2021-11-30
之前去親三聖食海鮮,唔係公眾假期,就係週末嘅晚市。今日就啱行下晝放假,就試吓呢一間經親戚介紹嘅棠記海鮮小廚。晏晝都幾多人,未點菜已經聞到廚房傳來震震鑊氣。問阿姐有乜好介紹,佢推介左幾味簡簡單單嘅,值得一讚嘅係幾位阿姐都好好招呼,於是我哋叫咗五碟餸。椒鹽鮑魚——雖然係午餐,椒鹽鮑魚嘅功夫絕不揸流攤,首先鮑魚用料新鮮,最重要係調味適中,雖然係椒鹽都唔會覺得太鹹。豉油皇中蝦——三聖幾間酒樓嘅海鮮我都試過,呢個豉油皇中蝦嘅味道同其他酒樓差唔多,價錢就梗係爭得遠啦,起碼唔使食裝修!講返中蝦,都係大大隻,蝦頭都幾多膏,滋味無窮。豉椒炒蟶子王配煎米粉——蟶子好大隻,超級新鮮好爽口。煎米粉煎得又好香脆,最重要係唔油膩,配埋個豆豉汁同配菜(青椒辣椒洋蔥)超級正。生炒咕嚕肉——正在唔係用罐頭菠蘿,屋企人最鍾意食新鮮菠蘿,咕嚕肉好脆口又唔會好肥,咕嚕肉嘅汁味道適中。金銀蛋浸菠菜苗——食咗四碟已經飽得七七八八,加埋呢個菜啱啱好。值得一讚嘅係個碟頭都好足料,下次入三聖食海鮮,一定唔會再揀返要識裝修嘅酒樓。