2012-01-07
雜誌成日見到某某富商,某某富豪幫襯既日式鐵板燒"松菱", 今日終於可以一試, 知道這裡晚餐要double价錢, 我地d small potatos 就緊係揀午餐最化算, 又適逢冬至Team Lunch, 就豪一豪佢在這聚餐.已知這裡很旺場, 預早於十二月初訂枱一到步櫃檯姐姐就安排我地坐在bar枱既coner 位, 位置偏入但有少少私人空間, 可以大伙兒傾計, 正!我地每人獲發一件圍巾及一份meun, 最後決定3份梅+1份竹(竹只多了燒魚+燒海老/帆立貝), 牛要切粒上, 3個飯1個麵.主理師傅打完招呼後就開始施展運身解數製作我地既big lunch, 沒食都興奮. 雖然唔係第一次食鐵板燒, 但係第一次坐定定睇師傅表現. 前菜 - 日式沙律燒魚+帆立貝(與同事share各半份) - 因我唔食魚, 但來到點都要試吓, 魚皮燒的香脆, 魚肉剛好唔o鞋, 但我都覺得有d腥. 帆立貝很厚肉, 外脆內軟, 很甜, 好味!米國牛(七成熟) - 牛煮法有兩種(切粒/薄片), 我揀咗切粒配蒜片上, 外面脆口, 但肉汁較少, 牛味較淡, 如我不是牛魔王就ok. 份量大, 一個人食都好飽.炒飯/炒麵各半份
已知這裡很旺場, 預早於十二月初訂枱
炒飯/炒麵各半份 - 炒飯一粒粒, 有少少飯焦(唔係濃), 配菜有大量蔥花, 雞蛋, 牛肉粒, 加日式醬油一齊炒, 飽都繼續. 炒麵配以椰菜,芽菜,甜豉油同炒, 好好味!
牛奶布甸 - 是日甜品, 布甸香渭不過甜, 是整餐既完美收筆.
很滿足的一餐, 下次要試燒牛薄片.