2019-05-29 54 瀏覽
進店坐低後,召一侍應過嚟落單,點知佢叫我自己去門口收銀處落單兼埋單先,我完全唔明白點解要咁樣安排,因為眼見鋪面面積唔大,但侍應數目足夠,為何要個客剛坐低又要起身行去塞住個門口?之後加單又要再行過去落單俾多次錢,非常唔方便!食物方面,個牛肉湯真係敗筆!入口只有甜味,無牛肉味,亦嚐唔出其他材料嘅味道,就只有甜味!你會唔會鐘意食個甜嘅牛肉麵?手工酥餅係加單,卻等左45分鐘都未有,幾次催促後,嚟到時發現酥餅中心係涼嘅,亦好多油份,最後4件中只食左2件,同侍應反映後佢主動退番兩件錢俾我,係唯一可以讚嘅地方。
2019-05-28 1851 瀏覽
位於將軍澳廣場一樓133至135號舖的桂花小幸,主打台灣菜。餐廳冷氣充足,佈置清新,而且還播放著周杰倫、林俊傑的歌曲。餐廳提供特色下午餐,星期一至五的下午二時半至五時也可以吃到。三十多元便可吃到一份,十分經濟。用膳當天也不少剛下課的學生來吃下午茶。芝士醬酥排骨吐司 配 桂花雞翼 加 蕃茄湯米線 (Toast with pork cutlet and cheese sauce + chicken wing + rice noodle with tomato sauce) 來到了。這款下午茶頗為豐盛,男士們也不會不夠吃。吐司烘得鬆脆,三文治味道豐富,能吃到酥炸排骨的鹹香、生菜絲的清新,芝士醬和酥排骨味道頗夾。旁邊的是酥炸雞翼,可以澆少許桂花糖漿,味道不錯。🙆‍♀️蕃茄湯米線也頗飽肚,蕃茄湯不會太酸,而且有蕃茄肉在裡面。🙆‍♀️和朋友加配了一些小吃,互相分享。個人最喜歡吃涼拌黑醋茄子 - Eggplant with black vinegar。茄子疊成一個小山,賣相吸引,茄子吸滿了黑醋醬汁,味道開胃,面頭還有少許蒜粒。其他小吃如滷水雞蛋和豆腐也頗不錯,滷水味香濃。

旁邊的是酥炸雞翼,可以澆少許桂花糖漿,味道不錯。
🙆‍♀️
蕃茄湯米線也頗飽肚,蕃茄湯不會太酸,而且有蕃茄肉在裡面。
🙆‍♀️

其他小吃如滷水雞蛋和豆腐也頗不錯,滷水味香濃。
2019-05-27
  • 桂花雞翼
2019-05-28 54 瀏覽
我真係好鍾意食台灣野,係屋企樓下就有台式小店,呢度簡直成為我半個飯堂,差不多每次嚟到都食台灣牛肉麵,今次一於試吓新野,牛腩肉操飯,估唔到一樣咁好食,應該係話我覺得好味過牛肉麵添。牛腩做到非常淋身,而且一碗入邊有幾舊都係好大舊, 十分足料,連紅蘿蔔同埋白蘿蔔都入晒味,滷肉飯大大碗,肉操入面真係一粒粒肥瘦均勻的豬肉粒,仲有滷水蛋同埋青瓜,一個餐都係幾十蚊,一個大男人食完都話飽到上喉嚨定,真心好味。另外叫咗豬手麵,豬手炆到好淋,好入味,食得出炆咗好耐,每啖都食到骨膠原,小朋友同我都好鍾意食,麵質軟硬度剛剛好,唔會太林又唔會太硬,呢種口感我小朋友最鍾意,加埋豆漿都係加$8 ,兩個人埋單$200有找,同埋小朋友一齊嚟,3個人share倆個餐,份量剛剛好,呢個價錢今時今日同食茶餐廳差唔多,所以有乜辦法我話佢已經成為左我半個飯堂呢。
我真係好鍾意食台灣野,係屋企樓下

2019-05-27 51 瀏覽
#桂花小幸台式料理好抵食又豐富呢間餐廳,小編最愛既係奶蓋桂花烏龍茶桂花味好突出又清香,消脂解膩唔怪得餐廳名都用桂花命名下次要試下佢個桂花雞翼先得🤩滷水拼盤都好正,勁多汁入味牛肚、牛腱都好好味,爽口彈牙😋叫左個四寶麵,有豬手、牛腱、雞蛋、墨丸湯底係養生清燉牛肉湯,唔油幾清甜個麵條就一般般,浸耐左就好易發脹三杯雞冇我想像中甘辣,炒得都香既,但乾左小小花枝丸好大粒,炸得好酥脆餐廳好闊落,坐得好舒服下次過黎再試番d 招牌菜式😋評分: 7.3 / 10
#桂花小幸

台式料理好抵食又豐富
呢間餐廳,小編最愛既係奶蓋桂花烏龍茶
桂花味好突出又清香,消脂解膩
唔怪得餐廳名都用桂花命名
下次要試下佢個桂花雞翼先得🤩
滷水拼盤都好正,勁多汁入味
牛肚、牛腱都好好味,爽口彈牙😋
叫左個四寶麵,有豬手、牛腱、雞蛋、墨丸
湯底係養生清燉牛肉湯,唔油幾清甜
個麵條就一般般,浸耐左就好易發脹
三杯雞冇我想像中甘辣,炒得都香既,但乾左小小
花枝丸好大粒,炸得好酥脆
餐廳好闊落,坐得好舒服
下次過黎再試番d 招牌菜式😋

評分: 7.3 / 10
  • 三盛紅燒牛肉麵
  • 椒鹽花枝丸
  • 煲仔三杯雞
2019-05-25 42 瀏覽
在星期五的晚上,將軍澳到處都是人,正在煩惱吃什麼時,看到桂花小幸這間台式小店,裝修令我想起在台灣時的cafe,一時心血來潮便決定一試這充滿台灣風味的小店。雖然等待的人不少,但大概等了15分鐘便能入座。我選擇了鹽酥雞扒肉操飯食套餐,樣貌十分精緻,很有驚喜。鹽酥雞扒滷肉飯($76)套餐包括湯、上湯時菜以及主食。鹽酥雞不會太油膩,炸的時間剛剛好,10分鬆脆;而滷肉飯味道亦十分出色,不會死咸,性價比極高。

鹽酥雞扒滷肉飯($76)

2019-05-24
15 分鐘 (堂食)
今日中午喺將軍澳見客,唔知道食乜嘢好,將軍澳廣場行嚟行去,都唔想食吉野家嗰啲,咁啱見到有間台灣餐廳裝修好似唔錯,見到餐牌午餐都係大概60幾蚊左右所以就入去試吓。好鍾意食豬手嘅我梗係叫咗個豬手飯返嚟食,豬手大盤都嚇死我,有成5舊咁多,仲要涵得好入味,搞到我食唔停口。朋友就叫咗雞奕紅燒牛肉麵,紅燒牛肉麵嘅湯底都唔錯唔會太甜,雞翼就普普通通啦相對來講都係豬手好食啲。另外叫咗紅棗桂花菊花茶,感覺好潤,岩曬女人飲。

另外叫咗紅棗桂花菊花茶,感覺好潤,岩曬女人飲。

2019-05-21 27 瀏覽
近排都成日喺將軍澳同親戚食飯,見到有間台式嘅餐廳裝修都幾靚,好似有啲文青嘅感覺,就試下。叫咗好多小菜成先$6一款超級抵 有滷水蛋滷水豆腐紫菜湯都係$6咋 主食方面叫咗個麻辣紅燒腱心牛肉面,牛肉yip得好淋同入味,跟住有少少辣味調一調都幾正。平時係屋企唔會點煲湯飲,所以今次都用咗$12咁平嘅價錢叫咗一個蘿蔔牛肉湯,雖然蘿蔔本身有啲涼不過牛肉湯都幾重牛肉味,飲得出唔係好重味精落咗少少姐$12呢個價錢都算係咁。另外都叫咗個滷水豬手飯,豬手都整得幾出色,$65大大份,豬手整得夠淋,唔會好硬。

有滷水蛋滷水豆腐紫菜湯都係$6咋

2019-05-21 53 瀏覽
同朋友睇完早場,決定係附近食埋個lunch醫下肚仔先好開心!有卡位坐😍😍😍舒服呢特濃蕃茄雞排麵蕃茄味唔算好濃,但清楚見到有兩舊仔既蕃茄👀湯底較清~讚一下雞排炸得好香口,且熱辣辣的!桂花雞翼其實第一次食🙈好新奇 原來桂花可以咁用!雞翼大大隻,炸得又嫩滑,沾埋桂花汁食,清新之餘又能夠中和炸雞翼的油膩感~水晶抹茶拿鐵抹茶味好濃,層奶泡都好厚。因為叫了走冰少甜,底下既咖啡水晶帶了點苦澀味,建議大家可以叫正常甜度,但我自己都接受少甜既😋
同朋友睇完早場,決定係附近食埋個lunch醫下肚仔先

好開心!有卡位坐😍😍😍舒服呢

特濃蕃茄雞排麵

桂花雞翼

水晶抹茶拿鐵
2019-05-19 735 瀏覽
星期六同家人到將軍澳商場行行逛逛,商場與商場之間有天橋接駁,横跨幾個購物點所以不怕日曬雨淋很方便,逛到將軍澳廣場這也有不同食肆,剛好這時差不多是晚飯時間,便周圍睇有乜好食。這家餐廳門面及內裡環境不錯,再看看門前的餐牌,是賣台灣食物,揭餐牌瞬間有胡椒豬肚湯飯,啱晒我,所以我向家人打打眼色然後有默契入內光顧。購買食物嘅方式唔係好似一般餐廳坐喺度落order,而係要去櫃檯 先畀錢購票,就好似一啲連鎖式快餐店嘅一樣。【滷水豬手麵】欣賞豬手同麵分開放,以免豬手浸在湯中令味道淡晒,豬手爽口,麵夠大碗,麵身淋淋地唔係硬身嗰種,係我鍾意食嘅硬度。【棉花糖可可】此飲品只有熱飲選擇,而我就係鍾意飲熱飲,因為我腸胃唔夠好對生冷嘢有避忌,可可即係朱古力,一打開蓋看見到滿滿嘅棉花糖在朱古力上很有自癒感覺,熱朱古力唔係太甜啱啱好, 慢慢飲慢慢歎。【鐵觀音珍珠鮮奶茶】鐵觀音混和鮮奶的口感特別,家人話茶和奶的比例各佔一半調得不錯,鐵觀音本身的甘被奶中和變得幼滑,底部珍珠不多不少,咬下咬下幾過癮。【士林胡椒豬肚湯飯】至欣賞嘅一道飯,皆因胡椒夠辣夠正氣,口腔熱哄哄一陣便消散,辣不會很持久,也不是芥末搶喉那種,所以易食入

【士林胡椒豬肚湯飯】至欣賞嘅一道飯,皆因胡椒夠辣夠正氣,口腔熱哄哄一陣便消散,辣不會很持久,也不是芥末搶喉那種,所以易食入口,豬肚有啃勁,加上配料豐富,有紹菜、芹菜,更有我鍾意食嘅白果,飲埋啖湯送飯一流。

餐廳有胡椒豬肚湯飯確是我至愛,一來不是常常喺餐廳食到,二來味道不錯,很有風味,留下好印象。
2019-05-18
  • 士林胡椒豬肚湯飯
2019-05-19 391 瀏覽
餐廳四周👁👁都佈置著不同的文青風裝飾👈,例如掛了旅行相片✈和一些文藝詩句📃等,就像去了一趟台灣🔍 ,餐廳坐得很舒服也很有氣氛💕。食物方面🥢,價錢不貴😍,可選主食後再因應喜好加配小食🍢和飲品🍵,靈活性高,可以更隨心品嚐台食了。滷水蛋滷肉飯🥚 $42我到台灣必吃的一款飯👅,夠簡單卻惹味👍,尤其滷水滲入了米飯🍚,令飯粒更有味道越食越想食🗯,蛋同肉亦都夠味卻唔會過份濃💢,碗飯size雖大不過好快k.o了💫。滷水豆腐🥢(加配$6)加配的豆腐只係$6但亦有數粒👈,不過滷水唔夠味比較淡😋,不過不失。黃金麥茶 🍵(加配$6)清清地有淡淡麥香♨️,凍❄熱🔥飲一樣都係加$6,這天天氣熱當然飲杯凍飲解解渴💧,唔錯。香濃珍珠奶茶⚫🥛($20)另外叫的一杯奶茶,奶茶夠香夠濃⏫,珍珠彈牙有啃口👄,坐在餐廳中一路飲一路睇著牆上的明信片🔖,有旅行的也有心語🎶,讓心情也放鬆。蟲草花子豬肚雞湯飯🐖($73)這個要等些時間,不過又值得,端來時有陣陣蟲草花香🌱,湯色濃郁而不濃烈,呷一口😋,飲得喉嚨很舒服💡,食材頗多🌈,份量不少,豬肚絲爽口,此外也有雞肉,嫩口入味,連湯飲很滿足🤝。餐廳最大特色是滿滿的文青風🚲夠晒氣氛,看得出餐

滷水蛋滷肉飯🥚 $42
滷水豆腐🥢(加配$6)

黃金麥茶 🍵(加配$6)

香濃珍珠奶茶⚫🥛($20)

蟲草花子豬肚雞湯飯🐖($73)

餐廳最大特色是滿滿的文青風🚲夠晒氣氛,看得出餐廳悉心的裝修頗具心思❤,何況食物質素不俗及價格不貴,可以列入翻食名單📒。

🚲❤🚲❤🚲❤🚲❤🚲❤

• 滷水蛋滷肉飯
2019-05-14 51 瀏覽
呢間開左一排嘅台式食店,每次經過都見到門口拎飛等位嘅人羣採取自助落單形式,食物就由店員送上,免加一,相當抵食!友人係鹵肉飯同牛肉麵中二選一,最終係呢碗紅燒腱心牛肉麵 ($58)勝出,牛腱厚薄適中,食起黎筋位有D黏口軟滑,炆燒得幾入味; 而麵條份量都唔少,入口軟身但唔係變糊條!呢客涼伴黑醋茄子 (加配價 $12),半煎厚切茄子,淋上微酸醋汁,味道都幾惹味,夏天食又凍又帶微酸都幾醒神!小食方面叫左呢客即場煎餃子 ($28/4隻),個名有D搞鬼,上枱時已聞到香味,4隻煎至微黃色且帶有少少燶位入口相當夠熱,外皮帶點硬度,內裏餡料流出肉汁,點少少醋食,好味道!台式食品都幾注重養生,喜歡以藥材入饌,呢客蟲草花杞子鷄湯飯 ($68)就係其中之一,連白飯都灑上少少黑芝麻湯底有紅棗甜味,另有爽口蟲草花及黑木耳,加埋杞子及娃娃菜,更加清甜,材料相當豐富,就咁湯底都可以食到半碗飯; 另外鷄件都唔少,一啖湯,一啖鷄,食完感覺幾舒服!另一客小食係呢個新成員,香脆墨魚腸片 ($28),原條墨魚腸切片煎見到白色一粒粒為墨魚粒,入口相當有腸味,亦帶有少少墨魚甜味,唯煎得唔夠脆身,再香脆D應該會仲好味!呢個咁靚嘅紙杯裝
呢間開左一排嘅台式食店,每次經過都見到門口拎飛等位嘅人羣
採取自助落單形式,食物就由店員送上,免加一,相當抵食!

呢個咁靚嘅紙杯裝住嘅係金牌咖啡,入口順滑,咖啡味唔太濃,相當大杯,飲唔完都可以拎走慢慢飲!

午餐
2019-05-13 54 瀏覽
工作太忙,連台灣都快閃唔到!!好掛住台灣既野食呀!上網 search,見到呢間桂花小幸係將軍澳,又近公司,所以同同事去左食lunch😋見到門口有好多人,以為要排好耐!!點知好快就有位啦…可能d人係等外賣!坐底左,睇完 menu 就要出門口俾錢啦!記得睇自己枱號係幾多!俾完錢,就可以返埋位等,職員會送餐黎你個位。我地先叫左個酥炸排骨滷肉飯肉質比較滑,皮好脆雞扒炸得外脆內嫩,切了一塊塊方便客人品嚐仲有紅燒牛肉麵配上牛腩 牛丸淹也夠味夠淋 份量滿多 也有蘿蔔和白菜 麵質彈牙煎餃子4隻係即煎嘅,所以亦係最遲上手工餃有大有小,不過都算幾平均咬落有飽滿嘅肉汁,煎香兩面嘅外皮,再醮上少許醋係簡單平凡,實在嘅粉麵店嘅味道我點了少糖少冰,所以花紋不算很明顯,是絕對是平價版的黑糖珍珠鮮牛奶。喝起來奶味比較淡,不算很香濃,不過可以接受。搖均勻後味道剛剛好,有香甜的黑糖味,珍珠吃起來很軟,味道不錯。最後埋單每人$100都唔使,就已經可以食到咁多嘢同商場內性價比最高係佢

俾完錢,就可以返埋位等,職員會送餐黎你個位。

我地先叫左個酥炸排骨滷肉飯
肉質比較滑,皮好脆
雞扒炸得外脆內嫩,切了一塊塊方便客人品嚐

仲有紅燒牛肉麵
配上牛腩 牛丸
淹也夠味夠淋 份量滿多 也有蘿蔔和白菜 麵質彈牙

煎餃子4隻係即煎嘅,所以亦係最遲上
手工餃有大有小,不過都算幾平均
咬落有飽滿嘅肉汁,煎香兩面嘅外皮,再醮上少許醋
係簡單平凡,實在嘅粉麵店嘅味道

最後埋單每人$100都唔使,就已經可以食到咁多嘢
同商場內性價比最高係佢
2019-05-06
2019-05-12 35 瀏覽
桂花小幸,是我近期頗常光顧的食店。因為其選頗多,有飯有麵,而且還不時推出新款食,所以閒時午餐晚餐都會光顧。今日放假,想簡簡單單食個午飯,就來到桂花小幸。中午時份人很多,要等一等才入座。點了一客三盛紅燒牛肉麵,料很豐富,有牛肉、牛腩、牛丸,一次碗麵食,可以滿足三個願望呢。而麵底則選了台灣麵,很彈牙,不會太腍,很適中。牛腩很腍,得嫩滑呢,討得我歡心,呵呵。我點了客蟲草花杞子湯雞飯。等了一會兒終於有了,上枱時還了熱辣辣,湯很足料,入面有滿滿的蟲草花、杞子、紅棗,非常知補。不過雞肉份量不多,而且雞肉不夠嫩身,略嫌有點失望。另外還加了$6,有一客上湯時菜。性價比很高,菜份量也不少,二人食用剛剛好,而上湯味道清甜。店家除了提供正餐外,店旁還有一個手搖店,所以食客還可以選台式飲品。我們選了黑糖珍珠奶茶,這裹的奶茶可以選甜度,很抵讚呢。

我們選了黑糖珍珠奶茶,這裹的奶茶可以選甜度,很抵讚呢。

2019-05-12
10 分鐘 (堂食)
午餐
2019-05-11 539 瀏覽
Long weekend starts with a nice brunch. We decided to give his Taiwanese a shot as it’s been on our list for a while and I’ve heard a lot of good comments about it. We arrived at 2:30pm and there’s still a long queue...the interior inside is more like a quick eat restaurant - quite similar to the Taiwanese environment. we ordered two sets and some popular snacks. First, the spicy beef noodles in three ways: meatballs, beef brisket and sliced beef. Second, we ordered the fried chicken set with ma
Second, we ordered the fried chicken set with marinated minced beef. The portion of both sets were huge...
very delicious indeed! Super satisfying for a person with big appetite (like myself...)!
the snacks then arrived: dumplings 🥟
it was pan fried - in perfect size for just one bite.
butter-fried chicken wings with flower 🌸 sauce. So crunchy and tasty - the wing itself was big.
last, my favorite Taiwanese dish: chicken cooked in soy sauce with ginger. Tasted just right the flavor, and the portion is more than enough to be a snack. Overall, very satisfying in terms of the price and the quality we get. We will be back to try their other dishes next time!
  • 現做煎餃子
  • 桂花雞翼
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 煲仔三杯雞
  • 煎餃子
2019-05-10 64 瀏覽
將軍澳廣場的桂花小幸、週未中午擠滿了人、幸好不用等太久。特盛紅燒四寶麵米線、份量蠻大的、牛肉湯真的好濃郁,裡面有豬手、腱心牛肉、花枝丸、滷水蛋。我想腱心牛肉應該是牛𦟌吧,炆得好軟淋、花枝丸都幾彈牙。另外點了桂花雞翼 38 、炸得香脆的雞翼蘸上桂花糖漿、甜甜的帶點清香🎵士林胡椒豬肚湯飯 58 這個味道比想像中淡、胡椒味不夠濃、豬肚亦唔夠入味。芝士奶蓋桂花烏龍$28 、味道較清的桂花烏龍茶伴上芝士奶蓋、清新解膩~
將軍澳廣場的桂花小幸、週未中午擠滿了人、幸好不用等太久。