2018-06-06 246 瀏覽
天氣酷熱,最好食乜?梗係放題,呢間選擇多,地理佔優近地鐵,訂台後不用等候就可安然入座,一班人可以坐上卡位不感劑迫。坐低首要梗係落刺身柯打啦,有成幾十款選擇,當然要無限ENCORE壽司精緻唔怕"飽"親你,壽司飯味道唔錯,佢既蟹柳有埋少少沙律醬一齊,甜甜地好味喎; 另外推介蒲燒鰻魚,燒一燒增加魚肉既香味! 還有壽司火炙系列,肥美好吃,幾件才是序章。三文魚色靚,吃了好多件幸好飯不多,肚子未撐。主食二話不說要點上一大堆的刺身,喜歡切割魚生不是碎碎濕濕的小巧,刺身生蝦、三文魚、油金魚、北海道帶子、北寄貝青、枊貝、赤海蝦甜蝦、希靈魚,倒是大塊大塊的厚切,甜蝦食落味甜,一啖一隻好過癮,仲有喜愛既希靈魚,爽脆可口!盤上更是去放題的全頓飯之大重點所在。飲住梅酒食住天婦羅,點左炸蝦,南瓜及茄子,個炸漿唔太厚,上到枱時仍然係熱辣辣保持佢既脆度,點埋個天婦羅汁一齊食好味道呀!炸物食開有條癮,唔好比佢停,芝士年糕外香內軟, 一咬D流心芝士"傾巢而出",味道香滑甜美,真係好好味; 個小丸子係紫芋丸,味道香甜,質感外脆內軟滑,又係正既; 另外個北海道脆皮奶,以放題水準黎講都係好味既,食落柔軟得黎係有少少嚼頭,調味都

炸物食開有條癮,唔好比佢停,芝士年糕外香內軟, 一咬D流心芝士"傾巢而出",味道香滑甜美,真係好好味; 個小丸子係紫芋丸,味道香甜,質感外脆內軟滑,又係正既; 另外個北海道脆皮奶,以放題水準黎講都係好味既,食落柔軟得黎係有少少嚼頭,調味都做得唔錯! 總括黎講呢度既炸物水準唔錯,熱辣辣上碟又唔會食到一口油!

呢度仲包埋甜品, 有雪糕杯, 雪米糍等,但實在太飽啦,呢D都係留返比更有"食力"之人士享用,食後感:餐廳質素難得能夠保持,環境寬闊,沒有漏單兼上菜快,價錢合理,位置取勝。
2018-06-03 326 瀏覽
成日聽人講大喜屋係食放題嘅保證.今天好不容易訂座了...我訂了8:45..我8:35到門口,已發現長長的人龍..雖然訂了座,但還是都要排隊,大誇張吧!排了十分鐘左右..終於被安排入座了...坐低首先當然係先叫d刺身啦..我地叫左:三文魚、油金魚、北海道帶子、北寄貝、青枊貝等等嘅刺身⋯⋯所有刺身都出奇地新鮮...既鮮甜又肉厚肥美😋😋稱得上極尚,食物當然多元化過人啦....但估吾到連霸王花煲豬骨湯都有...仲要吾系嗰d味精湯,真系夠晒火喉嘅老火湯黎架👍👍壽司方面,我地就叫左:極壽司、上壽司、中拖羅、岩鹽鵝肝牛肉.....其中我最欣賞就系岩鹽鵝肝牛肉壽司...牛肉味濃,配上輕輕燒過嘅鵝肝簡直系絕配,口感一流😋😋熟食方面,不得不提佢地嘅辣酒煮花螺..非常入味,螺一d沙都冇,好新鮮仲有鹽燒海蝦⋯⋯呢樣係我encore 咗三次嘅食物..因為d海蝦真系好鮮甜,真系非常好味😋😋😋仲夏紅日雜果賓治夏天其間佢地仲有一系列嘅特飲,有酒精同冇酒精嘅都有...非常貼心👍👍
仲夏紅日雜果賓治
2018-06-01 262 瀏覽
今晚阿女補請食生日飯 壽司都食咗三盤好正😀羊架超正熱食露筍珊瑚蚌,意想不到咁好唻🤗🤗仲有刺身超新鮮,雪糕種類多選擇最好食都係鳗魚,多汁又鲜美,好食都停唔到口😛😛
  • 刺身
  • 牛油炒粟米
  • 鵝肝帶子壽司
  • 天婦羅蝦
2018-05-30 708 瀏覽
大喜屋喺放題界都算係數一數二,今次就去嘉連威老道嘅極尚大喜屋。我係平日收工去嘅,所以都唔算太多人一坐低緊係劃左野食先啦~仲洗問XDDD刺身當然必需架啦~仲有壽司、卷物、手卷、燒物、炸物、沙律同甜品,多種類就岩晒我呢啲大食積打頭陣嘅係刺身當然,連鎖放題店質素有一定嘅保證啦~佢嘅三文魚厚度薄適中,食落油份唔會太重剛剛好。另一個亮點係個松葉蟹腳,蟹肉鮮甜唔會霉。另外仲有甜蝦、紅蝦、油甘魚、希靈魚同北寄貝,肉質鮮甜唔會有腥臭味。正啊海膽軍艦,海膽鮮甜滑口,同紫菜同壽司飯融為一體,呢個值得再encore啊!!蟹子軍艦係朋友嘅至愛,佢就話不過不失啦~順帶一提呢度侍應哥哥姐姐嘅服務態度超友善同埋超有效率,值得一讚太有效率嘅關係,有一件創意壽司倒地宣告不治,因為俾我食左落肚哈哈創意壽司賣相唔錯,鐘意相機食先嘅朋友可以慢慢影,連個碟都好靚仲會配合返 (有心思)。總共落左四款,各有特色,用料新鮮,所以配搭起黎一啲都唔會失禮。炸物方面,有芝麻雞翼,外皮脆口,雞肉嫩滑多汁,必食!而芝士年糕外面脆身,食入去年糕煙煙韌韌,再配埋裡面嘅芝士個味簡直係世界級仲有榴連波波,朋友都話唔錯。天婦羅,炸粉唔厚,蝦肉爽口。蕃薯

我係平日收工去嘅,所以都唔算太多人
一坐低緊係劃左野食先啦~仲洗問XDDD

打頭陣嘅係刺身

刺身

當然,連鎖放題店質素有一定嘅保證啦~

蟹子軍艦係朋友嘅至愛,佢就話不過不失啦~

仲有榴連波波,朋友都話唔錯。

天婦羅,炸粉唔厚,蝦肉爽口。蕃薯仔好甜,岩曬鐘意食蕃薯嘅我。

蒲燒鰻魚串,有啲鰻魚汁係面,鰻魚肥瘦適中,食多幾串都唔漏呀

雪花肥牛鍋,壽喜燒湯底,肥牛配上雞蛋加埋啲雜菜粉絲,唔錯嘅

牛油粟米過下口癮

用呢個霸王花煲豬骨湯黎作結一啲都唔過份,唔好睇佢樣子平平,裡面非常足料,有霸王花紅蘿蔔同豬骨,味道清甜,好似返左屋企飲媽媽湯咁
題外話/補充資料: 服務態度好好
2018-05-24
刺身
  • 刺身拼盤
  • 霸王花煲豬骨湯
  • 海膽軍艦
  • 芝士年糕
2018-05-28 396 瀏覽
早早約定朋友補祝生日飯局,生日就一定要食放題啦,而大喜屋就一定係我們的首選,今次試下尖沙咀分店,極尚大喜屋好有霸氣的名字。店面貫徹日本特色裝潢, 入內是非常寬敞,坐得好舒服。自助餐分兩個時段,食足兩個鐘,大把時間慢慢食,如果7:30前離座或者9:30後入座,仲會有特別優惠極尚大喜屋的食物種類比一般放題都多,而且出品都非常新鮮。我最欣賞這裏的是,雖然是放題,但是他的擺盆非常精緻,絕對不是Hea做食日本放題,當然要食刺身啦,這裏點幾多件,廚房就會出幾多件,三文魚,牡丹蝦,蟹鉗,希靈魚,全部都大大件,勁新鮮,魚油十足壽司選擇也有勁多,手握飯團不錯👍串燒鰻魚好好食,燒到好香,配埋鰻魚燒汁,口感好正。估不到燒羊架也有得食,羊味不腥,配料香草慢燒,好滋味湯水選擇都很多一般飲品應有盡有,全程都只是坐低落單,店員會幫你一份份送上,食得非常滿足,這間極尚大喜屋可以再encore
極尚大喜屋的食物種類比一般放題都多,而且出品都非常新鮮。

壽司選擇也有勁多,手握飯團不錯👍

串燒鰻魚好好食,燒到好香,配埋鰻魚燒汁,口感好正。
估不到燒羊架也有得食,羊味不腥,配料香草慢燒,好滋味
湯水選擇都很多
2018-05-24
10 分鐘 (堂食)
2018-05-27 239 瀏覽
Aaron 要請客,好吧我就找我最想吃的極尚大喜屋,這間極尚大喜屋也蠻有名氣的,每次也要排隊的,所以我們今次變聰明了,就選12時吧!很開心我們可以坐到卡位,位置很舒服,最開心知道這次有我們喜歡的海膽sushi,我們一下子就叫了8個,海膽sushi是微型的,太好了,這正是我常要的,因為海膽sushi很少餐廳有包括的!海膽sushi很新鮮,一下子被我們吃光光了!刺身也蠻多品種,一共有12款,我們精選了我們自己最喜歡的三文魚,油甘魚,池魚王,北海道帶子,北極貝,鮮赤貝,赤海蝦,甜蝦,我們都覺得刺身十分新鮮,也十分鮮甜美味,而且甜蝦和鮮赤貝平時價格也較貴,所以我們再次叫多一次,真的可以說是吃過番尋味!而且Sushi 也十分自創一格,有極壽司,也有尚壽司及龍蝦膏帶子甜蝦,也十分鮮味!今次我們主攻刺身和Sushi, 已吃回票價,也令我們心花怒放,忘記一提限量Haagen  Daz 樱花雪糕也令我們心花怒放!

海膽sushi很新鮮,一下子被我們吃光光了!

2018-05-26
1 分鐘 (堂食)
2018-05-26 13539 瀏覽
Daikiya Deluxe is the sister store of Daikiya, boasting a more premium selection of Japanese cuisine at a fraction more of the price. Having recently been the other location, I found myself making plenty of comparisons. First of all, being located on the ground floor, it lacked the view vanilla Daikiya offered, but boasted more Japanese décor and room for customers.At first glance, the menu offerings seems nearly identical, but most of the sushi selection has specialty rolls subbed out for more

At first glance, the menu offerings seems nearly identical, but most of the sushi selection has specialty rolls subbed out for more traditional delicacies, better fitting purists as myself. An example of this is the introduction of Chu Toro nigiri, compared with the dearth of of any tuna offerings at the sister store. The tuna was fresh, and the marbling was impressive; being my go-to recommendation. Following this trend, their specialty sushi offerings were less glamour-heavy excluding truffle and foie, but introduced more exotic seafood species, such as their Fatfish Dorsal Fin with Salt and Mentaiko and Prawn, a welcome change.

I was a little disappointed to find the fried section leaving out my favorite from their sister store, their fried oysters, but this was made up in other
areas such as their grilled section, which featured a Pork Bone Soup that was surprisingly robust for all-you-can-eat fare and was easy on the stomach after finishing the rest of the course. They also offered a rich, smoky Japanese bacon that I recommend for early in the course as it is deceptively filling.

The dessert offerings was undoubtedly more abundant than vanilla Daikiya, adding on selections such as Caramel Japanese Soft Cheese Cake, Salted Caramel Mousse Cake, and more. Be warned that unlike their sister store though, specialty drinks are only offered during the evening, so plan your trip there well!

2018-05-25
1 分鐘 (堂食)
2018-05-25 280 瀏覽
大人鍾意食日本嘢但又要怕肥,平日同大人去親食壽司佢自己就食刺身我就食飯為咗自己個胃著想,book到枱我都要會揀放題食,起碼自己食都好嘢先。去到我二話不說就剔刺身先,依間有D較高質數嘅刺身就係池魚王,平日出街食池魚多數要限定價錢又貴D,仲有油甘魚同甜蝦。壽司都有好多款揀,我就揀灑佢哋嘅皇牌嚟食樣樣都好ok,其中有個岩鹽鵝肝牛肉依個一定要食牛肉味夠面又燒一燒過增加個香味,食完依D就食吓熟食先嚟一批燒物,有燒雞翼,牛舌,海蝦,仲有羊架。大人就叫咗黑松露帶子沙律,估唔到又幾好食,需然細細份但帶子又大粒沙律菜又新鮮仲有車厘茄max埋,泰式鳳爪味道都唔錯唔怪得都係皇牌之一,炸物我就叫芝麻雞翼,依個夠香口又醃得好食炸醬又唔會太厚仲要食埋炸貓山王,我原粒放入口裏面一咬開陣陣係香味撲出講唔出個種興奮同爽嘅感覺。

,泰式鳳爪味道都唔錯唔怪得都係皇牌之一
,炸物我就叫芝麻雞翼,依個夠香口又醃得好食炸醬又唔會太厚
仲要食埋炸貓山王,我原粒放入口裏面一咬開陣陣係香味撲出
講唔出個種興奮同爽嘅感覺

2018-05-25 319 瀏覽
依家食放題選擇真多,要食得舒服又有質素嘅真要認真揀吓,今次就揀咗'極尚大喜屋'跟幾個朋友去食好西。去到未揀嘢食就諗住攞嘢飲先,點知連嘢飲都係係食物紙裏面有,實在太窩心啦唔駛同人迫坐底舒舒服服就可以有人送埋嘢飲過嚟,除咗一般飲品外,仲有個仲夏夜酒祭,有3款 cocktail同埋3款特飲,我見咁得意當然都叫咗cocktail識吓味道都ok,最緊要係邊食放題邊有cocktail飲,如果用埋玻璃杯上就更好。食得'極尚'刺身同壽司有質數外,佢哋個海膽軍艦一定要食份量唔算小又好味,仲有個鵝肝帶子壽司都係必食,一般放題有嘅燒物當然有叫之外,仲有個蒲燒鰻魚串鰻魚夠厚身仲一串串咁上好似去咗居酒屋咁爽呀,燒牛舌同樣有質數我前前後後自己一個食咗6串最後要講個燒菠蘿因為個菠蘿係無個菠蘿皮食得好放便,啱灑我依D懶鬼。

食得'極尚'刺身壽司有質數外,佢哋個海膽軍艦一定要食份量唔算小又好味,仲有個鵝肝帶子壽司都係必食
,一般放題有嘅燒物當然有叫之外,仲有個蒲燒鰻魚串
2018-05-23 214 瀏覽
这间真的好好吃啊,刺身寿司就不用说了,炙烧寿司香气很够,关键炸物串烧天妇罗都好好吃哦,上来都热腾腾脆卜卜,不像一些店铺没有一点香气,温度不够,我狂吃很多炸物和天妇罗,太撑了,以后可以常来了

2018-05-22 352 瀏覽
返工咁辛苦放假梗係要獎下自己啦!今日就去咗食極尚大喜屋,聽人講佢係大喜屋系列中級版,所以就嚟試下佢係咪好食過普通大喜屋。🌸壽司刺身卷物類🌸剌身種類都幾多,不過最特別嘅係佢啲創作壽司,睇落好吸引!🌸沙律、熟食、燒物炸物類🌸🌸甜品飲品類🌸呢度居然有Haagen-Dazs同movenpick揀,雖然每人限食一杯,但已經好心動😍不過雞尾酒中午冇供應有點可惜⬇️意式黑松露帶子沙律黑松露味唔係好突出但帶子鮮甜,配埋酸醬好醒胃⬇️刺身推薦油甘魚同帶子,每一塊都厚切,新鮮肥美呀!⬇️江户前/創作壽司細細件嘅壽司食落唔會好飽肚,最好食係親子花之戀,有兩款自創壽司: 極壽司同尚壽司,分唔到邊個打邊個。有一個係吞拿魚茸加海膽煙肉,另一個係墨魚魚子醬芒果。⬇️火炙壽司海鹽左口魚邊壽司入口即溶👍🏻和牛壽司有點生⬇️串燒唔想食咁多飽肚野可以食可燒菜,秋葵有用調味香草燒,不過落得太多有少少咸⬇️燒牛舌必食☺️唔會太硬⬇️羊鞍都ok 唔太大羊味,燒得剛好唔老天婦羅有點油炸芝士年糕好好食,唔算太濟,芝士好creamy北海燒帆立貝,帆立貝大大隻,配沙律醬一齊燒⬇️日式放題有中湯點😂好足料👍🏻

🌸壽司刺身卷物類🌸
剌身種類都幾多,不過最特別嘅係佢啲創作壽司,睇落好吸引!

🌸沙律、熟食、燒物炸物類🌸

🌸甜品飲品類🌸

⬇️意式黑松露帶子沙律
黑松露味唔係好突出但帶子鮮甜,配埋酸醬好醒胃

⬇️刺身
推薦油甘魚同帶子,每一塊都厚切,新鮮肥美呀!

⬇️江户前/創作壽司

⬇️火炙壽司
海鹽左口魚邊壽司入口即溶👍🏻和牛壽司有點生

⬇️串燒

⬇️燒牛舌必食☺️唔會太硬

⬇️羊鞍都ok 唔太大羊味,燒得剛好唔老

天婦羅有點油
炸芝士年糕好好食,唔算太濟,芝士好creamy
北海燒帆立貝,帆立貝大大隻,配沙律醬一齊燒

⬇️日式放題有中湯點😂好足料👍🏻

2018-05-21 291 瀏覽
對上一次食大喜屋已經係中學時期,上星期夏日炎炎下同朋友係lunch走左入去食 極尚大喜屋!原來lunch時間唔一定係食放題,有set叫,不過今次黎到當然係選擇番放題啦!先講環境,係呢到食放題既感覺同其他放題唔同,可能因為佢d位唔會排到好逼,坐得舒服又唔會太嘈,傾計都舒服d!入戲玉講野食啦!開頭以為得一本野食紙好少選擇,原來佢因為太多所以分左2本,選擇非常多,最正既係有得食松葉蟹!!一定要讚!!大部分放題都唔會有,食多幾條都回左本!!刺身放面三文魚,甜蝦,赤蝦,帶子都係好鮮甜的!諗起都有d想再食。最後想再讚既係燒鰻魚,羊鞍都係好好食!羊鞍肉質好lum,燒鰻魚好香,面好脆,一d都唔霉!呀!差d唔記得講!雪糕係有Häagen-Dazs 同Mövenpick食的!最後想再讚埋服務,有d放題唔知係特登定點會漏單,催極都唔到最後先叫你再落單。但呢到d單跟得好足,等候時間唔會好耐,最好係佢好主動幫你收哂d已經食完野食物同碟,所以係成個放題既過程都好舒服好滿足!大滿足!!

大滿足!!
2018-05-20 260 瀏覽
預先book左中午12:00,去到已經有8個人排隊,竟然lunch都咁多人,睇黎真係好受歡迎! 好準時就入座,店內環境好舒服寬敞。未食野關係先叫熱食,打定個底先。餐牌同其他放題店一樣多野食,獨特優勝處就係有松葉蟹腳睇到餐牌已經先興奮,黎到既時候真係寫幾多,絕對唔會比少你,而且冇漏單情況,真心要讚服務員都非常專業,會主動收碟,仲會幫你換新碟,同埋收order紙。食過咁多放題,呢間服務係最好架! 我最後埋單仲填左意見紙,表揚下各位員工。除左刺身,我幾欣賞有好多高級食物,有珊瑚蚌,好爽口好味道。呢間放題最好味同用心係串燒! 每串都係即叫即燒,所以等候需時,但絕對值得等,因為所有燒物都係外脆內嫩尤其燒羊胺同鰻魚鹽燒雞翼仲幫你起左一半,食得方便! 其實仲食左好多,全部都唔錯下次再戰!!

尤其燒羊胺同鰻魚

下次再戰!!
2018-05-19
午餐
2018-05-17 141 瀏覽
在聚會的日子裏,最好不過是食放題,今天就是我和舊同學們的聚會,我們一致選了尖沙咀的極尚大喜屋日本料理食放題,因為大家都認同極尚的食物質素相當好,我們一早訂了位,今天大家都準時到達放題店門口排隊等入座,店內座位舒適,招呼都很好,我們最喜歡是全部食物都是由侍應送上,吾洗行來行去拎野食,多些時間交談,放題回本首選當然是刺身,用冰墊底保持冰凍和新鮮,三文魚、油甘魚件件厚切,有豐富的魚油魚香,北海道帶子好鮮甜,赤海蝦已處理好,剝左蝦殼方便進食,鮮美爽口。所有刺身都好新鮮,質素上等!花之戀用的是三文魚腩,魚油香加埋蟹子口感,好味道。燒物也不錯,鹽燒海蝦新鮮彈牙,加少許鹽能帶出蝦肉更惹味,燒菠蘿又香又甜!芝麻雞翼炸得好香脆,肉質鮮嫩多汁,好好味!天婦羅蝦香脆可口,蝦肉新鮮爽口,一口甜番薯薯仔天婦羅,一粒一口,外脆肉甜。咖哩炒蟹,肉蟹夠大隻,肉質鮮美,咖哩香又惹味,不會好辣。瑤柱花甲粥好好味,粥底綿滑,花甲鮮甜冇沙,因為有瑤柱和花甲,所以粥味道香甜美味。多款飲品,只要寫好點菜紙,會由侍應送上,不用自己拎。奶類甜品,我最喜歡奶凍和FUTABA 牛奶雪條,好香甜!每人一杯貴價雪糕,數款口味任選一款。

花之戀用的是三文魚腩,魚油香加埋蟹子口感,好味道。

芝麻雞翼炸得好香脆,肉質鮮嫩多汁,好好味!
咖哩炒蟹,肉蟹夠大隻,肉質鮮美,咖哩香又惹味,不會好辣。

多款飲品,只要寫好點菜紙,會由侍應送上,不用自己拎。
奶類甜品,我最喜歡奶凍和FUTABA 牛奶雪條,好香甜!

每人一杯貴價雪糕,數款口味任選一款。
2018-05-16 251 瀏覽
食放題主要唔一定要食刺食同壽司,其實熟食都有好多選擇同好食既壽司同刺食我地都有叫,但唔係好多!首先由燒雞翼開始講先啦,雞翼唔會有焦,食落火氣岩岩好!熱辣辣既天婦羅,外皮夠晒薄,唔會好似食麵粉咁!鍾意榴槤既點可以唔食炸榴槤即叫即炸夠晒熱辣辣咬到入面有半融榴槤蓉。芝士年糕好重芝士好正燒香草羊鞍,羊冇咩so味,易入口,肉質口感正 蒜片炒牛柳粒不斷進步,比上一次黎既時候味道再升級,炒得剛剛好,食落牛唔會韌而間放題有燒雞泡魚乾,魚乾上有蜜糖燒香,食落有D甜,咬落似魫魚so,有嚼頭。同埋大喜屋有韓國啤酒飲,重麥味,但唔會難入口,所以都幾好飲。最後重有movenpick食,真係好正,咁多好野食,真係食到回本呀!
放題主要唔一定要食刺食同壽司,其實熟食都有好多選擇同好食既

壽司同刺食我地都有叫,但唔係好多!

首先由燒雞翼開始講先啦,雞翼唔會有焦,食落火氣岩岩好!

熱辣辣既天婦羅,外皮夠晒薄,唔會好似食麵粉咁!

芝士年糕好重芝士好正

燒香草羊鞍,羊冇咩so味,易入口,肉質口感正