2022-10-12
鋪頭位於將軍澳廣場1樓,我大概一點半到,門口已經開始排隊,足見其人氣之高。打開菜單,各種菜品種類豐富,我地兩條友嗌左三盛紅燒牛肉麵,酥炸排骨滷肉飯,番茄湯水餃(細)搭配三碟小食:鹵水豆腐、涼拌黑醋茄子、手拍小黃瓜。鋪頭上菜速度亦好快,紅燒牛肉麵面多料足,好大塊牛肉,入口軟內,有小小辣味,搭配浸滿湯汁既手工麵,非常道地既台灣風味。酥炸排骨滷肉飯係套餐,有一碗滷肉飯、一碟小菜,一塊大排配搭一細碟蘸醬,非常豐盛。滷肉醬味道足,伴米飯入口油香,大大塊排骨外皮酥脆內裡肉嫩多汁,食肉獸表示非常滿足!我同樣特別中意佢間既番茄湯餃,尤其係番茄汁,酸酸甜甜,餃子係白菜豬餃,細份4粒,岩岩好一人兩隻試味。埋單兩人加埋野飲200蚊出頭,CP值非常高,鋪頭裝修同樣簡約乾淨又充滿文青氣息,有好多書畫裝飾,讓人非常放鬆,值得再度幫襯。