2021-06-13 73 瀏覽
入到將軍澳廣場逛逛百貨公司,行到肚餓搵地方醫肚。上網見到台灣餐廳《桂花小幸》好吸引,店內裝飾文青風格,感覺好舒適。原盅燉湯定食套餐-酥炸排骨鹵肉飯~本菇蟲草花雞燉湯,打開蓋香噴噴,好有益。酥炸排骨香脆可口,咬落唔韌,沾少少蜜糖芥末更美味。滷肉飯肥瘦比例好恰當,肉汁撈飯好開胃。仲有上湯娃娃菜。麻辣牛三寶麵-牛筋牛肚牛腩~牛筋有多件,又軟又滑~牛肚爽口,一咬就開~牛腩炆得夠淋又入味~麵質夠爽,掛滿牛肉湯最正!涼拌黑醋茄子~味道香濃,茄子索滿黑醋汁。鹵水豆腐也值得一試~另外加個鹽酥花枝丸(3粒)~ 熱辣辣炸起,爽口彈牙。仙氣火龍果茶~好清甜,火龍果有益健康。芝士奶蓋抹茶~味道唔算太甜,芝士奶味香濃勝過抹茶味。
入到將軍澳廣場逛逛百貨公司,行到肚餓搵地方醫肚。

原盅燉湯定食套餐-酥炸排骨鹵肉飯~

本菇蟲草花雞燉湯,打開蓋香噴噴,好有益。

酥炸排骨香脆可口,咬落唔韌,沾少少蜜糖芥末更美味。

滷肉飯肥瘦比例好恰當,肉汁撈飯好開胃。

仲有上湯娃娃菜。

麻辣牛三寶麵-牛筋牛肚牛腩~

牛筋有多件,又軟又滑~

牛肚爽口,一咬就開~

牛腩炆得夠淋又入味~

麵質夠爽,掛滿牛肉湯最正!

涼拌黑醋茄子~
味道香濃,茄子索滿黑醋汁。

鹵水豆腐也值得一試~

另外加個鹽酥花枝丸(3粒)~
熱辣辣炸起,爽口彈牙。

仙氣火龍果茶~
好清甜,火龍果有益健康。
芝士奶蓋抹茶~
味道唔算太甜,芝士奶味香濃勝過抹茶味。
2021-06-08
1K
將軍澳商場呢邊多了很多餐廳,整個商場也有改變,但呢間台式餐廳仍然一樣咁多人排隊未夠七點晚市時段,已經坐滿場了,在門外拿位,也要等5-10分鐘先有位入座要填資料或掃安心,但多數人也是填資料,填完交店員就好了下單方法,去收銀落單,報座號,落後付款,最後有專人送餐,免加一!仲可以叫埋台式特飲,相當抵飲有水準燉湯餐$76,包湯包菜包主菜,選了滷肉飯配炸鹽酥雞扒,加飲品$8 菊花冰茶台式特飲水樣鮮果茶$27,蜜桃烏龍茶,$19 鹽酥雞花枝丸 5粒/$42 牛三寶紅燒湯麵 大約10分鐘就上菜!牛三寶,有牛肚,牛筋,牛肋肉,牛肚滷得入味,帶點爽脆~牛肋條夠入味,肉味濃之餘夠香,牛筋帶點膠質,夠大件,紅燒湯,帶點甘甜,微辣湯麵吸滿湯汁非常對味燉湯 雞肉虫草花 清香易入口,味道淡而順侯厚切鹽酥雞扒,皮脆肉略為乾身,如果多D鹽酥粉應該更好食另配滷肉飯,超大碗,滷肉濃味配白飯無得輸  肥美的豬肉加上香濃的醬汁幾好吃花枝丸好鬼大粒,炸得夠透,但無鹽酥粉既?_?咬到有花枝粒,好彈牙爽身,都係個句,鹽酥粉重手D會更滋味呢度最好飲之一係佢既菊花冰茶,香氣十足,十分解膩,冰涼透心另外2杯台式水果茶一樣咁好飲,放滿多種
入座要填資料或掃安心,但多數人也是填資料,填完交店員就好了
仲可以叫埋台式特飲,相當抵飲有水準

台式特飲水樣鮮果茶$27,蜜桃烏龍茶,$19
鹽酥雞花枝丸 5粒/$42

牛三寶紅燒湯麵
大約10分鐘就上菜!
牛三寶,有牛肚,牛筋,牛肋肉,牛肚滷得入味,帶點爽脆~
湯麵吸滿湯汁非常對味

燉湯 雞肉虫草花 清香易入口,味道淡而順侯
厚切鹽酥雞扒,皮脆肉略為乾身,如果多D鹽酥粉應該更好食

花枝丸好鬼大粒,炸得夠透,但無鹽酥粉既?_?
咬到有花枝粒,好彈牙爽身,都係個句,鹽酥粉重手D會更滋味

呢度最好飲之一係佢既菊花冰茶,香氣十足,十分解膩,冰涼透心
另外2杯台式水果茶一樣咁好飲,放滿多種口果片!蜜桃烏龍仲有成隻茶包~
帶走返去仲可以加水沖多杯自己飲~
2021-04-17 622 瀏覽
很久沒有來將軍澳了,這次在附近玩樂後有點餓了,在覓食期間發現這家店舖。看到環境裝修挻舒服,藉著晚市未開始,就快快進去吃東西吧🙈。餐牌上有多款食物選擇,還有很多台式小吃和甜品供應🤩。💥現做煎餃子 / 蕃茄濃湯餃子 HKD$28,這一份有四隻,有數款不同口味的煎/水餃選擇。煎餃子外皮脆脆的,口感煙韌🙈。蕃茄濃湯味道酸酸的很濃郁,餃子大粒肉質不錯,而且外皮不易穿挻好。💥紅燒半筋半腩牛肉麵 HKD$64,這個可選擇湯底和辣度,選擇了麻辣中辣。湯底味道濃郁,而且聞到強烈的辛辣味😍。牛肉肉質腍身,牛筋口感煙韌爽口😚。麵質軟硬適中,整體味道不錯的。💥椒鹽花枝丸 HKD$42,這個一份有五粒,金黃色的賣相吸引🙈。這個口感豐富煙韌,裡面的墨魚肉挻多的。味道咸咸的很惹味。💥紫薯黑糖冰仙草 HKD$35,飯後當然要來個甜品,這個滿滿材料的甜品,味道甜而不膩,跟朋友分享來吃是不錯😆。大大粒的紫薯,配著黑糖珍珠口感更豐富🤤。再吃個仙草既消薯又透心涼。另外我們點了熱黑糖珍珠鮮奶和凍金牌咖啡,這兩款也有跟餐加購價。兩杯飲品味道香濃,味道不會太甜😆。食物質素不錯,跟餐還可以加購小食/升級飲品,性價比不錯。

2021-04-07
2021-04-16 625 瀏覽
想食滷肉飯呀! 近近地實係TKO Aeon個mall嘅桂花小幸, d野食長期都好台灣👍🏻. 🥡鹽酥雞排滷肉飯 (HKD59)我嘅fav>>>鹽酥雞排, 粉漿脆脆雞肉juicyyy, 一碟有2大塊好豐富. 滷肉飯用珍珠米夠哂正宗, 啲肉同汁都好夠食啖啖有料, 足料抵食!🥡麻辣爽豬肚 (HKD38)想講個麻辣🌶️ 係***噴火***嘅! 今日大廚隨心切, 豬肚好爽又入味, 每一箸都ok大條豬肚, 開心share啱哂.🥡麻辣紅燒腱心牛肉麵 (HKD63) 中辣🌶🔥腱心好足料大份, 牛腱厚切👍🏻, 整得非常腍軟而且係無咬唔甩嘅筋gei<推介⭐️>, 食左大半碗已經ok飽, 🥡紫薯薏米黑糖冰仙草 (HKD35)今日都ok熱, 整返個燒仙草涼爽下都好, 有紫薯, 薏米+綠豆墊底, 仙草好多, 黑糖冰沙有造型, 都幾大碗足料, 甜度好適中, 買返屋企慢慢嘆都係gd idea.🥡前日飲完芝士奶蓋想encore, 知道li度嘅台式茶飲好抵, 20幾蚊杯梗係一人一杯吧! 我嘅芝士奶蓋抹茶(HKD23)勁厚奶蓋!! 綠茶好飲, 老公飲鐵觀音珍珠鮮奶茶 (HKD24)個茶
🥡
鹽酥雞排滷肉飯 (HKD59)
鹽酥雞排滷肉飯
滷肉飯

🥡
麻辣爽豬肚 (HKD38)
麻辣爽豬肚

🥡
麻辣紅燒腱心牛肉麵 (HKD63)

🥡
紫薯薏米黑糖冰仙草 (HKD35)
紫薯薏米黑糖冰仙草

🥡
前日飲完芝士奶蓋想encore, 知道li度嘅台式茶飲好抵, 20幾蚊杯梗係一人一杯吧! 我嘅芝士奶蓋抹茶(HKD23)勁厚奶蓋!! 綠茶好飲, 老公飲鐵觀音珍珠鮮奶茶 (HKD24)個茶底好香, 啖啖珍珠真係𡁻極都𡁻唔完呢.
芝士奶蓋抹茶
芝士奶蓋抹茶
  • 紅燒腱心牛肉麵
  • 麻辣豬肚
2021-04-02 711 瀏覽
這晚和男友來到桂花小幸,就是因為太想念台灣,要吃台灣菜來解思念之情。這裡入座後用QR code點菜就可以。三拼牛肉飯定食 $88作為牛魔王的我倆,一看到三拼牛肉就確定要吃了。套餐還有清新的上湯浸時菜,還有原盅燉湯,挺豐富。燉湯每日不同,今天我們喝到的是椰子雞湯,有驚喜。看起來很清澈的湯充滿著清甜的椰子味,還有嫩雞肉的鮮甜味,好清潤。三款牛肉分別指汁煮了很久的腱心牛肉、牛腩和牛丸,全部都好入味!牛腱清爽,牛腩軟稔,牛丸則爽口,三款都好吃。牛肉汁撈飯一流!蕃茄酥炸排骨米線 $63台灣的排骨是指豬扒啦!大大塊炸豬扒,還有赤紅色的蕃茄湯,看著食欲都來了。炸豬扒又巨型又厚切,炸得酥香可口但不感覺油膩,炸的那層好薄,口感外脆內軟,加上蜜糖芥末醬有畫龍點睛之妙。蕃茄濃湯除了用茄膏,還有新鮮的蕃茄,所以味道濃郁,酸甜醒胃,跟彈牙的米線很配合。台灣烤香腸 $28說到小食又怎能不吃台式香腸呢!喜歡它的外皮有咬口和蜜香,帶點甜味又充滿肉汁。份量不少,加上蒜片會更刺激。芝士奶蓋桂花烏龍茶 $28吃台灣菜不喝台式飲品真的對不起自己,但我要走甜。淡黃白色的奶蓋層入口鹹香,充滿濃郁芝味,質感綿密滑順。桂花烏龍茶是一

三拼牛肉飯定食 $88

蕃茄酥炸排骨米線 $63

台灣烤香腸 $28

芝士奶蓋桂花烏龍茶 $28
吃台灣菜不喝台式飲品真的對不起自己,但我要走甜。淡黃白色的奶蓋層入口鹹香,充滿濃郁芝味,質感綿密滑順。桂花烏龍茶是一大包茶葉沖出來的,幽香清甜的味道跟奶蓋有著鮮明的對比。

黑糖仙草凍鮮奶 $29
黑糖掛杯真的很適合打卡。仙草清涼滑溜,份量算多,加上稍甜的黑糖和鮮奶好飽肚呢。

在香港的台灣之旅就是這樣啦。
2021-03-27
2021-06-15 0 瀏覽
📎滷水牛肚呢個牛肚好有咬口,唔會好似出面某啲餐廳醃到林晒😋滷水煮得入味,值得一試❣️📎滷肉飯🥰滷肉肥瘦均勻,配埋白飯好滿足🤩不過呢個滷肉飯嘅醬汁偏多,同牛肚一樣食到尾有少少鹹🤓📎滷水牛腩配滷肉飯牛腩炆得軟淋入味,某啲位置仲連帶少少牛根,咬落去有少少黏口嘅感覺🤤味道適中滷肉飯就同另外嗰個餐有同一個問題🙈啲汁多咗少少📎滷水豆腐滷水豆腐調味啱啱好😆不過相對其他食物冇太大驚喜整體份量真係好多😂結果都係叫咗外賣打包返屋企夜晚再食🙈
📎滷水牛肚

📎滷肉飯
🥰滷肉肥瘦均勻,配埋白飯好滿足🤩
不過呢個滷肉飯嘅醬汁偏多,同牛肚一樣食到尾有少少鹹🤓

📎滷水牛腩配滷肉飯
滷肉飯就同另外嗰個餐有同一個問題🙈啲汁多咗少少

📎滷水豆腐
滷水豆腐調味啱啱好😆不過相對其他食物冇太大驚喜
整體份量真係好多😂結果都係叫咗外賣打包返屋企夜晚再食🙈
2021-06-15 0 瀏覽
星期日,在誤打誤撞的情況下來到將軍澳廣場的桂花小幸,由於是下午茶時間,店內食客不多,因此直接跟店員說兩位,收銀處職員指示外面取飛及等候安排入座,在等候期間,旁邊有另一台客,他們卻可以自行進店內找位置坐 其實店內有很多吉枱,其他店員(2-3人) 亦都只是在出菜位圍埋吹水,於是便直接走入去跟店員說其實是否不用取飛可以自己搵位座,店員像如臨大敵般即刻安排位置給我們坐低之後,要自己去收銀處落單及付款,我以為自己去左美食廣場。一間要客人自己出去買飛,再等送餐員送餐,如果我係老闆應該會減少一半樓面人手。講番食物質素,由於朋友已經食左晏,主要都係我食,我叫咗一份鹽酥雞排滷肉飯,另外再加一份餃子,同一杯凍檸茶,同行友人叫左杯十勝紅豆奶茶。上菜速度好快,基本上十分鐘內所有食物已經上枱。滷肉飯個飯係熱辣辣,汁嘅份量都算夠,但滷肉就偏少。去個台灣嘅朋友都知道,台北同台南做法唔一樣,台北將滷過的碎豬肉淳係白飯上面,而南部則叫做「肉燥飯」,南部的滷肉飯,會用三層肉放在飯面。所以呢間同香港大部分食台灣食物的店舖一樣,用北部的做法。另外,個鹽酥雞扒應該改名叫炸雞排,厚粉,冇椒鹽味。同埋一早炸定,唔熱。煎餃應該係即叫

鹽酥雞扒滷肉飯

煎餃應該係即叫即煎,皮係脆,但個餡係冇味,平時食野唔鐘意點汁醬嘅我,都要點一點個豉油調一調味。
煎餃子

凍檸茶唔多講,普通,正常,大家樂質素,跟餐加6蚊。十勝紅豆奶茶,不如叫紅豆奶茶算,奶茶正常,但紅豆好難食,我試左一啖要吐番紅豆出黎,仲差個大家樂下午茶紅豆冰D紅豆,仲話十勝紅豆?
十勝紅豆奶茶

成餐飯112蚊,只能夠話呢個價錢唔應該有咁多要求。

打開Openrice寫食評時,發覺佢有499個Like!只能夠話香港劣食太多,唔太差就係好,但其實只要不斷發掘,我相信仍然有樂多性價比高的餐廳。
2021-06-13
2021-06-03 25 瀏覽
其實今次係第二次幫襯,之前覺得燉湯、炸豬排都超水準,只係個冷氣過凍有啲惡頂,所以決定再幫襯,點知唔止個冷氣仲凍咗,連食物水準都覺得差咗,又冇燉湯彌補心靈損失,所以可能冇下次。🍓台式雞肉飯定食 HK$63就咁睇個價錢,係咪好抵先?嗱!論豐富度同多元度,個定食係可以嘅;但論味道就麻麻,汁唔夠味,雞肉有啲鞋同淡,個飯隨住個超強冷氣由好熱變咗凍,唯獨乾蔥嘅香味係惹味嘅。跟餐三配菜:茄子、青瓜、木耳,全部都幾好味,好有調劑作用跟餐紫菜魚丸湯:味道方面最正常亦最滿意跟餐蜂蜜綠茶:我發現呢款飲品真係好難會輸,正呀!🍓滷水豬手飯定食_升級魯肉飯 HK$74由於喺台灣食過萬巒豬手,自然對台灣嘅豬手會有啲要求,但結果呢度係令我哋失望咗,啲豬手唔夠骨膠原,唔係黏口,所以就算味道係啱嘅,但口感都唔啱。最慘係個魯肉飯,之前覺得好好味,但今次食覺得好「削」,唔吸引。🍓台式烤香腸 HK$28全餐飯最滿意,就係美味嘅台式香腸,雖然有點鹹😂PS 真心希望有店家嘅人睇到調高番個冷氣,否則真係會好趕客吓。

🍓台式雞肉飯定食 HK$63
跟餐三配菜:茄子、青瓜、木耳,全部都幾好味,好有調劑作用
跟餐紫菜魚丸湯:味道方面最正常亦最滿意
跟餐蜂蜜綠茶:我發現呢款飲品真係好難會輸,正呀!

🍓滷水豬手飯定食_升級魯肉飯 HK$74

🍓台式烤香腸 HK$28
全餐飯最滿意,就係美味嘅台式香腸,雖然有點鹹😂

台式雞肉飯
滷水豬手魯肉飯
台式烤香腸
蜂蜜綠茶
2021-05-28 25 瀏覽
盅湯冇乜味,夠清淡。鹽酥雞好好食,夠脆,滷肉飯好食。芒果綠茶有驚喜。5點半入坐唔駛等位,坐卡位比較舒適。蕃茄炸排骨湯麵都okay,以上食物只要HKD$147,十分抵食。
2021-05-28
2021-05-25 37 瀏覽
已經好耐無去台灣旅行,只能夠食台灣野一解思鄉愁啦!呢間桂花小幸係將軍澳廣場一個唔太起眼既位置,但門口都好多人排隊!我地兩個人叫左兩個原盅燉湯套餐,一個三拼牛肉飯定食,另一個係鹽酥雞雞肉飯定食。呢個定食非常抵食,有浸時菜同燉湯附送。燉湯係蟲草花燉雞湯,味道唔會太濃,亦唔覺有味精,好過有d專賣燉湯個d鋪頭。上湯浸時菜餐廳就用左上湯津白,有少少上海菜味道,菜唔會太淋亦唔會太硬,作為定食既配菜一流。三拼牛肉定食用左腱心牛肉、牛腩同牛丸,份量非常足夠。腱心牛肉既牛味幾濃,牛腩都好入味,牛丸係台式牛丸,牛肉味濃,食落都好彈牙。而鹽酥雞扒雞肉飯定食,鹽酥雞扒炸得恰到好處,唔似街邊買個d台式炸雞扒咁重粉味,亦無咁濃味,能夠食到肉質鮮味。雞肉飯用左傳統台式醬汁撈雞肉煮,雞肉份量好足夠,醬汁都好配合到雞肉飯,好濃既台灣味。我地都叫左鹽酥花枝丸小食,5粒大大粒,鹽酥味無係台灣夜市食個d咁濃味,但都爽口彈牙好好食。食完野梗係要飲番杯台式特飲啦,我地叫左一杯芝士奶蓋阿華田同鐵觀音珍珠奶茶。芝士奶蓋阿華田唔算好甜,奶蓋撈埋阿華田味道幾特別,更加濃郁順滑。鐵觀音珍珠奶茶當然唔及酒樓個種鐵觀音咁濃茶,但撈埋珍珠奶茶又
已經好耐無去台灣旅行,只能夠食台灣野一解思鄉愁啦!

芝士奶蓋阿華田唔算好甜,奶蓋撈埋阿華田味道幾特別,更加濃郁順滑。鐵觀音珍珠奶茶當然唔及酒樓個種鐵觀音咁濃茶,但撈埋珍珠奶茶又別一番風味!
星期五晚上6:00pm入座,不用等位餐廳裝修都幾雅緻雖是親民小店但有心思餐牌食物款式多價錢亦大眾化台灣嘢唔少得牛肉麵於是單點了紅燒半筋半腩牛肉麵($64)好大碗湯夠濃牛筋牛腩炆得入味又淋$64出面都好難搵到抵食又好味另外叫了台式雞肉飯定食配涼菜($63)又係價錢親民食物豐富定食包3款涼菜(有雲耳,醃茄子,醃青瓜)和1碗紫菜魚丸湯雞肉飯(後)的雞肉唔鞋,亦配有足夠滷汁送飯飯份量好大,男仔都夠單點了鹽酥雞扒($38)即叫即炸熱辣辣切好方便食但略嫌鹽酥味不足另外用$15加配了滷水豆腐(後),黑醋茄子(右)滷水豆腐(後)味道足夠黑醋茄子(右)茄子非常入味,開胃,消暑正品坐得舒適2人埋單$180超值
星期五晚上6:00pm入座,不用等位

餐廳裝修都幾雅緻
雖是親民小店但有心思

餐牌食物款式多
價錢亦大眾化

台灣嘢唔少得牛肉麵
於是單點了紅燒半筋半腩牛肉麵($64)
紅燒半筋半腩牛肉麵

好大碗
湯夠濃
牛筋牛腩炆得入味又淋
$64出面都好難搵到
抵食又好味

另外叫了台式雞肉飯定食配涼菜($63)
台式雞肉飯定食配涼菜

又係價錢親民食物豐富
定食包3款涼菜(有雲耳,醃茄子,醃青瓜)和1碗紫菜魚丸湯
鹽酥雞扒(前)
雞肉飯(後)的雞肉唔鞋,亦配有足夠滷汁送飯
飯份量好大,男仔都夠
單點了鹽酥雞扒($38)
即叫即炸熱辣辣
切好方便食
但略嫌鹽酥味不足

另外用$15加配了滷水豆腐(後),黑醋茄子(右)
滷水豆腐(後),黑醋茄子(右)

滷水豆腐(後)
味道足夠

黑醋茄子(右)
茄子非常入味,開胃,消暑正品

坐得舒適
2人埋單$180
超值
2021-05-21
紅燒半筋半腩牛肉麵
台式雞肉飯定食配涼菜
滷水豆腐(後),黑醋茄子(右)
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ今次就食桂花小幸💛去咗食佢哋嘅早餐,本身諗住有蛋餅早餐🥣點知咁啱冇🥺下次一定要食到😚所以最後食咗濃蕃茄花枝丸米線配煎蛋🍳烤吐司🍞($38有熱飲)蕃茄味都真係幾濃😍花枝丸佢就切開咗半粒,所以實際上係得兩粒🤣花枝丸食落都有咬口,米線係軟身啲嘅。番茄湯真係濃🍅好味😋
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食桂花小幸💛
🕰️用餐時間:18:45-21:00 👥人數:2人店內寬敞,適合兩三人聚會;在這買外賣的人較多,所以相對上堂食的人較少。整體來說,套餐抵食,奶蓋飲品及水果茶也十分好喝。麻辣紅油水餃 ($28/4隻)辣油真的挺辣喔,建議可以更麻一點~原盅燉湯定食套餐 (17:00-21:15)免費附送:上湯浸時菜及原盅燉湯 時菜為娃娃菜,上湯稍濃;燉湯料為青木瓜、雞肉、海底椰,很是清甜;套餐份量挺大,十分抵食!4. 酥炸排骨滷肉飯 ($76) 排骨炸得很脆、肥瘦適中~7. 三拼牛肉飯定食(腱心牛肉、牛腩、牛丸) ($88) [+$6 可轉滷肉/雞肉飯]腱心牛肉很軟很入味!飲品 夏日水漾鮮果茶 ($32)芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($28)兩者茶味皆濃,後者更用真茶包,茶味清香;水果茶裏有柚子、青檸、檸檬、火龍果、藍莓;奶蓋為鹹奶蓋,「芝」味濃厚。可選走/少冰及無/少糖等稍微較好的選擇。
[English menu provided by restaurant 😃]
🕰️用餐時間:18:45-21:00 👥人數:2人

麻辣紅油水餃 ($28/4隻)
辣油真的挺辣喔,建議可以更麻一點~
麻辣紅油水餃

原盅燉湯定食套餐 (17:00-21:15)
免費附送:上湯浸時菜及原盅燉湯

4. 酥炸排骨滷肉飯 ($76) [可選雞肉飯]
排骨炸得很脆、肥瘦適中~
酥炸排骨滷肉飯

腱心牛肉很軟很入味!
三拼牛肉飯定食(腱心牛肉、牛腩、牛丸)

飲品

夏日水漾鮮果茶 ($32)
芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($28)
2021-05-10
麻辣紅油水餃