2009-07-18 21 瀏覽
朋友生日,本來想去Balalaika食俄羅斯菜,但上次去過又唔覺得特別好食,所以最後去咗未去過的中環Ivan the Kozak食烏克蘭菜,我喺Openrice抄低晒d人話邊d好食,邊d唔好食,基本上冇乜點睇餐牌。叫咗以下:1. 薯餅、白汁蘑菇+炸多士,依d肥野我最啱,實好食架。2. 白汁牛脷盅,酥皮焗,詭異地出晒煙但有一點唔夠熱辣辣。3. Vodka shots, 六種味,好「梗」,味道分別似消毒藥水、火水、燒酒、洗甲水.....最後要叫水果味 sparkling water溝埋先飲到。4. 唔記得咩名嘅沙律,唔覺有任何dressing,正確來說是一碟青瓜片、番茄片。5. 秘製豬肋骨,及薯茸 ,都ok 嘅6. 貌似湯渣的炆羊肩,我唔食羊冇食到,但最後食淨晒,估計麻麻7. 燒春雞,好香,幾好味俄羅斯菜又好,烏克蘭菜又好,對我來說,試過一次就夠了。

1. 薯餅、白汁蘑菇+炸多士,依d肥野我最啱,實好食架。

2. 白汁牛脷盅,酥皮焗,詭異地出晒煙但有一點唔夠熱辣辣。

5. 秘製豬肋骨,及薯茸 ,都ok 嘅

7. 燒春雞,好香,幾好味

俄羅斯菜又好,烏克蘭菜又好,對我來說,試過一次就夠了。

白汁磨菇+炸多士,炸薯餅
燒春雞
2009-07-04
白汁磨菇+炸多士,炸薯餅
燒春雞
  • 白汁蘑菇+炸多士,燒春雞
2009-07-04 22 瀏覽
小女子生日,肥兔book 了依間餐廳!一入到去,感覺有D 熱,但環境陰暗,好有情調!慶祝紀念日的好地方!秘製豬柳好好味,好juicy,正!第一次吃咁好味的豬柳!俄羅斯沙律不是我杯茶,和平時的沙律完全唔同!其它的忘記了…吃完飯後,老闆邀情我地去酒窖。好凍,穿上皮衣,拍了相片!haha...老闆好nice,叫我地任飲vodka, 全是俄羅斯入口的,同一般的不同!結果,買了一支回家!
小女子生日,肥兔book 了依間餐廳!

秘製豬柳好好味,好juicy,正!第一次吃咁好味的豬柳!

俄羅斯沙律不是我杯茶,和平時的沙律完全唔同!

其它的忘記了…

2009-06-03
  • 秘製豬柳
2009-06-26 39 瀏覽
約了同學午膳,剛巧小妮子不用上學,問她有否興趣一起去,她對新奇事物催之若螯,得知試東歐餐廳,便一口答應。餐廳位處於中環一窄巷內,殊不顯眼,但有地址便很易找到。一進門見有一玻璃櫃,陳列著搜羅回來的東歐飾物,餐廳地方不大,祇得十張八張檯子,鋪了檯布,牆上掛著特色的飾物和壁畫,讓人如置身於異地,可惜的是在播放電視午間新聞,若是播放東歐音樂,想必更有情調。侍應除了一位是中國人外,其餘數位都是東歐人!?午間供應自助餐和套餐,相差祇是十元廿元,但大家看著陳列的頭盤、沙律或生果,都提不起勁,還是點套餐算了,套餐有薯仔排骨湯或蘑菇湯,主菜有七款可選擇,計有吉列豬排,俄式炆牛利,俄國焗雞髀,俄國焗鴨胸,俄國素菜卷,龍利魚柳和俄式炆羊肉等。每款連熱飲收費$59 加一。我們點了其中四款,而兩款湯都是清湯,薯仔排骨湯頗像家裏自家煲那種,分別是他們的紅蘿蔔是切了絲,我們切件,而兩款湯的分別是一款有蘑菇,一款有排骨,但一樣有薯仔和紅蘿蔔,味道非常好,真材實料,而他們亦強調所有食品都沒有落味精。主菜都是碟頭飯形式上,可選擇配飯或意粉,吉列豬排是一塊上了蛋漿煎的豬排,肉質一般,切時頗費勁,配了椰菜和甘筍,意粉有牛油輕

主菜都是碟頭飯形式上,可選擇配飯或意粉,吉列豬排是一塊上了蛋漿煎的豬排,肉質一般,切時頗費勁,配了椰菜和甘筍,意粉有牛油輕撈過,俄式炆羊肉像是一些從湯裡裏撈出的湯渣,羊肉白烚,並不太羶,俄國焗雞髀是燒雞髀,也算香口,俄國焗鴨胸是切了片的鴨肉與蘑菇等用汁燴過,但太咸,各主菜味道毀譽參半,配餐的飲品亦是撞手神,兩杯凍朱古力,一杯過甜,一杯無味,而熱飲的杯子精美,玫瑰花蜜很香,像香水。

離開前,參觀了他們的雪房,內裏放滿伏特加酒,人客可嘗試於零下負十五度品嚐伏特加酒,他們還可供應皮草禦寒,不另收費,祇收伏特加的酒錢,可惜中午省電,我們感受不到負十五度的感覺。

相信晚上來才可品嚐到真正的東歐風味,因午市為著競爭,不能出甚麼好菜式,但環境和情調足以令小妮子耳目一新。

餐廳在窄巷內
特色牆畫
自助餐檯
杯子很美
2009-05-21 15 瀏覽
母親節前夕,訂左呢間餐廳黎試下俄羅斯菜. 地點都幾易搵。細細0既一間餐廳仔,感覺都幾WARM,但星期六晚都好靜,唔通市度都係咁差?我地一人叫左一個MAINDISH,有:烏克蘭正宗羅宋湯﹣﹣D料好多,味道不錯,但唔係特別驚喜俄式焗蘑菇﹣﹣呢個幾得意,除左有好多碎左0既磨菇之外,仲有細細塊0既西多士一齊食! 烏克蘭家鄉豬肉腸﹣﹣好多肉,但係好似冇乜味咁!!好乾!!酥皮焗牛仔肉﹣﹣﹣汁就夠哂多啦!但個酥皮好硬!!勁難切!!傳統俄式焗蘋果鴨﹣﹣食到底先有一舊蘋果!俄式焗豬肋骨﹣﹣呢個係最正,D汁又好味,D骨又軟!!一流!烏克蘭家鄉麵包﹣﹣乾,硬,好似未發酵咁!!熱班戟(士多啤梨/蘋果口味)﹣﹣一般啦,冇乜特別。食飯時,聽倒隔離枱同個老細傾計,原來佢一家人都0係間餐廳幫手,佢地有個混血兒女仔,你以為要同佢講英文,原來佢講流利廣東話!記住啦!!

我地一人叫左一個MAINDISH,有:
烏克蘭正宗羅宋湯﹣﹣D料好多,味道不錯,但唔係特別驚喜

烏克蘭家鄉豬肉腸﹣﹣好多肉,但係好似冇乜味咁!!好乾!!

酥皮焗牛仔肉﹣﹣﹣汁就夠哂多啦!但個酥皮好硬!!勁難切!!

傳統俄式焗蘋果鴨﹣﹣食到底先有一舊蘋果!

俄式焗豬肋骨﹣﹣呢個係最正,D汁又好味,D骨又軟!!一流!

烏克蘭家鄉麵包﹣﹣乾,硬,好似未發酵咁!!

熱班戟(士多啤梨/蘋果口味)﹣﹣一般啦,冇乜特別。

一餅野0既腸!
正宗羅宋湯
磨菇呀
  • 俄式焗豬肋骨
2009-05-05 29 瀏覽
小小的餐廳, 別緻的室內裝修, 由枱布至餐枱餐具擺設, 全部由東歐運到香港! 自攜紅酒一支, corkage $50, 後來老闆Ivan話可以waive的, 不過佢corkage收到咁平, 中環喎, 我地又用OR coupon埋單, 已經攞咗折頭, 算啦~ 之後我地仲order多一杯House White除咗魚子醬之外, 我地點嘅全部菜都係老闆介紹嘅:頭盤: 三文魚子醬 Red Caviar, served with blini, sour cream, spring onion & egg 唔係server with cracker, 但係咁樣都好好食喎~ 用薄餅仔包住所有配料, 一啖咬落去, 爆出嚟個味道好豐富! 記得要將塊薄餅仔切開分幾次食呀!仲有, 勁鍾意佢d碟同碗, 好cute呀!頭盤: 烏克蘭香煎薯餅 w/ sour cream 我覺得唔點sour cream淨食仲好味, 可以食到薯餅入面好煙-un, 又有d爽口好似蘿蔔咁嘅材料。老闆話做過research, 先知道唔係個個人客都受得sour cream 喎, 所以依家d sour cream係分開上嘅, 唔再係成pat

除咗魚子醬之外, 我地點嘅全部菜都係老闆介紹嘅:

仲有, 勁鍾意佢d碟同碗, 好cute呀!

頭盤: 烏克蘭香煎薯餅 w/ sour cream
我覺得唔點sour cream淨食仲好味, 可以食到薯餅入面好煙-un, 又有d爽口好似蘿蔔咁嘅材料。老闆話做過research, 先知道唔係個個人客都受得sour cream 喎, 所以依家d sour cream係分開上嘅, 唔再係成pat撻落個薯餅面。

頭盤: 白酒焗牛脷盅
先將酥皮剪開當碟用, 將牛脷+磨菇+白酒汁放上酥皮一齊食, 好濃好香~

湯: 烏克蘭家鄉煙肉湯
有煙肉香味, 但又唔會太咸, 好飲~

主菜: 地道秘製燒豬柳
燒得香口、醬汁配合, 唯獨是豬柳本身唔夠肉味, 呢個差d

餐廳入面有個Vodka Ice Room, 老闆熱情好客, 食緊飯時已經提起幾次要請Vodka我地飲, 最後total請咗5 shoots! 個Ice Room好攪笑架, 入面有影樓背景 (仲有雪人仔道具!), 影d相出嚟真係似去咗冰天雪地呀~

香港好少呢類東歐菜館, 唔知係唔係金融海嘯影響, 成晚得一、兩枱客咋。 老闆仲話呢幾個月都係蝕住嚟做, 都幾吃力。 如果因為咁倒閉就真係可惜囉~

埋單用Openrice coupon (記得printout但係唔記得帶去, 老闆都無問題喎!) 總共$407
餐廳interior
三文魚子醬
烏克蘭香煎薯餅
白酒焗牛脷盅
2009-04-27 1 瀏覽
我lunch去order 了炆羊肉飯,原來俄菜羊好似手抓羊的味道,好so,羊味勁重,正個湯係豬肉湯,好似中式湯加茄湯,都ok wor

個湯係豬肉湯,好似中式湯加茄湯,都ok wor
(非會員)
尋晚同隊長去咗呢間食東歐菜的餐廳慶祝生日, 其實去之前都在open rice睇過d評語, 覺得菜式同環境都幾唔錯, 所以決定o黎呢度食生日飯. 尋晚我o地散叫了下列菜式.烏克蘭羅宋湯&烏克蘭馬豆湯: 兩碗湯都好足料, 不過因為我們掛住玩, 所以搞到凍咗, 如果趁熱飲的話應該更加好味. 紅菜頭魚柳沙律: 如果唔鍾意食魚生或魚的話, 應該未必buy, 因為好似有d腥味, 我留意到隊長食咗好少, 但我自己就幾buy, 因為我鍾意食魚生.俄式傳統焗牛脷: 跟酥皮一齊食, 牛脷好入味, 好食!酥皮蘋果鴨配焗薯: 蘋果配鴨, 單單看個菜式名已經覺得好特別, 於是一致決定order, 鴨肉份量都幾多, 不過食唔到蘋果, 薯仔就食咗好多喎. +15蚊就另外有個焗薯, 但我覺得叫做”薯角”比較貼切d. 一碟有4件, 配埋蘋果鴨內的白汁來食, 好好食..熱情果味&木梅味啤酒: 兩支果味啤酒, 木梅味比熱情果味好飲, 用埋半價coupon都係廿幾蚊一支, 好抵! 另外, 值得一提係老闆Ivan真係好nice, 話說尋晚我地為咗可以傾計, 所以揀咗坐出面, 到咗10:30左右, 室內的人客都差唔多走哂, I
尋晚我o地散叫了下列菜式.

俄式傳統焗牛脷: 跟酥皮一齊食, 牛脷好入味, 好食!

另外, 值得一提係老闆Ivan真係好nice, 話說尋晚我地為咗可以傾計, 所以揀咗坐出面, 到咗10:30左右, 室內的人客都差唔多走哂, Ivan邀請我地入去坐, 仲請我地飲咗一杯無酒精的蘋果味香檳. 入到去先發覺原來d裝修係咁有特色,
Ivan仲幫我地影相添. 可惜因為我地住得遠, 所以最後都係留到11:10左右就返屋企了.

價錢唔貴, 服務態度又好, 咁o既餐廳絕對值得再次幫襯啦.
2009-04-10
  • 烏克蘭羅宋湯&烏克蘭馬豆湯
  • 酥皮蘋果鴨
  • 木梅味啤酒
2009-03-04 368 瀏覽
同朋友2個由大澳出返中環搵野食,行行下朋友話不如就試下這間俄羅斯餐廳入到去環境有點暗,decoration 都幾特別叫左俄羅斯雜錦沙律---幾fresh俄式酥皮焗牛肉---個汁幾開胃芝士焗三文魚---ok芝士味再重d就好老細仲好nice邀請我地去冰室入面飲vodak,真係幾好飲(佢話d vodak全部由俄羅斯入口)應該會再黎
入到去環境有點暗,decoration 都幾特別
叫左

2009-03-01
俄羅斯雜錦沙律
俄式酥皮焗牛肉
2009-03-02 6 瀏覽
奶油包尋晚食咗一餐好難忘既晚餐男朋友 A先生 帶奶油包嚟呢度享受左美味既一餐其實一入去既感覺有DD唔係咁自然因為好似點咗濃香薰咁...同埋有DD空氣唔流通開感覺...有點兒悶熱而已不過無幾耐就習慣咗男朋友 A先生 拿主意點了好幾款食物包括湯,前菜,主菜,啤酒 等等..1/ 烏克蘭馬豆湯 -- 奶油包十分喜歡,因為有濃濃的煙肉味外,還有許多配料,包括奶油包既至愛 -- 薯仔,推介之作 NO. 12/ 俄式袖珍豬肉餃子 -- 細細粒,好好食...不過一定要快食...唔係好似冇咁好食3/ 俄式海鮮刺身 -- 有三文魚同另一種魚,係呢個好想問個隻係咩魚既時候,超級好人開老闆已經行過嚟話俾奶油包知係WHITE FISH,2隻都好好味,係咸咗DD,推介之作 NO. 24/ 俄式傳統焗牛脷 -- 好淋,好香,配了白飯十分好食,推介之作 NO. 35/ 酥皮豬柳 -- 汁好酸,好開胃,豬柳好淋好入味,個酥皮點汁好好食,推介之作 NO. 46/ 熱情果味啤酒 -- 似果汁多D7/ HONEY BEER -- 都幾好飲8/ 俄國水果PANCAKE -- 又係一個推介之作奶油包在此要為老闆 IVAN 平反,
奶油包尋晚食咗一餐好難忘既晚餐
男朋友 A先生 帶奶油包嚟呢度享受左美味既一餐

其實一入去既感覺有DD唔係咁自然
因為好似點咗濃香薰咁...
同埋有DD空氣唔流通開感覺...
有點兒悶熱而已
不過無幾耐就習慣咗
男朋友 A先生 拿主意點了好幾款食物
包括湯,前菜,主菜,啤酒 等等..
6/ 熱情果味啤酒 -- 似果汁多D
7/ HONEY BEER -- 都幾好飲
8/ 俄國水果PANCAKE -- 又係一個推介之作

奶油包在此要為老闆 IVAN 平反,
老闆 IVAN 的確好客氣,
佢不但冇之前某D食評者所講唔理人,
仲一有時間就問奶油包同男朋友有冇興趣飲VODKA,
佢可能係見到奶油包同男朋友飲啤酒,
我地話好...老闆 IVAN 就請我地入去佢間冰室入面參觀..
態度親切既SERVICE 而家出面好難搵,
下次有機會一定會再嚟幫襯~!! 加油~
奶油包個人認為有D食物未必能乎合所有人既口味,
但各人都應該學會欣賞...
這算是最根本的尊重吧!! ~
2009-02-10 6 瀏覽
上個星期五同友人一行十幾個去呢間restaurant試下東歐菜,入到去時覺得呢間餐廳裝修得好別緻, 詢問之下原來餐廳差不多每一樣都係由東歐運過黎,連牆上0既壁畫都係老板請一位畫家由歐洲黎香港畫0既.. 真係誠意可嘉!食物都我非常滿意, 尤其是"薯餅", 我食完一塊又一塊, 唔似出面薯餅咁硬, 呢度0既薯餅係外"趣"內軟, 好juicy, 而且好多restaurant 0既hash brown 都係炸, 但係呢度係煎, 所以見得一番心意 , 佢0既羅宋湯都值得一試, 我連湯渣都食埋(最緊要連埋d sour cream一齊飲)! 我地仲有order左其他幾款食物, 有一隻好以餃子咁0既物體, 細細粒, 好juicy, 超好食! 仲有其他肉0既dishes, 佢0既牛肉做得好"林", 連佢伴碟0既紅椰菜同一d好似炒旦0既物體都好好食! 上菜速度適中, 而且老板好friendly, 我問佢好多問題佢都好親切咁答我 ,最後我地order左幾支vodka after dinner, 個個都食得好開心! 下次會再去幫襯!
入到去時覺得呢間餐廳裝修得好別緻,
詢問之下原來餐廳差不多每一樣都係由東歐運過黎,

下次會再去幫襯!
超正
超正
(非會員)
上OR 見到都幾多唔錯o既食評, 就試下啦... 點知...之前一晚book 左枱, 去到時同老闆ivan 講: "尋日book 左枱", 點知未講完佢已經好唔耐煩咁話"得啦, 你地揀枱啦", 然後就走左, 好似當我地透明咁....跟住睇完menu, 叫左海鮮卷同羊肩, 同埋鴨肉apple, 個waiter 走左之後, ivan 又走黎, 問我地做乜唔叫野飲, 咁我地話飲水得啦, 佢就木無表情咁走左.... 之後見佢無俾水我地... 咁就唯有同個waiter 落單叫兩杯飲品, 見到ivan 用眼尾望下我地, 個樣好似我地令人好討厭咁..... 超無奈....食物黎到, 張枱又唔係大, 都唔知搞乜佢地一次過上哂, 個鴨好難食, 海鮮卷又食唔到任何海鮮, 只係得d 菜, 想叫碗白飯, 點知又俾ivan 問"做乜要飯, e 家唔夠食咩?"... 真係有無搞錯!!! e 家我黎食飯, 係咪想叫野食俾錢你賺都要俾你串?之後個飯黎左, 又凍又硬, 如果俄羅斯飯係咁, 就唔慣得之佢要串我地食飯最大問題係, 人只得一個口, 咁食緊一樣就自然無時間食第二樣, 更何況佢一次過黎曬, 但偏偏我食緊個鴨, 個
最大問題係, 人只得一個口, 咁食緊一樣就自然無時間食第二樣, 更何況佢一次過黎曬, 但偏偏我食緊個鴨, 個waiter 就拿拿臨收個羊肩, 我都未食!!!! 佢可能以為我唔食, 但大佬呀... 你間舖咁大但都只得幾枱客, 有無必要咁急趕我地走呀?
之後有十幾人黎左, 老闆ivan 即時笑口棗上身咁, 又同佢地講笑, 又即刻開酒俾佢地試, 又幫佢地照相同介紹食物... 人地咁多人食你可以賺多d 就即時唔同哂面口, 我地兩個都食成四百幾, 但對我地態度就180 度唔同, 真係現實
原本仲諗住去睇下佢個冰室, 但見個老闆咁o既態度, 果班十幾人一黎就叫佢地入冰室, 我地兩個食左咁耐都無反應, 咁就算, 無謂再俾錢佢賺, (因為如果唔係佢invite 的話, 要俾錢入去再俾錢飲酒)
最後埋單四百幾, 咁o既價錢出面可以食到更好, 最少服務態度唔會咁差先....
仲之就一肚氣, 以後都唔會去!!!!
2008-12-29 14 瀏覽
聖誕夜.. 一個普世歡騰既日子, 男友帶我黎尼度享受左美味既一餐 ((感動))-----------------------------------------------------------------其實一入去既感覺不太自然, 好像點了濃香薰似的..或許空間不太流通..有點兒悶熱而已., 不久後也習慣了.!! 男友拿主意點了好幾款食物., 包括湯, 前菜, 主菜 等等..烏克蘭羅宋湯: 男友較為喜歡; 夠正宗咁話..烏克蘭馬豆湯: 本人較為喜歡, 有濃濃的煙肉味外, 還有許多配料. (讚)紅菜頭魚柳沙律: 屬首選推介!!!! 真係超好味 ~ 令人食慾大增呢!!!酥皮蘋果鴨: 熱度KEEP到, 鴨件尚多又入味, 加上酥皮烤得很香口, GOOD~ (落多D蘋果會更好")秘制燒春雞: 肉質夠嫩, 份量夠足..配加醬汁更惹味.. (2人份量)--------------------------------------------------------------------------------------------------個人認為有D食物未必能乎合所有人既口味., 但各人
聖誕夜.. 一個普世歡騰既日子,
男友帶我黎尼度享受左美味既一餐
((感動))
其實一入去既感覺不太自然, 好像點了濃香薰似的..
烏克蘭羅宋湯: 男友較為喜歡; 夠正宗咁話..
(落多D蘋果會更好")
個人認為有D食物未必能乎合所有人既口味., 但各人都應該學會欣賞...
這算是最根本的尊重吧!! ~

老闆IVAN的確好客氣, 請我地入去佢間冰室入面參觀添..

態度親切既SERVICE 而家出面好難搵了., 下次有機會一定會再黎幫襯~!! 加油"~
  • 紅菜頭魚柳沙律
2008-12-28 16 瀏覽
聖誕節夜晚同女友黎呢度開餐, 門外有好刺眼的藍光, 好容易搵, 一入去, 我地都覺得好焗, 唔知係咪冷氣唔係好夠呢 ?__?店內昏黃柔和的燈光, 特式的擺設, 加上音樂, 感覺好warm、好舒服 前菜: 紅菜頭魚柳沙律 - 味道好特別, 我同女友都覺得好正, 呢個菜設計到好似個蛋糕咁, 份量都幾多, 一個人食會幾漏, 兩個人食就岩岩好 餐湯:烏克蘭正宗羅宋湯 - 賣相同一般羅宋湯分別係湯面加左牛油, 而且唔似港式羅湯杰撻撻, 但湯依然足料, 唔係得水架, 味道幾特別, 好好味, 可能呢d就係正宗馬豆湯.- 第一啖飲落口, 好重煙肉味, 但飲多兩啖, 越飲越好味, 湯底好多豆豆同薯仔, good! 主菜:酥皮蘋果鴨 - 睇個器皿, 唔覺好多料, 點知食食下原來幾多切得唔簿的鴨件的, 女友不嬲唔鍾意食騷野,

前菜:
紅菜頭魚柳沙律 - 味道好特別, 我同女友都覺得好正,
呢個菜設計到好似個蛋糕咁, 份量都幾多,
一個人食會幾漏, 兩個人食就岩岩好

餐湯:

good!

主菜:
女友不嬲唔鍾意食騷野, 好奇怪佢今次唔覺得鴨肉騷, 仲話好好味,
而我覺得鴨肉真係騷騷地, 蘋果同鴨唔夠入味, 覺得好以做得更好的
食呢個餸, 連埋酥皮一齊食丫, 又厚又脆的酥皮, 正!

秘制燒春雞 - 我覺得呢個最好味, 半隻大大的燒春雞熱辣辣的端上枱面, 然後待應
就用把大剪將隻雞剪件, 見到佢剪到手都倦, 好在唔使我自己郁手,

d雞整得好惹味, 點埋d醬汁就更好食, 呢個餸真係兩個人食好, 份量好夠,
抵食!

個人認為, 每個國家都有其特色的煮食方法, 可能未必人人咁容易接受到地道菜的味道,
去到有特色的餐廳, 就唔好祈望佢會用港式味道去煮, 要食港式味道, 使乜黎呢度?

食飽飽後, 女友好奇怪附近的食客比老闆Ivan好似帶羊仔咁分批離開又再返返黎, 問我咩
事, 我當然 叫佢唔好理....
呢d餘興節目, 比佢親自體驗一下
著皮草入雪房飲vodka,
呢種感覺真係有趣又難忘的, 係呢度, 好多老闆Ivan的親切安排, 仲借埋頂好型的雪帽比我影相!
呢餐晚飯, 我同女友都好滿意!

中環區, 食物價錢唔算貴, 食物味道比80分, 老闆Ivan的服務110分! (^_^)/
呢度比到我知道, 咩野叫真正的service! (^_^)/

p.s.: 店內有個幾靚、 會講中文的鬼妹,我開頭以為聽錯, 冇為意
後尾聽Ivan講, 原來係佢個女

外面好光丫
紅菜頭魚柳沙律, 正
酥皮蘋果鴨
秘製燒春雞, 正!
紅菜頭魚柳沙律, 正
秘製燒春雞, 正!
  • 秘製燒春雞、紅菜頭魚柳沙律
2008-12-16 6 瀏覽
唔好食兔 , 好多骨 , 冇肉唔好食鹿 , 好硬, 吞唔落得件魚可以食唉唔怪得空空如也另外個間俄國菜就 full booking
2008-12-14 11 瀏覽
前晚食完Balalaika 咁啱今晚又食埋呢間,即係香港兩間比較多人去俄羅斯菜都試過!朋友預早一星期前訂位,星期六晚七點一去到成間餐廳得我地六個人......落完order好似快餐咁,無分頭盤主菜,一次過隊晒出嚟!理得你張枱有無位擺.羅宋湯----見到都驚一驚!碗湯仲紅過張枱布,聞落仲好酸吓!試一啖原來係好淡嘅什菜水加牛肉,枱面上嘅盬同胡椒發揮功用喇!頭盆:焗牛脷----牛脷切粒粒炆得好淋!有少少酥味,白汁用嚟點個麵包皮好正!似為係一個好開始...炸薯餅----薯仔刨絲加麵粉炸,幾脆身同唔算多油,不過係完全無味!炸蘑菇雞卷----唔多覺有磨菇,雞肉又係無味嘅!全靠個白汁有番D味咋.煎茄子----呢個算ok,將部份切粒粒再釀番落去開邊煎,少少辣味都算係咁.主菜:炆羊膝----應該煮定咗一煲擺喺度,第二樣上枱就係佢,配菜已經炆到溶溶地,羊肉仲好滑,好有羊味!係全晚第二樣好食嘅.俄國牛柳絲----重來未食過牛柳可以整到咁難食嘅!無味唔在講,質地好似食鞋帶咁!燒豬脾----又一傑作!同煲湯瘦肉無分別!非常後悔聽個待應推介!蘋果炆鴨----食唔出有蘋果味,佢係用鴨胸唔係用鴨件,鴨嘅騷味好強勁!唔
頭盆:
主菜:
蘋果炆鴨----食唔出有蘋果味,佢係用鴨胸唔係用鴨件,鴨嘅騷味好強勁!唔係人人受到.
煎白魚----魚肉尚算滑但個檸檬汁太酸,食到眼都矇埋.
Homemake麵包----一片片超硬淨!用嚟當飛碟應該可以飛到好遠!
連飲品$1500左右.
無咩服務過,到埋單走都唔夠+二個客,但D侍應唔知去晒邊?