2018-04-08 323 瀏覽
星期日想去果欄行下掃生果,上網睇下附近有咩好野食先,嘩,見有間唔使$100蚊有龍蝦歎,仲要秋生哥都推介,就試呢個。12點前去到,見到有成20幾人既長龍,睇黎明星效應真係好勁。想試唯有乖乖排隊啦。殿、海鮮龍蝦湯泡飯$98加$7有響鈴或魚皮加熱飲,凍飲加$3。加$10有咁多野,梗係加啦。泡飯入面有半隻龍蝦,兩款青口,蜆,元貝同生菜墊底。龍蝦湯有好重龍蝦味,都鮮甜。最好味係隻龍蝦,食到新鮮龍蝦鮮甜味,同埋彈牙。其他海鮮就相對遜色。同埋如果碗飯可以飯粒分明d就更好。但以$98蚊黎講,絕對交足功課 。另加既魚皮同響鈴都超脆。花膠螺頭雞煲翅 $68加$10有菜,飯同冷熱飲品。飯可以轉其他粉麵。我地簡左幪粉,同雞湯一齊食吸曬d精華,正。雞湯好濃味,鮮甜,仲足足俾左半隻雞,食肉獸必叫。川芎白芷魚頭湯$68個湯又係好鮮甜,同埋有藥材味,大大個魚頭,足料。另外有一段小插曲,當我地係排隊落單時,幾個朋友決定唔到加錢轉3個定4個套餐時(因為驚太多主糧食唔曬),老闆勁慷慨話轉3個,我送杯野飲俾你地啦。勁好人,加分。係門口仲見到老闆會派發愛心午膳俾有需要人士,咁有善心,都值得支持下啦。

殿、海鮮龍蝦湯泡飯$98
加$7有響鈴或魚皮加熱飲,凍飲加$3。
另加既魚皮同響鈴都超脆。

花膠螺頭雞煲翅 $68

川芎白芷魚頭湯$68
個湯又係好鮮甜,同埋有藥材味,大大個魚頭,足料。

2018-04-08
40 分鐘 (堂食)
2018-04-08 319 瀏覽
見到飲食男女有秋生介紹 -花膠螺頭雞煲翅飯同極盛龍蝦海鮮溫泡飯❤️講到夠哂足料,都估到應該好多人去食,立刻今日早放工去左排隊,足足排左兩個鐘先有得食,夠哂誠意啦掛,無計,衰為食😂😂位係唔多既,所以排候時間長,野食出得快,可惜可能太多人,個湯真係唔夠熱,唔係會再好食d呢個雞湯係最好食既,自己煲都煲唔到呢個味,以呢個價錢,呢個味道,呢個份量,係好合格既,抵食,加多十蚊 有飯有大杯既野飲,有油菜。有良心食店反而相比下呢個龍蝦海鮮又真係失色左,無我想像中咁濃,同埋龍蝦有沙。呢個係我地另外加左大盛,會多d料同埋多左d豚肉,但我覺得唔加都得,因為加左無咁抵都要30$但值得可讚賞 係老闆見我地等咁耐都免費送多杯野飲俾我地飲,多謝❤️👍🏻

2018-04-03 487 瀏覽
已經係第二次黎食喇。食物水準保持到!講番今次先,夜晚8點10分到,排到8:40就可以入座....食物5-10分鐘到啦,就上枱喇。今次同男人一人一個殿海鮮龍蟹湯泡飯,材料有大約10粒蜆肉、3粒青口、1粒扇貝、幾條生菜.......仲有半隻龍蝦呷一啖湯頭...唔....係一陣陣好香嘅甲殼素嘅味道...我見到男人隻龍蝦係有膏嘅,仲同佢交換左隻龍蝦席間仲見到有好多人食新出嘅花膠雞湯飯....唔...下次一於要試試佢...不過唔駛排咁耐就好喇
已經係第二次黎食喇。
食物水準保持到!
講番今次先,
夜晚8點10分到,排到8:40就可以入座....
食物5-10分鐘到啦,就上枱喇。
今次同男人一人一個殿海鮮龍蟹湯泡飯,

呷一啖湯頭...唔....係一陣陣好香嘅甲殼素嘅味道...
我見到男人隻龍蝦係有膏嘅,仲同佢交換左隻龍蝦

席間仲見到有好多人食新出嘅花膠雞湯飯....
唔...下次一於要試試佢...
不過唔駛排咁耐就好喇
殿。海鮮龍蝦湯泡飯
2018-04-03
30 分鐘 (堂食)
殿。海鮮龍蝦湯泡飯
2018-04-03 370 瀏覽
見佢喺網上面宣傳得咁勁今日終於可以一試!下晝去人流唔算多排咗5分鐘左右,🦐🦀🍲"殿.海鮮龍蝦湯泡飯"一上枱wa一聲個龍蝦勁多膏😍湯底味道濃郁,啲龍蝦膏好甘香,海鮮款式好多,有蜆肉、魷魚、青口、帆立貝同墨魚仔,但配料未算最新鮮,青口仲有少少梅,龍蝦大大隻但d肉有少少過熟!個泡飯就值得一讚,有好濃嘅海鮮味再加上有冬瓜,係湯底帶動下啲飯可以食晒成碗!總括嚟講咁多材料都係$98一試無妨😎👍🏻
2018-04-03 364 瀏覽
這家的龍蝦湯海鮮湯泡飯很火熱,就算平日訂了位,也要排隊等位,門外等位的人很多。平民的餐廳也可以食到高檔的海鮮。來到這裡當然要吃龍蝦湯泡飯啦,但這裡的龍蝦泡飯有很多種搭配,我就點了個「殿。海鮮龍蝦湯泡飯」$98泡飯上桌了,看到真的很興奮。😍😍料真的很足。有半邊龍蝦,龍蝦都挺大隻,蝦肉很鮮很彈,還有扇貝都很大,很鮮甜彈牙。還有其他海鮮,青口、蜆、魷魚。最正的精華所在就是個湯底,非常鮮味所以一定要跟泡飯吃。另外再散點了黑毛豬片和魷魚圈。這家的龍蝦泡飯真的值得推薦!會再光顧的!👍🏻👍🏻👍🏻

另外再散點了黑毛豬片和魷魚圈。

這家的龍蝦泡飯真的值得推薦!會再光顧的!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-03-31 292 瀏覽
朋友知我鍾意食海鮮, 於是介紹我去試村爺爺, 終於的起心肝走去ㄧ試。人多就預咗, 好彩都唔使等好耐。 叫了個殿.海鮮龍蝦湯泡飯。海鮮食材豐富, 有墨魚圈, 梘肉, 青口, 帆立貝, 生菜等, 當然唔少得主角一龍蝦啦, 有半隻份量, 而且係限量發售, 不設外賣, 你話巴唔巴閉。嚟嚟嚟, 食物架到, 嘩, 好大碗。睇落個湯底肥膩左少少, 出街食嘢, 多油就預左, 幸好個湯都好濃, 好有海鮮味, 加埋 d 飯同飲品, 要食晒一個餐都幾難, 所以最好同人開心 share.
食左幾次村爺爺,今次真係要寫番個食評讚下d姐姐,真係唔止d野好食,仲好有愛啊!(呢篇係第一篇食評(*´꒳`*))話說前兩日落機出左黎油麻地食飯,順便俾野朋友,去左食泡飯,雖然一次比一次多人,但好彩唔駛排好耐,照舊落左order好快就有得食。就喺上菜一刻我唔小心將枝筆整跌左落煲湯到,自己心諗唔係咁唔好彩要食番,跟住有個姐姐見到我呢個狀況好好心話幫我換左佢,驚食左個肚會唔舒服,omg!!! 呢刻覺得人間係有溫暖,我個fd仲話我麻煩到人仲浪費食物,但呢個小意外並唔係我想發生架重點我想講係小店細細間係充滿人情味同埋好細心,加分加分(比著其他鋪頭都未必會換俾你)呢間村爺爺以前唔駛點排都食到,依家咁多人黎食依然保持到水準係要俾個叻叻佢!是日餐點叫左花膠雞煲。
重點我想講係小店細細間係充滿人情味同埋好細心,加分加分
(比著其他鋪頭都未必會換俾你)

是日餐點叫左花膠雞煲
2018-02-23
2018-03-25 369 瀏覽
金子在那都會發光牛牽到那都只是牛優質既食物就算唔開係彌敦道一樣大巴人就算排隊都要去食香港人出名挑剔 食個飯又要好食 料又要鲜 又要平 味精又5要多最好可以打卡呃下like黎間野真係可以一次滿足曬所有要求之前睇好多好評 又驚中伏不過諗諗下……反正68蚊呃得幾多 ? 好D茶餐廳食個晚飯+飲野都60蚊啦點知食物出乎意料地好OpenRice點關注重送小食老闆好熱情同有禮貌 重好有愛心 逢星期一長者車仔麵都係一律10蚊不過D位……真係麻麻地可能係我躉太大……對自己身材有把握可以去坐下一句到尾 香港人撐香港人咪俾D大型連鎖食店玩曬!PS………冇耐性……排隊既人……就不建議晚上黎
金子在那都會發光

最好可以打卡呃下like

黎間野真係可以一次滿足曬所有要求

之前睇好多好評 又驚中伏
不過諗諗下……
反正68蚊呃得幾多 ?
好D茶餐廳食個晚飯+飲野都60蚊啦

點知食物出乎意料地好

OpenRice點關注重送小食

老闆好熱情同有禮貌
重好有愛心
逢星期一長者車仔麵都係一律10蚊

不過D位……真係麻麻地

可能係我躉太大……
對自己身材有把握可以去坐下

一句到尾 香港人撐香港人
咪俾D大型連鎖食店玩曬!

PS………冇耐性……排隊既人……
就不建議晚上黎

35 分鐘 (堂食)
2018-03-24 369 瀏覽
同朋友係油麻地附近玩完Yoga,係指附近搵野食,見到翠華隔離有勁長人龍,就走去八掛下!都係湯飯之類,不過特別在於好似好足料,又跟人排隊!其實好快安排入座,同朋友先後點了殿·海鮮龍蝦湯泡飯($98)同花膠螺頭雞煲翅($68)!見台台都點,我地又唔輸蝕!龍蝦都有大半只,再配蜆,青口,扇貝同魷魚等份量都好夠,個湯好清甜,好夠龍蝦味!海鮮配飯最鐘意!而朋友食左雞煲翅,話啖啖肉,雞湯鮮甜,花膠好有咬口,送飯一流!呢個價錢,呢個質素去邊度揾!無得頂!而侍應都好好人,手腳快!食個有營養的Lunch,覺得整天都充滿活力,大滿足!下次一定再來!

2018-03-24 306 瀏覽
聽到好多朋友強烈推介,想食呢間村爺爺泡飯好耐,咁啱過來油麻地做野,就一定要來試試! 舖面唔大,大概可以坐四五十人。第一次來就一定試下佢嘅招牌菜! 花膠螺頭雞煲翅: 聽過名已經覺得好大堆頭,有半隻雞,見到有花膠同螺頭,唔係得個名,個湯好濃,飲得出煲左好耐。個餐有一大碗飯,一大碟油菜,性價比極高。唯一覺得可以改善一下係裝住雞湯個器皿其實係可以點火,但唔知係咪安全原因所以冇點到,如果可以一路熱住過雞湯,一路慢慢食就perfect啦。殿 • 海鮮龍蝦泡飯(連半隻龍蝦): 一見到已幾覺得好大驚喜,除左龍蝦,仲有青口、魷魚、蜆、扇貝、生菜,個湯超級鮮甜,完全停唔到口。P.S. 店員手腳勁快,好快就有得食。食完一出來就見到有二十幾人係到排隊,好彩今日星期六12點就過左來,唔係就有排排。

2018-03-19 413 瀏覽
中午同阿媽落去呢排最火爆的村爺爺飲返碗燉湯。滾湯全部都係四十多元起,還配飯粉麵,大件夾抵食。花膠螺頭雞煲翅原煲雞鍋上枱,有足半隻雞,螺頭片、花膠及翅邊,十分足料,雞肉嫩滑不鞋口,雞湯鮮甜有膠質,飲完個湯成個嘴黏住,而且完全無味精。牛筋牛肋條撈油麵一碟等於平時既碟半,無論係油麵還是牛筋牛肋條都大大份,牛筋有些炆得又腍又入味,有些則比較十有咬口,但都偏向腍,牛肋骨軟腍有肉味,油麵爽口,有腩汁及蠔油撈埋一齊食,咸度適中。
中午同阿媽落去呢排最火爆的村爺爺飲返碗燉湯。

滾湯全部都係四十多元起,還配飯粉麵,大件夾抵食。

花膠螺頭雞煲

午餐
2018-03-15 554 瀏覽
見到網上面咁多人吹捧呢個村爺爺雞包翅泡飯 咁到咁抵食咁正 作為為食妹既我當然想去試下啦 利用左有兩個鐘食飯時間就即刻仆過去食啦 12:10已經有人係到排隊喇! 但本住一定要食到既心情所以都排左一陣隊 入到去被安排左係一個放貨既地方到坐(有塵飛來飛去) 同事嘴角都開始向下揚 但係有雞煲翅喎 忍一忍啦 等左五六分鐘之後終於可以點餐啦 , 雞。煲。翅。竟。然。賣。哂。 咁冇計架 都排左咁耐隊喇唔同走咩 所以就是但點左個龍蝦湯飯 同事就點左個芷芎魚頭湯配飯啦 。。 之後再等多左十五分鐘鐘 問左幾次之後終於都上菜喇 但奈於實在太肚餓所以相都冇影張就開左餐了 。。 龍蝦湯味比較淺 得個咸味 而我同事就中哂伏了 。 個魚頭湯腥架😭😭😭 好腥個隻 😭😭😭 所以我地食完d白飯就非常失望而回了

2018-03-12 382 瀏覽
之前同好友行街既時候,佢同我講好想食依間泡飯,咁就約左佢星期六黎食,睇食評話要排好耐隊,咁岩見到openrice原來有得訂位,咁就卜左星期六晚上六點半。我地準時六點半到已經見到有好多人排緊隊,比左訂位cap圖老闆睇,等左大約10分鐘就安排到我地入去喇~真係好快。一坐低就發覺餐廳冷氣好足,我地仲以為會好熱食到出哂汗,點知原來餐廳冷氣係好夠凍👍🏻👍🏻同朋友一人叫左一個「花膠螺頭雞煲翅」另外叫左一個「生灼墨魚圈」我地個餐一個跟拉麵,一個跟公仔麵。我地諗住個麵係一個熟麵冇湯~點知黎到個麵有個清湯跟,我同朋友都話早知叫飯就冇食得咁狼狽。「花膠螺頭雞煲翅」一飲個湯好濃,好香,螺頭同花膠都煲到好冧,容易咬開,隻雞有半隻,一撕開入邊仲有雞汁流出黎,雞肉唔鞋,入味😝「生灼墨魚圈」好細碟😂不過好好食,灼得岩岩好,唔會韌。個豉油加左啲辣椒,用黎點墨魚提味,如果碟墨魚可以多兩舊就好喇😛😛
之前同好友行街既時候,
佢同我講好想食依間泡飯,
咁就約左佢星期六黎食,
睇食評話要排好耐隊,
咁岩見到openrice原來有得訂位,
咁就卜左星期六晚上六點半。

我地準時六點半到已經見到有好多人排緊隊,

同朋友一人叫左一個「花膠螺頭雞煲翅」
另外叫左一個「生灼墨魚圈」
我地個餐一個跟拉麵,一個跟公仔麵。
我地諗住個麵係一個熟麵冇湯~

「花膠螺頭雞煲翅」

「生灼墨魚圈」
花膠螺頭雞煲翅(跟餐)
生灼墨魚圈
2018-03-10
10 分鐘 (堂食)
花膠螺頭雞煲翅(跟餐)
2018-03-12 329 瀏覽
經常排長龍的湯飯店...之前食過龍蝦湯麵果間,今次試下呢間湯飯。呢碗殿.海鮮龍蝦泡飯($98,連半隻龍蝦)。個湯都甜,龍蝦肉都係實。不過唔算好大驚喜,覺得超好食。都係一般。個餐連埋碗飯,份量就好夠!除左龍蝦仲有大量海鮮,有幾款青口、有十幾隻蜆、扇貝、魷魚...呢d海鮮都係一般,冇話特別好食。而餐牌上面,仲有好多其他選擇,不過呢到長期都要排隊。如果要排隊仲要俾咁嘅價錢,我個人覺得唔係太抵食。可能名氣過大...
經常排長龍的湯飯店...
之前食過龍蝦湯麵果間,今次試下呢間湯飯。

呢碗殿.海鮮龍蝦泡飯($98,連半隻龍蝦)。

30 分鐘 (堂食)
2018-03-11 247 瀏覽
今日(星期日)打算去果欄買野,去血拼之前seach 下附近有咩好食,就發現呢間食肆好多好評,而且每人$100樓下有交易,就同老公兩個去試下先。大约一點去到,前面有7位排緊隊,大概等左約十分鐘就入座喇。被安排坐到最入既4人座位,不會有擠迫的感覺。由於之前睇左食評,所以唔洗多諗就叫左1個殿。龍蝦湯泡飯($98)同1個花膠嚮螺鷄煲翅($68)再加左$10轉套餐就有1杯野飲(凍飲都唔洗再加$)同1碟菜。等左約十分鐘,我的殿。龍蝦泡飯到了。濕紙巾同鉗亦隨之附上。食品 賣相討好。海鮮好豐富,有蚬(2隻), 扇贝(1隻),龍蝦(半隻), 青口(2隻), 尤圈(2舊),小墨鱼仔(1隻),生菜。海鲜食得出系新鲜既,而且生熟程序恰到好處,冇覺得韌。湯底亦有好濃既龍蝦味。但係,店家既冷氣實在太凍喇,當我拆好曬d殼,食個湯飯既時候,個湯已經唔再熱。好多時我地選擇食湯飯,就係想食熱呼呼既野。。所以不禁有d失望。呢個時候,老公既花膠響螺雞煲翅套餐亦都嚟咗喇。 膠手套亦隨之附上。湯底呈奶白色好鮮甜,有3嚿花膠, 半隻雞。雞胸都唔會太鞋。用嚟裝住雞湯嘅器皿其實下面可以點火嘅,如果真係可以點火,熱住個湯就好啦。rema

等左約十分鐘,我的殿。龍蝦泡飯到了。
濕紙巾同鉗亦隨之附上。

湯底呈奶白色好鮮甜,有3嚿花膠, 半隻雞。雞胸都唔會太鞋。

remarks:
1)如果再下次再叫龍蝦湯飯我會揀$68嘅極上海鮮龍蝦湯泡飯,因為性價比比起加$30蚊多半隻龍蝦既殿。龍蝦泡飯高。
2)洗手間衛生環境尚可。

2018-03-11
10 分鐘 (堂食)