2018-03-11 223 瀏覽
油麻地有一間食生滾龍蝦湯泡飯的專門店,今天去咗試吓。門口有個大電視介紹創辦人嘅背景和製龍蝦湯嘅方法。介紹話佢哋啲龍蝦湯底係用澳洲龍蝦和雞腳....等材料煲了幾十個鐘頭而成嘅,而且標磅冇加味精。食肆牆身貼了很多媒體訪問嘅相片。鋪頭地方不大,座位頗為擠迫。除了有生滾龍蝦湯泡飯外,還有各式燉湯和麵食。極上海鮮龍蝦湯泡飯($68)龍蝦湯擺放了不同的海鮮(有帶子、青囗、尢魚仔、蜆等),還有一個龍蝦頭(頭內是空心的)作點綴,賣相吸睛,很多食客都係相機食先才到自己食。一上枱已經聞到陣陣嘅龍蝦味,湯底都幾好味,好似真係冇落味精,但可惜唔夠熱!飯是碗上,要自己加入湯中才食!(和我想像中有D出入)!如果把飯放在湯中再煲一陣才上serve 應該會比較好味D!花膠螺頭雞煲翅($68)由於今次我選了龍蝦湯泡飯,所以這個雞煲翅只輕嚐了一口,覺得吾錯,下次要試真D。不過雖然有個爐架托住,但冇火,認為用火熱住嚟食會更好!

除了有生滾龍蝦湯泡飯外,還有各式燉湯和麵食。

極上海鮮龍蝦湯泡飯($68)

花膠螺頭雞煲翅($68)
2018-03-10
5 分鐘 (堂食)
今日啱啱好同小鮮肉老公一齊出咗旺角拍拖拖 所以決定喺附近食埋晚飯先返屋企 人妻一度懷疑自己上一世係飯桶托世 今世真係超鍾意食飯~~ 所以就走咗去食泡飯專門店啦!!! 講真我同老公仔行街去到嘅時候先至五點九~ 已經見到下面咁嘅陣容當堂我哋兩夫妻嘅反應!!梗係排隊啦!!咁多人一定冇死錯人舖頭大約六點鐘就會陸陸續續俾人入場! 我哋大約等咗三四個字已經可以入到去其實餐牌裏面除咗泡飯之外,仲有非泡飯版本嘅咖哩飯或者自選配料的泡飯~ 有撈麵添㗎! 不過呢啲都唔係我今次嘅目標排咗咁耐~ 梗係食最受歡迎嘅皇牌花膠螺頭雞煲翅啦 原價成128蚊㗎~ 而家68蚊就食到啦~ 如果加多10蚊仲可以轉做套餐會有多碟菜+白飯+杯嘢飲!!首先嚟到嘅就係人妻挑選嘅黑毛豬鮮雞雜菌龍蝦湯泡飯 唔好以為好似好少咁!所謂好物沉歸底~用匙羹撈起的時候滿滿都係材料~ 一上枱首先梗係要試一啖龍蝦湯~ 龍蝦湯鮮味十足,鹹淡適宜,湯色並不是走西湯路線,而是透著濃郁深棕色的清湯。之後我建議可以先試一下配菜,黑毛豬食得出是用龍蝦湯拖熟的,令豬肉片吸滿了龍蝦湯汁,雞件在湯內已經去骨,雞肉亦十分嫩滑。最後當然要將成碗飯浸落湯度食~ 令飯粒充分吸
今日啱啱好同小鮮肉老公一齊出咗旺角拍拖拖
所以決定喺附近食埋晚飯先返屋企
人妻一度懷疑自己上一世係飯桶托世

當堂我哋兩夫妻嘅反應!!梗係排隊啦!!咁多人一定冇死錯人

排咗咁耐~ 梗係食最受歡迎嘅皇牌花膠螺頭雞煲翅啦
原價成128蚊㗎~ 而家68蚊就食到啦~ 如果加多10蚊
仲可以轉做套餐會有多碟菜+白飯+杯嘢飲!!

首先嚟到嘅就係人妻挑選嘅黑毛豬鮮雞雜菌龍蝦湯泡飯
唔好以為好似好少咁!所謂好物沉歸底~

最後當然要將成碗飯浸落湯度食~
令飯粒充分吸收龍蝦湯~ 每一啖都係鮮味,每一啖都可以食到不同的配料,令整個泡飯不單只有層次,亦有深度!

之後嘅重頭戲就嚟啦~雞
好大隻雞
好大隻滑嘟嘟嘅雞呀
姐姐一上枱嘅時候我真係呆一呆~
78蚊!你擺滿咗我半張枱仲要有成半隻雞~
老細未免太有良心!!!
首先當然係飲一啖雞湯先啦~ 一入口嘅時候, 湯頭口感順滑 濃濃嘅鮮雞味撲鼻而來,就像屋企媽媽煲咗好多個鐘頭嘅雞湯一樣,雞肉嫩滑多汁而且好肥美,侍應姐姐亦都好細心會準備定手套畀你,等你享受完雞湯之後可以攞手撕雞嚟食~ 湯入面仲放了螺頭同花膠,
兩樣材料都炆得軟淋淋,亦令到成個雞湯增加咗一㸃厚度~ 呢啲絕對骨膠原
骨膠原
骨膠原
補完之後人妻當堂覺得自己皮膚都好咗

總括而言今次泡飯之行實
物超所值,回味無窮
呢八個字村爺爺實在當之無愧

等我下次再過嚟補一補

2018-03-03
20 分鐘 (堂食)
  • 花膠響螺雞煲翅
2018-03-05 265 瀏覽
食左個花膠螺頭雞煲翅餐,花膠有,螺頭有,翅有,雞有,菜有,飯有。足料,賣相夠吸引。講味道既話就味精味太勁。另外我食個份唔夠熱,個爐沒火既。餐廳除左有比筷子同湯匙之外,仲貼心咁附帶左對手套同叉方便你吃隻雞。
。講味道既話就
2018-03-05 268 瀏覽
位於油麻地的村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家,是一間超出名的香港道地餐廳。今天下班後不知吃什麼好,又要趕著陪人去看醫生,和趕著辨點事,所以要找點速食又美味的食物。來到村爺爺,竟然要排隊,類似茶記的餐廳要排隊,難得好好吃嗎?花膠螺頭雞煲翅$68+$10七十多塊便有花膠食,係茶記也有補品食啦。雞煲用高架上台,煲內有半隻大雞,兩片花膠,兩件螺頭,獨自很補哦。湯頭非常鮮甜,一喝愛上,喝個不停。花膠算厚片,女孩子必吃,螺頭富嚼頭,大雞的雞脾肉很嫩滑,其他部份較為結實,調味不太足,沾醬油較好啦。

花膠螺頭雞煲翅$68+$10

2018-03-03
今曰同女朋友食幾好味我哋兩個食到好飽都唔洗兩百蚊/$$就可落樓!又有雞煲翅$68又有龍蝦反$98!不過要排好耐同要搭台囉!「雞煲翅 9/10分」係正嘅有半隻雞夠哂睇頭有螺頭有花膠仲有好似係翅仔個湯系好味有雞味又青甜!最重要飲完唔使飲水!但飲飲下唔夠熱,又唔比反熱但以68蚊就叫正價比高《Ps,可以加火係煱底,仲好>>相反雞煲翅,略為遜色!雖然半隻龍有蜆肉帶子青口尢魚等······海鮮個湯夠鮮味,個餐都夠睇頭!但龍蝦泡飯相比半隻雞嘅雞煲翅我都係鍾意雞煲翅啖啖肉真係好抵食又夠睇頭{{ps個龍蝦鉗有幫我地博一博就好啦}}最好有得定位就好啦唔使喺條街度排咁耐或者有得攞可以去下街先返嚟
不過要排好耐同要搭台囉!
雞煲翅 9/10分」
係正嘅有半隻雞夠哂睇頭有螺頭有花膠仲有好似係翅仔
個湯系好味有雞味又青甜!最重要飲完唔使飲水!
但飲飲下唔夠熱,又唔比反熱
但以68蚊就叫正價比高
《Ps,可以加火係煱底,仲好>>
[殿龍蝦湯海鮮泡反8/10]
相反雞煲翅,略為遜色!
雖然半隻龍有蜆肉帶子青口尢魚等······海鮮
個湯夠鮮味,個餐都夠睇頭!
但龍蝦泡飯相比半隻雞嘅雞煲翅我都係鍾意雞煲
啖啖肉真係好抵食又夠睇頭
{{ps個龍蝦鉗有幫我地博一博就好啦}}

2018-02-23
60 分鐘 (堂食)
  • 花膠螺頭雞煲翅
  • 殿海鮮龍蝦湯泡湯
2018-03-02 193 瀏覽
前排經過見到有間食店多人到要排隊,於是search下店名,咁o岩openrice又有優惠,於是就約埋媽咪去試了!個優惠要一日前whatsapp預約,平日指定時間黎。黎到3pm,店內都9成滿ga。可能太忙企晌門口完全冇人埋我,初時以為店員好cool,點知原來都幾nice,好快就嘟code落單,等5-10mins就有得食了。叫左極上海鮮龍蝦湯泡飯 同 花膠螺頭雞煲翅,份量十足到媽咪都忍唔住要相機食先2款湯都好鮮甜,仲好均衡咁有成顆份量嘅唐生菜!! 雞煲翅好貼心咁附上手套,半隻雞2個人食都啖啖肉!龍蝦湯不是西餐那種濃湯,有點似平日車仔麵那種濃度,但你會清楚嚐到龍蝦的香味。雖然好似搵唔到龍蝦肉?,但有扇貝、青口、墨魚、同食極都仲有嘅蜆肉(起碼10隻!!) 其實2款都好味,但我最後一啖留左俾龍蝦湯Xd第一次食夾o岩有優惠平左成半真係幾開心,不過就算用原價我都覺值得黎試試。由棵菜、手套、食物的味道就知道店家其實都幾細心同有heart! 不過份量雖然食得晒但會好飽,如果分量少d(同時定價平少少)我應該會密d黎食~

2018-03-01
用餐優惠
優惠券
2018-02-28 159 瀏覽
之前一直遠距離見到呢間店,但一直無試,但經朋友介紹,今日就一於試下,我食左68元既極上龍蝦湯泡飯,好足料,海鮮都鮮甜,湯頭唔覺好味精,我竟然飲晒成個湯,見到每枱都飲晒,飲完唔覺口干。見到對面座位叫左一客南乳雞翼,個樣都好正,下次再encore.
2018-02-28
15 分鐘 (堂食)
2018-02-27 993 瀏覽
出門同左呀媽去左旺角辦年貨,買左好多戰利品XD行到累緊係要搵野醫肚啦,咁咪搵下有d好食,見到呢間村爺爺都好似幾唔錯,再加上又凍凍地,食泡飯都係一個暖暖的選擇,加上行過去又唔遠就行過去搵食啦。去到差d入錯左,皆因街頭有間係食車仔麵,好彩媽咪醒目見到,去到泡飯門口已經有人排緊隊,人龍唔算長,排左10分鐘就入得去。我係見到人地食雞煲翅而引左我地過黎,咁無理由唔叫呢個!煲仔湯有好多選擇,咁緊係哎招牌野啦!落左單等左陣就有得食啦, wo! 都幾大煲,我同媽咪一人一煲就等於食左一隻雞XD 好誇張呀!除左半隻雞仲有幾舊花膠、螺肉同翅,都幾足料同好落本~先至68蚊咋喎。個湯都好正,上到黎熱辣辣,飲左一啖好鮮甜,好有雞湯味,媽咪都話好正仲話自己都煲唔到呀全部材料都幾好食,啖啖肉,配埋飯食無得頂呀!2個人加埋套餐都唔駛一人一舊,超抵,下次再黎試其他湯食飽我地又繼續去作戰啦~

花膠螺頭雞煲翅
食飽我地又繼續去作戰啦~
2018-01-29
10 分鐘 (堂食)
花膠螺頭雞煲翅
2018-02-26 261 瀏覽
準備去林村許願樹祈福之前就嚟到油麻地街坊推薦嘅村爺爺食lunch👐🏻👐🏻 等左大概10分鐘就入得,舖頭細細,坐得比較逼😌 我地先要個殿龍蝦湯泡飯($98)🦐🦐 好大隻龍蝦係面!仲有海量級海鮮添呀!湯底飲落鮮甜,龍蝦肉質夠彈牙😻 配上泡飯更加食到龍蝦湯嘅精華😽 另一個要左雞煲翅跟餐($78)😌🐓 足足有半隻雞,好抵食!湯底飲落雞味濃,唔會咸過頭,而且有花膠同響螺一齊食,十分足料👻揀左拉麵一齊食,連湯飲大滿足呀✌🏻食完都冇口渴,難怪咁多人嚟食!

等左大概10分鐘就入得,舖頭細細,坐得比較逼😌

我地先要個殿龍蝦湯泡飯($98)🦐🦐

另一個要左雞煲翅跟餐($78)😌🐓

食完都冇口渴,難怪咁多人嚟食!
2018-02-24 160 瀏覽
好耐之前有bookmark過呢間鋪,不過遲遲都無去食,今晚終於有機會去食。8點幾都仲有好多人排隊,估唔到咁多人排心諗咁多人排一定唔會差!!!!等左15分鐘左右,佢地menu都好多選擇,原來依家唔止有泡飯仲有埋煲仔湯,見到好多枱都有叫煲仔湯,咁就決定一個叫雞煲湯,一個叫龍蝦湯,咁就可以試哂2樣招牌野!2樣野黎到“嘩”左聲,好大碗好大份雞煲翅勁足料,有半隻雞,又真係有翅有花膠,好多料,個湯都好正,好甜好味道,不得鳥呀~一啖湯一啖飯好味道!再黎就係龍蝦湯泡飯,揀左有半隻龍蝦果款,又係好多料,龍蝦有幾大隻,肉質實正同鮮甜,同埋好多膏架,湯入面仲有好幾款海鮮,大大隻帶子,一d都唔吝嗇,蜆肉仲好多粒,非常正呀! 龍蝦湯又係好好飲,入口鮮甜味美,食得出真係熬左好耐,龍蝦味道好出,仲唔會好咸,出色之作!我地2個人都將2個湯都清哂XD好誇張,但係飯就食唔哂啦走果陣見到隔離係車仔麵,下次黎開呢到再試埋先得!

8點幾都仲有好多人排隊,估唔到咁多人排

2樣野黎到“嘩”左聲,好大碗好大份

我地2個人都將2個湯都清哂XD好誇張,但係飯就食唔哂啦
走果陣見到隔離係車仔麵,下次黎開呢到再試埋先得!
題外話/補充資料: 仲想講我地2個人食到勁飽每人都唔駛$100,超級抵食~推介推介!
2018-02-01
15 分鐘 (堂食)
  • 花膠雞煲翅
有人話排隊都要黎食!!!!咁一於趁放假就去陪佢食啦。嗯...餐廳環境有小小迫,一大班人黎食可能有d迫,但我地2公婆就無所謂啦。聽到花膠螺頭雞煲翅係限量發售,而且只係$68,仲有加$10有野飲同一碟菜~緊係叫呢個啦!老公心大心細到最後都係同我一樣揀雞講下個雞煲翅先,湯係清甜一d都唔油立立,飲落真係覺得熬左好耐好好味,仲有個湯真係足料,有半隻嫩滑o既雞(無雪味仲幾香)、花膠、螺頭、翅,絕不欺場架!餐廳姐姐俾左手套我地去撕雞用(貼心),可以豪氣咁食! 爽!(無哂儀態都無計XD) 今日我仲將成個飯食哂,突然覺得自己好大食呀食完超超超飽呀~老公都話好正,見到人地個龍蝦湯泡飯賣相好正,我同佢講下次我地要試呢個,佢即刻都話好!!! 今次排隊等食係值得架
有人話排隊都要黎食!!!!咁一於趁放假就去陪佢食啦。

今日我仲將成個飯食哂,突然覺得自己好大食呀
2018-02-09
25 分鐘 (堂食)
2018-02-18 194 瀏覽
冬天想暖又飽肚走左去間食湯飯既村爺爺😂見到68蚊有雞煲翅即刻試啦一上黎真係有大半隻雞喎🤣仲有d翅 花膠 同螺片每樣都有2 3舊好正d雞肉都好嫩滑聽講係用湯浸熟既正到不行雞絕對唔係瘦個d啖啖肉架最後我拆到成隻冇淨清曬😎湯就可能油d因為連雞皮煲就無可厚非加$10可以轉套餐有油菜 飯 同餐飲不過細食就唔好加啦會食到好滯😂佢係比埋刀叉同手套你撕雞既好方便唔怕整污糟下次黎都想試下龍蝦湯見周圍d人都食到好滋味店家都好細心拉曬櫈比你擺野繁忙時間都好好招呼唔錯
冬天想暖又飽肚

繁忙時間都好好招呼
唔錯
2018-02-15
2018-02-10 116 瀏覽
之前睇到網上介紹村爺爺嘅海鮮龍蝦湯泡飯,覺得好吸引,所以次次去油麻地都叫波子頭帶我去食,但佢次次到話唔試要食其他嘢。今日我哋又去油麻地果欄,我又話想去,佢今次終於肯陪我去喇。😍一去到門口,波子頭就話,村爺爺原來係呢個村,佢一直以為係四川嗰川,川爺爺食四川辣嘅嘢,所以次次都唔去。😂😂😂睇吓個餐牌,波子頭見到個花膠響螺鷄煲翅做緊特價由$128減價$68,就決定叫呢個再加$10轉套餐。我本來係想試極上海鮮龍蝦湯泡飯,但今晚又食海鮮,所以決定叫個自選龍蝦湯泡飯$48,可自選2款餸加時菜,我揀咗鮮魷魚鮑片菜心泡飯。嗰龍蝦湯泡飯一上枱,嗰賣相非常之唔吸引,餸又好少,得4件魷魚,4片鮑片同菜心,同我想像中差好遠。試吓嗰湯,味道同嗰賣相相反,出奇地好食。但其實呢個自選餐可以加$7有多1個餸及熱飲1杯。波子頭嗰花膠響螺鷄煲翅嗰賣相超吸引,有半隻鷄,花膠,翅。因為只係$68,所以花膠同翅嘅質素以呢個價錢都算ok。隻鷄都唔錯有幾多肉,但個湯底我就覺得龍蝦湯好食啲。差唔多食哂,見到隔離位叫咗個極上海鮮龍蝦湯飯,嗰賣相超吸引,波子頭話下次再嚟試吓。

2018-02-10
下午茶
2018-02-08 137 瀏覽
村爺爺 specialized in lobster soup rice and I have fond memories of it. Today i was around that area and since it was lunch time, I decided to patronize them again. It was located at Portland Street, just 1 minute walk from Yau Ma Tei MTR.This time round, they added in a new menu, offering traditional way of boiling soup in pot.  There were several flavours for the soup and the price was very reasonable. Iced milk tea - The drink was silky smooth and has strong tea taste, slightly sweet as well.  C

Chicken soup with fish maw and trumpet shell - As everyone knew, fish maw was a delicacy and the price was soaring high. For the price of $68, it was definitely a steal. It was in limited quantity every day. It was served in a big metal pot, with half chicken in it. Soup was flavourful, with strong chicken taste. Chicken was boiled till soft and smooth, fish maw and trumpet shell were chewy. Lettuce was crunchy and juicy too, with sauce provided to enhance the taste.
2018-02-07 123 瀏覽
放工即興約左朋友食個飯,我地已經話要黎村爺爺到食唔駛諗,因為我地喺fb見到佢有煲仔湯飲天寒地凍想飲湯是常識吧!!我地7點鐘就meet up, 上到去就見到一條小人龍啦,唯有排陣隊等食,等左20分鐘左右就有得入去坐低食啦。我地都係叫左雞煲翅$68,然後其中一份加左個飯同菜同飲品一杯,都只係加$10咋。等左10分鐘就有得食,真係有半隻雞有花膠有螺肉,好誇張,即刻飲啖湯暖下先,個湯好鮮甜好好飲,總之就係正👍👍👍d雞肉好嫩滑唔會又乾又鞋!呢個價錢真係好抵食😋建議大家如果唔想排隊就早d黎,應該無咁多人,因為食飽出黎果陣仲有人龍。

花膠雞煲翅

2018-02-03
20 分鐘 (堂食)
花膠雞煲翅
  • 花膠響螺雞煲翅