2004-11-13
今晚manager 請食飯以慰勞個幾月嘅 辛勞. 我哋一行五人抱住任食同好食心態一試(之前有同事話好食). 要讚: 1. 南瓜天婦羅, 正!2. 炸蠔, 掂!3. 豆腐, 正!要鬧:1. 食物等好埋先到, 尤以串燒同炸物, 起碼等15 分鐘以上. 一時上得好快, 一落單就有, 一時就等完再等, 仲要追先有.2. 嘢食好普通, 唔太新鮮, 海膽刺身嚟到已經啡啡黃黃(唔同新鮮個種黃); 三文魚同吞拿魚好霉.3. 最出名串燒都係好好好普通, 一d 都唔特別. 串燒極乾得嚇死人.4. 食物款式少, 比起大久保只係$138 任食放題, 佢分分鐘款式得人哋一半, 刺身同壽司仲要得幾款揀(6-7款)5. 成日滴水落我同事個頭! 地下又濕, 差d 跣底個客6. Discount: 之前book 枱問有咩discount, 答到唔清唔楚- onecard 本來有折又話冇. 去到門口見到onecard logo 問有冇折佢先答你有85折. *****最離譜事件*****埋單時,我哋再問一位本來好好態度, 略帶鄉音嘅 女侍應阿青有咩card 有discount. 本來佢話只得匯豐同citiban
要讚:
1. 南瓜天婦羅, 正!
2. 炸蠔, 掂!
3. 豆腐, 正!
要鬧:
5. 成日滴水落我同事個頭! 地下又濕, 差d 跣底個客
*****最離譜事件*****
埋單時,我哋再問一位本來好好態度, 略帶鄉音嘅 女侍應阿青有咩card 有discount. 本來佢話只得匯豐同citibank 有85折. 我哋咪問佢話因為見到問口onecard 有logo, 係咪都有85折, 佢話冇咗好耐; 但聽到我哋話cashier 話有85折時, 又改口話有. 之後我地只係再問吓會唔會兩張card 同用, 會有折上折, 個女侍應阿青居然帶笑爆粗: 五九折! 之後立即走人唔再係我哋範圍出現.
呢一下我哋簡直晴天霹靂: 點會係金鐘呢個地方, 食完200 幾蚊唔多抵嘅日本自助餐, 問有咩card 有discount 後, 俾人爆粗話自己!!!!!
我哋立即搵個高級d 嘅理論, 佢幫我哋去埋單後, 轉頭問我哋係邊個講, 我哋形容過後, 佢話要我哋認人. 兩個高級d 嘅叫咗幾個女侍應俾我哋認, 我哋再三形容女侍應阿青外貎後, 旁邊一個女侍應立即講出阿青, 個兩個高級嘅, 立刻安排阿青同老闆到嚟認人. 女侍應阿青依然"笑面迎人"問我哋咩事, 係咪有誤會. 我哋就原裝版本係佢同老闆面前講一次, 女侍應阿青依然笑面話自己只係講咗 85 折! 我哋同老闆理論, 老闆竟然力撐, 話知道阿青有鄉音, 已經試過好幾次令人誤會, 唔係首犯, 已經話過佢, 今次會俾warning letter, 但我哋點做就由得我哋; 但當我哋問到點解句句唔講, 唔話73 或64 折, 偏要講59 折時, 老闆居然答: 係囉, 唔明點解, 真係都唔明點解, 可能係佢d 鄉音啦! 有冇搞錯!!!! 85 同59 兩個音差咁遠, 咩鄉下可以講到歪成咁咁離譜!!!! 我哋成枱 5 個人, 唔同通屈一個女侍應? 阿青仲係我哋同老闆理論時走開做自己嘢!
最後我哋埋單走, 個老闆只係好細好細聲話代阿青say sorry, 之後又立即消失. 最後係要勞煩之前個兩位高級少少嘅係咁講對唔住. 女侍應阿青由此至終都未有悔意, 亦未曾同我哋道歉!
本來我哋開開心心食餐飯慰勞自己, 睇過d 食評話呢度好食, service 又好. 估唔到最後係中環呢個地方, 會遇到d 咁差劣嘅服務態度. 究竟老闆有冇諗過要再培訓女侍應阿青, 或係, 佢根本就唔明劉德華同旅發局一直所推廣嘅 "好客之度"?