2016-03-20 231 瀏覽
之前食過2次蒸海鮮,人太少,樣樣想食又食唔到咁多, 今次終於約左成圍人去食啦~ YEAH朋友訂左呢度既一間房,唔使MINI CHARGE, 人多有間房真係開心D,講野都可以大聲D~XD值得一讚呢度既抽風系列幾好,雖然坐左成晚房蒸左成晚,但無成身都係食物味~九點半後仲有勁抵 198/位,不過今次用唔到啦石鍋,當然要食番個粥底先夠盡慶~蒸野前先將D排骨,南瓜同米放係底先~就眼見D排骨都好新鮮,色澤好靚~ 蒸南非鮑 HKD88/隻今次除左平時有既蟲草花,仲有少見的雞油蒸~估唔到雞油蒸的味道比蟲草花仲要清,無蓋到鮑魚的鮮味~ 不過雞味就唔係好食到鮑魚係超爽口彈牙唔痴牙~ 蒸海鮮必食~ 另一個又係至愛的聖子皇 (我真係好鐘意食貝殼類~XD) 大隻,無沙,夠鮮味,特別欣賞佢用金銀蒜蒸,比淨用鮮蒜更有味道~海鮮就蒸得多,但好似無試過蒸肉個手切牛頸脊用黎蒸,開頭仲怕佢咁蒸會嚡,估唔到竟然好鮮嫩滑口,仲食到陣陣牛肉的香味比起打邊爐仲能KEEP到原汁原味~今晚既主角~成隻手臂咁長的本地大斑馬瀨尿蝦仲要係冰鎮凍食,真係第一次~雖然一隻要成4百幾,但已夠我地成圍人食啦~ 蝦入面有成半係膏,D膏好結實,唔腥,有

九點半後仲有勁抵 198/位,不過今次用唔到啦

蒸南非鮑 HKD88/隻

鮑魚係超爽口彈牙唔痴牙~ 蒸海鮮必食~
另一個又係至愛的聖子皇 (我真係好鐘意食貝殼類~XD)
海鮮就蒸得多,但好似無試過蒸肉
比起打邊爐仲能KEEP到原汁原味~
今晚既主角~成隻手臂咁長的本地大斑馬瀨尿蝦
仲要係冰鎮凍食,真係第一次~
雖然一隻要成4百幾,但已夠我地成圍人食啦~
蝦入面有成半係膏,D膏好結實,唔腥,有D似魚子,肉質因為凍食,所以好爽,不過就少左熟食時個種肉味~

黑松露墨魚滑配蘿蔔

個造型已殺哂,成枱女生見到個心型都冧左~
不過師傳話係期間限定,唔係成日有架~HAHA
黑松露好香,配合個好結實彈牙的手打墨魚滑,唔使沾醬已夠好夠味
反而個蘿蔔底感覺有少少唔夠軟,如果將佢變成冬瓜,我覺得仲PERFECT~
呢度除左海鮮外,佢既熟食都做得好出色~
避風塘茄子粒,外脆內軟,雙重口感~
南北杏燉豬肺湯,成碗牛奶咁香濃幼滑,勁足料~
蝦干豆卜五花腩,腩肉炒得好爽脆,一D都唔覺肥膩,加埋蝦醬的咸香味,送飯真係一流~
呢個咕嚕肉好特別,佢有一層好薄薄的脆皮包住,外皮鬆化,肉質嫩滑,加埋好可口的蕎頭同甜酸醬,又係可以食2碗大飯
師傳話呢個餸攞過奬架,唔怪得咁好味~
終於個粥食得啦~
好綿好香,雖然有排骨,但一D都唔覺膩, 而且D排骨熟到啱啱好離骨,又唔嚡,食埋啦~XD
明明之前已經食到好飽,但都忍唔住食哂成碗~
今晚呢餐真係超滿足,無論海鮮同小菜都好對胃口
好欣賞佢每一樣海鮮都有唔同的醬料去蒸,食到唔同既味道,(好多餐廳全部都係蒜蓉蒸,成晚都得一隻味~@@)

後尾發現原來呢度仲有2人起既套餐,仲要由二百幾已有交易,真心覺得抵呀~ (淨係隻鮑魚都88啦) ,
九點半後仲有全單8折添~ 真係超級吸引呀~
題外話/補充資料: 我地個間房仲有獨立廁所,咁正的~ 不過好似唔係間間有,BOOK房時要問清楚
2016-03-12
  • 咕嚕肉
  • 手切牛頸脊
  • 聖子皇
  • 蒸南非鮑
2016-03-19 140 瀏覽
與好友到尖沙咀"有蒸氣 海鮮石鍋專門店"吃晚飯,我之前從未吃過以蒸氣石鍋做主要賣點的食店,今次的經驗亦令我非常滿意.餐前小食有秘製花甲和酥炸墨魚頭花甲啖啖肉,亦夠新鮮墨魚夠嚼頭,香口鬆脆,不算油重點石鍋開動,店員首先將南瓜,排骨,米等材料先放入鍋之後上面放蒸蛋,而家做緊優惠,每人送一客中間蛋蒸熟後會放黑松露黑松露很香,蛋又非常的滑,很好吃粥的完成圖,不算太好味,但當然不會難食,只是粥內不太吃到肉味"蟲草花蒸鮑魚" 夠鮮味,不過蟲草味不太濃"清蒸大蟶子",蟶子有條腸粉咁粗,都算幾彈牙"蒜蓉粉絲蒸扇貝",係我覺得最香口的海鮮,其中一個原因係都幾辣,扇貝又夠大隻,蒜蓉配冇得輸肉蟹蒸糯米飯,蒸完冇試到蟹,不過飯都算香招牌咕嚕肉,已去骨,甜酸適中最後仲叫左佢地其中一個創意小食燕麥齋叉燒包,真係同平常叉燒包很相似.很特別的食店,食物水準都算不錯.而且蒸煮的食物應該比較健康,如果同屋企人食就最好

餐前小食有秘製花甲和酥炸墨魚頭
花甲啖啖肉,亦夠新鮮
墨魚夠嚼頭,香口鬆脆,不算油

重點石鍋開動,店員首先將南瓜,排骨,米等材料先放入鍋
之後上面放蒸蛋,而家做緊優惠,每人送一客
中間蛋蒸熟後會放黑松露
黑松露很香,蛋又非常的滑,很好吃
"蟲草花蒸鮑魚" 夠鮮味,不過蟲草味不太濃
"清蒸大蟶子",蟶子有條腸粉咁粗,都算幾彈牙
肉蟹蒸糯米飯,蒸完冇試到蟹,不過飯都算香
招牌咕嚕肉,已去骨,甜酸適中

• 扇貝
  • 咕嚕肉
  • 燕麥叉燒包
2016-03-19 242 瀏覽
話說友人有喜事分享,所以三五成羣帶左小妹黎呢間坐落天文臺道圍寶軒酒店嘅有蒸氣海鮮石鍋專門店食海鮮小妹對蒸氣火鍋聽就聽得多,食真係第一次,所以當友人講黎呢度食,小妹都要做下research先!喺地鐵站行過黎唔算遠,當過左條奪命斜路右邊就好易見到有蒸氣嘅門囗,位置都真係算幾隱蔽,聽講運氣好會撞到明星喺度開餐,可惜今次小妹唔太好運呢度除左有蒸氣火鍋,仲有私房小菜,小妹最期待係招牌拔絲咕嚕肉,特別嘅地方喺咬落去個咕嚕肉好似有两層咁,面果層好鬆脆,而內裡嘅肉好稔之餘又啖啖肉,最好係無骨!甜而不膩,一囗粒,會不知不覺食多咗呢度有推廣活動,喺fb like & share就會有神秘禮物,小妹嘅神秘禮物就係黑松露蛋,睇住啲蛋喺你面前慢慢由液體變固體都真係幾得意,到就快熟嘅時候加返啲黑松露上去,嘩,"噯e c~"每食有囗蛋滑住咁落喉嚨,配合黑松露嘅香氣,真係齒夾留香!黎到主菜!每張枱都有專人幫手調控個蒸氣鍋,蒸氣鍋係特製石鍋,雖然行緊180度高温,但鍋邊都唔會辣手,而鍋底會先落南瓜,雞肉同米。上面會有個蒸架,小妹分別食左大花蜆蟲草花蒸鮑魚蒜蓉粉絲蒸扇貝清蒸蟶子皇清蒸象拔蚌仔呢五樣海鮮只能說無得彈,佢地嘅

上面會有個蒸架,小妹分別食左大花蜆
蟲草花蒸鮑魚
蒜蓉粉絲蒸扇貝
清蒸蟶子皇
清蒸象拔蚌仔
呢五樣海鮮只能說無得彈,佢地嘅鮮甜跟本唔需要再加任何醬汁調味料,簡單嘅蒜蓉已經帶出佢地本身嘅味道,小妹由其鐘意扇貝,既有扇貝嘅鮮甜,有蒜蓉嘅香,仲有辣椒嘅辣,完全帶出個精粹來!
而海鮮嘅汁又會透過蒸籠流落粥底
最後品嚐個粥底會有海鮮嘅鮮甜,同南瓜嘅清甜夾埋雞肉嘅香甜,為呢個晚餐劃上完美句號!
由地鐵站出要行大概10-15分鐘, 餐廳唔算大, 我地5個人坐卡位都可以, 如果多人去食可以坐一間房, 舒服啲。我哋成晚都食咗幾多野, 主要係想試下蒸氣石鍋! 多人去就可以試多啲唔同嘅小食同小菜啦!枱面上有幾種醬料可以自己揀, 青紅辣椒粒, 蒜蓉, 豉油等等, 岩晒我呢啲鍾意食辣嘅人。前菜有辣雲耳同拍青瓜, 味道唔錯! 係等緊海鮮熟果陣嘅口痕之選!招牌冰鎮蕎頭炒咕嚕肉 $128呢個係呢晚我最鍾意食嘅野, 熱辣辣上枱,咕嚕肉個皮炸得幾脆,肉質又唔「鞋」,最特別係用蕎頭炒咕嚕肉, 平時好似好少見呢個配搭, 個汁酸酸甜甜, 幾開胃。鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞 $88我覺得呢碟相對抵食, 蒸雞嘅時間岩岩好, 都幾滑, 份量都唔少, 可惜係淮山同紅棗得好少, 如果多啲就好啦! 食咗一舊紅棗, 好好味!蒸鮮南非鮑魚有兩種調味, 蟲草花同古法雞油, 蟲草花味道就清淡啲, 雞油就食落香啲, 我就推薦古法雞油, 而且鮑魚都幾彈牙, 可以一試!日本大扇貝雖然要$88一隻, 但真係好大隻, 重有擺咗粉絲係底一齊蒸,可以吸晒啲鮮味. 好鍾意扇貝上面嘅剁椒同蒜蓉, 同扇貝味道幾夾!金銀蒜粉絲蒸蟶子王蟶子係紐西蘭蟶子
招牌冰鎮蕎頭炒咕嚕肉 $128
招牌冰鎮蕎頭炒咕嚕肉
鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞 $88

蒸鮮南非鮑魚

日本大扇貝

金銀蒜粉絲蒸蟶子王
蟶子係紐西蘭蟶子, 好大隻, 蒸熟都唔會縮細好多, 唔似有啲蟶子咁「無肉食」,不過呢個唔同扇貝咁有啲剁椒係上面,唔加醬食就有啲淡。

甜梅菜蒸菜心 $79
有啲貴, 不過食咗咁多海鮮, 點可以唔食菜呢?

南瓜滑雞粥底 $128
個粥係一開始就會放落個石鍋度煲, 之後鍋上面再放蒸籠蒸海鮮, 咁就食到原汁原味! 個雞煮咗咁耐以為會好鞋, 點知又唔係喎, 雞件煮得比想像中滑, 但係個粥煲得唔夠耐, 口感無想像中咁綿,略為失望,我諗煲耐啲應該會好味啲。總括黎講, 我覺得蒸海鮮係無煎/炸咁惹味, 但係好健康,食完都唔怕熱氣!
2016-03-14
2016-03-18 188 瀏覽
今日與朋友相聚的一個晚上,平常途徑婚紗街多數都以韓食或日式食物為主。這間位於尖沙咀天文臺圍「寶軒酒店」內的「有蒸氣海鮮石鍋專門店」吃晚飯! 門外已經貼有歌星、明星前來光顧,已經知道這店一定有它的吸引之處。有蒸氣海鮮石鍋在酒店的一樓位置,到店後分別有卡位及圓臺可見適合三五知己或是大班朋友共聚的好地方。此店分別有蒸氣石鍋、火鍋或私房菜為主,不同款式適合不同人士進食;店內更有海鮮區給予客人選擇是日新鮮食材。 首次接觸蒸氣石鍋,利用水蒸氣蒸熟食物的感覺已相比其他火鍋更健康。現在新張期內,如在面書專頁上打卡即有神秘優惠;原來今晚的神密優惠是【黑松露蒸蛋】。 餐廳能夠安排店員到每臺進行專人服務,極度細心。店員還會悉心地講解每道海鮮的食法及準確地調較蒸氣的時間。 首先蒸氣底部可以選粥或火鍋湯底,我們選擇了南瓜滑雞粥;店員說: 「當大家吃完海鮮,南瓜粥便會剛剛好。」利用蒸氣蒸發到粥熟,不知是什麼的味道? 不過石鍋的溫度達至120度,可想食物一定會熟透!未有蒸氣海鮮之前,我們試了【招牌拔絲咕嚕肉 $128】,平時拔絲都會以甜點為主。今次拔絲配上咕嚕肉,的確非同凡響不確為此店招牌菜。

未有蒸氣海鮮之前,我們試了【招牌拔絲咕嚕肉 $128】,平時拔絲都會以甜點為主。今次拔絲配上咕嚕肉,的確非同凡響不確為此店招牌菜。第一口已經有兩層拔絲一樣脆口但並不油膩。平常的咕嚕肉都會有骨但是次啖啖肉,而且味道適中不會太濃味。咕嚕肉配上蕎頭的第一次,蕎頭味道清新令人胃口大開。

黑松露蒸蛋首先店員調較時間,蒸蛋由蛋漿弄至挺身;等待時間只需數分鐘便可。店員再打開蓋上每小碗添加少許黑松露再蒸,新鮮的蒸蛋進入眼簾。第一口的蒸蛋已經滑溜無比,黑松露的名貴足以錦上添花。

今晚總共有五款海鮮,包括: 蜆、鮑魚、元貝、聖子及象拔蚌等。我最期待的是鮑魚,究竟鮑魚是否只用幾分鐘蒸氣時間便能熟透呢? 店員首先將大約10隻大蜆( $128) 只需1-2分鐘已看到蜆殼打開可見新鮮。
蜆肉肥美又大粒而且很爽口。蟲草花蒸鮑魚($48)鮑魚仔上面有蟲草花已經極度滋補,估不到鮑魚好容易打開而且蒸的火候調較得宜,沒有令鮑魚過硬!

日本大元貝 ($128) 利用紅辣椒及蒜蓉一起蒸,不過紅辣椒的確很辣,但元貝加上粉絲真的非常匹配。元貝經過蒸後入味而且添加少許辣度,更加惹味。蒜粉絲蒸蟶子 ($78) 大條的蟶子配上粉絲及蒜蓉,根本已經不需要用其他調味粉或醬汁已足夠。
象拔蚌 ($88) 蒸出驚喜,口感恰到好處不會太硬。五款的海鮮,全部都以鮮味為主,完完全全感受到此店的用心。

另外還有五款飽點色彩繽紛,黃色的奶黃包、淺綠色的抹茶饅頭、抹茶蓮蓉包、朱古力等饅頭及素食叉燒包。蒸飽點期間已經有一陣陣饅頭的味道,極具吸引。所有飽點都勻是鬆軟,完全是上乘飽點。

我們最後吃的是「南瓜滑雞粥」($128),多款海鮮過後,所有海鮮的精華與鮮雞的雞油盡皆滴進粥底之中,令到雞粥極之鮮甜配上南瓜蓉簡直一絕。

店員奉上甜品椰汁紅豆糕,一小件的紅豆糕已看出誠意! 紅豆糕只用叉子切開,沒有散開。而且每粒紅豆不會太硬,而且椰汁味不會太甜。

首次遇見蒸氣海鮮石鍋的確非常難忘,香港人愈來愈注重健康生活! 蒸氣火鍋確實不錯,下次會再次光顧。
2016-03-16
  • 南瓜滑雞粥
2016-03-17 205 瀏覽
近期興起「蒸」的飲食,「九層蒸」丶「石碢蒸」、「氣碢蒸」等五花八門。之前有家庭聚會或朋友生日,我都提議去「蒸一蒸」。今次去了尖沙咀試新店!海鮮:鮑魚/象拔蚌/元貝/蟶子蒸氣碢 - 這個烹調方法能保持食物原味,最適合煮海鮮。一口氣點了4款貝類。店員逐一送上,並待勞放好入碢。每款貝類下碢前均色澤光鮮,食材新鮮已成功了一半,令人甚為期待!當中,鮑魚和元貝最出色!鮑魚來自南非,中等大小,可選配雞油香蔥或蟲草花同蒸。雞油香蔥乃絕配,入口香滑而不太油膩,加上鮑魚肉蒸得剛好熟,爽囗彈牙,味道及口感同樣精彩!另蟲草花之選就較清淡。元貝來自日本,珍寶size,貝肉起雙飛後有如2個$5硬幣般大小!蒸熟後肉質軟綿綿,可惜味道較淡,沒有想像中般鮮甜。幸好配蒜蓉及少許紅辣椒調味,增添惹味。(可能元貝太大隻,有同行食友覺得貝肉未夠熟,要放入碢「番蒸」,這點需要留意。)肉類安格斯牛小排 - 通常火鍋或鐡板燒用的牛肉片,今次下碢蒸熟,感覺新頴!一聽「安格斯」已是信心保證!嚐一口,不負所望!牛肉味道香濃,以蒸氣蒸熟能保持肉的水份,肉汁豐富,質地軟諗!淮山紅棗杞子蒸雞 - 半隻份量,剛好4-6人用。聽個名以為有藥材味,食

海鮮:鮑魚/象拔蚌/元貝/蟶子

!當中,鮑魚和元貝最出色

!另蟲草花之選就較清淡。
鮑魚
。)
元貝
肉類

安格斯牛小排
淮山紅棗杞子蒸雞 - 半隻份量,剛好4-6人用。聽個名以為有藥材味,食起來就覺得清淡,似茶樓的綿花雞!我覺得可以再添紅棗味,以帶出主題。
淮山紅棗杞子蒸雞
四寶丸 - 有墨丸丶蝦丸丶豬肉丸丶鯪魚丸。我吃了墨丸,丸中藏有小點鵝肝醬。丸是彈口的,惜墨魚味不太突出,而鵝肝也未能發揮香口作用,水準一般。
四寶丸
蔬菜 - 梅菜蒸菜芯

蒸熟的菜心仍然爽脆,與梅菜同吃剛好調味。

包㸃 - 小饅頭/奶皇包/燕麥叉燒包

小朋友最愛!蒸包熱滕滕,軟林林,口感唔錯。味道就較淡,可再多點調味。

粥底 - 南瓜滑雞粥底

並沒有濃厚的南瓜及雞味。可能我們吃得急,煮粥的時間未夠長,所以還未㷛出鮮味。下次還是約三五知己,慢慢聊聊天,再次「出蒸」!
鮑魚
1K
2016-03-15 243 瀏覽
尖沙咀的天文台道是不少香港人都知道的地方,但天文台圍卻不是很多人都熟悉的,原來這裡有一間蒸氣鍋專門店,而來訪的人也不少,就像隠世名店一般。吃蒸氣石鍋最令人期待的當然就是粥底,因為一開始便會看到它,但到最後才能品嚐。這次選了的是南瓜滑雞粥底。放入鍋後便要蓋上金屬隔,不知到最後會變成怎樣呢?未吃蒸物之前,先來一點小吃,有青瓜及黑木耳。青瓜很爽脆,也新鮮。而黑木耳則混入少許芥辣,溂激得來又不失開胃感。另外兩款的餐前小吃是酒槽雞腳及秘制花甲。雞腳爽口,酒味香而不濃,不錯。而花甲帶點辣,夠惹味。另一個蒸物前的食品是咕嚕肉。甜甜的,而肉質很好,軟軟的,配合脆脆的外層,口感不錯。到蒸物了,先來的是南非鮑魚。一共有兩款味道:古法雞油及蟲草花。鮑魚的肉質嫩滑,易入口。而雞油的味道很香,蟲草花則較為清淡一些。隨之而來的是日本大元貝。真的超大集,有一隻手掌那麼大呀!。味道很好,軟軟的,很有帶子味。下層的粉絲吸收了帶子精華,更是滋味。除了海鮮,也有原集滑雞。用上了淮山及杞子。蒸的時間計算得不錯,雞肉熟得剛好,夠滑,也有雞味。中間來個小間場,就是蒸包。當中有白色有黑點的燕麥素叉燒包、咖色的朱古力味饅頭、黃色的奶
這次選了的是南瓜滑雞粥底
南瓜滑雞粥底
放入鍋後便要蓋上金屬隔,不知到最後會變成怎樣呢?
青瓜及黑木耳
未吃蒸物之前,先來一點小吃,有青瓜黑木耳。青瓜很爽脆,也新鮮。而黑木耳則混入少許芥辣,溂激得來又不失開胃感。
酒槽雞腳及秘制花甲
另外兩款的餐前小吃是酒槽雞腳秘制花甲。雞腳爽口,酒味香而不濃,不錯。而花甲帶點辣,夠惹味。
南非鮑魚
到蒸物了,先來的是南非鮑魚。一共有兩款味道:古法雞油蟲草花
日本大元貝
隨之而來的是日本大元貝。真的超大集,有一隻手掌那麼大呀!。
新淮山杞子滑雞
除了海鮮,也有原集滑雞
新淮山杞子滑雞
用上了淮山杞子。蒸的時間計算得不錯,雞肉熟得剛好,夠滑,也有雞味。
蒸包
中間來個小間場,就是蒸包。當中有白色有黑點的燕麥素叉燒包、咖色的朱古力味饅頭、黃色的奶黃小籠包及綠色的綠茶饅頭。吃了燕麥素叉燒包,因為有燕麥,所以口感頗特別,而素叉燒的味道也不錯。
蟶子
回到海鮮,就是蟶子了。
蟶子
蒜溶味很香,與蟶子很配合。粉絲當然仍是很美味啦。
韓國象拔蚌
再來一個第一次吃的韓國象拔蚌,體型比見開的小一點。
韓國象拔蚌
但味道也很好,很有鮮味。而肉質也不錯,爽爽的,也很易入口。
最後來一個安格斯牛肉
安格斯牛肉
因為蒸的時間控制的好,牛肉一點都不韌,而且很有牛味,正。
南瓜滑雞粥
最後不能忘記的當然就是那個粥底啦。
南瓜滑雞粥
滿了不同海鮮及蒸物的精華,粥味很甜。雖然經過長時間的蒸煮,卻不會過綿,仍能吃到粒粒的米及南瓜,不錯。
安格斯牛肉
蒸氣石鍋因製作健康,又能保持食材的原汁原味,所以自推出以來都廣受歡迎,以此作招徠的食肆也越開越多。是晚約了友人到尖沙咀「有蒸氣 海鮮石鍋專門店」吃晚飯,主打亦是蒸氣石鍋。以蒸氣石鍋菜館來說,餐廳的面積不算很大,安坐卡位或獨立房的環境較佳,一般餐桌位置則可能擠擁了少許。一如其他蒸氣石鍋店,在開始蒸煮食物前先備妥所選的南瓜滑雞粥底。在蒸煮所有食材後,亦是美味粥底完成之時。每款美食蒸煮需時,等候期間先吃過兩款冷盤熱食。酒糟雞腳以陳年花雕製作,酒香芬芳,足味之餘又不會蓋過雞腳本味。雞腳質感爽口,是一道不俗的冷盤。咕嚕肉是筆者喜愛的菜式,這道招牌拔絲咕嚕肉當然不會錯過。咕嚕肉鬆軟度中等,甜酸汁調味不俗,唯獨與拔絲二字關係不太大。首道海鮮蒸煮完成,五只南非鮑魚,分別以古法雞油及蟲草花提味。兩者比較,當然以古法雞油較為惹味可口。至於鮑魚本身,蒸後質感有少許韌,但仍在可接受範圍。韓國象拔蚌仔與紐西蘭蟶子皆以蒜蓉粉絲製作,海鮮選材都算新鮮,食味鮮甜爽口,加上香口蒜蓉,味道不俗!日本大元貝的調味比較特別,除蒜蓉粉絲外,另追加了微辣惹味的辣椒。或許元貝本身肉厚及預設蒸煮時間比較進取,部分成品不夠熟而要翻蒸,

酒糟雞腳
招牌拔絲咕嚕肉
古法雞油及蟲草花南非鮑魚
韓國象拔蚌仔紐西蘭蟶子皆以蒜蓉粉絲製作,海鮮選材都算新鮮,食味鮮甜爽口,加上香口蒜蓉,味道不俗!
紐西蘭蟶子
日本大元貝的調味比較特別,除蒜蓉粉絲外,另追加了微辣惹味的辣椒。或許元貝本身肉厚及預設蒸煮時間比較進取,部分成品不夠熟而要翻蒸,以致帶子裙邊有點靭,幸好帶子本體仍保合理的甜嫩感。
日本大元貝
以蒸煮方法泡製安格斯牛小排,筆者之前也未嚐過,泛紅帶汁的肉色,肉香濃郁,口感腍滑,幾好食噃!
安格斯牛小排
有別於牛肉,蒸雞是頗常見的蒸鍋菜式。這碟鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞,出來效果挺滑,雞香鮮甜。因筆者喜愛中式藥膳食材的味道,倘若能加重淮山紅棗杞子等佐料的投入份量必會更加吸引。
鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞
什錦四寶丸一客內含黑松露蝦丸、鵝肝墨魚丸、手剁豬肉丸及手剁鮮鯪魚丸四款選擇。整體而言,各丸物口感都算彈牙。四款之中,筆者喜愛黑松露蝦丸及手剁豬肉丸多一點。手剁鮮鯪魚丸內含少許細骨,在攪碎剁製時要留意一下。
什錦四寶丸
什錦四寶丸
甜梅菜蒸菜心,菜款翠綠有加,但本身清甜度只屬一般,梅菜給味亦不甚突出。
甜梅菜蒸菜心
最後品嚐石鍋靚粥,這鍋南瓜滑雞粥,火喉比預期差了一點,水份稍多,味道偏淡,加上南瓜選材味道不算吸引,未能為飯餐作美滿的終結有點可惜!
[13/3/2016; Sun]

3K
2016-03-14 343 瀏覽
三五知己共聚、最好不過選擇火鍋、放題…之類。不過食得多真係有點膩。友人提意近年人氣高企的蒸氣石鍋、不錯的選擇吧!餐廳位於尖沙咀天文臺圍一條頗寂靜街道裡、不要以為沒人知道、不到7時巳爆埸了。裝潢說不上特別、一般火鍋店格局、但勝在空間感夠、坐得舒適。酒槽雞腳先來小吃醒醒味蕾。香濃花雕酒香在口腔內迴盪、刺激到味蕾。雞腳爽脆有嚼勁、只覺得充滿骨膠原會靚靚喔!咕嚕肉酸甜的醬汁滲入了肉裡、鬆較多汁又有嚼口、香甜的肉味一湧而出。配菜的蒜頭和青椒雖是配角、味道也豪不遜色。食完小吃和頭盤、胃開了、係時候主角出埸了。坊間的蒸氣鍋用上草帽做蓋、這間反傳统、不銹鋼玻璃面、相信各有功用。店員將粥底料放入鍋內、有鮮雞肉、南瓜、珍珠米…。鍋爐開着後自然噴出水份、慢慢地煮粥。面上放上有孔蒸架、當蒸物在蒸煮過程中會滴出汁液入粥底內、就是精華所在。好期待!安格斯小牛排每樣材料有特定的蒸煮時間、牛排不須數分就可享用了。肉質嫩滑可口、香甜的肉脂四盞。南非鮑魚(古法雞油/蟲草花)叫了兩種食法、古法雞油和蟲草花。我則選了古法雞油、那甘香的雞油湧上舌尖。鮑魚鮮美有嚼口、好滋味。日本大元貝元貝肥嫩有手掌大小、配辛辣的蒜茸、相當合拍。
三五知己共聚、最好不過選擇火鍋放題…之類。

不過食得多真係有點膩。

友人提意近年人氣高企的蒸氣石鍋、不錯的選擇吧!

裝潢說不上特別、一般火鍋店格局、但勝在空間感夠、坐得舒適。
酒槽雞腳

先來小吃醒醒味蕾。

香濃花雕酒香在口腔內迴盪、刺激到味蕾。

雞腳爽脆有嚼勁、只覺得充滿骨膠原會靚靚喔!
咕嚕肉

配菜的蒜頭和青椒雖是配角、味道也豪不遜色。
咕嚕肉
食完小吃和頭盤、胃開了、係時候主角出埸了。

店員將粥底料放入鍋內、有鮮雞肉、南瓜、珍珠米…。

安格斯小牛排

每樣材料有特定的蒸煮時間、牛排不須數分就可享用了。

肉質嫩滑可口、香甜的肉脂四盞。
南非鮑魚(古法雞油/蟲草花)

叫了兩種食法、古法雞油和蟲草花。

我則選了古法雞油、那甘香的雞油湧上舌尖。

鮑魚鮮美有嚼口、好滋味。
南非鮑魚(古法雞油/蟲草花)
南非鮑魚(蟲草花)
南非鮑魚(古法雞油)
日本大元貝

元貝肥嫩有手掌大小、配辛辣的蒜茸、相當合拍。
紐西蘭蟶子

蟶子我的至愛、味道鮮甜一流、沒有另我失望。
韓國象拔蚌

有嚼勁的象拔蚌、越嚼越感受到鮮味。
鮮准山紅棗杞子蒸新鮮雞

粉紅嫩滑的雞肉、有雞味。配以准山、紅棗和杞子、確實健康之選。
甜梅菜蒸菜心苗

甜梅菜甚少在家裡食用怕鹽份過高。

嫩滑的菜心苗加入甜梅菜的鹹味、又意外地夾。
南瓜滑雞粥底

食到尾聲、期待己久的粥呈現眼前了。

綿綿的粥底、温熱香糯、味道高雅卻濃厚。
南非鮑魚(古法雞油/蟲草花)
南非鮑魚(古法雞油)
2016-03-13 255 瀏覽
同行5人得我係之前食過蒸海鮮,所以其他人都覺得很新奇食套餐,唔係食最貴那個,但覺得都ok呀最欣賞既係黑松露蒸蛋,很香很滑其他海鮮一般,蠔有點腥,仲要其中2件係1隻切開兩半,侍應話太大隻所以要分開2份喎紫薯都幾好食既至於由各海鮮既汁所煮成既粥,之前食過另一間既麵淡淡的,所以覺得呢個粥都可以呀
2016-02-16
黑松露蒸蛋
2016-02-16 1136 瀏覽
跟舊同事來了這間新的蒸氣火窩,聚餐,我第一次吃蒸氣火窩的呢!感覺不錯!這地方雖然難找,有樣特別之處是有私房菜的!我們點了很多很多,眼闊肚窄了.我們6人,只要用facebook check in,就有神秘優惠送, 原來是送(象拔蚌仔及甜蝦刺身)都非常新鮮,鮮味十足! 酥炸墨魚頭, 非常彈牙,肉質美味,又有粒粒墨魚可咬咬。咕嚕肉,他們煮得非常出色,甜酸味道適中,合到好處! 這個味道不錯,肉的質感非常軟滑,最適合我這些不歡喜咬硬食身的人.杏汁豬肺湯,我每去到一間餐廳,必點菜式:湯! 大家都知道,豬肺湯是非常花功夫的一道菜式,由清洗至烹調步驟多到,不能盡錄!這個味道,不錯!夠濃味,豬肺新鮮外及烹調得非常好!主菜到!!!蕃薯排骨粥底,當然這是最後的精髓吧!非常軟綿綿 點了真得很太多!有: 剁椒蒸扇貝 黑松露粉絲蒸蟶子皇 海鮮蒸千葉豆腐 鮮淮山紅棗雲耳蒸新鮮雞 花甲公,大蜆,鑽石蜆 總括一些蒸氣食物,職員服務非常好,會幫我們把時間控制得好好,我們可以放心聊天,食用晚餐。海鮮都非常新鮮,配料都配合得不錯!就如鮮淮山紅棗雲耳蒸
跟舊同事來了這間新的蒸氣火窩,

聚餐,我第一次吃蒸氣火窩的呢!

感覺不錯!這地方雖然難找,有樣特別之處是有私房菜的!

我們點了很多很多,

眼闊肚窄了.

我們6人,只要用facebook check in,

就有神秘優惠送,

原來是送(象拔蚌仔及甜蝦刺身)

都非常新鮮,鮮味十足!

酥炸墨魚頭, 非常彈牙,

肉質美味,又有粒粒墨魚可咬咬。

咕嚕肉,他們煮得非常出色,

甜酸味道適中,合到好處!

這個味道不錯,肉的質感非常軟滑,

最適合我這些不歡喜咬硬食身的人.

杏汁豬肺湯,我每去到一間餐廳,

必點菜式:湯!

大家都知道,豬肺湯是非常花功夫的一道菜式,

由清洗至烹調步驟多到,不能盡錄!

這個味道,不錯!夠濃味,

豬肺新鮮外及烹調得非常好!

主菜到!!!

蕃薯排骨粥底,當然這是最後的精髓吧!

非常軟綿綿

點了真得很太多!有:

剁椒蒸扇貝

黑松露粉絲蒸蟶子皇

海鮮蒸千葉豆腐

鮮淮山紅棗雲耳蒸新鮮雞

花甲公,大蜆,鑽石蜆

總括一些蒸氣食物,

職員服務非常好,會幫我們把時間控制得好好,

我們可以放心聊天,食用晚餐。

海鮮都非常新鮮,配料都配合得不錯!

就如鮮淮山紅棗雲耳蒸新鮮雞,

雞非常滑,配以鮮淮山紅棗雲耳,非常健康!
2016-02-13 1880 瀏覽
以蒸氣來蒸煮海鮮的食法, 近年來開始成為了潮流. 如果只吃蒸海鮮, 會否悶了一點? 兩星期前, 就跟隨了友人, 到了一間食店, 它不單止吃蒸海鮮, 更有多款私房小菜選擇, 且味道不俗.此食店位於天文臺圍, 寶軒酒店1樓, 而仕德福山景酒店就在其附近. 這裡像是小菜館的格局, 只是每檯都有一個蒸汽爐, 以方便食客蒸煮食物.安頓好之後, 侍應就提醒我們在Facebook打卡. 凡在Facebook打卡, 即可享有神秘優惠, 而是次的優惠, 就是送一客象拔蚌仔及甜蝦刺身. 雖然是送的, 但質素也不錯. 象拔蚌仔鮮甜彈牙, 甜蝦又大隻又新鮮, 正!在蒸海鮮之前, 就品嚐了幾款的前菜和私房菜. 前菜之中, 我最喜歡這個酥炸墨魚頭($98). 炸物不會過份死鹹, 裡面的墨魚粒爽脆美味, 正.避風塘茄子粒($48), 把淡然無味的茄子, 變成了一款惹味的小吃. 鹹辣並重的茄子粒, 用來送啤酒就最好不過了, 對嗎?咕嚕肉($128)沒有脆卜卜的外皮, 不過, 內裡的肉卻甚為軟腍, 沒有一般咕嚕肉那股硬崩崩的口感, 大家都一致讚好.另一道一致讚好的菜式, 就是南乳齋煲($98). 老實說, 它沒有引人注

另一道一致讚好的菜式, 就是南乳齋煲($98). 老實說, 它沒有引人注目的賣相, 然而, 煲內各種材料都充滿著南乳的味道, 難得的是其南乳味道不會過份的濃烈, 鹹度適中.
吃著吃著, 是時候開始預備蒸食物. 我們揀了蕃薯排骨粥底($88), 侍應把材料都倒進鍋內, 然後, 我們就開始今晚的蒸煮環節.
原來, 這裡除了有蒸海鮮, 更有其他東西可以蒸, 那就先蒸雞吧. 鮮淮山紅棗雲耳蒸新鮮雞($148半隻), 有點藥膳feel的組合. 這樣蒸出來的雞件嫩滑非常, 更滲透出陣陣雲耳及紅棗的清香哩.
當我見到海鮮蒸千葉豆腐($98)時, 心中就不禁嘩然. 究竟那薄薄的豆腐片是怎樣切的呢? 很捧的刀功哦! 把這碟豆腐放在蒸爐上蒸一會兒, 便可品嚐了. 在千葉豆腐之上, 有海膽, 蟹膏和蝦肉, 鮮味十足, 伴以滑嘟嘟的豆腐同吃, 的確令人一吃難忘.
接著, 蒸海鮮喇! 剁椒蒸扇貝($48/隻), 金銀蒜粉絲蒸蟶子皇($58/隻), 隻隻都大大件, 絶不欺場哩. 剁椒放在扇貝上蒸, 令鮮味的扇貝增添惹味感. 蟶子皇的爽彈程度也甚強勁.
清蒸南非龍蝦($268/隻)的體型龐大, 肉質緊緻, 鮮味可口.
來到尾聲, 有膽固醇之友---蝦膏豆卜蒸東坡肉($78)出場. 東坡肉的調味較重, 但它的肥肉甚多, 越肥越好吃, 傾刻間, 大家也把膽固醇拋諸腦後了.
最後, 掀起蒸隔, 一鍋滿有海鮮汁精華的蕃薯排骨粥就呈現在眼前. 只吃了幾啖, 好吃.
能夠一邊吃私房菜, 一邊蒸海鮮蒸小菜, 可令等待蒸熟食物的時間, 過得特別快. 蒸氣石鍋與私房菜, 就是有著如此相輔相成的效果了.
2016-01-18
1K
2016-02-13 1096 瀏覽
初四本想去酒鍋打邊爐,因為太遲book位而去唔成,於是便轉吃蒸氣鍋。本想encore上次食到嘴 lam lam 的"蒸蒸日上",但原來它尚未啟市,於是便上OR搜尋位於尖沙咀的蒸氣鍋餐廳。比我 search 到 "有蒸氣",於是便訂了位與舊同事吃開年飯。"有蒸氣" 位於天文臺圍,是一條非常神袐的橫街,亦是一眾代客拍車大佬揾食的地方。甫上二樓,見到一排排密麻麻的蒸氣餐枱,感覺上亳無私隱度。初初坐落隔離枱都是正常斯文人,氣氛尚算OK,但之後來了一羣喧嘩大漢,真係嘈到折天!講番食物,我們3人點了每位$368的 "海鮮牛肉套餐",雖然有8款菜式,但實際上份量極少,就算連女生也吃不飽,更何妨是男生?如果阿P係度,他一定只得4成飽。食客於FB打卡便可有免費刺身贈送,上圖是3人份量,象拔蚌及甜蝦都無異味,以免費食物來說已不錯。前菜味道OK。這$368的 "海鮮牛肉套餐" 可供食客選鍋底是放湯或粥,我揀了南瓜雞粥,滿懷希望地等待吃那滿口鮮味的精華粥....粥底只有南瓜、雞件、米及水。蓋上鐵爐後便開始今晚的蒸氣派對!同行其中一位友人不吃蝦,於是店家便多放了兩隻蜆。我們每人可分到一隻中蝦及2隻中蜆....份
免費刺身
前菜味道OK。
粥底只有南瓜、雞件、米及水。
蓋上鐵爐後便開始今晚的蒸氣派對!
同行其中一位友人不吃蝦,於是店家便多放了兩隻蜆。我們每人可分到一隻中蝦及2隻中蜆....份量有點少....
少唔緊要,如果是鮮味爆燈的貨式就無問題..
結果是,中蝦肉質太實,鮮味及蝦味都不及格。
蜆好好多,已算是全晚吃到鮮味的海鮮。
"蟲草花蒸鮑魚" 鮮味最佳,但"蟲草花"卻不翼已飛...
這鮑魚是唯一合格的海鮮...
"清蒸聖子王" 實在是太令人失望了....未蒸之前都算有番咁上吓體積...
蒸熟了後..."聖子王"這稱號被徹底濫用,聖子沒鮮味,like chewing rubber....粉絲無味道,友人要下豉油添味...
"自製手剁雙丸" 是鯪魚球及豬肉丸,蒸熟後大家才發覺少了兩粒.....$368元的set,肉丸每人只有2粒...會唔會寒酸了少許呢?至於味道,雙丸都夠彈牙,有鮮味過啲海鮮。
特級牛小排看樣子不錯,份量亦正常,起碼每人都可分到3-4塊。
蒸到全熟,好鞋口,無牛味,快快脆脆食哂佢算數...
"准山杞子蒸鮮雞件" 及 "梅菜蒸菜心苗" 在海鮮及牛肉都交唔到貨的情況下,特別顯得是人間美味...雞件鮮甜,准山份量雖然少,但都好好味。
明顯是不夠飽的,但大家都唔想再點海鮮,唯有點蒜泥絲瓜。
吃完所有蒸物....輪到吃精華粥...其實我對這粥並沒寄望,因為在海鮮不鮮,牛肉無味,食物份量少的情況下,這啖粥又何來會有鮮味?
這粥下水太多,稀溜溜的,最突出的是南瓜味道...
真正好味的蒸氣海鮮石鍋香港有多間,但 sorry,絕對不是這一間...
2016-02-04
2016-02-13 865 瀏覽
地點黎講呢間都算幾入下還好的是,經諾士佛臺過去都算OK(至少唔洗上咁多斜)不過入到去都有D 人氣原先以為咁遠會無咩人客Anyway 黎到當然係睇下叫咩蒸先啦話晒都係蒸氣石鍋不過唔知點解大家都係鍾意有個刺生黎先 ~ ~蝦同象拔蚌以石鍋店黎講唔錯,至少唔係hea底個D刺身基本上新鮮食完刺身之後,開始有概念諗完就可以開始叫同食 XD黎個海鮮系列蒸扇貝扇貝大大隻,有少少蒜同辣椒一來可以去腥味二來可以更加勾個海鮮味出黎蒸完大大隻一下食入口之後食埋個吸左汁既粉絲,正 金銀蒜粉絲蒸蟶子有扇貝又邊少得蟶子呢呢個就係生蒜同炸蒜既組合入口惹味,最後同樣要食物粉絲先算食晒蟶子本身幾好食就真係唔洗多講 蒸賴尿蝦呢隻野黎到真係嚇一跳大大隻賴尿蝦放上黎清蒸,但竟然唔腥仲要隻賴尿蝦幾肥下,多膏架肉質唔係"梅",幾結實,少少彈呢個出面真係少食,下次黎都可以試下呢個 南乳斎煲其實都唔係好明點解食食下海鮮做咩殺左個斎煲出黎雖然係投訴,不過個斎煲又真係幾好食惟有口裡說不,筷子卻很誠實 蕃薯排骨粥底呢個其實先係蒸氣石鍋既重點之前蒸既每樣野下面呢個粥都吸左D仲要煮左好耐個粥底好綿,但又無乾水薑味幾香,幾好食最後食左兩、三碗先收
地點黎講呢間都算幾入下
還好的是,經諾士佛臺過去都算OK
(至少唔洗上咁多斜)
不過入到去都有D 人氣
原先以為咁遠會無咩人客
Anyway 黎到當然係睇下叫咩蒸先啦
話晒都係蒸氣石鍋
不過唔知點解大家都係鍾意有個刺生黎先 ~ ~
蝦同象拔蚌
以石鍋店黎講唔錯,至少唔係hea底個D刺身
基本上新鮮
食完刺身之後,開始有概念
諗完就可以開始叫同食 XD
黎個海鮮系列
蒸扇貝
扇貝大大隻,有少少蒜同辣椒
一來可以去腥味
二來可以更加勾個海鮮味出黎
蒸完大大隻一下食入口
之後食埋個吸左汁既粉絲,正
金銀蒜粉絲蒸蟶子
有扇貝又邊少得蟶子呢
呢個就係生蒜同炸蒜既組合
入口惹味,最後同樣要食物粉絲先算食晒
蟶子本身幾好食就真係唔洗多講
蒸賴尿蝦
呢隻野黎到真係嚇一跳
大大隻賴尿蝦放上黎
清蒸,但竟然唔腥
仲要隻賴尿蝦幾肥下,多膏架
肉質唔係"梅",幾結實,少少彈
呢個出面真係少食,下次黎都可以試下呢個
南乳斎煲
其實都唔係好明點解食食下海鮮
做咩殺左個斎煲出黎
雖然係投訴,不過個斎煲又真係幾好食
惟有口裡說不,筷子卻很誠實
蕃薯排骨粥底
呢個其實先係蒸氣石鍋既重點
之前蒸既每樣野
下面呢個粥都吸左D
仲要煮左好耐
個粥底好綿,但又無乾水
薑味幾香,幾好食
最後食左兩、三碗先收手XD
2016-01-19
  • 南乳斎煲
  • 蒸賴尿蝦
  • 蕃薯排骨粥底
2016-02-12 18 瀏覽
昨晚偕同一班親人往吃飯,一月二十七日已訂枱,晚上八時. 今早有致電確實有枱. 晚上大哥七時半已到達,其他人八時已到斉. 其中一位侍應話就快有枱,埋緊單,執緊枱. 但我望入內似乎唔見有枱已食完跡像. 再等了差不多二十分鐘,再問仍是那個答案.大家都很肚餓和憤怒了,決定離開,我大聲的同那侍應講不要枱了,等了一小時仍未有枱. 在走時有個肥侍應竟然話五分鐘後有枱,我怒氣同佢講,唔好再講大話,內裹枱枱都食緊嘢,邊有埋單跡象.頭也不回便離開了.1. 我們有留下聯絡電話當訂枱時,明知俾唔到枱, 應該通知客人,遲D到.起碼唔會叫客喪等, 得失客人,仲用拖字訣.2. 樓下接待處竟然沒有人,如果知道無枱或要等好耐,我們一早便轉移陣地,唔會攪到不歡而散.3. 最興就係今晚竟然打電話來問唔係訂左今晚吃飯咩, 呢間無系統既飯店, 係咪只顧搵錢而疏忽對客人最基本的欵待.3. 唔知D食物有幾好食, 其實也不便宜. 但招呼客人的態度比大排檔更差, 手法更低粧. 4. 我地發現間店抽氣系統有問題, 全地濕淋淋,很滑.加上從外看到滿窗都是煙霞; 地方通道狹窄. 如遇意外, 不敢想象, 大家驚剔.

2016-02-11
60 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動