2022-01-01 25 瀏覽
啜啜啫喱柚子酒好特別嘅柚子酒飲落去係啫喱既質感味道似柚子蜜加清酒好岩配埋餸酒小食清酒煮蜆好新鮮既蜆肉完全無沙清酒比較甜味重同蜆肉既鮮味好夾薄牛豆腐壽喜燒好豐富既壽喜燒仲有腐皮冬菇紹菜同埋比較少見既紫椰菜雞蛋用左新紀元蛋所以顏色比較深蛋味比較濃燒北海道帶子豚肉卷豚肉卷住大大粒帶子既串燒燒得啱啱好唔會過熟加埋秘製燒汁好惹味朝邪惡玉子燒玉子燒一拉開係邪惡既芝士拉絲玉子落左高湯味道偏甜
啜啜啫喱柚子酒

玉子燒一拉開係邪惡既芝士拉絲
玉子落左高湯
味道偏甜
2021-12-29 42 瀏覽
點樣食推介✨💛大南街居酒屋💛💛太子黃店💛朝 Asa地址:太子大南街39號地舖🍖清酒煮蜆 $78 (7.8/10)清酒煮蜆最緊要就係d蜆夠新鮮🥰,依度d蜆大大粒夠曬飽滿,食落鮮甜,再加埋佢個甜甜地嘅清酒湯就甜上加甜,好啱我口味🤣,份量方面就大概有10餘粒,比較啱兩個人share,佢暫時可以列入係我食過咁多間居酒屋清酒煮蜆裏面嘅top3❤️🍖薄牛豆腐壽喜燒 $148 (7.3/10)佢嘅壽喜燒湯偏甜,又係中左我依個螞蟻人嘅口味🤣,中間粒蛋黃橙色嘅似係蘭王個類d靚蛋黎😍,有油豆腐、洋蔥、冬菇、旺菜、金針菇、本菇、嫩豆腐同埋當然唔少得嘅肥牛😗,夠曬配料豐富,但蔬菜份量多d會更加開心🍖北海道厚岸真蠔 $78 (7.3/10)老闆話聖誕節先賣大包38蚊一隻大生蠔,平時係要68定78㗎😗,唔記得exactly價錢個我都係戴定頭盔寫78先🤣🤣,聖誕節期間黎食就真係抵!大大隻蠔夠曬厚肉同鮮甜😗🍖燒味淋魚乾 $78 (7.3/10)送酒一流💛,基本上魚乾真係好難唔好食🤣🍖燒蜜糖雞翼 $38 (7.5/10)估唔到居酒屋有蜜糖雞翼食😛,外皮燒到微脆,肉質嫩滑,甜甜地咁夠曬惹味🍖燒糖心菠蘿 $35 (7.3/1
點樣食推介✨

💛大南街居酒屋💛
💛太子黃店💛

朝 Asa
地址:太子大南街39號地舖

🍖清酒煮蜆 $78 (7.8/10)

🍖薄牛豆腐壽喜燒 $148 (7.3/10)

🍖北海道厚岸真蠔 $78 (7.3/10)

🍖燒味淋魚乾 $78 (7.3/10)
送酒一流💛,基本上魚乾真係好難唔好食🤣

🍖燒蜜糖雞翼 $38 (7.5/10)

🍖燒糖心菠蘿 $35 (7.3/10)
我本身唔會左佢係有焦糖嘅菠蘿😗,原來係純粹燒菠蘿,但都好夠甜,係好食嘅菠蘿,如果有焦糖就一定更加正

🍶 羽陽 一獻 酒之華 純米大吟釀 $288 300ml (8/10)
老闆們都係愛sake之人,入左支高質sake,依支酒係用左含有嘅米,名叫酒の華🤣,精米步合達到45%,米香味重又特別❤️,仲有碳酸感,飲落係偏甜身但又帶點酸勁,飲落口夠曬爽,討厭辛口sake嘅朋友可以試試

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依度12月31號當日會做啤酒半價,大家不妨黎依度bk枱倒數😗,食住美食又劈住酒咁過除夕🍻
2021-12-28 33 瀏覽
放工後最鍾意去居酒屋食飯飲杯酒🥂 同朋友一邊傾計一邊飲酒 將所有煩惱掃走 店內最有特色就係一個發光嘅月亮🌛同埋多個垂吊嘅星星⭐️ 木製嘅枱 有點暗黑格調嘅環境 真係好日系同型格 未夠7:30 已經滿座了 果然係人氣居酒屋🥳1️⃣朝邪惡玉子燒 香滑滑既玉子燒 裏面有拉絲嘅芝士 😋邪惡之選2️⃣自家製醬汁燒豆腐脆脆嘅豆腐外層加嫩滑嘅豆腐 醬汁入味唔會太鹹 大量嘅香蔥同埋蒜 好惹味3️⃣醬燒大啡菇大啡菇燒得好Juicy 醬汁味道唔錯4️⃣稻庭冷烏冬5️⃣簿牛肉豆腐壽喜燒🍲壽喜燒 有菜 菇 豆腐 油陽 簿牛肉 好豐富 食物吸收晒醬汁嘅清甜😍6️⃣燒蜜糖雞翼燒得好香口 裏面嫩滑🤩7️⃣帶子刺身除咗燒物 刺身都好正 帶子好新鮮同清甜8️⃣Fun rose 🥂呢個係signature corktail 好易入口 而且賣相好靚裡面係whisky , plum wine 同soda 上面仲有啲花瓣點綴🌸

1️⃣朝邪惡玉子燒

7️⃣帶子刺身
除咗燒物 刺身都好正 帶子好新鮮同清甜
8️⃣Fun rose 🥂
2021-12-27 15 瀏覽
今晚想念🇯🇵,黎chill一chill吧!😊🍢🐽燒北海道帶子豚肉卷-帶子好厚呀😆肉感十足!外層豬肉燒得超正,夠哂惹味好焦脆,豬肉吸收哂帶子既鮮味,帶子又吸收左肉香😎!🍖燒蜜糖雞翼 -叫雞翼食是常識吧🤣,比較中意佢個雞皮燒得脆口得來唔油膩!🥠自家製醬汁燒豆腐-外皮好香脆👍🏻同炸豆腐一樣,但燒比炸健康好多!豆腐唔過軟保持左口感,配燒汁同薑蓉食幾特別!🍜奈良冷菇蕎麥麵(一人前)-覺得好耐冇食過蕎麥麵!咁就叫黎食下啦😊。麵質都幾有勁道,感覺似係自家製,唔係一般超市買個啲!🥂本身想飲matcha cocktails 點知轉左餐牌🙈,揀左呢個老闆特調既fun rose,有紫蘇梅酒+whiskey+梳打,梅香微甜,一路食串燒一飲飲好夾!赤紫蘇原來仲有保健功效😂,唔掛得飲完個肚暖立立🤣!
今晚想念🇯🇵,黎chill一chill吧!😊

🍢🐽燒北海道帶子豚肉卷

🍖燒蜜糖雞翼
-叫雞翼食是常識吧🤣,比較中意佢個雞皮燒得脆口得來唔油膩!

🥠自家製醬汁燒豆腐

🍜奈良冷菇蕎麥麵(一人前)

2021-12-25 24 瀏覽
K小姐美食推介💛—難得放假🤩😆今日就同K媽媽黎到位於#太子 既#居酒屋 🏮嘆一嘆,到店時間大約係晚上🌃6️⃣點,店鋪寧靜既格調好舒服😌—今日就同K媽媽點左7️⃣款美食慢慢嘆😆全部都好有驚喜,好特別,即刻為大家送上🥰🤩—1️⃣ 帶子豚肉卷 $78-利用日本豚肉片卷住大大粒帶子,燒烤再塗上店鋪特色醬汁,微微既炭香味配上帶子既鮮甜,推薦💯—2️⃣汁燒豆腐 $58-經過油炸既嫩豆腐,配上薑蓉醬汁,完全唔油膩而且保持鮮嫩,正呀🤩—3️⃣清酒煮蜆 $78-蜆肉隻隻都漲卜卜🥰清酒味適中,仲帶有一份清甜,配埋小黃菊襯托,好優雅—4️⃣吉列炸蠔 $58-一份有兩隻,size都好有驚喜😍保持蠔肉鮮嫩,唔會食到一口粉,平時唔多食蠔既K小姐都停唔到口😋—5️⃣燒秋葵 $32-燒秋葵真係第一次嘗試😍平時都好怕秋葵既汁汁🙈但係‼️呢間小店既燒物相當出色💯秋葵食落爽口脆身,仲唔會有癡粒粒既口感🥳—6️⃣岩鹽雞排 $78-顏值勁極高既雞排😍肉質嫩滑,唔會有雪藏味,雖然大部分餐點都有醬汁,但係食得出每一款都係唔同味道,有心思🥰—7️⃣腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $128-腩肉有4️⃣大厚片😍而且好嫩,配上豬骨濃湯好滿足🤩😋配埋新鮮蔬菜🥬豆腐包,香菇,清淡得黎又有香濃既
K小姐美食推介💛

1️⃣ 帶子豚肉卷 $78

2️⃣汁燒豆腐 $58

3️⃣清酒煮蜆 $78

4️⃣吉列炸蠔 $58

5️⃣燒秋葵 $32

6️⃣岩鹽雞排 $78

7️⃣腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $128
-腩肉有4️⃣大厚片😍而且好嫩,配上豬骨濃湯好滿足🤩😋配埋新鮮蔬菜🥬豆腐包,香菇,清淡得黎又有香濃既豬骨味,涼涼既天氣岩晒🥰

真係大大大滿足呀🤩🥳雖然係一間小店,但係由食材既選取,到烹調上枱都食得出小店既用心製作,特別一提所有店員都好有禮貌🥰好親切,保持日本注重禮貌既文化,小小既細節其實相當重要‼️👏🏻

聖誕節又到喇🎄不妨約埋三五知己同K小姐一齊「朝ASA」喇🥰🤩🥳

📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖

味道😋:4.5/5
價錢💰:4/5
環境🌻:4/5
位置🏡:4/5
2021-12-16
2021-12-25 17 瀏覽
大南街附近開咗好多Cafe,除咗cafe 之外,都多咗好多居酒屋,今日再同朋友放咗工之後就去咗一間居酒屋嗰度飲下酒傾吓計今次我哋就叫咗個邪惡玉子燒,燒鰻魚串,薄牛肉豆腐壽喜燒,燒牛舌,奈良冷蕎麥麵,燒小甜薯,另外仲叫咗支酒300ml (酒之華-純米大吟釀)兩個人share剛剛好😎小編推介佢哋嘅邪惡玉子燒,雞蛋好亂滑,充滿牛油味另外裏面包著邪惡嘅芝士😝另外推介就係鰻魚串,鰻魚食唔到有骨,而且充滿鰻魚汁,啖啖肉,串燒來講都算係大份😎薄牛肉豆腐壽喜燒,天氣咁凍,當然要叫個煲食下啦,牛肉片好嫩滑,再加上豆腐都好滑😲,再有個生雞蛋🥚,食完之後就會暖粒粒🥰至於支純米大吟釀, 容易入口,酒精濃度都唔算高,而且價錢都好優惠😋,好適合大家叫一支happy 下!👍🏻

2021-12-24 14 瀏覽
太子新開居酒屋💛 裝修雅致有格調 細細間但食物款式都算幾齊全 清酒選擇都幾多 ˜”*°•松子仁果仁麻辣沙律($78)•°*”˜呢個沙律真係好有驚喜 估唔到食日本菜都可以食到陣陣譚仔味 係熟悉嘅麻辣湯底呀˜”*°•朝邪惡玉子燒($98)•°*”˜呢度嘅玉子燒採用關東嘅做法 所以係甜嘅 甜甜嘅玉子配上拉絲嘅芝士 果然邪惡˜”*°•燒味淋魚干($78)•°*”˜飲酒又點可以冇下酒菜 魚干用味淋醃製過 甜甜地 口感煙煙韌韌 食到停唔到口˜”*°•薄牛肉豆腐壽喜燒($148)•°*”˜壽喜燒嘅配料好豐富 除咗牛肉仲有啲菇同菜同豆腐 湯底味道比較濃 ˜”*°•奈良冷蕎麥麵($58)•°*”˜唔知大家知唔知道蕎麥麵同清酒其實係一個組合 因為以前嘅蕎麥麵店係即叫即做 好多店家都會賣清酒 等客人喺等待蕎麥麵煮好嘅期間可以小酌一番 呢度有清酒 咁梗係要叫返個蕎麥麵啦˜”*°•月見雞肉棒($68)•°*”˜店家用嘅係日本雞蛋 唔怪得知蛋味咁濃郁啦 配埋甜豉油 啖啖肉 又係一道好好嘅下酒菜˜”*°•啜啜啫喱柚子酒 300ml($208)•°*”˜一枝好得意嘅酒 係啫喱狀嘅 所以飲之前要shake下 搖晃次數決

˜”*°•松子仁果仁麻辣沙律($78)•°*”˜

˜”*°•朝邪惡玉子燒($98)•°*”˜

˜”*°•燒味淋魚干($78)•°*”˜

˜”*°•薄牛肉豆腐壽喜燒($148)•°*”˜

˜”*°•奈良冷蕎麥麵($58)•°*”˜

˜”*°•月見雞肉棒($68)•°*”˜

˜”*°•啜啜啫喱柚子酒 300ml($208)•°*”˜
一枝好得意嘅酒 係啫喱狀嘅 所以飲之前要shake下 搖晃次數決定口感 搖得越多就越水狀 柚子果香清新 酒精度只有5% 連唔太好飲酒嘅朋友都接受到
2021-12-23 77 瀏覽
早前朋友睇openrice見到太子大南街有間新開業既居酒屋,見到啲食物相唔錯,就話約埋去試下。點知…大家都好失望一坐低店家就不停hard sell貴野同叫我地開酒 (佢啲酒都mark up得幾多),佢sell完呢樣sell嗰樣,仲要企喺隔離mark住你,令你好唔自在🙄枱與枱之間貼得好近,冇居酒屋嗰悠閒感,完全係MK格局但銅鑼灣價錢,上面嘅嘢食加每人一小杯啤酒合共盛惠$810🌚🥢邪惡芝士玉子燒🧀🥚玉子燒係日本菜既經典料理,特調既蛋漿係精粹所在,朝居酒屋既招牌芝士玉子燒雖然有蛋香,但蛋漿調味太甜,雞蛋略嫌有啲熟,芝士味濃、有拉絲效果🥢牛舌牛舌係當日既廚師推介,$78得3片牛舌真係超級搵笨,我地當初好天真以為係一客,點知只係得一串😕🥢薄牛豆腐壽喜燒壽喜燒相對係份量最多既一道菜,湯底不過不失濃淡適中,牛肉之外配菜有娃娃菜、紫椰菜、豆腐、金菇冬菇、腐皮等🥢炸吉列生蠔🦪吉列生蠔炸得尚算香脆,不過收熙我$58/2粒炸蠔🙂係放題都做到既質素🥢醬燒雞肉$40獲得雞肉3小粒,多謝🙂食完以上,好明顯食唔飽😐但因為覺得好呃錢,所以冇再order,寧願轉場再食

🥢邪惡芝士玉子燒🧀🥚

🥢牛舌

🥢薄牛豆腐壽喜燒

🥢炸吉列生蠔🦪

🥢醬燒雞肉
$40獲得雞肉3小粒,多謝🙂

2021-12-22 70 瀏覽
太子日本餐廳就多,朝ASA就係難得一見嘅日式居酒屋,入到去就係一個好靚好大嘅bar area😇嚟到呢度一定要狂嗌小食,其中一個必食既就係邪惡玉子燒,嗰個鬆軟甜蛋加芝士簡直係一絕。雖然唔係厚燒牛舌,但唔會影響佢口感,就係「爽」!!炸雞軟骨就食得出唔係用萬年油去炸,所以炸粉係鬆化唔會死實實,好快旋風式咁食晒~汁燒豆腐外面勁脆,加上佢個醬勁野味,有麻油同蒜香,同埋唔知點解有啲中式feel。😂我自己食鰻魚最驚就係有骨,慶幸就係佢地燒出嚟嘅鰻魚我都唔係好食到有骨,燒到岩岩好,加埋層厚厚嘅鰻魚汁,不枉我等得耐啲😍蕎麥麵一人份正常,麵條分明,加埋啲花係上面好岩打卡😂 個豉油偏向淡味啲,想食light d既女士就岩哂😀甲羅燒+雪魚干係當日餐廳是日推介,加埋個鵪鶉蛋真係不得了😋兩樣嘢如果整得唔好食或者食材揀得唔好,會好容易變得腥,不過朝ASA就拿捏得好好,證明食材本身都有返咁上下質素😎最後要講吓餐廳嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都係日本野。叫左杯Highball,Bartender參考左日本人常用嘅做法,加左好好好輕量嘅檸檬汁,令到佢感覺清爽啲又唔會蓋過左香味。仲有杯Fun Ros

最後要講吓餐廳嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都係日本野。叫左杯Highball,Bartender參考左日本人常用嘅做法,加左好好好輕量嘅檸檬汁,令到佢感覺清爽啲又唔會蓋過左香味。仲有杯Fun Rose (Christmas Special!) 🎊 用左紫蘇梅酒加whisky,甜甜地又加埋花香,好岩女士🎈
甲羅燒配雪魚干
炸雞軟骨
自家製醬汁燒豆腐
  • 燒牛舌
  • 朝邪惡玉子燒
今日晚餐嚟到呢一間日式鋪,真正嘅「朝」聖😗鋪內環境都相當之大,相當舒服有氣氛🥗青之海鹽枝豆 $38-枝豆軟硬適中 帶微甜◻️自家製醬汁燒豆腐 $58-自家醬汁有淡淡薑的清香-微甜配上新鮮嫩滑豆腐🐠西京鱈魚燒 $128-鱈魚肉質一梳梳且結實幼滑 鹹甜中和得啱啱好-用葉包裹住一條長長的鱈魚賣相不錯🐓燒蜜糖雞翼 $38-外皮微脆 蜜味唔錯🍗醬燒雞肉 $40-雞肉醬調得幾惹味-鹹鹹地😋🍍燒菠蘿 $35-焦糖化嘅菠蘿非常香甜-甜入心🐖腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $128-湯底夠濃郁 腩肉經醃製-有蔬菜及雜菌🍹Mojito $88-清新舒喉的一款微薄荷飲料-酒味都幾重🍸Sex on the Breach $88 總括而言,呢間日式店確實唔錯,店員又友善醒目👍🏻👍🏻👍🏻
今日晚餐嚟到呢一間日式鋪,真正嘅「朝」聖😗
鋪內環境都相當之大,相當舒服有氣氛
🥗青之海鹽枝豆 $38

🍹Mojito $88
-清新舒喉的一款微薄荷飲料
-酒味都幾重
🍸Sex on the Breach $88

總括而言,呢間日式店確實唔錯,店員又友善醒目👍🏻👍🏻👍🏻
2021-12-16 22 瀏覽
🤍朝ASA🖤太子大南街39號號地下太子隱世日式居酒屋,門市設計同餐廳嘅裝修都超有日式風味,超有氣氛,而且酒類選擇都好多,好適合同幾個朋友聚會Relax一下。建議提早訂位,因為當晚去到,都比較full。🍸ASA呢杯係店員推介嘅,青瓜柚子配vodka & sake,杯邊沾上海鹽,係個比較清新配搭,而且有層次。🍹Fun Rose 粉粉哋嘅cocktail仲加咗花瓣做裝飾,用咗梅酒 & 日本whisky & 梳打水,都係清新嘅配搭,呢個超推薦!🍄醬燒大啡菇大啡菇配上特色醬汁,燒完出嚟都依然好juicy!🍍燒菠蘿 大大嚿嘅燒菠蘿,外層燒到脆脆哋,一咬落去超多汁同好香甜🍗醬燒雞肉 雞肉好嫩,連住少少雞皮一齊燒,好香口,重點係醬汁同雞肉好夾,好食!🍢醬燒雞頸肉 第一次試雞頸肉,覺得唔錯,油脂好香超有咬口,十分邪惡🍲薄牛豆腐壽喜燒 牛肉嘅份量都幾多,牛肉可以蘸生雞蛋,口感香嫩。湯底好濃,配料亦好豐富,有豆腐、油揚、娃娃菜、冬菇、福袋年糕、紫洋蔥,勁入味。🍖燒牛舌 係厚牛舌,加上黑椒同鹽,燒得非常多汁同香口!🥓燒北海道帶子豚肉卷 帶子好大嚿,燒得啱啱好,所以仲好有水份同好淋,一啲都唔乾
🤍朝ASA
🖤太子大南街39號號地下

🍸ASA

🍹Fun Rose

🍄醬燒大啡菇
大啡菇配上特色醬汁,燒完出嚟都依然好juicy!

🍍燒菠蘿
大大嚿嘅燒菠蘿,外層燒到脆脆哋,一咬落去超多汁同好香甜

🍗醬燒雞肉

🍢醬燒雞頸肉
第一次試雞頸肉,覺得唔錯,油脂好香超有咬口,十分邪惡

🍲薄牛豆腐壽喜燒

🍖燒牛舌
係厚牛舌,加上黑椒同鹽,燒得非常多汁同香口!

🥓燒北海道帶子豚肉卷
帶子好大嚿,燒得啱啱好,所以仲好有水份同好淋,一啲都唔乾
  • 燒北海道帶子豚肉卷
  • 薄牛豆腐壽喜燒
  • 燒金菠蘿
  • 燒牛舌
2021-12-15 11 瀏覽
走過太子大南街密匝匝的街舖,會見到一間門面高雅別緻居酒屋🏮裡面樓底高,地方闊落,燒物、炸物、料理選擇多,跟朋友來吃過覺得不錯呢✨薄牛豆腐壽喜燒,湯汁清甜,豆腐滑溜溜,薄切牛肉香又軟。燒北海道帶子豚肉卷,一口一粒,帶子彈牙,豚肉燒得油香滿溢,好滋味。燒物點了燒蜜糖雞翼、鹽燒雞軟骨、醬燒雞肉丸、醬燒豬腩片。份量唔算大份,但質素甚高,燒得油脂逼出黎,加上蜜糖、醬油、鹽簡單調味,已經好香好惹味😋燒菠蘿絕對係串燒必點,甜又多汁。燒味淋魚干都好香,用黎配酒一流。兩個女仔揀了香甜易入口嘅日本果酒 🍹 高知柚子味道帶清新微酸,青森蘋果果甜較突出。

薄牛豆腐壽喜燒,湯汁清甜,豆腐滑溜溜,薄切牛肉香又軟。

平時很喜歡光顧🇯🇵日系居酒屋,因為那個氛圍很好,舒暢而又令人放輕鬆。位於太子大南街的居酒屋,平時經過已經好想入去試,皆因門面有種神秘的感覺😁!進去之後,發現裝修也很特別,大大的月亮🌜掛上閃亮的吊飾,很有浪漫感。看完餐牌後,點了如下:🐮薄牛豆腐壽喜燒 $148甜甜的湯底,配襯薄牛肉、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、蔥,相當夾!最特別是橙色的蛋黃,店員說是用了新紀元蛋,所以蛋味更濃郁呢!🍲豬骨濃湯豬軟骨烏冬(一人前) $98豬軟骨煮得很軟腍入味,烏冬很彈牙,而豬骨湯底也濃郁入味,加上海帶、紫菜、魚蛋,就很豐富了。🍳朝邪惡玉子燒 $98很值得推介的朝邪惡玉子燒,首先用筷子一夾不會散,裡面則有少許未凝固的蛋以及融化了的芝士,感覺很邪惡。玉子燒也是偏向橙色,亦是用了新紀元蛋呢!🍄醬燒大啡菇 $38大啡菇很厚,亦很重菇味,咬下去好似吃扒的感覺,因為汁很多,而醬燒就很入味了!🐟炸池魚仔 $68炸池魚仔並不是每間居酒屋都有,所以一定要品嚐一下。一小口、味道很入味,點上沙律醬就更配,絕對是必點佐酒小食。🍶🍊啜啜啫喱柚子酒 $208講到酒方面,就點了「啜啜啫喱柚子酒」,最特別的地方是你可以調較啫喱的口感,如果想啫喱碎

🐮薄牛豆腐壽喜燒 $148

🍲豬骨濃湯豬軟骨烏冬(一人前) $98

🍳朝邪惡玉子燒 $98

🍄醬燒大啡菇 $38

🐟炸池魚仔 $68

🍶🍊啜啜啫喱柚子酒 $208
講到酒方面,就點了「啜啜啫喱柚子酒」,最特別的地方是你可以調較啫喱的口感,如果想啫喱碎一點,就可以搖多一點點。酒的味道,是充滿濃濃的柚子味🍊,而且酒精濃度不高,所以很易入口。

總的來說,餐廳有格調,裝修也很別緻,食物和酒都有特色,下次收工之後也要來小酌一下呢😋!

#主題居酒屋 #朝ASA #太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie
  • 朝邪惡玉子燒
2021-12-14 44 瀏覽
這兩天氣溫稍降,到居酒屋喝酒吃串燒再合適不過了🥰這次我們來到位於大南街的「朝𝐀𝐒𝐀」 ,店鋪門面的竹簾和大地色的磚牆予人一種寧靜閒適之感😌 磚牆的右邊有一條小小的走廊,盡頭放置著富有禪意的手水鉢,穿過走廊便到達用餐的地方。店內環境相對比較簡單,卻很舒心,店員知道我們想拍照片,特意安排了一張光照比較足💡的桌子,還悉心地介紹了好幾款酒,並依照口味喜好做出推薦,最後我們選擇了「萬坊純米吟釀」🍶 這款酒十分清爽,味道溫和帶微微的甘甜,很適合配搭串燒飲用。食物方面,我們點了「朝邪惡玉子燒」,蛋的濃度剛好,少量的芝士增添層次又甜而不漏😋 「醬燒大啡菇」非常多汁,簡單的調味不會蓋住大啡菇的原味;送酒一流的「燒味淋魚干」,香氣四溢且很有嚼勁,魚干本身已鹹香味足,再沾上日式沙律醬,超級好吃😝✨「岩鹽燒頂級牛板腱」褐色的外圍圈住粉紅色的嫩肉,灑上粒粒芝麻和片片花瓣,光看已令人食指大動🤤 「西京鱈魚燒」偏鹹,肉質不錯;「薄牛豆腐壽喜燒」的湯底清甜暖胃,喝下去不由得會心一笑❤️☺️
這兩天氣溫稍降,到居酒屋喝酒吃串燒再合適不過了🥰

去左太子搵食,見到呢間居酒屋個裝修暗黑得黎幾型格,門口有條短短小橋流水既通道轉入去別有洞天,估唔到外面咁靜,入面居然坐無虛席,非常熱鬧__________________________🔹朝邪惡玉子燒 $98👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️隻蛋好金黃,未食已經覺得蛋味會好重玉子燒係充滿味啉既甜蛋,整得好嫩滑夾住既芝士好拉絲,蛋味加芝士真係好邪惡,忍唔到口,想繼續食多舊.🔹燒北海道帶子豚肉卷 $78👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️一客兩件微脆帶焦香既豚肉卷住大大粒鮮甜彈牙既北海道帶子估唔到兩樣野放埋一齊又幾夾.🔹醬燒雞頸肉 $38👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️以為會同豬頸肉差唔多咁充滿油脂同爽嫩但原來係雞比較軟嫩嘅部份肉質比起其他部位有彈性,帶一點嚼勁食落中規中矩,下次未必會翻點.🔹月見雞肉棒 $68👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️雞肉棒好厚身,肉質非常鬆軟食落有少少似食緊煎肉餅,但變左做串燒咁內裡有啲軟骨,增加口感感覺幾有趣.雞蛋同樣係非常金黃,蛋味濃用黎點
去左太子搵食,
見到呢間居酒屋個裝修暗黑得黎幾型格,
門口有條短短小橋流水既通道

轉入去別有洞天,估唔到外面咁靜,
入面居然坐無虛席,非常熱鬧
__________________________
🔹朝邪惡玉子燒 $98

Keto friendly: ⭕️
隻蛋好金黃,未食已經覺得蛋味會好重
玉子燒係充滿味啉既甜蛋,整得好嫩滑

夾住既芝士好拉絲,蛋味加芝士真係好邪惡,
忍唔到口,想繼續食多舊
🔹燒北海道帶子豚肉卷 $78

🔹醬燒雞頸肉 $38

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
以為會同豬頸肉差唔多咁充滿油脂同爽嫩
但原來係雞比較軟嫩嘅部份
肉質比起其他部位有彈性,帶一點嚼勁
食落中規中矩,下次未必會翻點
🔹月見雞肉棒 $68

Keto friendly: ⭕️
雞肉棒好厚身,肉質非常鬆軟
食落有少少似食緊煎肉餅,但變左做串燒咁
內裡有啲軟骨,增加口感
感覺幾有趣
雞蛋同樣係非常金黃,蛋味濃
用黎點雞肉棒好正
🔹自家製醬汁燒豆腐 $58

Keto friendly: ❌
豆腐係有啲質感啲既豆腐,有少少似台式滷豆腐
幾有豆味
外面既炸衣好酥脆
鋪面有隻好似老干媽既醬,大量葱花薑蓉
再淋左秘製燒汁,好岩用黎送酒
🔹炸吉列魷魚圈 $68

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ❌
比較特別,用咗吉列既炸法
好似吉列豬扒既外皮,內裡換左做魷魚🦑
好鬆脆,一啲都唔油
不過魷魚唔算好粗身,亦唔係好彈牙果種
如果小鳥胃既朋友,可以留返quota俾其他小食
🔹腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $148

Keto friendly: ⭕️
勁似出前一丁豬骨湯,好重麻油味,
但又完全食唔到味精嘅味道,
好中意個湯底
配料除左豚肉片,娃娃菜冬菇金菇之外,
最欣賞佢有甜既油豆腐
🔹Fun Rose $108

Keto friendly: ❌
透明粉紅既cocktail 真係好靚,好少女
飲落帶柚子香甜,又有whiskey 酒精既sparkling drink,好易入口