東歐餐廳

Ivan The Kozak
2020-05-03 423 瀏覽
睇完杜汶澤嘅飲食節目,知道呢間東歐餐廳受疫情影響生意告急,加上餐廳未表明立場之前自己都有幫襯過兩次,都可惜香港唯一一間食到烏克蘭菜嘅餐廳要執笠,所以嗱嗱臨打電話訂位,不過由三月中開始訂位就要訂到四月中先有得食,雖然就要排長龍但總算見到呢間餐廳生意起死回生,我都老懷安慰!講返食物,今日就叫咗幾多嘢食食完都滿載而歸!前菜:烏克蘭羅宋湯、紅菜頭魚沙律主菜:基輔炸雞扒、伏特加汁燒豬肋骨前菜方面,無論係羅宋湯同沙律都好足料,又飲得又食得,食得返當年小弟去烏克蘭食嘢嘅感覺!主菜方面,一切開塊炸雞扒啲牛油汁就流晒出嚟超級香口,而豬肋骨一淋想酒就著哂火,即刻攞起手機拍片!但係本人就麻麻哋伏特加,所以食落感覺試就覺得有啲唔慣,不過豬肉就相當鬆軟,脂肪比例亦都唔錯,所以今餐飯都幾滿足!不過如果叫多幾個朋友一齊嚟食就可以食埋其他主菜啦,另外餐廳仲會送免費伏特加,當晚老闆娘仲親自送上主菜餐飲,真係想當場舉起酒杯對烏克蘭嘅革命前輩肅然起敬!

講返食物,今日就叫咗幾多嘢食食完都滿載而歸!
前菜:烏克蘭羅宋湯、紅菜頭魚沙律

主菜:基輔炸雞扒、伏特加汁燒豬肋骨

2020-04-17
2020-05-02 883 瀏覽
睇完專訪,原來呢間係烏克蘭人開嘅餐廳仲有由kiev請番來烏克蘭大廚😍兩人晚餐食了大概$600但試到多款名菜😃😃😃😋十分ig-able嘅火焰豬肋骨😋其實冇咩骨,煮到好軟身,又好易咬開🤔食起上黎有少少酒精苦味🥶🤔朋友之前食過一次係冇酒精味🤔可能啲煮佢嘅紅酒苦左基輔雞扒都係必食嘅❤️一切開就有牛油汁流出,勁香❤️❤️❤️❤️啲雞肉好嫩滑,有肉汁👍🏻❤️外層好脆❤️薯片又夠厚前菜叫了個沙律🤔聽說腓魚很難食😋但原來幾夾沙律紅菜頭羅宋湯😳全部菜都上晒紅色❤️好足料,有大大粒薯仔同牛肉
睇完專訪,原來呢間係烏克蘭人開嘅餐廳
仲有由kiev請番來烏克蘭大廚😍
兩人晚餐食了大概$600
但試到多款名菜😃😃😃
火焰豬肋骨

😋十分ig-able嘅火焰豬肋骨
😋其實冇咩骨,煮到好軟身,又好易咬開
🤔食起上黎有少少酒精苦味🥶
🤔朋友之前食過一次係冇酒精味
🤔可能啲煮佢嘅紅酒苦左

基輔雞扒都係必食嘅
❤️一切開就有牛油汁流出,勁香❤️❤️❤️
❤️啲雞肉好嫩滑,有肉汁👍🏻
❤️外層好脆
❤️薯片又夠厚
腓魚沙律

前菜叫了個沙律
🤔聽說腓魚很難食
😋但原來幾夾沙律

😳全部菜都上晒紅色
❤️好足料,有大大粒薯仔同牛肉
2020-04-17
火焰豬肋骨
腓魚沙律
2020-05-02 535 瀏覽
第一次同先生去東歐餐廳食晚飯,一入門就感覺到濃厚的東歐氣氛,整個餐廳唔算好大,不過俾人感覺好溫馨好舒服,我哋點了以下菜式:1. 三文魚湯 - 三文魚份量非常足夠,近乎令一啖湯都有一塊魚肉入口,味道好濃厚。2. 基輔雞扒 - 呢個菜式屬於 signature dish, 名不虛傳,切開塊雞扒後會有芝士流出來,雞肉味濃,值得再試。3. 燒豬肋骨 - 先用已燒著火既vodka 淋上豬肋骨 , 濃濃既酒味配上豬肋骨,好好味😋4. Honey cake - 即叫即製,蛋糕配上walnut & honey, 味道層次非常豐富,不過可能甜左少少,因為honey 都偏甜。整體而言,餐飲服務非常貼心,送餐時間快捷,價錢合理,值得推薦!已經預訂下次食飯,期待中😊

基輔三文魚湯
燒豬肋骨
Honey  Cake
  • 烏克蘭三文魚湯
  • honey cake
This is my first time to try out Russian cuisine which is a very good experience.1. Ukrainian BorschThe soup is quite different from the red soup we always have but I like it.There are lots of vegetables with purple colour in soup which makes the soup look more healthy. 2. Braised ox tongue w/ cheeseSo nice ! So Cheese and the tongue is very soft and delicious3. Stew of Venison in Red Wine Honestly this is not as nice as the dishes I have had in Finland.The potato is good but the venison is not
1. Ukrainian Borsch

The potato is good but the venison is not soft..

4. Ivan the Kozak
This is a signature dishes so we ordered. Quite nice for this one.

5. Ukrainian Tea
Unexpectedly nice tea. The taste is like Herbal tea but stronger. You would feel comfortable and relaxing for your stomach after you have a heavy dinner.

6. House red wine
Perhaps that's my personal perference .  I like the red wine from Vienna, Italy and French more.
I doesn't really prefer the house wine .

One thing I need to add, the colleagues are very nice, service are very good.
Although they have limited us to dine within 90 mins , they did not chase us to leave after 90 mins.
The boss even asked if we want  to refill hot water to the tea pot and let us chill and sit for more a while.

Overall I have enjoyed the dinner here. Recommended!
2020-04-10
  • Braised ox tongue w/ cheese
2020-04-12 1952 瀏覽
引頸以待,一直係我名單第一位,終於book到 唔係太多人,環境尚可,係有啲焗促。(每人一shot vodka, currant flavor。老闆娘話要一啖飲哂,再慢慢回味留係喉嚨個個滋味。咁岩呢排興酒精搓手液,其實都係個陣味😂 我地好聽話,但係飲完湯先飲,怕醉😂)諗左一陣先落單,但都漏左基輔炸雞扒😂烏茲別克牛肉湯,$68,清淡。烏克蘭三文魚湯,$68,好味😋 三文魚味濃郁,重有唔少細細塊既三文魚。地道香燒豬肋骨,$198,必食之選👍🏼👍🏼👍🏼 回味無窮😋😋😋 有得睇、有得影、有得食!但係等左3分鐘左右個火都未熄😂 最後忍唔住淋啲汁上去想滅火,但作用唔大,因為都係酒🤣 燒焦既地方香脆可口,肉質鮮嫩,好少骨,好容易起肉。酒味剛剛好,唔係第一啖食落去就好大陣酒味,而係食多幾嚿個陣酒味慢慢出嚟,又唔會醉⋯重之就係好好好好好好味😍芝士焗非鯽魚,$148。普通🙂 鍾意食魚既可以會覺得好食。得面個層有芝士,連魚食係好好味,但底嗰浸就冇咗啲芝士⋯值得一讚既係蕃茄好甜好甜,同埋佢擺左兩片檸檬係條魚入面,魚味好濃,有好多骨⋯⋯烏克蘭芝士餅,$88,好好味好好味好好味😋😋😋個人好鍾意,因為好特別,煙煙韌韌
引頸以待,一直係我名單第一位,終於book到

唔係太多人,環境尚可,係有啲焗促。
諗左一陣先落單,但都漏左基輔炸雞扒😂
烏茲別克牛肉湯

烏茲別克牛肉湯,$68,清淡。
烏克蘭三文魚湯

地道香燒豬肋骨

芝士焗非鯽魚

烏克蘭芝士餅

烏克蘭芝士餅,$88,好好味好好味好好味😋😋😋個人好鍾意,因為好特別,煙煙韌韌,而且暖暖地,又唔會太熱,絕對絕對唔係出面一般食到既芝士餅,唔好諗住芝士味好濃⋯⋯但真係好正好正好正,夠特別👍🏼👍🏼👍🏼

最後要讚既係杯檸水😂 唔知點解又覺得好好飲,檸檬味好濃,唔苦,甜甜地,問左侍應哥哥話無落糖👍🏼
平時唔鍾意飲白開水,但呢種應該飲全日都唔會厭😂

真係食過翻尋味💃🏻
一定會揾機會再幫襯,加油💪🏼
2020-04-06
烏克蘭三文魚湯
地道香燒豬肋骨
烏克蘭芝士餅
2020-04-11 1467 瀏覽
睇完yellow open rice ,得知依到係由烏克蘭籍的廚師打理就馬上就決定預約book位去食依間主打東歐(烏克蘭和俄羅斯)既餐廳一入到去見到有文宣仲有好傳統的斯拉夫風格的佈置,經openrice 預約仲有一shot vodka飲,好正我地叫左烏克蘭羅宋湯,同香港既唔同唔會辣,仲有d cream同紅菜頭係入面,超好飲。跟住就係主菜俄羅斯兔肉、vodka燒豬肋骨同埋基輔炸雞扒基輔炸雞扒真係依到既招牌菜,d雞肉入面好香牛油味,薯片厚切好正vodka燒完豬肋骨d醬汁有油味,d肉好軟,同埋只係百幾蚊超抵,最後最特別係平時好少係出面食到既兔仔肉+意粉兔仔肉俾我既感覺有d似豬肉,但un d,味覺幾好,我個人極強力推薦東歐餐廳!!味道:8.5環境:9.5態度:8性價比:8總分:34/40

味道:8.5
環境:9.5
態度:8
性價比:8
總分:34/40
2020-03-26
  • 基輔炸雞扒
2020-04-09 1333 瀏覽
【黃店推介 - 中西區山下黃舍 - 東歐餐廳🇺🇦】🐷🐷💭大家好!今日想同大家推介#山下黃舍 呢個組織。概念好簡單! 就係想大家平均投資, 唔好淨係聚晒去最出名嘅黃店, 組織聚埋百幾間中西區黃店, 儲印仔, 儲夠一定印仔就可以去黃店換指定優惠! (🐷: 哦!! 姐係去唔同黃店食多啲野啦!!小朋友都明!) 而今次推介打頭陣嘅就係近期熱爆全城既 - 東歐餐廳!🐷🐷💭小店老闆非常熱情, 經常主動幫客人影相📸️。店內環境亦好有烏克蘭feel! 老闆仲話已經開業左十幾年, 老字號啊!! 原來廚師係正宗烏克蘭/俄羅斯人。食嘅係有質素正宗東歐菜, 店員好客,環境又靚, 而且坐位分隔開, 空間感好夠, 堂食都唔怕啦!! 至於小店於山下黃舍儲印仔後優惠 = 晚市全單7折!!@@!! 🐷嘩!! 咁仲講!! 要快啲努力食嘢先得啦💪!!🐷🐷💬🌟Set lunch - 湯 + 主菜+ 甜品+花蜜 ($128)1️⃣湯 - 正宗紅菜頭羅宋湯老豆去過中東媒礦場出Job, 所以知道正宗紅菜頭湯係會用珠肉, 而且會落香草, cream, 洋蔥, 薯仔等等, 呢個湯真係好值得推介, 非常多料, 除左紅菜頭健康,
【黃店推介 - 中西區山下黃舍 - 東歐餐廳🇺🇦】

1️⃣湯 - 正宗紅菜頭羅宋湯
老豆去過中東媒礦場出Job, 所以知道正宗紅菜頭湯係會用珠肉, 而且會落香草, cream, 洋蔥, 薯仔等等, 呢個湯真係好值得推介, 非常多料, 除左紅菜頭健康, 仲落左西芹, 又健康又有咬口!!

2️⃣主菜 - 牛脷配磨菇汁配薯蓉
主菜嚟到! 賣相幾好, 牛脷切左粒變成一口牛! 好淋好滑, 牛脷本身會有少少牛騷味, 因為肉味較濃, 怕嘅可以點多啲磨菇汁。而個薯蓉好特別, 起初仲以為佢比錯左飯我⋯⋯但原來佢係將薯蓉磨到一碟黃金飯咁嘅樣😍!

3️⃣甜品 - 蛋糕配玫瑰花蜜🌹
甜品每日唔同, 視乎廚師心情哈哈。當日食嘅係蛋糕仔, 面層較甜, 脆脆地, 係較為硬身嘅蛋糕仔, 唔錯! 而餐飲推介大家飲花蜜, 佢地有桂花, 玫瑰花同埋...唔記得左...總之有三款選擇!! 今次揀左玫瑰花蜜, 唔會太甜, 清清地花香! 可以消除飽滯感!

午餐
生日當日男朋友仔神神祕祕咁話book咗餐廳喎~仲話包保我未食過咁話!即管睇吓食咩先~去到一棟大廈上一樓,嘩!真係估你唔到!專門食東歐菜,全港唯一一間正宗烏克蘭嘅餐廳😱😱😱一入到去已經見到有好濃厚嘅歐洲小餐館嘅裝修同風格老闆娘同女兒,仲有大廚都係烏克蘭美女,夠晒正宗啊!點嘢食喇,好多都係唔知咩東東嚟(笑)好彩男朋友做足功課,知道要點啲咩嘢食😊首先來個正宗烏克蘭羅宋湯,主要係紅菜頭同豬骨一齊煲嘅,好多菜好新鮮!馳名基輔炸雞扒:好脆嘅炸外殼包住好嫩唔嚡嘅雞胸肉,好新奇又好味道喎!地道香煎豬肋骨:一上菜會淋上vodka噴晒火咁,非常之igable,個火熄咗之後仲會聞到好香嘅豬肋條味~食落非常軟嫩,個醬汁又好味,正啊!最後因為難得來到不如叫多一味餸,就叫多份招牌芝士焗牛脷酥,正啊!!!牛脷好厚份量又多,個芝士忌廉汁點個酥餅好好味!最後再食咗個烏克蘭蜂蜜蛋糕,又係好特別,似鬆餅嘅口感,有少少核桃!最後飽到捧住個肚仔走,好味又好滿足!(PS 原來上過杜汶澤嘅喱騷!門口貼晒文宣!黃店!)
生日當日男朋友仔神神祕祕咁話book咗餐廳喎~
仲話包保我未食過咁話!即管睇吓食咩先~
去到一棟大廈上一樓,嘩!真係估你唔到!
專門食東歐菜,全港唯一一間正宗烏克蘭嘅餐廳😱😱😱
一入到去已經見到有好濃厚嘅歐洲小餐館嘅裝修同風格
老闆娘同女兒,仲有大廚都係烏克蘭美女,夠晒正宗啊!
點嘢食喇,好多都係唔知咩東東嚟(笑)
好彩男朋友做足功課,知道要點啲咩嘢食😊
最後飽到捧住個肚仔走,好味又好滿足!
(PS 原來上過杜汶澤嘅喱騷!門口貼晒文宣!黃店!)
豬肋骨
  • 地道香煎豬肋骨
  • 馳名基輔炸雞扒
  • honey cake
2020-04-06 703 瀏覽
女朋友生日,所以我就帶佢食d平時唔會既烏克蘭菜,比個特別既生日體驗佢😛呢間餐廳都係良心小店,表態支持香港的抗爭運動一入門口已經有不少烏克蘭色彩擺設店內的裝修和餐具充滿歐陸色彩,令人感覺置身於當地餐廳用餐~餐廳入邊仲會播上悠和既音樂,非常有情調,好適合情侶或朋友來用餐啊😙烏克蘭羅宋湯$68有別於平時飲d偏辣羅宋湯好唔同,佢地既羅宋湯用左紅菜頭去煲ge,所以飲落去係非常甜,絕對比到新既體驗你~基輔炸雞扒$188呢個馳名菜好新鮮。香脆的炸粉團入面包住鮮嫩的雞肉,一切開來就會流出磨菇醬汁,見到都流哂口水🤪佢地既薄薯片仲要係新鮮即叫即炸,薯味香濃,好正ge~招牌芝士焗牛脷盎$98佢地用既芝士味道好易入口,配上好淋身的牛脷同草菇放係呢塊厚厚的蘇皮上面食,正啊👍地道香燒豬肋骨$198一上菜個陣已經店員已經會倒d伏特加油落去,之後就會出現d火焰🔥,真係唔食得都睇得😂佢地既豬肋骨煮得好淋,加埋個調味適宜既蜂蜜汁味道,無得頂啊~~烏克蘭蜂蜜蛋糕$78呢個蛋糕即叫即整,要等幾個字先有得食~蛋糕好鬆軟,頂層既合桃碎口感十足👍

呢間餐廳都係良心小店,表態支持香港的抗爭運動

一入門口已經有不少烏克蘭色彩擺設
烏克蘭羅宋湯$68

基輔炸雞扒$188

招牌芝士焗牛脷盎$98

地道香燒豬肋骨$198

烏克蘭蜂蜜蛋糕$78
2020-04-05
2020-04-01 683 瀏覽
Been to Eastern Europe myself , I can vow that the food here is not only authentic but also tasty. Very home made feel if you ask me, rich in flavor but not overly seasoned, because you can tell they prep the food good enough and with lots of love. Tried so many dishes and drinks, but I’d definetely recommend the soup, and chicken kiev is to die for!
2020-03-30
  • Chicken Kiev
2020-03-22 1330 瀏覽
特登諗住避開食飯時間同book定位點知去到都要等,不過好事泥嘅因為真係好食,同埋同路人要多多支持個Set Lunch都好抵食有紅菜頭嘅湯,都幾甜個陣青草味我個人就幾鐘意,但同行友人就麻麻哋,飲咗一半就放棄咗了Georgian style Chicken with home made sauce-108個sauce都幾開胃,雞都好嫩滑Ox tongue with stewed with mushroom sauce-128個sauce好濃好滑,牛俐切到細細粒好淋好易入口初頭諗住佢好似細細份,重驚唔夠食,點知食到一半已經開始飽😂Flower honey drink個人唔太好甜,所以覺得呢度都幾重手,搵水沖多杯都重好夠甜🤣最後重有個甜品我哋被安排咗係印有風景嘅窗度坐唔知係咪店主見我哋等緊食物嘅時候主動話幫我哋合照好似我哋真係去咗烏克蘭咁,好好笑🤣
特登諗住避開食飯時間同book定位
點知去到都要等,不過好事泥嘅
因為真係好食,同埋同路人要多多支持

個Set Lunch都好抵食
有紅菜頭嘅湯,都幾甜

個sauce都幾開胃,雞都好嫩滑

個sauce好濃好滑,牛俐切到細細粒
好淋好易入口

初頭諗住佢好似細細份,重驚唔夠食,點知食到一半已經開始飽😂
Flower honey drink
個人唔太好甜,所以覺得呢度都幾重手,搵水沖多杯都重好夠甜🤣

最後重有個甜品

我哋被安排咗係印有風景嘅窗度坐
唔知係咪店主見我哋等緊食物嘅時候主動話幫我哋合照
好似我哋真係去咗烏克蘭咁,好好笑🤣
20 分鐘 (堂食)
2020-03-20 1118 瀏覽
set lunch賣相衰過碟頭飯。。。味道好一般。。。。。杯花茶最正常。。。。甜品吐左出黎。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。請都唔會再食😡😡😡
set lunch賣相衰過碟頭飯。。。
味道好一般。。。。。
杯花茶最正常。。。。
甜品吐左出黎。。。。
。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。
請都唔會再食😡😡😡
餐廳音樂氣氛有特色,菜色適合香港人口味。豬仔骨口感十分之軟腍,蘋果鴨胸香甜之於又不會過頭,係我推薦必食菜色。而且係開飯訂位會有一杯伏特加,酒量不好要慢慢品嘗。係酥皮同我地食開口感有d吳同必須浸軟黎食
餐廳音樂氣氛有特色,菜色適合香港人口味。

2020-03-14
15 分鐘 (堂食)
  • 焗蘋果鴨胸
  • 烏克蘭三文魚湯
  • 椰菜卷
  • 酥皮燴牛仔肉
2020-03-14 1311 瀏覽
學杜汶澤話齋真係好能大塊牛油啊。食晒雞牛豬全部都好食到飛天。唔單止main course,starters 嘅水準都十分之高。最後仲有一個蜂蜜蛋糕,有不同口感,十分之甜。
2020-03-10 1985 瀏覽
疫情期間,已經好耐冇出街食飯喇!星期日老公特登訂枱同我去食東歐菜!餐廳位於中環雲咸街,大館附近~我們預訂了晚上7:30,早了點到也到大館行了一陣。預訂時間上到餐廳,滿座的!門口有準備walk in的朋友都無工而回。很快,我們倆就被安排入座,是窗邊二人位~挺不錯!餐廳環境已富有色彩~裝修給人溫暖的感覺!我們先點了餐湯:羅宋湯但!跟平常飲到既!完!全!不!一!樣!非常鮮點~用了紅菜頭配豬排骨!還有一份頭盤我選擇了希靈魚配洋蔥~魚肉厚而不實~咸咸香香配洋蔥一流!而主菜我們選了燒豬肋骨及基輔雞扒豬肋骨又看圖!老闆上菜時會預好時間給你拿手機然後就火燒豬肋骨~醬汁是honey sauce 但食到超香酒味👍🏻👍🏻👍🏻超好味的!而炸雞就是雞扒包著牛油再炸,切開時牛油與雞溶合一起,很配~重點是:雞!很!嫩!推介!
我們預訂了晚上7:30,早了點到也到大館行了一陣。

餐廳環境已富有色彩~裝修給人溫暖的感覺!

我們先點了餐湯:羅宋湯
但!跟平常飲到既!完!全!不!一!樣!
非常鮮點~用了紅菜頭配豬排骨!

而主菜我們選了燒豬肋骨及基輔雞扒
豬肋骨又看圖!老闆上菜時會預好時間給你拿手機

炸雞就是雞扒包著牛油再炸,切開時牛油與雞溶合一起,很配~
重點是:雞!很!嫩!
推介!

2020-03-08