2018-04-08
星期日想去果欄行下掃生果,上網睇下附近有咩好野食先,嘩,見有間唔使$100蚊有龍蝦歎,仲要秋生哥都推介,就試呢個。12點前去到,見到有成20幾人既長龍,睇黎明星效應真係好勁。想試唯有乖乖排隊啦。殿、海鮮龍蝦湯泡飯$98加$7有響鈴或魚皮加熱飲,凍飲加$3。加$10有咁多野,梗係加啦。泡飯入面有半隻龍蝦,兩款青口,蜆,元貝同生菜墊底。龍蝦湯有好重龍蝦味,都鮮甜。最好味係隻龍蝦,食到新鮮龍蝦鮮甜味,同埋彈牙。其他海鮮就相對遜色。同埋如果碗飯可以飯粒分明d就更好。但以$98蚊黎講,絕對交足功課 。另加既魚皮同響鈴都超脆。花膠螺頭雞煲翅 $68加$10有菜,飯同冷熱飲品。飯可以轉其他粉麵。我地簡左幪粉,同雞湯一齊食吸曬d精華,正。雞湯好濃味,鮮甜,仲足足俾左半隻雞,食肉獸必叫。川芎白芷魚頭湯$68個湯又係好鮮甜,同埋有藥材味,大大個魚頭,足料。另外有一段小插曲,當我地係排隊落單時,幾個朋友決定唔到加錢轉3個定4個套餐時(因為驚太多主糧食唔曬),老闆勁慷慨話轉3個,我送杯野飲俾你地啦。勁好人,加分。係門口仲見到老闆會派發愛心午膳俾有需要人士,咁有善心,都值得支持下啦。
殿、海鮮龍蝦湯泡飯$98
加$7有響鈴或魚皮加熱飲,凍飲加$3。
另加既魚皮同響鈴都超脆。
花膠螺頭雞煲翅 $68
川芎白芷魚頭湯$68
個湯又係好鮮甜,同埋有藥材味,大大個魚頭,足料。