2020-12-27
大埔美食五花八門,但新馬菜既選擇唔算多,一於試下呢間果子cafe既lunch啦我地兩個人叫左香茅豬扒湯麵同肉骨茶飯,加$15或者$20就可以配到唔同款式嘅小食,我地加咗香脆吉列蝦同絲網春卷。仲叫咗兩款特飲添,分別係香橙梳打同薄荷青檸梳打。香茅豬扒醃得入味而且肉質鬆軟,唔會太實,麵質係彈牙,湯底唔係味精湯,所以唔會蓋過豬扒嘅味。至於肉骨茶飯,材料好充足,有蛋,豆卜同豬骨。一上菜,已經聞到好香嘅藥材味,一飲落去不得了,係勁濃郁,連粒蛋都入味,豬骨既肉因為熬左一段時間所以好容易拆肉,再配埋飯食,好好味呀炸既小食都係即炸,熱辣辣,仲要香脆,點埋泰式辣醬,係完美嘅配搭兩款特色飲品都係好fresh,唔會死甜,食完炸野,再飲下,簡直係完美嘅ending