2009-08-06
松菱我黎啦!第一道菜是清新爽脆既雜菜沙律,菜~新鮮得很,紅蘿蔔咬落lok lok聲,一聽就知道新鮮到不得了!之後廚師燒既大蝦上碟啦!啖啖肉,好有燒烤味道,廚師幫我地一邊燒一邊拆殼,連蝦內的腸也切出來,蝦身乾淨非常!接著有燒三文魚肉,哇!燒得好靚呀!輕輕烤過的三文魚扒,皮脆鮮嫩,切開仍可睇到七八成熟左右,啖啖三文魚鮮味。帶子也燒好了上碟,肉質鮮甜。Wowoooww.... ..... 薄片牛肉 ~ 大家都在等待它呢!廚師煎牛既手法純熟,薄薄的牛塊包裏著香蒜片和香葱. 味道呢 ~ 肉質軟腍,香口惹味,但可惜它的牛味給香蒜cover了!!隨後輪到日本和牛, 入口有溶化感覺, 好Juicy!兩者牛牛比較,我喜歡juicy和牛,但我就鍾意夾入薄片牛牛內的饀料!不過,這些饀料蓋晒了牛牛的味道!所以還是淨食牛塊比較好啲!!宜家才上麵豉湯 ... ... 開始飽飽 ... 材料十足(相對其他日本料理店)。廚師再黎表演炒飯,熟練的手法,炒呀炒呀!把一碗"冷飯"加入日本和牛粒粒、雜菜碎,仲有三隻旦旦... ... 幾分鍾完成,飯粒炒得很乾身充滿和牛味!這是本人今個月第一碗飯啊!已有八成飽添!仲有碟炒芽菜
帶子也燒好了上碟,肉質鮮甜。
隨後輪到日本和牛, 入口有溶化感覺, 好Juicy!
已有八成飽添!仲有碟炒芽菜... .... 努力密密食!
最後當然是甜品,我揀了豆腐旦糕,why? 原因是其他地方甚少供應豆腐cake!一定要試試!豆腐香滑,但食落有點兒似溫尼拿味!?!