2021-12-15 83 瀏覽
前幾日同屋企人去大西北一日遊😁去左大棠睇紅葉🍁之後行上千島湖清景台,再落黃金海岸,去三聖邨食海鮮🦞。老公係三聖食過海鮮,話性價比高啲,佢去過棠記,話唔錯。今次去左發記買海鮮之後去棠記加工啦,加工費每斤#HKD75 整體冇失望👍🏼.1️⃣白灼蝦2️⃣豉椒炒沙白3️⃣椒鹽賴尿蝦4️⃣清蒸斑5️⃣蒜蓉炒菜心.味道 ★ ★ ★ ★ ☆第一碟上菜係 白灼蝦 本身d蝦都新鮮,廚房亦灼得剛剛好,店員有比辣椒豉油我哋點蝦,蝦肉彈牙,殼亦易剝,鮮甜好食😋第二碟黎既係 豉椒炒沙白 一上枱就聞到超香豉椒味,有鑊氣,沙白完全冇沙,有驚喜👍🏼,唔知道係本身海鮮檔已經去沙,定係棠記好快幫我哋去晒沙,anyway 啲沙白炒得好入味,索哂豉椒味,真係啖啖肉同好味😋如果要挑剔就係配菜比較少。如果洋蔥,青椒多少少咁就Perfect。之後黎既係 椒鹽賴尿蝦 呢個又係炸得同炒得好香,我哋買咗大嘅賴尿蝦,一開二,如果調味再鹹少少會好啲,因為依家個味道偏酸,不解🤔椒鹽蒜亦都唔多,呢一碟比較失色🥲,好彩賴尿蝦都多肉、唔「鞋」口。清蒸斑 同 蒜蓉炒菜心 (HKD78)係最後先黎的,條魚蒸得啱啱好,冇overcooked ,魚肉好鮮甜好滑冇腥👍🏼 炒菜心

1️⃣白灼蝦

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
白灼蝦

豉椒炒沙白

椒鹽賴尿蝦

清蒸斑 同 蒜蓉炒菜心 (HKD78)係最後先黎的,條魚蒸得啱啱好,冇overcooked ,魚肉好鮮甜好滑冇腥👍🏼 炒菜心份量好多,亦都炒得好香口。
蒜蓉炒菜心
清蒸海斑

環境 ★ ★ ★ ☆ ☆
佢有室內同室外座位,有兩個舖位,我地選擇坐室內,店舖空間都大,可能平日去,唔多人,環境都算乾淨嘅。

服務 ★ ★ ★ ☆ ☆
店員、老闆態度正常,亦都主動拎盆檸檬熱茶比我地洗手,姐姐有幫我哋換碟,夠細心。

價錢 ★ ★ ★ ☆ ☆
d海鮮處理得好,整體用餐感覺良好,加工費雖然偏貴,但都對得住個價既。

外購海鮮費用HKD540
加工+用餐費用 HKD414
(全自費)

白灼蝦
豉椒炒沙白
蒜蓉炒菜心
清蒸海斑
-棠記海鮮小廚🦐#throwbacklunch 話說前果排去左三聖食Lunch 以前會成日跟爸爸去三聖食海鮮而家大個左有時都會想再食番呢日就係海鮮街買左少少 蟹同大蝦去棠記加工~店鋪面積都幾大 仲有店外室內可以進食裝修簡單 乾淨企理 係白白淨有蓋版既大排檔咁✨🦀薑蔥炒蟹(加工$70/斤)買左肉蟹黎加工 蟹膏雖少 但蟹肉好多~薑蔥既香辣味 融入於芡汁 令到蟹肉好入味 仲好提鮮✨✨✨ 🦐芝士脆皮大蝦 (+$60/2隻)呢個真係好不得了 一放低已經超香芝士焗到芝士面 卜卜脆 入面仲可以拉絲而大蝦蝦肉好新鮮 啖啖肉 好好味❤️🥩招牌菠蘿咕嚕肉($108)想講呢度既咕嚕肉真係好唔錯 唔怪得係招牌✨✨✨✨✨炸粉唔厚 非常香脆 醬汁唔會過酸/過甜整得岩岩好 加埋個燒菠蘿 無論係賣相定係味道都冇得輸🤤🥬金銀蛋菠菜苗 ($88)每次黎到大排檔都一定會叫番個金銀蛋菠菜苗 有滿滿既皮蛋同鹹蛋 就算食到飽飽地 都會停唔到口 送飯都好岩整體黎講 呢度樣樣都好足料同豐富欣賞店員都好用心去建議可以點煮🤤很可以回頭的一家✨
棠記海鮮小廚🦐

#throwbacklunch
話說前果排去左三聖食Lunch
以前會成日跟爸爸去三聖食海鮮
而家大個左有時都會想再食番
呢日就係海鮮街買左少少 蟹同大蝦去棠記加工~

店鋪面積都幾大 仲有店外室內可以進食
裝修簡單 乾淨企理 係白白淨有蓋版既大排檔咁✨

🦀薑蔥炒蟹(加工$70/斤)
買左肉蟹黎加工 蟹膏雖少 但蟹肉好多~
薑蔥既香辣味 融入於芡汁 令到蟹肉好入味 仲好提鮮✨✨✨

🦐芝士脆皮大蝦 (+$60/2隻)
呢個真係好不得了 一放低已經超香芝士
焗到芝士面 卜卜脆 入面仲可以拉絲
而大蝦蝦肉好新鮮 啖啖肉 好好味❤️

🥩招牌菠蘿咕嚕肉($108)
想講呢度既咕嚕肉真係好唔錯 唔怪得係招牌✨✨✨✨✨
炸粉唔厚 非常香脆 醬汁唔會過酸/過甜
整得岩岩好 加埋個燒菠蘿
無論係賣相定係味道都冇得輸🤤

🥬金銀蛋菠菜苗 ($88)
每次黎到大排檔都一定會叫番個金銀蛋菠菜苗
有滿滿既皮蛋同鹹蛋 就算食到飽飽地
都會停唔到口 送飯都好岩

整體黎講 呢度樣樣都好足料同豐富
欣賞店員都好用心去建議可以點煮🤤
很可以回頭的一家✨

2021-11-24
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 招牌菠蘿咕嚕肉
  • 薑蔥炒蟹
2021-12-14 32 瀏覽
~龍蝦伊麵🦞三聖呢邊大部份嘅海鮮餐廳都係自己買海鮮再比佢哋加工嘅😌,所以價錢就視乎返你買嘅海鮮啦🤑。俾大家參考返佢哋海鮮嘅加工費係$75斤🧑‍🍳,咁龍蝦就梗係要配伊麵㗎啦😝,伊麵加底就要加多$80💰,仲可以揀炒飯米粉嗰啲添架😎。龍蝦幫我哋切開咗兩邊😙,而且煮到岩岩好👍🏻,食落去夠晒結實同彈牙😋。伊麵就吸收晒龍蝦嘅鮮味同湯汁加埋龍蝦膏嚟一齊食簡直一流🤤。~椒鹽賴尿蝦🦐賴尿蝦同樣係買去加工嘅😌,咁今次就係揀咗椒鹽😙,價錢同上面嘅加工費一樣都係$75斤💸。鑊氣十足抄到賴尿蝦個殼脆卜卜夠晒惹未🔥,而且蝦肉又係可以好似龍蝦咁成條肉抽出黎慢慢食😚,啖啖肉幸福感十足🥳。~菠蘿咕嚕肉($128)🍍唔係講笑菠蘿咕嚕肉真係食得多😛,但係菠蘿同咕嚕肉咁樣分開食咗佢第一次😂。我估個菠蘿應該係燒完之後雪凍返🤔,令到甜味更加出又冇咗種介口的感覺😝。而且咕嚕肉出面層炸粉唔會太厚😌,食落去夠脆口得黎又唔會成口粉🤭,酸酸甜甜咁幾開胃😋。✨員工態度都好好呀👨‍🍳,一見到我哋成手油都即刻俾咗盤檸檬茶我哋洗手🤭。見到我地跌咗筷子仲即刻幫我哋換咗個對添😅😂。
~龍蝦伊麵🦞

~椒鹽賴尿蝦🦐

~菠蘿咕嚕肉($128)🍍

1K
2021-12-13 32 瀏覽
中意食海鮮既一定知道三聖村, 好多間海鮮檔, 近來中意去依間棠記, 中意佢除左一樣可以自帶海鮮再加工外, 就係佢自家既海鮮小菜都有一定水準。同朋友兩個人過黎食個宵夜隊下啤, 叫左個酥炸桶蠔同埋西蘭花炒斑球, 酥炸桶蠔一碟有好多隻, 新鮮炸起, 炸粉漿唔厚好鬆脆。一啖咬落去蠔肉肥美, 炸完除左香口之外, 仲keep到蠔既多汁鮮味, 送啤酒一流!西蘭花斑球亦足料, 斑球份量多, 魚肉新鮮結實, 好香👍🏻有時唔係一大班人食海鮮餐, 自己或者同朋友小小人黎食個小菜隊下啤酒都唔錯👍🏻

西蘭花斑球亦足料, 斑球份量多, 魚肉新鮮結實, 好香👍🏻

2021-12-12 20 瀏覽
揚州炒飯係茶餐廳名物,一場嚟到就梗係要試吓啦!炒飯粒粒金黃分明,軟硬適中,香潤乾爽唔油膩,鹹鮮得宜,夠大碟。星洲炒米炒到金金黃黃又香噴噴,顏色豐富,令人食慾大增!配料豐富,有蝦、叉燒、雞蛋同芽菜,米粉爽口帶有咖喱香味,入口仲有少少辛辣,味道香濃惹味。菠蘿咕嚕肉用咗新鮮菠蘿,誠意十足!再加埋紅綠甜椒,夠晒colourful,好吸引!咕嚕肉肥瘦適中,炸漿薄又脆口,醬汁酸酸甜甜,令人胃口大開,送飯啱晒!
揚州炒飯係茶餐廳名物,一場嚟到就梗係要試吓啦!

星洲炒米
炒到金金黃黃又香噴噴,顏色豐富,令人食慾大增!

菠蘿咕嚕肉

2021-12-12 32 瀏覽
全香港最愛食海鮮嘅地方就係三聖(可能因為我住得近? haha)可以自己買料 附近好多海鮮檔今次又簡單食返餐酥炸桶蠔好酥脆,蠔肉好大粒,咬落去好飽滿,好Juicy🤤油鹽花甲最鍾意食啲簡單煮法嘅海鮮可以完整地食返海鮮本身嘅味道一上台好大碟 不過食下又食下就清晒luuu粉絲才是重點😈索晒啲湯汁西蘭花炒球無骨啖啖肉,肉質好滑雖然我唔鍾意食魚,但都食左好幾舊😋辣酒煮花螺紅卜卜好似好辣咁👹但又okay wor…啲螺好大隻🔥🔥🔥有酒香味,愈食愈過癮🤤睇返圖都有啲口水湧現最後唔係海鮮,整返碟肉脆炆骨腩就是損骨頭😆
全香港最愛食海鮮嘅地方就係三聖
(可能因為我住得近? haha)
可以自己買料 附近好多海鮮檔
今次又簡單食返餐

酥炸桶蠔
好酥脆,蠔肉好大粒,咬落去好飽滿,好Juicy🤤

油鹽花甲
最鍾意食啲簡單煮法嘅海鮮
可以完整地食返海鮮本身嘅味道
一上台好大碟 不過食下又食下就清晒luuu
粉絲才是重點😈索晒啲湯汁

油鹽花甲

西蘭花炒球
無骨啖啖肉,肉質好滑
雖然我唔鍾意食魚,但都食左好幾舊😋

西蘭花炒球

辣酒煮花螺
紅卜卜好似好辣咁👹但又okay wor…
啲螺好大隻🔥🔥🔥
有酒香味,愈食愈過癮🤤
睇返圖都有啲口水湧現
最後唔係海鮮,整返碟肉
脆炆骨腩
就是損骨頭😆

2021-12-10 30 瀏覽
今日嚟到三聖邨買咗啲海鮮跟住就搵餐廳煮嚟食,我都冇全部影晒淨係影咗幾樣野真係唔好意思,睇餐牌見到一個餸叫做鹹鵝,於是我哋就叫咗半隻嚟食睇吓佢係咩嚟㗎,其他餸就有鹽焗奄仔蟹、豉椒蟶子皇兩面黃嘅米粉做底、酥炸筒蠔、有條魚、蒜蓉粉絲蒸扇貝⋯⋯先講講隻咸鵝先,你都個賣相有啲似滷水鵝,於是我夾咗一舊嚟食,第一啖咬落去發現,佢真係滷水鵝😂,不過佢係好食嘅,我諗佢同滷水我應該有少少分別,可能少咗一啲比較香料嘅味道,例如花椒八角之類,不過真係幾好食嘅。相反其他買來嘅海鮮俾佢加工就好似遜色少少,豉椒蟶子皇有次有啲唔夠味、我哋嗌左個美極牛仔骨,就咸到痴線,其他就真係冇乜特別。
2021-12-10 28 瀏覽
前排同朋友去咗出名食海鮮既屯門三聖邨搵好野食,見網上唔少人推介呢間海鮮小廚所以決定去試吓,今次叫咗3款美食味道都唔錯㗎!大家下次黎可以試吓👍🏻餐廳有提供多款特色海鮮,即叫即煮夠鑊氣,用餐體驗良好🥠辣酒煮花螺花螺本身夠新鮮,配上辣酒令整道菜既鮮味更加突出,值得一試🤤🦪酥炸桶蠔小編最愛炸物,桶蠔大大粒幾鮮甜,炸粉不會太厚,食落去有酥脆既感覺🍗脆炆骨腩炆得好入味,骨腩有肉有咬口,口感更加豐富,餸飯一流

🥠辣酒煮花螺
花螺本身夠新鮮,配上辣酒令整道菜既鮮味更加突出,值得一試🤤

🦪酥炸桶蠔

🍗脆炆骨腩

炆得好入味,骨腩有肉有咬口,口感更加豐富,餸飯一流
成日聽人講🥢🦀🦞🦐三聖村三聖村終於都到我嚟啦🤪上網睇話好彩嘅話喺三聖村望會見到中華白海豚🐬🐬😂我地就咩都見唔到 嚟到三聖村海鮮🦞就出晒名 行完海鮮街仲可以即場買埋海鮮去加工 我去棠記就系為左佢個脆皮芝士🧀🧀大蝦🍤😋😋人多就最好叫多d每樣都可以試下我地叫左油鹽花甲 🐚椒鹽瀨尿蝦 🦐酥炸桶蠔 🦪脆炆骨腩 🐟豉油王鵝腸 佢個🍯百花蜜安格斯牛柳粒🐮又系好正陣陣百花香炒得好香口 沖講鹽花甲個量系多到驚人 😋😋酥炸桶蠔又系份量夠曬大香口得曬炸衣薄薄一層🦪🦪椒鹽賴尿蝦不得了🥢🦐系重中之重 我留返最後先食因為食賴尿蝦一定要用手食先有風味 手指都lam埋嗰種 ⛺️🥢🥡風味加地道加環境食物質素氛圍 🧳令到我好似有去左個小旅行嘅感覺😘🥰
成日聽人講🥢🦀🦞🦐三聖村三聖村終於都到我嚟啦🤪
椒鹽瀨尿蝦 🦐
酥炸桶蠔 🦪
脆炆骨腩 🐟
2021-12-09 16 瀏覽
今日放工就去左屯門三聖食海鮮😋上網睇到呢間「棠記海鮮小廚」好多人專程揸車黎食!好評都多!咁就同太太去試一試啦😊辣酒煮花螺辣酒辣度適中,唔會太辣 亦唔會一啲辣味都冇!配落花螺度好夾!啲花螺都好新鮮😋花雕蛋白蒸蟹蛋白好滑!花雕配落啲蟹度,啲蟹嘅鮮味又昇華到另一個層次!花雕蒸蟹經已好夾,再配埋落滑蛋白,認真無得輸!😋西蘭花炒斑球西蘭花🥦好鮮嫩!斑球亦有口感!充滿彈性!又有嚼頭😋好明顯係新鮮嘅魚肉!好味道!

辣酒煮花螺

花雕蛋白蒸蟹

西蘭花炒斑球
2021-12-09 25 瀏覽
最近嚟咗呢間餐廳食飯,嘢食我哋都好滿意下次一定會再嚟食😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍星洲炒米份量超大而且有超多蝦仁,超級抵食😋😋😋😋😋😋😋😋😋菠蘿咕嚕肉賣相已經好靚,啱晒我哋打卡,而且調味啱啱好🥰❤️❤️🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰❤️❤️❤️🥰脆炆骨腩煮得好入味,送飯必備❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

星洲炒米
份量超大而且有超多蝦仁,超級抵食😋😋😋😋😋😋😋😋😋

菠蘿咕嚕肉

脆炆骨腩
2021-12-09 16 瀏覽
家庭樂一行4人行完黃金海岸去三聖村食海鮮是常識吧!街市同商場再行入少少沿路都好多海鮮菜館叫左4款海鮮, 用唔同方法整, 大家可以試多D豐富D花雕蛋白蒸蟹一上碟見到大大隻蟹浸左係蛋白入面, D腳伸晒出黎, 蟹腳都有肉食蛋白好滑, 蛋白同蟹汁都好香花雕味, 少少鹹香唔會太濃都好清新蟹蓋中間有少少膏, 食到底時鮮蟹汁同花都流下碟底, 不埋黎食超正!酥炸桶蠔桶蠔勁大隻! 炸粉超脆, 咬落先聽到卡卡聲, 到入面蠔肉熱辣辣又好滑, 爆左D汁雖然好多隻, 但食極都想繼續唔覺飽, 因為蠔真係好鮮味!西蘭花炒斑球叫個菜都要有海鮮! 西蘭花墊底斑球係面頭, 魚汁一早已滲晒係西蘭花入面, 超入味斑球都比較厚身有口感爽口脆皮芝士大蝦呢個my favourite, 係用脆漿方法整, 見到表面較平滑, 冇用麵包糠炸咁脆口, 但就更突出到海同芝士味蝦肉唔梅好爽口, 又係份量好多, 同埋蝦好大隻, 好味到殼都想食埋!
家庭樂一行4人行完黃金海岸去三聖村食海鮮是常識吧!
街市同商場再行入少少沿路都好多海鮮菜館
叫左4款海鮮, 用唔同方法整, 大家可以試多D豐富D

花雕蛋白蒸蟹

酥炸桶蠔
雖然好多隻, 但食極都想繼續唔覺飽, 因為蠔真係好鮮味!

西蘭花炒斑球
斑球都比較厚身有口感爽口

脆皮芝士大蝦
2021-12-06 41 瀏覽
由於新居入伙,朋友到家探望。位置關係,晚膳就帶朋友到三聖解決。經另一朋友推薦,於食肆林立的邨內,找到這間餐廳。菠蘿咕嚕肉:大廚有心思地利用菠蘿梅花間竹地伴碟,而咕嚕肉肉質爽嫰入味,酸甜醒胃。脆皮炸大蝦:大蝦名副其實,蝦殼炸得香脆惹味,連我一向不喜吃蝦殼的這回都一拼吃下,蝦身乾脆不失鮮甜,令人驚喜的一道菜式。秘製辣椒醬配皮蛋:皮蛋晶瑩剔透,賣相討喜。吃前以其秘製辣椒油點䮕,十分惹味香口。清蒸鮑魚:鮑魚個頭很大,肉嫰多汁,味道不過一失。
由於新居入伙,朋友到家探望。
位置關係,晚膳就帶朋友到三聖解決。
經另一朋友推薦,於食肆林立的邨內,
找到這間餐廳。

菠蘿咕嚕肉:
大廚有心思地利用菠蘿梅花間竹地伴碟,
而咕嚕肉肉質爽嫰入味,酸甜醒胃。

脆皮炸大蝦:
大蝦名副其實,蝦殼炸得香脆惹味,
連我一向不喜吃蝦殼的這回都一拼吃下,
蝦身乾脆不失鮮甜,令人驚喜的一道菜式。

秘製辣椒醬配皮蛋:
皮蛋晶瑩剔透,賣相討喜。
吃前以其秘製辣椒油點䮕,十分惹味香口。

清蒸鮑魚:
鮑魚個頭很大,肉嫰多汁,味道不過一失。
2021-12-04 63 瀏覽
食海鮮大家會諗起邊?鯉魚門?流浮山?定係西貢呀? 我係荃灣人唔想去咁遠會近近地入屯門三聖村, 話哂三聖村方便又就腳。今次同媽咪去食左“棠記”到食, 侍應帶左我地先去選擇海鮮,我地選左一隻龍蝦和兩隻大瀨尿蝦,超新鮮生猛😍😍😍,我地仲叫左以下小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻⚛ 上湯龍蝦伊麵 ~ 龍蝦肉質夠哂爽彈,用上湯去煮伊麵索哂龍蝦的鮮甜味。⚛ 椒鹽瀨尿蝦 ~ 瀨尿蝦的外殼炸得香脆沾滿椒鹽夠哂惹味,而蝦殼內的蝦肉保持鮮甜多汁。⚛ 菠蘿咕嚕肉 ~ 咕嚕肉肥瘦適中,每件都沾滿醬汁甜甜酸酸好開胃,這店仲有個細心位,用上新鮮菠蘿燒一燒仲要分開上, 我們大愛呢!菠蘿超鮮甜解膩。⚛ 金銀蛋白菜仔 ~ 有齊咸蛋皮蛋去煮青甜的白菜仔, 令簡單的白菜仔多左份咸香。整體滿意,下次可以多d人來叫多一點食物。
食海鮮大家會諗起邊?鯉魚門?流浮山?定係西貢呀?

整體滿意,下次可以多d人來叫多一點食物。
2021-12-01 56 瀏覽
三聖多海鮮食,海鮮又新鮮係人都知~仲可以自己買完再去加工,真係食過番尋味,今次我就揀左黎呢間棠記!我地叫左幾個送試試佢!有:油鹽花甲、花雕蛋白蒸蟹同埋西蘭花炒班球~油鹽花甲一粒沙都食唔到!粒粒肉都樂飽滿,仲有好多粉絲夠哂份量,食落又唔會好咸,夠哂鮮味!花雕蛋白蒸蟹d蛋白夠哂滑,仲要有勁香花雕味!而蟹既鮮甜味都落哂d蟹白度,食落真係好香!隻蟹既size都夠哂大!夠多肉!最後仲有叫左個西蘭花炒班球,d魚勁滑!又唔腥,成個配搭都好match! 下次要再黎試試佢其他送!