2014-11-23
最近試緊銅鑼灣區內日式嘅鐵板燒、燒烤、爐端燒、串燒等香口嘢,又係整緊自娛性質嘅排行榜。寫呢篇嘅時候,鐵板燒已經試咗和三昧、花盃、鉄人旨花、松菱、莊煮,未有機會去埋鐵板燒雪舟。松菱屬名牌老店,好多師傅出身自呢度仲自立門戶水準頗高(如莊煮),心裡著實有啲期望。室內裝潢富麗氣派,完全係大戶人家格調。同靚女友人C各自叫咗竹餐。沙律尚算新鮮,但切工感覺有啲粗糙,且食材好普通質素。煎三文魚外皮香脆另上,半生熟嘅肉幾嫰滑。大蝦係雪藏貨好唔新鮮有啲霉削。牛肉叫咗厚、薄,但唔知係店員聽錯定師傅拿捏生熟嘅技巧未到火喉,medium rare嚟到變medium well,我都食熟嘅,但靚女友人C就好失望。薄燒生熟度拿捏準成,入面嘅䓤蒜調味恰當唔需要點醬極好味👍。配碟嘅蒜片好脆身,坊間少見😙。蝦頭因食材質素關係當然唔好味。麵豉湯、送飯嘅漬物亦係正常質素。炒飯一啖鹹一啖明顯係兜唔勻,而且啲蛋唔係細碎均勻分佈/包住飯有啲好大嚿,飯粒都乾爽但唔覺得係好靚嘅日本米。炒麵係全餐最惡毒-似關西燒味但爆鹹到根本食唔到。綠茶紅豆糕外型美觀食落唔太甜但兩種味都幾夾。炒雜菜正常。成餐飯啲嘢食上得好快,由坐低到離座約一小時,以鐵板
啲嘢食分兩個師傅煮-好明顯係A師傅serve到中途另一邊嘅食客到咗要從頭開始兼且叫嘅係較貴嘅松餐,於是就交波比B師傅由燒牛接手,而後者功力應稍遜致生熟鹹淡拿捏不當。比較細心係起初係淡味綠茶奉客,到最後變咗味道稍重嘅玄米茶。
一出到去忍唔住去就近嘅便利店買咗罐可樂解味精😵