2010-04-14 5 瀏覽
偶然看到網上有人推介俄國菜, 我二話不說便推介朋友, 結果爽快地應承我出來中環吃這一餐俄國菜. 於是三人行到此一遊地址不算太難找到的, 在中環soho區內可以找到進入餐廳的環境令我彷如置身於歐洲的小餐廳一樣, 相信在香港很難找到這個裝潢, 抵讚!羅宋湯我飲得多, 但正宗的羅宋湯還是第一次品嚐, 跟港式美式的羅宋湯很不同, 這裡的羅湯味道偏淡, 但不像某些茶餐廳茄水羅湯一樣難喝, 而是啖啖湯料加清清的口味, 不會覺得難喝的.朋友叫的三文魚湯則較濃味, 有魚湯的味有一點酸酸的很開胃, 正!前菜點了豬肉餃, 薯餅. 前者友人覺得很淡要加鹽食, 但我又覺得很不錯的, 首先內裡的豬肉餡有點韌但有口感, 充滿肉汁味. 唯一不足之處皮比較厚, 扣了一些分數. 始終不太明白餃子為何要加忌廉食, 兩者的味像是不配合的. 後者我覺得是一絕的, 煎薯餅薯仔絲很多很有口感, 而且很有薯仔味, good!主菜則點了蘋果鴨, 阿美尼亞羊扒, 俄國牛柳絲. 先講蘋果鴨, 一碟很不錯的主菜, 其creamy的汁, 加上鴨胸, 加入蘋果去中和羶味確實很合拍. 鴨胸有點"鞋", 如果蘋果多一點的話會有多些蘋果的香便會更好
地址不算太難找到的, 在中環soho區內可以找到

主菜則點了蘋果鴨, 阿美尼亞羊扒, 俄國牛柳絲. 先講蘋果鴨, 一碟很不錯的主菜, 其creamy的汁, 加上鴨胸, 加入蘋果去中和羶味確實很合拍. 鴨胸有點"鞋", 如果蘋果多一點的話會有多些蘋果的香便會更好食的一道菜. 羊扒真的做得很好, 少少羊的羶味, 加上咬下去不黐牙的羊肉, 加上椰菜的配合, 中和了一些羶味令這一道菜做得很精彩. 最後的俄國牛柳絲看似普通, 但肉絲很有汁的味道, 加上薯茸, 酸蘿蔔去豐富這道菜的味道, 實在抵讚!

由於太飽了我們的肚沒空再吃甜品, 就留待下一次吧! 臨走前老闆帶我們參觀Vodka, 介紹了多種Vodka, 也請我們飲了一杯mix, 一杯純Vodka, 結果純Vodka是好飲一點的. 老闆很好客, 說話直率, 也表明這裡的俄國菜是正宗的, 廚師也是從俄羅斯請回來的. 我欣賞老闆追求正宗菜餚的執著, 對! 食別的地方的菜式最重要是正宗, 不要遷就香港人的口味, 否則便失去菜式的正宗神髓.

下次有機會再去過!
正宗羅宋湯, 口味偏淡但不錯
烏克蘭薯餅, 超好味!
豬肉餃, 都做得不差! 豬肉餡有少少韌但好有肉汁味, 唯獨皮厚而已
蘋果鴨, 唔錯! 可以用多少少蘋果去中和鴨的羶味
羊扒, 伴椰菜食確實很match
正宗羅宋湯, 口味偏淡但不錯
烏克蘭薯餅, 超好味!
蘋果鴨, 唔錯! 可以用多少少蘋果去中和鴨的羶味
羊扒, 伴椰菜食確實很match
其實間餐廳...裡面既環境係好ok不過真係~行過會見唔到~唔會冇啦啦~覺得吸引要去食~因為outlook好唔起眼同唔多吸引因為我太愛俄羅斯........所以男朋友~去搵左e間餐廳同我去食~信心十足!都因為唔係我地食開既野..不過7成既味同質感都好唔錯!只係記得折完~係唔洗400蚊~仲有叫左兩杯野飲~
2010-03-29
生日
nice...真係~好正!
好靚~
芝士焗牛利盅....皮其實幾硬~不過可能人地果邊係ed quality...我頂到!芝士牛利好正!
亞美尼亞烤羊仔扒~好好味~~好香呀
蘋果鴨...開始食覺得唔岩口味~食食下原來真係幾好食~~正!
  • 蘋果鴨
  • 芝士焗牛利盅
  • 亞美尼亞烤羊仔扒
2010-04-03 15 瀏覽
之前見網友介紹此店,聞名已久但就是沒實際行動試一下. 復活節上班見早收工就開車過中環試一下, 行到擺花街已經見到個閃燈招牌,店外裝飾都幾得意,典型小店格局. 餐廳內擺設好有東歐/俄羅斯風味. 一入到去就由一位操流利廣東話同普通話既金髮碧眼女侍應帶我地就座(老細個女...?) 我同太太聽完佢講廣東話/普通話都覺得好流利,分分鐘仲暢順過唔少香港人(!)我地點左兩個湯,一個魚子醬,一個袖珍餃子,一個魚生拼盤,一個炒磨菇,再加一個鹿肉.先黎係湯,三文魚湯比較清,魚肉都ok多, 不過我個人認為辣肉腸湯好飲d.魚子醬配料有碎蛋,蔥(!),忌薕,用類似烤薄餅皮既物體包住黎食,都ok好食, 魚子醬只係要左平既黃金魚子醬(以前未食過魚子醬,唔識分咩叫好同差), 咸咸地腥腥地又幾好食.袖珍餃子又係配忌薕(!), 熱食不錯,幾飽肚既小食.魚生拼盤,似係將d魚浸過醋先上,加埋三文魚子同黑水欖, 味道幾好, 份量亦令人滿意(肯定唔係薄到食左等如無食,幾厚下)炒磨菇擺係炸麵包上吃,十分香口(都ok高熱量)鹿肉似係燉/焗出來的,味道不錯,有好明顯既啤酒味(!)整體感覺不錯,老細都會係度幫手招乎客人,服務都夠細心.食
袖珍餃子又係配忌薕(!), 熱食不錯,幾飽肚既小食.
炒磨菇擺係炸麵包上吃,十分香口(都ok高熱量)
鹿肉似係燉/焗出來的,味道不錯,有好明顯既啤酒味(!)
整體感覺不錯,老細都會係度幫手招乎客人,服務都夠細心.
食物黎講,其實佢地用既調味料反而唔算太多. 煮出黎既野比較清,好事來的.
呢個價,去大集團開個d我估未必食得到幾多好野就真.
連埋d野飲埋單連加一七百九十,soho區計都ok,值得再黎既選擇,不過最好多d人黎叫多幾味,同埋胃口要大d唔似滯(其實忌薕本身已經係有d滯)
袖珍餃子
辣肉腸湯
黃金魚子醬
魚生拼盤
2010-03-28 71 瀏覽
一向都中意來呢間餐廳, 貪佢店子小小裝修温罄有歐州小鎮餐廳Feel。同時夠正宗, 廚師、服務員全是東歐人,老板亦十分健談。最近餐廳引入來自前蘇聯加盟國格魯吉亞的葡萄酒,口味獨特,和一般法國或新世界酒不太一樣。配合正宗俄國菜一流。我們幾個人開了兩支酒, 一支甜白配蘋果鴨, 又酸又甜,又油又爽。另一枝紅酒配肉, 我點的是牛柳絲,酒較厚身, 但軟滑, 係強得黎易入口果種。D 酒唔平, 但老板算擇得唔錯,值得一試。
一向都中意來呢間餐廳, 貪佢店子小小裝修温罄有歐州小鎮餐廳Feel。同時夠正宗, 廚師服務員全是東歐人,老板亦十分健談。
蘋果鴨
俄國牛柳絲
蘋果鴨
俄國牛柳絲
格魯吉亞紅酒
當晚小弟生日女友請食飯,為了給我驚喜一切由她安排,事前我是完全不知道要去哪裡吃甚麼的,後來到步後才知是一間名叫 Ivan The Kozak 的東歐 / 俄羅斯小酒館。說起俄羅斯菜,之前我只去過尖沙咀諾士佛臺的 Balalaika,覺得很不錯,很喜歡那裡的食物酒水環境氣氛,所以前後起碼光顧過五、六次。但今次第一次來到 SoHo 附近的 Ivan The Kozah,一進門即被那明顯經過細心佈置的 exotic bistro ambience 所深深吸引,連我女友都發覺我十分雀躍,直頭係未開波先興奮。現場所見,幾位笑容可掬的 waitresses 均為老外,聞說大廚亦是地道東歐人士。這裡亦和 Balalaika 一樣有零度以下的 Ice Room 供你暢飲 Vodka。打開餐牌,除了有各種不同的 Vodka 外,發現還有一系列市面罕見的東歐紅白餐酒。二話不說先來一枝匈牙利的 dry red,香氣不俗。我們點了一個頭盤及三個 Main Courses,分別係芝士焗牛利盅、俄國傳統炆牛肝、俄式焗兔肉、俄國宮廷炆鹿肉 (見圖)。賣相精美,食味一流,比起 Balalaika 絕對有過之而無不及!

我們點了一個頭盤及三個 Main Courses,分別係芝士焗牛利盅、俄國傳統炆牛肝、俄式焗兔肉、俄國宮廷炆鹿肉 (見圖)。賣相精美,食味一流,比起 Balalaika 絕對有過之而無不及! 最抵讚係食物及酒水價錢均比 Balalaika 便宜。"內臟魔" 如我強烈推介那口感細膩的炆牛肝。中場過後再點了一枝格魯吉亞 (Georgian) 的 semi-sweet red,果香濃郁。此酒號稱當年史太林 (Stalin) 日日都飲,孰實與否雖不得而知但已令我覺得它 (突然變得) 很 grand

臨行前好客的老闆 Ivan 見我們之前飲得開懷,還邀請我們入雪房免費來一 round Vodka 呢! 細談之下 (其實我就快凍僵) 發覺我們真有緣, 原來老闆 Ivan 和他太太以及小弟和我女友全部都是三月之星

Conclusion:

小店 (instead of 大財團如 King Parrot 經營的系列餐廳) 就是有這種窩心的感覺。All hands down & two thumbs up. Highly recommended.
芝士焗牛利盅
俄式焗兔肉
俄國宮廷炆鹿肉
匈牙利紅酒
2010-03-21 16 瀏覽
一間可以做咁多年的餐廳, 一定有他的特色, 說的只是特色~ 不管好不好食.本想找間氣氛好的店, 跟女朋友去吃生日飯, 下午訂左位, 晚上一入去, 被安排到門口位, 風有點大, 沒關係, 看menu, 聽到小waitress跟隔壁坐客人用英文介紹時, 老闆突然沖去大聲的說: " 用中文啦 ", 感覺態度之差可想而之. 老闆你唔係罵你個waitress 咁簡單, 你心裡os係同客說, "唔識聽英文呀", 我是看食評時, 看到有人說老闆好好人, "真的嗎? 咁叫好好人?" 一直都冇人serve 我地, 介紹消費方式又冇, 看了大約要點的東西, 就叫老闆來, 叫了很久, 老闆只顧跟站在門口的熟客聊天, 好了, 來到我們桌, 我問佢2個問題, 有沒有set, 佢說冇, 你唔同客說消費方式, 個客問你, 你又唔老黎, 咁即係點? 然後問佢那張coupon 可以用, 佢答我"你唔識字ka 咩", 我個心打個突, 原來食評裡寫的"老闆好好人", 是這樣的, 我會寫多個 "不過老闆唔憂做, 趕客 ", 我唔彩佢說, 咁我說所以只有這張可以用, 佢才死死地看是那張coupon.我只覺得, 你出得co
本想找間氣氛好的店, 跟女朋友去吃生日飯,
我只覺得, 你出得coupon 在openrice 裡, 就唔好唔想人用coupon.
食物是一般, 我點了頭盤忘了什麼魚, 很好吃, 湯都ok, 但main course 就沒有什麼特別, 羊排做到這個味道, 是基本的要求, 做唔到都唔好叫自己做餐廳, 個蘋果鴨就我唔識得欣賞, 上面個so 皮硬到可以用來殺人, 裡面係咪要有反d 蘋果味,唔係叫蘋果鴨做乜? 定係個隻鴨名叫蘋果, 鴨肉就ok.
最後check bill 時, 個飲品又"忘"了打折, 我唔check 你地就當d客係肥羊.
其實服務可以做好d, 是一間不錯的餐廳, 老闆沒有想做新客都夠賺, 咁唔好出coupon.
你都係平日冇生意, 先做d coupon 出來, 可能平日service會好d 都唔定, 但我就唔想再去了.
頭盤 XX 魚 ~
羊排 ~ 味正.... 常
蘋果鴨 & 殺人so皮
2010-03-12
生日
頭盤 XX 魚 ~
  • 沒有 ~
(非會員)
本身對 Russian 既 菜個感覺都唔太好...但係食完呢一餐...一定會搵日去食多次..x'mas 去食....不過就冇 x'mas set~叫左1個白酒焗牛脷盅 (必食..太好食..仲食極都食唔晒), 1碟烤兔肉 ( 好嫩好滑)1碟燒牛肝 ( 個汁幾好...不過d 牛肝硬左d..唔夠香)加 1 支藍苺汽水..都ok..因為初初以為只係普通既藍苺梳打..可能食左下午茶...呢度夠2個人飽....好肚餓 or 大食既話要叫多2個菜..( 因為d 菜都幾細碟 )埋單$386...christmas $400 有找....抵啦~
本身對 Russian 既 菜個感覺都唔太好...
但係食完呢一餐...一定會搵日去食多次..

x'mas 去食....不過就冇 x'mas set~

叫左1個白酒焗牛脷盅 (必食..太好食..仲食極都食唔晒
1碟烤兔肉 ( 好嫩好滑

可能食左下午茶...呢度夠2個人飽....

個 feel 幾正 ga~~
兔肉~~正 !
牛脷盅(必食)..唔好睇佢好細盅..入面有好多=0=
唔太甜既藍苺汽水
大合照~
我估平時應該唔多人...拍拖去都正~
2009-12-25
聖誕節
兔肉~~正 !
牛脷盅(必食)..唔好睇佢好細盅..入面有好多=0=
唔太甜既藍苺汽水
大合照~
我估平時應該唔多人...拍拖去都正~
2009-12-25 7 瀏覽
老闆實在好好人, 好熱情, 不過原來佢對人人都咁好是日平安夜, 有minimum charge, 但都係$280/位, 價格都ok, 最重要係物有所值. Menu 內價錢唔貴, 所以可以試好多嘢...... 俄式海鮮刺身 -- 份量好少, 好似high tea 點心, 有三文魚, 白身魚同三文魚子, 一般啦.... 西紅柿炒捲心菜 -- 有啲似新疆炒菜, 好夠味, ok!白酒焗牛脷盅 -- 全晚最好味!! 牛脷好"淋", 汁內有蘑菇, 有芝士味, 整個汁好濃郁, 加埋焗盅上o既酥皮蓋 (其實似roti 或 naan), 點啲牛脷醬汁食... 一流~~~~~烏克蘭三文魚湯 -- 似羅宋湯加三文魚, ok 啦....家鄉煙肉馬豆濃湯 -- 幾香濃豆蓉味, ok.... 烏克蘭餃子 -- 全碟得八隻, 但幾大隻同皮幾厚, 好飽肚, 不過都係鍾意北方餃子多啲....俄國特式炆羊肩 -- 羊肉好入味, 夠"淋", 個湯汁味道豐富, 好好味~~Vodka tasting set -- $100 / set 有六個 shot, 老闆自己話貴, 但可以試到幾種不同vodka.... 之後老闆又請我地
老闆實在好好人, 好熱情, 不過原來佢對人人都咁好

Menu 內價錢唔貴, 所以可以試好多嘢......

西紅柿炒捲心菜 -- 有啲似新疆炒菜, 好夠味, ok!

烏克蘭三文魚湯 -- 似羅宋湯加三文魚, ok 啦....

家鄉煙肉馬豆濃湯 -- 幾香濃豆蓉味, ok....

Vodka tasting set -- $100 / set 有六個 shot, 老闆自己話貴, 但可以試到幾種不同vodka.... 之後老闆又請我地到冰房試多幾隻vodka, 打住冷震飲vodka 係唔同啲... 多謝老闆

老闆真係好健談, 佢o既烏克蘭籍太太同囡囡都响道幫手, 加上店內裝修, 好有東歐家庭風味.
平日嚟冇minimum charge 會經濟好多, 又有好多外面飲唔到o既酒, 值得再來.....
2009-12-24
平安夜
  • 白酒焗牛脷盅
12月5 日 果日, 我地就擇左呢間餐聽食飯~~~其實都係朋友推介o既, 佢地話個老闆好nice喎, 原本都吾信, 只係比佢d 食物相, 餐聽環境吸引, 未決定去試下lor去到, 我地買左個二磅o既雪糕蛋糕去, 哇, 老闆都好surprice, 六個人食2磅,幾吾好意思。到朋友到齊, 我地開始叫餸, 個老闆即刻過黎介紹份量同埋菜色, 勁pro.......之後叫左8碟野右左, sorry, 格左太耐吾記得菜名, 樣樣都好好味, 唯一吾得o既, 係一碟用魚做o既沙拉.......我地六個都接受吾到, 太"sand" la......不過其他7碟都好好味, 特別係以魚做o既主菜,特別出色, 超好味!!!!!!不過最難忙, 同令到我吾寫吾得o既係, 老闆服務實在太好, 好專業呀,.......見我地有人生日, 狂請我地飲vodka, 又帶我地入冰"較"再飲!!!!!!! 最重要係好好飲, 同出面果d的確吾同~~~~~~老闆 你係得架!!! ^^(唉, 吾記得影d食物, 有d有朋友個樣.....所以吾post出黎啦)

好冷ar....
2009-11-05
好冷ar....
2009-12-15 11 瀏覽
從未係度寫過食評, 昨晚到ivan the kozak食完後 決心一定要推薦呢間餐廳首先一提就必定係熱情如火的老闆, 哈哈 我直程感覺到他想奪去我們相機咁"我話你知邊度先影得靚, 呢度我熟呀""你俾部相機我, 我幫你地影!"睇得出他真係樂在其中, 而且我地都好享受他做我地camera man 哈哈老闆真係熱情到你係感覺到佢成日想走黎同你傾計的確係間唔中又傾一次, 間唔中又傾一次, 佢係熱情得可愛!佢問我地係唔係情侶, 就話情侶有個特別影法, 原來係每張木椅上都有個心心窿窿,佢就透過個窿窿影我地, 搞到張相好似有心心框咁"拿, 係要有創意先得!" 我地真係甘拜下風!我地食完佢就走黎同我地講" 帶你地去一個好地方"原來係去snow vodka room, 佢好開心咁叫我地穿上fur, 就入去. 係咁影相 影影下又請我地飲酒. 天啊 點解可以咁熱情! 我地都感受到佢團火!我地係度諗 佢對個個都咁熱情 應該食過唔少次檸檬=_=第二要讚係呢間餐廳的擺設佈置, 老闆一桌一椅一布一飾都係由外地運入*o*我自己尤其喜歡佢的布!! 哈哈 有d角落影相係好似身處童話故事咁第三係食物 我們最愛係d湯!!!

"我話你知邊度先影得靚, 呢度我熟呀"
"你俾部相機我, 我幫你地影!"
老闆真係熱情到你係感覺到佢成日想走黎同你傾計
的確係間唔中又傾一次, 間唔中又傾一次, 佢係熱情得可愛!
佢就透過個窿窿影我地, 搞到張相好似有心心框咁
"拿, 係要有創意先得!" 我地真係甘拜下風!
我地食完佢就走黎同我地講" 帶你地去一個好地方"
我地係度諗 佢對個個都咁熱情 應該食過唔少次檸檬=_=

第三係食物 我們最愛係d湯!!! 烏克蘭正宗羅宋湯同煙肉馬豆濃湯係非常好味!!! *o*
紅菜頭龍利柳沙律同鳥克蘭香煎薯餅都好好味
另外都試左燒春雞同俄式焗蘋果鴨 覺得普通

我地唔係食家, 感動的係呢間餐廳的濃厚人情味同老闆的熱情好客
一定要再去再去再介紹人去

p.s. vodka 真係極品 一定要試!
正 rosetea taste&smell like perfume
(love)
  • 烏克蘭正宗羅宋湯
  • 煙肉馬豆濃湯
  • 紅菜頭龍利柳沙律
2009-12-12 30 瀏覽
好突然, 前一晚才決定吃這間, 差不多11:00pm先book, 哈哈!朋友 : 唔該想book 11/12~7:30pm 5 位, 唔好意思咁夜打來....老闆答 : 已經回到家中, 你照講啦....(連貴姓 or 電話也沒問)....結果當日就再致電confirm多次, 老闆真係記得有留位, 仲話你昨夜已打過來了....hahaha~去到了, 因為未吃過所以做了小小功夫, 先睇睇openrice有乜好介紹, 跟住也叫了幾款openrice之友的菜式, 真係冇介紹錯! thank you!頭盆 ~ 俄羅斯沙律 ~ 煎薯餅, 好好味 湯 1 ~ 正宗羅宋湯 (似紅菜頭攪爛~ok) 唔似港式風味湯 2 ~ 豆湯 (雜菜薯仔火腿~麻麻地)面包(要order) ~ 正宗烏克蘭, 冇牛油冇糖做, 要吃得麥皮先ok(好鞋口)主菜 ~ 蘋果鴨~好好味, 蘋果同鴨好夾! ~俄國牛柳絲配薯菜~好味, 薯容好細粒好得意好似一粒粒米咁 ~香煎白魚(即銀雪魚, 一般, 好腥)甜品 ~ 雜莓pancake~一般~咖啡蛋糕~好好味飲品 ~ 不同味道VODKA, 果味beer 正 (print cupon get
頭盆 ~ 俄羅斯沙律

~ 煎薯餅, 好好味

湯 2 ~ 豆湯 (雜菜薯仔火腿~麻麻地)
主菜 ~ 蘋果鴨~好好味, 蘋果同鴨好夾!

~俄國牛柳絲配薯菜~好味, 薯容好細粒好得意好似一粒粒米咁

~香煎白魚(即銀雪魚, 一般, 好腥)
甜品 ~ 雜莓pancake~一般
~咖啡蛋糕~好好味
飲品 ~ 不同味道VODKA, 果味beer 正 (print cupon get 50% off)
完成以上美味食品, 大家都想試試去冰凍酒室, 本應是有吃dinner的就能以HK$100入去飲 6 shots, 老闆見我們差不多吃完, 就主動問有冇興趣去試VODKA, 我地就跟住去, 係門口旁邊細細間放左幾十種VODKA, 老闆起勢叫我們飲, 一心諗住沒所謂, 不是太貴!! 每人都飲了大概4,5杯, 入面好凍好凍, 飲了個人開始發熱, 好得意個感覺, 而老闆又不停幫我們逐個影相, 都玩了差不多十幾廿十分鐘, 番回坐位, 叫了埋單.....嘩.......驚喜呀!! 入酒室沒有收錢?? 老闆也走埋來, 下次再黎過先收你錢啦.......Hahahaha...thank you!!
湯 ~ 一般
蘋果鴨 ~ 好好味
冰凍酒室
  • 薯餅
2009-11-14 122 瀏覽
在香港的俄羅斯餐廳數目寥寥可數,一向鐘情愛吃俄羅斯菜,自從前年嚐過這間充滿東歐色彩 Home feel 的餐廳後,每次當我想吃俄國菜,便必然想到瑟縮在閣麟街巷的那一間不起眼的餐廳了。餐廳內的擺設頗有一種以森林為家的感覺,無論檯、椅、檣、相框......都之木材為題,尤其那個火爐,儘使木柴不是燃燒著,但仍感受到那股和諧溫暖的氣氛。只是我們坐的位置頗為神秘,如背後落了一塊布簾的話,會有如置身於一間塔羅房內用餐的感覺。以下是當日所點的菜式:烏克蘭三文魚湯($38):先來一個烏克蘭三文魚湯,每口湯都充滿濃郁的三文魚及蕃茄味,並沒有任何帶腥的味道,湯內頗多三文魚肉粒,最為欣賞三文魚肉絲毫沒有一點鞋口的感覺,並且鮮嫩肉滑,只是稍嫌湯水酸了少許。當喝完整碗湯後,還剩兩粒無核橄欖,最後當然一併送進肚子裡呢!家鄉煙肉馬豆濃湯($34):當喝第一口湯時是濃濃的煙肉味,印像中從來未喝過以煙肉煮出來的湯。湯料除了俄國出產的馬豆及煙肉外,還包括著仔和香草。煙肉及馬豆的味道很夾,邊喝邊吃,相當滿足。白酒芝士焗牛脷盅($65): 此道菜式是將牛脷與酥皮餅分開上桌,在烤焗的過程將牛脷的味道迫出來,因此盅內那溶化了的白

以下是當日所點的菜式:

白酒芝士焗牛脷盅($65): 此道菜式是將牛脷與酥皮餅分開上桌,在烤焗的過程將牛脷的味道迫出來,因此盅內那溶化了的白酒芝士帶有濃郁的牛脷味道,入味非常。當酥皮餅蘸上盅內的白酒芝士汁,能令平凡的酥皮餅變得份外好吃。白酒芝士的鹹度適中,切了粒的牛脷,其肉質極之稔嫩。吃至最後,真想把蘸剩了的白酒芝士汁帶回家中"撈"飯來吃呢! 太太和我都一致認為是整晚最棒的一道菜式。

烏克蘭燒豬腿($111):廚師把豬腿醃過後再在你的跟前燒著,本想老闆再Encore一次,好讓我拍攝短片與各會員分享,可惜他說如再Encore豬腿不會好吃的。以為厚厚的豬腿肉應是肉韌的吧! 非也! 稔稔的豬腿肉,帶有點微微的酒香,雖然醃過,但味道還是清淡些,但當蘸上調教得頗為特別的酸辣醬汁,即時掃走清淡的傳統肉味,使其菜式加入了東歐的特色原素

黑海香燒白鱈魚($149): 灑上香草並略為煎香了的白鱈魚,魚肉不算嫩滑,但魚油味卻相當豐裕。記憶中尤記得數年前在此餐廳吃過一生人最好吃的鱈魚,那時是用串燒的形式串著,鱈魚味道嫩滑油香,但久別數年,以吃不到從前的水準了。

總括來說,除了魚子醬外,其它菜式一律平、靚、正見稱,全都是二百元以下有交易。再看看其它在香港的俄羅斯餐廳算不上便宜,此消彼長下,能吃到由當地名酒店廚師的正宗食物製法,以這樣便宜的價錢能吃到正宗口味是何等的幸福。

以下是抄錄自餐牌內一些對魚子醬的介紹及其味道,好樣各位吃前作一個參考:

「伯路家魚子醬Beluga($1280/安士):最高級和最名貴的魚子醬。一般伯路家鱘魚的成熟年齡為15至20年、最長壽命可超過一百歲。Golden Black伯路家Beluga魚子醬以阿穆爾河伯路家鱘Huso dauricus的魚子製成。柔潤軟滑的豐富口感; 擁有持久的海洋原始鮮味

奧西特魚子醬Osetra($980/安士):奧西特為第二級的魚子醬。一般奧西特鱘魚的成熟年齡為12至13年、最長壽命可達五十歲。Golden Black奧西特Osetra魚子醬以阿穆爾河奧特西鱘Acipenser schrenckii的魚子製成。口感比伯路家魚子醬堅實; 擁有清新獨特的堅果香味。

金黃魚子醬Golden Black30克 ($198):金黃魚子醬以阿穆爾河野生烏蘇里白鮭Coregonus ussuriensis,三文魚科i的魚子製成。獨特的金黃色;難忘的清新鮮味; 富彈性的口感,令人聯想起阿穆爾河的日出風光。

三文魚子醬Golden Black30克($78):Golden Black三文魚子醬以阿穆爾河野生三文魚製成。魚子中間的深紅部份佔直徑四分一以上,為最上等的三文魚子,香濃的魚鮮味令人一試難忘」

以下是餐牌上的食物價錢:
冷頭盤
烏克蘭鮮菜沙律($48)
冷豬腩肉($50)
俄國雜錦沙律($54)
紅菜頭龍利柳沙律($65)
俄式海鮮刺身($56)
俄式醃菜雜錦碟($63)

熱頭盤
西紅柿炒捲心菜($56)
燴龍利柳伴蕃茄($55)
雞肉蘑菇卷($55)
俄式袖珍豬肉餃子($58)
鳥克蘭香煎薯餅($54)
白酒焗牛脷盅($65)
海鮮蘑菇卷($53)
俄式焗蘑菇($59)
俄式焗釀茄子($55)

烏克蘭正宗羅宋湯($35)
烏克蘭三文魚湯($38)
家鄉煙肉馬豆濃湯($34)
格魯吉亞辣肉片湯($38)
俄國雜菜清湯($30)

主菜
烏克蘭燒豬腿($111)
黑海香燒白雪魚($149)
亞美尼亞烤三文魚扒($139)
馳名基輔炸雞扒($129)
俄式香草燒春雞($109)
傳統俄式焗蘋果鴨($129)
家鄉椰菜卷($99)
芝士焗三文魚($139)
烏克蘭餃子 (免治豬肉或蘑菇薯仔)($109)
家常椰菜豬肉卷($109)
地道秘製燒豬柳($129)
烏克蘭家鄉豬肉腸($129)
酥皮焗香燴牛仔肉($139)
正宗俄國牛柳絲($139)
俄國黑椒烤牛排($139)
亞美尼亞烤羊仔扒($137)
俄國特式炆羊肩肩 ($129)

俄羅斯--烏克蘭古法炮製傳統菜色
東歐地道牛羊炒飯($98)
烏克蘭炆豬肋骨($128)
俄國傳統炆牛肝($108)
俄式焗兔肉($148)
俄國宮廷炆鹿肉($179)
火焰燒乳豬(全隻)($588)

自選伴碟
薯蓉($15)
焗薯($15)
意粉($15)
米飯($15)
烏克蘭家鄉麵包、麥麵包($15)

甜品
俄式蘋果肉桂薄餅($35)
俄式草莓薄餅($35)
俄式士多啤梨薄餅($35)
特式雪糕新地($40)
哥薩克朱古力咖啡糕($49)
2009-11-11
2009-08-16 9 瀏覽
曾經諗過同男友去食,但最後都不了了之。講真,間野外表真係頗Updup,都算小本經營類。今次去食,純粹了件心事@@"第一個菜叫左俄式雲吞。酸忌廉既豬肉好唔得,但牛油落既俾我感覺唔似食豬肉,似食緊雞肉咁爽!之後叫左個海鮮蘑菇卷,其實我覺得水欖仲多過蘑菇@@"同埋個汁凍既@@"算啦,都係平時日子食,否則真係瘀死><"
曾經諗過同男友去食,但最後都不了了之。
講真,間野外表真係頗Updup,都算小本經營類。
今次去食,純粹了件心事@@"

第一個菜叫左俄式雲吞。

之後叫左個海鮮蘑菇卷,其實我覺得水欖仲多過蘑菇@@"
同埋個汁凍既@@"

算啦,都係平時日子食,否則真係瘀死><"
2009-07-29 30 瀏覽
男朋友同我慶祝生日~帶我去呢間食~~好surprise~因為1入到去個feel已經好好~100分同埋我好中意有陣味圍繞住間野^0^絕對係慶祝生日/紀念品好地方^^我地叫左個頭盤先..就俄羅斯豬肉餃~d汁好似怪怪= =之後叫左呢到出名既兔肉同蘋果鴨肉~~~第1次食兔仔...入口滑過豬/牛..肉身白d~都幾好食~!!個蘋果鴨食法都好special~~~唔錯~!!我同男朋友每人叫左杯cocktail~我個杯"black russia"好似藥水= =埋單後老細叫我地去酒室"0下15度"試酒~~仲同我地影相~好nice~~會再光臨~~!!!

我地叫左個頭盤先..就俄羅斯豬肉餃~d汁好似怪怪= =
會再光臨~~!!!
好中意呢盞燈^0^
唔記得咩名...好似豬肉餃~
蘋果鴨~~!!
兔肉
2009-07-12
好中意呢盞燈^0^
唔記得咩名...好似豬肉餃~
蘋果鴨~~!!
兔肉
2009-07-27 22 瀏覽
一直很想試樓梯街的這一間東歐菜,在OR做research後發覺價錢不菲,所以只好留待特別日子才試~之前跟沙漠王子說過等畢業回港後在這裏好好慶祝,今天終於實踐約定了周末的晚上,客人依然不多,燈光昏暗,很有異國情調,我尤其喜歡匙子上的暗花圖案(有些匙子上的暗花已經褪色了)和繪有東歐色彩的牆身,服務員是一個操流利廣東話的東歐姐姐,很有親切感,服務加分!周末沒有set dinner,只好散點,兩個人吃不了很多東西,只好按OR的食友推介點了以下食物:白汁焗牛脷盅($65):本來以為上面的是酥皮,原來也是一塊厚面餅,有點像新疆吃的饢餅,熱是熱,可是不夠脆,有點扣分~下面的白汁比較曦,不及一般西餐的稠,所以也相對的沒那麼膩,別看小小的一盅,牛脷很多,main course上來後我們還是吃不完牛脷切得很小,很飪,醮上面的餅來吃,實在非常好吃!俄式焗蘋果鴨($129):賣相跟牛脷盅差不多,也是有一塊餅在上面,沙漠王子本來怕用蘋果焗會很甜,不過全然不甜,鴨肉其實是鴨胸,一點也不酥,也不鞋,但我就覺得沒有甚麼味道~蘋果粒浸在盅裏久了,飪了也沒有蘋果味,不過把汁,肉和蘋果醮著大餅吃還是不錯的~芝士焗三文魚($

牛脷切得很小,很飪,醮上面的餅來吃,實在非常好吃!
芝士焗三文魚($139):本來想點燒春雞/豬仔柳,但是覺得全部點肉不太好,便點了芝士焗三文魚,賣相很精緻,芝士舖在三文魚上面,旁邊是生菜沙律,三文魚很香芝士味,拌著生菜吃,很美味!連不吃salad的沙漠王子也忍不住拌著吃!
Home-Made Bread($15):自選的side dishes,想點汁吃,沒想過包包是凍的,雖然分普通面包和麥飽2種,但二者都沒甚麼味道
早知道就點薯仔算了~
朱古力咖啡糕($49):掙扎了很久要不要點pancake,但還是決定要蛋糕~沒想到有兩大塊!雖說是咖啡蛋糕,但咖啡味不重,可能是有chocolate icing的緣故,蛋糕的texture是比較密度高的,不會像一般海綿蛋糕般鬆散,而是比較黏,有點凍brownie的感覺,超級好味!

White Russian($49):飲品半價的情況下點了cocktail來喝,white russian是vodlka, cream,cream味很重,酒精也很重,像一杯重酒精的奶茶

Sex on the Beach($49):沒有酒味,完全是一杯果汁
不過因為我不好酒,所以覺得很好喝

第一次試東歐菜,感覺跟平時吃的西餐很不一樣,濃烈之餘比較清淡,沒有那麼膩,雖然沒有吃過正宗的東歐菜,不知道是否真的正宗,但作為首次嚐試,還是很值得的

謝謝沙漠王子肯陪我!
異國情調
白汁焗牛脷盅
焗蘋果鴨
芝士焗三文魚
朱古力咖啡糕
  • 朱古力咖啡糕,芝士焗三文魚,白汁焗牛脷盅