2022-01-10 838 瀏覽
筲箕灣東大街的美食琳瑯滿目,日本餐廳卻唯數不多。街頭上有一間日式小店,出品精緻用心,極高水準!桻之燒主打日式串燒,更以時令海鮮為食材,每天從附近的魚市場搜羅新鮮魚類,鮮味十足。踏進餐廳,映入眼廉的是密密麻麻的日本酒標,貼滿牆身和天花,可見老闆是好酒之人。午餐時間來到,不用100元就能享受到豐富的早午餐,性價比很高!散叫的餐牌提供更多選擇,例如串燒﹑主食﹑蔬菜﹑海鮮等等,定價中等。值得一提的是,餐牌每頁都是日本漫畫風的插畫,細緻有趣。♢ 🍢招牌串燒拼盤 $98這個拼盤特別豐富,有鹽燒雞中翼﹑香燒黑豚六花腩﹑免治雞肉軟骨棒﹑香燒脆皮豆腐和自家製紫心蕃薯蓉,性價比高,比起散叫串燒便宜。串燒香味十足,經調味後特別惹口。我特別喜歡黑豚六花腩!平時五花腩就食得多,六花腩較為少見,不同之處在於油脂更肥美,入口滑潤,非常有口感!六花腩串燒好食得特別散叫多一串,與朋友一起分享美味!香燒脆皮豆腐也頗為特別,外層燒得酥脆,內裡卻是豆腐滑嫩的口感,頗為出色。另外餐廳自家製的紫薯蓉也誠意十足,薯蓉打得綿滑香甜,紫薯香味四溢。♢ 🥓煙肉荔枝卷 $28完美的串燒組合!燒過的煙肉片帶有濃郁的鹹香味,入口能嘗到荔枝的j

♢ 🍢招牌串燒拼盤 $98

♢ 🥓煙肉荔枝卷 $28
完美的串燒組合!燒過的煙肉片帶有濃郁的鹹香味,入口能嘗到荔枝的juicy和清甜,兩者味道配合得十分好!

♢ 🦀松葉蟹多士 $98
推薦必點,單看賣相已經垂涎欲滴!多士上是多得滿瀉的松葉蟹肉和蟹膏,每啖都是嫩滑濃郁的蟹味,難怪餐牌上會寫「齒頰留蟹香」!頂部還有爽脆的蟹籽,跟蟹膏味道很搭配,口感豐富!多士也有輕微烤過,香脆可口。不用100元就能食到如此鮮味十足的多士,盡見小店心思。

♢ 🦐法式鮮蟹肉虎蝦烤多士 $88
推薦必點!脆口的多士上是燒過的虎蝦,新鮮甘甜,配上混有蟹肉的千島醬,口感非常豐富,頗有特色!

桻之燒的熱門食物「松葉蟹多士」和「法式鮮蟹肉虎蝦烤多士」味道出眾,蟹肉的鮮味餘韻無窮,很有驚喜!無論是賣相﹑味道,都是超高水準,絕對是心思小店。朋友曾光顧桻之燒多次,大讚他們的時令海鮮燒烤,例如扇貝﹑聖子,份量十足。下次再訪時必會一試!
招牌串燒拼盤
煙肉荔枝卷
鮮蟹肉虎蝦多士
招牌串燒拼盤
煙肉荔枝卷
鮮蟹肉虎蝦多士
  • 香燒黑豚六花腩
尋日同男朋友去銅鑼灣做完野,一直都知道東大街係食街黎,就撘電車去東大街食飯,求其入左桻之燒,第一次黎點知好有驚喜!❤️見到餐牌啲串燒既名都好特別,唔似外面好普通既串燒,海鮮嗌咗元貝同馬友一夜干,真係好好味又新鮮!老細話係一夜干係自家制自己曬,真係煎到啱啱好又唔會好鞋!好驚喜係酒漬雞肝,洋蔥同雞肝再用酒醃,配酒鬼老細推介既生原清酒係一流!👍其他都好好食,因為所有串燒實在太好食就費時曬時間影相,怕拎完角度啲野食就攤凍曬🙈重點一提係老闆Ray實在係大酒鬼,我同我男朋友都係愛酒之人,成晚傾得好開心,老闆成晚推介左幾款酒都好啱我地口味,走嗰陣都幾乎腳步不穩🤤🤣如果鐘意飲清酒既絕對可以問老細Ray有咩好推介,相信佢唔會令你失望🤣因為好少過港島東,誤打誤撞揀到一間好有人情味又有家既感覺既居酒屋,要寫下食評支持下小店❤️
2021-10-10
  • 松葉蟹多士
  • 厚燒牛舌心
2021-07-28 924 瀏覽
突然發現其實筲箕灣有唔少餐廳都幾高質 價錢親民得來 食物質素都唔差!而呢間都唔例外(*´︶`*) 見呢間好似無咩人推介過😳 但我覺得呢間小店絕對值得更多人認識!呢度出名串燒 裝潢幾有feel 啱晒小聚會!🥳 大家黎筲箕灣可以考慮呢間啊🥰______________________________✍︎︎ 鄉試料理 黑毛豚肉丼 拌溏心卵 $88豚肉嘅肥瘦比例啱啱好 配埋溏心卵更上一層樓🤍 ☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 :8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8/10- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ✍︎︎ 即磨咖啡 (跟餐)拉花就冇咩特別啦但係味道方面做到醇度中等 質地溫和✨☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 9/10 others:✍︎︎ 牛脷定食 $98 呢個唔係餐單上面的 可以自己講店員儘量配合🥳✍︎︎ 日式椰菜雞柳炒烏冬 $78 ✍︎︎ 特色烤墨西哥卷 拌 自家製紫心番薯蓉 $78 ______________
突然發現其實筲箕灣有唔少餐廳都幾高質
價錢親民得來 食物質素都唔差!
而呢間都唔例外(*´︶`*)
呢度出名串燒 裝潢幾有feel 啱晒小聚會!🥳
大家黎筲箕灣可以考慮呢間啊🥰
✍︎︎ 鄉試料理 黑毛豚肉丼 拌溏心卵 $88
豚肉嘅肥瘦比例啱啱好
配埋溏心卵更上一層樓🤍

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 :8/10

✍︎︎ 即磨咖啡 (跟餐)
拉花就冇咩特別啦
但係味道方面做到醇度中等 質地溫和✨

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10

others:
✍︎︎ 牛脷定食 $98
呢個唔係餐單上面的 可以自己講店員儘量配合🥳

✍︎︎ 日式椰菜雞柳炒烏冬 $78

✍︎︎ 特色烤墨西哥卷 拌 自家製紫心番薯蓉 $78

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: +10% service charge 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7.5/10

🖇 筲箕灣筲箕灣東大街55號地舖
2021-04-06 1667 瀏覽
我係九龍人,極少專登去港島區食飯,但東大街出名係食街,所以都來了幾次食,我第一次來食就係屋企人同我慶祝生日,第一次食依間居酒屋已經非常難忙,因為屋企人order食店播生日歌仲有甜品驚喜😂所以我都請過朋友來慶祝食🎂dinner,每次食都keep到水準,員工老闆都好友善,所以我都要寫吓對小店食評。因疫情,有好多個月已經冇夜晚堂食,都擔心小店做捱唔到😑而今年情人節撞正年初三,所以我都打去book定枱,因為老公鐘意食海鲜類,而小店老闆話堂食去到6:00pm,所以我就book了3:30pm當晏d食,又當提早食慶祝情人節dinner❤所以我都預早訂定幾款海鲜🦐🦞🦑🦪同訂定甜品心太軟😆知佢鐘意食,又時都要比d驚喜男人既。其實每次都冇留意價錢,因為海鲜有d係時價,次次唔同。大家記得book定枱訂定海鲜;小店唔大,得10枱左右,walkin未必有位架

其實每次都冇留意價錢,因為海鲜有d係時價,次次唔同。

黑松露燒龍蝦

清酒日本沙白煮
  • 清酒煮日本沙白
  • 汁燒鮮蠔燒飯團
2021-01-19 1368 瀏覽
兒時住喺筲箕灣,趁放假就重遊舊地回味下。東大街一向多嘢食,有中、西、泰、日、韓菜式選擇。今次同友人揀咗間居酒屋🇯🇵試試~店舖不大,大約有8-10張枱左右。一坐低,職員便拎咗1盒裝有消毒清潔用品(酒精搓手液、雙飛人)和1盒紙巾俾我地,防疫意識好好!🥳👏🏻早午餐牌選擇都好多🤩,有A-M選項(包一杯飲品),混合日式西式,有burger、墨西哥卷等。🔸極上蒲燒原條鰻魚飯 ($98) 7/10 我地揀咗brunch set G的鰻魚飯,鰻魚上淋上滿滿的鰻魚汁,唔怕冇汁撈飯👅,個人覺得個汁少咸,附有子薑可以解膩。🔸厚燒牛舌心 ($58)  6.5/10牛舌厚度適中,但有少少唔夠熱,可能因為影咗陣相凍咗🙈🔸法式鮮蟹肉虎蝦烤多士 ($88) 6.5/10多士烤燶咗少少,整體脆口,有沙律醬(應該喺千島醬)加持,不過不失~🔸芝士烤年糕🧀 ($38) 8/10年糕勁熱辣辣,烤到軟綿綿😍,食完感覺好療癒🤤大推!👍🏻*題外話:如果想去廁所🚾,可以問職員拎鎖匙。廁所喺餐廳外面左邊小巷內。

🔸極上蒲燒原條鰻魚飯 ($98) 7/10

🔸厚燒牛舌心 ($58)  6.5/10
牛舌厚度適中,但有少少唔夠熱,可能因為影咗陣相凍咗🙈

🔸法式鮮蟹肉虎蝦烤多士 ($88) 6.5/10

🔸芝士烤年糕🧀 ($38) 8/10
年糕勁熱辣辣,烤到軟綿綿😍,食完感覺好療癒🤤大推!👍🏻

• 芝士烤年糕
2020-07-19 1860 瀏覽
我朋友食過,然後介紹比我,佢話必食燒乳鴿及馬友,我即刻訂位,因我女女最鐘意食乳鴿, 閒閒哋一個人食三四隻雖然今晚冇乳鴿,但仲有燒馬友,燒得好乾脆,肉質好好,我拆好肉及骨,我女女一個人食曬,佢食肉我食骨同皮,連魚皮都好香脆,我直情 食魚唔lur骨 真心燒得好好沙律都好食,凍D仲正牛肉蕃茄串,一般,帶D韌牛舌ok我必食既飯糰吾得,好似未燒完甘,中間又鬆散,有D失望里個飯糰令到我吾可以有個完美句號好少串燒店既雞翼吾拆開,冇甘容易食店舖細細間,坐得都舒服,防疲設備都好足,老闆掛住吹水,得返一個人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

,佢食肉我食骨同皮,連魚皮都好香脆,我直情 食魚唔lur骨
真心燒得好好

沙律都好食,凍D仲正

牛肉蕃茄串,一般,帶D韌

牛舌ok

我必食既飯糰吾得,好似未燒完甘,中間又鬆散,有D失望
里個飯糰令到我吾可以有個完美句號

好少串燒店既雞翼吾拆開,冇甘容易食
店舖細細間,坐得都舒服,防疲設備都好足,老闆掛住吹水
,得返一個人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

2020-07-01
$480 (宵夜)
2020-06-18 1420 瀏覽
叫左個平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:1. 因疫情關係而轉左煮熟左既生蠔兩隻2. 雞泡魚乾3. 油鹽水沙白10隻4. 煮左大概半個鐘而有3隻手指大既羊扒1件(即係羊架)5. 鮮雞腎1串(大概6粒?)6. 大概有20條左右最幼個隻露筍7. 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士8. 日式鰻魚炒飯完全顛覆左我對二人餐嘅印象!因為4同5原來係黎1串同1件,1串6粒腎都叫分到,請問1件3隻手指大既羊扒點樣分?黎1件又點叫2人餐呢?我相信一個正常既男性一個人食以上平日限定,做到好似好抵既 $498既2人餐都係岩岩好夠飽建議以上改做1人餐,因為都係黎1串同1件,散叫都好似冇咁貴做到好似好抵既
叫左個平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:
1. 因疫情關係而轉左煮熟左既生蠔兩隻
2. 雞泡魚乾
3. 油鹽水沙白10隻
4. 煮左大概半個鐘而有3隻手指大既羊扒1件(即係羊架)
5. 鮮雞腎1串(大概6粒?)
6. 大概有20條左右最幼個隻露筍
7. 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士
8. 日式鰻魚炒飯

2020-05-17 1145 瀏覽
食物尚算ok,但店內職員對熟客同生客態度180度不同。生客沒有提供酒精消毒同紙巾,不主動加茶;order了元貝,但沒有元貝並沒有同客人講,要客人等久了問先說沒有元貝;服務態度不可接受。
2020-05-14
筲箕灣東大街向來都係東區人嘅掃食天堂,不論是中式、西式、泰式、日式、主食、小食還是甜品,只要你想食嘅😋,都可以係東大街揾到🤓。好耐都無係東大街呢邊食飯,所以,特登過嚟睇吓有冇特別嘅小店,可以同大家分享一下,有時,我都比較喜歡尋找一啲隱世小店,因為唔少呢類型嘅餐廳,都會比名氣大嘅做得更用心。由電車總站🚋一直行到古廟🛕附近,見到有間以串燒為主嘅日式居酒屋 - 桻之燒。店舖細小,座位大概只有十數張枱,裝修十分日式居酒屋小店嘅風味🏮,菜式以不同款式嘅串燒為主,還有唔少時令海鮮🦑,視乎日子而供應,當日我同友人就叫左個二人套餐,因為都有唔少老闆嘅推介嘅招牌菜✨🙂。一口生蠔🦪 (4/10)以蕃茄蓉、香草以製嘅醬汁,配生蠔,生蠔大隻和新鮮,不過,醬汁蓋唔住生蠔濃烈嘅腥味🤐。磯燒雞泡魚干🐡 (7/10)很多餐廳都會燒過火,但佢呢個火喉控制適中,雞泡魚干易咬口,唔會太硬,味道亦唔會過咸,保留了雞泡魚嘅原味🌊。油鹽水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻個人十分喜歡💕,極力推介👍🏻,湯底用咗牛油、海鹽水而煮成,很重牛油香味,清而不膩,蜆肉都幾大隻又多,吸收曬湯嘅精華,非常入味😍。黑豚六花腩🐷 (7/10)個人本身幾

一口生蠔🦪 (4/10)
一口生蠔🦪

磯燒雞泡魚干🐡 (7/10)
磯燒雞泡魚干🐡

油鹽水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻
油鹽水日本沙白🐚

黑豚六花腩🐷 (7/10)
個人本身幾怕太多肥肉,以為六花腩會好多肥肉,原來唔係,肥瘦均勻,用普通鹽燒已經好好味,亦一啲都唔奀😽。

鹽燒雞中翼🐔 (6/10)
味道正常,普普通通嘅鹽燒雞翼,沒有很特別。
鹽燒雞中翼🐔

汁燒鮮冬菇🍄 (6/10)
以燒汁燒烤,味道正常,也是沒有特別的。
汁燒鮮冬菇🍄

法式鮮蟹肉虎蝦烤多士🦐 (6/10)
蟹肉打成蓉,加入明太子醬,塗上多士上,再配上赤蝦一起烤焗,幾惹味,蝦大隻及爽口新鮮,不過,唔係好食得岀有蟹味🦀,可以因為打得太碎,亦比明太子醬蓋了蟹味😐。
法式鮮蟹肉虎蝦烤多士🦐

日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥 (7/10)
蠔新鮮大隻,而且唔少,有椰菜、甘筍作配料,用燒汁去炒,鑊氣十足🔥!
日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥

總結: 八款串燒及主食,唔包括飲品,但有茶水提供,共$498加一服務費,由於當晚係慶祝小妹生日,友人自帶蛋糕,另加咗$50切餅費,埋單$600,以小店黎講,價錢略嫌貴咗少少,不過,質素水平對得住個價,店員親切友善,服務周到,上蛋糕時,仲加左個朱古力字樣嘅生日快樂,我都好滿意呢餐生日飯,估唔到係東大街,都揾到咁高質素嘅日式小店,有機會我一定會再黎試吓其他招牌串燒!

2020-03-24
生日
磯燒雞泡魚干🐡
油鹽水日本沙白🐚
日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥
  • 油鹽水日本沙白
  • 香燒黑豚六花腩
是日約了朋友食午餐相聚,覺得呢間幾有日本居酒屋FEEL就試下。細細間位置比較少同密,不過環境唔錯,好有氣氛因為12點到達還好仲未有其他顧客,有齊晒各類既消毒用具,都唔錯,又問我地要唔要即棄餐具,態度又好好。我叫了蒲燒原條鰻魚飯,就係見到佢條大大條既鰻魚飯吸引左入來。 鰻魚夠肥美,醬汁甜度適中,撈埋D飯食一流。和風慢煮豬軟骨伴溏心卵定食,有麵鼓湯,蒜頭小食,沙律,感覺最抵食,但個豬軟骨味道一般,相比黑毛豚肉丼,佢既豬肉肥瘦適中,有入口即溶既感覺。溫野菜豬骨濃湯稻庭烏冬拌汁燒日本鯖魚柳,烏冬夠彈牙,湯底夠濃,條鯖魚夠大條,可以慢慢食,朋友叫了英式早餐,係日式格局既餐廳食英式日餐好特別,味道一般,最後加了蒜香法包,蒜香略嫌唔係好夠,不過15蚊都OK啦,整體很滿足。

鰻魚夠肥美,醬汁甜度適中,撈埋D飯食一流。

極上蒲燒原條鰻魚飯

和風慢煮豬軟骨伴溏心卵定食
溫野菜豬骨濃湯稻庭烏冬拌汁燒日本鯖魚柳
鯖魚柳
2019-12-21 1027 瀏覽
真係一分錢 一分貨,呢個價錢呢個質素,我好ok!!間鋪好細,逼逼地24個位,但服務態度同食物質素都好好,所以要去嘅記得book位。已經食果幾次,都繼續想黎食!燒菠蘿好甜,燒雞皮脆得黎有咬口,六花腩雞腎牛舌牛小排樣樣都好好食,特別係燒湯圓同心太軟超有驚喜!!!下次有機會再黎食!
2019-12-19
2019-10-13 1166 瀏覽
工作關係這天要在筲箕灣東大街午餐平時經過這裏通常都是吃魚蛋粉剛好這天工作後覺得太熱不想再吃湯粉類見這間小店的餐牌五顏六色頗繽紛(?)加上不用等位便進去一試小店略迫,人多比較不適合(4位以下最好)餐前還有餐湯和一少塊面包點了一個冬陰公炒扁意粉口味清爽算不錯點了一個鰻魚飯心血來潮有點想吃鰻魚,但當然不能跟日本吃的鰻魚相比以午餐的價錢來說還OKExactly就是看到相片你腦中想像到的味道:)(也算過過口癮吧)整體來說味道算是OK但也算不上很驚喜但小店很有誠意服務很盡心盡意整體感想很不錯(去吃當天沒有拍餐牌的照片,過了幾天週末經過看到lunch set Menu也挺吸引的😌)
工作關係這天要在筲箕灣東大街午餐
平時經過這裏通常都是吃魚蛋粉
剛好這天工作後覺得太熱不想再吃湯粉類

見這間小店的餐牌五顏六色頗繽紛(?)
加上不用等位
便進去一試

小店略迫,人多比較不適合(4位以下最好)

餐前還有餐湯和一少塊面包

點了一個冬陰公炒扁意粉
口味清爽
算不錯

點了一個鰻魚飯
心血來潮有點想吃鰻魚,但當然不能跟日本吃的鰻魚相比
以午餐的價錢來說還OK
Exactly就是看到相片你腦中想像到的味道:)
(也算過過口癮吧)

整體來說味道算是OK但也算不上很驚喜
但小店很有誠意服務很盡心盡意
整體感想很不錯

2019-09-22 1226 瀏覽
得知東大街開了一間新餐廳叫“峰xx”,未去時總以為是桻之燒改名,就入去了。入了餐廳後,點了餐,才發現自己搞錯,原來新開餐廳不是這間。"桻" 和 "峰" 這個字不同。我和老公都覺得這間餐廳的食物都不差,服務都幾好。鄉土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵雖然黑毛豚肉較肥,因有一層肥膏,可是油份溶在飯一起吃很肥美,又不太覺得油膩。特式烤墨西哥卷拌自家製紫心番薯蓉紫心番薯蓉不甜,但是口感很好。 墨西哥卷包了很多餡料,蕃茄新鮮、鴨胸軟腍,醬汁味道不錯。檸水合格,冇苦味。
入了餐廳後,點了餐,才發現自己搞錯,原來新開餐廳不是這間。
"桻" 和 "峰" 這個字不同。

我和老公都覺得這間餐廳的食物都不差,服務都幾好。

鄉土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵

特式烤墨西哥卷拌自家製紫心番薯蓉

檸水合格,冇苦味。
2019-08-08 1786 瀏覽
位於筲箕灣東大街既依間串燒小店,係其中一間我好鐘意既餐廳因為食得出距地對食物好肯花心思食物質素做得好好,價錢又非常地合理店鋪唔大,坐位都唔算好多,但係好乾淨整潔店鋪裝修都幾有心機,用好多既清酒做主題幾有居酒屋既格調令你去到自自然然想飲反啲清酒今次第二次黎幫襯,其實對距地做既漬物印象好深刻,價錢唔貴,但質素同食 omakase 既前菜差唔多,上次令我好有驚喜尤其酒漬雞肝,連平時唔太食內臟既我都愛上左,完全食到雞肝既甘香同酒香蝦多士配上沙律醬汁,令人開胃美中不足係個蝦尾連殼上,如果唔連殼我就可以咬得大啖啲胡麻冷烏冬,正常水平,幾滑依個蟶子王,燒既時間岩岩好,小小蒜蓉調味,唔会搶到食材既鮮味,我好鐘意燒肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶两個人食,飲埋酒,埋單六百蚊有找
位於筲箕灣東大街既依間串燒小店,係其中一間我好鐘意既餐廳
因為食得出距地對食物好肯花心思
食物質素做得好好,價錢又非常地合理

店鋪唔大,坐位都唔算好多,但係好乾淨整潔
店鋪裝修都幾有心機,用好多既清酒做主題
幾有居酒屋既格調
令你去到自自然然想飲反啲清酒

酒漬雞肝

蝦多士配上沙律醬汁,令人開胃
美中不足係個蝦尾連殼上,如果唔連殼我就可以咬得大啖啲

胡麻冷烏冬,正常水平,幾滑

蒜香燒蟶子皇

燒肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶

两個人食,飲埋酒,埋單六百蚊有找
酒漬雞肝
蒜香燒蟶子皇
  • 三點漬物盛
2019-07-12 1096 瀏覽
話說同事就last day,約左佢去東大街食farewell lunch,但本來想食果間冇開,咁岩係隔離既呢間餐廳睇落都幾乾淨企理,而且可能岩岩開鋪冇乜人唔洗等位,於是入左去搵位坐。呢間餐廳既lunch menu 選擇唔多,不過睇落幾吸引,鵝肝飯都係$98,因為本人鐘意食鵝肝既關係,好快就揀左B 餐既香煎法國鵝肝拌露荀意大利飯同同事一路傾計一路等飯到,感覺唔算等左好耐,但見到個飯既時候覺得有d 伏,賣相同menu 幅圖都差幾遠下,鵝肝好細舊,而且唔知點解好似溶溶地咁,唔似一塊完整既片狀鵝肝,不過我都知$98 唔應該要求咁高,所以算啦。食落鵝肝雖然唔似香煎但味道都ok,反而個意大利飯就偏硬,仲好咸tim

2019-07-03