楚撚記楚撚記原隻脆皮炸豬手燕麥金沙蝦球啫啫唐山菜煲楚撚豬油撈飯白粥價錢💲: $159/ $113/ $83/ $23/ $13好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 3.7/5-一班人想食小炒,相信一定會諗到呢間。人氣高的楚撚記好受歡迎,一定要book位先得!每晚會做幾輪,當日就見到20:30會轉新一派食客。環境懷舊,原路上去的牆壁都痴滿海報,上到去更加係階磚地下,有種舊香港的感覺。-✅✅楚撚記原隻脆皮炸豬手。招牌菜!好大碟,豬手起曬肉,切到一條條方便進食😗 皮好薄好脆,唔會有過多的肥膏。食落唔油膩,炸到好乾身,感覺上冇咁肥😝 肉質實淨一絲絲,最夾沾芥末食🤩-✅燕麥金沙蝦球。蝦球大約8隻,唔係好大隻,不過同價錢都成正比🤔 裹滿鹹蛋黃醬,有起沙的感覺🥳 出面包住大量燕麥,增加口感,酥酥脆脆。-✅啫啫唐山菜煲。好惹味!入面有蝦乾!蝦醬+🧄+🌶️,點會唔好食🤓 菜仍然煮到翠綠,新鮮爽脆,吸埋d汁好重口味,但食到佢落左糖,已經幫助中和下😌 最好呢個配飯/粥食啦!-✅✅楚撚豬油撈飯。要讚要讚!飯粒尖長,煮到好乾爽,粒粒分明🥰 一不落去就知係
楚撚記
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅楚撚豬油撈飯。要讚要讚!飯粒尖長,煮到好乾爽,粒粒分明🥰 一不落去就知係我的菜!怕邪惡撈小小豬油成個飯香滑啲,加啲豉油葱花芫荽,好香口。豉油豬油比例大約3:1,好正啊😆 大量吸入澱粉!

✅白粥。傳統的味道,質地綿密,重米味。無鹽的,啱晒配啲重口味餸一齊食☺️
整體都唔錯,開心share最開心!豬手覺得係必食,而講得出的小炒款式基本上都有架!🤤 記得記得早d訂位呀!

同區美食🍧: #piggyfoodiein荃灣 #piggyfoodiein土瓜灣 #piggyfoodiein西環
2022-09-09 317 瀏覽
楚撚記大排檔麻婆豆腐麻、辣、鮮、嫩、滑 要有都有燕麥金沙蝦球甜甜的燕麥 加 金沙蝦啫啫雞煲雞夠乾身 煲仔夠熱馬拉盞通菜飲啤酒用戰鬥碗個碗夠晒凍環境有心機 菜色擺設都不錯呢間鋪嘅名聲就聽到響噹噹 食完都係覺得整體嘅水準到好平穩 但係食落去就冇乜驚喜
楚撚記大排檔

麻婆豆腐
麻、辣、鮮、嫩、滑 要有都有

燕麥金沙蝦球

飲啤酒用戰鬥碗
個碗夠晒凍

環境有心機 菜色擺設都不錯

2022-09-08 212 瀏覽
在晚上例必座無虛席的楚撚記,他們在荃灣的新分店今晚也是滿滿的人潮!店內是傳統的港式裝潢, 但是地方明亮企理乾淨,感覺不錯服務: 侍應大多是年輕人, 勤快而且好禮貌食物:香爆黑椒牛仔骨煲$113牛仔骨份量很多,而且10分厚肉,肥瘦五五開夠均勻,放在煲仔內不停加熱,加上青紅黃椒的甜美點綴,非常好吃燕麥金沙蝦球$113甜美 起沙的蛋黃超豐富,燕麥更是多到一個點,把超彈牙的蝦球完全覆蓋著,甜到漏了❤️椒絲腐乳炒通菜$72分量很大,味道很甜, 微微的辣味調出通菜的鮮及爽豬油撈飯太刺激!一碗有飯焦的飯,一大支豬油,一大支甜豉油,加起來絕對不比煲仔飯遜色!簡單,但爆好吃最後奉送番薯糖水跟綠豆爽各一碗分量十足,番薯鮮甜味美,入口夠粉綠豆爽並非一般綠豆沙,入口不會過甜, 還有一些清心丸點綴, 涼快清新很適合夏天進食

店內是傳統的港式裝潢, 但是地方明亮企理乾淨,感覺不錯

服務: 侍應大多是年輕人, 勤快而且好禮貌
2073 瀏覽

食物:

香爆黑椒牛仔骨煲$113

燕麥金沙蝦球$113

椒絲腐乳炒通菜$72
分量很大,味道很甜, 微微的辣味調出通菜的鮮及爽

豬油撈飯

最後奉送番薯糖水跟綠豆爽各一碗
分量十足,番薯鮮甜味美,入口夠粉
之前好多朋友都介紹過楚撚記一直都好想去試下可能真係好出名所以都好full大家嚟之前記住預約訂位(⸝⸝ ˇωˇ )一入到去裝修係比較復古上咗一樓之後座位都唔錯店員安排咗卡位俾我同老公坐座位同埋桌面都夠大唔會放完d 餸菜之後 迫迫狹狹咁樣❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀行到熱 一坐低就叫左支大藍妹配上2個雪到凍冰冰既戰鬥碗ヾ(^。^*) 冰凍既啤酒是無敵叫左1個小食 七味黃金炸一口豆腐磚一啖一粒炸皮 好夠薄 同脆咬開就係嫩滑嘅豆腐₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎香口野送酒 是皇道 避風塘炸魷魚 (灬╹ω╹灬)┣¨キ┣¨キ*魷魚大大舊 好厚身食入口就知魷魚好新鮮因為食入口系鮮甜 同埋彈牙 滑身避風塘嗰啲炸蒜 夠脆同埋食入口乾身唔會好似食咗啖油蒜味偏向甜 雖然加咗辣椒都唔太辣鍾意食辣嘅我覺得辣多少少就更惹味脆皮炸豬手 ^ ̳ᴗ ̫ ᴗ ̳^呢個係我覺得最驚喜嘅食物上枱跟咗芥辣同埋雞醬都係覺得芥辣配豬手夾d炸豬手幫你切開細細舊食嘅時候唔會麻煩連埋支骨上嚟俾你知道係原隻豬手唔會炸得太過火豬手仍然有彈性 同埋咬落去夠林豬皮好脆 細心位加分位係佢幫你刮走左豬皮下的油脂等你食多幾舊都唔會好油膩💓佢地有個豬油撈飯我同老公都未試
之前好多朋友都介紹過楚撚記
一直都好想去試下
可能真係好出名所以都好full
大家嚟之前記住預約訂位(⸝⸝ ˇωˇ )

一入到去裝修係比較復古
上咗一樓之後座位都唔錯
店員安排咗卡位俾我同老公坐
座位同埋桌面都夠大
唔會放完d 餸菜之後
迫迫狹狹咁樣❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀

行到熱 一坐低就叫左支大藍妹
配上2個雪到凍冰冰既戰鬥碗
ヾ(^。^*) 冰凍既啤酒是無敵

叫左1個小食

果然 撈完d 飯充滿油香 光澤
真心可以生啪一碗 ヾ(๑⃙⃘´ꇴ`๑⃙⃘)ノ
平時不愛吃飯的老公都吃光光
就證明 平凡都有佢既吸引力
(^-^*)(・・*)(^-^*)(・・*)

(; 𖦹‎ ∀ 𖦹 )
食飽之後仲送咗番薯糖水
好好味 hehe

overall 店員服務good
店內環境good
冷氣夠涼 good
食物出色 good👍
2022-09-07 226 瀏覽
第二次幫襯荃灣楚撚記,六點零鐘去到唔駛等位,但要7點鐘還枱,以我地食嘢速度完全冇問題💪🏻比起上次成9點鐘嚟食late dinner,今次六點幾食就清靜好多(一到七點啲人就源源不絕咁殺上嚟,難怪要還枱),仲有得坐卡位~叫咗三個小菜,一碗豬油飯,自己控制落幾多豬油,一碗飯大家都食到自己想要嘅邪惡度🤣🤣🤣小菜方面嗌咗原隻脆皮豬手、咕嚕肉同埋豆漿杞子浸娃娃菜,豬手已經切好晒,同埋調味唔會太鹹,忍唔住一舊接住一舊咁食。咕嚕肉個汁唔錯,肉嘅外皮都夠脆,多啲菠蘿就更正~豆漿浸娃娃菜熱辣辣,味道清浸,用嚟平衡另外兩個肉類嘅菜式就啱晒。呢度嘅汽水係樽裝嘅,好有懷舊feel。 仲有蕃薯糖水送,蕃薯夠實淨又大大粒👍🏻值得一讚呢度雖然用餐時間比較短,但佢上菜速度係極級快,基本上落單之後5分鐘內一定有嘢食,所以有足夠時間俾你慢慢食完👍🏻

咕嚕肉個汁唔錯,肉嘅外皮都夠脆,多啲菠蘿就更正~

呢度嘅汽水係樽裝嘅,好有懷舊feel。

仲有蕃薯糖水送,蕃薯夠實淨又大大粒👍🏻

2022-09-05 264 瀏覽
邊有大排檔好似呢度咁乾淨、坐得咁舒服㗎😂楚撚記有好多唔同款式嘅小菜,特別鍾意煎炸嘅餸菜,鍾意佢夠鑊氣!我哋今晚食咗避風塘鮮魷、原隻脆皮炸豬手同埋豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬。避風塘鮮魷非常惹味,鮮魷份量唔少,口感有彈性;味道方面,少少辣,好食!原隻脆皮炸豬手好大份,豬手外皮炸到脆卜卜,好正!豬手嘅肉唔會好乾,而且都幾入味,送飯、送啤酒一流!食完咁多肉都要食啲菜啦,豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬清清哋,啱晒。我哋今晚仲要咗豬油撈飯,豬油同埋豉油撈飯真係好香,平時唔食飯嘅我都食咗半兜😂最後再飲埋樽裝汽水,真係好有feel👍🏻
邊有大排檔好似呢度咁乾淨、坐得咁舒服㗎😂

食完咁多肉都要食啲菜啦,豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬清清哋,啱晒。

最後再飲埋樽裝汽水,真係好有feel👍🏻

2022-09-04
  • 楚撚豬油撈飯
2022-09-05 369 瀏覽
一心想食大排當,就是想食鑊氣小炒。見呢間鋪人氣滿滿,個個都讚,於是打電話訂台一試。二人叫了楚撚記小炒王、避風塘田雞、啫啫滑雞煲。要試一間大排檔得唔得,小炒王是必點的,點知小炒王一來就知中伏,勁濕又咸、田雞一啲鮮味都冇、啫啫滑雞煲又係勁咸。難道大排檔就是一味咸就代表惹味。全晚最得是樽裝可樂同埋環境啱打卡咁多。老實講句,專登坐車來食,真係大失所望,無下次了。係屋企樓下間茶餐廳食仲有鑊氣,洗咩等到8:45先至開飯。

2022-09-05
2022-09-05 555 瀏覽
好耐未食過大排檔啦😙朋友仔話想食豬油撈飯,所以上網搵下,一搵就介紹楚撚記出名,咁就黎試試😄估唔到食落香口感覺又唔係好肥膩喎😋之後當然試下佢啲招牌菜式啦😊叫左個楚撚記原隻炸豬手望落好脆好好味咁🤪食落未到夠但個脆皮就好癲牙無想像中咁正😐七味黃金炸一口金磚豆腐,又真係好脆喎豆腐仲好滑食落口感又唔錯👍🏻黎到大排檔當然要食下海鮮啦😙諗左好耐先決定到食咩🙈因為太多款好難揀😝最後揀左避風塘鮮魷😋我覺得呢個有驚喜🥸因為我本身好鍾意食蒜,所以對避風塘都好有要求,呢個味道食落香口少許辣之餘仲帶點甜👍🏻而鮮魷食落同出面唔到,佢比較大件食落又唔會好韌仲好鮮味👍🏻👍🏻食咁多油膩野最後叫左個啫啫唐生菜煲🥬連呢個食落都咁野味好有鑊氣,真的好好味😋最衰得3個人,多人啲可以試多幾款唔同既菜式🤭飲品我揀左杞子龍眼菊花蜜清下熱氣😄揀凍飲冰冰涼涼喉嚨好舒服😚朋友揀左杯Hoegaarden Rose玫瑰味啤酒🍻佢地話味道唔錯有玫瑰清香味道🤭我就唔飲酒真係唔知幾好味😆整體來講我好鍾意,下次同屋企人再黎試埋其他菜式😙
楚撚記豬油撈飯(碗)

楚撚記原隻脆皮炸豬手

七味黃金炸一口金磚豆腐

避風塘鮮魷

啫啫唐生菜煲

杞子龍眼菊花蜜

HoegaardenRose(500mL)

整體來講我好鍾意,下次同屋企人再黎試埋其他菜式😙
楚撚記豬油撈飯(碗)
避風塘鮮魷
啫啫唐生菜煲
杞子龍眼菊花蜜
HoegaardenRose(500mL)
2022-09-02 235 瀏覽
楚撚記好出名,荃灣有分店,特登提早訂枱嚟食!裏面嘅裝修好似70年代造型,相當打卡,而且冷氣充足,非常舒適。餐牌選擇亦好多,不過要注意因為有分場次,須注意用餐時間。椒絲腐乳炒通菜 $72 好香,腐乳味道好濃郁,和趕琴珍珠,裏面有好多好嫩綠的通菜。菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)$113見到個拔絲已經覺得好打卡,要嗱嗱臨影相!另外除咗菠蘿之外,亦都有水蜜桃,相當豐富。咕嚕肉方面用咗梅頭肉,肉質比較滑嫩,味道香甜。香爆黑椒牛仔骨$113呢個超香,上桌時熱辣辣,出晒煙,牛仔骨仲好入味,黑椒味道好突出,加埋嗰啲爽口洋蔥,配搭粥粉麵飯都一流!楚撚豬油撈飯 $23 白粥$13豬油撈飯好特別,真係有豬油同埋有豉油,裏面啲飯粒都好香,配搭埋更加正,好邪惡,好似多年前上一輩整豬油撈飯嘅味道,很懷舊呢!另外白粥也非常綿綿,同樣好吃。忌廉(支裝)$26 特別有土炮風味,正!食到最後仲有番薯糖水,好高質素!
楚撚記好出名,荃灣有分店,特登提早訂枱嚟食!

餐牌選擇亦好多,不過要注意因為有分場次,須注意用餐時間。

菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)$113

香爆黑椒牛仔骨$113

楚撚豬油撈飯 $23 白粥$13

忌廉(支裝)$26 特別有土炮風味,正!

食到最後仲有番薯糖水,好高質素!
2022-09-02 197 瀏覽
大排檔給人的觀感,一向係環境衛生差,夥計粗魯,冇冷氣;優點是夠鑊氣,份量多,價錢平,味道好!楚撚記秉承優點,移除缺點,怪不得人頭湧湧!樓梯佈滿懷舊陳設,充滿特色!邊行邊欣賞,將行樓梯都變成樂趣!一般食肆都選用啡、黃、橙等暖色系列作為主調,楚撚記卻選用綠色,整體亦算和諧!菠蘿拔絲咕嚕肉$113,糖制的拔絲裝飾巧手,但吃起來很鋒利,小朋友食的話,要特別小心!咕嚕肉皮脆肉香,用上梅頭,有咬口之餘又不會韌,加上甜酸醬嘅味道;外出用膳,必然首選,因為沒本事在家烹製 😂😂😂😂啫啫唐生菜煲 $83,生菜鮮嫩夾爽脆,非常好味!用上珍寶級的蝦干,配合蝦醬嘅味道,超級香超級惹味!秘製剁椒大魚頭$138🌶🌶🌶,赤色的辣油染紅了整碟魚雲,不愧為激辣!味道既鮮且辣,是那種一邊叫辣,一邊口不停的菜式 😂😂😂白粥係傳說中嘅有味粥,皮蛋味很重,相信加入腐竹一起煲的,所以味道特別好;狂刷一輪辣魚雲,再刷兩口粥,中和一下辣味,相當不錯!飯後有甜品送,今天是蕃薯🍠糖水及綠豆爽!蕃薯糖水湯底薑味滿滿,蕃薯鬆化,簡單美味!綠豆爽相對味道較清淡,適合喜歡淡口的朋友!還有這個要回樽的瓶裝汽水,是七、八十年代的舊玩意!很配合這裏的氣

啫啫唐生菜煲 $83,生菜鮮嫩夾爽脆,非常好味!

用上珍寶級的蝦干,配合蝦醬嘅味道,超級香超級惹味!

還有這個要回樽的瓶裝汽水,是七、八十年代的舊玩意!很配合這裏的氣氛 👍😄😄😄
2022-09-02 177 瀏覽
📍荃灣 楚能記夠鑊氣 食我出師父既功架🥘牛河條條分明 爽滑 全清 碟一滴油❌都無淨🍲啫啫田雞煲 夠火喉 夠味 個汁好好食 🐟大讚金沙九肚魚 咸蛋黃好足 師父將金沙推得好散好幼滑 完完全全包住成條九肚魚 但吃完全碟一啲油膩感覺都無 🐚辣酒煮花螺 螺記細粒左少少之餘 冇啫野好彈 個辣油汁好香 好野味 又夠辣 酒味突出 岩曬我唯一要彈既係 兩次出錯餸 7:30入座7:55最後落單 8點埋單 8點半還枱😅😅😅食到我哋兩個人好趕 而且明明一路食隔離兩三張4人吉枱 不過埋左單8:30都冇人埋黎趕我地走既 但我地都係坐多5分鐘飲埋啖酒道走
📍荃灣 楚能記
夠鑊氣 食我出師父既功架
🥘牛河條條分明 爽滑 全清 碟一滴油❌都無淨
🍲啫啫田雞煲 夠火喉 夠味 個汁好好食
唯一要彈既係 兩次出錯餸 7:30入座7:55
2022-09-01 145 瀏覽
香港人一向都很喜歡吃大排檔,這次我們就來到很出名的楚撚記試一試。餐廳裝修很有經典港式大排檔特色,不同之處是冷氣十足、而且非常衛生,男女老幼也適合來這裏用餐。菜式方面亦有新派菜和大排檔菜式,迎合不同人的口味。我們二人點了七味黃金炸一口金磚豆腐,香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅和啫啫滑雞煲。七味黃金炸一口金磚豆腐是前菜,份量非常之足夠,而且所有豆腐都是新鮮炸起,熱辣辣的還冒著煙。 七味粉的調味非常之好,咸道適中,加上豆腐外脆內軟的口感,這個小食已經是非常之美味,非常的吸引。另外份量也非常之多,性價比很高,建議大家來到這裏一定要點一個試一試!另一道菜是香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,黑松露的香氣一上菜就已經能夠聞到,非常的香。墨魚滑非常的鮮,味道也很好。蓮藕煎的熟度剛剛好,還能吃得出蓮藕的爽脆。香口的黑松露墨魚滑配上爽脆的蓮藕,令這個菜色非常的好吃,值得推介!最後一個菜是啫啫滑雞煲,所有菜式都是即叫即做,啫啫滑雞煲也不例外。上菜的時候熱辣辣,能夠聽到咋咋聲,雞肉調味很好而且烹調的熟度也剛好,雞肉鮮香嫩滑,非常美味。而且還有新鮮的豬潤,豬膶同樣也是烹調得非常嫩滑,很好食。而且價錢也非常合理,份量足夠,也很推

最後一個菜是啫啫滑雞煲,所有菜式都是即叫即做,啫啫滑雞煲也不例外。上菜的時候熱辣辣,能夠聽到咋咋聲,雞肉調味很好而且烹調的熟度也剛好,雞肉鮮香嫩滑,非常美味。而且還有新鮮的豬潤,豬膶同樣也是烹調得非常嫩滑,很好食。而且價錢也非常合理,份量足夠,也很推介給大家!

而且餐廳在用餐後為所有顧客送上甜品,是日糖水是綠豆沙清心丸,非常合適現在炎炎夏日的夏天,清心丸這款中式糖水非常見,侍應端上來的時候我真的十分興奮。甜度適中,清心丸煙靭,很好吃。
2022-08-31 166 瀏覽
一直都有食開覺得幾抵食而且食物幾特別,原來朋友未來過這店吃,當然要帶他來試試。燕麥金沙蝦球$113,咸蛋黃味濃郁,帶點甜甜的,蝦幾新鮮帶爽口,不少燕麥沾一起食加了不少口感。啫啫唐生菜煲$83,一打開勁香,份量不少,蒜和蝦乾令到好惹味,生菜吸晒醬汁不錯。香爆黑椒牛仔骨煲$113,牛仔骨好多,牛味好濃仲加上黑椒味少有惹味醬汁濃郁但又不會太咸,配菜勁多最後食仲好食吸醬汁後。楚撚豬油撈飯$23,朋友話好少可有得食,豬油自由加好香,令到飯口感帶滑,豉油淡身剛好,再加蔥一齊食好味道,但要快食因豬油會比較易杰身。白粥$13,幾綿身味道夠濃味,食完撈飯再吃這個最好。來到有大排檔當然各自叫返枝裝汽水$13最正,每人不用$190就食飽飽幾抵食。

白粥$13,幾綿身味道夠濃味,食完撈飯再吃這個最好。

2022-08-27 313 瀏覽
三個星期前我朋友第1次到這間餐廳晚飯、當時我們4個人叫了九道菜埋單,才1000蚊左右、並且每一道菜出來的時候都是熱騰騰的、味道也十分好、搞到我老婆今天都要求再去食多一次、但由於已經滿座,所以我們決定叫外賣回家吃。我家住青衣到荃灣這家店鋪大約13分鐘左右、最終叫了外賣,自己到店鋪取、到了店鋪大約等了5分鐘左右就已經有得取、但回到家裏準備打開來吃的時候就有點失望、菠蘿咕嚕肉已經腍了不夠脆、豆漿杞子浸時蔬、那些菜心太老了、口感和在店鋪食起碼差了20-30%、而外卖又沒有打折、所以相對性價比一點也不高、叫了四個餸+一個炒飯和一個炒麵、埋單$626蚊、所以建議大家千萬不要叫外賣、一定要堂食!

2022-08-27
5 分鐘 (堂食)
2022-08-25 266 瀏覽
每次黎呢間餐廳都會好開心,因為一講個店名就會引起好多話題😂何況佢哋嘅小菜真係好撚手👍🏻懷舊嘅門面裝修設計,紙皮石地,全部都充滿香港懷舊特色😍晚晚都座無虛席,未夠六點就已經開始陸續入座,今日同朋友一早來,如果唔係晏啲就會人山人海😄戰鬥碗用嚟飲啤酒真係零捨好feel,隻碗都好細心雪凍埋俾你,配上一碟椒絲腐乳通菜,入味得來又唔會死咸,正😄豬油撈飯更加係我嘅至愛,喺香港地已經唔係咁多餐廳有得供應,嗰種香味係冇嘢可以取代,再加上蔥花,芫荽和豉油,耐唔耐食下就真係回味無窮💯呢度招牌菜原隻鹹豬手,真係不可不試,皮脆肉嫩,真係睇到粉紅色㗎,夠哂好味,送酒一流👍🏻香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,絕對唔可以錯過,黑松露獨有嘅香味,又香又脆,真係搶着食架😍食完仲有糖水送,真係特別窩心,抵讚👍🏻喺呢度食嘢,店員招呼好,服務周到,而且成個場氣氛都好好,呢啲真係香港嘅特色,嘆番幾個撚手小菜,碰碗笑談人生,一樂也😊
懷舊嘅門面裝修設計,紙皮石地,全部都充滿香港懷舊特色😍
食完仲有糖水送,真係特別窩心,抵讚👍🏻