地點位於天文臺圍的有蒸氣海鮮石鍋專門店,確實有點隱蔽。見店名令人即時聯想起,曾經有間食店的店名是有X氣。洗手間不是每個房間都有,但今次好幸運,房間設有獨立洗手間,吃得盡興時,也不用到處找,很是方便呢!房間有掛鈎,可以掛起外套,這點就是微妙的貼心。吃的不是一層層的海鮮塔,先放上一大碟相同的海鮮,有店員為客人調節時間,時間一到就會響,店員拿出來給客人享用之後,才放另一款海鮮繼續蒸。南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)日本大元貝有紅辣椒、炸蒜、粉絲與蔥花一併蒸起,在肥大肉厚的元貝襯托下,帶有些微辣勁,喜歡吃辣的我,感覺就是正中下懷,這個蒸元貝最深得我心。韓國象拔蚌比起平時見慣的象拔蚌體積還小,未知這個可否像刺身般生吃。體積雖小,但確實肥美,仍然是炸蒜粉絲作配搭,單單只是爽脆的口感,不用蘸上任何汁醬,就足以滿足口福之慾。紐西蘭蟶子蒜茸粉絲一向都是蟶子的最佳拍檔,放滿長而肉厚的蟶子之上,係金黃色的蒜茸引領下,色白味鮮的蟶子更顯美味。安格斯牛小排一下子蒸的時候,一面熟一面還有血水滲出,店員反轉另一面,不開火只略為稍稍蒸多一陣子,血水已不復見。肉質結實帶油筋,色澤深紅,雪花紋理未如想像般多,牛味卻份外出色
房間有掛鈎,可以掛起外套,這點就是微妙的貼心。

安格斯牛小排

一下子蒸的時候,一面熟一面還有血水滲出,店員反轉另一面,不開火只略為稍稍蒸多一陣子,血水已不復見。肉質結實帶油筋,色澤深紅,雪花紋理未如想像般多,牛味卻份外出色,肉香滿溢之餘更不失嚼勁。
甜梅菜蒸菜芯苗

吃了幾款海鮮總需要吃點菜平衡一下,要留意蒸菜的時間,要掌握得好好,稍一不慎,菜就會變色變老,影響口感。幸好有店員控制時間方面做得不錯,梅菜有點未洗淨,嫩綠的菜芯苗保留到爽脆口感。
鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞

淮山、紅棗、杞子和雲耳等藥材,有健脾益胃功效。特別用上新鮮雞,連帶雞雜一起奉上,把鮮雞最原汁原味那面呈現出來。雞肉的嫩滑程度更是不能抗拒,味道絕不遜於海鮮的。
南瓜滑雞粥底

最後的重頭戲就是南瓜滑雞粥,未蒸海鮮前已放定落鍋底,蒸出來的海鮮精華流進粥底,經店員攪拌泛於粥面的雞油,再蒸多一會,綿密的滑雞粥經已完成。味道較淡,仍可嚐到雞的肉香,與南瓜的甜美。
南瓜滑雞粥底
呢排潮流興食蒸氣火鍋,咁我就約左2位朋友黎食,首先地點都幾難搵,我同個fd行左好多冤枉路先行到上去呢間餐廳。呢到有專人serve你地,無論係落野食去蒸定還是夾餸俾你,都由佢幫你。另外佢有3個套餐俾你揀,我地揀左個最平既。大致上有蝦、蜆、鮑魚等等,不過蝦的份量幾少,每人得一隻 ,最好笑既係個侍應問你洗吾洗影相,我心諗:咁大個鍋得果3隻蝦,影乜鬼牙 食到最後其實吾飽的,諗住食埋個粥底啦,點知太稀了,好似飲緊水咁...走之後真係3條友都吾覺得飽,每款海鮮都係得2,3件,最後都要走去食個甜品先捨得番屋企

2016-03-30
2016-04-08 3641 瀏覽
食得太多放題、韓燒,有時候真係唔知去食咩好。不過有朋友話近排興起食蒸氣海鮮鍋,所以我地都襯放假,就約埋一班好朋友出黎食 呢間有蒸氣海鮮石鍋專門店係尖沙咀天文臺圍,位置都比較入,所以我同朋友都搵左一陣先去到。食店環境潔淨舒服,而且唔會話坐得迫夾。好在朋友一早book左位,唔係我地都有排等,因為基本上已經滿座,門口都排左唔少人!事不而遲,我地先叫左三款小食,分別係酒槽雞腳、酥炸墨魚頭同秘制花甲。雞腳酒香撲鼻,淡淡都食到花雕香。墨魚頭粉漿夠薄,所以炸得非常香脆,而且內裡嘅肉質夠哂彈牙!三款入面我最中意就係秘制花甲 花甲鮮甜爽口,湯底係胡椒湯,帶有少少辣!實不相瞞,作為冷盤小食整得的確係幾出色 之後店員就將南瓜、排骨同米放到最底層,等最後先至食 整好之後就開始蒸海鮮喇 一開始就係蒸南非鮑魚,店鋪有兩種口味,分別係古法雞油同蟲草花。鮑魚大大隻,而且蒸得岩岩好,口感非常彈牙!蟲草花鮑魚味道比較清淡,但係夠哂健康;而古法雞油就味道比較重,加左薑蔥絲做調味,變得好香口!之後就到蒜蓉蟶子,蟶子一樣都係好大隻,入面仲塞滿左粉絲 因為要用黎留住蟶子嘅肉汁。而面亦鋪左好多生熟蒜蓉,所以蒜香味

事不而遲,我地先叫左三款小食,分別係酒槽雞腳、酥炸墨魚頭秘制花甲
雞腳
酒香撲鼻,淡淡都食到花雕香。
酒槽雞腳
墨魚頭粉漿夠薄,所以炸得非常香脆,而且內裡嘅肉質夠哂彈牙!
三款入面我最中意就係秘制花甲

秘制花甲
之後店員就將南瓜、排骨同米放到最底層,等最後先至食
整好之後就開始蒸海鮮喇
一開始就係蒸南非鮑魚,店鋪有兩種口味,分別係古法雞油蟲草花。鮑魚大大隻,而且蒸得岩岩好,口感非常彈牙!蟲草花鮑魚味道比較清淡,但係夠哂健康;而古法雞油就味道比較重,加左薑蔥絲做調味,變得好香口!
南非飽魚

之後就到蒜蓉蟶子,蟶子一樣都係好大隻,入面仲塞滿左粉絲
因為要用黎留住蟶子嘅肉汁。而面
亦鋪左好多生熟蒜蓉,所以蒜香味十足,但係完成無蓋過蟶子原本嘅鮮甜味
蒜蓉蟶子

呢個日本大元貝有成個手掌心咁大,廚師為左要令帶子均勻蒸熟同容易入口,所以將厚身嘅帶子一開為二。今次用左蒜蓉、辣椒做調味,味道變得惹味,而且帶子爽口
真係好想食多幾粒!
日本大元貝

來到最後一樣蒸海鮮 - 黑松露蒜蓉南非龍蝦,龍蝦開邊,再鋪上黑松露。當熱辣辣嘅龍蝦出爐,黑松露香撲鼻,而肉質就鮮嫰爽口。用上黑松露為點綴,的確有更高層次嘅感覺

跟住呢個冰鎮本地斑馬瀨尿蝦亦係我全晚覺得係最特別之作
瀨尿蝦好巨型,足足有成一隻手臂咁長
仲要係本地嘅瀨尿蝦,真係估唔到會有咁大隻!不過今次食法係先清蒸後冰鎮,食法新奇,感覺有啲似凍蟹咁,所以蝦肉為較乾身,肉質同蝦膏亦都有比較結實嘅口感,但係...蝦膏塞滿全隻蝦身,真係多到無得輸
冰鎮可以令到瀨尿蝦保持鮮味,加上店舖自製左一款醬汁 - Wasabi京蔥浙醋,點左之後味道更加可以食到鮮甜味

冰鎮本地斑馬瀨尿蝦
壓軸係朋友嘅最愛 - 膏蟹蒸糯米飯,飯身濕潤但煙韌,而且每一啖有都蟹膏蟹肉嘅鮮甜味
膏蟹蒸糯米飯
食左咁多海鮮,當然要食返啲肉,所以我地order左安格斯牛小排。今次真係第一次用蒸氣鍋去蒸牛肉,感覺有啲新鮮
店員好細心咁將牛肉一塊塊放入蒸氣鍋,我地睇住牛肉慢慢熟,賣相極為吸引
因為可以自己選擇牛肉嘅生熟度,而蒸到帶有少少微紅先係最嫩滑
本地手切牛頸脊
食左咁多蒸海鮮同蒸牛肉,終於黎到鍋底嘅南瓜排骨粥!係蒸海鮮之前放入去鍋底嘅米、南瓜同排骨已經成為一鍋金黃色嘅粥
 當時我地無加水入去,而依家嘅粥正正係蒸海鮮時溜出黎嘅精華同倒汗水,粥又香又綿
最正係唔洗再加任何調味都已經好夠味,食食下會食到有海鮮嘅鮮甜味
南瓜排骨粥底
呢到嘅海鮮不但新鮮,店員服務又細心,完完全全係物有所值!睇黎下次放假時,又要同朋友再黎食更多唔同嘅海鮮
南非飽魚
蒜蓉蟶子
2016-04-08 2711 瀏覽
相約了一班老朋友到這裡食飯, 海鮮非常新鮮好樣, 小菜又有水準蒸鍋底層有米再放入南瓜同排骨, 原來要等到最後就會變成粥的.海鮮即蒸即食的感覺非常到胃, 新鮮熱辣, 睇住佢熟, 睇住佢流口水隻隻海鮮都大大隻有南非龍蝦, 蒜蓉蟶子, 都幾大隻, 啖啖肉大元貝, 好鮮甜跟住有個2味南非鮑魚, 一邊係蟲草花, 一邊係薑葱雞油, 可以比我地各自揀鐘意嘅喜好口味, OK喎, 同埋堅新鮮, 大細對我嚟講, 岩岩好見到佢地有個菜叫冰鎮本地斑馬瀨尿蝦, 好吸引, 雖然覺得有點貴, 要$468, 但係一大班朋友無理由掃興,上枱, 嘩! 好大隻呀, 隻色冷冷地白, 好特別, 試入口超好味, 好多膏, 新鮮, 好值, 分完一舊仲想再食, 哈哈,仲叫左個咕嚕肉, 好獨特, 不同以往我在出面食開的一舊舊炸排骨, 哩度都係一舊舊, 但係滑嘟嘟架, 好靚仔, 而且好好食去返蒸爐食蒸嘢, 好鐘意哩個, 黑松露墨魚滑配心型蘿蔔, 好有心思呀, 見到心心就開心, 無苦澀味, 墨魚滑夠滑, 好味道仲有叫左個本地手切牛頸脊, 要$328, 蒸一分鐘就可以開蓋食得, 開蓋時有7-8成熟, 入口剛剛好, 唔太生, 好嫩本人好鐘意食
隻隻海鮮都大大隻
有南非龍蝦, 蒜蓉蟶子, 都幾大隻, 啖啖肉
蒜蓉南非龍蝦/蟶子
大元貝, 好鮮甜
跟住有個2味南非鮑魚, 一邊係蟲草花, 一邊係薑葱雞油,
南非飽魚(薑葱雞油/蟲草花)
上枱,
仲叫左個咕嚕肉,
咕嚕肉
去返蒸爐食蒸嘢, 好鐘意哩個, 黑松露墨魚滑配心型蘿蔔,
黑松露墨魚滑蘿蔔
心型蘿蔔配黑松露墨魚滑
本地手切牛頸脊
本人好鐘意食膏, 頭先瀨尿蝦食唔夠喉, 所以叫左個蟹膏蒸糯米飯, 我當然要食個蟹蓋啦, 嘩,又係好味, 食埋哩舊膏就夠滿足了
膏蟹蒸糯米飯
最後試埋佢個南瓜排骨粥底,
南瓜排骨粥
嗯~ 無我想像中咁有海鮮味架原來, 清淡的.
食到好飽了, 真係要夠大班人嚟食先食得哂咁多樣嘢食
天氣仲係凍凍地!最好就係去食蒸氣鍋啦~來到尖咀天文台道!先來最低一層。。南瓜滑雞粥底!放落鍋喇~出晒煙!咁就正式開始蒸喇!來第一道。。南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)!飽魚蒸就最好味~蓋上蓋,食喇!露比和好友一人一半試晒 2 隻味~古法雞油~好香好入味,飽魚好淋身,加埋 d 蔥一齊食就最岩了!蟲草花~淡味過古法雞油,不過蟲草花香,和飽魚清清地咁食入口就岩晒了!食完飽魚就食少少菜吧~甜梅菜蒸菜芯苗!菜芯苗好嫩口,加上甜梅菜一起蒸,更多了一點甜味,又更好咬口!之後來鮮味ge,日本大元貝!元貝蒸得鮮甜,配上蒜蓉、辣椒仔,好滋味!下面的粉絲更吸盡了精華,輕輕的滑入口~另一道,紐西蘭蟶子!一樣的,蟶子鮮甜,蒜蓉香口!兩者好配合~還有吸盡了精華的粉絲,好和味呀!食完海鮮食下肉~安格斯牛小排 大!完美的鋪好~食得了!7成熟岩岩好~牛肉切得薄薄的,入口即溶~好滑好有肉味!食晒上面食材,就來最後的下面了!好香呀~粥煮到綿綿的,吸盡食材的味道,滑雞都融化了在當中!南瓜又淋淋的,一啖食盡精華,好暖好補呀!
天氣仲係凍凍地!
最好就係去食蒸氣鍋啦~
來到尖咀天文台道!
先來最低一層。。
南瓜滑雞粥底!
放落鍋喇~
出晒煙!
咁就正式開始蒸喇!

來第一道。。
南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)!
飽魚蒸就最好味~
蓋上蓋,
食喇!
露比和好友一人一半試晒 2 隻味~
古法雞油~
好香好入味,
飽魚好淋身,
加埋 d 蔥一齊食就最岩了!
蟲草花~
淡味過古法雞油,
不過蟲草花香,
和飽魚清清地咁食入口就岩晒了!
食完飽魚就食少少菜吧~

甜梅菜蒸菜芯苗!
菜芯苗好嫩口,

日本大元貝!
元貝蒸得鮮甜,
配上蒜蓉、辣椒仔,
好滋味!
下面的粉絲更吸盡了精華,
輕輕的滑入口~

另一道,
紐西蘭蟶子!
一樣的,
蟶子鮮甜,
蒜蓉香口!
兩者好配合~
還有吸盡了精華的粉絲,
好和味呀!

食完海鮮食下肉~
安格斯牛小排 大!
完美的鋪好~
食得了!
7成熟岩岩好~
牛肉切得薄薄的,
入口即溶~
好滑好有肉味!

食晒上面食材,
就來最後的下面了!
好香呀~
粥煮到綿綿的,
吸盡食材的味道,
滑雞都融化了在當中!
南瓜又淋淋的,
一啖食盡精華,
好暖好補呀!
2016-04-05 1960 瀏覽
前排天氣轉冷,難免心癢癢想打邊爐多得朋友推介位於尖沙咀天文臺圍的有蒸氣海鮮石鍋專門店。從地面正門行上一層到達預訂了的客房服務員先為我地介紹店內的熱賣嘢食。決定後就等食啦!!真係坐係度等食架,因為店員好好會逐一為我地用蒸氣石鍋蒸嘢食我地揀既係南瓜排骨粥底 $128等佢慢慢淆下再吸收往後嘅食物啦第一道以古法雞油或蟲草花煮成的南非飽魚飽魚大大隻,而且爽口唔靭,配蟲草花的調味更有口感~~第二道就係蒜蓉蟶子我發覺呢度嘅海鮮都係大大隻 真材實料!!肥美厚肉嘅蟶子好好食呢再黎黑松露蒜蓉南非龍蝦最愛黑松露個陣香味,配埋名貴嘅龍蝦口感好rich!仲有冰鎮本地斑馬瀨尿蝦 $468你睇下d膏!!好厚好惹味~~日本大元貝 $88再次係大大隻,又充滿鮮味酥炸墨魚頭 $98呢個相對靭d,但脆得勁脆好爽口黑松露墨魚滑配蘿蔔好喜歡食墨魚滑,今次係清甜版更吸引~仲有令人驚喜嘅咕嚕肉!!好脆口!!唔同平時食個d~~香口又甜真係一粒粒食唔停!!膏蟹蒸糯米飯 $268又係飽到死都必食嘅~橙紅色的蟹膏澎湃飽滿,個飯又勁入味!!南北杏燉豬肺湯個湯係大愛!!超滋陰~~杏汁令入口順滑,既喝得出有豬肺的甘香味,又能聞到那種杏汁味。本地
前排天氣轉冷,難免心癢癢想打邊爐
多得朋友推介位於尖沙咀天文臺圍的有蒸氣海鮮石鍋專門店。
從地面正門行上一層到達預訂了的客房
服務員先為我地介紹店內的熱賣嘢食。
我地揀既係南瓜排骨粥底 $128
等佢慢慢淆下再吸收往後嘅食物啦
第一道以古法雞油或蟲草花煮成的南非飽魚
飽魚大大隻,而且爽口唔靭,配蟲草花的調味更有口感~~
第二道就係蒜蓉蟶子
我發覺呢度嘅海鮮都係大大隻 真材實料!!
肥美厚肉嘅蟶子好好食呢
再黎黑松露蒜蓉南非龍蝦
最愛黑松露個陣香味,配埋名貴嘅龍蝦口感好rich!
仲有冰鎮本地斑馬瀨尿蝦 $468
你睇下d膏!!好厚好惹味~~
日本大元貝 $88
再次係大大隻,又充滿鮮味
酥炸墨魚頭 $98
呢個相對靭d,但脆得勁脆好爽口
黑松露墨魚滑配蘿蔔
好喜歡食墨魚滑,今次係清甜版更吸引~
仲有令人驚喜嘅咕嚕肉!!
好脆口!!唔同平時食個d~~
香口又甜真係一粒粒食唔停!!
膏蟹蒸糯米飯 $268
又係飽到死都必食嘅~
橙紅色的蟹膏澎湃飽滿,個飯又勁入味!!
南北杏燉豬肺湯
個湯係大愛!!超滋陰~~
本地手切牛頸脊 $328
牛頸脊雪花多而且平均,脂肪比例好好,入口唔單止油香滑口,牛肉味仲係好濃厚!!
唔好忘記仲有淆咗好耐嘅南瓜排骨粥底!!
吸引晒以上食物蒸氣嘅足料靚粥真係飽到點都要食~
總括好滿意呢次蒸氣石鍋嘅食物同環境
呢度真係旺中帶靜嘅gathering好去處
下次再encore!
2016-03-12
  • 咕嚕肉
  • 南北杏燉豬肺湯
2016-04-03 2041 瀏覽
講到食海鮮,有時侯家人會選擇流浮山,有錢人會選西貢,也有朋友喜歡三聖,布袋澳,或鯉魚門。而我通常都無所謂,因為任何海鮮我也喜歡!而眾多海鮮煮法,我自己最喜歡清蒸,這樣才吃得出最鮮甜的味道。海鮮新鮮不新鮮,一蒸就知龍與鳳。黑松露蒜蓉南非龍蝦:開邊每人食半隻,黑松露香味四溢,融合了蒜蓉獨特的味道,將肉嫰爽口的龍蝦肉吊出更高層次的鮮甜。南非鮑魚:店家有2款鮑魚可供選擇,南非鮑魚或大連鮑魚。舌尖上的味蕾二話不說幫我選了比較高級的南非鮑魚。而煮法亦有2款,古法雞油或蟲草花,內心的自動養顏機制也自動幫我挑了蟲草花。蒸鮑魚軟滑煙韌,非常有𡁻口,一口一口吃下去,還有濃郁的餘香味道黏著口!日本大元貝:容許我有一點點哈日,元貝還是吃日本的好。由於需要均勻蒸煮,店家把一整隻帶子厚切成數片份量,容易煮熟之餘也容易入口。香辣的蒜蓉辣椒很吊味,配合剛熟的帶子,一口清甜一口惹味。Size大大件,吃一隻也能吃飽。紐西蘭蟶子:這個蟶子不容易處理呀,Size很大,要塞很多粉絲務求將新鮮蟶子的肉汁留住,而香蒜味亦不會蓋過蟶子本來的Juciy鮮甜味,而整個殻又不會有沙,做得不錯。冰鎮本地斑馬瀨尿蝦:過場的時候有一道這樣意想不
蟲草花南非鮑魚
冰鎮本地斑馬瀨尿蝦
冰鎮本地斑馬瀨尿蝦:過場的時候有一道這樣意想不到的冰鎮海鮮,這麼大的一隻瀨尿蝦必須是相機食先。冰鎮瀨尿蝦難得之處除了是身形龐大,更是整作方法不簡單,是用凍蟹的方法整作,每一口都收乾水份,將海鮮的精華留在蝦肉之中。而且蝦膏多得塞滿全隻蝦身,大家九秒九便把瀨尿蝦清碟!
膏蟹蒸糯米飯
膏蟹蒸糯米飯:壓軸的是膏蟹蒸糯米飯,我覺得是整頓飯的亮點,蟹膏和蟹肉的精華在蒸煮的時候充份流入糯米飯內,飯身每一口都是甜味,而且糯米飯質地濕潤,黏口也煙韌。當然膏蟹也值得慢慢嘆,大廚在入愁前輕拍了蟹殻,大家可以輕鬆吃,膏和肉都很嫰滑,非常喜歡!
咕嚕肉
南瓜排骨粥底
海鮮和海鮮之間我們也有點其他食物的,用胡椒湯煮的冷盤秘制花甲,無骨啖啖肉咕嚕肉,還有蒸汽海鮮鍋底的超級精華南瓜排骨粥,也是別出心裁的菜色。店家哥哥仔也很老實,當晚有甚麼款式靚海鮮,或者甚麼款式海鮮麻麻地也坦白說,所以點菜點得很放心。九大簋般的海鮮宴,吃海鮮吃到飽,超級滿足!
蟲草花南非鮑魚
2016-04-02 1347 瀏覽
出左名食蒸氣海鮮石窩的餐廳,連午餐都豐儉由人,今日點左特價38的套餐,爺爺菜圃豆卜蒸排骨,即點即蒸,爺爺菜圃有小小辣吊下味,排骨多肉而且好滑,好彈牙,食落去有蔥花豆士同埋小小甜豉油,好正,豆卜好有嚼頭,味道唔系好濃,健康,米飯更加系粒粒分明,軟硬適中,餐湯系紅蘿蔔粟米豬骨老火湯,無味精,少鹽,可以飲到材料的鮮甜味,仲有餐飲,服務態度超級好,令我受寵若驚,好開心,環境好好
2016-04-02
2016-03-31 1257 瀏覽
大概1月頭來食過,仍然念念不忘。三月頭的這日,趁仲凍凍地,就決定和朋友放工Happy Friday再來回味。湯底選了黨參、北芪、雞腳排骨湯底 $128很香,有種中藥味,但是甘香那種,一些也不苦。先來的是秘制花甲 $68花甲是冷盤,凍凍地相當特別,很有和風感覺,而且又大又新鮮。酥炸墨魚頭 $98炸得外面非常酥脆,內裡的墨魚肉又相當爽口彈牙蟲草花蒸鮑魚 $88/隻鮑魚夠大隻,加上蒸的時間恰好好,彈牙之餘又不靭蟲草花配合帶出鮑魚的鮮味,好入味日本大元貝 $88/隻都幾大隻,有手掌般大,同樣鮮甜彈牙配上蒜蓉及辣椒,又有另一番刺激的感覺最後甜品是原籠蒸小饅頭 $38/3個 + 籠蒸燕麥义燒包 $48/3個口感相當特別,色彩繽紛可愛又好食叉燒包入面的是素叉燒,相當健康。快樂不知時日過,轉眼又一餐。

湯底選了黨參、北芪、雞腳排骨湯底 $128
很香,有種中藥味,但是甘香那種,一些也不苦。
先來的是秘制花甲 $68
花甲是冷盤,凍凍地相當特別,很有和風感覺,而且又大又新鮮。
酥炸墨魚頭 $98
炸得外面非常酥脆,內裡的墨魚肉又相當爽口彈牙
蟲草花蒸鮑魚 $88/隻
鮑魚夠大隻,加上蒸的時間恰好好,彈牙之餘又不靭
蟲草花配合帶出鮑魚的鮮味,好入味
日本大元貝 $88/隻
都幾大隻,有手掌般大,同樣鮮甜彈牙
配上蒜蓉及辣椒,又有另一番刺激的感覺
口感相當特別,色彩繽紛可愛又好食
叉燒包入面的是素叉燒,相當健康。

快樂不知時日過,轉眼又一餐。

2016-03-11
2016-03-31 1054 瀏覽
自從最近這年開始興起蒸氣鍋之後我一直覺得如果一大班人去酒樓聚餐,不如去吃蒸氣鍋上星期,就跟幾個舊同事去了尖沙咀天文台道的有蒸氣海鮮石鍋聚餐大家都喜歡吃海鮮,現在不用去西貢也可以吃到鮮味海鮮未齊人之前,,.. 先品嚐一下前菜有陳年花雕的酒槽雞腳 $58 及 秘制花甲 $68 見到雞腳都流口水,最愛雞腳了,還是油槽那種,酒香撲鼻,越食越有味道秘制花甲有一點點辣,可能是滲了胡椒湯,很惹味 看看餐牌,海產類選擇不少一口氣點了5個等待同時,又先吃一下熱食最開胃的應該就是 咕嚕肉 $128咕嚕肉非常合我胃口,外皮沒有好脆的口感 ,但酸酸甜甜的味道還是很適中一口一粒 ...一口氣吃了好幾粒然後過了一陣子,正式開爐服務員見我們人多,也有過來幫忙一下,提醒我們每樣海產需蒸多久最方便的是他的爐頭有配製時間按鈕,一到時間就會響鬧,絕對方便,也避免了蒸得過熟影響口感浪費食材的事發生,廷好的!南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)我們每人2隻鮑魚,我選了2種不同的口味對我來說,我覺得古法雞油那個比較香,味道比較重,配上薑蔥,是真的比較好食而蟲草花的味道比較清,應該是健康養生之選紐西蘭蟶子生熟蒜粉絲滿瀉的聖子,看起來真的
自從最近這年開始興起蒸氣鍋之後

我一直覺得如果一大班人去酒樓聚餐,不如去吃蒸氣鍋

大家都喜歡吃海鮮,現在不用去西貢也可以吃到鮮味海鮮

未齊人之前,,.. 先品嚐一下前菜

有陳年花雕的酒槽雞腳 $58 及 秘制花甲 $68

秘制花甲有一點點辣,可能是滲了胡椒湯,很惹味

看看餐牌,海產類選擇不少
一口氣點了5個

等待同時,又先吃一下熱食

最開胃的應該就是 咕嚕肉 $128

一口一粒 ...一口氣吃了好幾粒

然後過了一陣子,正式開爐

我們每人2隻鮑魚,我選了2種不同的口味

而蟲草花的味道比較清,應該是健康養生之選
紐西蘭蟶子
生熟蒜粉絲滿瀉的聖子,看起來真的好好吃啊
韓國象拔蚌
其實聖子跟象拔蚌的味道差不多,用的調味料都是生熟蒜加粉絲

蒸熟之後鮮味都滲到粉絲中,是我的最愛

聖子與象拔蚌都很爽滑,加上滿滿的蒜蓉粉絲,香口得不能抗拒

元貝隻隻都很大

而且厚身,橫切一開二,配上椒粒蒜粒

口感惹味又刺激
鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞 $88
邊吃海產之餘,也不忘點了蒸雞

非常嫩,亦沒有多餘雞脂,紅棗杞子帶微甜,令我連雞皮也忍不住吃掉

安格斯牛小排 大$228
第一次用蒸鍋蒸牛小排,很特別

慢慢看見鮮紅的牛肉變成淡紅、淺啡

在任何一個階段,想吃生的,可以夾生的、想吃熟的,就夾深啡色的

吃牛,還是要有微紅才有牛肉的味道

南瓜滑雞粥底 $128
吃過海產、蒸雞蒸牛之後

就到最後鍋底的南瓜滑雞粥

開始蒸鍋之先,我們已把材料倒入

1.5小時之後再打開 .....
所有海產的鮮味,肉汁都滴到鍋底
吃了一大碗粥,很綿,又鮮又香

令我覺得,一大班朋友出來聚會固然開心

如果吃到好吃的,更令我滿足。
  • 南瓜滑雞粥底
  • 鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞
  • 日本大元貝
  • 南非飽魚 (古法雞油)
男人聚會,一般都係打邊爐,貪佢快靚正!天氣開始暖返,咁就不如去食返餐海鮮啦!埋位先知道原來帶自攜酒水,唔需要開瓶費!真係啱晒我哋成班鍾意飲酒嘅fd 先黎個秘制花甲,凍凍地幾過癮!冷盤嘅海鮮!吹水食飯點可以冇香口野? 再黎酥炸墨魚頭,墨魚頭好香口,平時去大排檔最鍾意叫避風塘魷魚豆腐,飲酒傾計一流!呢度都有呢啲小食,驚喜。 跟住再來買男人的浪漫之一:咕嚕肉,甜甜地,好脆口,同平時食開嘅有啲唔同。香口都可以唔使用黎送飯!手拍青瓜 唔太辣,作為一開頭等上菜時嘅小食!呢間都可算有心思值得一提嘅係青芥末木耳,平時好少食啲咁健康嘅小食。落咗芥末,做咗調味!成件事唔同晒,好味,有啲似食緊海蜇冷盤嘅感覺。 跟住侍應同我地講上埋個黑松露蒸水蛋!估唔到仲有水蛋送,更加估唔到仲要有埋黑松露,滑溜。 重頭戲蟲草花蒸南非鮑魚,清蒸鮑魚呢,其實海鮮夠新鮮,真係唔需要落任何調味料!欣賞佢嘅海鮮夠晒新鮮,完全唔需要落豉油或者其他配料!彈牙 紐西蘭蟶子一人一隻,夠晒大隻!抵食又新鮮 花螺係我強烈要求,辣酒煮我就食得多!第一次食清蒸,都係果句呢度啲海鮮我懷疑佢係自己養嘅,新鮮度好似係西貢碼

手拍青瓜

唔太辣,作為一開頭等上菜時嘅小食!呢間都可算有心思

跟住侍應同我地講上埋個黑松露蒸水蛋!

估唔到仲有水蛋送,更加估唔到仲要有埋黑松露,滑溜。

紐西蘭蟶子一人一隻,夠晒大隻!抵食又新鮮

花螺係我強烈要求,辣酒煮我就食得多!第一次食清蒸,都係果句呢度啲海鮮我懷疑佢係自己養嘅,新鮮度好似係西貢碼頭食咁!

呢度嘅日本大元貝,你係平時嘅一半扇貝起碼大一倍,冇諗過咁大隻!肉質夠厚,配蒜蓉粉絲,必食之選。

黑松露蝦滑配蘿蔔,較為清甜少少!個人覺得好啱女仔食!下次一定要帶埋老婆黎!

我哋加多左膏蟹蒸糯米飯,點可以無返落肚,蟹本身已經夠晒甜,個糯米飯個飯就入晒味!冇味精但係食咗兩碗

海鮮終於食完,爭啲唔記得左仲有個南瓜排骨粥底,甜到痺嘅粥底!頭先食完啲海鮮精華落晒個粥底,兩個字:入味

最後我哋叫咗原籠蒸小饅頭,奶皇包,燕麥叉燒包!

我哋幾個大男人,絕對要有多啲澱粉質落肚!其實好鍾意食點心但係平時絕對唔會咁早起身呢度真係滿足晒三個願望有粥食有點心,最重要梗係海鮮啦!

員工態度好親切,野又新鮮!

多咗個落腳點!下次一定會自己攞埋紅酒過嚟,同班兄吹下水,慢慢傾!
2016-03-07
  • 南瓜排骨粥
  • 炸墨魚頭
一大班朋友食飯, 除了火鍋和放題外, 最近越來越多去食蒸氣火鍋, 所以今次我地去了位於尖沙咀的有蒸氣海鮮石鍋專門店食飯.我地先點了兩個小食, 分別是酥炸墨魚頭和秘制花甲.酥炸墨魚頭 $98這個酥炸墨魚頭唔會炸到好油膩, 墨魚頭肉質夠彈牙, 就咁食已經夠味道.秘制花甲 $68初時以為是熱食, 原來是冷盤. 這個帶少許辣辣地, 餐前食, 幾醒胃, 而花甲幾爽口.接着就是我最期待的海鮮時間.這裡每一款蒸野都有職員代勞, 客人可以安心慢慢食. 來這裡食飯, 不同時期會有不同優惠, 今次就是每人送一個黑松露蒸蛋.蒸完後, 蛋面好滑身, 時間控制剛剛好.入口夠嫩滑, 而且帶有淡淡的黑松露香味.另外, 我地粥底選了南瓜排骨粥底 $128.這是最後時食.紐西蘭蟶子 $68/隻蟶子好大隻, 當中還加入蒜蓉和粉絲.蟶子好鮮甜, 又夠爽口彈牙, 完全不覺得硬身, 入口仲多了一份蒜蓉香味.而粉絲必定要食, 因為吸收晒蟶子的精華所在.花螺 $164半斤.平日我較少食螺, 因為覺得進食時有點麻煩.但這個花螺只需用义一拮一拉, 便能輕易取出來.螺肉帶點咬口, 多一份口感.日本大元貝 $88/隻這個大元貝好大隻, 元

一大班朋友食飯, 除了火鍋放題外, 最近越來越多去食蒸氣火鍋, 所以今次我地去了位於尖沙咀的有蒸氣海鮮石鍋專門店食飯.

我地先點了兩個小食, 分別是酥炸墨魚頭和秘制花甲.

秘制花甲 $68
初時以為是熱食, 原來是冷盤.

這個帶少許辣辣地, 餐前食, 幾醒胃, 而花甲幾爽口.
接着就是我最期待的海鮮時間.

這裡每一款蒸野都有職員代勞, 客人可以安心慢慢食.

蒸完後, 蛋面好滑身, 時間控制剛剛好.

入口夠嫩滑, 而且帶有淡淡的黑松露香味.
另外, 我地粥底選了南瓜排骨粥底 $128.
這是最後時食.

紐西蘭蟶子 $68/隻
紐西蘭蟶子
蟶子好大隻, 當中還加入蒜蓉和粉絲.

而粉絲必定要食, 因為吸收晒蟶子的精華所在.

花螺 $164半斤.
平日我較少食螺, 因為覺得進食時有點麻煩.

但這個花螺只需用义一拮一拉, 便能輕易取出來.
螺肉帶點咬口, 多一份口感.

日本大元貝 $88/隻
日本大元貝
這個大元貝好大隻, 元貝色澤雪白, 夠新鮮, 入口彈牙.
時間控制得宜, 不會過硬.

一口氣食了多款海鮮, 最後當然要食番個粥.

粥底已經煮到好綿身.
粥好甜, 完全吸引晒所以海鮮的精華.
而排骨煮了咁長時間, 也不會乾和硬, 非常好味.

2016-03-29 368 瀏覽
朋友飯聚揀咗有蒸氣海鮮石鍋專門店,地点係好旺嘅尖沙咀,但又帶少少隱世feel,因為喺天文臺圍,要行上一少段斜路才到。上到去,原來有房坐 我哋十二人包咗一間房,房內還有獨立toilet,有需要時不用出出入入,好方便,從呢点可看到食店对客人的貼心 友人未到齊,叫啲前菜边食边等最好。酒槽雞腳$58: 雞腳爽口,食得出係新鮮雞腳,微微啲花雕味又不會太咸,啜下一隻,啜下又一隻 秘制花甲$68: 一向食花甲或蜆都是豉椒炒等熱食煮法,今次呢個秘制花甲上枱時,我仍然以為是熱的,到擺入口那刻先知道是冷盤,对我來說係好新奇的菜式,微微辣帶少許咸,加上花甲肉嫩鮮味,再試真啲湯底,原來是胡椒湯,連湯一齊食仲正 連前菜小吃都做得那麼出色 期待主菜上場 朋友終於到齊,可以上菜 上菜前,先要在鍋中舖上米、南爪、雞,跟著蓋上蒸架,即可開始蒸海鮮,一路蒸,海鮮嘅精華又一跟落在鍋底嘅粥咕嚕肉$128: 有別於一般咕嚕肉,呢度係配上蕎頭,非常醒胃。至於咕嚕肉更是無得彈,一層既薄且脆的酸甜糖衣包裹着嫩滑肉質 登登登...有專人設定時間,因為唔同食物唔同份量,所需時間亦不同,以確保海鮮蒸得剛剛好,好細心的服務南
上到去,原來有房坐
友人未到齊,叫啲前菜边食边等最好。

連前菜小吃都做得那麼出色
期待主菜上場
朋友終於到齊,可以上菜

南非鮑魚(古法雞油/蟲草花): 兩款鮑魚都order咗,我食咗蟲草花鮑魚,蟲草花微甜似金針的爽口,鮑魚剛剛蒸熟,蟲草花加上鮑魚鮮味
真係想食多隻
食咗古法雞油嘅朋友話雞油浸入鮑魚一齊食,好食到冇朋友喎
鮮淮山紅棗杞子蒸鮮雞$88: 嫩滑非常而且好有雞味
甜梅菜蒸菜芯苗$78: 梅菜蒸菜芯原來可以咁夾,少許梅菜與菜芯一起吃,清得來好好食
安格斯牛小排(大)$228: 只需蒸上半分鐘,剛剛好8乘熟,一点也不韌,脂肪甘香加上牛味十足,沾上少許豉油,好食過打邊爐
日本大元貝$88(隻): 辣椒蒜蓉蒸,其實辣椒不是太辣,反而能帶出元貝鮮味,好大隻,好多肉
紐西蘭聖子: 用生熟蒜加粉絲一齊蒸,粉絲吸收哂聖子嘅鮮味,聖子固然好食,連配角粉絲也一樣美味
 韓國象拔蚌: 同樣是生熟蒜加粉絲一齊蒸,象拔蚌爽口鮮嫩
原籠蒸燕麥叉燒包4個$38: 叉燒包皮加上燕麥,食落感覺上都好似健康啲
 叉燒食落肉質偏軟,與平時酒樓食開的,有点分別,原來這個是素肉
素叉燒包
像真度非常之高
南瓜滑雞粥底$128: 期待嘅雞粥,經過咁多款蒸海鮮流下的海鮮精華,終於有得食
打開蓋時,粥面泛有雞油,侍應把粥攪勻後,雞油不見了。沒有加入任何調味或鹽的粥非常綿,帶有南瓜甜味,亦有雞味,而蒸了那麼久的雞仍然很滑

非常滿足的一餐,食海鮮都不用去鯉魚門,這裡的蒸海鮮也很出色

題外話/補充資料: 臨走時,在餐廳門口見到這兒9:30pm後有$198火鍋套餐,下次開OT收夜,一定要叫埋同事一齊黎再食過
2016-03-13
  • 韓國象拔蚌,南瓜雞粥底
2016-03-27 330 瀏覽
近期最潮係食咩?當然係蒸氣鍋啦越來越多地方有得食,之前聽過九層塔感覺好吸引,但咁多層一齊蒸時間控制可能難d掌握三五知己約食飯個個都話想試下蒸氣石鍋有朋友介紹話食呢間聽講唔錯我地就來開餐啦呢度最正係有專人幫我地控制住個「火喉」幫我地set時間,咁就唔怕唔熟或者過熟南瓜滑雞粥底 $128先將生米+南瓜+滑雞放入鍋底等大家食晒d野,最後就可以食到滑雞南瓜粥啦鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞 $88呢個雞肉好嫩滑啊,無太重gei藥材味食落有種清香味道咕嚕肉 $128酸酸甜甜,十分開胃,最正係外層薄得來勁脆,完全唔厚粉,相當醒胃原籠蒸小饅頭 3個 $38原籠蒸奶皇包3個 $38原籠蒸燕麥叉燒包4個 $38估唔到有包食,我地樣樣叫d來試下口感好鬆軟秘制花甲 $68 (胡椒湯) 花甲望落色澤鮮豔同埋幾肥美,食落除左鮮味個湯仲好暖胃酒槽雞腳 $58 (陳年花雕) 雞腳肥嘟嘟,酒味香醇,十分易入口口感非常之爽安格斯牛小排 (大)$228因為我唔食牛,問左朋友話味道非常美味,無太肥gei肥肉,脂肪分布平均yummy南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)鮑魚有兩種配料,各有特色個人比較like古法雞肉鮑魚薑、蔥、雞油同果皮帶
近期最潮係食咩?
當然係蒸氣鍋啦
越來越多地方有得食,之前聽過九層塔
感覺好吸引,但咁多層一齊蒸
時間控制可能難d掌握

三五知己約食飯
個個都話想試下蒸氣石鍋
有朋友介紹話食呢間聽講唔錯
我地就來開餐啦

呢度最正係有專人幫我地控制住個「火喉」
幫我地set時間,咁就唔怕唔熟或者過熟
南瓜滑雞粥底 $128

先將生米+南瓜+滑雞放入鍋底
等大家食晒d野,最後就可以食到滑雞南瓜粥啦
鮮淮山紅棗杞子蒸新鮮雞 $88

呢個雞肉好嫩滑啊,無太重gei藥材味
食落有種清香味道
咕嚕肉 $128

原籠蒸小饅頭 3個 $38
原籠蒸奶皇包3個 $38
原籠蒸燕麥叉燒包4個 $38

估唔到有包食,我地樣樣叫d來試下
口感好鬆軟
秘制花甲 $68 (胡椒湯)

花甲望落色澤鮮豔同埋幾肥美,
食落除左鮮味
個湯仲好暖胃
酒槽雞腳 $58 (陳年花雕)

雞腳肥嘟嘟,酒味香醇,十分易入口
口感非常之爽
安格斯牛小排 (大)$228

yummy
南非飽魚 (古法雞油/蟲草花)

鮑魚有兩種配料,各有特色
個人比較like古法雞肉鮑魚

薑、蔥、雞油同果皮帶出左鮑魚鮮味
鮑魚口感超爽口彈牙
蟲草花香味相對比較清新,入口有種菇菌味,幾特別
韓國象拔蚌

份量好大,蒸完無大縮水
鮮味十足,口感夠爽

大元貝係珍寶size
肥大肉厚

個個見到哇哇聲

食落鮮甜美味,好正
紐西蘭蟶子

蒜蓉香味濃郁,好惹味,十分有嚼勁!
第一次食咁大份gei蟶子

呢度d食材質素非常高
海鮮好新鮮同甜美
小食出色又開胃

蒸氣石鍋可以將d海鮮保留得非常原汁原味
其實都幾健康,因為唔會點落油

最後仲可以食返碗熱辣辣gei南瓜雞粥

食下野
感覺好寫意
  • 酒槽雞腳
2016-03-27 258 瀏覽
年初飯聚於尖沙咀的<有蒸氣>後, 上次無出現的友人對我們那次的海鮮大餐耿耿於懷。於是他今次提議重到這間海鮮石鍋專門店我們也無異疑, 因為餐廳在週末十分之旺, 我們決定頭圍用膳, 吃過EARLY DINNER 吧!這個特製的蒸氣, 上面蒸架可以蒸海鮮, 下面石鍋可以煲粥, 加上非常"存氣", 真係幾分鐘就有一樣餸食, 好方便。今次選了南瓜排骨粥底 $128, 粥底應該非常甜。同行的友人因早到關係, 一早點了些小食和海鮮。待我們齊人後, 小食即時送上。這個酥炸墨魚頭 $98 每次來都要吃, 實在既香口又好味。脆漿包着墨魚滑即炸, 口感彈牙, 不會吃起來像"一舊粉"。配上惹味的椒鹽, 簡單又好吃, 更是配啤酒的好朋友。秘制花甲 $68是當日的推介, 對於我這個"蜆FANS"當然是歡喜非常。每隻花甲都肥美又沒有沙, 加上用胡椒湯煮制, 多了一份香味又減了一份泥味, 蜆肉非常鮮甜。有點意外是原來個湯是凍的, 如果是熱湯, 我想我們會把全部湯也喝掉。手拍青瓜和青芥末丹耳也醃味, 青瓜帶點辣就更醒胃。而雲耳的芥末味不算重, 頗為爽口, 兩款也是不錯的開胃前菜。之後WAITER 就上一

今次選了南瓜排骨粥底 $128, 粥底應該非常甜。

之後WAITER 就上一盤蒸水蛋, 原來是免費送的, 還有加上少少黑松露一起蒸, 即時名貴了不少。
不用兩分鐘蒸蛋就完成了, 一開蓋時黑松露香味即使散出來。
這個蒸蛋真的很香很滑, 配上黑松露更令味道豐富, 暖暖的吃下去很舒服, 小小的一碗原來轉眼已吃完。
這個咕嚕肉 $128 是看見隔枱吃得很滋味而加點的, 果然十分好吃。個酸甜汁調得剛好, 每顆咕噜肉都剛剛掛着適量的汁, 不會太多, 所以咬下去還能感到有少少脆皮, 加上鬆軟的啖啖肉吃起來更方便, 相信沒有什麼人會不愛。

第一款海鮮上場是大花甲 ($128/斤)
其實不用醬油調味, 只吃花甲的原味已覺十分鮮甜。小小的一口一隻, 真是每人吃十隻八隻都可以。

朋友說很少見有這麽大隻的花螺, 於是又點了半斤來試試。
本身我對花螺麻麻, 怕有很多沙。但這個又清理得不錯, 沒有沙之餘, 肉質頗爽脆, 又沒有泥味, 不錯。

今晚的亮點之一就是每人一隻的虫草花蒸鮑魚。
界了花的鮑魚除了令它更易熟外, 亦令虫草花白香味滲入鮑魚肉中。肉質彈牙, 鮮味非常, 大家都趁熱把鮑魚吃掉。

接着的紐西蘭蟶子($68/隻)配以蒜泥粉絲, 一樣是十分美味。
蟶子肉不算最好吃, 但一起蒸的粉絲吸收了蟶子和蒜香, 真是盡吸精華。

另一個粉絲也是超級好吃就是這日本大元貝 ($88)
比手掌還要大的元貝自然肉厚多汁, 鮮甜無比。, 加上少少辣椒和金蒜, 我自己就十分喜愛這配搭了, 蒸起來已經非常香。把大元貝放入口那種鮮甜滿足感, 真的每一次來也想ENCORE。

另外還有較特別的黑松露蝦滑配蘿蔔, 賣相很不錯。
蝦膠和黑松露的香味完全滲入切成心型的白蘿蔔中, 這個餸是較為清甜, 把蘿蔔都變成了主角!!

吃了差不多個半小時,大家都吃海鮮吃得頗飽, 亦是我們的收成時間, 粥底應該差不多了。
把蒸架移開後, 起初的米,南瓜排骨等已經成為一鍋美味的粥。雖然我們一點水也沒有放進鍋, 但蒸海鮮的過程中出的精華和"倒汗水"就流入鍋中, 打造了這窩金黃色的粥。
又香又棉的南瓜粥應該才是這餐的主角, 集各款食物的"精華", 難怪朋友連吃兩碗。

最後更有甜品贈送, 雖然是很飽, 但我還是吃了兩件。
簡單的椰汁紅豆糕口感QQ, 不會太淋和太甜, 是今餐的good ending。

這次又是吃到很飽很滿足才離開, 真是太"邪惡"了。
2016-03-19