2022-09-03 34 瀏覽
今日晏晝無聊去咗將軍澳行街。比我見到原來呢到都有「桂花小幸」分店,攪到心思思,又想食台灣牛肉麵。然後順便扮下文青打個卡。目測門口有不少人等位,唯有都嗱嗱聲拎張飛啦,大概等咗20分鐘左右,終於有位了。餐廳依家都轉用了掃QR code 自助 落單,又省時方便,又可保持社交距離。我點了至愛嘅牛,今次食《牛筋三寶麺》,可以食勻三個牛部位,牛肉、牛筋同牛肚。紅燒湯底香濃,保持住穩定水準。阿仔鍾情《鹽酥雞扒滷肉飯》,滷肉飯一般嚟講真係冇得輸,就咁已經可以食到兩碗。配埋鹽酥雞扒,炸到金黃香脆,雞扒仍保存有肉汁。今晚夜咗食超肚餓,所以加多個滷水併盤。有雞翼、蛋、牛肚及牛𦟌,滿足埋食牛𦟌嘅慾望。然後今晚想飲《仙草冬瓜茶》,天氣熱正好消暑清熱氣。阿仔選了飲品《芝士奶蓋桂花烏龍茶》茶香奶蓋香濃。

然後今晚想飲《仙草冬瓜茶》,天氣熱正好消暑清熱氣。
阿仔選了飲品《芝士奶蓋桂花烏龍茶》茶香奶蓋香濃。

2022-08-13
20 分鐘 (堂食)
2022-09-02 36 瀏覽
實在太掛住台灣的美食所以LUNCH TIME來了這間桂花小巷鹽酥雞扒外皮炸得好脆雞肉都嫩,不過如果再入味點會更好食至於魯肉飯,魯肉感覺好新鮮即整唔似罐頭野所以堅係用真材實料
實在太掛住台灣的美食
所以LUNCH TIME來了這間桂花小巷
鹽酥雞扒外皮炸得好脆
雞肉都嫩,不過如果再入味點會更好食
至於魯肉飯,魯肉感覺好新鮮即整
唔似罐頭野所以堅係用真材實料
2022-08-18
10 分鐘 (堂食)
2022-08-31 28 瀏覽
將軍澳廣場好似好多野食,但係其實食黎食去都係果啲~今日揀左台式餐廳星期日既下午時間都唔係特別多人.等左15分鐘左右就有位.環境都幾寬敞舒服💙蕃茄水餃麵蕃茄味唔係好濃.水比較多.只係簡單擺兩舊蕃茄係上面就話係蕃茄湯.至於餃子都大舊既.不過就平厚肉少.唔推薦大家食呢款.💙鹽酥雞扒滷肉飯呢個飯反而唔錯.雞扒岩岩炸起.食落去好脆口好香.不過小心燙咀.飯同滷肉既份量岩岩好夠飽.
💙蕃茄水餃麵
2022-08-29 70 瀏覽
將軍澳嘅食肆經常變身,還好「桂花小幸」依然健在,偶然想吃台灣牛肉麵、珍珠奶茶也不用出區处。晚餐有多款選擇,想飲燉湯點了這款「原盅燉湯湯套餐」包括主菜、燉湯、時菜和飲品,非常豐富。原盅燉湯熱辣辣,非常清甜,湯料有粟米和豬骨。鹽酥雞外皮炸得鬆脆,連同雞皮都是薄身脆囗,雞肉嫩滑多汁。特意揀較清爽的雞肉飯而不選滷肉飯,雞肉稍微醃過,夾雜着炸香的蔥頭,配白飯不錯。極上四品麵(牛肚,花枝丸,滷水蛋和豬手配養生湯底)超大隻湯碗😆集合了招牌材料,非常豐富,大大碗。滷水豬手超大件,入味夠冧。牛肚爽口入味。湯底有淡淡的藥材香味,醇厚清甜。😋黑糖仙草凍鮮奶相當大杯,可自選甜度,小甜啱啱好亦有黑糖香,配合鮮奶滋潤美味😋仙氣火龍果茶(凍)招牌飲品,火龍果茶清新舒爽,也有點果蓉沉澱,真材實料😋很適合炎炎夏日。煎餃子(4隻)餃子皮煎到好脆,餡料有肉汁,美味小食!
原盅燉湯湯套餐
雞肉飯
雞肉飯
鹽酥雞扒

原盅燉湯熱辣辣,非常清甜,湯料有粟米和豬骨。

鹽酥雞外皮炸得鬆脆,連同雞皮都是薄身脆囗,雞肉嫩滑多汁。

超大隻湯碗😆
集合了招牌材料,非常豐富,大大碗。
滷水豬手超大件,入味夠冧。牛肚爽口入味。

湯底有淡淡的藥材香味,醇厚清甜。😋
煎餃子(4隻)
餃子皮煎到好脆,餡料有肉汁,美味小食!
原盅燉湯湯套餐
2022-08-29 36 瀏覽
桂花小幸 (將軍澳廣場) @cafebbc_tko好耐冇食桂花小幸啦,野食都係咁抵食有多款台灣名物小食,如滷水豬手、牛肉麵同台式手搖飲品最近仲推出咗夏日呷涼麵、熱拌米線同埋台式小食拼盤🌟麻辣牛肚熱拌米線一份伴米線會附送一碗紫菜貢丸湯有好多酸菜同牛肚,醬汁都幾辣同麻辣得好開胃,紫菜貢丸湯都幾料🌟麻醬雞絲冷麵 涼拌貓耳朵(細)有雞蛋絲、青瓜絲同雞絲 份量幾多冷麵比米線硬少少 有口感啲撈麻醬 凍凍地 好啱夏天食🌟古早味滷水拼盤有雞翼、牛肚、牛展同雞蛋好入味好淋 份量正常🌟仙氣柚子茶(凍)🌟仙草凍鮮奶兩杯都可以自選甜度,幾好飲.📍桂花小幸 (將軍澳廣場) 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖.#桂花小幸 #cafebbc #cafebbctko #將軍澳美食 #元朗美食 #台灣菜 #台灣美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台式飲品 #珍珠奶茶 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger #hkblogger #香港美食 #美食 #食 #食好西 #hkfood #hk
桂花小幸 (將軍澳廣場) @cafebbc_tko

好耐冇食桂花小幸啦,野食都係咁抵食
有多款台灣名物小食,如滷水豬手、牛肉麵同台式手搖飲品
最近仲推出咗夏日呷涼麵、熱拌米線同埋台式小食拼盤

🌟麻辣牛肚熱拌米線
一份伴米線會附送一碗紫菜貢丸湯
有好多酸菜同牛肚,醬汁都幾辣同麻
辣得好開胃,紫菜貢丸湯都幾料

🌟麻醬雞絲冷麵 涼拌貓耳朵(細)
有雞蛋絲、青瓜絲同雞絲 份量幾多
冷麵比米線硬少少 有口感啲
撈麻醬 凍凍地 好啱夏天食

🌟古早味滷水拼盤
有雞翼、牛肚、牛展同雞蛋
好入味好淋 份量正常

🌟仙氣柚子茶(凍)
🌟仙草凍鮮奶
兩杯都可以自選甜度,幾好飲
📍桂花小幸 (將軍澳廣場)
元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖
#桂花小幸 #cafebbc #cafebbctko #將軍澳美食 #元朗美食 #台灣菜 #台灣美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台式飲品 #珍珠奶茶 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger #hkblogger #香港美食 #美食 #食 #食好西 #hkfood #hkeat #hkig
2022-08-28 53 瀏覽
前幾日8號風球落咗波,就喺屋企附近嘅呢間台式嘢食咗個豐富午餐🤭《午市套餐》-主食 +小吃 +飲品-滷水蛋牛腩滷肉飯 $79-麻辣豬肚滷水蛋香滑入味,牛腩份量好多,大大件,肉質鬆軟,牛味香濃,配埋滷肉飯食,好滋味😋跟餐嘅小食麻辣豬肚,好爽口紅燒惹味牛腩麵 $75-滷水牛肚同樣牛腩都係大大件,啖啖肉,台灣麵較粗身,索晒湯汁,正!而滷水牛肚滷得好入味,口感一流!加配小食 $20有兩款,紫菜貢丸湯 $15涼拌黑醋茄子|上湯浸時菜茄子軟腍,酸酸咪咪好開胃,紫菜湯底味濃,貢丸勁大粒,好彈牙!叫台式飲品跟餐-$5十勝紅豆奶茶 $26|黑糖珍珠奶茶$32凍飲大大杯,奶茶唔會過甜,十勝紅豆顆粒飽滿綿密,珍珠口感煙煙韌韌,帶有黑糖味道

《午市套餐》
-主食 +小吃 +飲品-

滷水蛋牛腩滷肉飯 $79
-麻辣豬肚
滷水蛋香滑入味,牛腩份量好多,大大件,肉質鬆軟,牛味香濃,
配埋滷肉飯食,好滋味😋跟餐嘅小食麻辣豬肚,好爽口

紅燒惹味牛腩麵 $75
-滷水牛肚
同樣牛腩都係大大件,啖啖肉,台灣麵較粗身,索晒湯汁,正!
而滷水牛肚滷得好入味,口感一流!

加配小食 $20有兩款,紫菜貢丸湯 $15
涼拌黑醋茄子|上湯浸時菜
茄子軟腍,酸酸咪咪好開胃,
紫菜湯底味濃,貢丸勁大粒,好彈牙!

叫台式飲品跟餐-$5
十勝紅豆奶茶 $26|黑糖珍珠奶茶$32
2022-08-25 23 瀏覽
早排落雨濕濕,天氣又涼涼地,最適合來一碗熱騰騰的台灣牛肉麵😁 餐廳位於商場靠邊走廊,平日晚上也要等位,亦好多人等外賣。 紅燒腱心牛肉麵配珍珠奶茶  $75可自選湯底:紅燒牛肉湯 / 養生清燉牛肉湯 / 清雞湯 / 特濃蕃茄湯 +$4 / 麻辣牛肉湯 +$4可自選麵條:台灣麵 / 米線 紅燒牛肉湯清甜濃郁,微辣惹味,亦不肥膩。食牛肉麵我最期待牛𖟌,今次叫腱心牛肉麵為全牛𖟌,總共有6片,炆到好腍又入味,中間透明部份充滿骨膠原蛋白,最適合貪靚為食又怕肥的女仔 😆 麵條可選台灣麵,有嚼勁,唔會索湯變淋,整體黎講我好滿意。 珍珠奶茶茶底香濃,順口好飲,惟獨珍珠應該放耐左,幾粒幾粒痴埋一齊,要扣分。

紅燒腱心牛肉麵配珍珠奶茶  $75
可自選湯底:
可自選麵條:
台灣麵 / 米線

常常經過這間餐廳都看到很多人這天終於來試試它看菜單它基本上都賣台式料理定價算親民合理而且晚上還有賣「原盅燉湯定食套餐」感覺也很吸引難怪能吸引不少街坊來吃➡️ 紅燒半筋半腩牛肉麵 $69牛筋和牛腩口感剛剛好 牛味也重配菜如蘿蔔等等也給得很大方紅燒湯底正常 有點可惜是覺得可以再濃一點這個湯底的辣味有點不夠(不知道是不是要符合香港人的口味)但總體來說不會難吃 味道很正常
常常經過這間餐廳都看到很多人

牛味也重
配菜如蘿蔔等等也給得很大方
紅燒湯底正常 有點可惜是覺得可以再濃一點
這個湯底的辣味有點不夠
(不知道是不是要符合香港人的口味)
但總體來說不會難吃
味道很正常
2022-08-20 31 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.6/5💜將軍澳最吸引嘅台灣美食🤤次次諗唔到食乜嘢都會去將軍澳食桂花小幸😆最愛佢地嘅香濃奶茶,非常有台灣風味😍😍✅手工花枝丸麵配麻辣番茄湯,通常我會分開麻辣另外上,自己加嘅最啱辣度🤤番茄湯底味道濃郁🍅次次都係點呢款😂花枝丸好大粒,入面仲有墨魚粒🦑跟餐配咗滷水蛋同香濃奶茶,滷蛋夠晒入味👍🏻奶茶幾乎每次必點,奶茶嘅比例完美非常啱我口味🤤✅滷水牛肚牛肚非常入味,充滿滷水香味,份量非常多👍🏻可以點小小湯底啲麻辣醬更惹味😆✅台灣烤香腸台灣腸仔切開一片片方便我地share食,不過都係原條食個feel正啲😙✅鹽酥花枝丸朋友叫咗個鹽酥版試下,幾香口而且口感酥脆😋✅桂花雞翼桂花醬配雞翼好正😙類似蜜糖雞翼嘅概念,但係多咗桂花香🌼我將花枝丸點桂花醬食,原來都好夾😹大家可以試下💕✅黑糖珍珠奶茶$27比起香濃奶茶多咗珍珠同埋增加咗黑糖嘅甜味,如果鍾意飲黑糖味可以試呢款~自己比較喜歡香濃奶茶嘅比例🧋✅芝士奶蓋桂花烏龍茶$30叫多杯外賣返屋企飲,芝士奶蓋奶味偏濃芝士味唔算太出,烏龍茶味清香🍵📍 桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳)將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅手工花枝丸麵

✅滷水牛肚

✅台灣烤香腸

✅鹽酥花枝丸
朋友叫咗個鹽酥版試下,幾香口而且口感酥脆😋

✅桂花雞翼
桂花醬配雞翼好正😙類似蜜糖雞翼嘅概念,但係多咗桂花香🌼
我將花枝丸點桂花醬食,原來都好夾😹大家可以試下💕

✅黑糖珍珠奶茶$27
✅芝士奶蓋桂花烏龍茶$30

📍 桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳)
2022-08-20 26 瀏覽
早放工去咗「桂花小幸」食個簡單台式晚飯🇹🇼.紅燒牛筋三寶麵🍜有齊牛筋、牛腩、牛肚🐄紅燒湯底濃郁清甜🔥🥕牛筋軟腍入味,牛肚同牛腩都唔錯🤤配上爽口掛湯台灣麵😙好滿足呀🤩.台式小食拼盤🥢有炸花枝丸(2粒)🦑桂花雞翼(2隻)🐥炸餃子(2粒)、地瓜薯條🍟花枝丸彈牙,仲有粒粒花枝😍桂花雞翼香脆😆肉質頗嫩😌地瓜綿密香甜🍠.麻辣紅油水餃🥟水餃餡多juicy😋紅油越食越麻辣🌶.涼拌貓耳朵🐱酸辣惹味,加上大量蒜蓉🧄🍋唔錯😛.紫菜魚丸湯🥣魚丸係花枝丸😮紫菜爽滑,不過略嫌味精味重🥺.滷水蛋🥚滷得入味😗.芝士奶蓋仙氣火龍果茶(凍)🥤奶蓋香滑濃厚🥛奶香十足,好似雲呢拿味🤔火龍果茶頗甜☺️.夏日水漾鮮果茶(凍)🍹𥚃面真係有好多鮮果肉🍋🍓🫐味道酸酸甜甜,充滿果香👍🏻好fresh💦
早放工去咗「桂花小幸」食個簡單台式晚飯🇹🇼
麻辣紅油水餃🥟水餃餡多juicy😋紅油越食越麻辣🌶
涼拌貓耳朵🐱酸辣惹味,加上大量蒜蓉🧄🍋唔錯😛
紫菜魚丸湯🥣魚丸係花枝丸😮紫菜爽滑,不過略嫌味精味重🥺
滷水蛋🥚滷得入味😗
  • 鹽酥花枝丸
  • 滷水蛋
  • 桂花雞翼
  • 夏日水漾鮮果茶
  • 麻辣紅油水餃
2022-08-18 36 瀏覽
同朋友買完嘢,已經到咗晚飯時間,在附近搵餐廳食飯,我又冇乜特別想食,朋友話想食台灣嘢食,喺呢度我又未食過台灣餐廳,又唔知好唔好,於是我話不如過將軍澳廣場,桂花小幸食馬上搭地鐵去,去到等咗十幾分鐘就可以入坐,點咗鮮茄牛筋牛腩台灣麵(小辣)麻辣牛肚熱拌米線、滷水豬手、黑糖珍珠鮮奶(凍)芝士奶蓋抹茶(凍)之後先去櫃面付款落單,等一會兒飲品就到,芝士奶蓋抹茶,茶味香濃有回甘味加上奶油香滑味道又幾絕配,牛筋冧得嚟還有小小爽脆口感,牛腩外觀原整但食落口入味夠冧無渣,滷水豬手火喉恰到好處,不會太冧有啲咬口,我個人就喜歡,台灣麵有小小彈性鹼水味食唔到,桂花小幸都保持穩定出品水準,唔辜負我專程過嚟食。誠意推介大家食下!
桂花小幸 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖————————————————————————-將軍澳小確幸平時喺講到嗰邊好少走咁遠呢邊搵朋友食飯難得入到嚟將軍澳 原來將軍澳都有桂花 小幸佢哋嘅裝修 設計睇得出放咗唔少心思裏面一啲句子 理念幾好似一個迷你圖書館 而且真係有唔同類型嘅圖書可供閱讀 影相打卡呃到人🤣🙈酥炸雞扒上海麵下午茶抵食 $42又份雞扒上海麵 仲有木tray靚靚囝囝咁樣奉上香芋珍珠奶茶🧋蜂蜜綠茶麻醬雞絲冷麵碎蛋花 辣椒 🌶️麻醬 雞肉絲麻醬愛好者 切勿錯過 桂花雞翼桂花蜜糖好好味 桂花清新嘅果糖味
桂花小幸

麻醬愛好者 切勿錯過

桂花雞翼
桂花蜜糖好好味 桂花清新嘅果糖味

2022-08-18 32 瀏覽
我外勤完順道吃家鄉台灣菜,吃了台式牛腩配肉燥飯,連豆腐及麻辣豬肚絲。牛腩炆法不錯,肉燥飯新鮮熱辣辣!豆腐炆法亦不錯,豬肚絲微辣。配珍珠奶茶,但是要補差額,整體來說,非常有地道。提提大家,以上套餐只限一至五供應。

牛腩炆法不錯,肉燥飯新鮮熱辣辣!

豆腐炆法亦不錯,豬肚絲微辣。

配珍珠奶茶,但是要補差額,

整體來說,非常有地道。

提提大家,以上套餐只限一至五供應。
2022-08-18
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 滷水蛋
  • 滷水豆腐
  • 滷水蛋牛腩滷肉飯
2022-08-16 31 瀏覽
台式餐廳桂花小幸一直想試好耐了!不過經常都非常多人排隊,今日趁早收工就和老公一齊食個早飯。 入面裝修頗別緻,有點像台灣小鎮的車站吧有散點&套餐,總之價錢非常便宜,幾十元就食飽飽的自助下單,食物不一會就上桌了 夏日鮮果茶,味道酸酸甜甜,飲起嚟有幾款果汁嘅味道,入面有檸檬,西瓜&士多啤梨的果肉,好fresh  芝士奶蓋白桃烏龍茶上面層奶蓋濃厚,非常香滑,奶香十足,茶底是白桃烏龍,非常合拍 鹽酥雞扒是散點的,成個頭咁大,一個人是絕對食不完,還是和家人開心分享吧!口感外脆內嫩 三杯雞套餐送清菜一份 三杯雞帶點微辣,香氣逼人非常好下飯 麻辣牛三寶配台灣麵,份量驚人 台灣麵質爽口彈牙,也能好好掛湯,湯底好濃郁牛的鮮味,點上小辣醒胃之餘又能食到當中的原味 牛三寶是指,牛腩,牛筋和牛肚,我最喜歡他們的牛腩,入味之時也非常之腍,真心推介

入面裝修頗別緻,有點像台灣小鎮的車站吧
有散點&套餐,總之價錢非常便宜,幾十元就食飽飽的
自助下單,食物不一會就上桌了

芝士奶蓋白桃烏龍茶

三杯雞套餐送清菜一份

三杯雞帶點微辣,香氣逼人非常好下飯

麻辣牛三寶配台灣麵,份量驚人

2022-08-15 156 瀏覽
今日中午去試這間台灣小店,平日中午都要等一等,店舖大量四人座位,埋邊還有二張大枱,可坐六人+,環境算是 okay。叫食物要到收費抬,付款後再落單買食物。原本想試下店舖招牌牛肉麵,最後試咗個新口味秘罈酸菜魚麵,湯味濃郁,魚片大大塊冇骨,份量足夠有餘。另再加小食鹽酥雞扒,味道不錯,香口。加埋鐵觀音珍珠奶茶,茶味龍澳,珍珠彈牙,全部台灣口味,一次過返晒黎。 整體來說算滿意,希望疫情快過去,可以遊走一轉‘真’台灣。
叫食物要到收費抬,付款後再落單買食物。

秘罈酸菜魚麵

鐵觀音珍珠奶茶