2005-09-09 9 瀏覽
上星期同我honey唸起想叫送食飯...好自然住北角就唸到東寶...幾年無去過, 期望都好大三樣送:風沙雞, 都算幾好, 雖然比起跑馬地銖記差左成條街...炒蜆, 味道唔掂, d 蜆又唔算大隻, d汁竟然係甜既xo醬炒涼瓜, 炒得都算夠火2個人食唔到太多送, 所以我已經同一大班好友相約17號再去大食一餐, 希望到時試多幾樣送, 希望唔會失望啦
上星期同我honey唸起想叫送食飯...
好自然住北角就唸到東寶...
幾年無去過, 期望都好大

三樣送:
風沙雞, 都算幾好, 雖然比起跑馬地銖記差左成條街...
炒蜆, 味道唔掂, d 蜆又唔算大隻, d汁竟然係甜既
xo醬炒涼瓜, 炒得都算夠火

2005-09-08 18 瀏覽
東寶係佢開始有少少名時已光顧的店,到了今天再去時,卻已無哂昔日的好感可能她的炸豬手仍香,但風沙雞已又貴又唔好食;那芝士及榴槤甜點亦不外如是,可惜但最令人失望的,係佢地好似已忘卻了基本,我地一伙人可能冇錢食好野,叫d 豆豉鯪魚油麥菜、咕嚕肉之類的家常「食送」,但整得平凡得傾向少少唔好食。可能對「東寶」已養成好味的期許,故今次整體黎講可以話失望,俾分亦已「笑唔出」,要記住,呢度價錢一d都唔平... 佐敦軍記好食好多

(非會員)
2005-09-02 7 瀏覽
黎之前我地都睇過Openrice寫關於呢間餐館既資料同食評。個個對呢間餐館都有讚冇彈,所以我地飲食團當然要黎親身試一試,睇下係咪真係咁正啦﹗我地叫左個南乳炸豬手、黃金蝦、XO醬炒通菜、田氏白肉、同埋狗仔鴨煲,樣樣既味道都唔錯,仲好大碟添﹗尤其係個南乳炸豬手,開頭以為會好乾身同埋好硬,點知咬落去非常軟身,仲好入味添﹗本來仲想試埋個鴨汁荷葉飯、雞醬雞軟骨、墨汁炒墨魚同埋炸榴槤,但實在已經好飽,所以唯有下次再黎試過﹗Overall,對於呢間餐館,我既食評只有一個字﹕「惦」呀﹗

2005-09-01 31 瀏覽
前兩天(30/8)去了這間遠近馳名的小館,懷著期待的心情,滿腔熱血地殺入戰場,希望大吃一頓,不料有些少失望而回。是夜真的很多人吃,坐滿了整間食店,侍應來來回回,忙個不停。四個人叫了食物如下:1.炸豬手2.半只風沙雞($90)3.椒鹽豆腐4.芝士焗西蘭花5.魚香茄子6.是日靚湯一蛊7.白飯兩碗8.白粥三碗先講炸豬手,說真的我不太喜歡吃豬手,但它炸得真係幾好,外層香脆,內裡鬆軟,不失為一個好選擇,我亦試了一件,只是我真的愛莫能助,完成這偉大的功業。雞,是本人喜歡的食物,但這裡真的煮得一般,伴以南乳醬,我覺得亦不值$90,雞肉不入味,滿以為會有風沙,可惜欠奉,純粹誤會。可能我較喜歡香妃雞或鹽焗雞,相對真的不太喜歡。椒鹽豆腐是幾新鮮,即炸,但伴的醬汁真的不敢恭維,反而叫佢俾碟豉油我,味道有點兒不討好,於是我索性剩食,相反仲好過點醬汁。芝士西蘭花,我覺得真的可以不叫,我以為會將佢入焗爐,但這是美麗的誤會,純粹打汁上面,伴以多士。個汁有點兒淡而無味。至於為何叫了「魚香茄子」,說真的大家認為太多煎炸野要吃,而無一野可以伴白飯時,叫了這個實在有助大家消化,相信這道「魚香茄子」可以是後補入選,這個後補是

1.炸豬手
2.半只風沙雞($90)
3.椒鹽豆腐
4.芝士焗西蘭花
5.魚香茄子
6.是日靚湯一蛊
7.白飯兩碗
8.白粥三碗

芝士西蘭花,我覺得真的可以不叫,我以為會將佢入焗爐,但這是美麗的誤會,純粹打汁上面,伴以多士。個汁有點兒淡而無味。至於為何叫了「魚香茄子」,說真的大家認為太多煎炸野要吃,而無一野可以伴白飯時,叫了這個實在有助大家消化,相信這道「魚香茄子」可以是後補入選,這個後補是可以穩穩當當的。

本人認為是夜精選的莫過於這例湯「青紅蘿蔔瘦肉」,清甜入味,我認為無乜落味精,是我認為值得推介。而白粥似湯飯多過似粥,亦可以不叫,叫「靚仔」算。

我相信本人都會試多一次,試下黃金蝦、炸榴槤、白肉及其他椒鹽食物。

題外話:本人認為北角春夏秋冬火鍋(炮台山地鐡站,天橋底惠康隔離)是一間不錯的火鍋店,扺食好味,只可惜這裡沒有這間食店的資料,若有我會為這食店作食評,若板主知道可加入。
2005-09-01 26 瀏覽
四人晚飯田氏白肉(good)黑汁墨魚(good)雙雞煲(good)黑椒牛仔骨煲(normal)魚膠浸時菜(normal)炸豬腳(best)啤酒白飯仲有其他,可以再試
四人晚飯

田氏白肉(good)
黑汁墨魚(good)
雞煲(good)
黑椒牛仔骨煲(normal)
魚膠浸時菜(normal)
炸豬腳(best)

啤酒白飯

仲有其他,可以再試
2005-08-30 11 瀏覽
琴晚(29/8)一家四口晚上行完街,九點幾黎食。細個0既時候食過,跟住好耐無食過,聽人成日讚佢,琴日黎開呢頭,所以一心就走過黎食啦。叫左風沙雞、炸豬手、菠蘿咕嚕肉同油浸筍殼魚。全部都係炸野,哈哈~~~~比想像中失望,第一,佢d價值幾貴下,但d水準同價錢好似唔成正比,差左d。隻雞唔係好大,半隻都要九十蚊,肉唔多,得面頭幾舊,下面0個d無乜肉,得骨,唔係好脆,味就ok啦。油麻地鳳城隻炸子雞好食d。見食家Raikkonen在下面0既食評中讚菠蘿咕嚕肉好食,佢post0既圖片又好得,所以一坐低就叫呢個。本身自己好鐘意食呢樣,鐘意個汁同菠蘿,但琴晚0個碟麻麻,個樣無Raikkonen登出黎0既圖片咁靚,細粒左,所以比想像中失望。炸豬手就一般啦,不過肉唔多,同埋味唔係好夠。油浸筍殼魚係咁多碟中最好。個甜品媽咪話係涼粉,麻麻地,食到條舌頭有d"la"。點解會咁0既?屋企人話貴,碟頭又細,唔抵喎。仲有,唔好坐。不過都可以一試0既。
琴晚(29/8)一家四口晚上行完街,九點幾黎食。
炸豬手就一般啦,不過肉唔多,同埋味唔係好夠。
油浸筍殼魚係咁多碟中最好。
屋企人話貴,碟頭又細,唔抵喎。仲有,唔好坐。
不過都可以一試0既。
2005-08-26 26 瀏覽
是日終於可以早閃, 兩星期以來一嘗打波滋味.打完波阿姐提議吃小菜, 近近地就黎到東寶."爸爸"話應該冇咩人, 點知九時多上到去多人多到爆,好彩咕姐同阿姐已霸定位.連埋BB一共五人, 點了數款小菜, 連兩枝啤酒.環境大但也十分嘈吵, 粗言夾雜;想對面聽到你講乜, 絕對要用人肉喇叭溝通.先來鹵鴨舌, 微辣不搶喉鴨舌入味, 小吃中值得推介.紫蘭豬仔骨$15一件, 一人一件, 吃下去有少少失望, 沒有什麼味道(除了面上的七味粉), 豬仔骨又不是想像的嫩滑). 生炒骨來到, 賣相吸引, 熱辣辣又夠香; 吃下夠脆, 咕姐和阿姐嫌不夠酸;個人覺得多碎骨, 吃多幾舊都如是, 但味道絕對合格之上.炸豬手也是so-so, 好吃度不及生炒骨.XO醬通菜夠大碟, 味道濃相當不錯, 通菜新鮮好吃, 如果D汁撈白飯會更正.炸榴槤當作是日甜品, 之前來過東寶都冇吃過, 榴槤味算幾強勁而且新鮮, 可以是必叫菜式.半路中途突然殺出小小強, 不過呢的場面如果冇就真係出奇了.吃下大聲講大聲笑, 又中大家同場又互鬥演技, 同埋剖析性格, 相當難得. 結局埋數雙方一如以住互鬥大聲, 最後由"爸爸"勝出.數十元吃到數個有水準既
是日終於可以早閃, 兩星期以來一嘗打波滋味.
打完波阿姐提議吃小菜, 近近地就黎到東寶.
連埋BB一共五人, 點了數款小菜, 連兩枝啤酒.
先來鹵鴨舌, 微辣不搶喉鴨舌入味, 小吃中值得推介.
炸豬手也是so-so, 好吃度不及生炒骨.
半路中途突然殺出小小強, 不過呢的場面如果冇就真係出奇了.

結局埋數雙方一如以住互鬥大聲, 最後由"爸爸"勝出.
數十元吃到數個有水準既小菜和甜品, 值得去也值得翻界.
p.s.最後的糖水也不錯, 不過忘記了名字
2005-07-26 7 瀏覽
次次去東寶都會食(1)大肚婆炒飯(2)南乳炸豬手(3)風沙雞(4)黃金雖然次次都要等位,但又真係幾好食喎!
次次去東寶都會食
(1)大肚婆炒飯
(2)南乳炸豬手
(3)風沙雞
(4)黃金

雖然次次都要等位,但又真係幾好食喎!
X
2005-07-22 15 瀏覽
The only troble is, you can not have a proper conversation over the meal because the place is so noisy for some reason.

25-5-2005 1930多謝麵包超人是次的安排,其實在版頭用翻炒這兩字可煲可貶,兼自己只可逗留一小時,不論如何,好開心識到一班新人,當然高手雲集啦。是不延遲,第一味便是田氏白肉,幾清新,不過喜歡濃味的我始終譚仔記的蒜泥白肉;第二味炒雞軟骨炒得乾身,兼有脆口,送酒一流;隨之而來便是炸豬手及炸雙卜,兩味炸物,分別係一差一好,睇專題就知我up乜;風沙雞或許\太大風,沙都吹走埋;醉蝦及黃金蝦都炒得相當好,不太油;麵醬唐生菜裡的麵豉可以多的就更加好,畢竟自己是豆/麵豉fans;麵飯分別是荷葉飯及豉油王炒麵,前者太濕兼唔夠香味(不是香口),後者炒得不油膩及好乾身,全晚至正係呢味;甜品及糖水分別係炸榴槤及涼粉,最近喜歡榴槤的我如有一舊剩都會搶埋黎食,涼粉則可當透明。總體上仍然係食得過,可惜種種原因,例如換大廚或退少少可以減低成本但食客唔覺,退了一小步,希望再有機會食既時候不再這樣,否則唔會再俾笑臉。一小時的時間好快過,食完剛剛好過細海去下一場。
25-5-2005 1930

是不延遲,第一味便是田氏白肉,幾清新,不過喜歡濃味的我始終譚仔記的蒜泥白肉;第二味炒雞軟骨炒得乾身,兼有脆口,送酒一流;隨之而來便是炸豬手及炸雙卜,兩味炸物,分別係一差一好,睇專題就知我up乜;風沙雞或許\太大風,沙都吹走埋;醉蝦及黃金蝦都炒得相當好,不太油;麵醬唐生菜裡的麵豉可以多的就更加好,畢竟自己是豆/麵豉fans;麵飯分別是荷葉飯及豉油王炒麵,前者太濕兼唔夠香味(不是香口),後者炒得不油膩及好乾身,全晚至正係呢味;甜品糖水分別係炸榴槤及涼粉,最近喜歡榴槤的我如有一舊剩都會搶埋黎食,涼粉則可當透明。

2005-06-21 30 瀏覽
難得和摰友真情對話, 吃喝之間總有另一番回味, 共對了一支紅酒已叫人醉上了大半個晚上; 先來了朋友至愛椒鹽鮮魷, 鮮魷肉多鬚小十分精緻亦顱讚不絕口; 沙拉骨比上次的肉質鬆軟但汁料略嚴偏重; 再來肥牛粉絲煲, 味道中庸討好肥牛肉味道突出, 可惜肥牛好像小了半點; 最後朋友提議來一個椒絲腐乳通菜, 巧腐乳雖香但菜身好像粗身了一點. 整體上幾個菜式用料不錯但好像欠了半點鐵皮屋大排擋的豪情. 酒過三巡和摰友的對話更加直接, 大家性格相反但惺惺相惜, 人生難求一知已.

(非會員)
2005-06-20 8 瀏覽
6月18日今晚一行五人第一次到東寶食飯, 點了六菜一湯.1. 芥辣魷魚咀(冷盤): 必吃,味道清新有咬口,用來送酒最啱.2. 鴨舌(冷盤): 好味, 滿滿一碟,上面放著鴨舌,下面舖了一片片的鴨腎,味道辣辣地,開胃!3. 荷葉飯: 抵食, 熱騰騰的蒸籠裡裝了足料的荷葉飯, 份量十足, 五個人也吃不完, 打包回去繼續享受.4. 芝士西蘭花: 有心思. 西蘭花墊底,上面舖滿厚厚的芝士,外圍放了鬆脆麵包,中西合壁,不錯. 5. 鼓椒魚咀: 味道幾好, 但名不符實. 話明'魚咀',但出來的是斬件魚頭, 扣分.6. 堯柱蒸蛋: 推介, 蒸出來的蛋好似豆腐花, 上面的献汁濃淡適中, 真材實料, 讚!7. 魚雲豆腐湯: 細細地清清淡淡, 感覺無味精, 五人剛好,不俗.加送甜品: 薑汁西米涼粉條, 有誠意, 美味!當晚消費約港幣420,大家都覺得好滿意, 仲有好多餸想試, 但實在好飽, 下次再去過!
6月18日
今晚一行五人第一次到東寶食飯, 點了六菜一湯.
加送甜品: 薑汁西米涼粉條, 有誠意, 美味!
2005-06-17 24 瀏覽
20050616 7.30pm我的生日飯局.全圍連埋我8人都是我的好朋友, 特此排名不分先後多謝一次先.地方係我揀咁菜亦都係我點o既.菜單如下(希望無數漏)-* 炸墨魚丸(我估係) - 本小姐因工遲到, o黎到時其他人點o左個小吃頂肚餓. 食o左一粒, 唔, 幾好.* 風沙雞(半隻) - 我覺得一般, 但朋友們覺得不錯, 好彩只pre-order o左半隻.* 炒雞軟骨- 泰式做法, 酸酸地很是醒胃, 油炸鬼比雞軟骨多很多, 不過做得唔錯.* 蒸蛋白- 老闆推介, 味道不俗. 唔熱氣首選.* 炸雙卜- 魚肉釀豆卜+墨魚釀豆卜, 很正!!!! 炸得滴油不沾, 很輕很乾身. 炸工一流.* 黃金蝦- 即是鹹蛋黃炒蝦, 全晚the best! 比好多地方都要做得好!!! 掂!!!!* 芝士西蘭花- 好cheesey, 不過一般. 可以不叫.* 豉油王炒麵- 炒得乾身無油不過味偏淡, 無我想像中好吃.* 唔記得咩湯花膠浸勝瓜- 很讚, 湯魚味鮮, 勝瓜清清地balance 返o的熱氣o野.* 椒鹽雞腎腰果- 出奇地讚! 雞腎醃得夠入味雖然超級熱氣因面有厚炸漿, 不過忍唔住勁掃. 腰果不夠熱.*
20050616 7.30pm

我的生日飯局.

地方係我揀咁菜亦都係我點o既.

菜單如下(希望無數漏)-

* 蒸蛋白- 老闆推介, 味道不俗. 唔熱氣首選.

* homemade cheese cake - 為怕朋友們頻撲買蛋糕, 索性響呢度直接order, 揀檸檬味貪其酸味味無咁頂胃, 以我作為一個唔特別鐘意食cheese cake的人o黎講, 呢度味道算OK. 不過當我得知個cake 要成$240(約)! .....就三扒兩撥死命食晒! 嘩! 仲貴過酒店!!!!

本來貴都唔係問題, 不過佢竟然無問過我o地就切o左我個cake 分晒碟(仲鬼咁大件)!!! 我咪同個侍仔"詐形", 佢竟然用個蓋"給"住另一個蛋糕比我吹蠟燭! shit!!! @_@ 照吹, 好在朋友知我脾性, 用o的cut cake 同我再吹多次. 嘿!

* 甜品- 薑汁涼粉, 全場免費, 仲有西米o添o架wor! 齋食o黎講味道很不錯, 不過其時食到頂住個肚只"畢"o左一細碗來試.

* 酒水- 汽水x 3, 大啤x 8, 4支係我地order, 跟手果4支係梳個杜汶澤髮型o既老闆硬隊埋o黎賠罪, 即時消咁o的氣, 仲表演拋酒樽, 好勁. 先旨聲明, 我地成圍無一人係熟客, 大部分人都係第1次o黎幫襯.

因為唔係所有朋友都飲酒, 老細(飲到面紅紅) 同伙記又走埋o黎勁隊酒, 最尾我係飲到相當爆先離場, 本來仲諗住去soho 飲o野, 唔洗啦~

service 方面無其他人comment 的不禮貌, 環境o黎計跑馬地株記會乾淨的, 不過呢邊o的位大o的, 無咁逼夾.

埋單$1155. 我生日唔洗比, 除7每人$165還是很抵食, 如果唔食個cheese cake 的話我相信會再平o的.

p.s. 特別多謝一次F小姐幫我arrange 成件事又早o黎到
2005-06-01 15 瀏覽
This is a nice gathering time for Openrice食友, let me give my very late comments to the food:1.田氏白肉:8分, quite good. but i think 詠藜園的雲白肉is better.2.炒雞軟骨:7分,I tried few pieces, but I could only get 油炸鬼, seems not much 炒雞軟骨in the dish, but油炸鬼is decent.3.南乳炸豬手:4分, too dry! poor!4.炸雙卜:6分, 麵包兄認為值得推介, but I don't think this is very good. maybe each 食友has different views in food!5.風沙雞:8分, this time 風沙雞is not as good as last time I tried it with 文迪. Since I like chicken, so I give it a higher mark.6.醉蝦:5分

3.南乳炸豬手:4分, too dry! poor!
6.醉蝦:5分,I could not tast the 酒味, can't tell if it is a 醉蝦.
7.黃金蝦:8分,鹹蛋黃is nice. This one better than 醉蝦. But seems like it is not as good as the one that I tried with 文迪.
8.麵醬唐生菜:7分, a decent dish.
9.荷葉飯:7分,食友seems not impressed for this dish, so I have 3 little bowls of 荷葉飯. But I feel this is not bad.
10.豉油王炒麵:10分, the best豉油王炒麵that I have tried. Almost no oil on the dish. Perfect炒功!
11.炸榴槤:9分, actually I don't eat榴槤, but still try half piece. This is really good. Worth to try!
12.涼粉:6分, not tasty. too much ginger.

In general, the food is not as good as last time, but still a decent place for dinner!
2005-05-29 34 瀏覽
小弟第一次post食評多多指教,睇完翻炒東寶聚會之後~就第一次請屋企食飯~父王, 媽咪, 細佬, 我(妹妹無去到)我最早去到~點定餸~費是比我父王&媽咪點啦~佢地一定話貴的~我點菜係根據翻炒東寶聚會中各食友去點o既。田氏白肉:的確係幾好!!真的唔錯 個汁好鬼死正!!醉蝦:係今晚我覺得最正的菜, 本身滴酒不掂的我, 都完全地愛上!!不過因為"時價"的關係~ 8兩蝦都要成120$真係貴左少少~黃金蝦:一個好香好香的餸, 不過無想像中咁香口, 有點兒不及醉蝦。炸雙卜:最失望之作, 雙卜不平均, 零魚同蝦的比率, 係9:2有d覺得取巧左....風沙雞:之前各前輩食友都講過完全同意, 不用多說。椒絲腐乳通菜:有意外的好!十分夠獲氣, 個腐乳唔會多得濟以至大咸,十分正!炸榴槤:我係愛榴槤之人, 當然覺得好好食啦, 不過...真係覺得佢個味唔夠濃, 食榴槤個個都喜歡佢濃味而非清香, 而呢個炸榴槤只可以說"清"總括黎講都幾好!不過提大家一句~早食都係要訂位先。我一家人6點
小弟第一次post食評多多指教,
睇完翻炒東寶聚會之後~
就第一次請屋企食飯~
父王, 媽咪, 細佬, 我(妹妹無去到)
我最早去到~點定餸~
費是比我父王&媽咪點啦~佢地一定話貴的~
我點菜係根據翻炒東寶聚會中各食友去點o既。
田氏白肉:的確係幾好!!真的唔錯
個汁好鬼死正!!
醉蝦:係今晚我覺得最正的菜, 本身滴酒不掂的我,
都完全地愛上!!不過因為"時價"的關係~
8兩蝦都要成120$真係貴左少少~
黃金蝦:一個好香好香的餸, 不過無想像中咁香口,
有點兒不及醉蝦。
炸雙卜:最失望之作, 雙卜不平均, 零魚同蝦的比率,
係9:2有d覺得取巧左....
風沙雞:之前各前輩食友都講過完全同意,
不用多說。
椒絲腐乳通菜:有意外的好!十分夠獲氣,
個腐乳唔會多得濟以至大咸,十分正!
炸榴槤:我係愛榴槤之人, 當然覺得好好食啦,
不過...真係覺得佢個味唔夠濃,
食榴槤個個都喜歡佢濃味而非清香,
而呢個炸榴槤只可以說"清"
總括黎講都幾好!不過提大家一句~
早食都係要訂位先。我一家人6點前去到~唔夠20分鍾,
就已經爆場, 真係利害, 而且唔知係咪好多食友睇完
翻炒東寶聚會先再黎有好幾枱叫的都係一樣^^~
唔知我地openrice有幾多食友因而再去呢?