同朋友去三聖食海鮮🦞買完海鮮去左附近一排既餐廳經過呢間棠記海鮮小廚店員好熱情💓見我地拎住海鮮即刻衝出黎👯‍♂️講明加工費$75/斤無任何額外收費✅·店員仲會建議海鮮應該點烹調我地兩個門外漢決定聽店員話😆花甲用豉汁爆炒🔅而主角瀨尿蝦就用避風塘形式烹調👩🏻‍🍳♡ 避風塘瀨尿蝦去屯門三聖主要目標就係為左佢🤤手臂咁大隻既瀨尿蝦🙌🏻避風塘醬料夠哂香口💥蒜頭同辣椒爆炒香後味道完全滲哂入蝦肉🦐瀨尿蝦外殼炸到酥脆而裡面肉質仲好鮮嫩💦重點係爆膏😎第一次炸瀨尿蝦殼係可以完整咁拆肉😆啖啖肉 · 非常滋味✨♡ 豉汁炒蜆蜆同豉汁係好拍檔🤝微辣醬汁混合豆豉香配貝殼類真係好出色💯炒蜆夠哂鑊氣真係送飯佳品🍚♡ 菠蘿咕嚕肉 ($128)每次食飯必點既咕嚕肉🍖咕嚕肉炸皮薄薄一層就算包裹住醬汁🫕外層仲好酥脆而裡面爽嫩而醬汁酸酸甜甜 · 非常開胃✨最開心係旁邊有我最愛既菠蘿🍍炙燒過既菠蘿夠哂清甜😆當飯後果一流༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:最愛呢種明碼實價既加工店👩🏻‍🍳無論烹煮方法定海鮮種類都係均一價而佢地除咗加工海鮮出色小炒菜色都有驚喜👻而餐廳附近有公眾停車場🚙方便哂揸
同朋友去三聖食海鮮🦞

微辣醬汁混合豆豉香
配貝殼類真係好出色💯
炒蜆夠哂鑊氣
真係送飯佳品🍚

♡ 菠蘿咕嚕肉 ($128)
每次食飯必點既咕嚕肉🍖

小炒菜色都有驚喜👻
而餐廳附近有公眾停車場🚙
方便哂揸車人士💯
2022-02-18 48 瀏覽
以前來三聖多是晚上,現在晚市無堂食,就改和朋友下午來,因為很想吃海鮮。今次我們想找未吃過的小店,就找到棠記試試,海鮮來貨加工費$75,價錢合理。豉油皇大蝦三聖的海鮮就是新鮮,新鮮的海鮮就算用濃味的煮法,也都嚐到它的鮮味,豉油皇大蝦很香很有鑊氣,味道十分惹味,剝開蝦後發現蝦肉煮得剛好,不會太熟,保留嫩滑蝦肉口感,鮮味仍十分突出,蝦香滿滿,真是啖啖享受。豉椒炒蜆坊間常有這道菜,但粗製濫造的多,一味死鹹,這裡的調味就剛好,蜆肉鮮甜而且無沙,不能錯過的還有三色椒,十分爽脆多汁又甜,有鑊氣才能做到這出色的菜色。上湯浸時蔬簡單的一個上湯浸時蔬,湯清甜,薑爆香過味道突出,感覺很健康。飯後到海濱逛逛,吹吹海風,很愜意。

豉油皇大蝦

豉椒炒蜆

上湯浸時蔬

飯後到海濱逛逛,吹吹海風,很愜意。
2022-02-14 39 瀏覽
嚟得屯門三聖邨,梗係要食埋海鮮先走啦!難得放假入邨行吓,去左豐漁樓的餐廳,邨內都有好幾間大排檔feel的室內餐廳,不過依間棠就原以為係茶記,原來都有小炒海鮮食👍🏻🦐🦞🦀小菜整體水準好高🎉海鮮類:▶️豉椒炒花甲(食大排檔必食)一上枱就好香豉椒味,選用花甲,無沙又鮮甜惹味,入量好足!▶️避風塘炒大瀨尿蝦瀨尿蝦size 仲大高我隻手,熱辣辣上枱,炸得好脆!避風塘配料好足,香氣逼人,回鑊兜炒返蝦入味!超快拆肉,彈牙鮮甜!小菜類:▶️蒜蓉炒菜心蒜香菜甜!▶️菠蘿咕嚕肉咕嚕肉即炸即炒,炸皮薄,炒返咕嚕汁都仲係做到內脆內嫩!另外仲配埋烤菠蘿🍍

海鮮類:
▶️豉椒炒花甲(食大排檔必食)
一上枱就好香豉椒味,選用花甲,無沙又鮮甜惹味,入量好足!

▶️避風塘炒大瀨尿蝦

小菜類:
▶️蒜蓉炒菜心
蒜香菜甜!

▶️菠蘿咕嚕肉
2022-02-07 45 瀏覽
📍棠記海鮮小廚 - #YFF屯門 💎-前排同朋友去左浩和街打卡 之後就去左三聖食海鮮😋 呢間餐廳除左海鮮之外亦有其他小菜可以選擇 十足十以前老香港避風塘既感覺😍 想食海鮮既大西北朋友有多個選擇lu😜-💡招牌菠蘿咕嚕肉($108)呢個咕嚕肉幾特別 菠蘿冇好似平時咁落埋鑊一齊炒反而係成舊切片擺係隔離 仲輕輕炙燒過表面🔥🍍賣相一流之餘 對唔鐘意生果入饌既朋友就啱曬喇😝 菠蘿雪到凍冰冰 再配合番咕嚕肉熱辣辣既脆口感覺 好夾‼️菠蘿本身好甜又冇渣 單食都正 而咕嚕肉好掛汁 肉肥瘦適中 咕嚕汁唔會話太甜太酸 呢味餸就算唔配飯食都唔會好漏😋-💡豉油皇大蝦 ($時價)一上菜已經聞到好誘人既爆炒豉油皇香味😳 鑊氣十足‼️蝦碌大大隻 肉質爽口彈牙 一啲都唔霉 🦐味道方面 蝦肉幾juicy 但蝦既鮮味唔算好重 外皮煎得香脆 咬落一陣陣既豉油油香 亦有少少既xo醬避風塘味~火候十足 所以幾惹味‼️要知一隻蝦新唔新鮮就食蝦頭 今次蝦頭位冇腥臭味 啲膏既味道都幾濃郁下😋好難得係出面食蝦係連個蝦頭都好味!-💡脆皮鮑魚 ($時價)鮑魚既size一啲都唔細隻 應該都有5 6頭😝 所以幾抵食😚師傅將成隻鮑魚配椒鹽炸完之後再上碟
📍棠記海鮮小廚 - #YFF屯門 💎
💡招牌菠蘿咕嚕肉($108)
呢個咕嚕肉幾特別 菠蘿冇好似平時咁落埋鑊一齊炒
反而係成舊切片擺係隔離 仲輕輕炙燒過表面🔥🍍
賣相一流之餘 對唔鐘意生果入饌既朋友就啱曬喇😝

💡豉油皇大蝦 ($時價)
一上菜已經聞到好誘人既爆炒豉油皇香味😳 鑊氣十足‼️
蝦碌大大隻 肉質爽口彈牙 一啲都唔霉 🦐
咬落一陣陣既豉油油香 亦有少少既xo醬避風塘味~
火候十足 所以幾惹味‼️

💡脆皮鮑魚 ($時價)
師傅將成隻鮑魚配椒鹽炸完之後再上碟 呢個整法幾特別😍
鮑魚肉質幾爽 完全唔會韌到咬唔開👍🏼
味道方面 椒鹽味較重 有少少蓋過左鮑魚本身既鮮味 相信調味輕手返少少一定更加正🤩

💡上湯豆苗 ($時價)
冬天就係食豆苗既季節😙豆苗既份量都幾多 而且幾鮮嫩
豆苗配埋上湯一齊食 感覺幾清淡解膩 而且好暖胃 凍冰冰既季節食好啱☺️

呢度除左有得叫小菜之外 亦有得自己係旁邊買海鮮黎加工 加工既方法都幾多元下 今次餐廳既處理方法都幾唔錯👍🏼
而且價錢絕對合理 黎呢到食好過去西貢鯉魚門俾人劏啦🤪
📍地址:
屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
2022-01-23 56 瀏覽
同朋友入黎三聖食下野,無晚市就提早晏晝食啦,去左棠記食,估唔到晏晝都好多人食海鮮喎,唔少人都係帶海鮮黎加工㗎。諗緊點咩好,店員送上餐具同熱茶,示意我地洗洗佢。朋友本來想叫啤酒,不過諗諗下晏晝都係唔好啦,改叫左罐忌廉,自己就叫左杯凍檸水走甜。呢碟豉油王大蝦超香,一上枱就聞到啲豉油味飄過黎啦。蝦大大隻,個殼好易剝,蝦肉很鮮味,豉油雖然香,但無蓋過蝦嘅鮮味,堅好食呀。第二樣係豉椒炒蜆,蜆肉大隻又新鮮,無沙亦無腥味,豉椒炒又香又有鑊氣,炒起上黎差唔多隻隻都仲有肉㗎,唔係得啲殼。個汁真係好好味,就算隻蜆肉甩左,舐下個蜆殼都好正。另外仲有呢度個名物菠蘿咕嚕肉,個菠蘿擺得幾靚,好甜又無渣,咕嚕肉個汁好好味,酸甜度剛好,咕嚕肉啖啖肉㗎,走過油香口又脆身,正。最後仲有蒜蓉炒菜心,條條菜遠㗎,蒜蓉香口,炒得又唔油,好味無投訴。咁好餸點都要叫碗白飯食下嘅,熱辣辣幾大碗。同朋友傾下偈幾寫意,唔知幾時先可以有晚市堂食呢。

諗緊點咩好,店員送上餐具同熱茶,示意我地洗洗佢。

咁好餸點都要叫碗白飯食下嘅,熱辣辣幾大碗。

同朋友傾下偈幾寫意,唔知幾時先可以有晚市堂食呢。
2022-01-17
[#屯門海鮮小菜] / 小店風味海鮮@棠記海鮮小廚 / 講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =總括💬:總括💬:地道小店鑊氣十足,海鮮食材新鮮,每款菜都惹味可口。環境:★★★☆☆ | 味道:★★★★★服務:★★★★☆ | 抵食:★★★★☆————————————————香港食海鮮好多時會去西貢、鯉魚門,其實大西北屯仲有門三聖海鮮街,可以係附近海鮮檔現買現食,買完海鮮,直接拎去自己揀好既餐廳加工(有得揀!),而三聖邨餐廳選擇多,由精緻海鮮酒家至地道飯店都有。今次2小口子就選擇了隱藏在街市舖位地道小店 - 棠記海鮮小廚,餐廳裝修偏向地道大排檔飯店,由於得2條友係樣樣都想食既情況下,黎一個海鮮版既廚師發辦。————————————————「鹽焗花螺」平時食開辣酒煮,今次餐廳提出可以鹽焗。花螺易食兼啖啖嫩爽肉,只需用牙籤一挑就得,雖簡單煮法,但鹽焗鹹味更能帶出花螺嘅鮮味。————————————————「椒鹽賴尿蝦」用料新鮮,斤兩十足,外殼炸得香脆,蝦頭可以連殼咬,加上沾滿惹味椒鹽,而蝦肉保持鮮甜多汁,拆殼後大大條蝦肉,爽。————————————————「招牌
  = = = = = = = = = = = = = = =

環境:★★★☆☆ | 味道:★★★★★
服務:★★★★☆ | 抵食:★★★★☆

「鹽焗花螺」
鹽焗花螺
鹽焗花螺
「椒鹽賴尿蝦」
「招牌鹹鵝」
啖啖充滿鹹香鵝肉,同時充滿鵝油甘香。
招牌鹹鵝
「揚州炒飯」
粒粒分明既金黃色飯粒,飯粒鬆身和乾爽,唔會一舊舊。啖啖都有足料既蝦仁、叉燒、蛋和葱花,忍唔住食多兩碗飯。
揚州炒飯
招牌鹹鵝
揚州炒飯
  • 鹽焗花螺+
2022-01-18 46 瀏覽
屯門三聖不嬲都出名食海鮮🦀呢度有唔少食海鮮嘅鋪頭食海鮮~我哋今日就揀咗一間小店試吓,可以係室內或室外用餐~見到都係老顧客幫襯,幾有人情味~整體評分:6.9/10味道:7/10服務:6/10環境:6.5/10人均消費:$100-200地址:棠記海鮮小廚 (屯門)屯門三聖村豐漁樓地下10-11號菠蘿咕嚕肉($108):份量好多😍成座小山丘咁~咕嚕肉酸甜開胃,外層炸過!最正係佢嘅菠蘿🍍係我吃過最甜同多汁嘅菠蘿!😍😍😍想食多箱🤣芝士脆皮大蝦($120):呢個好有創意~芝士焗到脆卜卜,好美味😋大蝦🍤新鮮彈牙油鹽花甲:呢個出乎我意料之外嘅好味😋 花甲好鮮甜,粉絲索曬啲湯汁😍😍😍蒜蓉炒菜心苗:炒得好有鑊氣~

整體評分:6.9/10
味道:7/10
服務:6/10
環境:6.5/10
人均消費:$100-200
地址:棠記海鮮小廚 (屯門)
屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

蒜蓉炒菜心苗:炒得好有鑊氣~
2022-01-18 49 瀏覽
.放左工去開三聖 咁就同朋友食野啦!今日突然想食下海鮮🦞 就揀左呢間棠記啦😜.叫左兩隻炸鮑魚、菠蘿🍍咕嚕肉芝士脆皮蝦🍤、蒜蓉西蘭花🥦樣樣都好新鮮!最鍾意係個芝士脆皮蝦一嚟因為我鍾意芝士 二來佢都好大隻仲要好厚肉 佢已經開咗邊 只要拆個殼就可以大大啖咁食落口😍 仲要好鮮味添.至於隻鮑魚 炸咗又幾好食呢個食法都係第一次 同樣地都係好鮮味外脆內軟 值得一食!.菠蘿咕嚕肉 冇諗過佢會菠蘿切開好似一隻船咁上碟菠蘿都甜甜地 襯埋落咕嚕肉酸酸甜甜 好開胃 加碗白飯就好滋味啦.最後就係蒜蓉西蘭花🥦呢個擺碟擺得好靚 平時我麻麻哋西蘭花但係佢又炒得幾好味喎😙.🥢棠記海鮮小廚 (屯門)📍屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
放左工去開三聖 咁就同朋友食野啦!
今日突然想食下海鮮🦞
就揀左呢間棠記啦😜
叫左兩隻炸鮑魚、菠蘿🍍咕嚕肉
芝士脆皮蝦🍤、蒜蓉西蘭花🥦
樣樣都好新鮮!

最鍾意係個芝士脆皮蝦
一嚟因為我鍾意芝士 二來佢都好大隻
仲要好厚肉 佢已經開咗邊 只要拆個殼
就可以大大啖咁食落口😍 仲要好鮮味添
至於隻鮑魚 炸咗又幾好食
呢個食法都係第一次 同樣地都係好鮮味
外脆內軟 值得一食!
菠蘿咕嚕肉 冇諗過佢會菠蘿切開好似一隻船咁上碟
菠蘿都甜甜地 襯埋落咕嚕肉
酸酸甜甜 好開胃 加碗白飯就好滋味啦
最後就係蒜蓉西蘭花🥦
呢個擺碟擺得好靚 平時我麻麻哋西蘭花
但係佢又炒得幾好味喎😙
🥢棠記海鮮小廚 (屯門)
📍屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
2021-11-26
午餐
2022-01-10 68 瀏覽
之前三聖食海鮮,試咗呢間叫棠記海鮮小廚。問阿姐有乜好介紹,佢推介左幾味簡簡單單嘅,值得一讚嘅係幾位阿姐都好好招呼,於是我哋兩個人叫咗四碟餸。椒鹽鮑魚——椒鹽鮑魚外脆內軟,鮑魚用料新鮮,又夠厚肉最重要係調味適中,唔會覺得好鹹。豉椒炒蜆——蜆夠大隻,炒得啱啱好,唔會過老,配埋個鼓汁同配菜(青椒辣椒洋蔥),好惹味。生炒咕嚕肉——選用新鮮菠蘿仲用火槍燒過,咕嚕肉好脆口又唔會好肥,個汁味道適中。金銀蛋浸菠菜——已經飽得七七八八,加埋呢個菠菜啱啱好。值得一讚嘅係個碟頭都好足料。

2022-01-06 46 瀏覽
🏃‍♀️今晚山長水遠入屯門三聖邨食飯,老友請食飯當然不能錯過😆😆😆,經過出面海鮮街,附近嘅酒家裝修睇落好似唔平🤔,所以揾左間隱閉小店。好彩附近有幾個停車場🚗,兩個人泊好車買左小小海鮮,到場加工。棠記加工費標價$75斤/款,價錢算合理👏👏。侍應姐姐見到我地拎住海鮮,立即幫我地放好,問我地點煮。首先上菜係豉椒炒蜆,味道唔會太濃蓋過晒蜆肉嘅鮮味。 跟住就係豉油皇大蝦🦐🦐,肉質彈牙,鑊氣好夠,炸得香脆,連蝦殼頭都食埋!除左海鮮,我見每檯都叫🍍菠蘿咕嚕肉,我哋唔執輸叫一個黎試下。一上枱賣相唔差😝,食落有驚喜👏👏👏,菠蘿燒過後特別香甜🥰,咕嚕肉炸完外脆內嫩,醬汁甜酸適中,立即要叫幾碗白飯,唔怪之得咁多人點👍👍👍。最後叫左個金銀蛋菠菜同埋蛋白瑤柱炒飯🍚,普普通通嘅炒飯最表現出餐廳功架,呢到炒出粒粒分明又唔油膩,💪讚!性價比高,好彩咁遠入嚟屯門無令我失望!

性價比高,好彩咁遠入嚟屯門無令我失望!
2022-01-06 38 瀏覽
原本約朋友黎屯門玩,再book左枱係呢度食晚餐!!點知去到佢同我話無晒位😡😡😡😡開唔到枱俾我!如果要食嘅話仲要我等多1個鐘!同我講book左枱都無辦法!我地山長水遠入黎屯門,book左枱都可以咁?🤬🤬🤬唔係應該要預留位置俾客人嘅咩??!咁請問book枱嘅意義係d咩??!真係唔會再有下次!!😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬D員工態度仲要好鬼惡劣,大條道理咁,唔食都一肚氣!!😡😡😡
我地山長水遠入黎屯門,book左枱都可以咁?🤬🤬🤬
D員工態度仲要好鬼惡劣,大條道理咁,唔食都一肚氣!!😡😡😡
我同朋友都鍾意食海鮮,專程去屯門三聖村食海鮮,因為性價比高,到步後去揀生猛海鮮有鮑魚、瀨尿蝦、蜆,然後拎去 #棠記海鮮小廚👨🏼‍🍳 #加工,加工費每斤HKD75,價錢合理。#棠記有兩個舖位,店舖空間非常大,環境夠乾淨。侍應拎盆檸檬熱茶俾我哋洗手,仲幫我哋換碟,服務幾好。處理海鮮方法很好及保留海鮮原有新鮮味道,整體用餐很滿意。1️⃣炸鮑魚鮑魚好新鮮,炸到金黃色,而且外脆內軟,鮑魚爽脆彈牙,廚師用炸嘅煮法令鮑魚鎖住肉汁更鮮甜😋2️⃣椒鹽辣椒炒瀨尿蝦瀨尿蝦夠大隻又厚肉,廚師加入椒鹽及辣椒調味及炒香。瀨尿蝦拆殼後,食落肉質好爽滑而且彈牙,帶微辣味道,好惹味呀。3️⃣豉椒炒蜆豉椒炒蜆,好有鑊氣而且食落完全冇沙,蜆肉吸收豉椒味道,加入紅椒及芫荽,增添口感。4️⃣金銀蛋菠菜我哋揀咗用上湯煮嘅金銀蛋菠菜,配料有西芹、黑木耳、雞蛋、咸蛋、皮蛋,令菠菜增添咸香嘅味道。👨🏼‍🍳棠記海鮮小廚📌屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

1️⃣炸鮑魚

📌屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

• 炸鮑魚
  • 椒鹽辣椒炒瀨尿蝦
2022-01-06 24 瀏覽
新一年同朋友聚會,除了大魚大肉之外,食海鮮都是很好的選擇。今次入到屯門三聖食海鮮, 知道 #棠記海鮮小廚即點即煮又有鑊氣,一行五人就入座食海鮮。我同朋友去附近發記海鮮舖買了瀨尿蝦、蜆、鮑魚、老虎斑、蠔、北海道扇貝、赤米蝦,餐廳收取加工費 (每款每斤$75),另外點了2款小菜有乳鴿同金銀蛋菠菜 😋#避風塘炒瀨尿蝦瀨尿蝦肉味鮮甜嫩滑,口感柔軟,有一種特殊誘人的鮮味。加入炸蒜及辣椒,味道甘香、脆而不煳,帶有蒜蓉香味同辣味,微辣嘅味道,香口惹味。#豉椒炒蜆餐廳已經為蜆清洗乾淨及去取細沙,上枱時已經聞到香噴噴的豉椒味道,炒得有鑊氣👍🏻,啖啖蜆肉😍,蜆肉已經吸收豉椒味,令人吃得津津有味。 #香酥椒鹽鮑魚 (必食推介)平時蒜蓉蒸鮑魚食太多也覺太悶,推介香酥椒鹽鮑魚給你🤩。鮑魚均勻沾上麵粉,下鍋油炸,表皮炸成金黃色,鮑魚鮮味已經全鎖,再灑上椒鹽,酥香撲鼻,彈牙爽脆。#清蒸老虎斑🐠老虎斑肉質細嫩、彈牙,刺少而且味道非常鮮美。#酥炸生蠔🦪炸生蠔有濃郁的海水鮮味,口感爽脆。#蒜蓉粉絲蒸扇貝圓潤扇貝,口感柔軟,越嚼越入味,蒜蓉粉絲同鼓油帶出扇貝的鮮味。#白灼赤米蝦🦐蝦的口感鮮嫩,味道爽滑,食用時蘸豉油食用,食

#避風塘炒瀨尿蝦

#豉椒炒蜆

#香酥椒鹽鮑魚 (必食推介)

#清蒸老虎斑🐠
老虎斑肉質細嫩、彈牙,刺少而且味道非常鮮美。

#酥炸生蠔🦪
炸生蠔有濃郁的海水鮮味,口感爽脆。

#蒜蓉粉絲蒸扇貝

#白灼赤米蝦🦐
蝦的口感鮮嫩,味道爽滑,食用時蘸豉油食用,食到蝦的鮮甜味道。

#炸乳鴿🐦
乳鴿肉質香脆肉嫩,皮脆而不乾身。

#金銀蛋菠菜🥬
加入鹹蛋、皮蛋、肉碎同蒜頭做配料來增添賣相,令清淡的菠菜添上鹹香的味道,平衡了澀味,份外清甜。

🏠棠記海鮮小廚
📍屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

• 椒鹽瀨尿蝦
  • 清蒸海斑
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
今日去到屯門三聖邨食海鮮,我哋去買海鮮,再搵餐廳加工‼️因為聽朋友講棠記海鮮小廚加工海鮮非常出色,小菜鑊氣亦都非常出色‼️咁就當然去試吓啦‼️我哋首先去揀海鮮,買咗兩隻手掌咁大嘅賴尿蝦,仲有花甲,兩個人食差唔多啦再嗌其他小菜🤣‼️去到餐廳,店員都有講有笑!海鮮我哋揀咗椒鹽賴尿蝦,同埋豉椒炒花甲,賴尿蝦肉質非常鮮嫩,煮嘅過程時間恰到好處,非常爽肉,花甲亦都脹卜卜,豉椒非常入味‼️🤩又煮得好出色喎‼️小菜方面我哋叫咗,招牌菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉唔厚粉,食到啖啖肉,外層嘅咕嚕醬汁,處理得外脆內軟,酸甜味濃郁‼️係越食越想食嗰隻,另外佢仲會有半份菠蘿,係新鮮果肉嚟㗎‼️食完咕嚕肉再食一舊菠蘿真係非常之正吖‼️之後嚟個蒜蓉炒豆苗🤩非常香嘅豆苗,無渣,靚👍🏻嚟多個脆皮乳鴿,外層炸到脆卜卜,唔肥,肉質滑‼️非常入味‼️今次真係無介紹錯吖‼️下次再嚟三聖材,都會再嚟呢間丫‼️
我哋首先去揀海鮮,買咗兩隻手掌咁大嘅賴尿蝦,
仲有花甲,兩個人食差唔多啦再嗌其他小菜🤣‼️
去到餐廳,店員都有講有笑!
海鮮我哋揀咗椒鹽賴尿蝦,同埋豉椒炒花甲,

之後嚟個蒜蓉炒豆苗🤩非常香嘅豆苗,無渣,靚👍🏻
今次真係無介紹錯吖‼️下次再嚟三聖材,都會再嚟呢間丫‼️
2022-01-04 28 瀏覽
呢一間位於屯門三聖村嘅棠記海鮮小廚,係肥雞喺咁多間海鮮專門店覺得最好味嘅一間,唔單止因為佢食物出眾, 而且佢嘅價錢都好公道。今次肥雞決定豪一豪,試咗兩隻手臂咁大嘅椒鹽瀨尿蝦,肥雞食嗰隻仲要有膏, 成隻瀨尿蝦炸得非常之香脆,淨係舐佢個殼已經食到好濃烈嘅椒鹽味,新鮮嘅瀨尿蝦肉配上微辣嘅椒鹽,成件事真係好幸福。佢嘅鹽焗奄仔蟹,成隻蟹都爆膏,蟹肉嘅香甜配上香滑嘅蟹膏,真係似頰留香。再試埋佢嘅酥炸牛坑腩,牛坑腩炆得非常之軟淋,配埋香脆嘅炸粉,呢種神奇嘅嘗試令肥雞留下非常之深刻嘅印象。
2021-12-23