請客食飯,飯後叫餐飲,客人想要凍咖啡,間餐廳話「凍飲加五蚊」,去幫襯得都成千蚊位起跳,你唔好同我喺個客面前講呢啲咁寒酸嘅野啦,真係失禮到暈,你自己收果五蚊都即時降格成茶餐廳啦。均真啲,除咗果5蚊出事之外,環境係招呼客人好選擇,食物都係正常冇出事,係杯送嘅椰油味cocktail 似飲緊確不同太陽油咁,唔啱我口味。

2022-08-10 525 瀏覽
慶祝生日嚟呢到就啱喇2點食仲有8折首先有個welcome drinks 係洛神花呀,酸酸地好開胃頭盤有沙律魚生,極新鮮入正題勁新鮮,龍蝦同鮑魚都仲郁緊㗎同埋個配菜都係勁好味其實全部嘢食都冇乜嘢可以彈,全部都好新鮮,原汁原味得嚟又唔會淡,每一樣嘢食擺得靚,煮得靚A5和牛好厚肉,入口即溶,配個打卡專用包😂正中我心意要讚大廚Marcus 好風趣,全程有表演又煮得好好味,基本上我已經係好唔得閒,又影又欣賞又食😂
慶祝生日嚟呢到就啱喇
2點食仲有8折
首先有個welcome drinks
係洛神花呀,酸酸地好開胃

頭盤有沙律魚生,極新鮮

入正題

勁新鮮,龍蝦同鮑魚都仲郁緊㗎
同埋個配菜都係勁好味

A5和牛好厚肉,入口即溶,配個打卡專用包😂正中我心意
2022-08-05 426 瀏覽
四月時到訪嘅鐵板燒❤️‍🔥整體嚟講無論食物 服務 環境都很不錯 食物精緻 食得又睇得🤣🤣坐鐵板房望住個海食 視覺+味蕾雙重享受🌊😆係生日同紀念日嘅好選擇🎊💖大大粒 好鮮甜☺️鵝肝外脆內軟 夾落mini burger度食 好滿足😆上層係蟹肉+蟹籽 底層係菠菜 整體口感豐富 面頭加上金箔同魚子醬點綴 外貌同味道都攞哂分😆龍蝦好新鮮 肉質結實飽滿 配埋龍蝦膏汁食 龍蝦味十分濃厚🥰入口即溶 但個人嚟講比較中意有肉香 唔太油 所以如果下次去會比較傾向揀薄燒🔥
前菜三點🍅

🦀蟹肉他他
🦞澳洲龍蝦
🍚炒飯 漬物 麵豉湯
2022-07-20 587 瀏覽
今天突然間好想食下鐵板燒,在OpenRice內找到獲得很多好評的板神,首先裝修高檔,地方也非常寛躺,服務員貼心有禮, 廚師即場製作認真,會因應客人嘅口味調配,調味恰到好處,值得推薦
2022-07-19
2022-07-03 686 瀏覽
特別日子想食返啲特別嘢,咁啱大佬話佢未食過鐵板燒,就上網做下資料搜集。見哩間餐廳有Anson Lo加持,環境幾靚,Lunch去仲有折就黎試下。入到餐廳第一個感覺係好高檔,入面分左好多個Area,仲有好多個鐵板Bar枱包廂。睇完Menu揀左個兩位用嘅午市商務鐵板燒套餐配薄燒美國牛肉($1380)。餐入面睇落唔算好多嘢食,師傅會拎哂你嗌嘅海鮮出黎俾你睇同影相先,然後就開始準備食材。🥢前菜係一小碟蜆,食落有少少咸,冇乜特別。🥢沙律有少少驚喜,係菠菜蘋果汁沙律,蘆薈粒上面仲有小魚乾增加口感,整體食落酸酸甜甜,好開胃!🥢刺身三款分別係吞拿魚赤身,牡丹蝦同金槍魚。赤身食落冇筋。牡丹蝦好鮮甜。金槍魚帶住淡淡嘅魚味,估唔到又幾好食。🥢然後就開始入戲肉,首先係南非鮑魚,師傅只係用左好簡單嘅鹽同黑椒調味,仲燒到表面有少少金黃色好吸引,食落好嫩口一啲都唔會熟過頭,調味簡單但可以帶到鮑魚嘅鮮味出黎,好好食呀!🥢食完鮑魚有燒野菜清一清個口嘅味道,有菇、露荀、紅椒同珍珠荀每樣都燒到金黃色,食落係野菜嘅清甜。🥢到本日海鮮係銀鱈魚,都係用牛油、鹽同黑椒就已經夠,好香口,又有魚嘅鮮味。🥢然後到送嘅活龍蝦,特別在師傅用龍

🥢前菜係一小碟蜆,食落有少少咸,冇乜特別。

🥢然後到送嘅活龍蝦,特別在師傅用龍蝦膏整左個汁連埋龍蝦一齊食真係好好食,好香嘅蝦膏唔會蓋過左龍蝦嘅味道,兩樣嘅輔相成,覺得成個餐最好食就係哩個。

🥢第二個戲肉係薄燒美國牛肉,師傅加左一堆炸蒜同蔥用和牛包住,燒完仲放左喺塊印有板神嘅多士上面,用黎影相打咭一流,仲可以幫佢宣傳下間舖!牛肉放左喺多士上面吸左多餘嘅油,食落口冇咁油,而且炸蒜增加左口感同蔥一齊令到個牛冇咁膩。而牛嘅油脂分佈適中,唔會話成啖油或成啖肉,師傅燒到5成熟,肉質一啲都唔韌,唔錯唔錯。

🥢食完一堆重口味嘢,飲返個麵豉湯先。湯加左頭先隻龍蝦嘅頭頭尾尾落去煮,飲落唔係好覺有龍蝦味。

🥢漬物就係青瓜同牛蒡,冇乜特別。最後就係傳說中嘅Anson Lo炒飯,炒飯嘅材料冇乜特別,但就炒得幾乾身,調味都比較啖。

🥢最後嘅甜品係焦糖多士出奇地好食,本身冇乜期待,但食落好香焦糖味,多士外層金黃香脆,入面又好鬆軟,食唔哂個炒飯都要食哩個多士。

🥢除左個餐仲嗌左一杯橙汁($48)同蘋果汁($48),飲落係好似新鮮榨嘅味,有啲意外!

最後埋單兩個人一共$1462,鐵板黎講唔算貴,食材都新鮮,可以再戰!
2022-02-24
2022-07-03 579 瀏覽
餐廳環境雅致寬敞,當日我們還是坐靠窗嘅位置,師傅們為我們席前料理。前菜+刺身:拖羅帆立貝等刺身味道鮮甜,水準之上鐵板:鮑魚燻香有咬口。龍脷柳:外層焦脆,內軟,口感綿滑,可惜略嫌淡味。龍蝦:味道一般沒有特別記憶點。美國薄牛:不錯。炒飯:相當令人失望的炒飯,整體淡而無味。感覺任何其他鐵板燒的炒飯都會比它美味。多士:師傅落咗好多糖,麵包在鐵板上燒得很脆身,感覺不太健康但也沒有特別好味。咖啡蛋糕:還可以。整體而言,整體環境漂亮,但食物缺乏'匠心' ,交功課式流水作業,食class食環境可以嚟呢度,如果要食美味就別來了。但整體性價比是可以的,$1500 兩位lunch, 算Cp 值不錯的了。

前菜+刺身
拖羅帆立貝等刺身味道鮮甜,水準之上

鐵板:
鮑魚燻香有咬口。

龍脷柳:
外層焦脆,內軟,口感綿滑,可惜略嫌淡味。

龍蝦:
味道一般沒有特別記憶點。

美國薄牛:
不錯。

炒飯:

多士:

咖啡蛋糕:
還可以。

2022-06-26
2022-06-26 686 瀏覽
這家是朋友吃過覺得不錯推薦的日式鐵板燒,在香港有三家分店分別位於觀塘、灣仔和銅鑼灣。這次我和朋友預約了位於銅鑼灣信和廣場這家,餐廳很大環境舒適,兩人點了1880hkd的A5和牛午市套餐。包括:沙拉、刺身、鮑魚、龍蝦、是日海鮮、和牛、炒飯、焦糖多士、甜品。海鮮食材很新鮮,鮑魚和龍蝦彈牙爽口、和牛細嫩多汁,最喜歡焦糖多士(太好吃忘了拍照)香脆好吃。餐廳服務不錯還送了免費飲品,整體來說味道不錯,份量也很大,值得推薦
2022-06-07
  • 焦糖多士
已經試過依間鐵板燒好多次🤣 不過有一次係日本師傅serve 驚艷好多!必須分享!而且性價比唔錯 幾岩特別日子慶祝食 仲可以打卡教主同款🤣環境有窗果邊比較開揚, 見到繁忙既紅隧景。另外仲有anson lo同款既包廂, 私隱度好高!仲有led wall會係咁轉背景~師傅圖片呢一個日本師傅手勢勁好, 調味啱啱好, 佢整既過程行雲流水, 完全冇一刻遲疑 勁治癒 (睇vlog有全片!) 同埋好貼心 例如比我地試晒薄燒同厚切牛食物lunch set $380 (2021年) 有鵝肝, 鮑魚, 美國牛肉, 炒飯, 甜品, 焦糖多士, 味噌湯, 茶碗蒸。完全夠晒飽 唯一要彈既係包住鵝肝果個漢堡唔夠脆. 不過最新價錢大家要double check下~

師傅

食物

日本料理是近期人氣鐵板燒專門店,一直想去灣仔店有超美海景的打卡位。但是今年在銅鑼灣旗艦店開業,想著要不來新店試試。店裡非常舒適寬敞,佔地14,000呎,空間感十足,景色看的到紅磡隧道口車水馬龍的樓景。餐廳主要分為5大區域,有鐵板燒區、壽司吧、炭火燒區、Sake Bar,WineRoom,供應鐵板燒、Omakase、壽司、刺身食物。由廚師在你面前炮製優質食材,鐵刀一切,功架十足,配上悅耳的油滋滋聲及香氣,已叫人食慾大增。一邊欣賞廚師靈活的手藝,一邊享受食物的美味,雙重享受。他們的海鮮、和牛,甚至炒飯都很吸引。我們點了3280澳洲和牛套餐,份量真的很足,味道可以說是超級好。套餐包括前菜、時令沙律、時令刺身五款、鐵板燒活南非鮑魚、鐵板燒活龍蝦一隻、肉皿 (澳洲牛肉)炒飯、煮野菜、湯、甜品。海鮮鮑魚真的很新鮮,看著廚師把它切開,再烹飪擺盤,實在太美好了。鮑魚是新鮮的,放在鐵板還鮮活地擺動著。這鮑魚燒完後爽口彈牙,蘸少許鹽吃已經非常鮮美好吃了。鐵板活龍蝦。鮮活的龍蝦甜美彈牙,雪藏貨實在無得比。雖然放上鐵板時已被斬開兩半,但龍蝦爪還是生猛地郁動著;師傅將龍蝦肉煎得金黃後,澆上濃郁的龍蝦膏、龍蝦汁,
店裡非常舒適寬敞,佔地14,000呎,空間感十足,景色看的到紅磡隧道口車水馬龍的樓景。餐廳主要分為5大區域,有鐵板燒區、壽司吧、炭火燒區、Sake Bar,WineRoom,供應鐵板燒、Omakase、壽司刺身食物。
鐵板活龍蝦。鮮活的龍蝦甜美彈牙,雪藏貨實在無得比。雖然放上鐵板時已被斬開兩半,但龍蝦爪還是生猛地郁動著;師傅將龍蝦肉煎得金黃後,澆上濃郁的龍蝦膏、龍蝦汁,再炒呀炒的,讓每塊龍蝦肉都沾滿了醬汁,鮮甜的龍蝦肉更添惹味無可挑剔!
肉皿 (澳洲牛肉)
牛肉薄燒從來都是我最喜愛的鐵板燒項目,今天也不例外,鐵板一燒包住蔥花和蒜片之後,一樣很美味。
兩只超大的虎蝦份量十足。澳洲牛肉真的口感超級好,肥瘦相間的口感一級棒。最後的炒飯我毫不猶豫地說,是我吃過最好吃的炒飯了。看到大廚將飯鋪開,打蛋於飯上面,加入蔥粒、牛肉粒等材料不斷翻炒,至飯粒乾身香噴噴,極好味﹗
最後的甜品是牛油砂糖多士,牛油和砂糖都很快溶掉,師傅不斷將麵包旋轉,讓它吸收牛油砂糖醬,煎得好脆啊!
2022-05-23 699 瀏覽
趁住有午市優惠即刻約朋友撐枱腳!平日1:45後份座有8折,weekend假日個話4人同行仲有半價,真心勁抵食🙋🏻‍♀️廚師會係我地面前即席表演!除左味覺仲有視覺享受🥰我超中意蟹肉他他,個樣好靚,每啖都有蟹肉又鮮甜,刺身都好新鮮,店員仲會教我地食既次序,務求最佳品質。重頭戲係鮑魚同龍蝦,仲識郁架,鮑魚厚肉,唔需要額外調味料已經好好食,好彈牙;龍蝦個汁都蝦膏整出黎,又係啖啖肉。蝦頭會拎去煮湯~燒牛肉入面仲夾左蒜片同蔥,食落去口感好豐富,亦唔怕d牛既油脂搞到個口好膩;炒飯炒到粒粒分明仲要金黃色,我都忍唔到食哂成碗,其他都好飽。但未完架,仲有漬物、蝦頭煮既湯、脆卜卜焦糖多士、蛋糕仔,同埋一杯鹹檸檬湯,檸檬湯好好飲,好想單嗌多杯拎走😂

• 焦糖多士
  • 炒飯
Teppanyaki night trying out this place for the first time. As I walk through the restaurant to my seat… it was an impressively large restaurant for teppanyaki. They had many Teppanyaki tables. The ceiling was high in some rooms creating a dome ambiance. It was definitely a very filling meal but the combination of dishes could be numbered down to make it more refined and engage better quality ingredients. 鐵板燒之夜第一次嘗試這個地方。 當我穿過餐廳到我的座位時……這是一家非常大的鐵板燒餐廳。他們有很多鐵板燒桌子。 一些房間的天花板很高,營造出圓頂的氛圍。這絕對是一頓豐盛的飯菜,但可以減

鐵板燒之夜第一次嘗試這個地方。
這絕對是一頓豐盛的飯菜,但可以減少菜餚的組合,使其更精緻,並採用更優質的食材

Service/服務 👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻

Pros
1. Spacious corridors, have rooms of different sizes for private gatherings
2. Renovation is modern Japanese style
3. Taste is decent but can definitely improve. Food was over cooked and seasoning can improve.
1. 寬敞的走廊,有大小不一的房間供私人聚會使用
2.裝修是現代日式風格
3.味道不錯,但絕對可以改善。 食物煮過熟了,調味料可以改善。

Cons
1. The seats could have been quite spacious but the restaurant decided to optimise the space. 14 seats were set up in the room we sat at but it could have been a lot more spacious if cut down to 10 seats.
2. Great improvement for service needed. The restaurant made effort to augment the experience but still far from achieving the goal. Servers were inexperienced, don’t know what they are serving, lacks knowledge and serving etiquette.

1. 座位本來可以很寬敞,但餐廳決定優化空間。 我們坐的房間裡設置了 14 個座位,但如果減少到 10 個座位,它會更寬敞。
2. 服務有很大空間去改進。 餐廳努力增加體驗,但仍遠未達到目標。 服務員經驗不足,不認識食物類別及名稱,缺乏知識和服務禮儀。
2022-05-20
今晚同公司同事食飯慶祝,上一星期book左枱留左deposit。事前電話有講過今晚有劏魚活動有特別餐,但一黎到話電話2千幾兩位個餐無左,要事前訂。。。。我真係第一次聽平果個餐係要事前訂,仲要本身都比左deposit。。。。。我地當場呆左坐係度,星期五一大班人,仲要出面落到狗屎咁大雨,今鋪係迫上梁山,焗食3千幾兩位嘅餐。。。。野食味道賣相各樣係唔差,但係無啦啦無得揀,焗食貴個餐,成餐真係頂住頂住希望餐廳下次真係講番清楚,可能係誤會,但個銷售手法咁樣其實會搞到啲客唔開心,比得起係一個問題,有無得揀係另一個問題。

論性價比,這間鐵板燒餐廳算可以。食物質素也不錯。但我從來沒有試過,竟然在吃了一半的時候,他們接了另一“大客”的生意,讓我們在吃完龍蝦後不斷等,直至廚師把另一個外賣客的三千元套餐煮完才繼續招呼我們。今天我們訂了13:45的枱;我們早了一點到,最後卻等到13:55才有枱。吃了一半廚師開始煮外賣客的套餐,阻了我們時間,卻又竟然在15:00便趕我埋單。以一間高級的鐵板燒餐廳而言,這間餐廳的服務態度完全不能接受。建議大家不想一肚子氣的話便不要來幫襯。

2022-05-07 441 瀏覽
開放堂食了,太好了而家出街食飯約人都方便了,可以4人一齊食今次約到腳終於食到呢間必食LIST最近有8折優惠,商務午餐平均一人只要$620左右~但要提早預訂,好FULL,由其派了消費券後好多人出黎豪食今次店家既優惠係8折午餐包括了日式風味沙律,牛肉一份,牛肉蛋炒飯一份,最值就係可以食得到鮑魚一隻和龍蝦先食沙律,夠新鮮清爽,再黎食多一份青瓜切粒伴麵醬粒廚師會介紹每一款菜式,例如係新鮮鮑魚,今日用咩蔬菜蟹肉他他份量超大,放滿蟹肉好鮮味,墊底係菜味道好夾食完前菜就準備好炒鮑魚龍蝦,可以欣賞新鮮煮法,即時係鐵板上煎拆炒再淋上醬汁龍蝦係鮮味彈牙,配埋佢自家醬汁食,味道好突出之餘仲食到醬汁既濃郁另外鮑魚切片上,食得方便最後最後,佢既甜品係蛋糕一件,完美結尾平均消費$630板神鉄板燒日本料理 (信和廣場) 銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖
開放堂食了,太好了而家出街食飯約人都方便了,可以4人一齊食
今次約到腳終於食到呢間必食LIST
最近有8折優惠,商務午餐平均一人只要$620左右~
但要提早預訂,好FULL,由其派了消費券後好多人出黎豪食
今次店家既優惠係8折午餐
先食沙律,夠新鮮清爽,再黎食多一份青瓜切粒伴麵醬粒
廚師會介紹每一款菜式,例如係新鮮鮑魚,今日用咩蔬菜
蟹肉他他份量超大,放滿蟹肉好鮮味,墊底係菜味道好夾
另外鮑魚切片上,食得方便
最後最後,佢既甜品係蛋糕一件,完美結尾
平均消費$630

板神鉄板燒日本料理 (信和廣場)
銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:原來人氣鐵板燒專門店係銅鑼灣開左旗艦店全場佔地14,000呎空間感十足,充滿時尚感嘅設計,簡約而典雅旗艦店分為五大區鐵板區,炭火燒區,壽司區,Sake Bar,Wine Room鐵板區內的每張座位都可見到鐵板師傅即場炮製鐵板燒睇完表演即場食最新鮮嘅料理,真係ᴄʜɪʟʟ!最緊係連教主ᴀɴsᴏɴ ʟᴏ都有去棒場架!.最新優惠:凡惠顧午市商務鐵板燒套餐($1380起)星期一至五1:45PM後入座即享有八折優惠 + 送鐵板燒活龍蝦假日或公眾假期第二份午市商務鐵板燒套餐起有半價優惠(只適用於四人同行).◈ 前菜。沙律。ᴡᴇʟʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ未坐定就有sᴜʀᴘʀɪsᴇ⚗︎·̫⚗︎店員先送上每人一杯ᴡᴇʟʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ任選一款揀左鹽檸檬ᴛᴏɴɪᴄ ᴡᴀᴛᴇʀ淡淡嘅檸檬甜,飲落好ғʀᴇsʜ沙律係香新魚仔配波菜蘋果沙律汁而前菜係南彎漬青魚同蟹肉他他特別讚下蟹肉他他每啖入口都食到三種層次感一層菠菜,一層蟹肉沙律,一層魚籽口感綿密帶點清新更有蟹肉同魚籽添加層次感.◈ 刺身三款間白魚:鮮美爽口吞拿魚:油脂分佈均勻,入口即化帶子:肉質彈牙爽口,味道甘
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
原來人氣鐵板燒專門店係銅鑼灣開左旗艦店
全場佔地14,000呎
空間感十足,充滿時尚感嘅設計,簡約而典雅
旗艦店分為五大區
鐵板區內的每張座位都可見到
鐵板師傅即場炮製鐵板燒
睇完表演即場食最新鮮嘅料理,真係ᴄʜɪʟʟ!
最緊係連教主ᴀɴsᴏɴ ʟᴏ都有去棒場架!

最新優惠:
凡惠顧午市商務鐵板燒套餐($1380起)
星期一至五1:45PM後入座
即享有八折優惠 + 送鐵板燒活龍蝦
假日或公眾假期
第二份午市商務鐵板燒套餐起
有半價優惠(只適用於四人同行)

◈ 前菜。沙律。ᴡᴇʟʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ
未坐定就有sᴜʀᴘʀɪsᴇ⚗︎·̫⚗︎
店員先送上每人一杯ᴡᴇʟʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ
ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ任選一款
揀左鹽檸檬ᴛᴏɴɪᴄ ᴡᴀᴛᴇʀ
淡淡嘅檸檬甜,飲落好ғʀᴇsʜ
沙律係香新魚仔配波菜蘋果沙律汁
而前菜係南彎漬青魚同蟹肉他他
特別讚下蟹肉他他
每啖入口都食到三種層次感
一層菠菜,一層蟹肉沙律,一層魚籽
口感綿密帶點清新
更有蟹肉同魚籽添加層次感

刺身三款
間白魚:鮮美爽口
吞拿魚:油脂分佈均勻,入口即化
帶子:肉質彈牙爽口,味道甘甜

◈ 南非鮑魚。本日海鮮。季節野菜
一開始師父sʜᴏᴡ下同介紹返將會食的海鮮
D海鮮勁新鮮,隻隻都好生猛,仲郁郁下架!
南非鮑魚肉厚彈牙,食得出嘅新鮮感
最ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ嘅食法就係吾洗加任何調味料
淡淡嘅鮮香加上牛油香已足夠
而龍蝦會切成兩邊
肉身會繼續燒製
龍蝦頭會拎入去廚房熬制麵豉湯
龍蝦肉吸收哂牛油香同龍蝦膏嘅精華
柒上金黃色嘅龍蝦肉,肉嫩彈牙又爽口
濃厚嘅龍蝦膏香,真係一流
另外有三款調味料可以沾下
有麵豉醬,岩鹽,海鮮醬(辣)
最後食埋紅椒,筍,香菇同粟米芯
Bᴀʟᴀɴᴄᴇ下油膩感

◈ 鐵板燒牛肉
8成熟嘅薄燒牛肉
濃郁嘅牛肉香,入口軟嫩
底下嘅麵包盡吸多餘脂

◈ 炒飯
雖然只係簡單的牛肉粒,蔥花,蛋炒飯
但粒粒分明,最緊要係鑊香十足
可以請師父加多ᴅ蔥花,更香口

◈ 漬物。麵豉湯
青瓜牛榜,龍蝦麵豉湯
用左龍蝦熬制嘅麵豉湯,果然鮮味香濃
甜品
最後每人一塊焦香多士,勁鬆化
甜品可選咖啡/士多啤梨蛋卷
午餐