殿
2018-02-07 196 瀏覽
今日極度肚餓,叫咗個龍蝦海鮮湯飯。 當職員將碗湯泡飯放在我面前的時候,就明白為何這款湯飯那麼受歡迎。 除了半隻波士頓龍蝦之外,還有一隻大帶子幾隻青口和無數蜆肉。由於落單時太肚餓,還追加了嚮鈴 (饑餓時點餐確是危險動作)。可惜嚮鈴是淋的。海鮮可以當然是雪藏,但肉質可以,湯也不乏鮮甜。午餐全家福中都突顯海鮮之豐盛和飯的「實力」。總值$105。

追加嚮鈴

午餐全家福中都突顯海鮮之豐盛和飯的「實力」。總值$105。
龍蝦海鮮湯飯

2018-02-04 133 瀏覽
話說呢間村爺爺已經係我晏晝飯堂之一,皆因真係好抵食又幾好味,選擇都幾多。呢幾日天氣好凍得果11-12度,收工就落左黎食埋飯先番去,本身都係諗住食龍蝦湯泡飯,但咁凍飲湯好似溫暖d, 望下menu佢d煲仔湯都有好多選擇喎!見佢雞煲翅係皇牌緊係叫呢個啦!仲寫住有花膠同螺頭,一於就試試佢等左10分鐘左右,上翅啦喂!嘩!真係有半隻雞架,好誇張!試左啖湯先,夠哂熱暖粒粒,味道好鮮甜喎,好飲,有d似呀媽靚湯唉~原來我好耐無飲過媽媽煲嘅湯..再講下隻雞,d雞肉好嫩滑唔會又乾又鞋,幾好食而且湯入面真係有螺頭花膠同翅,一d都唔吝嗇👍🏻👍🏻我仲加左$10變套餐,有飯有菜有野飲!埋單$78,呢個價錢真係超抵食

唉~原來我好耐無飲過媽媽煲嘅湯..
雞煲翅

再講下隻雞,d雞肉好嫩滑唔會又乾又鞋,幾好食
埋單$78,呢個價錢真係超抵食

2018-01-27
5 分鐘 (堂食)
雞煲翅
2018-02-03 25635 瀏覽
今日出開黎油麻地就search 下呢頭有咩食,村爺爺泡飯之前一路都好想試,記得好耐之前食過一次佢既車仔麵,果時咁啱龍蝦湯賣晒,今日一定要尋回失去既龍蝦湯底💪🏻。✨天寒地凍特別肚餓,收工兩點零黎到估唔到仲要排隊🙉好彩排左3,4個字就有位。✨餐廳環境細細,放埋野食張枱真係有d迫。✨啱啱排到兩點半原來係下午茶時間,送熱飲喎~好野😚。✨極上海鮮龍蝦湯泡飯($68): 佢個龍蝦湯真係好正,龍蝦味雖然唔算好濃但都幾鮮甜。海鮮超足料,有青口,扇貝,蜆,魷魚,墨魚仔,生菜。除左個墨魚仔好硬無咩味,其他都ok起碼食到d 鮮甜味,不過以68蚊既質素黎講就不能要求太高了。 個飯仲好鬼大,浸埋d 湯真係食唔晒。 ✨花膠螺頭雞煲翅($68): 排隊果時見人帶住手套,拆緊隻雞真係好吸引勁想食🤤,隻雞超大有成半隻,d 肉仲幾嫩。 個湯既雞味都幾濃郁,不過味道偏甜,感覺唔係好天然,但男友就好鍾意。✨螺頭幾厚身有鮮味,不過本身無咩牙力真係覺得好硬😵,魚翅厚身得黎食到d好似魚鱗咁既爽口質地,感覺好怪吞唔落吐左,花膠比男友食晒😭,不過佢話味道正常。✨68蚊黎講真係超抵食,份量夠大,都好難唔飽。餸方面我最鍾意個雞,啖啖肉算

✨餐廳環境細細,放埋野食張枱真係有d迫。
✨啱啱排到兩點半原來係下午茶時間,送熱飲喎~好野😚。

極上海鮮龍蝦湯泡飯($68): 佢個龍蝦湯真係好正,龍蝦味雖然唔算好濃但都幾鮮甜海鮮超足料,有青口,扇貝,蜆,魷魚,墨魚仔,生菜。除左個墨魚仔好硬無咩味,其他都ok起碼食到d 鮮甜味,不過以68蚊既質素黎講就不能要求太高了。 個飯仲好鬼大,浸埋d 湯真係食唔晒。

極上海鮮龍蝦湯泡飯

花膠螺頭雞煲翅($68): 排隊果時見人帶住手套,拆緊隻雞真係好吸引勁想食🤤,隻雞超大有成半隻,d 肉仲幾嫩個湯既雞味都幾濃郁,不過味道偏甜,感覺唔係好天然,但男友就好鍾意。

68蚊黎講真係超抵食,份量夠大,都好難唔飽。餸方面我最鍾意個雞,啖啖肉算幾滑。不過如果湯底方面我都係會encore龍蝦湯,味道鮮甜得黎無雞湯甜得咁假,但配料我下次唔會㨂海鮮因為質素一般。天氣凍個泡飯好快就凍晒,如果有個火黎坐熱佢就更加正😘。

🉐總括黎講龍蝦湯泡飯勝💪🏻
2018-02-02 539 瀏覽
聽講油麻地有間餐廳有龍蝦泡飯食,身為龍蝦控既我一直都想去試下,今日終於約到個朋友一齊去睇下咩料!油麻地a1出口轉個彎就到,地理位置相當方便。店鋪門面頗大,但內裡位置卻不多,廚房佔據了頗多位置,食飯時間難免要等位,我們七點鐘到,剛好霸佔了最後一張空枱。事前有上網看一看餐牌,我是衝著殿。龍蝦湯泡飯而來的,所以二話不說先點一客,另外再點多個魚腩鮮雞什菌龍蝦湯泡飯,打算和朋友分著吃,可以試晒兩種味道,跟餐加七蚊,仲有小食和飲品。殿。龍蝦湯泡飯萬眾期待既主角上場了,殿。龍蝦湯泡飯!看見已經流口水!滿滿的一碗都是海鮮,最醒目的莫過於鮮橙色的半邊龍蝦,下面還有好幾樣海鮮,當中包括八爪魚仔,魷魚、蜆肉、青口、帶子等,加上好幾條新鮮生菜,和以龍蝦淆製而成的招牌湯底。驟眼看會覺得湯底很多油花,但食落並不覺得油膩,湯底清甜,嘗不出龍蝦味,反而魚腩鮮雞什菌龍蝦湯泡飯多了鮮雞的味道。因為很少吃泡飯,看見其他人都整碗飯倒進湯底中,我們亦跟著做,不過我覺得續少續少飯加落湯底會更好,因為我喜歡熱辣辣既感覺,整碗飯加落湯底會令湯底快速降温。起初擔心不夠吃,但飯浸過湯後會發脹,相當飽肚。除了飯量多,海鮮亦十分足料,如果一

油麻地a1出口轉個彎就到,地理位置相當方便。

事前有上網看一看餐牌,我是衝著

殿。龍蝦湯泡飯

除了飯量多,海鮮亦十分足料,如果一個人吃,可能會痛風發作,味道還不錯,最愛當然是
主角龍蝦。餐廳很貼心,有連埋拆龍蝦用的鉗和濕紙巾一起上菜,唔怕食到手污穢。先吃龍蝦身,能輕易用叉把肉和殻分開,龍蝦十分美味
,肉質有咬口,龍蝦鉗似乎吸晒龍蝦湯的精華,十分鮮甜,而且較龍蝦身爽口,值得一試。

魚腩鮮雞什菌龍蝦湯泡飯
湯底同樣是龍蝦湯,但正如上面提到,湯底雞味十分濃郁,什至稍稍搶了龍蝦湯的風頭。
魚腩鮮雞什菌龍蝦湯泡飯

鮮雞是這個泡飯的主角,肉質嫩滑無比
,雞肉事先入味,魚腩十分大件,而且有兩至三塊,什菌厚切,盡吸湯底,為食肉之間帶點平衡,減低油膩感。
魚腩鮮雞什菌龍蝦湯泡飯

餐飲奶茶香滑,華田甜度適中。小食方面,我們點了一客魚皮和響鈴。

個人會較喜歡魚皮,響鈴始終較適合打邊爐,魚皮浸一浸便可以吃,香口非常。

menu

2018-01-22
10 分鐘 (堂食)
2018-01-31 125 瀏覽
朋友之前睇網上有介紹加上有人請客近期真係興起龍蝦風,有龍蝦包,龍蝦自助餐..."村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家"主打海鮮龍蝦泡飯!有濃郁龍蝦湯底, 聽講用了不少時間在熬湯底, 所以第一啖飲落去會有驚喜~有海鮮甜味, 加上一大碗可以兩個人SHARE碗中有好多海鮮配料,包括有扇貝, 青口, 墨魚仔, 蜆肉等等配料中蜆肉有數粒, 口感唔錯。可惜就是地方不夠,位置好窄。會坐得唔舒服 但按價格上。好抵食既。豬腸撈麵。有幾款面可以選擇個醬應該係秘製。辣得黎好惹味成個面全靠個醬大腸一般。不過不失龍蝦海鮮湯泡飯 ($68)升級殿。龍蝦海鮮湯泡飯 ($98)分別係配半隻波士頓龍蝦,肉質幾爽口不過都係68蚊最抵食
朋友之前睇網上有介紹加上有人請客

近期真係興起龍蝦風,有龍蝦包,龍蝦自助餐...
"村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家"主打海鮮龍蝦泡飯!

有海鮮甜味, 加上一大碗可以兩個人SHARE

但按價格上。好抵食既。

豬腸撈麵。有幾款面可以選擇
個醬應該係秘製。辣得黎好惹味
成個面全靠個醬
大腸一般。不過不失

龍蝦海鮮湯泡飯 ($68)
升級殿。龍蝦海鮮湯泡飯 ($98)
分別係配半隻波士頓龍蝦,肉質幾爽口
不過都係68蚊最抵食
35 分鐘 (堂食)
2018-01-30 184 瀏覽
路過幾次都看到門口有人排隊等位,約晚上7時左右前面排著7,8個人,等了約20分終於有枱,店內裝修普通,位與位之間比較貼近,如身體比較大嘅朋友可能有點迫。我和友人分別點了極上海鮮龍蝦湯泡飯及鮮雞鮑片雜菌龍蝦湯泡飯,加響鈴及炸魚皮(請看清是加錢換而不是送喔)首先,這個賣相不錯,連座在旁的食客也跟著吃,可是他真的只有賣相吸引,龍蝦湯味不多,海鮮似是分開煮最後才放一起,所以沒什麼味道。反而不要少看這個賣相似淨菜,但味道不錯,有龍蝦湯味,雖然只有雜菌,但入味最後,看到店員對長者耐性有限,明顯態度不耐煩。另外,我覺得沒想像中好吃,但價格尚可,一試無防,應不會再來。

最後,看到店員對長者耐性有限,明顯態度不耐煩。

20 分鐘 (堂食)
2018-01-28 131 瀏覽
新手🙏🏼🙏🏼早前見Facebook 賣廣告,見有龍蝦。當然去試吓啦,係open rice Book 位都幾方面。但冇打電話同我確認book枱。打去顯示嘅電話又冇人聽,唯有早點去確認。28/1/2018 (星期日,我7:00去到已經排晒長龍,等候時間不耐)問店員book了位不用排隊但係人齊先可以入座🙂我book了7:30pm(5人),終於人齊可以入座。但可惜安排坐近門口4人枱,加多張(鄧)仔。不過坐位置還好,有空餘嘅位可以放下袋。我哋當然是左出名殿龍蝦泡飯同花膠雞湯飯🤩🤩重加$7叫了炸魚皮同響鈴😛我覺得個湯幾先甜其實每人消費$100樓下係可以接受,仲要龍蝦有蝦膏🤩-正😊反而最驚喜個花膠燉雞湯,雞又唔老個湯有鮮甜,超超底食。我屋企人叫了凍鴛鴦,都值得推介🙂下一次會平日去試一試,食物服務質素OK。可惜環境就偏細,下次仲想試吓佢哋個車仔麵😛
新手🙏🏼🙏🏼

不過坐位置還好,有空餘嘅位可以放下袋。
我哋當然是左出名殿龍蝦泡飯同花膠雞湯飯🤩🤩
重加$7叫了炸魚皮同響鈴😛

2018-01-28
15 分鐘 (堂食)
  • 極上海鮮龍蝦湯泡飯
2018-01-28 117 瀏覽
同朋友出嚟旺角行街 聽朋友講村爺爺嘅泡飯好味 就決定去試下😋泡飯有唔同嘅選擇 有啲係套餐有啲係自選餸菜嘅 我同朋友今次就試咗自選餸菜嘅 佢包兩款餸同埋一份菜我地都揀咗龍蝦湯底 餸今次就食得齋啲 揀咗雞脾菇同埋響鈴 我朋友就加多三蚊要雞件佢嚟到嘅泡飯嘅特別之處係佢飯分開上 等啲飯唔會浸太𣺉不過我就覺得佢個龍蝦湯底唔太有龍蝦味 味道一般 有少少油 不過配上飯都不錯嘅試過朋友嘅雞件 都不錯 唔會煮得太老整體嚟講自選嘅龍蝦湯底就唔太突出啦如果叫唔係自選嘅龍蝦湯泡飯套餐可能會好食啲

佢嚟到嘅泡飯嘅特別之處係佢飯分開上 等啲飯唔會浸太𣺉
試過朋友嘅雞件 都不錯 唔會煮得太老

整體嚟講自選嘅龍蝦湯底就唔太突出啦
如果叫唔係自選嘅龍蝦湯泡飯套餐可能會好食啲
2018-01-27 128 瀏覽
今日去左村爺爺食,7點幾8點去都好多人排緊隊,大概等左半個鐘左右先入座,3個人食叫左2個泡飯2個小菜。泡飯交左極上龍蝦湯泡飯同鮑片鮮雞海鮮泡飯,小食交左薯角同蠔油生菜。首先講下極上龍蝦湯泡飯,呢個泡飯有好多海鮮,魷魚、墨魚仔、青口等等,仲有龍蝦頭,好足料,不過如果想食埋龍蝦肉就要叫殿海鮮龍蝦湯泡飯先有。泡飯足料不過味道冇太大驚喜,湯底應該用好多料煲所以味道較濃。另外一個鮑片鮮雞海鮮泡飯味道我fd食話似病人餐,同極上龍蝦湯泡飯比較起味道較清,雞肉都幾嫩,都有幾片鮑片同小小海鮮。兩碗泡飯都有菜同好多料,價錢也算得上划算。小食薯角就有小小乾同唔夠脆,生菜都系平時個味道。夜晚去要記住每人最少叫一份正食,老闆嘅服務態度非常好,很友善。

2018-01-26 183 瀏覽
平靚正豪華版車仔麵,呢間村爺爺湯泡飯燉湯真係感覺好矜貴, 有半龍蝦, 呢$68嘅半隻龍蝦同湯, 我可以用"掛住"黎形容佢。今日又再突登行過黎村爺爺度食龍蝦喇,其實D龍蝦就好似食buffet 嗰啲咁大隻, 仲要有橙色膏.蟹鉗好大隻咖,啖啖肉,又鮮甜。我今次配左海鮮菇同油麥菜, 河粉底, 不過叫完先醒起我係想食泡飯, 好後悔🤣。另外叫左個豬潤,豬肉丸同蘿蔔。豬潤無異味,都好多件,蘿蔔唔夠淋。 最重要係豬骨湯唔夠龍蝦湯吸引,感覺唔夠震撼, 始終都係龍蝦湯吸引。不過$36蚊有三個餸都真心喺旺角呢頭唔得囉, d 茶餐廳最平都4-50個餐....而家呢個$38 仲有埋野飲, 去邊樹搵喎。

慶祝紀念
紀念日
2018-01-25 127 瀏覽
真係食過返尋味,村爺爺龍蝦湯泡飯原來就係村爺爺車仔麵後兩三間鋪咖咋, 之前食過隔離車仔麵覺得好好食所以去encore 。呢間特別之處就係可以叫泡飯,龍蝦都係新鮮彈牙的,依然好香龍蝦湯味,呢度可以選河粉或飯,再選個餸,我就揀左 豆卜, 貪佢放入湯中可以吸收曬湯底精華,真係好好味。除左餸菜可以自由配搭, 仲可以揀唔同粉麵, 仲有一出前一丁㖭。不過我叫左米粉,因為米粉配呢湯底真係一絕咖。 $68 有龍蝦加飲品 ,仲要勁大碗,絕對抵到爛。另外唔食龍蝦仍然可以揀龍蝦湯其他餸,$48 啫, 朋友揀左雞件同魚腩,配湯飯,雞件都好滑身,不過雞件同魚腩配飯夾過麵呀。
2018-01-23 144 瀏覽
上次因為訂錯時間而錯失機會去試今日終於訂到啦!果然名不虛傳勁多人排隊,由於地方細細排隊都在所難免。不過訂咗位就唔駛排啦!去到坐低一見到個價錢,嘩好好抵呀!話哂食龍蝦喎,見到佢可以揀自選普通嘢4× , 龍蝦湯 5× 另一個寫住真龍蝦湯睇住堅好笑,真龍蝦湯莫非以上就唔係真龍蝦係假嘅?雖然寫泡飯出名,但由於習慣晚上不吃飯所以就叫咗勝瓜+鯪魚球+雞肉嘅湯米粉而我朋友就叫咗肥牛+豬肉丸+白菜公仔麵等咗應該唔駛10分鐘就有點知咁多可能錯嘢!一碗有龍蝦另一碗竟然放漏,有點失策 !料係唔錯 ! 每碗有半隻龍蝦 , 湯底好濃好好味 , 隻龍蝦係波士頓龍蝦 ! 賣相唔錯不過惟一失敗嘅就係隻龍蝦啲肉除咗個拑外,肉質較強韌 ! 當然如果以唔駛80就食到就真係不能要求太高,而且店員服務都 ok 嘅!不過提一提如果你唔係太大食,其實如果叫飯正常一個女仔應該食唔哂!所以要留意唔好叫太多會浪費。
上次因為訂錯時間而錯失機會去試
今日終於訂到啦!
果然名不虛傳勁多人排隊,由於地方細細排隊都在所難免。
不過訂咗位就唔駛排啦!
去到坐低一見到個價錢,嘩
好好抵呀!
話哂食龍蝦喎,見到佢可以揀自選
普通嘢4× , 龍蝦湯 5× 另一個寫住真龍蝦湯
睇住堅好笑,真龍蝦湯莫非以上就唔係真龍蝦係假嘅?

而我朋友就叫咗肥牛+豬肉丸+白菜公仔麵
等咗應該唔駛10分鐘就有
點知咁多可能錯嘢!一碗有龍蝦另一碗竟然放漏,有點失策 !
不過惟一失敗嘅就係隻龍蝦啲肉除咗個拑外,肉質較強韌 !

2018-01-23
10 分鐘 (堂食)
2018-01-21 221 瀏覽
呢間係一間名過其實嘅食店!星期六中午上完堂係附近揾野食,行經呢間舖,見出面貼哂啲《x假期》介紹,又有好多食客嘅相,就諗住入去食下醫下肚。見佢好似出名同係咁sell龍蝦湯,我朋友就試左。個麵一嚟到,發現啲餸又錯左,仲要...!完全食唔出有龍蝦味,得個咸字,食到腎虧,仲要貴過普通豬骨湯$1x!!!我就叫左普通豬骨湯,等左廿幾分鐘... 當時間舖已經無咩人,見住個廚師係度打機都唔整野食!?真係火都嚟埋... 連街邊車仔麵都不如...
呢間係一間名過其實嘅食店!

2018-01-21
2018-01-20 353 瀏覽
今天閑來無事到了油麻地覓食經過砵蘭街的時候 看見村爺爺店外有很多人排隊正好想起曾經有網上報道 村爺爺的龍蝦湯泡飯 鮮味一流 並且食材新鮮 於是我就馬上加入排隊隊伍等了大概20分鐘 終於輪到我我叫了一個極上海鮮龍蝦湯泡飯 加了7元有炸魚皮和熱飲首先炸魚皮和熱飲先到然後等了大概10分鐘大大碗湯飯到來店家十分貼心把湯和飯分開令客人能夠好好品嚐湯的味道湯飯到來時我當然馬上急不及待先嘗了一口湯湯底鮮甜 並且不算太油膩 首先不得不提每樣海鮮十分新鮮 並且甚少有沙加上海鮮亦十分足料 我粗略一數 大概有一個扇貝 六至七粒蜆肉 四個左右的青口 三至四個墨魚圈 還有一個龍蝦頭 並且龍蝦頭不是做做樣子的裝飾品內裏還有少量龍蝦膏 面對這樣子的陣容我只能說店家真是誠意十足蜆肉和墨魚圈都爽口彈牙 食得出明顯的鮮味青口不會煮過火 太硬 唯一美中不足是其中一個青口有少量沙扇貝亦新鮮鮮甜 可惜有點過火 有點硬不過這等小瑕疵 對於一碗那麼多海鮮的湯而言 不足為題畢竟他這碗充滿誠意的湯 我也是一滴不留送到肚內店員亦有禮貌向客人介紹 老闆也十分親切至於坐位方面 不會太小也不會太大 但是不會感到不舒適 作為小店而言已是不錯總括
今天閑來無事到了油麻地覓食

總括而言
村爺爺店值得一試 如果不是路程太遙遠
也可以特意過來試一下
2018-01-20 264 瀏覽
之前試過呢間村爺爺個車仔麵覺得唔錯,今次來挑戰一下幾個鋪位之隔的泡飯店。同村爺爺車仔麵一樣,門口大大個menu,可以睇過岩食先入去。泡飯店的坐位都不算太多,幸好我去到時間尚早,唔使排隊。呢度的湯好像都幾出名,我見每2枱左右都有人點,份量好像一人火鍋甘多。下午茶餐好抵食!十幾廿蚊有交易不過我今次特登來試個龍蝦湯泡飯,下午茶時段送熱飲。呢個海鮮泡飯超多海鮮!有魷魚、墨魚仔、青口、帶子、蜆,個龍蝦湯好鮮味!飲完唔會好口渴,撈飯食一流! 個湯仲有好多條菜,非常足料!凍檸茶 (+$3) 另外點左個小食,薯角同個南乳雞翼係新鮮炸起,熱辣辣! 南乳雞翼之前起車仔麵店食過覺得好食今次再encore

同村爺爺車仔麵一樣,門口大大個menu,可以睇過岩食先入去
。泡飯店的坐位都不算太多,幸好我去到時間尚早,唔使排隊。

下午茶餐好抵食!十幾廿蚊有交易

不過我今次特登來試個龍蝦湯泡飯,下午茶時段送熱飲。

個湯仲有好多條菜,非常足料!

極上海鮮龍蝦湯泡飯
凍檸茶 (+$3)

南乳炸雞翼拼薯角
南乳炸雞翼拼薯角