2009-08-21 9 瀏覽
之前有同事黎食過, 話唔錯, 於是尋晚兩個好友黎試試無可否認,刺身選擇小炸物大部份不錯,個人偏愛蝦天婦羅卜卜脆好好味燒牛舌夠香,羊架有羊味不過嫌少少蘇店員主動介紹點菜單上沒有的美極焗三文魚好滑好好味還有大部份食物都唔錯,不能盡介紹環境麻麻地,坐近門口三個人好熱好熱最後不能不讚佢的服務態度一流我生日店員揾個壽飽來點咗枝蠟燭係上面,好Q好開心值得推介的一間店
之前有同事黎食過, 話唔錯, 於是尋晚兩個好友黎試試
無可否認,刺身選擇小
炸物大部份不錯,個人偏愛蝦天婦羅卜卜脆好好味
燒牛舌夠香,羊架有羊味不過嫌少少蘇
店員主動介紹點菜單上沒有的美極焗三文魚好滑好好味
還有大部份食物都唔錯,不能盡介紹
環境麻麻地,坐近門口三個人好熱好熱
最後不能不讚佢的服務態度一流
我生日店員揾個壽飽來點咗枝蠟燭係上面,好Q好開心
值得推介的一間店
2009-08-20
2009-08-19 11 瀏覽
好好食喎..食幾日睇d食評..麻麻地..真係好驚....但去度真係好好..首先...服務分面一流..一去到我地張台係最入面...但係唔會無人理...成日有人走入來service我地...仲勁幫我地換碟...一有空碟..就走入來收走.....第二...刺身方面...三文魚好新鮮..好肥美..切得好厚..正....lee間好..有我最喜歡的刺身魷魚...仲有個可以推介..叫馬刀貝(好爽), 居酒屋d三文魚差好遠.第三...就係d串燒..先前d 食評話好燶..唔好食...今次就o岩o岩好..完全冇問題..好好食.仲有個係燒三文魚..原來d紙係冇架..(自己要另外叫)正.. 芝麻雞翼真係ok喎...之前諗住雞翼唔會有咩特別,但食左之後真係覺得好好食....第四...係飲品..有熱有凍...又有d特別d野飲,,又有啤酒..o岩晒各人需要..第五..好少地方有雪糕任食...lee間就有四種味任食..好好食...菠蘿雪糕裏面係有菠蘿架...值得一試...湯呀..豆腐果d一d都唔差...咪好似平時食咁...都ok呀..
好好食喎..食幾日睇d食評..麻麻地..真係好驚....
但去度真係好好..

扇貝
2009-08-19
扇貝
  • 三文魚..雪糕
我老死介紹,佢去過幾次,話有個廚師叫跟本英俊好好玩,好攪笑,啲食物都好得,我又鍾意食日本嘢,所以生日就去試下囉!我哋一共九男女幫襯,好遲先訂位,但係佢哋都好盡力幫我地留位,因為那日都好滿,所以我們8點鐘就要埋單,還番個位俾訂咗位的客人。做生意就梗係想番多轉枱 o架啦,將就下又有咩所謂吖!最緊要大家都開心,係咪?嗰日都係坐八人枱,但係我地九個人坐都好 ok 呀,可能我地比較瘦啦,唔係好覺逼喎!你去飲茶好多時8個人,都係俾6人枱你 o架了,冇枱都冇計 o架,覺得唔合理未走人囉,等你做少9 個人生意未仲好,駛咩勞氣唧?俾我條氣唔順,我寧願拉隊去食麥記呀,費事同人嘈,攪到我個 image 差哂,唔值吖!其實百零蚊有72幾款食物都好抵 o架了,話哂都係日本嘢吖,我去水車屋加埋都要二百多蚊,都冇咁多嘢食呀!啲魚生好新鮮,雖然係大路菜式,你俾個百鬆啲蚊,無理由想人俾 toro 俾你下嘛?食人隻車咩?我仲覺得佢啲食物好食過水車屋添。啲雞翼超好食;羊扒又唔 so;個炸三文魚皮超薄,超香脆,又唔油,簡直係實力之作;個魚湯好鮮味;有好多餐廳 o既麵豉湯都校得好咸,佢地就調校得啱啱好;最好就係包飲品,好多放題

啲魚生好新鮮,雖然係大路菜式,你俾個百鬆啲蚊,無理由想人俾 toro 俾你下嘛?食人隻車咩?我仲覺得佢啲食物好食過水車屋添。啲雞翼超好食;羊扒又唔 so;個炸三文魚皮超薄,超香脆,又唔油,簡直係實力之作;個魚湯好鮮味;有好多餐廳 o既麵豉湯都校得好咸,佢地就調校得啱啱好;最好就係包飲品,好多放題都唔包 o架,我最鍾意薑母茶,好夠薑,仲有隻酸酸地 o既,唔記得係咩添!

呀跟本英俊仲周不時囉啲好嘢俾我哋食,又整咗幾杯好靚 o既雪糕俾我地食,又好玩,又講得笑,第一次見你都好似好熟咁。你可能唔接受佢 o既待客之道,但係人哋都係搵兩餐啫,大家笑下未幾好,駛咩咁認真吖?又唔叫你同佢做人世,講下笑下又多個朋友,幾好吖!佢叫英俊,我未叫美麗囉!

其實除咗阿英俊哥之外,其他啲侍應哥哥都好 helpful 同好有禮貌o架,,不過要體諒佢哋好忙,有時唔可以即時回應到你。都係一句啦,大家體諒下,個世界就開心啲,祥和啲,唔係去食咩都唔會滿意 o架了!
下個星期我哋九男女又去了,大家都唔好咁執著,就大家都開心 o架了!
話哂係得奬 o既舖頭,唔會差得去邊 o既,如果唔係都唔會咁多人讚好,咁多人幫口啦!

2009-06-10
生日
  • 魚湯,燒雞翼,羊扒,炸魚皮,魚生
2009-08-10 17 瀏覽
擒日一行9個人7:40pm到呢間食...一入到去先發現比張8人枱我地..咁就梗係即刻出聲啦,點知,個個侍應都叫我地"將就"下,坐迫d沙發位..之後就走左去,大佬..一邊迫5個大人,點迫呀..再同佢理論,一時又話等人地走左加枱比我地,嘩,玩咩..放題食到10點, 邊有人食食下走呀..仲有..結果真係有人走,都係唔肯加番張枱比我地...梗係質問班侍應啦...擺到明就唔想加比我地啦....講咩大話o者...點知有個係廚房走出o黎o既大叔仲大大聲咁話,佢地唔會再加枱比我地,話其他人訂左枱..聽到真係火都o黎埋..我地夠一個禮拜前訂左位啦..一早訂左9位,訂枱時你都冇話要我地坐8人枱,而家即係焗我地坐o者,你試下叫3個人坐2人枱,睇下有冇人肯"將就"o丫....又抑或我9個人坐8人枱的話,叫佢收我8個人錢得唔得o丫....個呀叔仲衰衰格咁話,如果我地而家走,仲有大把人即刻入o黎潻,一聽到仲火滾明明係佢自己諗住慳張2人枱,可以拍埋其他枱變4人枱做多枱生意,就要我地迫埋一齊,我地唔肯,佢仲大聲懶巴閉嘈多兩嘈...乜火都o黎齊..而家佢即係盤"pair"...最後有個係門口安排坐位o既人(看似經理).
嘈多兩嘈...乜火都o黎齊..而家佢即係盤"pair"...最後有個係門口安排坐位o既人(看似經理)..唯有入o黎同我地講唔好意思,結果都有加枱比我地,但係已經成肚火...
係咁都搞左幾個字...都已經8點幾..係咪都要加枱比我地..就唔好咁頂撞我地啦...我地都係客o黎架...今時今日咁o既服務態度真係唔要得啦...呀叔..快d問下劉華點先係服務態度..去再培訓一下啦!!!

雖然成肚氣..都要食架..因為今次其實係同2個friends慶祝生日,咁就叫野食啦...點知.."lai"野...都已經對"放題"冇乜期望架啦...但都估唔到..得3張紙..(見附圖)一張係"一品料理",一張係"串燒",最後一張係"刺身",但係3張紙夾埋都係得72樣食物..無錯係72樣..仲係冬菇,栗米呢d..cheap野都係分開叫..成兩樣野...不知所謂..又難食...d刺身濕pat pat....d拉麵又無味..又無野選擇..大佬..你都收人$178一個人o丫...仲未計加一...都有番d正常野比人食下o丫...唉....不過我地都係冒住食物中毒o既危險食埋落去....最頂唔順o既係..個廚房呀叔仲懶Q咁四圍同d客so so...唉...d野食普通成咁...就算你再送幾多豆腐花..d客都唔會返轉頭啦...當然我地都唔希罕佢送d百福豆腐花..而佢亦都無送比我地...不過奉勸大家千祈唔好去呢d..咁差服務態度o既食店食野喇...費事食到成肚氣...!!!
差....超鹹o既麵豉湯..鹹到吞唔落..
2009-08-07
生日
  • 無...不籍得再去!!
2009-08-07 18 瀏覽
六月期間本人在這裡己寫食評投訴這店極力介紹我來到這店的朋友,先前說話句句都強烈地維護美男廚房朋友唯一解釋當時的食物水準確實特別差了而我都係忍不到食物太差,曾經寫一次所述投訴食評上次因為主要投訴串燒,因而餃子雞翼的事只是輕輕帶過當給它多一次機會,不作投訴,不了了之見到還有食評投訴關於餃子雞翼感事態嚴重,什可容許持續因此仗義執言,口誅筆伐,也是推己為人發生在五月某一日,許多食評朋友同樣地投訴這個五月又說招牌芝麻雞翼十分掂,佢地講對不起,沒有貨,送給餃子雞翼,全完兩回事我講述完全兩回事的意思 ,當時我們柯打芝麻雞翼,但只是給餃子雞翼而三次也是燒過火,噯,簡直令我瞠目結舌,極之焦黑,睜大眼睛說不出話來msm868描寫成非洲雞翼,我同意是最貼切的字眼重要係用一個細碗裝住,很奇怪,我曾經作出投訴美男廚房它解釋是鹵水有問題,天哪,第一次遇到這荒誕不經的解釋*誅心之論誰不懂,避開我講的東西*就能一了百了這話真係可以置身事外,完全不需負責任喇撫心自問既然知道了有問題何解還要給我們吃等同發現奶粉有毒仍舊繼續給人吃同樣地我們見到附近有一枱都點了餃子雞翼真係非常核突雖然沒有投訴,留意他們根本沒有吃餃子雞翼,也
六月期間本人在這裡己寫食評投訴這店
極力介紹我來到這店的朋友,先前說話句句都強烈地維護美男廚房
朋友唯一解釋當時的食物水準確實特別差了
而我都係忍不到食物太差,曾經寫一次所述投訴食評
上次因為主要投訴串燒,因而餃子雞翼的事只是輕輕帶過
當給它多一次機會,不作投訴,不了了之
見到還有食評投訴關於餃子雞翼
感事態嚴重,什可容許持續
因此仗義執言,口誅筆伐,也是推己為人

發生在五月某一日,許多食評朋友同樣地投訴這個五月
msm868描寫成非洲雞翼,我同意是最貼切的字眼
重要係用一個細碗裝住,很奇怪,我曾經作出投訴
*誅心之論誰不懂,避開我講的東西*就能一了百了
這話真係可以置身事外,完全不需負責任喇
撫心自問既然知道了有問題何解還要給我們吃
等同發現奶粉有毒仍舊繼續給人吃
同樣地我們見到附近有一枱都點了餃子雞翼真係非常核突
雖然沒有投訴,留意他們根本沒有吃餃子雞翼,也許怕吃後要入醫院囉

最近見到戀愛貓貓食評餃子雞翼有問題,她的姐姐說非常失敗
負責人仍陳腔濫調是鹵水有問題
見到gtii888留言他說:下.咁都係理由& amp; lt; br>他又說知道有問題確實是不可能給予任何人吃

還有五月初,本人曾經來食放題,雖然區區一餐一百幾十元的飯,亦已經投訴過
無獨有偶最近一班朋友講開曾經前我兩天來到過食放題
已經向工作人員投訴過餃子雞翼燒得焦黑
本人比較他們遲兩天來食放題,完全一樣餃子雞翼焦黑
這樣食物有害健康的,竟然還因循苟且,好像你死你事
曾經看見到許多食評人投訴,其他的瑣事不要講
非常多篇的投訴是說食物炸過火,又話黑,又話濃,又話焦
焦濃食物是有毒的,不明曉為什麼還要給人吃,真的不可以視同兒戲,後果可大可少

人可以犯錯,但是不可犯同一個錯,前車之鑑,前人的失敗,可作為後人的借鏡
今天又看見到食評人投訴這些事,千夫所指, 歷歷在目,灸手可熱,不勝枚舉
哎,太令人失望,犯錯之事已經前有古人,為什麼還後有來者

如此不顧店名譽的行為實在甚差,是可悲的
之前我聽朋友同openrice講述好多美男廚房令人滿意的評價
朋友還要放它在九層天高的
現在本人對這店或美男廚房的評價已經大大打折扣了*已經0分*

完全千真萬確,亦胸無城府.是非曲直,不言而喻
*這個並非食評,只是我個人意見供大家參考.以發人深省*

以上照片當日一起吃放題朋友郵寄給我.這是我當晚五月三號食放題的照片沒有誹謗
2009-08-05 3 瀏覽
我們兩個多月沒有去松屋,因為見到很多食評講關於松屋然而很多食評所講,明顯食物水準質素實在差了在我心底彷彿感到一陣感慨.百般無奈真是一言難盡最先和HOHEY睇見食評傳說中講美男廚房焗三文魚出名好味所以我們專登去試下,我和HOHEY曾經亦是他的狂熱愛好者我們在openrice最優秀咀開飯熱店也曾經支持投票開始食物保持很好水準,也曾經介紹許多的朋友到來不知為何,看到水準一路一路差情況如下五月相約幾個朋友1.炸蠔炸到乾身, 記得再先前四月有一次來,我曾經提及意見給他們可是今天還是無變的,炸到很乾2.餃子雞翼炸到簡直是不知所謂,和上述的食評所形容漆黑完全沒有錯同樣地我亦曾經題醒他們,奇怪,我已經有投訴,它們同樣給我漆黑雞翼3.order炒什菜,冬菇金菇都無,加左d問它們職員亦話唔知咩野裡頭全冇味道,沒有鑊氣,好像是先浸熟後用鑊再煎,賣相仲差過屋企自己炒4.六個人order燒靖魚.拿出來好細片又求其用一個細小圓形碗裝上SIZE(1吋x1吋)側端又乾又硬又漆黑,側端的一邊檸檬SIZE同一樣大小詢問它們.門面說話大片會浪費,可叫多兩片5.如此細片,隨後order過一次,今次ORDER全部填寫6分你們看
我們兩個多月沒有去松屋,因為見到很多食評講關於松屋
然而很多食評所講,明顯食物水準質素實在差了

在我心底彷彿感到一陣感慨.百般無奈真是一言難盡
最先和HOHEY睇見食評傳說中講美男廚房焗三文魚出名好味
所以我們專登去試下,我和HOHEY曾經亦是他的狂熱愛好者
我們在openrice最優秀咀開飯熱店也曾經支持投票
開始食物保持很好水準,也曾經介紹許多的朋友到來
不知為何,看到水準一路一路差

情況如下五月相約幾個朋友
可是今天還是無變的,炸到很乾
詢問它們.門面說話大片會浪費,可叫多兩片
你們看拿出來.求求其幾種魚擺上一碟
哎雖然食buffet成碟是頭頭尾尾的魚.睇見都唔開胃

我以前曾經向它致以示意,儘管是意見接受,然而一切照舊
我們認識英俊成年,感到服務滿意那是另外一回事
儘管服務好還服務好,食物劣還食物劣
實在感到可惜,今次是我考慮良久才給的喊面

看見是頭頭尾尾
乾乾乾乾唔明他們怎給人吃
求其碗裝上六個人燒靖魚.SIZE(1吋x1吋)
2009-07-21
聽個同事話呢間野幾好食, 於是黎試下~刺身: 尚可, 三文魚都OK新鮮, 鮑色好似罐頭螺咁, "魚立"魚有d腥。羊扒: 因為我唔食羊, 所以只叫左1隻比我bf, 但佢話唔好食, 只咬了一啖~ 串燒:大蔥豬肉都OK, 豬肉夠淋亦都香口, 大蔥鴨肉有d"鞋", 雞翼唔夠味及太乾。天婦羅蝦: 蝦肉爽口, 但冇蝦味。炸蠔: 咬落去全部係炸粉, 隻蠔一d都唔新鮮, 乾身兼勁細隻。 扇貝: 我地冇叫, 唔知係咪送o既, 夾起時已經勁多油, 放落口全口係油, 面頭仲有d"黑蚊蚊"o既野, 冇食到芝麻雞翼: 呢隻雞翼係咁多樣野最好食, 好食過串燒雞翼, 起碼唔會乾及唔會冇味~金菇牛肉卷, 一般。燒蝦: 燒得都幾香口, 但蝦肉有d"梅", 不過都可以接受。
聽個同事話呢間野幾好食, 於是黎試下~

天婦羅蝦: 蝦肉爽口, 但冇蝦味。

金菇牛肉卷, 一般。

三文魚、立魚、劍魚腩、
羊扒
燒蝦
2009-07-19
  • 芝麻雞翼
2009-07-20 16 瀏覽
i went there for dinner last week. and i was not expecting much since i know how it is with all you can eat japanese buffets. But this one took me by surprise. the range of sashimi was not the biggest but at least everything was fresh and they will give you as much as you write down. Not like some other ones that will give you only 5 pieces no matter what number you write down.The hand roll was also good because the seaweed was still crunchy because in a lot of the other places they pre-make the
The hand roll was also good because the seaweed was still crunchy because in a lot of the other places they pre-make them and so the seaweed is already stale and soggy by the time it reaches the tables.
The tempura and skewers were also good. and the range was nice. they even had prawn and they were not those tiny ones but the regular size ones. not bad.
Also, they have 2 spealities in the shop. The deep fried salmon skin and a maggie salmon. Those two things are SO SO SO good! so must try them when u are there.
The food also came really fast, so they are not trying to stall time. and peopel were friendly and would answer you when u ask them something.
I think overall, this restaurant is very decent for the price they are charging.
  • deep fried salmon skin
7月14日與友人一起到尖沙咀.友人最喜愛日本料理,原想到金田食日本放題,誰知一定要booking才可以.最後找到大吉,又是要booking才可以.我記起尖沙咀是有松屋的,抱著一線希望打去松屋詢問一下.由於我與友人都不熟悉尖沙咀地段,所以我順道問問他們怎樣才去到.記得接聽的員工十分有禮貌.她很有耐心地教我們怎樣走過去.但對於我們這兩個路痴來說,不要說用口述吧...就連對著地圖也不知道怎麼走.我們走到他們所述的街名後,又再致電給他們,差不多花了他們十多分鐘時間吧.但他們不但沒有不耐煩的語氣,還叫多位熟悉尖沙咀地段的同事解答我們的難題.真的十分佩服他們的專業精神.花了很多時間,終於找到松屋.一進去已經有侍應帶我們到座位.一坐下已經點了很多食物,不到一會就陸續呈上了食物.三文魚沒有雪藏味而且切得挺厚的.天婦羅的粉都不太多,剛剛好的.炒雜菜亦十分美味,炸豪有點過了火,吃下去外層有少少焦濃味.芝麻雞翼十分鬆軟..沒錯,是用鬆軟來形容,咬下去的感覺很像麵包,與一般的雞翼非常不同,外脆內軟,十分可口,超值得一試.有一個好像是叫做海鮮卷,最外那層真的十分脆口.就我一個人已吃了三卷.很多串燒都不錯,豬大腸
7月14日與友人一起到尖沙咀.
最後找到大吉,又是要booking才可以.
我記起尖沙咀是有松屋的,抱著一線希望打去松屋詢問一下.
記得接聽的員工十分有禮貌.她很有耐心地教我們怎樣走過去.
真的十分佩服他們的專業精神.
花了很多時間,終於找到松屋.一進去已經有侍應帶我們到座位.
一坐下已經點了很多食物,不到一會就陸續呈上了食物.
三文魚沒有雪藏味而且切得挺厚的.
天婦羅的粉都不太多,剛剛好的.
炒雜菜亦十分美味,
炸豪有點過了火,吃下去外層有少少焦濃味.
與一般的雞翼非常不同,外脆內軟,十分可口,超值得一試.
很多串燒都不錯,豬大腸外層特別脆,亦是不錯的.
但牛舌就較為遜色,硬了一點.
還有個凍豆腐,我朋友很愛吃這個,她說很香豆味,但我比較愛吃炸豆腐多一點..

金菇牛肉卷味道好像怪怪的,可能是與我平時吃的味道很不一樣.
侍應收碟的速度亦很快.
而飲品方面亦是任飲的,我點了蘋果綠茶,十分清新的味道.
還有橙汁,不是粉達,是粒粒橙汁來的.
還有熱飲...我點了ginger tea.
還有很多飲品,記性不好,不能盡錄.
最後,不能不提雪糕吧!
我點了綠茶雪糕和菠蘿雪糕.
很香濃的綠茶味,而且菠蘿味的雪糕有菠蘿粒.
而友人就點了芝麻雪糕.
我與友人都吃得太飽了,大家都捧腹而回.
所以還有很多東西是未嘗試的,其他的留待網友發掘吧!
2009-07-14
2009-07-14 2 瀏覽
儘管這是幾個星期前發生的事,實在離哂譜,令人一肚氣之後同朋友談論我既經歷時,原來佢都曾經同一遭遇,於是不平則鳴,不吐不快特出此篇文章,現在讓我娓娓道來整個的過程抒發心頭之憤,亦是不爭的事實,絕無誇張,持平報道,不偏不倚第一先講,那天來到這裡,一坐下最出名的招牌菜芝麻雞翼竟然無貨都算啦,但是變左非洲雞翼,賣相難看, 本來難看也無所謂咦,不對勁,其實係炸過龍,變左嚴重焦濃既雞翼它的強項蝦天婦羅水準一般,又講味道有幾驚為天人,這種水準隨處皆是唯一可取食評所講羊扒還可以,未係最好食,嚴格地說是應有的水準雞翼其實都係一般,唔算突出十分行貨,無想像中咁好食但是曾經有D羊扒,雞翼在三分鐘內奉上,暖暖的,極度懷疑羊扒早已煮好其次串燒仲衰你睇好Q微型仲係好肉酸個種,完全冇果種好食既感覺網上還有川流不息的人去讚賞出名的牛脷,連續2次叫,嘩,見到係好唔惦果種雞脾茹,沒有下面食評家kkcha n所講菇身厚肉 ,又話有兩大舊可是與事實相反,得薄薄一片喔,我個一元硬幣面積差不多大其他的,哎,不要講了,同之前留言嘅食評家都差唔多同場加映 I am not lonely看到隔離檯吃某一的食物聽到它們不滿發牢騷隨即召老
儘管這是幾個星期前發生的事,實在離哂譜,令人一肚氣
特出此篇文章,現在讓我娓娓道來整個的過程
抒發心頭之憤,亦是不爭的事實,絕無誇張,持平報道,不偏不倚

都算啦,但是變左非洲雞翼,賣相難看, 本來難看也無所謂
咦,不對勁,其實係炸過龍,變左嚴重焦濃既雞翼
雞翼其實都係一般,唔算突出十分行貨,無想像中咁好食
可是與事實相反,得薄薄一片喔,我個一元硬幣面積差不多大
其他的,哎,不要講了,同之前留言嘅食評家都差唔多

同場加映 I am not lonely
看到隔離檯吃某一的食物聽到它們不滿發牢騷
隨即召老細來展示給他看,之後老板來拿走
我地都好明白及了解隔離檯的投訴,我地諗下老細點樣讓自己抽身而出
後來老細回來只懂說不好意思,幾盞鬼叫人地食焗三文魚(實是牛頭不對馬嘴)
送香檳更是不在話下,又送生日卡等等,另外我們亦有香檳.焗三文魚送
這檯可能係熟客.先前被老細他的生日卡和幽默用語所化解
也許當時大家一樣也尷尬,瞧他們的模樣,是感百般無奈又不好意思投訴,但心中卻不爽
一浪接一浪 One more again
實在一波未平一波又起,不只是我們兩檯客對它抱怨
聽到後面客人的食物亦都感到不滿
老細左右兩難答又死,唔答死,又當然又少不了這一招送東西(相當荒謬的)
真是叫人匪夷所思,它們背後動員這麼多人力物力,由洗碗直到老細
見到這樣的食物,已經有人抱怨作出投訴.還可給人吃,是否有點過份呢
今日之事,其數可見也,則可惡,也令吾等所氣憤
怎會視而不見,見而不知,知而不改
食物做得好是廚師對食物的尊重,用心去做為甚麼做不到

唯一在松屋感到服務人員態度幾好,不要為此過份驚喜,待人如己是正常人要做的事
服務做得好是餐廳對客人的尊重,其實這是食店應有的原則和態度

很久之前聽過其大名,無數的朋友慕名而去,咁大名氣,不知出名在那,或許香港人的羊群文化
大家請想想我這番心底話,已經不可以縱容自己客氣地說"劣"字
請各位回應下你哋的遭遇給大家” 分享” 亦給予賜教
雞翼真係太過份可
焦濃既,,劣
薄到透明看見支竹籤
2009-07-07 4 瀏覽
五月姐姐生日,所以一齊去松屋食buffet興祝當時滿座,我地要坐著路口位首先特別一提.根本英俊先生態度非常好,坐落時先幫我地預備一盤刺身,好正姐姐生日他送我地一支香檳,因為我地唔喝得酒,他就送給是他自己私人的一瓶雞骨茶同送左一幅畫比我地,他的畫寫下祝福姐姐生日大??,我們感謝這份心意當晚傾得好開心,重主動請我們食芝士蒸扇貝,焗三文,搞到我地食得勁開心至於食物方面:我地兩次來到沒有我最愛之一芝麻雞翼換左餃子雞亦最初第一次餃子雞亦來到我地好愕然望落去極其焦黑,隨後一個員工見到已經拿走就係呢個時候.我哋因為坐較近cashier位置,姐姐聽到它們講緊乜留神聽到根本英俊同他們員工在爭端.討論餃子雞亦焦黑因為鹵水的問題之後根本英俊來解釋,確實雞亦黑是鹵水問題最後還不錯,它們換個兩隻新的餃子雞亦表皮香脆,是金黃色,比之前好上百倍然而第二次再order時,d餃子雞亦恢復原狀同樣極其焦黑,姐姐說非常失敗此外D炸蠔,蠔味濃郁,卻是炸過火又乾又硬我最愛的串燒許多縮左水,滋味大失原意,不是太出色講真吃任食知道質素不能同日本料理相比既串燒同專門店當然有一段距離la但是我既至愛羊扒,雞翼,雞軟骨好味呢度總體叫做及
五月姐姐生日,所以一齊去松屋食buffet興祝
當時滿座,我地要坐著路口位

之後根本英俊來解釋,確實雞亦黑是鹵水問題
此外D炸蠔,蠔味濃郁,卻是炸過火又乾又硬
我最愛的串燒許多縮左水,滋味大失原意,不是太出色
講真吃任食知道質素不能同日本料理相比既
串燒同專門店當然有一段距離la
但是我既至愛羊扒,雞翼,雞軟骨好味
呢度總體叫做及格
餃子雞亦炸蠔有問題
餃子雞亦炸蠔有問題
2009-07-02 11 瀏覽
未食之前上黎睇到大家食評都唔差, 所以好放心去食.環境ok, 坐位都唔會太逼,D侍應態度亦都好親切.坐低冇耐, 傳說中既"美男廚房"就黎問我地要唔要美極三文魚,我有做功課當然知道呢味菜, 仲點埋三文魚皮,三文魚皮好似薯片咁鹹鹹脆脆幾好食,美極三文魚就真係正到極, 夠味又嫩滑, 正正正!!!刺身都夠新鮮, 不過唔夠串燒正,去其他日本放題店食既串燒都過乾,呢度就唔會, 真係食到停唔到口.炸物亦都ok, 唔會炸到乾晒,炸得最好食生蠔, 入口仲好鮮嫩.雖然佢冇其他放題店食品多元化,但勝在好用心去做, 串燒好出色,令人忘記魚生刺身既存在,比起其他只係魚生刺身好食既店特別好多,一定會回頭再回頭.而且店內氣氛真係好好, 大家都食得好開心, 我一定會再幫襯.仲有一定記得全店至靚仔既"美男廚房"!!!
未食之前上黎睇到大家食評都唔差, 所以好放心去食.
環境ok, 坐位都唔會太逼,
D侍應態度亦都好親切.
我有做功課當然知道呢味菜, 仲點埋三文魚皮,
三文魚皮好似薯片咁鹹鹹脆脆幾好食,
美極三文魚就真係正到極, 夠味又嫩滑, 正正正!!!

刺身都夠新鮮, 不過唔夠串燒正,
去其他日本放題店食既串燒都過乾,
呢度就唔會, 真係食到停唔到口.

炸物亦都ok, 唔會炸到乾晒,
炸得最好食生蠔, 入口仲好鮮嫩.

雖然佢冇其他放題店食品多元化,
但勝在好用心去做, 串燒好出色,
令人忘記魚生刺身既存在,
比起其他只係魚生刺身好食既店特別好多,
一定會回頭再回頭.
而且店內氣氛真係好好,
大家都食得好開心, 我一定會再幫襯.

仲有一定記得全店至靚仔既"美男廚房"!!!
2009-07-01
  • 美極三文魚
2009-06-26 1 瀏覽
昨晚同11位朋友吃放題。雖VIP房已給人訂了,但安排的座位不算迫,尚可接受。我們全部都是第一次黎。因飲品免費,我們平均每人都飲了2-3杯,另Order熱清酒。串燒種類很多,味道不俗,好適合送啤酒。全晚吃了很多。最好吃的是燒雞脾菇,很juicy!魚生較遲送上,要追單,份量可以。但不算出色。手卷比壽司好,紫菜仍脆。服務態度真算不俗,換碟密,亦會主動問有沒有溜單。最攪笑是我們問為何沒有焗三文魚皮和美極三文魚吃時,經理哥哥問立即我們從那裡知道這兩個食物,我們答在OPEN RICE網頁看過,經理哥哥好快特別安排整給我們吃,重要是由美男廚房親自出來解釋美極三文魚的做法,招呼我們,幾鬼驚喜,美極三文魚真很滑,非常好吃,值得推介。焗三文魚皮若可加一些淮鹽更適合送酒。以二佰元budget來說,value for money, 值得再來!

2009-06-25
  • 燒雞脾菇
  • 美極三文魚
  • 手卷
竹屋光顧過好幾次,反而是openrice獲獎食肆之一的姊妹店松屋沒到過,今晚便和家人去了。日式放題竟然有歡樂時光時段17:30-19:30,而且索價只需$133+10%真的很便宜...還有openrice的$10現金券補助...勁抵丫!...我們來的時候門外下著雨粉,看看錶已是17:35分...進門一刻,領位的哥哥趨前呼著歡迎光臨。由於我早有訂座,我們很快被安排坐在收銀附近的檯子...松屋有飲品紙1小張,內容比竹屋多了粒粒橙汁(取代橙汁汽水)、凍芒果紅茶、凍蘋果綠茶及凍/熱紫蘇梅(取代凍/熱菊花蜂蜜)等...以下是我們點了的免費飲品。凍芒果紅茶----第一次好有芒果味,encore就無乜味。凍甘桔檸檬蜂蜜----不算甜,飲唔到甘桔酸味。凍蘋果綠茶----好有青蘋果味。粒粒橙汁----陳奕迅廣告,唔使介紹。這裡可以點罐裝麒麟啤酒的....我卻叫了2罐百事,一盒維他綠茶。放題食品紙3大張及雪糕紙1小張,內容跟竹屋好像沒多大分別。麵豉湯----無乜豆腐同海帶,味道一般。中華沙律----好細兜,味道一般,當伴菜食就啱啱好。三文魚----唔錯,係尾輪切得細粒。吞拿魚----第一次唔新鮮,第二次有

凍芒果紅茶----第一次好有芒果味,encore就無乜味。
凍甘桔檸檬蜂蜜----不算甜,飲唔到甘桔酸味。
凍蘋果綠茶----好有青蘋果味。
粒粒橙汁----陳奕迅廣告,唔使介紹。

放題食品紙3大張及雪糕紙1小張,內容跟竹屋好像沒多大分別。
麵豉湯----無乜豆腐同海帶,味道一般。
中華沙律----好細兜,味道一般,當伴菜食就啱啱好。
三文魚----唔錯,係尾輪切得細粒。
吞拿魚----第一次唔新鮮,第二次有霉味感覺,要吐返出來。

魷魚----切得好細塊,無乜口感。

馬刀貝、鮑片----幾爽口。
甜蝦壽司----啲甜蝦好正,飯團唔實好易散。

八爪魚壽司----八爪魚唔夠新鮮,有乾水跡象。

鰻魚手卷----唔係我食,無意見。
金菇牛肉卷----好食,可以再encore。

蝦天婦羅----3~4吋鮮炸長蝦,係尾輪炸粉厚啲。

炸芝麻雞翼----本身唔錯,係無竹屋整得咁好味。
雞軟骨----夠椒鹽味,可惜太細粒。
燒牛脷----香夾好味,不過幾熱氣。
燒羊扒----有誠意,皮脆肉香鮮嫩多汁拍得住竹屋。

燒蕃薯----紫芯蕃薯,肯定夠甜。
燒粟米----普通。
燒雞腎----唔太乾,一般。
墨魚丸串----無乜特別。
豬大腸----燒熟就算,淋上泰式雞醬;我諗猛火燒到脆身會好食啲。
章魚小丸子----淋照燒汁,小朋友食品。
多春魚----無份食,無意見。

又係食雪糕時間...芝麻、綠茶、紅豆及菠蘿總共四款,我地全部每個試勻晒。
四款都好食,菠蘿食到菠蘿粒,紅豆更加好味添。

後記----
特別一提,有食家稱之為"美男廚房"的服務員哥哥,他非常熱心介紹拿手自家製食品;包括焗三文魚
及焗三文魚皮
,這些都是自選食物單內無的,我在此和家人衷心感謝:「 好好味,very good!...」。

其他服務員幾合作,對我張檯收碟換碟都好快。

唯一在松屋感到遺憾的,是我的檯旁僅有一盞璧燈照明,搞得我的食照黑麻麻,很後悔沒轉坐位呢!...
尖沙咀松屋日本料理
松屋日本料理焗美極三文魚
松屋日本料理焗魚皮
尖沙咀松屋日本料理放題餐單
2009-06-15
$126.3 (晚餐)
尖沙咀松屋日本料理
松屋日本料理什錦刺身
松屋日本料理什錦壽司
松屋日本料理芝麻雞翼
松屋日本料理炸蝦天婦羅
松屋日本料理焗美極三文魚
松屋日本料理焗魚皮
尖沙咀松屋日本料理放題餐單
  • 燒羊扒、焗三文魚、焗三文魚皮、炸芝麻雞翼、蝦天婦羅、燒牛脷、金菇牛肉卷、甜蝦壽司
係幾個星期前友人推薦此店,並且鄭重聲名這裡是一間串燒專門店服務OK既,知我第一次來,主動詳細說明怎樣點菜,好細心咁講點樣寫紙叫野食食物就..... 第一朋友說sashimi好新鮮真係好新鮮,但是魚生得幾種,甜蝦,八爪魚亦無,師傅的砌法不是太美觀切到又細塊又薄,好似驚死你會食得多咁又說芝麻雞翼十分掂,佢地講對不起,沒有貨,送給窩貼雞翼,全完兩回事朋友又說佢地魚湯鮮,佢地又講對不起,剛剛送完冷豆腐完全不凍,跟常溫差不多,並且沒有給薑容調味最重要朋友說明這兒推薦主打串燒但串燒簡直係垃圾,求其燒兩野就俾你,又唔好味又細串,不用吃,看上去知道全完是敗筆掙得粟米,蕃薯,車厘茄,雞翼,墨魚丸等等價廉貨又容易飽滯就大大舊雞翼,味道可以,但是大路料,平平無奇雞軟骨,望落去乾乾地,味道可以翠玉瓜,有兩舊大大舊,夠厚幾爽口最好雞比姑,幾香,菇身大隻厚肉,同樣有兩舊大大舊,有口感抵讚冬菇,哼,是下價貨.菇身薄薄兩片的冬菇仔,無一點冬菇味,得醬油味蔥豬肉,望落去已經大打折扣喇.超迷你,蔥切開一半豬肉薄薄細塊的兩片,燒得過火,差勁得不能再差勁雞腎,乾晒柴,咬時沒有外脆內軟感覺,缺少雞腎香味4個字-差差差差 大吹大
係幾個星期前友人推薦此店,並且鄭重聲名這裡是一間串燒專門店
食物就.....

第一朋友說sashimi好新鮮
切到又細塊又薄,好似驚死你會食得多咁
朋友又說佢地魚湯鮮,佢地又講對不起,剛剛送完
冷豆腐完全不凍,跟常溫差不多,並且沒有給薑容調味

最重要朋友說明這兒推薦主打串燒
雞翼,味道可以,但是大路料,平平無奇
雞軟骨,望落去乾乾地,味道可以
翠玉瓜,有兩舊大大舊,夠厚幾爽口
蔥豬肉,望落去已經大打折扣喇.超迷你,蔥切開一半
豬肉薄薄細塊的兩片,燒得過火,差勁得不能再差勁
大吹大擂的牛舌,極其袖珍且超短,薄薄的數片,完全吃不到那種油甘
更談不上友人所說什麼肉汁豐富,什麼爽口
朋友諗住叫多幾次補番數,太天真啦
佢地會好醒目地cut你單你狂追佢地單呢?
佢地咪即刻say sorry,話可能漏左單,佢會幫你跟
跟住等等等等就影都無埋,你追多幾次都夠鐘要走啦

我想是將價就貨,所以刻意切細的手段.
老實講,我想這裡是外行,基本的知識不懂
製造燒物材料太稀薄,變得失去食物靈魂.並且失去爐端燒風味
更享受不到新鮮食物本身那種獨有的味道和氣息
奇怪為什麼叫串燒專門店,不可思議的