2022-07-06 43 瀏覽
趁住禮拜日放假,friend約咗我睇Minion電影🎬我哋去睇電影之前嚟到將軍澳廣場食個lunch~見到呢間台灣餐廳好似幾吸引,就入嚟試吓~中午時間都好多人排隊紅燒牛筋三寶麵$73一大碗湯麵🍜有好多食材,包括牛筋,牛肚同埋牛腩~牛肚食落幾爽口,牛筋幾彈牙,配埋大大嚿嘅牛腩幾好味😋湯底幾香幾濃郁麻辣牛肚麵$53叫咗中辣,都幾辣🙈同樣係好爽口嘅牛肚,配埋麵同湯底,食得好滋味涼拌黑醋茄子一碟有三大嚿茄子,表面粒有蒜香粒粒🧄食落覺得幾濃郁,茄子幾淋甜🍆手帕小黃瓜酸酸地又幾新鮮嘅小黃瓜🥒好清新嘅感覺煲仔塔香三杯雞$52一個煲仔裝住好多雞肉,仲有洋蔥🧅雞肉炒得好香好有鑊氣,食落覺得好惹味咖啡水晶抹茶$15有啲咖啡啫喱粒粒喺飲品嘅底度,配埋香濃嘅抹茶🍵甜甜地幾正百香果蘆薈綠茶$15綠茶味幾濃郁帶有淡淡嘅百香果味,幾清新

紅燒牛筋三寶麵$73

麻辣牛肚麵$53

涼拌黑醋茄子

手帕小黃瓜
酸酸地又幾新鮮嘅小黃瓜🥒好清新嘅感覺

煲仔塔香三杯雞$52

咖啡水晶抹茶$15
有啲咖啡啫喱粒粒喺飲品嘅底度,配埋香濃嘅抹茶🍵甜甜地幾正

百香果蘆薈綠茶$15
綠茶味幾濃郁帶有淡淡嘅百香果味,幾清新

2022-07-03
2022-07-06 34 瀏覽
😋鹽酥雞排滷肉飯雞排份量好多,雖然望落去個皮比較厚,但其實個啲雞排都好厚肉,所以炸粉既比例吾算多,而且啲雞排仲好滑。滷肉飯就好入味,除咗就咁睇既滷肉之外,飯入面都有埋啲滷肉汁,吾會食到下面就無晒味。😋蔥油雞絲熱拌米線雞絲既份量都好多,而且仲係好細舊,方便大家可以撈埋啲米線一齊食。仲有一堆酸菜,食完更加開胃添。不過啲蔥油味就吾夠重,如果更多蔥油就會更好。😋炸花枝丸花枝丸好彈牙,而且花枝丸外面係有炸粉既同埋有少少椒鹽既調味。😋台式香腸份量好多,因為平時通常只係得一條既份量,個外皮煎得好香。😋日式紅豆抹茶抹茶吾算好濃,但有啲紅豆係低,都好夾。😋芝士奶蓋阿華田奶蓋好厚,依款奶蓋係咸咸地個種,配上甜甜地既阿華田減低咗個甜度。
😋鹽酥雞排滷肉飯

😋蔥油雞絲熱拌米線

😋炸花枝丸

😋台式香腸
份量好多,因為平時通常只係得一條既份量,個外皮煎得好香。

😋日式紅豆抹茶
抹茶吾算好濃,但有啲紅豆係低,都好夾。

😋芝士奶蓋阿華田

2022-07-05 29 瀏覽
三盛牛肉麵~三款牛肉有齊牛脊肉、牛腩及牛筋,牛腩炆得很軟腍,牛筋更不用牙力的軟棉棉,而湯底選了紅燒湯底,很香濃,帶點微微的辣,幾開胃~士林胡椒豬肚湯飯~胡椒的辣蠻刺激,豬肚很多,吃後很暖和酥炸排骨蕃茄湯米線~排骨炸得很鬆脆,很大的一件的;而米線湯底我加4元轉了蕃茄湯底,酸酸甜甜的,不錯~鹽酥花枝丸~很愛吃這個,跟台灣當地吃到的花枝丸一樣~涼拌黑醋茄仔、鹵水豆腐、上湯浸時菜、紫菜魚丸湯~都是套餐加配的,20元有兩樣,很抵食,味道也不錯~黑糖仙草凍鮮奶及黑糖珍珠鮮奶~仙草有很多,吃起來有點像涼粉,但軟身一點;而黑糖珍珠的珍珠很Q彈,很香黑糖味,鮮奶亦十分濃厚,必點~

士林胡椒豬肚湯飯~胡椒的辣蠻刺激,豬肚很多,吃後很暖和

鹽酥花枝丸~很愛吃這個,跟台灣當地吃到的花枝丸一樣~

2022-07-05 26 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨桂花小幸 中女食將軍澳8號風球落波,發現桂花小幸有開!太好了可以來個台式晚餐!秘罈酸菜魚湯飯 $73來了這間飯堂好幾次喇!卻第一次試這裡的酸菜魚!不似平時川式的麻辣,反而是來自薑的辣,感覺好補!魚滑而沒有骨,酸菜也不錯,喝湯又撈飯,幾開胃!腱心牛肉麵 $65紅燒湯底偏甜不辣牛肉份量都多,麵偏幼身。滷水豆腐 $20/2份小食豆腐幾入味,有好多件,抵食涼拌貓耳朵 $15/2份小食不像其他貓耳朵有好多紅油感覺太肥,醋酸調味得好好,簡單美味!煎餃子 $28以前吃過湯餃,第一次吃煎餃更好味!煎得脆脆的還有湯汁!魔力水晶可可 $25走甜小冰都可以了,朱古力本來已經夠甜!加上魔力水晶幾有口感!璞玉紅茶 $15簡單紅茶,茶味濃
✨中女獨食難肥日誌 ✨
桂花小幸 中女食將軍澳
8號風球落波,發現桂花小幸有開!太好了可以來個台式晚餐!

秘罈酸菜魚湯飯 $73
魚滑而沒有骨,酸菜也不錯,喝湯又撈飯,幾開胃!

腱心牛肉麵 $65
紅燒湯底偏甜不辣
牛肉份量都多,麵偏幼身。

滷水豆腐 $20/2份小食
豆腐幾入味,有好多件,抵食

涼拌貓耳朵 $15/2份小食

煎餃子 $28
以前吃過湯餃,第一次吃煎餃更好味!煎得脆脆的還有湯汁!

魔力水晶可可 $25
璞玉紅茶 $15
簡單紅茶,茶味濃
2022-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 紅燒腱心牛肉麵
2022-07-04 34 瀏覽
第三次幫襯 但感覺味道無之前咁好🥲✨酥炸排骨滷肉飯 $59大大件雞塊 但雞唔夠嫩滑 炸粉太厚一擺入口雞皮同雞已經分開✨紅燒半筋半腩牛肉麵 $69牛腩好入味好軟身 亦好大舊但牛筋就差啲 有待改善✨紅油炒手 辣汁明顯小但已經比平時辣🥵✨芝士奶蓋玫瑰茶 $30好大杯 芝士味唔太濃郁 好香玫瑰味😍✨芝士奶蓋白桃烏龍茶 $30烏龍茶清清地 配埋奶蓋💯作為一間台灣餐廳無蛋餅個人覺得遜息左啲 雖然裝修環境係唔錯 但味道可再改進下推介指數:⭐️⭐️
第三次幫襯 但感覺味道無之前咁好🥲

作為一間台灣餐廳無蛋餅個人覺得遜息左啲
雖然裝修環境係唔錯 但味道可再改進下

推介指數:⭐️⭐️
2022-07-02 35 瀏覽
我個人好喜歡將軍澳✨多商場多美食🫕響將南海旁行完🥂吹下海風,跟住去左將軍澳廣場既桂花小幸賣外賣返屋企食🧋今晚來個台式晚餐。🌟台灣夜市既食物最吸引😋炸排過係其中一樣🍖酥炸排骨滷肉飯既排骨鬆脆可口唔油膩👍🏻滷肉配白飯一流🍱,肉粒有咬口醬油帶甜,非常好味。😋另外新款酸菜魚米線亦好好味🍜外賣米線將湯和米線分開碗裝🍲唔會令到米線淋晒發脹🍜非常貼心,酸菜湯底帶酸帶辣🌶味道微辣適中,十分開胃🥂而魚片份量充足,魚肉鮮嫩滑溜👏🏻絕對推薦。👍🏻台灣香腸口感煙韌帶甜味🌭而花枝丸超級大粒🍡外脆內軟,每粒都充滿花枝肉🍲兩款小食都敢好味,十分喜愛。🍢桂花小幸價錢大眾化👍🏻食物質素好😋啱曬住附近既我。👏🏻

桂花小幸價錢大眾化👍🏻食物質素好😋啱曬住附近既我。👏🏻

2022-06-24 1427 瀏覽
🌸 #將軍澳 #桂花小幸Friyay!!! 星期五收工一定要食返餐好☺️ 今日就約咗個住將軍澳嘅朋友食晚餐,嚟到呢間7點至9點都座無虛席嘅餐廳 - 「桂花小幸」💝 呢度嘢食抵食又大大份,難怪咁受歡迎!🐥🥬 原盅燉湯煲仔塔香三杯雞定食 ($88)$88超多嘢食😆! 有一大碗香噴噴嘅白飯,上面仲有少少飯素😋 有一個小砂鍋嘅三杯雞,三杯雞鹹鹹香香,加埋洋蔥吊味,好味😋 原來三杯雞係唔辣嘅,老少咸宜㗎XD 個凼姇仲附送上湯娃娃菜同一盅原盅嘅湯,湯入面有茄子、豬肉、雞腳,個湯超清甜🤤🍅🥟 蕃茄濃湯水餃 ($52/8隻)個湯底好香濃,仲有幾舊甜甜嘅蕃茄添🥰 水餃都好好食,個皮不太厚,裏面有好多豬肉,浸喺蕃茄湯之中吸晒啲精華🤤!🍡 加配小食 ($20/2)涼伴貓耳朵滷水豆腐小食$12/一款,$20/兩款好抵!我哋揀咗貓耳朵(木耳)同豆腐,做頭盤好開胃💓🍧🍨 紅綠豆薏米黑糖冰仙草 ($38)黑糖唔會太甜,個刨冰仲好大個,加上紅豆、綠豆、薏米,三種配料,好豐富好抵食🤩!呢個$38真係大推廣‼️🍹 夏日水漾鮮果茶($34)🍹 仙氣火龍果茶($34)清新嘅水果特飲😋
🌸 #將軍澳 #桂花小幸

🐥🥬 原盅燉湯煲仔塔香三杯雞定食 ($88)

🍅🥟 蕃茄濃湯水餃 ($52/8隻)

🍡 加配小食 ($20/2)
涼伴貓耳朵
滷水豆腐

🍧🍨 紅綠豆薏米黑糖冰仙草 ($38)

🍹 夏日水漾鮮果茶($34)
🍹 仙氣火龍果茶($34)
清新嘅水果特飲😋
2022-06-24
2022-06-24 28 瀏覽
桂花小幸 💛🌼評分:🌕🌕🌕🌖🌑今日Happy Friday🍹選擇品嚐台灣料理,感受假日時光小確幸 🍱 位於將軍澳嘅桂花小幸,好幸運地唔需要排隊🌸 隨即點左2份台式套餐~·原盅燉湯套餐包括:雪梨蘋果湯🍎,幫助降火清熱😌。套餐仲包括左台式滷肉牛腩飯🍛,牛腩是另上的,分量十足✨配上餐廳內的辣椒醬,很惹味!·蔥油拌麵套餐包括:🍜米線表面鋪滿豐富的配料,蔥油雞絲、香脆魚絲、熬製入味的蔬菜蘿蔔、芫荽、榨菜等等… 💞熱拌在一起,一口蔥油雞拌面、一口紫菜貢丸湯,就是那份熟悉的台灣鄉土味道 🚉*套餐還包括各類台式飲品🍹點了份冰凍的百香果蘆薈、🍋蜂蜜檸檬蘆薈,暑氣全消~🍃...
桂花小幸 💛🌼

評分:🌕🌕🌕🌖🌑

又嚟介紹特色餐廳喇🥢!今次想介紹嘅一間餐廳係我好耐都冇食過嘅台式餐廳嚟㗎✨。以前我間唔中都會喺呢度食台灣嘢㗎🤣,因為佢個價錢實在太親民❤️。今次難得有機會去呢度附近,一齊同大家睇吓你間餐廳嘅食物啦!環境方面☝🏻呢間餐廳最大嘅特色就係佢有一個手搖飲品嘅area👍。就算你冇喺餐廳入邊食嘢,你都可以喺呢個area度買嘢飲🤩。簡單啲來講佢就係呢間舖頭專屬嘅手搖飲品舖🧋。所以呢間嘢都吸引到好多人嘅注意㗎😋。食物方面✌🏻#105三盛牛肉麵($75)首先介紹嘅係我嗰日嗌嘅主菜牛肉麵啦🫢。喺賣相嚟睇其實呢個牛肉麵都幾足料😚,佢唔止有主角牛肉之外,喺蔬菜嘅份量都俾得好足夠,而且佢個湯底都好正✨。佢唔算話好濃味,所以都可以食到食材本身嘅香味🤤。#滷水豬手飯定食上湯浸時菜($68)跟住要講嘅係我喺台灣都好鍾意食嘅豬手飯😜。仲記得我去台灣旅行嘅時候🇹🇼,豬手飯真係我必食嘅一個主食嚟,嗰陣因為貪佢比較經濟實惠🤣。冇記錯我食嘅時候只係$59台幣❤️。講返呢個滷水豬手飯先,我覺得佢豬手嘅size啱啱好!豬手太大夠食起上嚟反而會有啲辛苦,而呢間餐廳嘅豬手size食起上嚟就啱啱好。同埋佢都滷得好入味,我覺得有台灣嘅味道㗎🤩
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#105三盛牛肉麵($75)

#滷水豬手飯定食上湯浸時菜($68)
跟住要講嘅係我喺台灣都好鍾意食嘅豬手飯😜。仲記得我去台灣旅行嘅時候🇹🇼,豬手飯真係我必食嘅一個主食嚟,嗰陣因為貪佢比較經濟實惠🤣。冇記錯我食嘅時候只係$59台幣❤️。講返呢個滷水豬手飯先,我覺得佢豬手嘅size啱啱好!豬手太大夠食起上嚟反而會有啲辛苦,而呢間餐廳嘅豬手size食起上嚟就啱啱好。同埋佢都滷得好入味,我覺得有台灣嘅味道㗎🤩!

#麻辣牛肚($42)
最後就想講吓一個小食,今次我就叫咗一份麻辣牛肚🐮。我覺得呢個麻辣牛肚個份量都好多,同埋食落都幾開胃🤤。同朋友一齊share食真係啱晒!

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-06-16 54 瀏覽
前幾日同朋友去左呢間台灣菜食dinner。麻辣牛肚熱拌米線$65呢個似乎係新出嘅。賣相幾靚,配料幾多,有好多牛肚、生菜、酸菜同埋紅蘿蔔等等。食落有啲辣辣地嘅滷水味,米線好掛汁。仲送埋紫菜貢丸湯,有好多紫菜,最特別嘅係貢丸大粒到好似啲長州大魚蛋咁大粒,食落幾香幾彈牙。腱心牛肉麵$65轉蕃茄湯+$4蕃茄湯底酸酸甜甜,感覺幾健康。有五大片腱心牛肉,食落軟淋得黎又有啲咬口。台灣麵煮得軟硬適中,入口彈牙。麻辣豬肚$38份量好多,作為小食其實直情夠4個人share。呢個辣度十足,食得辣嘅話會好鍾意。豬肚好入味,好食。桂花雞翼$26雞翼炸得好脆,入面仲有肉汁同好滑。我幾鍾意佢配埋嘅桂花汁,好清香又唔會太甜。芝士奶蓋桂花烏龍茶$25芝士奶蓋味道香濃,同桂花烏龍茶好夾。芝士奶蓋玄米茶$25朋友就揀左飲呢杯,同我嗰杯都差唔多,不過就變左做玄米茶。
前幾日同朋友去左呢間台灣菜食dinner。

麻辣牛肚熱拌米線$65

腱心牛肉麵$65
轉蕃茄湯+$4

麻辣豬肚$38

桂花雞翼$26

芝士奶蓋桂花烏龍茶$25
芝士奶蓋味道香濃,同桂花烏龍茶好夾。

芝士奶蓋玄米茶$25
朋友就揀左飲呢杯,同我嗰杯都差唔多,不過就變左做玄米茶。
2022-06-14 35 瀏覽
將軍澳真係美食天堂,每次過嚟行街都會發現到好多高質嘅小店,今次要同大家介紹嘅就係位於將軍澳廣場一樓嘅依間桂花小幸台式餐廳🎊😆屬於將軍澳嘅一間人氣餐廳,我哋今次過嚟食夜晚,價錢好抵,食物有維持到高水準嘅發揮😊👌🏻餐廳嘅裝修都係走文青簡約style,好多個角落都可以打卡,而且呢度仲要係免+1,非常親民😚👍🏻雖然價錢平,但係嘢食一啲都唔馬虎首先我哋叫咗兩個煮食,一個就係滷水雞肉麵,另外一個就係滷肉蕃茄湯麵🍜滷肉簡直係台灣美食嘅指標而依度做嘅滷水雞同埋老玉都非常出色,每一樣餸都煮到好入味另外強烈推介嘅係一定要試做嘅蕃茄湯,食得出唔係味精,每一啖都係好濃郁嘅蕃茄鮮味😛💓小食方面我哋叫咗一個招牌炒手裏面嘅餡料包左豬肉,皮薄餡靚👍🏻最後仲叫咗一杯鐵觀音珍珠奶茶同埋仙草鮮奶,都係飲返台灣嘅味道😚🎊

雖然價錢平,但係嘢食一啲都唔馬虎

小食方面我哋叫咗一個招牌炒手
裏面嘅餡料包左豬肉,皮薄餡靚👍🏻

2022-06-14 30 瀏覽
晚上同屋企人想食台灣野,近近地就諗起黎到e間小店😆店內裝修都幾寬落,有卡位同4人枱。揀好食物就可以自行出去櫃枱比錢👍🏻睇下餐牌,都有唔少地道嘅台灣野食。我哋點左以下:🌼紅燒牛筋三寶麵-紅燒湯三寶麵就緊係入面有3種主菜喇☺️入面有牛筋,牛腩同金錢肚😋全部都好入味,牛筋食落好腍,牛腩又唔會太老,金錢肚好香滷水味☺️ 台灣麵好有口感🤩🌼原盅燉湯配湯時菜&滷水蛋滷肉飯 原盅燉湯係木瓜煲雞腳,味道好香木瓜味,帶香甜味道。滷水蛋滷肉飯,口感唔會太膩👍🏻 滷肉粒粒分明😋🌼煎餃子(4隻 )餃子🥟煎得好香,外皮香脆,入面肉汁滿滿🥰🌼鹽酥花枝丸(3粒)花枝丸入面真係有粒粒花枝😍🌻黑糖仙草凍鮮奶天氣熱熱食返杯仙草真係超消暑🥳有香香黑糖鮮奶味😊🌻芝士奶蓋抹茶抹茶味好濃🤩加埋芝士奶蓋更有層次👍🏻

睇下餐牌,都有唔少地道嘅台灣野食。

我哋點左以下:

🌼紅燒牛筋三寶麵-紅燒湯

🌼原盅燉湯配湯時菜&滷水蛋滷肉飯

原盅燉湯係木瓜煲雞腳,味道好香木瓜味,帶香甜味道。
滷水蛋滷肉飯,口感唔會太膩👍🏻 滷肉粒粒分明😋

🌼煎餃子(4隻 )

餃子🥟煎得好香,外皮香脆,入面肉汁滿滿🥰

🌼鹽酥花枝丸(3粒)

花枝丸入面真係有粒粒花枝😍

🌻黑糖仙草凍鮮奶

天氣熱熱食返杯仙草真係超消暑🥳有香香黑糖鮮奶味😊

🌻芝士奶蓋抹茶

抹茶味好濃🤩加埋芝士奶蓋更有層次👍🏻
2022-06-12 1042 瀏覽
住喺將軍澳嘅朋友好鍾意食台灣菜,所以幫襯了位於將軍澳廣場嘅「桂花小幸」星期日下午2點,以為避開正午繁忙時間無咁多人,黎到都要坐5分鐘先可以入座。有優雅的卡位坐好舒服。餐廳內設有自助水吧。餐牌有好多選擇,有飯、麵、小食同飲品1. 紫菜魚丸湯($10)、涼伴黑醋茄子($10)、滷水蛋($8)。三款小食價錢優惠,亦有一定水準,特別係涼伴黑醋茄子,味道酸酸地,食咗令人好開胃嘅前菜2. 椒鹽花枝丸(3粒)($26),炸得外脆內熱,內有粒粒花枝肉,配上椒鹽,十分可口3. 三盛紅燒牛肉麵($75),內有腱心牛肉、牛腩、牛筋。紅燒湯底濃郁,牛筋好腍,牛肉同牛腩好入味,而且份糧好足,入口好有台灣味道,一碗已令人好滿足4. 秘罈酸菜魚湯飯($73),湯底酸度適中,有好多芫荽,好適合鍾意食芫茜嘅我。另外,魚片肉份糧多,一碗飯食完仲有好多湯同餸,抵食之選5. 蜂蜜檸檬蘆薈($21)、夏日水漾鮮果茶($29)。兩杯飲品好足料,特別係鮮果茶有好多鮮果肉,可以一邊飲一邊食,兩種享受整體來講,餐廳環境舒適,食物水準高尚,充滿台灣味道,價錢優惠,可以一試再試。

有優雅的卡位坐
好舒服。

餐廳內設有自助水吧

餐牌有好多選擇,有飯、麵、小食同飲品

鹽酥花枝丸

三盛牛肉麵(紅燒湯)

秘罈酸菜魚湯飯

5. 蜂蜜檸檬蘆薈($21)、夏日水漾鮮果茶($29)。

2022-06-05
5 分鐘 (堂食)
鹽酥花枝丸
三盛牛肉麵(紅燒湯)
2022-06-10 48 瀏覽
位於將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖的桂花小幸是充滿台灣氣息嘅餐廳!餐廳以自助形式落單!再返回座位等嘢食!稍微有少少不方便!但係佢嘅牛肉麵同湯底都十分出色!係會令人再三回味的台灣菜
2022-06-10 43 瀏覽
桂花小幸除了麵食外,尚有原盅燉湯定食套餐及小食,一人獨享可以樣樣各試一點。涼拌貓耳朵 套餐可以加錢叫點小食。涼拌貓耳朵爽脆中又帶點醋酸味,雖然見到有辣椒絲但其實味道不太辣,清清爽爽作為前菜很不錯。滷水蛋牛腩滷肉飯套餐已包一隻滷水蛋,滷蛋切半,滷水輕輕將蛋白染成啡色,顏色對板,入口亦帶點滷水味,蛋黃濃郁甜美而蛋白嫩滑清爽。牛腩有四大條,肉質軟腍中帶咬口,肉味亦見濃郁。滷肉飯的豬肉粒富有油香,肥瘦均勻,醬油味道濃厚,配飯一流。原盅燉湯是日燉湯為老黃瓜粟米黃豆豬骨湯,燉湯顏色清澈,老黃瓜解暑清熱利濕,很合夏天飲用。上湯浸時菜定食附送上湯浸娃娃菜,娃娃菜味道嫩口鮮甜。仙氣火龍果茶仙氣火龍果茶很像紅肉火龍果汁,清甜解渴,顏色紅紅的很美。

涼拌貓耳朵

滷水蛋牛腩滷肉飯

原盅燉湯

上湯浸時菜

定食附送上湯浸娃娃菜,娃娃菜味道嫩口鮮甜。

仙氣火龍果茶

仙氣火龍果茶很像紅肉火龍果汁,清甜解渴,顏色紅紅的很美。
2022-06-09
3 分鐘 (堂食)