2022-02-05 18 瀏覽
三心兩意的女仔去日式居酒屋最啱,可以叫唔同野食!我就約埋我閨密去左太子的朝,邊食串燒飲下sake邊靜靜談心🥰朝的門面好有格調,用月亮做主題,好似真係去左日本咁!叫左幾款小食全部都超水準,醬燒大啡菇,入好入味呀!邪惡玉子燒,邪惡在流心蛋配芝士,蛋又滑又香!清酒煮蜆,蜆肉鮮甜,薄牛豆腐壽喜燒,有齊牛肉豆腐蘿蔔,甜甜地好易入口,炸蠔非常香口,配sake一流!最緊要環景舒適唔太嘈,我同閨密去一致認同可以encore再去!#主題居酒屋 #朝ASA #太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie @asaizakayahk

2022-02-03 89 瀏覽
特登訂坐想食吓太子啲日本餐廳有無好轉點咗三樣嘢,實在非常難得,超級差,連服務與厠所清潔度都一樣咁嘅水準…1) 炸餃子—-炸完出嚟皮又厚又硬,𥚃面舊豬肉重乾掙掙…2)串燒雞翼—-明明擺正旗號賣串燒,出到嚟串雞翼唔係燒…食落去重應該係餣過,因為𥚃頭啲肉係咸…3)豬骨濃湯豬軟骨拉麵(一人前)—-平心而論,豬軟骨兩舊算ok,但真係接受唔到個好濃嘅味精湯底同個好冧嘅味千拉麵,重要$98⋯⋯4)服務質素與衛生問題—-由頭至尾,唔好話要杯日本茶,連水都無杯俾過我,喺張枱見到有隻蚊之,後來終於知道喺邊嚟….一打開個厠所(男厠係一人坐厠),有成五四隻蚊喺度周圍飛,真係唔敢入去…呢間所謂日本餐廳…係我食過咁多間之中最差嘅一間。
特登訂坐想食吓太子啲日本餐廳有無好轉

1) 炸餃子—-炸完出嚟皮又厚又硬,𥚃面舊豬肉重乾掙掙…

呢間所謂日本餐廳…係我食過咁多間之中最差嘅一間。
2022-01-22 18 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴朝邪惡玉子燒($88)一開始我地都以為所謂嘅玉子燒,會係類似韓國個種乾身啲嘅蛋卷(😇少接觸日本菜所以見識少)點知上嚟係成條形嘅嫩蛋🤣一夾起就拉到絲!食落超級嫩滑!而個芝士味又濃🤤基本上呢個玉子燒一打完卡,幾下就被我地清左😝燒宮崎手羽($38)擦左蜜糖嘅雞翼,外皮脆香,雞肉唔乾仲有啲肉汁,唔錯嘅小食。燒羊架($88)冇羶味,啲肉嫩滑,油脂味好夠😛唔洗任何孜然粉,就咁食已經好好味👍豚肉豆腐豬骨濃湯鍋($108)有豚肉,豆腐,菇,旺菜等煮成嘅一個鍋物。啲湯好好飲,唔咸但好夠味👍因為其他我地點嘅嘢,其實都係for人地下酒用,份量唔多,可能一啖起兩啖止,呢個鍋物係比我地塞飽自己用🤣👍DANIEL 蝦多士($128)Daniel 其實係餐廳廚師個名,所以就咁命名。店員攞左上嚟,知我地要打卡,專登提醒我地,影完相同佢地講,佢地就會幫我地切好😂呢個舉動我地覺得好好,因為望住個多士同個蝦頭,我地都唔知點切好,正好店員就幫我地解決左個煩惱🙏講返多士,佢味道比想像中濃。蝦肉中混合左啲蟹肉,令到口感更豐富。多士又整到乾身,咬落好脆,亦因為佢乾,所以食完我地都要飲多幾啖

🍴美食資訊🍴

朝邪惡玉子燒($88)

燒宮崎手羽($38)
擦左蜜糖嘅雞翼,外皮脆香,雞肉唔乾仲有啲肉汁,唔錯嘅小食。

燒羊架($88)

豚肉豆腐豬骨濃湯鍋($108)

DANIEL 蝦多士($128)

講返多士,佢味道比想像中濃。蝦肉中混合左啲蟹肉,令到口感更豐富。多士又整到乾身,咬落好脆,亦因為佢乾,所以食完我地都要飲多幾啖杯嘢飲。

醬燒日本飯團 ($38)
可以用紫菜包起嚟食嘅醬油飯團,味道唔算好驚喜,比較平常。

菠蘿乳酸 ($35)
我地叫左兩杯嘢飲,上到枱其實就咁睇就係一樣咁濟😵不過飲落就會分到。呢杯飲品,酸甜都好平衡,份量又大,食完我地上面嘅嘢,啱啱好就飲完。

荔枝乳酸梳打 ($38)
呢杯同樣都係酸甜平衡,佢多左梳打,食完啲油膩嘢,炸嘢飲返啖,會爽過冇梳打嘅乳酸😋
👑評分
味道:4/5
環境:4/5
價錢:4/5
份量:3/5
服務:3/5
會否推薦:會

呢間不起眼嘅日式居酒屋位於太子。裝修都好日系,一入門口就已經有啲日式嘅擺設,牆壁上面都有啲日本車站名。店員服務好好又貼心👍食物質素都好好,飲下酒叫啲小食我諗先係呢間餐廳主打嘅路線,如果單純想嚟醫肚,唔飲酒嘅話,可能就要好似我地咁,點多幾樣嘢食了😹
2022-01-21 23 瀏覽
夜晚禁堂食嘅關係,唯有周圍搵地方食下午茶啦呢間位於太子嘅日式居酒屋,新開張時我都嚟過食dinner,食物質素都唔錯鹽燒鯖魚飯 $68魚皮燒得微脆,醬汁燒得幾入味,亦保留到魚嘅油脂蒜香和牛飯 $78牛肉好稔,不過唔係特別食到蒜香味,但係佢個醬汁加埋洋蔥煮係幾惹味油甘魚刺身(3切)$62切得算厚身,新鮮肥美醬燒雞腎 $30燒得比較硬身,醬汁好味醬燒豬頸肉 $38豬頸肉好稔,醬汁好味,但份量比較少總括而言,餐廳裝修清新,坐得舒服,食物質素都唔錯,疫情後不妨同朋友夜晚過嚟飲返兩杯放鬆吓

夜晚禁堂食嘅關係,唯有周圍搵地方食下午茶啦

鹽燒鯖魚飯 $68
魚皮燒得微脆,醬汁燒得幾入味,亦保留到魚嘅油脂

蒜香和牛飯 $78

油甘魚刺身(3切)$62
切得算厚身,新鮮肥美

醬燒雞腎 $30
燒得比較硬身,醬汁好味

醬燒豬頸肉 $38
豬頸肉好稔,醬汁好味,但份量比較少

2022-01-11 27 瀏覽
大南街cafe多就人人知,估唔到有間幾隱世既居酒屋係度🙈門口幾低調,環境行木系和風🇯🇵🚁雖然細細間,但格調都幾chill。☑️薄牛豆腐壽喜燒($148)醬汁幾好味,入面既菜、豆腐、豆卜都索晒汁😋牛肉就雖然佢寫薄牛,但都唔算薄😂幾有咬口。☑️炸吉列蠔($58)味道正常,炸皮略厚,炸得香脆多汁。居酒屋又點少得燒物🍢我地試左以下幾款👇🏻☑️醬燒大啡菇($38)☑️燒蜜糖雞翼($38)☑️燒糖心菠蘿($35)☑️月見雞肉串 ($68)☑️燒北海道帶子豚肉卷($78)大啡菇燒得夠juicy同入味😋雞翼燒得皮脆肉嫩,菠蘿香甜多汁🍍雞肉串係免治雞肉溝埋啲軟骨,豚肉卷就用豬肉包住帶子,第一次見幾新奇😂最後就梗係要飲返杯酒🍶酒水方面都有好多選擇,我地就試左蜜桃果酒($63)同若鶴威士忌梅酒($88)。
大南街cafe多就人人知,估唔到有間幾隱世既居酒屋係度🙈

☑️薄牛豆腐壽喜燒($148)

☑️炸吉列蠔($58)
味道正常,炸皮略厚,炸得香脆多汁。

居酒屋又點少得燒物🍢我地試左以下幾款👇🏻
☑️醬燒大啡菇($38)

☑️燒蜜糖雞翼($38)

☑️燒糖心菠蘿($35)

☑️月見雞肉串 ($68)

☑️燒北海道帶子豚肉卷($78)

2022-01-08 31 瀏覽
首先一入到個侍應就係咁sell今日有啲咩。問佢地有冇水/茶,話冇。茶38蚊一壺,又講明只可以加一次熱水🙄, 心諗我去居酒屋都預咗會叫多野食,水又冇,茶又咁。最後每人都叫咗一人二百蚊就過對面食車仔麵。真係唔會再去
太子有好多餐廳都好吸引🤗今晚最後一晚可以堂食好彩一早約左1月之星同佢去「朝Ask」居酒屋慶生日🎌 店內有著濃厚🇯🇵日本氣氛🤩朝ASK提供一系列日式料理🍣酒品亦提供多款選擇包括來自日本嘅清酒🍶 果酒🍹Whiskey🥃及獨家調配既cocktails🍸我們今晚點了串燒🍢鍋物🍲小食及廚師推介等食物😊甲羅燒🦀鱈魚片每次到居酒屋必點既甲羅燒🦀蟹殼裡滿滿的蟹膏香氣不斷湧出黎🤤撈勻蟹膏同鵪鶉蛋😬鹹甜適中的蟹膏放上脆鱈魚片真係絕配👍入口濃濃蟹膏十分滋味🤤朝玉子燒🥚無加任何配料既玉子燒😁外層唔會煮得太老口感剛剛好😜食落偏甜但好嫩滑鬆軟啊🥰醬燒大啡菇🍄以醬燒過後仍保留住大啡菇既汁🥰一啲都唔乾仲帶有自家醬汁既味道☺️月見雞肉串🐥厚厚既雞肉串裡藏有六粒雞軟骨🥰口感軟中帶脆🤩每份有一粒好可愛既蛋黃😍點著蛋漿一齊食令雞肉變得好嫩滑😍🤣豬腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 🍲厚度適中的豬腩肉🐷豬肉嫩豆腐滑嘟嘟☺️配料日本菇🍄金菇、娃娃菜吸收左濃濃豬骨湯😍熱辣辣既湯頭好暖胃🤗颯 純米大吟釀🍶一向好喜歡飲「山田錦」出產既Saka🍶微甜順口又充滿米香🤗好啱一邊傾計一邊享受各種料理啊🥰
果酒🍹Whiskey🥃及獨家調配既cocktails🍸

• 甲羅燒鱈魚片
  • 月見雞肉串
  • 颯Sake
2022-01-07 48 瀏覽
今日係貓奴小姐帶完愛貓去太子嗰啲Npv🐱去咗呢間日式主題居酒屋,傍晚食少少野食揭揭腳先~酒類招牌啜啜啫喱柚子酒🍶用冰水隔住玻璃酒瓶,啫喱溫度適中,容易入口☺️柚子味更加充滿日式風情頂級牛板腱,用咗岩鹽提鮮,燒牛肉味重,生熟度掌握得好好,質感對得住個價錢除咗刺身、廚師推介我地食招牌玉子燒,用左日本雞蛋除咗刺身、廚師推介我地食招牌醬燒大啡菇,加左自家製醬汁西京鱈魚燒,超級香同好食自家醬汁燒豆腐,鍾意食菜嘅人一定要食

頂級牛板腱

玉子燒

除咗刺身廚師推介我地食招牌玉子燒,用左日本雞蛋
大啡菇

除咗刺身廚師推介我地食招牌醬燒大啡菇,加左自家製醬汁

西京鱈魚燒,超級香同好食
燒豆腐

自家醬汁燒豆腐,鍾意食菜嘅人一定要食
頂級牛板腱
玉子燒
大啡菇
燒豆腐
  • 朝邪惡玉子燒
  • 自家製醬汁燒豆腐
  • 西京鱈魚燒
2022-01-06 19 瀏覽
🎪朝 ASA (太子)地址:太子大南街39號地舖🌟清酒煮蜆清酒、味琳既味道,加上蜆肉一齊食,好清甜,小編食晒啲蜆之餘,仲飲晒啲清酒☺️🌟岩鹽燒頂級牛板腱熟度剛剛好唔會un,底面有輕輕煎香,中心保持到medium rare,如果表面可以煎得更加焦脆同多返少少岩鹽就更好😍🌟魷魚一夜干這碟係❤️‍🔥期間限定❤️‍🔥廚師推介,魷魚un度剛剛好,夠爽滑唔乾身,配埋個甜甜地既醬汁好好食,夠香口,下次黎會再叫,❤️‍🔥推介❤️‍🔥🌟自家製醬汁燒豆腐夠熱辣辣同嫩滑,自家製照燒汁偏甜但豆腐上面既薑蓉可以中和返醬汁既甜,唔會膩,個薑蓉絕對有特色。👍🏻🌟唐揚炸雞軟骨配沙拉醬,炸粉唔會太厚,夠乾身唔油膩,好適合送酒吃。🌟另外叫左兩杯cocktail試試,✨Classic Cocktail Highball (whisky, soda) Whisky味道比較淡,適合喜歡淡酒味既人。✨Signature Cocktail Fun Rose (whisky, plum wine, soda) 酒味會濃少少,又不會太甜,想打卡又怕甜既話,Fun Rose都不失係一個唔錯既選擇🥰🎪整體黎講,環境和燈光感覺舒服。食物份量適合兩人份
🎪朝 ASA (太子)
地址:太子大南街39號地舖

🌟清酒煮蜆

🌟岩鹽燒頂級牛板腱

🌟魷魚一夜干

🌟自家製醬汁燒豆腐

🌟唐揚炸雞軟骨
配沙拉醬,炸粉唔會太厚,夠乾身唔油膩,好適合送酒吃。

🌟另外叫左兩杯cocktail試試,
Whisky味道比較淡,適合喜歡淡酒味既人。

🎪整體黎講,環境和燈光感覺舒服。食物份量適合兩人份,❤️‍🔥推介❤️‍🔥魷魚一夜干和自家製醬汁燒豆腐。👉🏻提提如果想試廚師推介,要記得留意小黑板,有5-6樣期間限定揀!小編都差啲miss左🤓
又好掛住日本啲嘢食所以今日嚟到呢間新派嘅日式居酒屋,估唔到太子都會有啲咁靚嘅裝修居酒屋,距離太子地鐵站都幾近好方便🥳趕在晚市堂食🥳🥳我哋首先好似日本去居酒屋咁點左嘢飲先,爸爸今日想飲酒所以點左日本火乃鳥威士忌呢隻威士忌有清香果味好好飲同埋居酒屋唔少得嘅Orion啤酒,最啱一邊食一邊飲🥳老闆一定係愛酒之人,見每台都預先準備定sake酒杯,同幾個朋友傾吓計飲吓嘢一流😊嘢食方面我哋點左燒羊架,一食落去好冧,加上啲香草味都唔錯🥰另外點左個炸池魚仔,點啲沙律醬飲住啤酒一流🥳🥳同埋我哋食咗店主推介薄牛豆腐壽喜燒,蛋汁香濃,份量夠兩個人食,仲有個西京鱈魚燒爽滑有口感,推介🥳#主題居酒屋 #朝ASA #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #壽喜燒 #hkfoodie #食好西 #食べ物 #日本の料理

♥第一次來 朝ASA原來這間居酒好受歡迎我們好早就到店不過到七點左右就全店爆滿除主食外 小食選擇有很多可以試多款不同菜式店內環境偏靜和暗好有日式氣氛好適合傾計❥ 朝邪惡玉子燒每件都厚一厚 爆汁芝士真係好邪惡❥ 岩鹽燒頂級牛板腱表面岩燒色 內裡紅色嫩肉肉質煙韌❥ 鹽燒雞軟骨微辣鮮脆好惹味不過一份得一串多兩串就好啦❥ 螢光魷魚爆醬爽口生魷魚❥ 燒北海道帶子豚肉卷豚肉燒得香脆北海道帶子新鮮和大塊加上醬汁 味道香濃❥ 奈良冷蕎麥麵 1人前清涼伴麵 好夾其他小食飲品 雖然沒叫酒類不過飲品都唔錯❥ 熱玫瑰花茶❥ 乳酸梳打Menu
♥第一次來 朝ASA

❥ 熱玫瑰花茶

❥ 乳酸梳打

Menu

2022-01-04 16 瀏覽
太子隱世日式居酒屋▫️太子大南街一向都多嘢食,今次嚟到附近,試咗一間日式居酒屋🏮門面帶神秘感,餐廳裝修簡約帶點型格feel▫️薄牛豆腐壽喜燒($148)湯底入口甜甜的,配上冬菇、牛肉、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、蔥、等材料,橙黃色嘅蛋黃亦都好吸引😍一睇就知唔係用平價蛋🤣!牛肉份量都幾多,依家冬天食呢個鍋啱晒~▫️朝邪惡玉子燒($98)玉子燒入口香甜,裏面嘅蛋唔係整到全熟,加埋芝士係半溶狀態,感覺好邪惡~😈▫️啜啜啫喱柚子酒($208)同朋友一齊點咗呢款啫喱酒,可以同朋友小酌一下,酒精濃度不高,好易入口、甜甜地,好好飲😍!而且會飲到好濃嘅柚子味!▫️岩鹽燒頂級牛板腱($168)見到煎到半熟,牛味濃郁!就咁點鹽食都已經食到濃濃嘅牛味啦😍▫️牛舌($78)爽口好味😋▫️鹽燒雞軟骨($30)▫️地址:朝 (太子)太子大南街39號地舖
太子隱世日式居酒屋
▫️
薄牛豆腐壽喜燒($148)
▫️
朝邪惡玉子燒($98)
▫️
啜啜啫喱柚子酒($208)
▫️
岩鹽燒頂級牛板腱($168)
見到煎到半熟,牛味濃郁!就咁點鹽食都已經食到濃濃嘅牛味啦😍
牛舌($78)
爽口好味😋
▫️
鹽燒雞軟骨($30)
▫️
地址:朝 (太子)
太子大南街39號地舖
2022-01-04 109 瀏覽
成日見人介紹呢間日式居酒屋,一直想試好耐❤️ 見到呢到有好多款酒可以叫,但最吸引我係呢款啫喱酒🥰啜啜啫喱柚子酒店員會幫你先shake下支酒令入面嘅啫喱更加容易倒出嚟,入口係清新嘅柚子香味,酒精只有5%, 配埋粒粒柚子啫喱,好適合女生飲!西京雪魚燒香葉包住魚帶出微微焦香, 同時保留到每片魚的鮮味,皮脆內軟味道亦唔會過淡,火候控制得岩岩好朝邪惡玉子燒係芝士呀🤤玉子燒嘅中間加咗芝士,一夾開就有微微拉絲效果,軟滑既口感同時滲出蛋香,燒得啱啱好啊!芝士拉斯再配合埋中間隻蛋香味食落去好正岩鹽燒慢煮雞扒雞扒表皮香脆,肉質嫩滑,入口香甜而不膩嚟到居酒屋又點可以唔叫串燒,我叫咗燒北海道帶子豚肉卷同埋蔬菜類既醬燒秋葵平衡油膩感,當中特別推介係燒北海道帶子豚肉卷!表皮脆脆既豚肉包住大大粒帶子, 外脆內軟好惹味🤤稻庭冷烏冬最後叫埋個烏冬,冷烏冬爽口彈牙 😍配埋以上既燒物平衡口感總結: 呢間居酒屋氣氛同食物質素都幾好🥰 值得推介, 我平日六點半去,食完大概7點半左右已經要排隊,所以都幾受歡迎,食前最好打電話book 定就最穩陣啦😉

岩鹽燒慢煮雞扒
雞扒表皮香脆,肉質嫩滑,入口香甜而不膩
北海道帶子豚肉卷
醬燒秋葵

稻庭冷烏冬
最後叫埋個烏冬,冷烏冬爽口彈牙 😍配埋以上既燒物平衡口感

北海道帶子豚肉卷
醬燒秋葵
  • 燒北海道帶子豚肉卷
2022-01-03 60 瀏覽
總括來講,食物質素ok, 裝修幾有特色,環境情調ok,但 份糧少 價錢貴,又唔係特別好食,cp值3/5.個人認為一口牛最好食😋燒物份糧太少,$30一串雞腎,又燒到硬哂,好失望😮‍💨,麻煩店家係餐牌上寫明數量啦,$30一串 我應該唔會叫
2022-01-01 22 瀏覽
聽朋友介紹,呢間居酒屋好正!要去試一試啦,記得要Book位呀!😬今次去左位於太子嘅「朝ASA」😊唐揚炸雞軟骨脆卜卜熱辣辣!點埋沙律醬!正😋蒲燒鰻魚肥美!大件!好味😋醬燒豬腩片燒得好香!煙煙韌韌!正🤤燒北海道帶子豚肉卷帶子大大粒!好新鮮嘅配搭😊薄牛豆腐壽喜燒熱辣辣嘅湯底好正!配料豐富!啲牛肉索哂壽喜燒嘅味😋啜啜啫喱柚子酒(300ML)好鍾意呢個啜啜啫喱柚子酒🤤味道好濃!口感好特別😊

唐揚炸雞軟骨

燒北海道帶子豚肉卷
帶子大大粒!好新鮮嘅配搭😊

薄牛豆腐壽喜燒
熱辣辣嘅湯底好正!配料豐富!啲牛肉索哂壽喜燒嘅味😋

啜啜啫喱柚子酒(300ML)
好鍾意呢個啜啜啫喱柚子酒🤤味道好濃!口感好特別😊