2021-09-07
繼上次去左觀塘嘅板神食左個lunch set後,今次再去佢地銅鑼灣嘅旗艦店試下lunch omakase。銅鑼灣嘅旗艦店位置相當大,分開左壽司同鐵板燒section,成個裝修以黑色為主調,比人非常乾淨而高級嘅感覺。 佢地嘅✨特上手握壽司御膳($450)包左沙律前菜、9件壽司、麵豉湯/烏冬、甜品/飲品,以lunch omakase 黎講算係中價位。9件壽司分別係:✨左口魚壽司第一件壽司通常味道會較清淡,師傅將少許青檸汁加左係魚生上作調味,令成個口感更清新。✨雞魚壽司第一次食呢款魚,味道同樣偏淡,慢慢咀嚼下會食到魚生嘅鮮味。✨深海池魚壽司我都幾鍾意嘅一款,鮮甜得黎油份唔會太重,口感偏爽口。✨牡丹蝦壽司新鮮嘅牡丹蝦真係好好味😋味道清甜,口感稠密,非常好味❤️✨赤貝壽司相對頭先果幾款較為清爽嘅一件,赤貝都幾新鮮。✨鰹魚壽司鰹魚壽司偏重口味,魚味突出,上面加左少許姜蔥作調味。✨海膽三文魚子卷海膽同三文魚子都係我嘅最愛❤️雖然我個人偏向分開兩件食,但加埋一齊味道同樣出色。✨炙燒左口魚邊壽司都係我嘅最愛之一,左口魚邊經過炙燒之後油香非常突出,魚油嘅焦香係口腔久久不能散去🤩✨中拖羅壽司最好味嘅通常留係最後
✨左口魚壽司
✨雞魚壽司
第一次食呢款魚,味道同樣偏淡,慢慢咀嚼下會食到魚生嘅鮮味。
✨深海池魚壽司
我都幾鍾意嘅一款,鮮甜得黎油份唔會太重,口感偏爽口。
✨牡丹蝦壽司
新鮮嘅牡丹蝦真係好好味😋味道清甜,口感稠密,非常好味❤️
✨赤貝壽司
相對頭先果幾款較為清爽嘅一件,赤貝都幾新鮮。
✨鰹魚壽司
鰹魚壽司偏重口味,魚味突出,上面加左少許姜蔥作調味。
✨海膽三文魚子卷
✨炙燒左口魚邊壽司
✨中拖羅壽司
最好味嘅通常留係最後❤️呢度嘅中拖非常高質,入口即溶完全冇筋,非常好味😋
整體黎講魚生都非常新鮮,冇邊舊話特別令人失望,壽司飯嘅酸度同魚生嘅鮮味亦做到平衡。雖然其他配菜(e.g.沙律、甜品)唔算話特別impressive, 但我覺得性價比都幾高,值得一試😋