2014-09-22 13104 瀏覽
  • 海膽壽司
  • 鹽燒雞翼
  • 咖喱蟹
2014-09-19 12203 瀏覽
我一向對放題麻麻, 因為女仔食唔到太多野, 同一價錢情願找家好點的日式餐廳, 食到好一點的質素, 環境服務都比較好...不過, 因為是次是為了慶祝朋友生日, 朋友想去食.因為只有兩個時段, 第一個時段六點幾朋友都趕不到, 唯有8:45...攪到要咁野先可以食飯.先別說食物質素, 我明白所有餐廳都希望有食客在門外排隊, 好像客似雲來咁, 但由於我搵唔到, 所以遲了十分鐘, 朋友都入去坐底了. 我地5個人, 四個都係入面, 門口個侍應攔住我唔比入, 要我去後面各等位的人一起排隊. 我不能明白這是什麼CONCEPT! 最後要朋友出來擾攘一輪才能入去. 不是朋友在裡面, 就去另一間算啦, 有金執咩!說回食物刺身和其他放題一樣凍冰冰應該還新鮮, 不過就已經沒有魚的鮮甜味了, 這個價錢質素應該大約如此.瑤柱粥, 朋友覺得很好味, 試了兩口覺得有味精焗帶子 OK 個SOURCE整得幾好, 雖然有沙律醬feel天婦羅都OK燒菠蘿好好味季節限定Blue berry好味道.最後, 如果有得揀唔會再幫襯.
說回食物
天婦羅都OK
燒菠蘿好好味
季節限定Blue berry好味道.
最後, 如果有得揀唔會再幫襯.

2014-09-18
5 分鐘 (堂食)
  • 燒菠蘿
  • Häagen-Dazs 雪糕
2014-09-14 12263 瀏覽
由於事前book定,所以唔洗等位一行9個人有一張大大既U形桌,岩哂傾計︿︿魚生大致上新鮮,但三文魚雖厚切但就略為冇味池魚、元貝同玉子都好好味!!炸物方面,紫薯波好特別冬菇都可以一試壽司方面,炸軟殼蟹牛油果壽司係不二之選唔建議食冷烏冬,冇味極尚大喜屋同大喜屋野飲方面差唔多,但極尚仲有烏龍茶可以揀dessert方面,每人有一盒haagen-daz極力推薦香蕉味同咖啡味︿︿cheese cake質素普通但開心果macaroon唔太甜好味!
由於事前book定,所以唔洗等位

一行9個人有一張大大既U形桌,岩哂傾計︿︿

魚生大致上新鮮,但三文魚雖厚切但就略為冇味
池魚、元貝同玉子都好好味!!
炸物方面,紫薯波好特別

冬菇都可以一試

壽司方面,炸軟殼蟹牛油果壽司係不二之選
唔建議食冷烏冬,冇味

極尚大喜屋同大喜屋野飲方面差唔多,但極尚仲有烏龍茶可以揀
dessert方面,每人有一盒haagen-daz
極力推薦香蕉味同咖啡味︿︿
2014-09-13
2014-09-13 10592 瀏覽
第1次寫食評。。寫得吾好吾好見怪。話說同朋友講左幾個月要食依間都就吾岩時間。今次終於食到啦,book左8:45個轉,由於塞車去到門口都9:00,門口都排到sasa等左10分鐘就入座。一坐底就刺身+飲品先最特別系有天使蝦,但我覺得麻麻地最好食都系帶子,赤貝,甜蝦鰻魚卷,左口群邊壽司, 海膽壽司,辣味八爪魚壽司海膽嗌左2轉 花之戀,鵝肝帶子壽司,其他2款吾記得叫咩名。赤蝦海膽壽司 黑松露帶子沙律,,,正 溫泉蛋,朋友話吾好食。。 沙律醬芝士帶子 芝士蛋糕,芒果布丁我發覺冇左蕉糖布甸,好失望仲有另外珊瑚x炒露x。。個送又冇左。 最後再叫多轉整體上都好滿意,侍應收碟收紙都收得好快,笑容滿面,已經加左好多分。。叫幾多就黎幾多。。冇流單!野食真心樣樣都ok..雖然好多冇影相,熟食類好多都冇影。最後食到抱住個肚出返去。我已經同朋友再計劃幾時再黎食。
第1次寫食評。。寫得吾好吾好見怪。
話說同朋友講左幾個月要食依間都就吾岩時間。
今次終於食到啦,book左8:45個轉,
由於塞車去到門口都9:00,門口都排到sasa
等左10分鐘就入座。

一坐底就刺身+飲品先
最特別系有天使蝦,但我覺得麻麻地
最好食都系帶子,赤貝,甜蝦

鰻魚卷,

左口群邊壽司

海膽壽司,辣味八爪魚壽司
海膽嗌左2轉

花之戀,鵝肝帶子壽司,其他2款吾記得叫咩名。

赤蝦海膽壽司

黑松露帶子沙律,,,正

溫泉蛋,朋友話吾好食。。

沙律醬芝士帶子

芝士蛋糕,芒果布丁
我發覺冇左蕉糖布甸,好失望
仲有另外珊瑚x炒露x。。個送又冇左。

最後再叫多轉

整體上都好滿意,侍應收碟收紙都收得好快,
笑容滿面,已經加左好多分。。
叫幾多就黎幾多。。冇流單!
野食真心樣樣都ok..雖然好多冇影相,
熟食類好多都冇影。最後食到抱住個肚出返去。
我已經同朋友再計劃幾時再黎食。
  • 刺身
黑松露帶子沙律 - 淋上了香濃的黑松露醬作提鮮提味, 實在很喜歡吃帶子 , 很不錯, 連沙律都不放過。甜蝦大隻又鮮甜,  三文魚好肥美, 油甘魚質素亦中上, 刺身新鮮好味。所有都爽口彈牙! 正!海膽、帆立貝等較貴的食材都有供應。焗完就上台, 濃濃的沙律醬, 好夾帶子!Creme brûlée 沒有脆焦糖,蛋味濃,口感香滑,甜度適中。Macaron- 鮮豔的顏色, 甜度適中
刺身 壽司 沙律
海膽軍艦, 天婦羅
甜點 - 芝士餅、Creme brûlée 和馬卡龍

2014-07-22
10 分鐘 (堂食)
刺身 壽司 沙律
海膽軍艦, 天婦羅
甜點 - 芝士餅、Creme brûlée 和馬卡龍
  • 海膽軍艦 天婦羅
2014-08-27 15223 瀏覽
仔仔生日,話要食放題,同事介紹呢間話唔錯就試下啦!果然 要提早幾日訂檯,仲要入埋訂先會留檯,雖然是煩,但對於真正想幫襯的人來講未必壞事 。嘩! 都唔少選擇。開餐喇……食物上檯都好快,嘩然!!!將所有刺身放在壽司盤一齊出,好有氣勢,望落已好滿足了,好喇唔好客氣啦三文魚好有質感,放入口啖啖滿足,甜蝦鮮味十足,羊鞍烤得唔錯,焦香一件件抓上手食十分滋味,佢地話一d蘇味都無,要再加碼我就唔鐘意食,天婦蘿炸蝦,紫薯,南瓜好味而不油膩,唔錯的選擇,雖然帶子刺身麻麻地, 但其他食物質素已比好多的放題好 ,服務員的態度亦很好,好主動收走d 垃圾和空碟,等我地食得安心 但放題最慘都是d 座位真的好逼,有咁的生意可以食客的角度諗諗 。
仔仔生日,話要食放題,同事介紹呢間話唔錯就試下啦!果然

嘩! 都唔少選擇。
好有氣勢
,望落已好滿足了,好喇唔好客氣啦
一件件抓上手食十分滋味,佢地話一d蘇味都無,要再加碼
我就唔鐘意食
,天婦蘿炸蝦,紫薯,南瓜好味而不油膩
,唔錯的選擇,雖然
帶子刺身麻麻地, 但其他食物質素已比好多的放題

放題最慘都是d 座位真的好逼,有咁的生意可以食客的角度諗諗
題外話/補充資料: 即使已訂檯,都要早d去排隊等核對及餐廳通道較窄,要排隊入座
2014-08-21
15 分鐘 (堂食)
2014-08-21 17119 瀏覽
來個不太專業的評價吧,因為這晚我都只顧著吃都忘了每道的名字,當中也有很多菜式都忘了拍照雖然照片都已經很多了,但還有許多棒棒的沒拍喔先來的是刺身盤,每樣都很棒鮮甜微冰冷的,特別喜歡的是甜蝦跟天使蝦還有切得厚厚的帶子這個花螺煮得很入味,腍滑的螺肉醬汁是偏甜甜的,我記得它的名字中好像有提及是辣的但卻吃不出來蒜片牛粒,忘了是什麼部位的煎得香酥不乾不柴的黑松露帶子沙律 實在很喜歡吃帶子連沙律都不放過,淋上了香濃的黑松露醬作提鮮提味都不錯牛舌每件都切得很大顆,但都煮至入口即化的牛味香濃,重點是不黏牙啦還記得以前在大喜屋吃過焗蠔實在很喜歡不過這邊只有帶子,但也不錯吃帶子肉厚鮮嫩的搭上滿滿的配料以及醬汁都很香濃惹味啦老妹最最最期待的一定是 咖哩炒蟹前前後後大概點了2-3次左右,可以猜得到有多愛啦咖哩的味道偏甜不辣,滿滿掛在蟹身上蟹肉扎實量多,這盤都有2-3隻,她吃得很過癮啦甜點方面跟午茶時光的相比,距離很大也不會抱什麼期望啦我跟老妹的是焦糖燉蛋,冰冰涼涼的燉蛋 蛋漿不滑,可幸的是甜度不高而最前方的忘了是什麼蛋糕,但魚膠片明顯下得太兇更讚的是這裡有HD的冰淇淋啦,口味上的選擇也很多每位都可享用一客,當中
來個不太專業的評價吧,因為這晚我都只顧著吃
都忘了每道的名字,當中也有很多菜式都忘了拍照
雖然照片都已經很多了,但還有許多棒棒的沒拍喔

先來的是刺身盤,每樣都很棒
鮮甜微冰冷的,特別喜歡的是甜蝦跟天使蝦
還有切得厚厚的帶子
這個花螺煮得很入味,腍滑的螺肉
醬汁是偏甜甜的,我記得它的名字中好像有提及是辣的
但卻吃不出來
蒜片牛粒,忘了是什麼部位的
煎得香酥不乾不柴的
黑松露帶子沙律 實在很喜歡吃帶子
連沙律都不放過,淋上了香濃的黑松露醬作提鮮提味都不錯
牛舌每件都切得很大顆,但都煮至入口即化的
牛味香濃,重點是不黏牙啦
還記得以前在大喜屋吃過焗蠔實在很喜歡
不過這邊只有帶子,但也不錯吃
帶子肉厚鮮嫩的搭上滿滿的配料以及醬汁都很香濃惹味啦
老妹最最最期待的一定是 咖哩炒蟹
前前後後大概點了2-3次左右,可以猜得到有多愛啦
咖哩的味道偏甜不辣,滿滿掛在蟹身上
蟹肉扎實量多,這盤都有2-3隻,她吃得很過癮啦
甜點方面跟午茶時光的相比,距離很大也不會抱什麼期望啦
而最前方的忘了是什麼蛋糕,但魚膠片明顯下得太兇
更讚的是這裡有HD的冰淇淋啦,口味上的選擇也很多
每位都可享用一客,當中有一款更是限定的
這夜的是香蕉口味~
飽到動彈不得,很久都沒這樣放肆過了
2014-08-18 14717 瀏覽
媽咪生日, 一於食餐好既~當極尚大喜屋岩岩開既時候, 見到食家分享已經覺得好正~所以save低佢, 等有咩大時大節就黎試食!早2個星期到book位, 驚多人~到入場前, 好多人排隊, 對面街仲有影我地相,應該係我地人龍真係長得誇張~~大約係5點50-55到, 就開始入座啦~野食方面, 刺身同壽司好多款, 壽司都有3-4張紙~但驚食得太多壽司飯會頂肚, 所以我地主攻刺身, 三文魚幾round都係魚腩,甜蝦大隻又鮮甜! 仲有藍蝦, 姐係泰式虎蝦!正!赤貝,北寄貝,象拔蚌都好新鮮爽脆!食左我地5round!!炸物就主力食左芝痳雞翼! 食得出係新鮮炸既, 送到黎仲熱啦啦! 又香!而天婦羅蝦都好好味, 炸粉唔會厚!如果有炸蠔食就好啦><熟食其他就有焗帶子, 有好多沙律醬, gd! 但食1隻都夠, 濟濟地!意粉都唔錯, 忌簾汁都夠味同creamy!甜品有芝士蛋糕, 細細份, 正正方方咁幾好, 唔會太大塊, 而且一人都會有一杯haagen dazs 雪糕!有好多大家都鍾意既味! chocolate, cookies, strawberry, coffee~除左野食之外, 我覺得要讀既
媽咪生日, 一於食餐好既~
當極尚大喜屋岩岩開既時候, 見到食家分享已經覺得好正~
所以save低佢, 等有咩大時大節就黎試食!

早2個星期到book位, 驚多人~
到入場前, 好多人排隊, 對面街仲有影我地相,
應該係我地人龍真係長得誇張~~

大約係5點50-55到, 就開始入座啦~
野食方面, 刺身壽司好多款, 壽司都有3-4張紙~
甜蝦大隻又鮮甜! 仲有藍蝦, 姐係泰式虎蝦!正!
赤貝,北寄貝,象拔蚌都好新鮮爽脆!
食左我地5round!!

而天婦羅蝦都好好味, 炸粉唔會厚!
如果有炸蠔食就好啦><

意粉都唔錯, 忌簾汁都夠味同creamy!

除左野食之外, 我覺得要讀既仲有服務!
所有員工都好好, 有笑容, 而且好主動收我地d點野食紙, d杯杯碟碟!
同佢地講有邊d野食好耐未黎, 佢地會跟, 之後都會有得食!
呢d係暫時我食過咁多間放題之中, 我覺得係極尚先有既好服務!
咁真係加分!

所以會再黎!
一人$306, 計埋加一.

2014-08-13 14343 瀏覽
家庭樂,晴天家中親戚從外國回來。當然要帶佢地食D香港特色。日本放題也是十分熱門。質量可有保證算是大喜屋,這間極尚更有水準。刺身,夠冷,夠新鮮。所有都爽口彈牙。赤貝比較少有出現在放題也可以任食。正!!!!其他刺身也相當肥美。海膽軍艦必食之選。不會變。也十分新鮮。熟食選擇也多。特別注意,小朋友高於90 cm 要收$168 .
家庭樂,晴天

家中親戚從外國回來。當然要帶佢地食D香港特色。
日本放題也是十分熱門。
質量可有保證算是大喜屋,這間極尚更有水準。

海膽軍艦必食之選。不會變。也十分新鮮。

熟食選擇也多。

特別注意,小朋友高於90 cm 要收$168 .

2014-08-05 19821 瀏覽
某天路經新開沒多久的極尚大喜屋,八卦的我一如既往地被吸引到店外的餐牌去,發現這家大喜屋的食品種類較大多市面的放題日本餐館當次要高一級,如海膽、帆立貝等較貴的食材都有供應,於是馬上擇下日子,誓要試試「極尚」版是否名符其實。飲品共有多款選擇,包括放題少有的韓國Hite啤酒、忌廉溝鮮奶、芒果汁等,不愛甜飲的啊嬤如我最後選了道地烏龍茶。第一回點的刺身包括三文魚、油甘魚、帆立貝、甜蝦、象拔蚌、北寄貝和赤貝,各款刺身都十分新鮮,魚油豐香,小妹依舊大愛大喜屋特肥美的甜蝦和油甘魚,象拔蚌脆滑,北寄貝大件得很,口感像早前於Monster Sushi 吃到那當天由日本空運到港的爽甜,帆立貝更是超水準之作,厚切且超甜美濕潤,而第一回漏單的赤貝也很不錯,若能切厚一點口感該會更理想。經已半飽時享用刺身自然手腳慢,碎冰也開始慢慢準溶化,那時候店員提醒碎冰溶化後生魚片容易有菌,建議我們另點一份並收走現有的刺身,相當貼心。壽司共有傳統、自家創作、火炙、軍艦等多個系列選擇,小妹嚐了穴子(則鰻)和海膽軍艦,鰻魚非蒲燒的,但表面也加上少量鰻魚汁,薄切的魚塊口感鬆散,與壽司飯的比例不平均,是略遜的一環;海膽軍艦體型較正常的細

海膽軍艦
壽司共有傳統、自家創作、火炙、軍艦等多個系列選擇,小妹嚐了穴子(則鰻)和海膽軍艦,鰻魚非蒲燒的,但表面也加上少量鰻魚汁,薄切的魚塊口感鬆散,與壽司飯的比例不平均,是略遜的一環;海膽軍艦體型較正常的細小,海膽條紋清晰,味道鮮甜,就差紫菜不脆了。

亞拉斯加蟹肉蟹籽沙拉其實很一般,蟹肉啖味偏乾,蟹籽又不夠多,還是Monster Sushi的好;黑松露帶子沙拉則滿驚喜的,帆立貝刺身依然嫩滑甜美,配優香的黑松露油讓層次提昇,太好吃了!

鹽燒雞翼
燒物共嚐了鹽燒雞翼、燒牛舌、燒海蝦和多春魚,鹽燒雞翼肉嫩,燒牛舌爽脆多汁且肉味濃,是一灌大喜屋的水準;燒海蝦蝦肉彈牙,味道甜美,而個人不太好的多春魚也不算乾身。

天婦羅是較出色的一環,炸漿很薄,大火炸起一點也不油膩,海老天婦羅爽甜,小妹至愛的南瓜粉嫩軟綿,冬菇也是滿驚喜的,炸粉乾身香脆,內裡的原隻鮮冬菇卻是十分爆汁且菇味極濃,氣勢不輸海老呢。

芝士年糕
首次嚐大喜屋的其一名物—芝士年糕,外層炸得香脆再內裡卻是軟糯無比,中央的軟芝士滑溜但芝味偏弱一點,我想如芝士更濃郁的話或會變得很膩漏,可能小妹起初已對這carbs量爆燈的小吃興趣不大,故要它硬食「芝味太弱」的罪名來解釋個人偏吃不足,委屈了。

珊瑚蚌炒蘆筍
蒜片牛肉粒
珊瑚蚌炒蘆筍顏色繽紛,珊瑚蚌爽脆,蘆筍鮮甜,而蒜片牛肉粒肉味不算突出,但也是惹味香口的,不過吃了那麼多令人驚喜的菜式後,這些小炒的水準未至於令人嘩言。

Creme Brûlée
Macarons
極尚大喜屋的甜點陣容頂盛,芝士餅、macarons,至Creme brûlée都有供應。小妹只衝著雪糕來,本已對放題甜點不抱任何期望,但也淺嚐了友人點的Creme brûlée 和馬卡龍,Creme brûlée 沒有脆焦糖乃是意料中事,然而蛋味濃,口感香滑,甜度適中,也不錯的;Macaron那奇鮮豔的顏色已具驚嚇性,甚高的甜度和結實的質地都像杏仁糕Marzipan,建議大家還是把肚子的空間都留給咸食好了。

Salted Caramel Haagen-Dazs
萬聚期待的海鹽焦糖雪糕是小妹最愛的口味,仍舊幼滑的雪糕為這美妙的放題天畫上了完全的句號。

除甜點外,整體的食物水準、服務態度和環境都令人滿意。如果要我推介日式放題店,極尚大喜屋莫屬大概會是不二之選。
鹽燒雞翼
珊瑚蚌炒蘆筍
Salted Caramel Haagen-Dazs
Creme Brûlée
  • 海老天婦羅
2014-07-22 23363 瀏覽
當知道大喜屋開了Deluxe版<<極尚大喜屋>>後,已經急不及待邀請朋友陪我來場勁食放題!為隆重其事,我早於兩星期前就已經打電話Book檯~第一場時間實在太早,所以Book了第二場晚上8:45pm。當晚我和朋友8:30PM來到,已見長長人龍在等候當中,由大喜屋門口排至SaSa,雖然還是需要排隊,但比起亂糟糟的一堆企在門口來得還要好!搭正8:45pm,店方準時按顧客排隊序逐批放入內。店內裝修走華麗時尚格調,黑色主色配以閃石,閃閃生輝,非一般日式放題格局!耳目一新!店內兩旁為四人卡座,店中放置幾張大長檯,可分拆多張二人檯或大班好友一起坐。我們四人被安排坐在店中一旁卡座,梳化椅頗為舒適,不過狹窄了點,比較大隻的朋友要注意 安頓好後,首先檢閱一下Order紙,店方用兩本厚厚的皮套簿夾住 A-L 共17疊的Order紙,種類之多已令我們未食先High!食自助餐,我們首先會攻Ham、沙律等前菜,而放題,當然就是刺身!一般放題都會按檯中人數來決定刺身分配數量,無論你數量寫10/ 20都好,最後都只係分得到寥寥數片。放心!大喜屋沒這問題,寫幾多來幾多!我們點了 三文

三文魚
甜蝦
北海道帶子
響螺片等,非常新鮮,當中三文魚更係出色肥美!我們點了兩轉刺身,食幾多點幾多,即叫即食才能保持新鮮。
大喜屋的壽司走精緻細件路線,此舉非常貼心,飯類易飽,細細件才能夠讓花心嘅食客食多兩款不同美食!當中我最愛
海膽軍艦壽司,新鮮海膽配上香脆紫菜,不得不Encore兩輪;除了傳統壽司外,另有特別的創作壽司系列:
鵝肝帶子
黑松露雙色吞拿魚
鮑魚貝柱,色彩相當奪目,但可惜鵝肝、松露份量都偏少,淪為了裝飾配襯品。
冷食部分,我們還點了兩個沙律
皇帝蟹肉蟹子沙律
意式黑松露帶子沙律,名字都很豪華,但味道平平,不過作為吃滿油膩品中的一個調劑,都不錯。值得一提的是,這裡有
日本溫泉蛋供應,滑溜溜的溫泉蛋加上味淋,平凡而美味!
輪到介紹熱食篇,我大愛這裡的
芝麻雞翼,外層炸得金黃,內裡還保留到肉汁,我前後吃了三隻;而
芝士年糕
紫心香芋丸最初我怕太膩,但朋友極力推介,所以我分別吃了一半,果然無介紹錯,芝士年糕外脆內煙韌,而香芋丸和芝士年糕的質感很相似,不過內裡就是紫色的香芋泥,味香不太甜,涼了都好吃。

而天婦羅,款式都過於普通,可以不吃留Quota。

日式料理當中,很推介
 日式煮牛脷,牛脷肉質稔滑,而且燜得極之入味!
蒜片炒牛柳粒略為乾身了點,而且不夠蒜味。

接住介紹燒物,
北海道帆立貝是原隻連殼帶子加上他他醬和芝士拿去燒,面層經過燒烤,變得很惹味,不過帶子肉有點過老,感覺韌了點。
鹽燒菠蘿不可不點,燒烤過的菠蘿,暖暖甜甜,咬落非常多汁,好味。
吃到中段,侍應特地向每檯顧客遞上一張Haagen-Dazs雪糕Order紙,聲明每檯只俾一張,每人只點一客,Order紙不見也不會補發,所以我們珍而重之的收起,到尾聲時,我們四人都不約而同都點了季節限定
焦糖布甸味,吃了幾啖,頂不住要投降,太甜
其實吃罷雪糕,我經已飽到反艇,不過本著一場來到,什麼都要吃的決心,我點了
法式焦糖布甸
馬卡龍,可幸甜品慣切他們的風格,少巧精緻,兩者味道不錯。

總括一下,當晚其實吃得不多,因開頭的刺身實在太肥美了,忍不住吃多了,所以有些食物未能品嚐,希望下次有機會,我能夠再戰這麼高質素的放題
2014-07-20 19038 瀏覽
之前同同事已經食過尖沙咀大喜屋,已經一致好評。有次到openrice搵食既時候,發現「極尚大喜屋」,就提議用我們的基金去試一試!由於之前試過book大喜屋都要比較久的時間,今次一個月前已經book定。我們一行五人8:45才到食店,不用5分鐘我們已經有坐位!比起大喜屋方便得多,最起碼不用排長長的人龍來搭𨋢!👍坐位個人覺得比較舒服,如果一群人這裡是個好地方!Meau包裝第一輪的食物,當然來一盤豐富的刺身拼盤!一群為左海膽而黎試既人,當然來一客囉!眾眾的食物當中,看到比較少會在放題中看到的,就叫了來試試!不別有咖喱炒蟹,蘆筍炒珊瑚蚌。炒蟹是我當晚食最差的食物,可能由細食海鮮食大的關係,好清楚新鮮既蟹該有的質地!蟹是不新鮮的,如果不太懂的話,味道是ok的,少少辣椰味比較重!蘆筍炒珊瑚蚌令我們一叫再叫,讚啦!👍有個炸墨魚軟骨,好食啦!不過沒有拍照....唯有由頭等到尾的食物,終於....隆重登場!羊架....本人會食羊,但只限沒有羊so味的,這個我可以而且味道不錯!最後每人仲有一杯哈根大師雪糕,之前看到其他人會說有特別味道,但今晚沒有!只有雲哩拿,士多啤梨,朱古力,咖啡及曲奇雲哩拿值得一讚: 漏

Meau包裝

第一輪的食物,當然來一盤豐富的刺身拼盤!

一群為左海膽而黎試既人,當然來一客囉!

蘆筍炒珊瑚蚌令我們一叫再叫,讚啦!👍

有個炸墨魚軟骨,好食啦!不過沒有拍照....

唯有由頭等到尾的食物,終於....隆重登場!

值得一讚: 漏單幾乎沒有,上菜速度也算快!
2014-07-19
  • 甜蝦
  • 蘆筍炒珊瑚蚌
2014-07-14 18420 瀏覽
見近日同啲老友好奈無聚一聚,佢哋話想食放題,咁就決定去大喜屋,見呢間叫"極尚"就試一試點極尚法,提早成個星期訂位,好彩訂到位。等到噚日終於開餐啦!!GO,GO。訂咗6點30分提早到達,一去門口見好多人等,有訂位可以直上攞位,一入門口接待員比張飛我,指一指張檯比我睇,OMG張檯坐正門口位 ,其實門口附近十張八張檯係無辦法有冷氣,道門差不多係長開有人出出入入,轉檯又話無得轉,如果我係去大排檔食飯會有心理準備係熱,但係我真係無諗過大熱天時食放題食到同坐係條街食無分別,一路食一路滴汗 ,如果唔係約咗朋友真係唔食好過。食物同舊舖差不多,下次都係去返舊舖安全啲
等到噚日終於開餐啦!!GO,GO。
,如果唔係約咗朋友真係唔食好過。
沙律
軟売蟹手卷
創作壽司
食物同舊舖差不多,下次都係去返舊舖安全啲
題外話/補充資料: 溫馨提示﹕如果要去呢間食放題,最好訂位時講明唔坐近門口果啲檯好啲。
2014-07-09
軟売蟹手卷
2014-07-14 15767 瀏覽
一向唔算大食,凡係放題 / 自助餐我永遠回唔到本…自助餐還好,有生蠔 / 海鮮等貴價食材~ 甜品亦係酒店水準~所以2、3個月總會同朋友去1次~但放題質素真係比較參次~~亦中伏唔少~~所以近年除左大喜屋,已經無幫襯其他~~阿媽生日,佢主動要求:極尚大喜屋所以訂左星期日4位:6點 - 8點半永恆定律:放題 = 未食先排隊入場我地排第一,5點55分就安排入坐~環境果然比一般大喜屋舒服~~4個人有卡位!連Menu 都包裝得靚過人~全場15分鐘爆哂~~雖然$300一位,依然好大吸引力~~職員好友善提我地早d落單~~快d出刺身俾我地~~~賣相好靚~~每款都算新鮮~~三文魚好肥美~~油甘魚質素亦中上~~其他屬於合格水準,無驚喜 /驚嚇~~放題食左好多野…唔一一品評特別好食 /難食先會提及~~燒菠蘿!好好食~外皮烤得靚,又甜又多汁~~我地叫左4轉~~牛舌都唔錯,調味得好~牛柳粒可以不試,無牛味,又淋…. 鬆肉粉落好重手~~柚子沙律亦可以不試,柚子苦.. 蝦有d霉~亦無咩沙律汁~~咖哩蟹我無食,但賣相靚仔,上台亦好香~~阿媽話唔錯,但偏辣~~羊架一向係大喜屋必食之選~~今次都保持水準~~~但1件就好飽肚
一向唔算大食,凡係放題 / 自助餐我永遠回唔到本…

所以2、3個月總會同朋友去1次~
放題質素真係比較參次~~亦中伏唔少~~
所以近年除左大喜屋,已經無幫襯其他~~

阿媽生日,佢主動要求:極尚大喜屋
所以訂左星期日4位:6點 - 8點半
永恆定律:放題 = 未食先排隊入場

我地排第一,5點55分就安排入坐~
環境果然比一般大喜屋舒服~~
4個人有卡位!
連Menu 都包裝得靚過人~
全場15分鐘爆哂~~
雖然$300一位,依然好大吸引力~~
職員好友善提我地早d落單~~
快d出刺身俾我地~~~
賣相好靚~~
每款都算新鮮~~
三文魚好肥美~~
油甘魚質素亦中上~~
其他屬於合格水準,無驚喜 /驚嚇~~

放題食左好多野…唔一一品評
特別好食 /難食先會提及~~
燒菠蘿!好好食~外皮烤得靚,又甜又多汁~~

我地叫左4轉~~牛舌都唔錯,調味得好~

牛柳粒可以不試,無牛味,又淋…. 鬆肉粉落好重手~~

柚子沙律亦可以不試,柚子苦.. 蝦有d霉~亦無咩沙律汁~~
咖哩蟹我無食,但賣相靚仔,上台亦好香~~
阿媽話唔錯,但偏辣~~

羊架一向係大喜屋必食之選~~

今次都保持水準~~~但1件就好飽肚…encore唔到佢~~

阿媽話帶子鵝肝壽司好出名~~
但賣相真係唔吸引…鵝肝Size:0.5cm X 0.5 cm

而且放題壽司唔化算~~ (純粹個人意見)
帶子值得推介!岩岩焗完就上台~~

濃濃的沙律醬~~好夾帶子!

燒海蝦 &雞翼都正常質素~~
如果你好鐘意食先點 XD無謂浪費quota
接住落黎全晚亮點!
全碟都好好食!!十分推介!!!
全部新鮮炸起!!諗起都正!!
炸年糕一向我最愛~~

但今次係尤魚鬚贏左~~~我已經10成飽,都清左碟~~
芝麻雞翼都好正~~~一咬落去有肉汁,而且調味亦好好~~

比起勁乾燒雞翼,真係贏成條街~~
最後甜品,每款要1件先~~
全部可以唔駛浪費Quota~~
屬於Neway k buffet水準~~

幸好,每人一杯haagen dazs雪糕結尾~~
是日精選:tiramisu流心朱古力味

2話不說,4杯唔該!

總結:食物質素同一般大喜屋差唔多,除非你想坐得舒服d /食1杯haagen dazs雪糕。如果唔係…都係去番一般大喜屋就夠!
題外話/補充資料: 開張已經一段時間,但依然未有酒牌.... 咁多送酒小食,要配烏龍茶....比較可惜~~
2014-07-13
2014-07-05 17450 瀏覽
今天食大餐,期代已久極尚大喜屋.海膽軍艦:新鮮美味,紫菜香脆.意式黑松露帶子沙律:好香好重黑松露味,帶子鮮甜.柚子大蝦沙律:普通.刺身:三文魚油香肥美,帶子鮮味,甜蝦鮮甜美味,赤貝好味唔腥,北寄貝爽口味美,象拔蚌爽口彈牙.第一轉刺身水準好正,之後叫左兩轉完全唔得,味道清淡完全冇鮮味.燒牛舌:香口但味淡,一般.北海燒帆立貝:芝味十足,夠野味.天婦羅蝦:口感唔錯,蝦彈牙漿粉香脆.燒有機菠蘿:菠蘿香甜味美.鹽燒海蝦:爽口彈牙香脆可口.海膽三色花:一般北海道魚子戀人:魚子好淡味唔鹹香.鵝肝帶子:鵝肝好細,完全食唔到味道.黑松露雙色吞拿魚:一般鹽燒雞翼:香口幾脆.芝士年糕:超正,encore左兩次,芝士味濃帶鹹香,好軟熟,表層香脆.海膽赤蝦:冇蝦味太乾.帆立貝:可試,但冇咩特別.皇帝蟹肉蟹子沙律:清香味美,蟹肉鮮味.日式煮牛脷:牛脷好淋夠入味,汁做得出色.辣酒煮花螺:花螺好淋夠入味,辣味適中,夠野味.龍蝦沙律黃金船:龍蝦沙律好味,新鮮味美.燒多春魚:太乾.味道一般.黃咖哩炒蟹:過辣過甜,蟹肉太瘦食唔到肉.川燒毛茄:味道可以,幾辣.龍蝦膏甜蝦:龍蝦膏味道唔起眼,味道好淡.明太子魷魚:完全唔係明太子
今天食大餐,期代已久極尚大喜屋.
海膽軍艦:新鮮美味,紫菜香脆.
意式黑松露帶子沙律:好香好重黑松露味,帶子鮮甜.
柚子大蝦沙律:普通.

燒牛舌:香口但味淡,一般.
北海燒帆立貝:芝味十足,夠野味.

天婦羅蝦:口感唔錯,蝦彈牙漿粉香脆.
燒有機菠蘿:菠蘿香甜味美.
鹽燒海蝦:爽口彈牙香脆可口.
海膽三色花:一般
北海道魚子戀人:魚子好淡味唔鹹香.
鵝肝帶子:鵝肝好細,完全食唔到味道.

黑松露雙色吞拿魚:一般
鹽燒雞翼:香口幾脆.

海膽赤蝦:冇蝦味太乾.
帆立貝:可試,但冇咩特別.
皇帝蟹肉蟹子沙律:清香味美,蟹肉鮮味.
日式煮牛脷:牛脷好淋夠入味,汁做得出色.
辣酒煮花螺:花螺好淋夠入味,辣味適中,夠野味.
龍蝦沙律黃金船:龍蝦沙律好味,新鮮味美.
燒多春魚:太乾.味道一般.
黃咖哩炒蟹:過辣過甜,蟹肉太瘦食唔到肉.

川燒毛茄:味道可以,幾辣.
龍蝦膏甜蝦:龍蝦膏味道唔起眼,味道好淡.
明太子魷魚:完全唔係明太子,只係用魚子,唔得.

芝麻雞翼:香脆入味.
紫心香芋丸:甜美好味.
炸魷魚軟骨:太多粉,食唔出味道,都算香脆.
燒香草羊鞍:肉淋,味太淡.
蒜茸露荀炒珊瑚蚌:露荀香甜爽口,珊瑚蚌香口.

鹽燒青花魚:好亁好硬.味道有D腥.
蒜片炒牛柳粒:牛粒好淋入味,炒得剛好蒜香味美.
牛油炒粟米:意外驚喜,香滑甜美,好香牛油味.

有機新鮮生果:點先係有機?西瓜好淡,橙好酸.

雪糕:咖啡雪糕,牌子原因幾好味,可惜要配給一人得一杯.
甜品:曲奇妙趣芝士蛋糕:香滑芝味濃,唔太肥膩.焦糖朱古力意式蛋糕:香滑味濃,唔太甜.紅豆綠茶蛋糕:一般.蜜糖乳酪蛋糕:帶有酒香,幾特別.法式脆糖布甸:雖然唔脆,但幾香幾滑.味道唔錯.
整體:有小小名過大,值唔值就一般,太多壽司類要你食飯都食飽.

意式黑松露帶子沙律,柚子大蝦沙律
北海燒帆立貝
天婦羅蝦
燒有機菠蘿,鹽燒海蝦
海膽三色花,北海道魚子戀人,鵝肝帶子,黑松露雙色吞拿魚
鹽燒雞翼,芝士年糕
龍蝦沙律黃金船
燒多春魚
黃咖哩炒蟹
川燒毛茄
龍蝦膏甜蝦,明太子魷魚
芝麻雞翼,紫心香芋丸,炸魷魚軟骨
有機新鮮生果
雪糕
甜品
2014-07-03
10 分鐘 (堂食)
$261.50 (午餐)
意式黑松露帶子沙律,柚子大蝦沙律
北海燒帆立貝