2014-06-28 15508 瀏覽
工作辛苦了一整個星期,黎到星期六要吃餐好的,這天下午來了高級版大喜屋,極尚享受一番。讚: 他們把點菜紙大方地貼在門外,代表他們有自信地展示價錢貴但食物款式多亦特別。坐下來看到這兩本皮套書仔,裡面放滿ORDER紙,感覺整齊高級。第一ROUND先點刺身,本人特別喜愛連頭的甜蝦,有蝦膏,蝦肉新鮮,帶子刺身好甜,赤貝很爽口鮮甜,三文魚切得好厚不過無嘜味道。第二ROUND再叫刺身,今次大量甜蝦和厚切帶子^^"******************************海膽軍艦,試完第一ROUND太好味即落第二ROUND,賣相滿意,海膽甘香,完全無不新鮮的臭味,GOOD! 紫菜入口時還脆脆的,即叫即整,讚!喜愛海膽的朋友有福了!!不過等待的時間比較耐。******************************咖哩蟹,未試過放題食咖哩蟹,味道出奇地好,咖哩汁好香濃又辣,還附上兩塊香脆多士,不夠汁。******************************創作壽司,每款都叫黎試下,但感覺普通不太特別。******************************創作去壽司中的鵝肝帶子壽司,特別設計這
工作辛苦了一整個星期,黎到星期六要吃餐好的,
帶子刺身好甜,赤貝很爽口鮮甜,三文魚切得好厚不過無嘜味道。
第二ROUND再叫刺身,今次大量甜蝦和厚切帶子^^"

喜愛海膽的朋友有福了!!
不過等待的時間比較耐。
創作壽司,每款都叫黎試下,但感覺普通不太特別。
創作去壽司中的鵝肝帶子壽司,特別設計這款來"極尚",但鵝肝好細細細細粒‥細粒到根本吃不出味道,帶子鮮甜,就當是普通帆立貝壽司好了。
雲吞都係第一次放題裡食,不過實在唔太襯,好大盆,味道亦麻麻,可不試。
每人一杯Hagen-Dazs雪糕,我選了"期間限定",是焦糖海鹽,好味好好味!!!!!
另外有多款甜品選擇,例如:馬卡龍,芝士蛋糕等等,但本身對甜點興趣不大,亦已經飽到食唔落,所以無試過。

題外話/補充資料: 整體來說,食物對得住個價錢,服務亦好,會再光顧。
2014-03-29
2014-06-27 13025 瀏覽
上次係極尚吃後感: 一定要再來……所以藉住父親節,帶左爸爸同屋企人走左一轉極尚大喜屋。今次再幫襯極尚,食物質素保持到,服務都做到,收order紙快,野食來得都快。好好啊,個個屋企人都吃到捧住肚走。首先真係吾得吾贊下個刺身拼盤,佢地真係擺得好靚好有心思,有棵花襯托得好靚,好大體,侍應捧過來果時隔離好多人望住,爸爸笑得好開心,心想"爸爸虛榮心發作,嘻嘻",不過今日甘既日子最緊要佢開心,屋企人淨係影相都影左差吾多10分鐘,靚到啊。。。仲有,啲壽司款式好多,同樣都係好靚,好欣賞佢地夠心思,全部整到細細粒既一口壽司,吃多幾款都吾怕太飽試吾到其他野。炸物,好新鮮好脆,去到一定要吃天婦羅啊。還有爸爸最愛,烤羊架,同埋咖哩蟹,爸爸話係呢啲種類既餐廳冇估到吃到呢啲質素既蟹,雖然細仔,但佢地既蟹真係新鮮鮮甜咖!當然吾少得本人必食推介露笋珊瑚蚌,我encore左3次! 露笋珊瑚蚌,必食必食。仲有我好仲意吃既焗元貝,酸酸甜甜,個味調得好好味,好開胃。最卑到屋企人最大驚喜既佢地既甜品! 有得吃馬卡龍,啊妹開心到傻左,同埋Haagen Dazs 雪糕,係果度吃到新既口味,係其他地方吃吾到咖,神啊!  叫做流心意大
上次係極尚吃後感: 一定要再來……
所以藉住父親節,帶左爸爸同屋企人走左一轉極尚大喜屋。
炸物,好新鮮好脆,去到一定要吃天婦羅啊。
最卑到屋企人最大驚喜既佢地既甜品! 有得吃馬卡龍,啊妹開心到傻左,同埋Haagen Dazs 雪糕,係果度吃到新既口味,係其他地方吃吾到咖,神啊!  叫做流心意大利芝士餅雪糕!!! 聽個名都知勁野啦。不過數量有限咖,要吃攞到order 紙就好叫啦。。。
總結今次餐飯,我地好滿意!!!! 希望佢地可以keep到落去,因為我會繼續去😆

咖哩蟹、羊架、烤元貝...都好正
露笋珊瑚蚌啊, 一定要吃
題外話/補充資料: 佢地既服務真係好好啊!
2014-06-15
10 分鐘 (堂食)
父親節
咖哩蟹、羊架、烤元貝...都好正
露笋珊瑚蚌啊, 一定要吃
  • 露笋珊瑚蚌,焗元貝,烤羊架,甜品。。。
  • 露笋珊瑚蚌啊 一定要吃
2014-06-25 13671 瀏覽
早早已聽說過這高級版大喜氣的人氣是如何旺盛,聞名不如見面,這次一行九人為慶祝友人生日,決定預訂晚上八時四十五分的座位﹔早於半小時前已到達的我們,無一不被店外排隊等侯的人龍而嚇到,人數算是其他放題店有過之而無不及的,於是為長長的人龍先拍一張廣角照。能容立眾多食客,可想而知店內面積頗大,不過店舖全滿則造就一個水洩不通的場面,侍應們手奉食物時不時要高舉食物盤以免撞到食客,座位與座位之間的空間感不足,僅有一個至個半身位行走的走廊,擁有微胖身型的,恐怕要側身橫行。終於安頓好便立即點選食物,首選刺身,多達十四款的刺身中,池魚、立魚薄切和天使蝦是放題中鮮有出現的,我們一併把常見的刺身均點選在內,一整盆以碎冰托底的刺身送上,款式多而份量足,當中,刺身能保持新鮮、冰涼口感外,其中最值得推介的是北海道帶子、鱆紅魚、池魚﹔北海道帶子是以一粒大帶子切片而成,雖大帶子切至兩至三片,但不會感覺薄身,入口鮮甜,比起其他放題店的帶子切粒或是小帶子都來得有口感。而鱆紅魚,肉質晶瑩,味道鮮而彈牙亦是一個不錯的選擇﹔池魚,平常放題中絕對少有的一種刺身,對於是池魚控的我,更加想吃過夠本為止﹔池魚薄切,有人會認為池魚肉質腥味較

池魚,平常放題中絕對少有的一種刺身,對於是池魚控的我,更加想吃過夠本為止﹔池魚薄切,有人會認為池魚肉質腥味較重,而我卻理解為獨特的鮮味十分誘人,喜好因人而已,同是池魚控的一定要試。
刺身
極尚大喜屋之所以定名為「極尚」,我想原因在於餐廳提供的是更高一級的珍貴食材,除刺身壽司外,更有提供壽司創作,提供的是鵝肝、黑松露、海膽等相對價格較高的食材,當中的鵝肝帶子壽司和海膽三色花,更是十分出色的創作壽司

鵝肝帶子壽司-於帶子片上放有鵝肝粒,壽司中帶子的鮮甜味和鵝肝脂香豐盈相配合,入口滋味無窮﹔海膽三色花-由海膽、吞拿魚等魚生砌成花形狀,一口壽司份量小易入口,入口帶出鮮甜海膽味,女生喜愛。
壽司創作
另外,沙律用料亦毫不吝嗇,上方柚子大蝦沙律-鮮蝦切半,加上柚子、車厘茄、青瓜等蔬菜,感覺清新舒服﹔下方意式黑松露帶子沙律,用上同樣配菜,帶子切片蘸上黑松露,不過黑松露香一般,沒有太突出獨特味道。
上柚子大蝦沙律、下意式黑松露帶子沙律
溫泉蛋,嫩白色的蛋白中滲透出橙黃色蛋黃,蛋白未完全凝固,表面呈光滑滑溜,隨即滑入口腔,蛋黃入口極富蛋香,近凝固的蛋黃漿濃稠,十分美味。
溫泉蛋
接下來嘗試熟食,極尚餛飩雞鍋-熱度十足,呈上時仍冒出熱氣,鍋內有餛飩、雞脾肉、豆腐、粉絲、冬菇和娃娃菜而成,用材之足以令湯底鮮甜味濃,而餛飩咬落不易散,感覺似是「灣仔碼頭」出品…
極尚餛飩雞鍋
返回壽司卷物類別,鰻魚芝士卷是我較為喜愛的一款卷物﹔面上的鰻魚掃上燒汁,飯內包著芝士及青瓜,清爽青瓜輕微減卻了芝士
的膩口感、鰻魚帶有燒汁香,入口濃甜,幾種口感混合成就豐富層次感。
鰻魚芝士卷
而火炙壽司方面,我們點選了三文魚腩、海鹽左口魚邊和帆立貝,三文魚腩充滿油脂香、乳白色的左口魚裙邊油份豐盛,入口的那股魚油香停留於口內迴旋,令人回味,不過略嫌火炙時間可稍為延長。
火炙壽司(三文魚腩、海鹽左口魚邊和帆立貝)
海膽軍艦,鮮橙色的海膽擺放於面前,雖然賣相一般,紫菜接近變為淋身,但入口仍然鮮甜味美,在口腔有回甘味。
海膽軍艦
天婦羅方面,點選了天婦羅蝦、日本番薯和溫室南瓜等,粉漿較薄而油份不多,不錯。
天婦羅蝦、日本番薯和溫室南瓜
燒物方面,亦能提貨眾多食材選擇,最值得一提的是鹽燒海蝦,鹽粒令蝦身帶出一陣咸蝦香,撕開蝦殼,蝦肉新鮮鮮甜,有肉汁,令我一而再再而三地點選。
鹽燒海蝦
鹽燒雞翼也是一個不錯的選擇,雞翼拆開以竹簽穿著,方便進食。
而鹽燒多春魚,魚身算飽滿,沒有投放過多鹽粒而變咸,入口有鮮味,我…一條一條不知不覺清空了大半碟。
鹽燒多春魚
鹽燒青花魚,一整條青花魚燒得金黃,色澤分明,魚皮烘燒至脆身,而魚肉夾起亦帶有啖啖鮮甜肉汁,師傅廚藝不錯。
鹽燒青花魚
炸物中的芝士年糕則建議與友分享較好,否則不能試上眾多食物啊。
炸芝士年糕
而料理方面,質素反而未算十分出色,蒜片炒牛柳粒,牛柳粒入口較韌,入口有輕輕牛味,但要咀嚼好一段時間才能吞下。
蒜片炒牛柳粒
而蒜茸露荀炒珊瑚蚌,顏色賣相較為鮮艷,不過並未有太大驚喜。
蒜茸露荀炒珊瑚蚌
置於燒物方面的燒有機菠蘿,成為我們稍息的一個中間點,菠蘿經烘燒後,鮮甜果肉咬入帶出極豐富肉汁,接下來,我們可以進一步向甜品進發。
燒有機菠蘿
甜品方面,亦提供不錯的選擇,三款不同口味馬卡龍、四款芝士、意式和慕絲蛋糕,還有法式脆糖布甸,而我則選擇後者,一開始誤以為是焦糖布甸一樣,不過侍應呈上時,原來是一杯冰凍的脆糖布甸,白糖組烘燒至微焦,布甸入口幼滑,一小杯迷你份量,可以一樣。
甜品的主角登場,侍應會於差不多時侯每檯派發一張雪糕紙,每人可以點選一杯Haagen-Dazs雪糕,而口味款式當中更有限定的意大利Tiramisu流心、咖啡、士多啤梨等,能提供如此甜品,可以美滿結束我們這次生日飯。
另外,總結食物紙分為十個方面,款式極多,而飲品除了一般百事可樂、七喜外,更提供忌廉溝鮮奶、蘆薈汁、芒果汁、烏龍茶及韓國啤酒等等,而我選擇的道地烏龍茶,入口茶味較淡,反而友人們點選蘆薈汁卻讚不絕口﹔飲品來說,種類也較其他放題為多而特別;-
題外話/補充資料: 1)侍應們服務效率頗高,動作快。 2)另外,餐廳亦會確實跟據食物紙上的數量而提供食物,以免浪費,要切記符合人數而點叫。 3)建議一大班朋友、家人到此,才能把每款食物都能嘗試一遍,而我下次也要帶同我的大胃口家族到此放題。
2014-06-13
壽司創作
溫泉蛋
鹽燒海蝦
燒有機菠蘿
2014-06-24 11621 瀏覽
自從大肚生仔之後已經很久沒有寫食評, 現在仔仔總算大了一點, 可以抽多點時間去食野和寫評價了~一次無意間發現大喜屋開了delux 版, 即刻諗都唔諗就約姊妹食放題 放題分兩個時段, 我們訂了8:45pm 那段, 我們大約8:25pm 去到已經見門口有一條人龍到夠鐘放人進場時, 感覺真係好興奮!這裡的環境比普通大喜屋寬敞, 也有卡座 甫坐下, 店員建議我們先點刺身, 之後再慢慢點其他食物中間最大盤的便是我們第一輪點的刺身, 除了玉子外, 整張刺身紙的刺身也order了 全部都很鮮甜味美, 特別是三文魚, 超厚切的, 赤貝,象拔蚌等比較薄身但很新鮮另外我們點了一些江戶前壽司, 味道一般,但比普通大喜屋好, 創作壽司就款式特別, 北海道魚子戀人和 鵝肝帶子可以試試之後到其他小食,熟食,揚物等等,推介以上圖片的蘆筍炒珊瑚蚌, 配搭感覺新鮮, 爽口北海燒帆立貝,酸酸甜甜, 味道不錯芝麻雞翼, 很香脆, 比普通大喜屋好吃得多, 這款re-order 左三次咖喱蟹, 份量不多不少剛剛好, 咖喱味很香, 很惹味, 但對我來說太辣, 所以只能吃少少...至於冷烏冬就不太推介, 事關烏冬的韌度

到夠鐘放人進場時, 感覺真係好興奮!
這裡的環境比普通大喜屋寬敞, 也有卡座

甫坐下, 店員建議我們先點刺身, 之後再慢慢點其他食物
刺身及壽司

另外我們點了一些江戶前壽司, 味道一般,但比普通大喜屋好,
創作壽司就款式特別,
北海道魚子戀人和
鵝肝帶子可以試試

之後到其他小食,熟食,揚物等等,
推介以上圖片的
蘆筍炒珊瑚蚌, 配搭感覺新鮮, 爽口

北海燒帆立貝,酸酸甜甜, 味道不錯

至於冷烏冬就不太推介, 事關烏冬的韌度跟橡根很相似, 不是太容易咬斷...
燒菠蘿, 很新鮮多汁, 燒得剛剛好 ;
牛油粟米, 看似普通但香甜, 也是re-order 了兩次
戰鬥力已經所剩無幾...
來個柚子沙律及黑松露帶子沙律, 這兩個味道我不太欣賞...感覺怪怪的..
另外不得不推介
燒蕃薯, 小甜薯很細少, 外型可愛, 一口吃掉一粒, 味道香甜,
若不是尾聲,我是會再點的

最尾甜品部份忘了拍照...
這裡多很多選擇, 還有Haagen Dazs 雪糕, 不過每人只限一杯
另外有馬卡龍,士多啤梨味是大喜屋推介的...但我覺得它的味道像是潤腸味

總括來說今餐真的大滿足呀!

2014-05-23
刺身及壽司
2014-06-22 9769 瀏覽
今日約左寶貝去食生日飯~佢鬼死咁中意食放題~傳說開左間新野~舖名好有雷氣~而且過去大喜屋的名字都做得唔錯,所以決定約埋一班友好黎呢到開心一下~~終於到左~很舒服的位置!!齊人了立即就點菜了~我們很清楚自己的目標!所以一定不會胡亂落單~!免得浪費了寶貴的肚子空間~日式放題來去都走唔出某几款食品..分別就係佢地的質素!!原先決定刺身款式是我們的主打~其他的不能多吃~!但睇到佢兩本好靚的點菜紙~款式多名字又吸引,最重要係好多都估佢唔到係咩樣~~真係忍唔住作了好多方面的''嘗試''!刺身部份: 隨意咁先點几款,上枱了!~嘩~~感覺真係好''極尚'',擺得好有心機,一眼睇落去就覺得好開心好興奮!真係唔好食都好睇~!魚生片切過下有花蚊,唔會只單切一片咁普通三文魚 -好靚好鮮味~脂肪的顏色睇落好肥美~雖然唔係每片都有機會食到腩位,不過仍食得到三文魚的鮮香~!甜蝦 – 尚算新鮮~冇腥味,我最中恴有蝦頭的甜蝦~!!爆膽固醇都係靠佢架LA!!只係細隻左少少~天使蝦 - 好意外可以食到呢款蝦~!雖然冇頭,但係隻隻都好爽口~正~帶子 – 每件都有5蚊銀咁大~好鮮甜,油甘魚 – 肉質好緊緻,好有魚香味,~正~!
終於到左~很舒服的位置!!齊人了立即就點菜了~
日式放題來去都走唔出某几款食品..分別就係佢地的質素!!
帶子 – 每件都有5蚊銀咁大~好鮮甜,
油甘魚 – 肉質好緊緻,好有魚香味,~正~!
赤貝 - 大片爽口~新鮮好味~!
壽司款式真係多到你唔信~最開心係有D名真係估佢唔到個樣~所以我地點几款黎開心下~~上枱仍然好有極尚的感覺~全部都放得好靚,感覺好好~入口雖然仍係那魚同飯,當中的小小變化食到客人有另一種心情~!
天婦羅系列出品唔算太特別~炸漿上得唔好~唔可以叫做係’’天婦羅’’那回事~頂多叫做’’炸物’’

燒物部份~
燒日本番薯仔 - 真係要試下~一上枱個樣怪怪的~以為係燒腸仔,但係食落好香甜好有薯仔味~!
燒波蘿 ~ 厚切波蘿肉,燒到出面微燶,咬落去仲好多汁
燒羊架 – 好味~大件又厚肉,唔會燒得太乾身~!有用錫紙包住條骨比客人拎住食,好極尚啊~!所以我地安哥左兩次~!
芝士元貝 - 食到好大粒的元貝肉,唔會係粹上~汁濃得黎唔會得個咸字~GOOD
沙律系列款式算多~但除蟹子沙律明顯係唔同D之外,其他就換身唔換葯,加減少少材料,轉少少漿汁就算係第二款~~菜都好新鮮,至少唔見有黃葉!
蟹粥 - 好味道~好棉真係好有蟹味~唔會覺得係分開煮,或者係加粥水無限次~!
咖哩蟹 - 唔係選用日式唔辣的咖哩汁!而係好有香辣味的印度咖哩!所以好適合我呢D辣精~!!蟹大大件~值得推介~!!
甜品款式有6種 ,聲稱全部都係自家製~食落都值得相信~因為出品一般!
幸好唔會話太甜,只係唔會有安哥的機會~
最後有每人一餐飯只可以點一次的雪糕甜品HAAGEN-DAZS雪糕一杯~!大人有得食,3歲以下冇比錢的小朋友價冇得食~!!!
傾下講下都唔知時間過~服務員早半個鐘就同我地講LAST CALL~仲計埋條數~!
總括黎講..!出品唔錯,可以坐足三個鐘~係KILL TIME 同談心的好地方~!值得再去~!

題外話/補充資料: 星期6 的中午時段都這樣多人~真係不得了~! 我自己習慣地提早一點到場,訂左12點,1145己有人開始排隊,噢~ 要喺尖沙咀的街到排隊,我咁大個女都係第一次~好似排名店咁~嗚....感覺有少少難睇~ 到店前問服務員可唔可以先入坐~服務員好有原則地堅持要12點先安排入坐~~ 我心中很討厭這種等食的感覺~我認為可先給有需要的客人安頓好, 坐下不落單都不過份啊~至少可以處理好這擠迫的人群~~亦令人感覺''極尚''一點~ 嗯~~明白的:客人和打工的永遠是對立的~估唔到舊的大喜屋係咁~極尚的都有這個傳統... 果真係同一個老闆~夠鐘了!!終於入得~服務員帶我們轉了兩個彎,到一個很大的位置 嘩~~感覺好正好大好舒服,之前的怨氣可消了一點~ 嗯...見佢地係用即棄筷子,所以我不得不拎出自備的工具,支持一下環保.. 其實我都很希望餐廳可以選用一些可再用的餐具!! PS 個人認為有8人以上的真係值得去開心下~因為可以坐大枱可以坐得舒服D 我們8個人的枱大約可以坐到10個人, 在埋單走的時候路經6人和4人枱的區域真係細得可憐~同隔離枱只係一個人位之隔, 冇晒空間感, 成個感覺一D都唔極尚,這多做生意的心情係可以理解的~ 店舖的洗手間設唔係太好~~女有兩格,算係乾淨又唔算好寛落!排隊要排出走廊~ 往往都要排長龍先去到建議如果唔係太過急需的話,都係去其他商場的洗手間好一點!
2014-06-07
5 分鐘 (堂食)
生日
好耐冇打過食評啦,其實對上已經食過兩間大喜屋我同啊老死都覺得唔錯既,haha後來行完the one出嚟發現對面開左間極尚大喜屋跟住就諗下係咪大喜屋分店,因為個名都似似地我就同佢走上前睇下有冇d宣傳單張拎啦,睇下個價錢,haha見到都係二百幾蚊+10%,地舖嚟的,同以往唔同,不過就比大喜屋貴小小我地見到價錢都ok接受到既,就打電話去book,好快手有人聽電話我地book左16/6 個日.其實我地都想快d食,咁岩個日大家得閒^^食個日,我地早左嚟,唯有排住隊,等入座啦,一上到去發現都幾'闊落'同裝修得有格調d,有我中意既軟林林sofa椅,不過大多係多人先坐到呀!!!!!!待應招呼都唔錯,你示意收order紙都會幾主動嚟收,唔洗叫10聲..都唔想理咁呢間有濕紙巾提供,呢點都幾細心,可以清潔下對手先食野第一 round 我地嗌d野食都冇咩點漏,上菜都快手,又冇話大力放低,輕手既睇menu發現多左其他野食意粉..都有,估唔到食完覺得個新野咖哩蟹唔錯,幾入味,正啊,佢唔會一大碟比你,根據人頭同份量我諗不過佢比個份量都夠我食,佢又冇同我爭,唔夠咪再叫嚕佢話個三文魚刺身,夠肥,好味道,同埋最重要既新鮮
好耐冇打過食評啦,

其實對上已經食過兩間大喜屋

我同啊老死都覺得唔錯既,haha

後來行完the one出嚟發現對面開左間極尚大喜屋

跟住就諗下係咪大喜屋分店,因為個名都似似地

我就同佢走上前睇下有冇d宣傳單張拎啦,睇下個價錢,haha

食個日,我地早左嚟,唯有排住隊,等入座啦,

不過大多係多人先坐到呀!!!!!!

呢間有濕紙巾提供,呢點都幾細心,可以清潔下對手
先食野

睇menu發現多左其他野食
意粉..都有,估唔到

不過佢比個份量都夠我食,佢又冇同我爭,唔夠咪再叫嚕

佢話個三文魚刺身,夠肥,好味道,同埋最重要既新鮮

甜蝦都冇比小,大隻,同係甜既~

燒菠蘿食個兩間都ok,呢次佢都仲keep到,juicy加

另外新野忌廉煙肉海鮮意粉都ok,汁夠,岩岩好,唔會過咸

定係我本身中意食意粉呢,中意食既人可以試下都ok

蟹籽沙律都幾fresh,酸酸地幾開胃,餐前做小食都得wor

創意壽司都幾得意嚟形容,一口一舊,岩晒女仔食,haha

其中鵝肝帶子壽司好似粒燒賣成日覺得,個形狀,幾得意

當然有芥辣八爪魚既fans,同樣都係唔錯

露荀炒珊瑚蚌都幾好,珊瑚蚌唔un,正!!!

野飲簡左樂天蘆薈樂,有粒粒咬下,都ok

其他因為有汽唔中意飲,冇飲到,不過佢話都ok,haha

後尾個round 都keep住encore刺身,壽司等等,不能盡錄,驚有排講

同埋呢,呢次有Haagen Dazz雪糕食,恩物之一,

雖然只可以食一杯,對我嚟講,夠加啦其實,食唔到咁多甜野

呢次打左咁多都冇用,本來諗住影d相,點知我同佢手機玩到冇晒電,又冇帶叉電器,失敗!!!

唉,下次一定帶埋叉電器出街,講反正題先

整體嚟講:食物質素幾好,服務上菜都唔錯,下次有機會再嚟極尚食過

2014-06-16
10 分鐘 (堂食)
  • 咖喱炒蟹
2014-06-09 12725 瀏覽
同個friend想去試試傳說中的升級版大喜屋。一去到就要安排同其他人搭台,大部份的六人台都是比人搭台,坐得幾吳適服首先上的是魚生,魚生好吳新鮮,如圖中的三文魚顏色好淡,又有腥名,未試過食吳晒就吳要。之後上的熟食味道也一般,macaroon好硬。其實食物選擇也不多,味道一般。啲甜蝦也不夠爽,幾林。以這個價錢,無林過是這個質量三文魚好淡色,吳新鮮
首先上的是魚生,

三文魚好淡色,吳新鮮
2014-05-28 19442 瀏覽
呢間係第一次來, 只開了個多月, 講明極上, 應該會好好多, 咁岩有特價,友人建議去食, 上openrice好評不錯 其實佢既食物種類,跟大喜屋的差不多, 但大喜屋以前有的取消左, 係呢度就搵返出來. 有赤貝, 北寄貝, 燒雞翼.我最後去中環大喜屋, 刺生永遠都係最遲黎, 黎曬d熟食, 刺生只來一兩次, 重要份量不夠. 但係呢間份量超足, 重要好快就到, 真係食到好夠喉.魚生, 貝類真係好新解, 三文魚厚切, 重要肥美, 反而d油甘魚就差d, 無乜甘香油味. 北寄貝同赤貝都好新鮮寿司種類好多, 而且好新款, 每款叫左一件都食到頂五住. 尤其d火炙寿司真係超正. 好彩每件都係好細舊飯. 不過要投訴d海胆, 麻麻地新鮮其餘d熟食, 燒羊架, 燒雞翼,串燒 都是不錯飲品仕任, 款式都好多都好新, 好多平時五會買的,係度都可以試到…………最後重要每人一柸drayers雪糕, 真係幾底食.希望可以keep到水準外, 受歡迎後又加價………….d侍應個個都算幾nice, 而且佢地好重視叫你填評語, 一見到馬止打開睇, 見到有自已份都起供…………..五知係未有得獎. 比心機, 加油

好彩每件都係好細舊飯. 不過要投訴d海胆, 麻麻地新鮮

其餘d熟食, 燒羊架, 燒雞翼,串燒 都是不錯

…………
最後重要每人一柸drayers雪糕, 真係幾底食.
希望可以keep到水準外, 受歡迎後又加價………….
2014-05-06
  • 刺生
又回到4月份的復活節假期。。。4天長假期無所事事, 自自然然又想到食....路過''開飯喇''見到一間新開的放題餐廳,名字令人聯想到跟《大喜屋》應該同屬一個集團。既為信心保証, 而又獲不少好評,於是碰碰運氣訂隔天晚上的放題, 結果成功訂了20:45時段!!與大喜屋一樣, 食第二輪的放題是必須要在街上排隊等候。不過《極尚大喜屋》的好處就是不用坐升降機到餐廳,因為它就是位處於大廈1/F, 大大節省了等升降機的時間!!入座後, 發覺二人檯跟大喜屋一樣都是比較狹窄, 檯與檯之間只有若5cm的距離, 零私人度;而且檯子很小, 若一次過多點幾款食物, 根本容不下。但相反大檯會比較舒適, 建議下次多人聚餐較好~既然座位一般, 那它貴為「極尚」之名應該在於食物吧!!《極尚大喜屋》的order紙是收藏在皮革簿內, 感覺頓時高尚了。order紙分了A-L, 合共12張, 但L是用來點''哈根大師''的雪糕,所以只會在臨last order前, 由店員親自派發, 並限每位一杯。青蛙跟媽媽說到口乾, 先點了飲品。飲料選擇都算多, 亦可以加錢點清酒。之後按我們的慣例先來一份刺身~這裡刺身的款式較《大喜屋》的多,
1922 瀏覽
又回到4月份的復活節假期。。。

4天長假期無所事事, 自自然然又想到食....

路過''開飯喇''見到一間新開的放題餐廳,

名字令人聯想到跟《大喜屋》應該同屬一個集團。

既為信心保証, 而又獲不少好評,

於是碰碰運氣訂隔天晚上的放題,

結果成功訂了20:45時段!!

與大喜屋一樣, 食第二輪的放題是必須要在街上排隊等候。

不過《極尚大喜屋》的好處就是不用坐升降機到餐廳,

因為它就是位處於大廈1/F, 大大節省了等升降機的時間!!

入座後, 發覺二人檯跟大喜屋一樣都是比較狹窄,

檯與檯之間只有若5cm的距離, 零私人度;

而且檯子很小, 若一次過多點幾款食物, 根本容不下。
但相反大檯會比較舒適, 建議下次多人聚餐較好~

既然座位一般, 那它貴為「極尚」之名應該在於食物吧!!

青蛙跟媽媽說到口乾, 先點了飲品。

飲料選擇都算多, 亦可以加錢點清酒。
之後按我們的慣例先來一份刺身~

這裡刺身的款式較《大喜屋》的多,

單是蝦就有天使蝦及甜蝦兩款。

而且貝殼類的款式亦較多元化,

除一般的帶子及響螺片外,

還多了北寄貝、赤貝及象拔蚌。

極度符合喜愛貝殼類食物的青蛙心意呀!!

其實魚類刺身都有5款之多,

但青蛙情有獨鍾三文魚刺身, 所以沒有試其他~

其實有光顧開《大喜屋》的食客都知道他們的刺身非常新鮮,

《極尚大喜屋》亦沒有例外, 除北寄貝較韌外, 其款式選擇廣泛已取勝!!

吃過了刺身, 就要試試熱蕈、沙律同炸物喇 ^^
蒜茸露荀炒珊蝴蚌: 這個是青蛙強烈推介! 蒜+芝麻香、露荀爽、珊蝴蚌入味有嚼勁, 讚!!
北海燒帆立貝: 沙律醬酸酸甜甜好醒胃, 但帆立貝較細顆。
意式黑松露帶子沙律: 黑松露汁香但偏咸, 帶子刺身新鮮。
極尚餛飩雞鍋: 比較特別的一道食物。算足料, 湯頭清而帶出淡淡金華火腿味; 另餛飩的味道不俗, 而且足有一隻蝦在餛飩內。
芝士年糕: 芝士控必吃之物!! 即炸的年糕, 外表金黃又夠脆; 裡面的芝士香口又軟綿綿。吃的時候真的要小心辣口呀!!

芝麻雞翼: 身為雞翼怪的青蛙, 不論在任何一間放題, 只要有提供芝麻雞翼, 青蛙都定必每次要吃夠3-4隻。無他的, 因為即炸雞翼外脆內嫩, 而且又夠入味, 難怪青蛙一吃再吃!!

紫心香芋丸: 又一即炸之物。芋丸非常香甜, 但多吃有點膩的感覺。
黃咖哩炒蟹: 咖哩味濃且辣度的後勁十足, 算是惹味之作, 但總覺得放題時間吃蟹有點闖拙。
鹽燒多春魚: 多春魚的大小平均, 燒得剛好不會太乾身; 入口時亦有淡淡的咸味, 不俗。
鵝肝帶子壽司: 鵝肝像帶子的點綴物, 小小的一舊黏在帶子上。帶子新鮮大粒, 但吃不出鵝肝的味道。
瑤柱粥: 粥底夠綿, 調味剛好, 而且亦算多瑤柱, 可以清一清味蕾。
三文魚皮漬: 外表與口感都與海節無異, 是一道很好的下酒物。
雪花牛肉鍋: 一般人覺得湯底很甜, 偏偏青蛙就非常愛吃。仍然生的薄牛肉浸在熱騰騰的湯中, 剛好夠熟入口很捧。
牛油炒粟米: 又是每次必吃的食物之一。甜甜的粟米沁出淡淡的牛油香味, 讚!
燒有機菠蘿: 青蛙覺得比較酸, 而且個人始終不喜歡被烹調的水果。
天婦羅蝦: 即炸辣口, 外表酥脆、蝦肉彈牙。
鹽燒海蝦: 蝦肉爽口結實, 入口帶點微微的咸味, 又是另一番風味。

嘻嘻~ 已經已有8成飽的青蛙與媽媽, 是時候到甜點時間喇!!!!

《極尚大喜屋》提供10款甜品給食客選擇, 的確令青蛙喜出望外。
士多啤梨、芒果及朱古力味馬卡龍: 青蛙本身對馬卡龍沒什麼好感。今次也不例外, 雖然的確有所命名的味道, 但始終都覺得太甜。
法式脆糖布甸 (左1及2): 青蛙覺得是所點4款甜品中最好吃的一款, 布甸質感實在, 不是滑溜溜的一種。但略嫌脆糖不夠。

木糠布甸 (中): 最難吃的一款。質感像未凝固般似的, 入口亦覺得非常濕潤, 很奇怪的木糠布甸。

焦糖朱古力意式蛋糕 (右2): 蛋糕結實, 有點點朱古力味。

曲奇妙趣芝士蛋糕 (右1): 吃不出芝士的味道, 只吃到曲奇餅與cream的味道。
有機新鮮生果: 西瓜甜; 但橙非常酸.....
最後吃了杯H牌雪糕, 肚子再也塞不進食物了 ^^
2014-04-19
2014-05-20 15085 瀏覽
每年五月份對我嚟講有一個明正言順可以勁食嘅理由...哈哈當然就係生日飯啦(特別係所有金牛人嘅至愛)!今年不止乎食食食...仲要係爆肚地食,因為而家市場上開多咗好多放題!但係質數超讒次,我食過係旺角近乎難食嘅店(食完屙咗就不開名了!)anyway今次都係朋友極力推介食依間.由於分兩輪關係所以就算訂咗位都要企街道等,還好當晚無落雨而且指示尚算清晰不然就頗狼狽!單係今個月都食過極尚大喜屋&大喜屋(見另一篇食評)所以可以比較到分別。如果對於一個平時少食放題或者又唔想浪費咗腰間少少少可用嘅空位的話就一定食極尚版(雖然貴少少),因為無論係食物種類、質數、裝修、環境都較優勝!先講menu雖則係一大疊紙但係就一本簿仔非常清楚易揾,依個要讚的(起碼方便食客)!鐘意刺身、壽司嘅粉絲們必定大讚,因為選擇多:牡丹蝦、甜蝦、帶子、赤貝、象拔蚌...唔知是否新鮮但上檯賣相夠靚(對於我依啲相機食先嘅人嚟講好重要喔~),壽司花款亦算多!熱食最估唔到有蟹粥、木糠布甸(當晚無供應,失望)、燒菠蘿、蕃薯仔簡直係食完再食!最驚喜係沙律,一般放題都係兩種選擇但我無錯依度有成5-6種而最得我心係柚子沙律酸酸地好開胃、意式黑松露帶

鐘意刺身壽司嘅粉絲們必定大讚,因為選擇多:牡丹蝦、甜蝦、帶子、赤貝、象拔蚌...唔知是否新鮮但上檯賣相夠靚(對於我依啲相機食先嘅人嚟講好重要喔~),壽司花款亦算多!
熱食最估唔到有蟹粥、木糠布甸(當晚無供應,失望)、燒菠蘿、蕃薯仔簡直係食完再食!最驚喜係沙律,一般放題都係兩種選擇但我無錯依度有成5-6種而最得我心係柚子沙律酸酸地好開胃、意式黑松露帶子沙律!去到依度已經啟動咗摩打食食食...咖喱蟹、macaron, ice-cream...(相都無影到了)呵呵~
必飲:芒果汁,正!諗起有想飲!

有待進步:燒雞翼、羊架...過了火所以乾咗啲!
題外話/補充資料: 多謝啲waiter哥哥姐姐為每枱慶生日嘅唱生日歌,搞搞氣氛^^
2014-05-10
生日
  • 刺身、壽司
  • 燒菠蘿
  • salad
  • 咖喱蟹
  • 芒果汁
2014-05-11 18111 瀏覽
朋友話要試大喜屋,發現開了這間極尚大喜屋,見到open rice一致好評,加上大喜屋的電話長期打唔通/無人聽,所以順理成章讓味蕾體驗了極尚之旅...一入到餐廳便安排我地坐正門口位,頓時已打了折扣。不過過左一陣,職員突然主動走黎問我地要唔要轉去另一張較舒服的卡位,心裡不禁加了分 (會否是tactics? 哈,太多疑了吧)。很少餐廳職員會主動幫忙調動較佳位置,一般都要客戶自己去問先有機會安排到,所以呢d細節位安排得唔錯...刺身等了又等,一問之下原來因為調左檯可能冇o左,職員叫我地即時落單,仲聽到佢交代刺身師父加快處理我地張單,事實又真係好快上檯... 又一細節位安排得唔錯...整體而言,這間極尚大喜屋是我近期覺得食物質素最高、服務最好的放題餐廳,食完一次已經諗緊下次幾時再黎,希望唔會好似其他放題餐廳咁,質素會每況如下,令我不敢再有第三次吧...

刺身沙律、蟹籽沙律
特式卷(忘了名字:P)
燒菠蘿
沙律醬燒帶子(極推介!)
燒豬肋骨
各式壽司
海膽+芥辣八爪魚軍艦
特式壽司

2014-04-26
刺身沙律、蟹籽沙律
特式卷(忘了名字:P)
燒菠蘿
沙律醬燒帶子(極推介!)
燒豬肋骨
各式壽司
特式壽司
2014-05-10 16034 瀏覽
雜誌介紹出名做放題既大喜屋集團,旗下再開高級版既放題,仲以任食海膽壽司同北海道帶子做招牌,非常吸引。一於試下先。是日,媽媽節前一天,下午收費由原本228加多20,248一位。一開始點了盤刺身,有放題小見既池魚,鱆紅魚同泰式生蝦刺身。刺身併盤一到,勁有氣勢,三文魚厚切大塊,同平時壽司店有得比。三文魚同帶子超級新鮮周肥美。一向叫十塊預左佢得幾塊到。但叫了三盤,份量同寫既一樣。讚。可惜tuna,就雪味重,建議不要叫太多,終於到主角海膽壽司,新鮮即做既海膽壽司,紫菜仍脆,海膽份量多,飯量小。方便食更多。回本位,重點係叫幾多真係後幾多。冇漏單。平時放題唔叫壽司,但佢起碼幾張壽司紙。一於try 下。結論,飯不大舊,魚生大塊過飯。味道ok la ,好過爭鮮lo。有海膽蝦壽司,海膽三色,鵝肝帶子壽司等。熱食幾左幾款,牛舌串燒,羊架,豬肋骨,同燒菠蘿同帶子蟹殼。正常味道,最出色係燒菠蘿同帶子蟹殼。呢間仲有甜品list, 但不食也罷。飲品全部罐裝韓式飲品。有誠意。飯後一人一杯哈根大師既海鹽焦糖蛋糕。絕對係難得回本高質素既放題。
一於試下先。

一開始點了盤刺身,有放題小見既池魚,鱆紅魚同泰式生蝦刺身刺身併盤一到,勁有氣勢,三文魚厚切大塊,同平時壽司店有得比。三文魚同帶子超級新鮮周肥美。一向叫十塊預左佢得幾塊到。但叫了三盤,份量同寫既一樣。讚。

可惜tuna,就雪味重,
建議不要叫太多,

,重點係叫幾多真係後幾多。冇漏單。

絕對係難得回本高質素既放題
2014-05-10
2014-05-10 13416 瀏覽
經常睇雜誌見到極尚的平版廣告,越望越想食,藉著母親節呢個藉口,一家人決定在為敬愛的媽媽提早慶祝母親節...未夠六點去到,見到前面己有一堆人在等候,原來未夠六點是在門口排隊等入座,這個安排無論你有無訂位也是要在街上排隊的....這樣對食客極為不便,因為會阻礙行人.本人認為既然入面沒有食客,何不與大家方便,食客去到登記便可先行安排入座...可六點才正式下單,相信安排更為理想和貼心....餐具由於只有兩個半小時時間,入座後立刻劃劃,第一件事當然劃最回本的刺身,然後壽司和熟食...刺身有十四款,俾起坊間的放題種類來得多...多心的我十四款也有試過.池魚王,油甘魚,鬢長吞拿魚,三文魚,立魚薄切,赤貝,北寄貝,響螺片,象拔蚌,紋甲魷魚,天使蝦,甜蝦,玉子個人認為只有赤貝和油甘魚,鬢長吞拿魚比較美味.絕不推介象拔蚌,太腥.,天使蝦完全無味道...如果俾泰式醬蘸會比較好...最奇怪是紋甲魷魚是一條條,不是一片片的...手卷:軟殼蟹,紫菜太淋,軟殼蟹無味.軍艦:海膽,這個雖然是最回本位,最弊有怪味,第一輪叫的還可,第二輪有臭味,所以就算可以回本也沒有再叫第二輪了.壽司:三文魚,海膽三色花,鵝肝帶子,黑松
餐具

手卷:
軟殼蟹,紫菜太淋,軟殼蟹無味.
軍艦:
壽司:
三文魚,海膽三色花,鵝肝帶子,黑松露油甘魚,海膽赤蝦,帆立貝,火炙三文魚腩,蟹膏伴皇帝蟹..其中鵝肝帶子和帆立貝最為美味,最差係蟹膏伴皇帝蟹,條蟹柳真係好乾又無味,正式大而無檔,可以不叫...其它質素平平,飯有少許醋味,也唔易散.
前菜:

泰式鳯爪:對於不吃辣的我而言,感覺上太辣,如果吃得辣相信覺得滋味

日本溫泉蛋:溫泉蛋整到流心效果,有蛋香,配埋個汁唔錯

沙律:意式黑松露帶子沙律,帶子鮮甜,菜新鮮,汁夠酸,很開胃
三文魚皮漬:有大魚子加魚皮,好吃..只是汁略甜

一品料理:
蒜片炒牛柳粒:上枱時己微暖,牛肉無牛味,蒜片香味也沒有...非常平平無奇一道菜式,可以不吃..
蒜茸露荀炒珊瑚蚌:

雖然無乜蒜茸味.不過露荀和珊瑚蚌好吃,所以叫了兩次...推介

黃咖喱炒蟹:黃咖喱夠辣,好味..如果有蒜茸包更好...或加一碗白飯美味之極.可惜主角蟹霉左...
鍋物:
極尚餛吞雞鍋:好多食評話OK,我飲過又覺得幾差,只是有少少味道,是水加鹹果種,雞又黑漆漆,一定唔會食,最喜歡入面有豆腐,只是份量太小吧!

雪花牛肉鍋:
鍋的牛肉約4片,完全無牛肉味,飽的話可以不吃
天婦羅:
只點了南瓜和蝦:因為凍左關係,己經不脆,淋晒,蝦又唔夠新鮮彈牙.南瓜味道倒不錯...
芝士年糕
炸物:
芝士年糕:外皮軟軟,芝士味香濃,推介..如果可以熱D更加好....

燒物:
鹽燒牛舌:太薄加太凍,加有蘇味,唔好食

鹽燒雞翼:味道正常
鹽燒雞軟骨:燒得太乾身了...又凍
鹽燒海蝦:這個燒得不錯,蝦也夠味道,叫左兩次

鹽燒多春魚:勁細條,BB咁...同埋唔夠鹽味...味淡

燒香草羊鞍:無羊味.燒得太乾,無汁.
北海道帆立貝:醬汁太多太濃,蓋晒帆立貝的味道
燒日本蕃薯仔:薯蕃香甜,好吃..
燒有機菠蘿:燒得唔夠耐,可以再燒耐D更好...菠蘿甜甜酸酸,好吃
甜品:

每人一個哈根大師雪糕,味道選擇也算多,無乜特別唔提...最想講的係所有甜品包括馬卡龍,無一樣野入得口,馬卡龍太甜兼瞌埋眼食都應該估唔到甚麼味...至於那件細細件蛋糕仔真的唔食也唔會可惜...如果無心機整或者唔請個好師傅整的話可以Cut左它都無所謂,,既然食同整那個都受難,更加無謂浪費食物..

總結:有兩個半鐘食,時間夠...刺身算新鮮,壽司也不錯,最差係熟食同甜品,前者不夠熱,甜品直頭唔知想點..如果用258(未加一)我又唔覺得特別好食...只係己服務取勝...所以我沒有去吃的衝動...
題外話/補充資料: 6點前可以在門口排隊,等候安排入座,無論有無訂位都要,如果你想最早入座,就早點在門口排隊... 要有心理預備七點左右就埋單....當然是可以食到8點半的...
2014-05-07
母親節
  • 油甘魚
  • 赤貝
  • 溫泉蛋
2014-05-01 14560 瀏覽
肥美甜蝦, 實在太美味!肥美三文魚, 超滿足!不錯的海膽, 沒怪味又不腥很fresh的沙律, 全部都爽口美味, 帶子鮮甜, 蟹籽夠味, 讚!超薄炸粉, 勁脆口又少油, 難得!沒有任何出錯的雞翼, 香脆可口, 入味, 正!很多的醬汁加蟹肉, 超美味, 帶子肉的部份都不小, 整體美味非常!還有Haagen Daz雪糕, 難得!服務出奇地不差, 是放題餐廰少有的!
肥美甜蝦, 實在太美味!
肥美三文魚, 超滿足!
海膽壽司
不錯的海膽, 沒怪味又不腥
各式沙律
蝦天婦羅
超薄炸粉, 勁脆口又少油, 難得!
燒雞翼
沒有任何出錯的雞翼, 香脆可口, 入味, 正!
燒帶子
還有Haagen Daz雪糕, 難得!

服務出奇地不差, 是放題餐廰少有的!
2014-04-22
2014-05-01 12989 瀏覽
之前打電話book位,是分兩個時段,我book了晚上8:45,由於時間還未到在門外等侯,到了8:40左右便安排入座,看起來全場爆滿,由於食物款式真的很多,所有放題紙(A-K食物款式)分別順序放在2本簿內,點了食物後才把放題紙撕下來,看起來比較方便不會散收收一張一張的,食物上菜速度都算快,清理枱面的吉碟也很快,服務員還會經常問你是否需要添加茶,人手十分足夠而且態度又好,值得一讚我們點了刺身、極尚雲吞雞煲、瑤柱粥、黃咖哩炒蟹等食物................刺身很快便送上來了,刺身擺設美麗而且有大量冰粒墊底,最緊要是刺身夠新鮮,最喜歡是象拔蚌、甜蝦、切得厚厚的三文魚,其實不只刺身新鮮,其它食物都好有質素和水準創作壽司賣相吸引,每件做得很精緻,細細件吃起來不會太飽燒香草羊鞍肉質不會太韌,而且沒有蘇味呢個黃咖哩炒蟹係一人份量,如果多人可以叫多幾份,會一大碟上菜的,咖哩汁不是很辣,蟹肉新鮮爽口,感覺咖哩汁用來撈飯很正瑤柱粥真係落重料,勁多瑤柱,粥底很綿,正忌廉煙肉海鮮扁意粉賣相都幾好,意粉上鋪上幾款海鮮,意粉的汁料調教得很好,而且份量剛剛好不會太飽肚Haagen-Dazs 雪糕不是任食的,每

極尚雲吞雞煲
精緻創作壽司
創作壽司賣相吸引,每件做得很精緻,細細件吃起來不會太飽
燒香草羊鞍
燒香草羊鞍肉質不會太韌,而且沒有蘇味
黃咖哩炒蟹
瑤柱粥
瑤柱粥真係落重料,勁多瑤柱,粥底很綿,正
忌廉煙肉海鮮扁意粉
忌廉煙肉海鮮扁意粉賣相都幾好,意粉上鋪上幾款海鮮,意粉的汁料調教得很好,而且份量剛剛好不會太飽肚Haagen-Dazs 雪糕不是任食的,每人只限叫一杯
這裡的甜品和飲品都有很多選擇,甜品有數款蛋糕,不同口味的 Macaron(Macaron太甜)、木糠布甸、法式脆糖布甸等,而飲品有數款樂天飲品、烏龍茶、巨峰提子、韓國啤酒等,還有水果(西瓜和橙)
Haagen-Dazs 雪糕
2014-04-26