要食刺身喇~刺身好新鮮,劍魚腩好食,酒煮榮螺就唔係好食到酒味,但都唔錯~~其他刺身正常發揮喇~好食~在第二輪,叫多左珍寶赤蝦~果然係好大隻~放在甜蝦隔離,真係有d比下去呢~咬落去啖啖肉~正!真係必食推介!出去拎飲品果陣,行過雪櫃有好多款得雪糕~但因為太飽的關係~食唔落嚕~飲品都有好多個櫃,呢個有哂我平時在便利品最想買黎試的,椰子水同啡走~唔飲凍野既你,仲有熱茶同埋熱既紙包飲品選擇~牛舌~推介,唔好太乾同唔會太薄,咬落仲有牛舌是味,好味道!蕃薯同雞軟骨就普通喇~呢度仲有炸蠔同迷你海膽手卷~兩個都唔錯~可以一試~其實仲食左好多野,但因為掛住傾計唔記得影相,黃金燒原隻凡立貝,非常推介,必試!!
遲來的四月生日會~
今次係我第二次食晏就的放題~食完飽到夜晚~😂
因為友人們有事遲到的關係,我唯有入去食住等喇~😎
準備叫野食~佢有好多款的,但我抽左五部分出黎叫~
放題~第一輪緊係要食刺身喇~
出去拎飲品果陣,行過雪櫃有好多款得雪糕~
但因為太飽的關係~食唔落嚕~
唔飲凍野既你,仲有熱茶同埋熱既紙包飲品選擇~
呢度仲有炸蠔同迷你海膽手卷~
兩個都唔錯~可以一試~
2016-05-28
用餐優惠
試食活動
2016-05-30 2277 瀏覽
黎到銅鑼灣玩, 間間餐廳價都咁上下, 唔洗左度右度, 揀間任食都係唔錯O既選擇,媽咪請食,當然係豪食係最時間仲早,食5點半果轉就最好,人少d,食得舒服d,去到。。。原來未開始都已經有人龍, 好彩唔洗等好奈就有得入飲品櫃多大又多,款式仲要好多,岩哂我地成家飲唔同既口味好新鮮O既地方係, 極尚有個好大O既自助吧,有唔同種類O既前菜俾你醫下肚先, 傳統O既有螺肉, 特別O既仲有醉雞翼,雞翼酒味唔會過濃,清香香得黎,d肉好滑。最值得推介O既就係泰式鳳爪, 甜甜酸酸, 去埋骨, 方便入口又開胃。當然唔例外, 黎得食放題, 梗係要叫刺身黎食先抵。好好O既係, 份量唔會因為叫得多而畀少D, 而且樣樣都好新鮮, 好鮮甜, 性價比高。尤其係大蝦, 有成隻碟咁長, 好爽口鮮甜,好滿足。其餘種類都有好多野揀, 各式串燒, 鍋物等等。香草燒帆立貝就係一個幾好O既選擇, 一份份量唔會過多,又岩我地一圍枱分享,一口size又厚肉,帆立貝表面香香的又唔韌。燒物仲有鰻魚粒,鰻魚粒大粒,厚肉,醬汁帶點甜,但不會過咸,燒到表面少少脆身又香口甜品方面, 有成個櫃畀你揀之餘, 仲可以自己唧雪糕, 有埋乳酪雪糕,再揀自己鐘意O
, 好彩唔洗等好奈就有得入
飲品櫃多大又多,款式仲要好多,岩哂我地成家飲唔同既口味

燒物仲有鰻魚粒

甜品方面, 有成個櫃畀你揀之餘
, 仲可以自己唧雪糕, 有埋乳酪雪糕,再揀自己鐘意O既配料配, 係一個好抵玩O既體驗!

甜品都有新款o既馬卡龍同紫薯撻,個人幾中意紫薯撻,紫薯味香濃,撻皮不會過硬太厚,雖然係甜品,但不會太甜
整體食物不錯,服務仲好好,侍應不時同你換碟,收野
  • 刺身
2016-05-29 803 瀏覽
平時都食開旺角大瀛喜, 覺得D刺身壽司新鮮同都多款,不過環境麻麻同坐得好迫.聽朋友話銅鑼灣開左極尚大瀛喜就點都要試試。想試好耐但BOOK吾到位,隔左一排終於BOOK到星期六。銅鑼灣個價其實比旺角吾算貴太多~$30/40但就好坐好多,同埋D刺身壽司多款D仲要FROYO 同雪糕可以自己任拎。食飽左食下FROYO又可以解下膩  平時去食放題都係食蝦多,呢度既刺身蝦都好大隻同新鮮,仲有珍寶赤蝦食,大大隻啖啖肉,必點推介250蚊既放題有甘既質素CP值真係好高,比起同大廈既其他放題好,下次會帶屋企人來ENCORE。

2016-04-09
  • 珍寶赤蝦,芝麻雞翼
2016-05-28 832 瀏覽
市面上放題食店開到成行成市,小妹都試過唔少。今次帶屋企人過銅鑼灣食,準時入場。見哩間放題裝修得好有誠意,地方夠大,仲有卡座,坐得好舒服,杯碟都好乾淨企理,感覺好放心!小妹首先係飲品區同小食位行左一個圈,嘩,選擇多到食唔哂,肯定食唔哂,新鮮即製章魚小丸子又有、沙律又有、泰式鳳爪都會有小妹一坐底就order刺身,刺身好厚切,好新鮮!款多,小妹喜歡三文魚就不在話下啦,螺片好大塊好甜!至於熟食方面,小妹覺得炸物炸得岩岩好唔太乾,大家可以多試雞軟骨,脆口又唔飽肚,可以叫多幾轉!另外,壽司都好細件,唔會一下子就令人飽肚,但就好足料,花之戀都好大件,好有睇頭!小妹覺得哩間放題店入左韓國hite 啤酒好正,令人喜出望外亦都物超所值,熱茶咩都齊!真係一間勁齊全的放題店呀!

小妹一坐底就order刺身刺身好厚切,好新鮮!款多,小妹喜歡三文魚就不在話下啦,螺片好大塊好甜!

2016-05-23 4304 瀏覽
我其實一向也不太喜歡吃放題, 放題給我的印象是坐得迫, 吃的東西沒質素, 吃得匆忙, 這並不符合Quality of Life, 但最近朋友一直推介這間「極尚大瀛喜」, 說既不貴, 又有質素, 包我滿意, 半信半疑下, 應承和他一起來放題, 選了九點半後時段, 有八五折, 折了後二百多元。入場見到地方很大, 我們三人可以坐卡位, 坐位舒適, 有私人空間, 和其他人有合理距離, 裝修、燈光等都設計得很好。飲品方面有啤酒、汽水、豆奶、茶、果汁等, 款式甚多, 這天晚上朋友就飲了多罐 Hite韓國啤酒, 而我就最欣賞這支 if 椰青水 , 味道天然純淨, 甜度不高, 多喝幾支也不怕, 在便利店買要十多元啊。但留意椰青水到後期有缺貨的情況, 到最尾也等不到refill, 要留意這一點。然後, 食放題, 最重要就是刺身吧, 要回本, 刺身是首選!!放題的刺身, 十居其九都是令人失望的貨色, 味淡如嚼蠟, 但也強迫自己吃, 因怕蝕底, 但這裡的刺身, 卻是新鮮得令人驚喜! 首先擺盤已經好靚有心思, 還附了乾冰冒著煙, 刺身凍凍地, 底下也有冰保持新鮮, 刺身肉質有彈性, 又無雪味。其中

Hite韓國啤酒, 而我就最欣賞這支
if 椰青水

放題刺身, 十居其九都是令人失望的貨色, 味淡如嚼蠟, 但也強迫自己吃, 因怕蝕底, 但這裡的刺身, 卻是新鮮得令人驚喜!

三文魚、珍寶赤蝦、北寄貝、北海道帶
其中特別喜歡
三文魚、珍寶赤蝦、北寄貝、北海道帶子
。三文魚脂肪紋理分明, 入口油潤鮮味有魚香, 北寄貝爽口帶有甜味, 北海道帶子是比較細粒薄片, 但味道出奇的鮮, 很甜美, 水準甚高。
珍寶赤蝦
- 大大隻, 甚有光澤感, 肉質緊實, 蝦味鮮香, 口感亦相當爽口, 最後還可以把頭部的蝦膏啜出來, 濃香滋味。
蒲燒鰻魚串
- 剛剛燒好熱辣辣, 外脆內軟, 肥瘦適中, 又香又甜, 必要再吃的。
自家制醬燒雞翼
- 燒到好香口, 咬落多汁, 肉嫩, 可惜的是味道較咸。
燒菠
- 又甜又多汁, 新鮮美味, 必要多吃幾件。
香蔥拖羅蓉軍艦
- 拖羅蓉色澤較深, 拖羅蓉應較粉紅色的, 深色的是不夠肥美, 味不夠香, 但值得一讚的是軍艦紫菜是爽身的, 不是放很久軟腍的質感。
炸蝦天婦羅
- 細心的附上蘿蔔蓉, 可加入天婦羅汁攪拌, 將天婦羅蘸此汁, 很有日本風味, 我們叫了的蝦, 爽口但蝦味不算很濃。
醬燒皇帝蟹棒壽司
- 蟹棒肉質細緻, 真有蟹肉的感覺和味道, 不是平常的魚肉蟹柳的淡味, 加弜沙律醬更惹味。

柚子皮左口魚壽司
 - 超難忘的壽司, 左口魚入口即溶, 油潤滋味, 加了柚子皮有清新之感, 留在口腔中。
牛尾湯
- 還以為是紅湯, 原來是純牛尾湯, 湯有淡淡牛尾或牛骨的味道, 味較清。
鹽燒牛舌
- 燒到好香又爽口, 一點也不韌。

鹽燒海蝦
- 今晚的no.1之選, encore了好多次, 輕輕的鹽調味, 已能起到提升鮮味的作用, 蝦隻勁新鮮, 肉質結實又爽彈多汁, 蝦味鮮濃, 讚!!
黃金燒原隻帆立貝
- 芝士汁料豐富惹味, 帆立貝都有淡淡鮮味。
海膽手卷
- 小小的手卷, 正好不容易飽肚, 因海膽沒有刺身版本, 只能叫手卷連飯吃, 海膽口感柔滑, 但鮮味不濃, 同時也沒有苦澀味, 算是合格但不會令人想追加。
黃金咖喱炒蟹
- 咖喱頗辣味道濃香, 但肉質不夠爽實, 蟹鮮味不夠濃。
炒雜菜
- 小小一碟, 可以補充纖維, 均衡飲食, 炒完後還灑上芝麻, 頗具誠意。
芝麻雞翼
- 新鮮炸起熱辣辣, 雞翼外脆內軟, 有芝麻香味, 肉質非常滑和多汁, 配上沙律醬層次更豐富, 很有水準, 如果肚子有容量也很想再吃!
吉列蠔
- 炸粉頗厚, 蠔有點腥味。
日式鮮蟹肉粥
- 有點失望的一個菜式, 鍋太大了, 粥量太多, 根本沒必要, 明知道是放題, 不是要來吃一鍋粥飽肚的, 份量應減, 像手卷一樣, 做出迷你版。然後, 粥太咸了, 也沒什麼蟹肉, 太咸的食物會令我們吸收太多鈉, 對腎負荷很大, 應改善。
(以下為在外面取的食物)

雞腳冬瓜湯
- 比起牛尾湯濃味, 雖然不像是無味精, 但至少味道不錯, 也見到落足料去煲, 有著鮮甜味, 連料也可以吃掉呢。
泰式鳳爪
- 酸酸辣辣的頗對味, 辣度頗高的呢, 鳳爽帶爽勁。
甜品方面, 拿了
馬卡龍、tiramisu、奶凍、泡芙, 全部都水準不錯, 放題竟然有這麼多的甜品款式, 還有乳酪雪糕等, 愛吃甜的應該會很開心呢。
總括來說, 極尚大瀛喜物超所值, 很多食物甚有質素, 特別是刺身和串燒, 芝麻雞翼也有驚喜, 飲品選擇多, 落單無漏單無扣減, 出菜快, 上的菜新鮮整熱辣辣, 店員收碟勤快有禮貌, 環境乾淨明亮、座位舒適也大大加分。吃過極尚大瀛喜後令我從此對放題改觀, 平靚正原來在放題界也存在, 太感動, 我會推介給其他朋友!

2016-05-17
三文魚、珍寶赤蝦、北寄貝、北海道帶