2021-04-02 56 瀏覽
這晚和男友來到桂花小幸,就是因為太想念台灣,要吃台灣菜來解思念之情。這裡入座後用QR code點菜就可以。三拼牛肉飯定食 $88作為牛魔王的我倆,一看到三拼牛肉就確定要吃了。套餐還有清新的上湯浸時菜,還有原盅燉湯,挺豐富。燉湯每日不同,今天我們喝到的是椰子雞湯,有驚喜。看起來很清澈的湯充滿著清甜的椰子味,還有嫩雞肉的鮮甜味,好清潤。三款牛肉分別指汁煮了很久的腱心牛肉、牛腩和牛丸,全部都好入味!牛腱清爽,牛腩軟稔,牛丸則爽口,三款都好吃。牛肉汁撈飯一流!蕃茄酥炸排骨米線 $63台灣的排骨是指豬扒啦!大大塊炸豬扒,還有赤紅色的蕃茄湯,看著食欲都來了。炸豬扒又巨型又厚切,炸得酥香可口但不感覺油膩,炸的那層好薄,口感外脆內軟,加上蜜糖芥末醬有畫龍點睛之妙。蕃茄濃湯除了用茄膏,還有新鮮的蕃茄,所以味道濃郁,酸甜醒胃,跟彈牙的米線很配合。台灣烤香腸 $28說到小食又怎能不吃台式香腸呢!喜歡它的外皮有咬口和蜜香,帶點甜味又充滿肉汁。份量不少,加上蒜片會更刺激。芝士奶蓋桂花烏龍茶 $28吃台灣菜不喝台式飲品真的對不起自己,但我要走甜。淡黃白色的奶蓋層入口鹹香,充滿濃郁芝味,質感綿密滑順。桂花烏龍茶是一

三拼牛肉飯定食 $88

蕃茄酥炸排骨米線 $63

台灣烤香腸 $28

芝士奶蓋桂花烏龍茶 $28
吃台灣菜不喝台式飲品真的對不起自己,但我要走甜。淡黃白色的奶蓋層入口鹹香,充滿濃郁芝味,質感綿密滑順。桂花烏龍茶是一大包茶葉沖出來的,幽香清甜的味道跟奶蓋有著鮮明的對比。

黑糖仙草凍鮮奶 $29
黑糖掛杯真的很適合打卡。仙草清涼滑溜,份量算多,加上稍甜的黑糖和鮮奶好飽肚呢。

在香港的台灣之旅就是這樣啦。
2021-03-27
悠閑的星期日,繼續尋找台式美食嘅味道。經朋友推介,今日第一次嚟到「桂花小幸」店外設有茶飲外賣。等左10分鐘,終於可以入座,原來店內坐滿晒食客。好彩地可以有個靚卡位可以坐,等咗10分鐘都值得。卡位牆上的佈置好簡潔精美食物方面有小食、麵食1. 紅燒半筋半腩牛肉麵(紅燒湯)($64),牛肉煮得好腍,份糧多,湯底夠熱同味香2. 蕃茄酥炸排骨米線(蕃茄湯)($63),排骨炸得香脆,內裡保持有肉汁,不會乾身米線吸收晒蕃茄湯底精華,每啖入口都感覺好大自然,好新鮮3. 圖右:鹽酥雞扒($38),每次去台灣旅行必食食物之一,雞皮炸得脆口,內裡雞肉同樣保持不乾身,夠嫩同 juicy4. 台南手功餡餅(2件)($28),餡料內有椰菜同豬肉,外脆內熱,有肉汁,小食推介之選5. 日式紅豆抹茶(凍)($21),抹茶味濃,內有粒粒紅豆,二者好夾,好飲6. 桂圓杞子菊花冰茶(樽裝)($19),健康飲品之選,內裡材料充足,菊花味香濃,冰茶入口舒服,剛好中和炸物嘅熱氣。一整體來講,食物水準高,充滿台灣味道,且價錢優惠,地方亦坐得舒服。今日真係「小確幸」比我遇上了「桂花小幸」
悠閑的星期日,繼續尋找台式美食嘅味道。

經朋友推介,今日第一次嚟到「桂花小幸」

店外設有茶飲外賣。

等左10分鐘,終於可以入座,
原來店內坐滿晒食客。

食物方面有小食、麵食

紅燒半筋半腩牛肉麵(紅燒湯)

蕃茄酥炸排骨米線(蕃茄湯)

米線吸收晒蕃茄湯底精華,每啖入口都感覺好大自然,好新鮮

鹽酥雞扒

台南手工餡餅(2件)

2021-02-28
紅燒半筋半腩牛肉麵(紅燒湯)
蕃茄酥炸排骨米線(蕃茄湯)
鹽酥雞扒
台南手工餡餅(2件)
2021-03-05 395 瀏覽
最近轉到去將軍澳區出沒, 這裏很多商場 ,可以在這裏盡情shopping, 趁聚百貨公司特賣日, 但要來這裏就湊熱鬧。 不經不覺已經到了晚飯時間, 在商場逛逛 搜尋 有什麼好吃的餐廳。這間台式餐廳很多人等候, 應該會是不錯的選擇, 幸好只是等了十多分鐘便有位。原盅燉湯定食套餐:鹽酥雞扒 滷肉飯🍲🍚上湯浸時菜🥗清潤蘋果🍎合掌瓜雪耳無花果湯🥄超值套餐之選, 燉湯非常清潤順喉, 雪耳清爽爽滑, 湯頭滲出淡淡蘋果清香, 無花果的鮮甜味道, 非常清潤保濕。鹽酥雞扒份量不少, 炸到金黃色脆卜卜, 雞扒醃得夠味, 滷肉飯香濃美味, 但是肥肉會比較多, 女士們又愛又恨😂😂紅燒牛三寶麵(牛筋+牛腩+牛肚)麵質煙韌彈牙, 吸收了湯頭的精華味道, 牛筋夠淋 又夠滑, 牛腩份量十足, 金錢肚可以再淋啲啲就更加好。現做鮮肉餃子台南 手工餡餅兩款小食都係啖啖肉好多餡料, 外皮香香脆脆, 餡料充滿肉汁, 點辣醬就更加好食。夏日水釀鮮果茶水果茶清新爽口, 充滿了不同的水果, 香橙🍊火龍果😀藍莓🍇 草莓🍓檸檬🍋。脆脆阿華田濃濃的朱古力味道, 非常香甜順滑, 上面鋪滿了oreo朱古力餅。

原盅燉湯定食套餐:
鹽酥雞扒 滷肉飯🍲🍚
上湯浸時菜🥗
清潤蘋果🍎合掌瓜雪耳無花果湯🥄

紅燒牛三寶麵
(牛筋+牛腩+牛肚)

現做鮮肉餃子
台南 手工餡餅

夏日水釀鮮果茶

脆脆阿華田

2021-02-08 709 瀏覽
特盛秘罈酸菜魚桂花小幸很多時都是叫上牛肉麵或魯肉飯,今次特別另選限定的特盛秘罈酸菜魚共享。特盛秘罈酸菜魚設定為二人份量,黑魚魚肉雪白,並無細骨,鮮甜嫩滑,酸菜清酸爽脆,嫩薑辣度適中。酸菜魚近年深得港人喜愛,不少餐館都有此菜式提供。此酸菜魚湯汁微辣酸清,算是做得不錯。古早味滷水拼盤特盛秘罈酸菜魚沒有跟上米線,另外再叫古早味滷水拼盤。滷水拼盤有腱心牛肉、牛肚、雞翼及蛋。腱心牛肉就像牛展,肉質帶點筋位,毫無脂肪,炆得軟硬適中。牛肚份量較多,入味爽口。雞翼炆得皮軟肉滑。夏日水漾鮮果茶 近排天氣較熱,叫上鮮果茶解解渴。鮮果茶生果種類很多,計有藍莓、士多啤梨、西柚、檸檬、青檸,味道酸酸甜甜,清新解渴。脆脆阿華田 凍阿華田上面放上Oreo脆脆及忌廉,阿華田味道比朱古力較淡,不喜甜度太高的友人更合意。
特盛秘罈酸菜魚

古早味滷水拼盤

夏日水漾鮮果茶

脆脆阿華田
2021-02-07
2021-02-05 532 瀏覽
{👍🏻}#kong_girl_foodie出街食#桂花小幸.已經食過無數次,質素都好好,算幾多選擇!而且有好多台式飲品可以揀,仲有下午茶優惠添🤩🤩🤩.❣️紅燒牛腩麵 $59有5大件牛腩😱,普通人一定食唔晒!好淋,每件都大舊!紅燒湯底好惹味😋,但係應該重味精,會好頸渴!而台灣麵嘅質地好好食!👍🏻.❣️鹽酥雞扒滷肉飯 $59雞扒炸得啱啱好,皮脆肉🥰!滷肉份量足夠!但菇嘅比例較多!但整體非常不錯!👍🏻👍🏻.❣️ 滷水牛肚 $38滷水味好香一擺上枱就已經聞到,但係就唔夠惹味,可以試吓佢嘅麻辣味🤩.❣️黑糖生薑茶 $19冬天必叫!黑糖同薑都好夠味!✅✅✅.❣️遇見珍珠可可 $17普通朱古力,比較淡!珍珠亦偏硬!🙅🏻‍♀️.📝總結推薦台灣麵,鹽酥雞,牛肚!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7.5/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 7.5/10🌟打卡: 7.5/10🌟推介: 7.5/10.📍 桂花小幸將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #將軍澳美食 #將軍澳
{👍🏻}
#kong_girl_foodie出街食
#桂花小幸
❣️紅燒牛腩麵 $59
有5大件牛腩😱,普通人一定食唔晒!
❣️鹽酥雞扒滷肉飯 $59
❣️ 滷水牛肚 $38
❣️黑糖生薑茶 $19
冬天必叫!黑糖同薑都好夠味!✅✅✅
❣️遇見珍珠可可 $17
普通朱古力,比較淡!珍珠亦偏硬!🙅🏻‍♀️
📝總結
推薦台灣麵,鹽酥雞,牛肚!
❣️食完俾分時間❣️
📍 桂花小幸
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

2021-02-04
2021-03-28 14 瀏覽
香港向來是美食天堂,各國美食兼備,台式美食具有一定地位及吸引力,更係家人和朋友聚會嘅休閒地方。位於將軍澳廣場嘅"桂花小幸"是一間以文青風格見稱嘅台式食館,座位闊落舒適,店員也很有禮貌。週日來一個早的午餐,避免多人等位。鹽酥鷄排滷肉飯 不愧為最受歡迎嘅台式美食之一,鹽酥鷄排外皮酥脆,肉質嫩滑多汁,豐富足料,滷肉鬆化不油腻,令人回味無窮。鷄翼滷肉飯鷄翼肉厚腍滑,炆得十分入味,滷汁鹹度下啱啱好,鷄翼下鋪滿芽菜仔,完全吸收滷水肉汁精華,有錦上添花之效,再配以小碟酸青瓜,非常醒胃。紅油餃子很適合麻辣愛好者,餃子皮滑饀靚,非常惹味嘅小食。椒鹽花枝丸大大粒用料十足,炸得酥脆而椒鹽足料惹味,入口爽脆,好味!麻辣豬肚豬肚厚而爽脆,麻辣度適中,味道調配恰當,份量十足,又是一份驚喜小食!配以冰凍仙氣柚子茶和仙氣芒果茶 ,清新又健康。

週日來一個早的午餐,避免多人等位。
鹽酥鷄排滷肉飯

鷄翼滷肉飯

紅油餃子

很適合麻辣愛好者,餃子皮滑饀靚,非常惹味嘅小食。
椒鹽花枝丸

大大粒用料十足,炸得酥脆而椒鹽足料惹味,入口爽脆,好味!
麻辣豬肚

配以冰凍仙氣柚子茶和仙氣芒果茶 ,清新又健康。
早排放工唔想煮,所以同老公去左屋企附近食飯,雖然我住左係TKO咁多年,但發現原來有D店我都未食過😂今次幫襯左一間台式店鋪《桂花小幸》💛,覺得真係幾好食👍🏻果晚我地大約7pm到,但都要等一陣位先有得入,店鋪唔算大,但係地方都乾淨同舒服😉當然入去前都係要量體溫同寫紙仔😷店鋪入面裝修都令人舒適,有種小清新既感覺🥰留意番依度係自己係位睇完餐牌再出去收銀度落單比錢,所以記得出去前望一望自己係咩枱號⚠️落完單之後大約8-10分鐘內都上餐,餐就唔洗自己拎,會有職員拎比我地😉今次我地嗌左兩個晚餐定食再加一個小食🤤:🌀鹽酥雞排滷肉飯定食 🐔$76因為我同老公都好中意食鹽酥雞排,所以依個係我地食台灣野多數必點既🤣佢個鹽酥雞排真係好正😍唔會好厚粉,好酥香,雞扒醃得入味,重點肉質嫩滑,唔會「鞋」👍🏻配埋個滷肉飯食真係好惹味,個飯仲要係用我中意食既珍珠米飯😍所以我會加分推介🤣因爲係定食所以配埋湯同菜,湯唔係一般既味精餐湯😏而係原盎燉湯,果晚我地係紅蘿蔔椰子雞燉湯🥕🥥🐓,都幾足料,清甜👍🏻而菜就係上湯娃娃菜,夠味!唔會係水煮菜咁😉我覺得個定食份量真係好足夠,如果我一個人食唔洗額外再叫小食都好飽🤣🌀煲仔.塔香三杯雞定

店鋪入面裝修都令人舒適,有種小清新既感覺🥰

今次我地嗌左兩個晚餐定食再加一個小食🤤:

🌀鹽酥雞排滷肉飯定食 🐔$76

🌀煲仔.塔香三杯雞定食 $88🐓
因為三杯雞係台灣名菜,所以我都想試下依度好唔好食🤤可能係要即煮,所以餐牌都寫明要耐心等候,但其實我都唔算等好耐😉

賣相幾吸引,因為配料有洋蔥同九層塔,所以係好香😍雞既肉質雖然無鹽酥雞扒咁嫩滑,但係都夠入味👍🏻餸飯一流,如果有多D汁就更好😂另外都係配原盎燉湯同上湯娃娃菜😎

🌀麻辣紅油水餃(4件)$28
我地額外叫左依個小食,中意食辣既我都覺得夠哂辣🌶🌶但我老公就食唔到覺得太辣😂所以食唔到辣既朋友就要留意🤣

由於我地定食已經有湯,所以係無包野飲既,但可以加$6/$8加餐飲,但我地覺得食得台灣野當然唔少得飲台式特飲💛佢地有得選擇加配茶研社既特飲😍😍仲有得正價減$5‼️😎

所以我同老公就叫左兩杯特飲:
🌀涷香濃珍珠奶茶🧋(原價:$22)
🌀熱日式紅豆抹茶🍵(原價:$26)

佢地茶研社特飲係外賣杯上既,我覺得幾好又可以飲唔哂拎走,唔洗迫自己要趕住飲👍🏻想讚下個熱飲杯好靚😂

其實餐廳外有個茶研社飲品既小賣部,所以有時如果唔係食野但想買杯野飲,都可以係外面買🧋

總括一下先,想食飯傾下計又坐得舒服,我覺得將軍澳依間《桂花小幸》都係一個唔錯既選擇🥰

食物方面,有好多唔同既選擇(我下次去會試下佢個紅燒牛肉麵或特濃蕃茄米線因為見隔離枱都食得好滋味😎),食物質素都唔錯,但價錢合理,份量都好夠👍🏻仲有唔洗加一😉

所以如果大家想食下台式野,真係可以去試下😉
推介比大家💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

• 鹽酥雞排滷肉飯
本人與老公向來是台灣美食擁躉上網看到不少人說將軍澳這家餐廳CP值高自然要去試一試!我們於周六晚上七時抵達幸運地只等了十分鐘左右便可入座(七點半打後 餐廳門外已變為大排長龍!)這裏需要先到櫃台點餐付款雖然顧客蠻多 但出菜頗為快手 不過可惜的是 由於餐廳冷氣異常的冷以致很多食物都出現了溫度不足的問題以我點的酥炸排骨套餐為例 便有兩點不合格1. 涼了的酥炸排骨2. 第一口熱騰騰,但不足兩分鐘便沒有溫度的米飯針對第一點 說真的 沒有溫度的炸物真的不能接受雖然排骨放涼了仍是十分酥脆 但絕對不能稱為美食而且「涼」的程度簡直是到了耐人尋味的地步本人數度有衝動詢問職員涼的酥炸排骨是否該店特色但礙於其實整體食物不算失色 而且價錢化算 所以也就免得麻煩將就吃完算數 至於白飯更是無辜 原本熱辣辣的美味魯肉飯 變涼後頓失魅力 由於見證飯飯「熱」變「溫」所以也蠻肯定是冷氣過大的問題話雖如此 這家店還是有很多值得稱讚的地方 第一 晚市套餐所送贈的椰子紅蘿蔔雞肉燉湯真是十分出色除了入口既香又甜 椰子食落有浸浸滲著椰子奶香的肉味 雞肉更是煲到勁稔身 只需筷子輕輕一夾就散開了就連向來對套餐的「湯」不屑一顧的我 也忍不

本人與老公向來是台灣美食擁躉
上網看到不少人說將軍澳這家餐廳CP值高
自然要去試一試!

我們於周六晚上七時抵達
幸運地只等了十分鐘左右便可入座
(七點半打後 餐廳門外已變為大排長龍!)
這裏需要先到櫃台點餐付款

本人數度有衝動詢問職員涼的酥炸排骨是否該店特色
但礙於其實整體食物不算失色 而且價錢化算
所以也就免得麻煩將就吃完算數

至於白飯更是無辜 原本熱辣辣的美味魯肉飯
變涼後頓失魅力 由於見證飯飯「熱」變「溫」
所以也蠻肯定是冷氣過大的問題

最後想讚的 是桂花炸雞
這家店的「炸」術確是一流
雞翼表皮炸得香脆 內裏的肉也十分嫩滑 實為惹味之選
不過配桂花醬到底好不好吃就見仁見智
我覺得是古怪的 但我老公卻覺得甚為Amazing.

至於老公點的紅燒牛肉麵則不過不失
紀念日
晚市套餐_酥炸排骨魯肉飯
桂花炸雞翼
燉湯
  • 桂花雞翼(3隻)
  • 芝士奶蓋桂花烏龍茶
  • 椰子雞肉燉湯
2021-03-23 18 瀏覽
呢間餐廳簡直係我嘅最愛,價錢超平,而且種類好豐富,重點係超級好食👅😍餐廳地點好易搵到,喺將軍澳地鐵站一想就到,而且呢度嘅職員態度超級好,勁熱情,重點係嘢食勁高質,仲要冇+1,超抵食🤩我同朋友兩個食到勁飽,埋單都只係好平嘅價錢我哋叫咗一個特盛紅燒四寶面裏面材料超級豐富,有滷水豬手、健心牛肉、花枝丸、滷水蛋,廚師一啲都唔吝嗇,落足料,特別鍾意嘅係依度嘅滷水豬手,肉質超級彈牙,仲要整到好入味,絕對係抵食之選👍🏻💕秘製酸菜魚米線🍜第一次食依度嘅酸菜魚米線,有驚喜,超級正宗,而且麵條好彈牙,湯底酸酸甜甜,超級開胃😛另外叫咗一個小食,手工煎鹹餅完完全全係台灣食到嘅風味,一啲都唔油膩,味道超級正宗,勁有層次😋仲叫咗一杯凍同一杯熱嘅鐵觀音珍珠奶茶🥤都係高水準嘅發揮,超級滿足嘅一餐💕

我同朋友兩個食到勁飽,埋單都只係好平嘅價錢
我哋叫咗一個特盛紅燒四寶面

秘製酸菜魚米線🍜

另外叫咗一個小食,手工煎鹹餅

2021-03-22 29 瀏覽
今日咁啱要去將軍澳搵朋友,當然可以錯過搵食嘅環節,一開OPENRICE,榜首就係呢間,當然要去試吓佢!一開始入坐嘅時候都好順利,非繁忙時間一去到就入咗,到點餐用QR code 揀好晒準備落單嘅時候,先發現要用佢指定嘅付款模式,如果唔係就要行返出去櫃檯俾錢,第一次嚟食都真係覺得好唔方便 (不過都應該冇第二次)叫咗個鹽酥雞排牌滷肉飯加多杯金牌咖啡,隔左唔夠1分鐘即刻上菜,我都心知不妙,但見佢個賣相都好唔錯,都有啲期待。食咗一啖之後,就迅速超級失望,嗰個雞排只係暖,嗰個炸粉硬晒,雖然真係冇乜油,但硬到完全唔想食,嗰個雞好鞋,完全係一碟趕客mode的飯,個滷肉飯冇乜香味,一個普通不過嘅飯,整體來講,賣相好好,但食落完全失望。  好貫徹地,佢個金牌咖啡都係失望之作,首先冇咖啡嘅香味,好淡。整餐來講,係超級失望。🍴桂花小幸 🚗 地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖抵食指數:🌘🌑🌑🌑🌑Encore指數:🌘🌑🌑🌑🌑

整餐來講,係超級失望。

🍴桂花小幸
🚗 地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

[港女師奶指數]
抵食指數:🌘🌑🌑🌑🌑
Encore指數:🌘🌑🌑🌑🌑
鹽酥雞排牌滷肉飯
2021-03-21
2021-03-21 18 瀏覽
又有一段日子冇黎食飯,老公話好掛住D台灣麵,於是今日就黎食番個牛肉麵!蟲草花杞子雞湯飯睇MENU見到有新野,係養生既蟲草花杞子雞湯飯!製作需時所以等左20分鐘先上檯,一黎到係見到一大碗湯~攪下佢,入面真係好足料,蟲草花數量都幾多~雞件食落唔鞋口亦冇雪味,將一匙飯加湯一齊食~又暖胃又滿足!涼拌貓耳朵、上湯浸時菜另外加$15配埋涼拌貓耳朵同上湯浸時菜~清清地好健康,涼拌貓耳朵酸酸甜甜好開胃,只係加$15有呢個配撘非常之抵!三盛牛肉麵牛丸、牛腩同牛展呢3盛配埋彈牙既台灣麵真係冇得輸,牛腩唔會痴牙,牛展大執又夠厚,真材實料!牛肉濃湯水餃呢排熱氣唔敢食煎炸野~清清地食個牛肉濃湯水餃作為小食就最岩!水餃Size適中~肉餡鮮嫩,浸湯食一流!皮唔係薄款但咬落有種煙韌感,同肉餡配撘十分得宜~仙草草莓茶、十勝紅豆奶茶兩杯特飲仙草草莓茶同十勝紅豆奶茶各有出色之處~仙草草莓茶清新又唔會有藥水味,甜甜地女仔好岩飲~十勝紅豆奶茶紅豆蓉同奶茶融合,紅豆既甜同濃郁既奶茶配撘得天衣無縫!

蟲草花杞子雞湯飯

涼拌貓耳朵、上湯浸時菜

三盛牛肉麵

牛肉濃湯水餃

仙草草莓茶、十勝紅豆奶茶

2021-03-20 30 瀏覽
尋日突然好想食台灣菜,聽一位住將軍澳嘅朋友介紹呢間嘅台灣菜好好食,於是專程去食。去到門口見到好多人等位,本身差啲想放棄,但諗起喺香港多人食嘅野食多數無伏,所以就等左一陣位再入去食啦。秘罈酸菜魚米線 $68首先一定要講講酸菜魚嘅份量,以$68嘅價錢,佢嘅份量真係物超所值,女仔應該唔會食得曬,所以真係好抵食。湯底有少少辣味,加埋酸菜就係酸辣湯啦,魚好滑同埋唔會有魚骨,越食越開胃,越食越爽。腱心牛肉麵(地獄湯底)$63牛肉麵我哋叫咗地獄湯底,辣得好香,偏向麻辣,但辣得又唔會太油。好耐無食過咁辣嘅野食,辣得好爽。鹽酥雞排 $38鹽酥雞排炸得好香,味粉唔會太多,所以唔會好鹹,炸皮亦唔會太厚。雞排肉滑嫩。蕃茄濃湯水餃 $28蕃茄湯好濃好香,好想成碗湯飲晒佢,餃子係白菜豬肉餃,啲肉好濃豬肉味,好夾酸酸哋嘅蕃茄湯。黑糖仙草凍鮮奶(少甜少冰)$24加配飲品有得減$5,所以我地兩個都加左飲品。食咗咁多辣嘢,叫番杯黑糖仙草凍鮮奶解解辣就最啱。芝士奶蓋玫瑰茶(微甜少冰)$23奶蓋奶味較重,好香好滑,玫瑰茶有種甜蜜香嘅味道,兩者幾夾。果然多人等位係有原因嘅,食完我都覺得值得等位,大件夾抵食,又好食。

秘罈酸菜魚米線 $68

腱心牛肉麵(地獄湯底)$63

鹽酥雞排 $38

蕃茄濃湯水餃 $28

黑糖仙草凍鮮奶(少甜少冰)$24

芝士奶蓋玫瑰茶(微甜少冰)$23
奶蓋奶味較重,好香好滑,玫瑰茶有種甜蜜香嘅味道,兩者幾夾。

2021-03-19
2021-03-16 21 瀏覽
今日去將軍澳實惠睇下啲傢俬,雖然仲未買到,但好開心食到桂花小幸。呢間野lunchtime都爆滿,好多人排隊,估唔到附近咁多人鍾意食台灣野。等左大約10分鐘就有位,我點了蟲草花杞子豬肚雞湯飯,一來到已經一陣藥膳味,好香。豬肚好爽,原來唔止雞湯,仲有好多雞件同埋蟲草花。不過個湯先係重點,好好喝,仲有紅棗,感覺好補身😛特盛四寶麵好豐富!有豬手、花枝丸、腱心牛肉、鹵水蛋,多到淨係食餸都飽😂豬手同腱心牛肉好林好容易咬開,花枝丸都好好味。麻辣牛肚份量好多,食極都咁大碟😂好辣好刺激,啲牛肚索曬啲味,好正我鍾意紫菜牛丸湯清清地,食完辣可以解辣添。而蘿蔔牛肉湯的蘿蔔好入味😋我既日式紅豆抹茶裡面有好多紅豆,紅豆同抹茶的味道好夾。黑糖珍奶很香滑,不算很甜。呢度啲野食份量都好多,呢個價錢呢個質素係好抵食

呢度啲野食份量都好多,呢個價錢呢個質素係好抵食

2021-03-06
  • 黑糖珍珠鮮奶