2011-06-01
其實都已經係第二次嚟食架喇。第一次食就係二月嗰陣,第一次食俄羅斯/烏克蘭菜,都係食入門名菜:紅菜湯、俄羅斯燴牛柳絲、基輔雞,而呢兩道菜都配上甜醃菜。兩餸一湯看似簡單,但都食得我哋好飽。正式東歐嘅紅菜湯其實係唔辣而且口味係濃郁而含蓄;佢紅,唔係因為蕃茄而係因為紅菜頭。牛柳有啲啲「鞋」不過肉味好夠,同個汁平衡倒,由於口味比較濃,宣配以伴碟嘅甜菜、薯蓉同食。基輔雞雖然係炸物但食落都唔會好油好 heavy,伴碟嘅 cream 點雞食唔錯架。伴碟方面,甜醃菜清新之餘,薯蓉唔知佢用咩方法整,食落好似一粒粒小薯珠咁,幾得意架,又唔會一 pat 嘢咁杰撻撻,就咁齋食都正。當晚涼涼哋食完個人都暖返哂。^^由於第一次食完感覺良好,所以一早都知會有第二次,呢次就點多咗嘢食:格魯吉亞辣肉片湯、烏克蘭三文魚湯、芝士燴牛脷盅、焗蘋果鴨胸、烏克蘭燒豬腿、牛羊炒飯同埋就咁薯蓉。先講講兩個湯先,其實應該三文魚湯較佳:大大舊方型切件三文魚、有三文魚嘅咸香、魚味好正。個人主觀係鍾意辣肉片湯多啲,雖然講唔上話好特別,不過少少酸少少甜少少辣幾醒胃,作為餐前飲品余覺得 ok 喎。之後個芝士燴牛脷盅太正喇!個人本身係鍾意食牛脷,呢
之後個芝士燴牛脷盅太正喇!個人本身係鍾意食牛脷,呢度無令余失望,牛脷都仲係咁爽、彈、嫰滑。
之後係焗蘋果鴨胸,相比之下其實呢個菜都唔差,不過可能余少食以蘋果入饌嘅菜式,唔太 feel 倒蘋果個作用。
再嚟就犀利喇,大大隻烏克蘭燒豬腿!當然大家有眼見唔係成條腿上啦,不過只係計佢切落嚟嘅部份已頗為驚人。
最後叫咗個牛羊炒飯,相信東方人初食東歐菜會好易適應倒呢個炒飯,一樣有香料味,而且食落個質感都好似我哋東方人嘅炒飯,
老闆打幾次唔通都仲 keep 著打嚟希望通知倒我哋拎返袋嘢。同埋老闆有時講嘢都幾好笑,咩事就唔講喇,haha,睇吓幾時再嚟食吓先:p