東歐餐廳

Ivan The Kozak
生日都不忘寫Openrice!!生日緊係要做定reserch揀一間喜歡又有特色嘅餐廳!去唔到旅行,揀東歐餐廳最起碼可以食到環境,但野食同樣正正子紅菜頭湯煲到爛紅菜頭完全無哂菜腥味,仲有令人想一飲再飲感覺,要預備大胃王試盡美食,飲啖湯先開波就最好不過!醃鯡魚拌洋蔥同係西歐食個款著名鯡魚非常相近!記得一口挾洋蔥同魚塊一齊食更惹味!海鮮蘑菇卷炸得好香,算係開胃小吃!友人略嫌似潮州粉果,我就覺得係足料嘅中式熱版炸海鮮卷豬肉餃夠地道同正宗!因為皮係略厚同豬肉味道重!所以同平常食的當然有所不同,可以一試!蘋果燴鴨胸先講個三大塊蘋果半碟,每位女伴都讚不絕口,差啲唔夠分鴨胸一早切好晒,一有人夾起就會發出香濃嘅鴨肉味,感覺係食緊厚切扁皮鴨,加埋自家製紅莓/莓醬汁,啱啱好中和左嗰份紅肉味!個人來講幾喜歡過醬汁酥皮燴牛肉店員將酥皮切開分碟上,方便客人食用。牛肉唔係炆到最最軟熟,有少少口感,加大左粒薯仔,當然非常合配,略嫌有少少太重香料味。蜜糖蛋糕鍾意口感重嘅朋友可以試吓,入面重料合桃,每層甜甜的蜜糖,幾特別!最最緊要係呢度食到份香港人應有良知!同靚女侍應真係好靚好靚,識講流利廣東話,係「廣東話」,係真香港人

紅菜頭湯

醃鯡魚拌洋蔥

海鮮蘑菇卷

豬肉餃

蘋果燴鴨胸
先講個三大塊蘋果半碟,每位女伴都讚不絕口,差啲唔夠分

酥皮燴牛肉

蜜糖蛋糕

最最緊要係呢度食到份香港人應有良知!同靚女侍應真係好靚好靚
,識講流利廣東話,係「廣東話」,係真香港人💪🏻🐷❤️HK我今個生日又過得好特別同開心喇 ?
要兩個月前訂位的東歐餐廳, 早已是紅得不能再紅.如果給我揀多次,我會每人叫一份芝士牛脷,就可以埋單了🤭每一台都要點的基輔雞扒,說心裏話,雞胸終究是雞胸.有得揀,我都係想食返隻雞脾🤪火焰豬肋骨, 萬般的失望! 本來好地地的一碟餸,因為要有舞台效果,淋上了酒再點火.這種做法,時間不夠長, 酒精沒有揮發掉,一吃下去, 苦味全部走出來🤮個人認為,難食是一回事,苦味卻是一個mistake.不過最後不得不讚的是頭盤中的芝士牛脷!牛脷做得很冧,也有脂肪位.配上嫩滑的芝士醬汁,入口非常和諧.芝士醬汁也不算濃,恰到好處.😊如果還有下次的話,我會叫兩個芝士牛脷就夠了!想必會更滿足☺️我把我的花藝和美食結合, 希望有人會懂得欣賞🍷🥂

要兩個月前訂位的東歐餐廳,
早已是紅得不能再紅.
如果給我揀多次,
我會每人叫一份芝士牛脷,
就可以埋單了🤭

每一台都要點的基輔雞扒,
說心裏話,
雞胸終究是雞胸.
有得揀,
我都係想食返隻雞脾🤪

火焰豬肋骨,
萬般的失望!
本來好地地的一碟餸,
因為要有舞台效果,
淋上了酒再點火.
這種做法,
時間不夠長, 酒精沒有揮發掉,
一吃下去, 苦味全部走出來🤮
個人認為,
難食是一回事,
苦味卻是一個mistake.

不過最後不得不讚的是頭盤中的芝士牛脷!
牛脷做得很冧,
也有脂肪位.
配上嫩滑的芝士醬汁,
入口非常和諧.
芝士醬汁也不算濃,
恰到好處.😊

如果還有下次的話,
我會叫兩個芝士牛脷就夠了!
想必會更滿足☺️

我把我的花藝和美食結合,
希望有人會懂得欣賞🍷🥂

2020-07-07
2020-07-14 210 瀏覽
同朋友聚會 揀左食呢間東歐菜💛之前都未試過食東歐菜 所好好期待 *紅菜頭湯 入面有好多料 飲落都清甜*紅菜頭沙律入邊有魚 配合埋紅菜頭會有魚油味*煙三文魚配多士 中規中矩 *兔肉 一上枱超香 食落好似雞肉 有小小肉騷味 *蘑菇雞卷 入面好香濃而且穌皮好脆*芝士雞卷 芝士味唔夠出呢 但好香脆!*羊髀 聞落超級騷 未食之前好驚 但好彩食落又唔算好大浸肉騷味 反而幾香!*蜂蜜蛋糕 好香合桃味有啲似拿破崙嘅感覺 如果有興趣嘅朋友記住要book定枱啦!
同朋友聚會 揀左食呢間東歐菜💛
之前都未試過食東歐菜 所好好期待
*紅菜頭湯 入面有好多料 飲落都清甜
*紅菜頭沙律入邊有魚 配合埋紅菜頭會有魚油味
*煙三文魚配多士 中規中矩
*兔肉 一上枱超香 食落好似雞肉 有小小肉騷味
*蘑菇雞卷 入面好香濃而且穌皮好脆
*芝士雞卷 芝士味唔夠出呢 但好香脆!
*蜂蜜蛋糕 好香合桃味有啲似拿破崙嘅感覺
如果有興趣嘅朋友記住要book定枱啦!
2020-07-07 1957 瀏覽
食物85分,環境80分,服務80分。唔少人睇完YellopenRice都想黎試。搞到book位都要預早一個月book⭐️環境佈置以紅色為主,吊燈及裝飾都有用心。佢揀左啲啱香港人口味菜式入menu,唔洗擔心唔啱胃口。.🔸正宗烏克蘭羅宋湯($68)好足料,甜甜地,用紅菜頭及其他蔬菜餚製,中間落左啲酸忌廉調味。.🔸烏茲別克牛肉湯($68)湯較淡味,有紅黃椒,薯仔,蕃茄,冇乜特別,但要特別講塊牛好稔。.🔸招牌芝士焗牛脷盅($98)上面有塊酥皮,實啲硬身啲,有別於平時酥皮湯果塊。店員會幫你剪開成小塊,盛著牛脷一起吃。牛脷非常稔,芝士可以拉絲,但芝士味唔濃。.🔸馳名基輔炸雞扒($188)炸雞切開,兩端都好痴皮,但中間皮肉有啲分離。雞肉唔會好乾,點磨菇汁食,好香,好吸引。配埋自製炸薯片,有口感,好香脆。.🔸地道香燒豬肋骨($198)最有睇頭既火魔豬肋骨,係你面前熊熊火光。肉都係非常稔,唔韌唔痴牙。但個人唔鐘意個味,可能落太多酒,好苦。.🔸傳統磨菇薯仔餃子($88)入面有好大陣burger入面啲酸瓜味,我自己唔鐘意食酸瓜,所以唔鐘意。.🔸烏克蘭風味蜂蜜蛋糕($88)生日佢可以係碟寫Happy Birth
食物85分,環境80分,服務80分。
唔少人睇完YellopenRice都想黎試。
搞到book位都要預早一個月book⭐️
環境佈置以紅色為主,吊燈及裝飾都有用心。
佢揀左啲啱香港人口味菜式入menu,唔洗擔心唔啱胃口。

🔸正宗烏克蘭羅宋湯($68)
好足料,甜甜地,用紅菜頭及其他蔬菜餚製,
中間落左啲酸忌廉調味。
正宗烏克蘭羅宋湯

🔸烏茲別克牛肉湯($68)
湯較淡味,有紅黃椒,薯仔,蕃茄,
冇乜特別,但要特別講塊牛好稔。
烏茲別克牛肉湯

🔸招牌芝士焗牛脷盅($98)
上面有塊酥皮,實啲硬身啲,有別於平時酥皮湯果塊。
店員會幫你剪開成小塊,盛著牛脷一起吃。
牛脷非常稔,芝士可以拉絲,但芝士味唔濃。
招牌芝士焗牛脷盅

🔸馳名基輔炸雞扒($188)
炸雞切開,兩端都好痴皮,但中間皮肉有啲分離。
雞肉唔會好乾,點磨菇汁食,好香,好吸引。
配埋自製炸薯片,有口感,好香脆。
馳名基輔炸雞扒

🔸地道香燒豬肋骨($198)
最有睇頭既火魔豬肋骨,係你面前熊熊火光。
肉都係非常稔,唔韌唔痴牙。
但個人唔鐘意個味,可能落太多酒,好苦。
地道香燒豬肋骨

🔸傳統磨菇薯仔餃子($88)
入面有好大陣burger入面啲酸瓜味,
我自己唔鐘意食酸瓜,所以唔鐘意。
傳統磨菇薯仔餃子

🔸烏克蘭風味蜂蜜蛋糕($88)
生日佢可以係碟寫Happy Birthday仲有蠟燭添。
蛋糕面有好多核桃,四周圍淋左啲蜜糖,不錯。
烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
2020-06-30
慶祝紀念
生日
烏茲別克牛肉湯
烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
今日嚟到呢間係中環區好出名嘅東歐餐廳,呢間餐廳係專食烏克蘭菜,係咪未食過呢?但想食都認真唔易,食平日夜晚都要接近成個月之前book,認真誇張🤦‍♀️🤦‍♀️一入到去環境好靚,忍唔住影多幾張相,好似去左東歐咁😍😍如果拎左佢哋嘅某社交平台就送vodka 一杯👍🏻👍🏻先黎碗正宗羅宋湯,入面有大量紅菜頭同有成舊sour cream,同平時港式羅宋湯好唔同,但好好飲,黎到唔可以錯過另外就係呢個牛脷盅,個酥皮比較硬身,似餅乾配以芝士牛脷又好好食,芝士味好香好濃,牛脷又大大舊,好厚身,黎到必食跟住就到主菜,燉兔肉,兔肉好嫩滑,唔會太un,配菜同汁好creamy,值得留意個底仲有大量既意粉,意粉吸曬肉汁好好食,但要注意就係呢度嘅主菜都真係比較大碟,叫既時候要小心d😂😂最後叫多個甜品收尾,士多啤梨🍓醬好味好濃,唔係得個甜字,雲呢拿雪糕又好滑好好食👍🏻👍🏻,黎到都值得一試👍🏻
一入到去環境好靚,忍唔住影多幾張相,好似去左東歐咁😍😍

如果拎左佢哋嘅某社交平台就送vodka 一杯👍🏻👍🏻

招牌芝士焗牛脷盅

另外就係呢個牛脷盅,個酥皮比較硬身,似餅乾

俄國炆兔肉

俄國炆兔肉
2020-07-04 350 瀏覽
呢一間好出名嘅東歐餐廳位於大館附近都係因為杜汶澤介紹我先至識食呢一間餐廳同埋都係一位難求 基本上你而家去book都係book一個月或者兩個月之後我就係早咗成個幾兩個月先book到晚飯時間裝修亦都非常之東歐雖然我未去過烏克蘭但係亦都比到好烏克蘭嘅感覺我 首先叫咗個羅宋湯嚟飲 紅菜頭嘅味好多基本上同香港餐廳飲到嗰啲羅宋湯個味道差好遠飲完先發覺原來羅宋湯係咁樣嘅 係清甜而唔係香港餐廳嗰啲酸酸辣辣嘅感覺前菜叫咗呢一個酥皮芝士焗牛舌價錢好似係$100樓下但係份量好多基本上係食極都仲有 牛舌覺得好腍好透 芝士味亦都好足夠有邪惡拉絲嘅效果呢個餸唔錯幾好味😋然後叫咗招牌之一嘅基輔雞扒配薯菜雞扒係炸嘅切開中間會流出一啲唔知係芝士定係牛油食落口亦都非常Juice薯片應該係用薯仔切出嚟一片片炸因為食落去嘅口感係同一般薯片唔同呢個招牌菜幾特別值得大家試吓然後食咗鹿肉 因為烏克蘭係比較寒冷食鹿肉會比較暖身 所以烏克蘭人好鍾意食鹿肉為食既局長又點可以錯過呢就帶咗一份嚟試吓 調味唔錯亦都煮到好腍 其實鹿肉食落去有啲似牛腩所以我覺得開一間清湯鹿肉香港都應該有得做最後叫咗一個烏克蘭芝士蛋糕賣相好好但我唔太識欣賞 整體係
呢一間好出名嘅東歐餐廳位於大館附近

整體係好好食嘅我都推薦大家嚟試吓呢一間餐廳
牛舌
基輔雞扒
2020-07-04 312 瀏覽
第一次去這間餐廳。入到去感覺唔錯,服務好好,坐低左好快就有人serve你。我哋叫咗都好幾個dishes 嘅,原來出餸好快,會建議大家唔好一次過點晒你想食嘅嘢,續啲續啲嗌會好啲!我預訂咗一個月,好難至book到位!一定會再去嘅餐廳,今次會預早好多去book位。下次要試個豬肋骨,因為見到好多人都有叫。
2020-07-03
醃三文魚沙律
紅菜頭羅宋湯
招牌芝士牛脷盅
基輔炸雞扒
招牌芝士牛脷盅(內面)
Honey  cake
  • 基輔雞扒
2020-07-04 147 瀏覽
💛💛💛-After making reservation for more than a month, it’s my turn to try authentic Ukrainian cuisine finally!!😻 Though Ukrainian/Russian cuisine is a rare gem in the city, the price is surprisingly budget-friendly🙌🏻-🐷Ivan The Kozak $198The ribs were served with Vodka then set it on with fire. Definitely photogenic and I bet that’s why it’s a signature dish here. The strong liquor aroma slowly exuded in the ribs🍸-🍲Borscht $68No Hong-Kong-style vegetarian soup in tomato paste here, but it is an aut
💛💛💛
🐷Ivan The Kozak $198

🍲Borscht $68
No Hong-Kong-style vegetarian soup in tomato paste here, but it is an authentic one instead😹 Beetroot is the main ingredient, which gives a distinctive red colour. Topped with a dollop of sour cream, the soup gave a slight sour taste.

🧀Braised Ox Tongue w/ Cheese $98
Tender ox tongue stuffed in gooey cheese... a must-have for cheese lovers!! The puff pastry is not usual the multi-layered style, still it went well with the sauce and ox tongue!🐮

It was a comfortable and nice filled with luscious food honestly, yet we had diarrhoea for two days in a row... so got some marks deducted😣
🍴5/10
—友人想book枱個陣原來已經要排到一個半月後嘅期😳加上睇到人哋嘅食評 更加滿心期待Like FB / Follow IG 每人送 one shot of vodka好似係40% 飲落係酒精搓手液陣味lol細細啖入口之後 喺喉嚨即刻灼熱Borsch // 正宗烏克蘭羅宋湯($68)主要係紅菜頭作broth base?!唔似平時茶記或者西餐咁重蕃茄味個湯幾清澈 由蔬菜所帶出嘅甜味Salmon Soup ‘Kaspian’ // 烏克蘭三文魚湯($68)反而呢款湯嘅湯料比較多分完湯 每人都有大大嚿魚冇腥味 魚肉尚算軟腍Herring with Onion Rings // 醃鯡魚拌洋蔥($88)友人去旅行食過 於是想回味一下要時間醃?!所以食完主菜先嚟魚肉柔軟且扎實有嚼勁冇魚腥味帶點香醇濃厚鹹鹹地配洋蔥同薯仔食都夾Traditional Potato Pancakes ’Pliatski’ with Sour Cream // 烏克蘭香煎薯餅($78)薯餅厚實煎至金黃 冇油膩感但好飽肚味道較淡單一 蘸完sour cream都差唔多可能要用枱上面嘅鹽胡椒調先行調味Ox Tongue Stew

友人想book枱個陣
原來已經要排到一個半月後嘅期😳
加上睇到人哋嘅食評 更加滿心期待
好似係40% 飲落係酒精搓手液陣味lol
細細啖入口之後 喺喉嚨即刻灼熱
Borsch // 正宗烏克蘭羅宋湯($68)
主要係紅菜頭作broth base?!
唔似平時茶記或者西餐咁重蕃茄味
配洋蔥同薯仔食都夾
薯餅厚實煎至金黃 冇油膩感但好飽肚
味道較淡單一 蘸完sour cream都差唔多
可能要用枱上面嘅鹽胡椒調先行調味
Ox Tongue Stewed in Clay Pot // 芝士牛脷盅($98)
店員比我哋影完相先剪開塊酥皮
可以當成塊餅皮夾住牛脷一齊食
牛脷厚身但軟腍 口感好好
煨汁係芝士蘑菇醬?!食完都冇咩膩意
Chicken Kiev // 基輔炸雞扒($188)
雞胸肉卷住香草牛油然後去炸
喺中間切開酥脆外殼 黃澄澄牛油慢慢湧出
肉質頗嫩滑 同樣地應該冇咩調味
要蘸下彩椒蘑菇醬 伴碟薄脆薯片幾好食
Ukrianian Honey Cake // 烏克蘭蜂蜜蛋糕($88)
蜂蜜清甜 蛋糕鬆軟綿密
忌廉餡料令整體更加濕潤
但口感仍輕盈不甜膩
周圍亦灑上暖暖地嘅nuts
—————————————
東歐餐廳
中環雲咸街63號巴力大廈1樓
題外話/補充資料: 友人覺得斟出嚟嘅水 檸檬清香味好出 細問之下原來係煮過嘅檸檬水 唔怪得比平時浸住檸檬片嘅水更好飲
2020-07-02 261 瀏覽
經杜生一介紹,呢間以前無咩生意嘅東歐餐廳即時旺過旺角。正宗烏克蘭羅宋湯飲落真係同港式羅宋湯好唔同,非常之清。基輔炸雞扒 雖然無流心,但係都食得出牛油香。不過香燒豬肋骨同芝士焗牛脷盅 就麻麻哋。絕對唔質疑間係一間良心黃店,不過可能真係太多人幫襯,所以食物質素都有少少失望,不過試吓都無妨。⁣This is a very special restaurant in Hong Kong specializing in Ukrainian food. The Chicken Kiev was nice; however, other items and the service could be improved a bit! ⁣

香燒豬肋骨
基輔炸雞扒
2020-05-12
2020-06-29 330 瀏覽
咁大個人第一次食烏克蘭菜!好似香港好少有得食!Book咗個幾月位,終於嚟到食飯嘅日子😬 上到去人頭湧湧,真係犀利👍🏻頭盤我哋叫咗「羅宋湯」同埋「炸薯餅」羅宋湯絕對唔係我哋平時飲開嗰個樣、顏色同埋味道。。。雖然唔同但係個人覺得好好飲😋😋😋😋😋炸薯餅,好明顯真係自家製,超級好食😋😋😋😋😋叫咗兩杯嘢飲一杯有酒精一杯無酒精不過唔記得咗個名😂 ok的主菜到!基輔錐🤣 可能期望太高,味道OK嘅,不過未去到好好好好食😅另一主菜,炆牛仔肉😋😋😋甜品時間!烏克蘭芝士蛋糕😋😋😋😋好特別,真係未食過,鹹鹹甜甜又有啲煙銀咁,未食過嘅可以一試。vodka - 正🤣🤣🤣🤣

頭盤我哋叫咗「羅宋湯」同埋「炸薯餅」

炸薯餅

炸薯餅,好明顯真係自家製,超級好食😋😋😋😋😋

叫咗兩杯嘢飲一杯有酒精一杯無酒精不過唔記得咗個名😂 ok的

基輔雞

炆牛仔肉
炆牛仔肉

另一主菜,炆牛仔肉😋😋😋

cheese  cake

vodka

vodka - 正🤣🤣🤣🤣
炸薯餅
cheese  cake
vodka
上次食完(有寫食評可以睇吓),隔咗一日,另外一個女仔朋友話想要去,所以又去食咗啦😑😑😑食完之後,我真係覺得上一次我唔知自己食緊啲乜嘢,或者係咪得罪咗個廚師....上次批評得好犀利嘅牛食生沙律,同埋唔夠忌廉汁嘅牛脷飯,今次居然變返正常,可能真係唔好彩....廢話唔好講咁多,即刻來圖:上次:(好生,冇汁,好似自己切啲生菜蘿蔔就咁食咁)今次:(正常好多係真係沙律菜囉)今次個沙律啲沙律醬都幾好味酸酸地,係我鍾意嘅味道,好彩唔使又做牛,返工仲做得唔夠咩😑😑😑之後另一個對比登場:牛脷飯:上次:明顯見到佢唔夠汁都包唔到啲飯gg依家睇返起先覺得自己太好人(懦弱)唔叫廚房俾多啲汁,難為了男伴⋯⋯今次:(啲汁多到你唔想食都仲有)睇完呢兩個對比圖之後,我都分唔清喺東歐餐廳取不到中庸之道,定一話我食過__之後怕黑,先覺得今次好好,沒有對比就沒有傷害係真㗎!!不過食過兩次,兩位飯腳都係食唔曬兜飯,益咗我,有得食剩飯又有得食牛脷🤗🤗開心仔跟住輪到我今次叫嘅嘢了!登登登凳!係豬同薯蓉(同埋我好憎食嘅西蘭花)啲豬好林,薯蓉好過癮扮曬米咁,入口即溶,俾個close up你哋睇:匙羹入邊嗰啲係飯,黃色嗰啲係薯蓉!個汁幾好

廢話唔好講咁多,即刻來圖:

上次:(好生,冇汁,好似自己切啲生菜蘿蔔就咁食咁)
好生嘅沙律

今次:(正常好多係真係沙律菜囉)
Fresh  Vegetables  Salad

之後另一個對比登場:

牛脷飯:
上次:明顯見到佢唔夠汁都包唔到啲飯gg
好少忌廉汁嘅牛脷飯

今次:(啲汁多到你唔想食都仲有)

跟住輪到我今次叫嘅嘢了!

登登登凳!係豬同薯蓉(同埋我好憎食嘅西蘭花)

匙羹入邊嗰啲係飯,黃色嗰啲係薯蓉!個汁幾好味所以我有食晒的~~~

然後例牌都有羅宋湯俾大家睇吓
羅宋湯

都係咁,都係回憶,不過係前日嘅回憶,如果多啲sour cream就好了。

另外做下典型香港人,批評下先:

侍應嚟錯兩次嘢飲,第一次係湯,第二次係嘢飲,而且佢面黑黑,語氣粗粗我都好驚佢會no mercy,唔對我杯嘢手下留情,所以湯我就換咗,嘢飲就飲返佢嚟錯咗個杯,冇得試新野飲,冇得評價lu⋯⋯

btw你可以睇到啲肉係林到一個點,which我係一個冇牙婆,所以好鍾意。

話雖如此,其實叫返同一樣嘢,都咁有驚喜好似坐過山車咁,我都唔知比咩反應,嗌又唔係,唔嗌又唔係,由得㗎火車返去佢原本嘅位置啦sad

問我會唔會再第三次食lunch?唔好啦唔該🙏🏿
一係提早講定個廚咩心情/廚房係咪冇晒料先好冇?

不過要讚嘅係,疑似老闆嘅人,喺度同啲客有講有笑,講啲菜食點樣自己整,其實好有人情味,不過唔係對我咁解囉🤷🏿‍♂️

希望侍應姐姐唔好為難我啦好冇啊,可能你好攰好辛苦,但大家都係一樣姐,輕手輕腳,冇笑容OK,唔好黑口黑面望住我就OK 㗎啦👌🏿我都係想食個飯姐🙏🏿

完,bye
真係好得閒先會寫呢個食評woohoo
2020-06-05
午餐
Fresh  Vegetables  Salad
2020-06-27 207 瀏覽
早幾年去過烏克蘭,對佢印象極好,消費低,人又靚,又友善。知道香港有烏克蘭菜食,即刻book,但只book到食6點。兩個人叫咗地道香燒豬肋,烏克蘭香煎薯餅,烏克蘭羅宋湯,三文魚子pancake。地道香燒豬肋: 豬肋骨煮得很淋身,不油膩,調味好食。烏克蘭香煎薯餅:煎得不油膩,很脆,一定要趁熱食。烏克蘭羅宋湯: 味道略鹹三文魚子pancake: pancake皮出奇地好食,質感很軟身,有咬後。另外叫了red house wine,這個大家不用試了。
地道香燒豬肋: 豬肋骨煮得很淋身,不油膩,調味好食。
烏克蘭香煎薯餅:煎得不油膩,很脆,一定要趁熱食。
烏克蘭羅宋湯: 味道略鹹
另外叫了red house wine,這個大家不用試了。
2020-06-25
  • 豬肋骨
2020-06-22 292 瀏覽
烏茲別克牛肉湯 $68呢個好清甜,帶有牛肉味,湯有薯仔、黃椒、紅蘿蔔等蔬菜味道清甜好味 之前也喜歡飲牛肉湯感覺這種也很特別,也值得推介.招牌芝士焗牛脷盅 $78呢個牛脷盅也值得推介,好好味!上枱時就好似酥皮湯咁,店員俾我影左相之後就將個酥皮整開,盅入面滿滿的芝士,牛脷好琳琳的,酥皮同芝士牛脷一齊食感覺係特別好食呀!.吃完後也覺得很滿足
烏茲別克牛肉湯 $68

招牌芝士焗牛脷盅 $78
吃完後也覺得很滿足
2020-06-19
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌芝士焗牛脷盅
O M G 終於終於終於比我有機會試到呢一間我期待咗超來嘅烏克蘭菜餐廳 @ivanthekozak ✨我諗有唔少朋友仔都同我一樣如果唔係因為 #yellopenrice 都唔會特登走去試烏克蘭菜🤣本身有少少擔心杜生好似咩都話好_正,所以我哋去之前嘅expectations都幾高下,不過食完之後真係可以話完全無~失~望!食完之後諗住再book下次嘅時候發現已經要book到去1.5個月後😳不過佢哋真係好忙好忙,我地等咗大概半個鐘先有第一碟小食上台,大家要有心理準備😇.finally got a chance to try @ivanthekozak ✨ had to book a month and a half in advance 😮 been seeing this everywhere so our expectations was through the roof 😋 after eating, we were not disappointed at all 😊 loved the food there especially their chicke kiev! expect a
finally got a chance to try @ivanthekozak ✨ had to book a month and a half in advance 😮 been seeing this everywhere so our expectations was through the roof 😋 after eating, we were not disappointed at all 😊 loved the food there especially their chicke kiev! expect a bit of a wait because it so busy!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10 ($360pp)
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8.5/10
🌟食物高質 · 超級推薦炸雞扒 · 一定一定要提早好多book位✨

《地道香燒豬肋骨》$198🌟8/10🌟
𝐼𝑣𝑎𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝐾𝑜𝑧𝑎𝑘
可以話喺呢度嘅其中一款必食招牌菜~雖然份量就冇到yellopenrice睇到嘅咁多,總共有四條,但肉質非常之鮮嫩,可以好輕易咁完美地fall off the bone!
味道方面,上枱嘅時候店員會表演火魔法😇佢亦都會問你想要一半份量嘅vodka定全部,食落vodka味都幾strong。味道係就係幾特別,vodka再加少少蜜糖味,係值得一試,但如果比較起上嚟我哋都覺得好似美式嘅味道啱返我哋口味多啲😝

《馳名基輔炸雞扒》$188🌟8.5/10🌟
𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐾𝑖𝑒𝑣
呢個炸雞胸肉係神奇地超級嫰滑,又juicy!!完全令我對炸雞胸改觀😳外層嘅炸粉香脆但唔會話太厚身,一切開之後會有好香好香嘅牛油汁流出,食落牛油味好香濃但又冇我想像中咁油膩!再配埋蘑菇汁一齊食,好正!
一定要大讚自家製即叫即炸嘅薯片,雖然唔係熱辣辣,但口感好正,夠厚,完全食唔停口!

《招牌芝士焗牛脷盅》$98🌟7.8/10🌟
𝑂𝑥 𝑇𝑜𝑛𝑔𝑢𝑒, 𝑉𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑤𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝐶𝑙𝑎𝑦 𝑃𝑜𝑡
芝士控一定一定要試呢一個!芝士汁同牛脷好夾,我真係冇食過咁淋咁滑咁好食嘅牛脷🤩不過食到味可能會有少少膩,幾個人share每人少少就啱啱好~面頭嘅酥皮同平時食開嘅唔一樣,口感香脆到有少少似餅乾,同牛脷一齊食好正👅
傳統蘑菇薯仔餃子

《傳統蘑菇薯仔餃子》$88🌟7/10🌟
𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑎𝑛𝑑 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑃𝑖𝑟𝑜𝑔𝑖
外皮比較厚,口感煙韌。餡料份量亦都好多,薯仔味好香好重。再加埋sour cream醬汁都特別~
不過相比之下,就冇其他菜式咁特別咁值得試,而且$88四隻餃子,性價比唔算太高。
(我哋好後悔冇試呢度嘅煎薯餅啊!😫)

《烏克蘭芝士蛋糕》$88🌟7.5/10🌟
𝑈𝑘𝑟𝑎𝑖𝑛𝑖𝑎𝑛 𝑆𝑡𝑦𝑙𝑒𝑠 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒
杜生拍攝嘅時候$68嘅佢已經變到$88啦😭但一場來到冇理由唔試吓呢個咁特別嘅芝士餅!原來佢係煎嘅cottage cheese cake,所以食落暖暖地,口感有啲似pancake,加埋少少berries醬汁,幾得意。
但佢會令你有一種是一次就夠嘅感覺🙊
𝐼𝑣𝑎𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝐾𝑜𝑧𝑎𝑘 東歐餐廳 @ivanthekozak
📍#BELLYwongs_central
#BELLYwongs_ukrainian #BELLYwongs_meats #BELLYwongs_western
  • 豬肋骨
  • 基輔雞扒