2024-03-13 975 瀏覽
偶然都鍾意過大南街食嘢,貪佢好多錶位泊車❤️今次揀咗食呢間門口有個月亮咁型格嘅居酒屋😌海膽帆立貝海苔包刺身級嘅帆立貝勁肥厚,海膽鮮甜Creamy,仲有好多粒三文魚籽🥰朝邪惡玉子燒玉子燒呈現好靚嘅橙色😜睇落勁有食慾!蛋味香又滑溜,中間仲有好多芝士呀😈牛油燒帆立貝帶子控嘅我叫埋燒帆立貝,肥美嘅帆立貝配上牛油加燒汁加蒜香,大滿足😍牛舌份量比想像之中多,牛舌無燒過晒過晒龍,肉質爽口得黎好嫩🤤旁邊嘅赤味噌令到牛舌無咁油膩!蕃薯南瓜天婦羅天婦羅粉薄薄一層,番薯甘香、南瓜清甜💖點淮鹽食味道更加突出!黎到居酒屋梗係要叫各種各樣嘅串燒啦🏮豚腩串🌟厚切彈牙多肉汁,配上香蔥勁香口汁燒牛肋肉🌟口感嫩,濃味嘅燒汁都無蓋過牛肉嘅鮮味大葱雞肉串🌟雞肉煎到外脆內嫩,再配上京蔥嘅清香雞腎🌟口感爽脆有嚼勁,最啱送酒Sapporo Beer飲到濃郁麥芽香,最啱配各種各樣嘅肉類🍻富士山柚子梳打來自靜岡縣嘅柚子梳打,柚子味道好香濃,日本嘅汽水果然多氣啲🍾
偶然都鍾意過大南街食嘢,貪佢好多錶位泊車❤️

今次揀咗食呢間門口有個月亮咁型格嘅居酒屋😌

海膽帆立貝海苔包

朝邪惡玉子燒

玉子燒呈現好靚嘅橙色😜睇落勁有食慾!
蛋味香又滑溜,中間仲有好多芝士呀😈

牛油燒帆立貝

牛舌

份量比想像之中多,牛舌無燒過晒過晒龍,肉質爽口得黎好嫩🤤
旁邊嘅赤味噌令到牛舌無咁油膩!

蕃薯南瓜天婦羅

天婦羅粉薄薄一層,番薯甘香、南瓜清甜💖
點淮鹽食味道更加突出!

黎到居酒屋梗係要叫各種各樣嘅串燒啦🏮

豚腩串🌟厚切彈牙多肉汁,配上香蔥勁香口
汁燒牛肋肉🌟口感嫩,濃味嘅燒汁都無蓋過牛肉嘅鮮味
大葱雞肉串🌟雞肉煎到外脆內嫩,再配上京蔥嘅清香
雞腎🌟口感爽脆有嚼勁,最啱送酒

Sapporo Beer

飲到濃郁麥芽香,最啱配各種各樣嘅肉類🍻

富士山柚子梳打
  • 牛舌
  • 豚腩串
  • 大葱雞肉串
今日來位於太子大南街嘅居酒屋,餐廳裝修風格偏暗調,環境唔錯,幾有氛圍。食物方面就點左個五點刺身盛,有5種唔同既刺身,牡丹蝦幾甜,油甘魚夠鮮,仲有三文魚呑拿魚同海膽。海膽帆立貝包係用海苔包起之後可以直接放入口,口感非常好,海膽同帆立貝嘅味道互相交錯,再配合埋魚子流出嘅鹹味同鮮味,產生了非常好嘅化學效果。燒牛舌,配上芥茉同檸檬汁,可以一次過體驗香味酸味甜味牛肉味,再加上牛舌本身爽口嘅口感,非常美味。至於鹽燒虎蝦,就燒得幾香,蝦膏香口又甜然後係重頭戲柚子味噌燒羊架,上菜之後店員會即場加入醬汁,有一團火噴出嚟再燒一下羊架,畫面好靚好精彩,除左畫面靚之外,味道亦係上佳,肉質鮮嫩,火侯剛好,再有柚子嘅甜味同味噌嘅鹹味襯托羊肉味,令人食指大動😋最後仲叫左個芝士年榚同明太子燒飯糰,質量都唔錯!整體來說,餐廳嘅燒物極為出色,如果唔係食得飽嘅話真係再想叫多幾串串燒!▪️五點刺身盛 $288▪️海膽帆立貝海苔包 $128▪️牛舌(份) $98▪️鹽燒虎蝦(2隻) $48▪️柚子味噌燒羊架 $198▪️芝士年糕 $38▪️明太子燒飯團 $38▪️Sapporo Beer $68▪️日本果酒 (蜜桃) $58

▪️五點刺身盛 $288
▪️明太子燒飯團 $38
▪️Sapporo Beer $68
▪️日本果酒 (蜜桃) $58
2024-01-06 1358 瀏覽
上次去開大南街食cafe,已經留意到佢嘅門面幾有feel,今次食完覺得好滿意😍 係值得回訪嘅一家居酒屋。柚子酒 瀧五郎啜啜啫喱 ($218)柚子酒嘅酒精濃度係5-6度,啱哂同女仔朋友飲,柚子味重但飲落唔會好甜,而且質地係啫喱狀,感覺幾得意。🧀酒盗芝士 ($68)Salted-pickled Bonito Cuts第一次食,原來酒盜係一種鹽醃漬物嚟,食落咸咸地有d咬口,🧀芝士偏濃味帶有咸香,配合埋腐皮脆脆一齊食,係唔錯嘅下酒菜。海膽帆立貝海苔包(2件)($128)帆立貝勁厚肉!食落幾鮮但又冇俾海膽嘅鮮味搶focus。🦀甲羅燒 ($128)好足料!除咗蟹籽、奄春蛋,下面仲有蟹肉同蟹膏。本身食落啖啖蟹肉已經幾滿足,點知原來撈唔勻,食到咁上下發現個底仲有好多蟹膏🤣 汁燒雞心頂 ($38)雞心頂🐔食落少許爽口又有dd肉嘅口感,幾特別。 🐷明太子豚肉紫蘇串 ($38)豚肉易咬而且唔乾,咬落去明太子仲會湧出嚟添😍😍 🐟花魚一夜干 ($128)一夜干肉質幾嫩,味道夠濃但唔會好咸。 中間嘅大骨好脆,直接食埋都得🤣🐮鹽燒安格燒肉眼扒 ($248)推薦🙌 肉眼扒睇落乾身但食落又唔覺bo,中間粉紅色位置幾嫩,

柚子酒 瀧五郎啜啜啫喱 ($218)

🧀酒盗芝士 ($68)
Salted-pickled Bonito Cuts

海膽帆立貝海苔包(2件)($128)
帆立貝勁厚肉!食落幾鮮但又冇俾海膽嘅鮮味搶focus。

🦀甲羅燒 ($128)

汁燒雞心頂 ($38)
雞心頂🐔食落少許爽口又有dd肉嘅口感,幾特別。

🐷明太子豚肉紫蘇串 ($38)
豚肉易咬而且唔乾,咬落去明太子仲會湧出嚟添😍😍

🐟花魚一夜干 ($128)

🐮鹽燒安格燒肉眼扒 ($248)
推薦🙌 肉眼扒睇落乾身但食落又唔覺bo,中間粉紅色位置幾嫩,整體牛味都出,個人覺得點鹽同wasabi一齊食好得❤️

🍙燒明太子飯團 ($38)
飯團嘅兩邊燒到硬身有飯焦,整體味道好夠,加上燒過嘅明太子醬有加乘!

2024-01-04
  • 甲羅燒
  • 花魚一夜干
5天前 0 瀏覽
久不久都會想去下居酒屋,太子呢間Asa絕對係性價比之選。裝修以黑色為主,襯返黑夜同月亮主題。食物嘅選擇亦非常多。每次都會叫漬物拼盤貪佢可以有唔同漬物選擇。今次就揀咗牛蒡漬同龍蝦沙律。龍蝦啖啖肉加埋脆卜卜嘅蟹籽,特別開胃。螢光魷魚同燒味淋魚乾都係飲酒必備嘅佐酒小食。富士山柚子梳打柚子味濃;日本威酒唔會太甜,威士忌酒底又夠香醇。三點刺身盛大蝦唔止新鮮,仲超大隻,好有咬口。鹽燒白鰻串、月見雞肉棒、雞腎、牛舌,全部串燒都好好食!特別推介芝士年糕同厚燒羊扒,肉汁鮮嫩又大塊,抵食。九點後仲有全單六折,宵夜不妨試試!
🥜去慶祝生日飲杯酒食下串燒🥜環境好舒服,少少昏暗,播住以前聽開嘅廣東歌👍🏻如果多人原來仲會有房,岩曬gathering紫蘇辣蜆(凍) $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜好特別嘅配搭,平時都唔會食塊紫蘇葉,但原來切絲陣味好好多,有驚喜!䱽魚刺身5切 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜新鮮,彈牙香蔥吞拿魚蓉卷 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜大量魚蓉🥜好鍾意個壽司飯嘅調味月見墨魚棒 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥜隻雞蛋黃橙到不得了,香濃自家製醬汁鵝肝豆腐 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥜好香濃嘅鵝肝🥜一啖一齊食,一啖分開食👍🏻香蔥牛肉卷 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜一大啖過,爆曬蔥🥜比其他相對淡味d,可以淋多啲汁豚肉菜包卷 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜豚肉非常香,塊生菜好解膩明太子雞肉棒 $52 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥜啖啖的明太子味🥜雞肉棒有脆脆軟骨,比墨魚棒多了口感邪惡雞肉棒 $52 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜芝士濃郁蕃薯南瓜天婦羅 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜配上柚子鹽,有驚喜明太子邪惡撈烏冬 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜好creamy 🥜好鍾意烏冬個q彈質地日本果酒(青森蘋果) $58 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥜易入味,唔強酒精味日本威士忌梅酒(戶河內) $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜唔會太甜
🥜去慶祝生日飲杯酒食下串燒
紫蘇辣蜆(凍) $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟

䱽魚刺身5切 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜新鮮,彈牙

香蔥吞拿魚蓉卷 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🥜大量魚蓉
🥜好鍾意個壽司飯嘅調味

月見墨魚棒 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜隻雞蛋黃橙到不得了,香濃

自家製醬汁鵝肝豆腐 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜好香濃嘅鵝肝
🥜一啖一齊食,一啖分開食👍🏻

香蔥牛肉卷 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜一大啖過,爆曬蔥
🥜比其他相對淡味d,可以淋多啲汁

豚肉菜包卷 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🥜豚肉非常香,塊生菜好解膩

明太子雞肉棒 $52 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜啖啖的明太子味
🥜雞肉棒有脆脆軟骨,比墨魚棒多了口感

邪惡雞肉棒 $52 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜芝士濃郁

蕃薯南瓜天婦羅 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜配上柚子鹽,有驚喜

明太子邪惡撈烏冬 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜好creamy
🥜好鍾意烏冬個q彈質地

日本果酒(青森蘋果) $58 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜易入味,唔強酒精味

日本威士忌梅酒(戶河內) $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜唔會太甜

• 紫蘇辣蜆
  • 香蔥吞拿魚蓉卷
2024-06-04 0 瀏覽
慢煮廣島蠔配法包 $128廣島蠔慢煮至恰到好處,蠔肉鮮嫩多汁。將蠔肉夾在軟糯的法包中,滋味十分豐富,層次分明。每一口咬下去,都能感受到蠔肉與法包的完美結合。鹽燒白鱔串 $68鱔魚被烤至外脆內嫩,表面帶有一層漂亮的焦香,入口即化。鱔魚本身就擁有鮮美的天然香味,加上燒烤過程中的調味,更增添了一絲香醇的風味。燒牛舌 $98牛舌被烤至恰到好處,外表呈現誘人的焦香,內裡卻仍然保持著肉質的軟嫩。咬下去,肉質柔軟,帶有一絲牛肉的鮮甜氣息,令人難忘。牛油果沙律 $68魚蓉的味道鮮美濃郁,與香葱的清香完美融合,口感層次豐富。香葱吞手魚蓉卷 $88魚蓉味道鮮美濃郁,與香葱的鮮味完美融合。香葱牛肉卷 $45麵豉湯 $38豆豉的鹹香味撲鼻而來,卻又不會覺得過於鹹膩。白桃果汁 $48蘋果梳打 $58
慢煮廣島蠔配法包 $128

鹽燒白鱔串 $68

燒牛舌 $98

牛油果沙律 $68
魚蓉的味道鮮美濃郁,與香葱的清香完美融合,口感層次豐富。

香葱吞手魚蓉卷 $88
魚蓉味道鮮美濃郁,與香葱的鮮味完美融合。

香葱牛肉卷 $45

麵豉湯 $38
豆豉的鹹香味撲鼻而來,卻又不會覺得過於鹹膩。

白桃果汁 $48
蘋果梳打 $58

2024-06-03 0 瀏覽
最近發現咗太子有一間高質隱世日式串燒店,裝修有格調,環境非常舒適,可以同朋友好好傾偈食串燒~.非常推薦豚肉生菜包,五花腩非常肥美,調味好食,生菜更加中和咗五花腩嘅油膩!吞拿魚蓉卷都整得幾好食😋仲有帶子海膽紫菜包,帶子好大粒非常鮮甜,連埋海膽一齊食好滿足👍🏻👍🏻👍🏻.一定要點燒蟶子!蟶子好新鮮,啖啖肉非常鮮甜,調味恰到好處,保留到蟶子嘅鮮味🫶🏻月見雞肉棒都係必食之選,口感豐富,沾上蛋汁好好味🥰🥰🥰.📍 朝 (太子)太子大南街39號地舖
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
2024-05-28 18 瀏覽
甲羅燒$128,將蟹膏、蟹肉、蟹籽、生鵪鶉蛋撈埋一齊,再放落脆片上面,好香同食到啖啖嘅蟹肉👍🏼五點刺身盛$288,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦同海膽👍🏼啲刺身都好新鮮,味道鮮甜,特別係油甘魚,每啖都食到魚油香味😋鹽燒安格斯肉眼扒$198,有五款醬汁可以點👍🏼有Wasabi、檸檬汁、蔥花、炸蒜片同埋秘製醬汁。個肉眼扒唔會燒過龍,唔煙韌,好juicy👍🏼我就中意加埋個炸蒜片一齊食,令到塊扒更加香厚燒羊扒$78,有羊味但唔會係個隻好難聞既羶味,而且燒到岩岩好👍🏼配埋個醬就更加惹味鹽燒白鰻串$68,燒到個魚皮邊好脆、鰻魚都好香,唔會有腥味,肉質彈牙炸雞皮$68,份量好多,炸到好脆,唔似食緊雞 皮朝邪惡玉子燒$108,份量足夠,蛋香味👍🏼👍🏼而且好滑,再加埋芝士,好味😋啡菇串$32,加左木魚絲係上面,好香👍🏼豚肉露筍卷$68,燒到焦香既豚肉👍🏼👍🏼露筍好新鮮、好甜,冇渣👍🏼雞心$32螢光魷魚$38富士山柚子梳打$58熱玄米茶$28地址:太子大南街39號地舖#主題居酒屋 #太子 #隱世小店 #清酒祭 #串燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie #居酒屋 #太子美食 #美食推介
炸雞皮$68,份量好多,炸到好脆,唔似食緊雞 皮
啡菇串$32,加左木魚絲係上面,好香👍🏼
雞心$32
螢光魷魚$38
富士山柚子梳打$58
熱玄米茶$28
地址:太子大南街39號地舖
#主題居酒屋 #太子 #隱世小店 #清酒祭 #串燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie #居酒屋 #太子美食 #美食推介 #美食推薦
依間「朝」非常有情調,水吧牆壁仲有大大個月亮🌙,令人感到很放鬆😎。嘆返杯酒先~[酒🍸]烏龍茶燒酌—酒味不算太濃烈,適合女士飲用威士忌梅酒🥃—酒香味醇,好好既配搭;最攪笑係個杯係似不倒翁款,微微傾斜但酒又唔會倒瀉🫗,好得意![頭盤]海膽帆立貝海苔包—好多海膽,食落好fresh香蔥吞拿魚卷—吞拿魚蓉必加香蔥正好多,個種入口即溶既感覺,配埋醬油既鹹香[多款熱食]明太子玉子燒🔥—口感超滑身,明太子口感慢慢「爆炸」好得意。燒豆腐豚肉生菜包慢煮廣島蠔配法包🥖:必食之選,蠔好嫩滑多款串燒—即叫即燒,烤至脆皮

[酒🍸]
烏龍茶燒酌—酒味不算太濃烈,適合女士飲用

[頭盤]
海膽帆立貝海苔包—好多海膽,食落好fresh

[多款熱食]
明太子玉子燒🔥—口感超滑身,明太子口感慢慢「爆炸」好得意。
燒豆腐
豚肉生菜包
慢煮廣島蠔配法包🥖:必食之選,蠔好嫩滑
多款串燒—即叫即燒,烤至脆皮
  • 慢煮廣島蠔配法包
  • 明太子玉子燒
  • 自家製醬汁燒豆腐
2024-05-27 16 瀏覽
🍱餐廳:朝Asa 居酒屋🏫地址:太子大南街39號地舖☎️電話:53237163 朋友推介呢間喺太子,地點非常方便的居酒屋,今晚真係有驚喜😍皆因坐得舒適,廚師燒烤的技術高超,我倆吃得很滿足,叫咗呢啲美酒佳餚: ~紫蘇梅酒 300ML(枝)$208~月見墨魚棒 $48~海膽帆立貝海苔包 $128~鹽燒虎蝦(2隻)$48~汁燒牛肋肉 $48~牛舌(份)$98~鹽燒安格斯肉眼扒 $198~厚燒羊扒 $78~金目鯛刺身5切 $88~芝士年糕 $38~抹茶蕨餅 $58🍸 紫蘇梅酒濃郁香醇,帶有微酸芳香,搭配月見墨魚棒和海膽帆立貝海苔包這兩款很有創意的美食非常匹配!墨魚棒點生蛋豉油很有鮮味呀;後者用海苔包起海膽同帆立貝,再加D魚子,味道好味到不得了,口感層次非常豐富,清新爽口❤️🦞 鹽燒虎蝦肉質細膩彈牙,鮮甜香口;🥩汁燒牛肋肉用料上乘,入口即化,醬汁濃郁香醇,能感受到廚師的用心烹調,水準超高😍🐂👅牛舌口感爽滑有嚼勁,帶濃郁的牛舌香味;🥩 🔥鹽燒安格斯肉眼扒肉質鮮嫩多汁;🐑厚燒羊扒香氣撲鼻,外面酥脆,內裏能保持嫩口,廚師烹調的技術真係一流👍🐟 金目鯛刺身肉質細緻,一入口就知道係即日原條空運到港,因為非常
🍱餐廳:朝Asa 居酒屋

~厚燒羊扒 $78
~金目鯛刺身5切 $88
~芝士年糕 $38
~抹茶蕨餅 $58

🐟 金目鯛刺身肉質細緻,一入口就知道係即日原條空運到港,因為非常新鮮美味,油脂適中;🍥芝士年糕糯軟彈牙,再伴隨清新的抹茶蕨餅,真係令我哋回味無窮🥰

總的來說,呢間日本餐廳的裝修以月亮為主題,環境雅致有格調,令人有喺日本食嘢嘅感覺,食材新鮮,口味豐富,加上優良的服務態度及悠揚的樂曲,絕對值得一試 💯

2024-05-21 28 瀏覽
朋友介紹到太子大南街「朝ASA 居酒屋」晚餐,餐廳門面裝修好有格調,以月亮🌙為主題,入到去嘅氣氛都唔錯。播住耳熟能詳的廣東歌,適合三五知己聚聚。餐牌有多款不同選擇,我們點了幾款串燒如:「串燒豆腐」、「汁燒牛肋肉」、「邪惡雞肉棒」等都好美味,而特別要推介「月見雞肉棒」,咬落口感如有層薄衣,口感棉密,重點當然是沾上蛋香的生蛋鼓油,提升雞肉棒的鮮味!「蕃茄豆腐沙律」味道清新,以黑醋及麻醬做醬汁食落去酸酸甜甜,好開胃。「明太子燒飯團 」外脆內暖,飯團外層炸得香脆,再用紫菜包住飯團嚟食,紫菜香同明太子鹹香出奇地夾!而「海膽帆立貝」及「蜜柑鯛刺身」也見驚喜,兩款都鮮甜美味,可見餐廳食材用料新鮮!「牛油燒帆立貝」超級大隻肥美可口,燒汁有牛油及蒜香味,師傅燒得啱啱好,令帆立貝仍然保持嫰口而不過熟,烹調技術一流!我們兩位女士不擅飲酒,飲品叫了「富士山柚子梳打」「蘋果梳打」,味道清甜。呢間小店提供抵食又多元化嘅日本料理,值得一試!

餐牌有多款不同選擇,我們點了幾款串燒如:

呢間小店提供抵食又多元化嘅日本料理,值得一試!
  • 月見雞肉棒
  • 燒明太子飯團