2016-06-30
若果要講到時下流行啲咩既話我第一時間就諗到係健康生活 而家真係超級多人食健康食品 又話要馬甲線 又要YOGA 大曬自己既WORK LIFE BALANCE生活品味所以我都唔執輸 都要響應一下呢個21世紀大潮流走左去食餐清蒸晚宴 啲女仔朋友話要清一清所以蒸一蒸聽聞好多明星黎食 咁咪試下囉 雖然食完就要捱麵包喇.....門面都相當唔錯 位置就係秋田鐵板對面 秋田都唔錯架 充滿回憶.... 一黎到就唔洗講 左蒸右蒸 鮮味比平時既鑊氣味重 但感覺就真係健康啲黑松露無孔不入 配乜都得但始終我個人覺得都係蛋係最匹配 蛋香唔會搶左黑松露既味道而且深淺分明 好搶眼!!!! 係你面前蒸好蛋再加黑松露焗一焗佢 再打開.....成枱都係松露既香味 蛋滑松露香 好好既頭盤!!!!啲蝦跳住咁蒸 你話唔新鮮都無人信爽口彈牙 我無加任何醬汁就擺入口 夠晒鮮味 啖吙肉!!!冬蟲草就未有能力去食咁多喇 但蟲草花都仲食得起.....嘻嘻若然以醫學價值去睇 蟲草花都非常之好有大量維生素同蛋白質 而佢都係菌類一種但營養更高 當佢同鮑魚一齊蒸好之後 爽口彈牙 我覺得比鮑魚有過之而無不及 鮑魚新鮮生猛 彈牙非常 鮮味十足!要食蟶
我第一時間就諗到係健康生活
而家真係超級多人食健康食品 又話要馬甲線 又要YOGA
大曬自己既WORK LIFE BALANCE生活品味
所以我都唔執輸 都要響應一下呢個21世紀大潮流
走左去食餐清蒸晚宴 啲女仔朋友話要清一清所以蒸一蒸
但始終我個人覺得都係蛋係最匹配 蛋香唔會搶左黑松露既味道
而且深淺分明 好搶眼!!!!
蛋滑松露香 好好既頭盤!!!!
爽口彈牙 我無加任何醬汁就擺入口 夠晒鮮味 啖吙肉!!!
若然以醫學價值去睇 蟲草花都非常之好
有大量維生素同蛋白質 而佢都係菌類一種但營養更高
鮑魚新鮮生猛 彈牙非常 鮮味十足!要食蟶子 sorry!! 蟶子係唔夠架 要蟶子皇
長過手掌 粗過筷子 仲要活生生係你面前蒸
呢個真係難得一見啦 起碼無得偷雞
簡簡單單蒜蓉粉紛絲清蒸已經贏晒
一隻可以開二咁食 入晒味 少少鼓油調味已經嫩足夠 索索聲不絕於耳 大家都讚好!! 不過有機會遲黎就可能賣晒囉去到尾喇 原來先係最精采關鍵既時間
一開始已經將生米 雞件同南瓜放左係蒸爐個底到 等每一個蒸煮既海鮮水蒸氣精華流晒落底
造就左呢鑊粥 明符其實既一鑊粥呀!
鮮味無限 經過多個海鮮得出黎既精華
再同鮮雞件同南瓜磨合得出一鍋鮮甜濃香既粥
即係我對南瓜興趣不大 但我都要讚好!
確實蒸氣鍋比較健康 而且味道好好
直得食得美味又健康