2016-08-26 12659 瀏覽
食海鮮當然要食新鮮的,還要用上蒸的方法,越簡單的烹方法,就能吃出海鮮的味道。所以這次踏足了有蒸氣海鮮石鍋專門店,因為這裏的海鮮是每天從巿場取貨回來,還以合理價錢提供,由専人安排蒸海鮮,以食海鮮都是一個經濟的選擇。******************************有蒸氣 海鮮石鍋專門店位於尖沙咀天文台道,從一條斜路而入的天文台圍之內,旁邊為寶軒酒店。走進有蒸氣 海鮮石鍋專門店,都坐的滿滿。每枱都有一個蒸鍋。一人一份很簡潔的餐具。調味料只有5款,其實海鮮是新鮮,基本上是不需要任何調味,所以5款的調味都已經很足夠。人頭計的套餐也有3款提供,還有宵夜餐收費。竹庶茅根 HKD36/渣,入口甜度適中,味道都很清淡,不會很濃或過甜。我們選了最平的餐,人氣蒸氣石鍋海鮮餐 HKD268,必須2位起。粥底可以選擇南瓜滑雞粥或蕃薯排骨粥,我們便選了南瓜滑雞粥底。就這樣地把南瓜滑雞、薑絲和米放入鍋底,不用加任何水,再把上蒸架在上。第1款海鮮,沙包蜆,外形以沙包的蜆,很少在街巿內找到。服務員便在蒸鍋加入時間,等候倒數的時間來到,便可以食了。沙包蜆肉都幾大隻。蜆內的汁都很鮮甜,蜆肉嫩滑而不韌口。竹串蝦,

走進有蒸氣 海鮮石鍋專門店,都坐的滿滿。
每枱都有一個蒸鍋。
一人一份很簡潔的餐具。
人頭計的套餐也有3款提供,還有宵夜餐收費。
第1款海鮮,沙包蜆,外形以沙包的蜆,很少在街巿內找到。
服務員便在蒸鍋加入時間,等候倒數的時間來到,便可以食了。
沙包蜆肉都幾大隻。
蜆內的汁都很鮮甜,蜆肉嫩滑而不韌口。
竹串蝦,用上竹簽串起的海鮮,很快便到時間,可以食了。
蝦不算大隻,蝦味淡淡,肉質都不錯。
蟲草花蒸鮑魚,鮑魚不算是大隻,細細隻放了些蟲草花。
蟲草花味道不香濃,都幾爽口。
鮑魚雖然細隻,都腍易咬。
鮮鯪魚釀冬菇,鯪魚都幾厚身釀在冬菇上。
把生菜直接的蒸都很清甜。
鮮鯪魚都幾彈牙,冬菇也很嫩滑好食。
蒜蓉粉絲蒜扇貝,扇貝都算大隻,放了滿滿的粉絲和蒜蓉。
服務員便把扇貝內的汁倒在湯匙,要我們先飲啖扇貝汁,然後才吃扇貝。
扇貝蒸的剛好,鮮嫩好食。
蒜蓉味很香,配上爽口粉絲吃不錯。
豆上蝦膏蒸鮮尤,很香濃的蝦膏味從鍋內撲鼻而來。
豆泡可以把鮮尤和蝦膏的汁吸得滿滿,味道一流。
鮮尤也很腍又嫩,蝦膏味香得來而不咸,不錯。
甜梅菜蒸菜心苗和日本蕃薯,就是最後2款食物。
甜梅菜蒸菜心苗很嫩又清甜。
日本蕃薯非常之腍口,淡淡的蕃薯味又很清甜,好食。
最後便到粥底,把所有食材食完,但粥底還沒好,必須加入湯入,再煮多幾分鐘才可以食。
時間一到,服務員便把蔥花加入粥底,如果想粥底稀一點,便可以早點吃,如果想水份再少一點,也可以再多煮幾分鐘,感覺也不錯。
粥底帶著海鮮的鮮味在其中,滑雞都幾滑口,南瓜也煮得腍口好食。一個粥底每人都可以食到3碗粥,份量也不少。
最後送上甜品,椰汁紅豆糕。
椰汁味道都幾香,椰汁紅豆糕都幾滑口,又不會很甜好食。
  • 椰汁紅豆糕
  • 沙包蜆
  • 竹庶茅根
  • 蒜蓉粉絲蒜扇貝
2016-08-13 9365 瀏覽
今晚成21:00先收工開餐, 勁肚餓, 蒸海鮮也不錯, 無肉咁頂胃, 較健康。人氣蒸氣石鍋海鮮餐 $268 , 以尖沙咀黎計, 價錢合理, 今晚就食這間吧。夜食有夜食既好處, 即興也不用等位, 座位都幾闊落, 坐得舒服, 冷氣夠凍, 夏天食火鍋又好, 蒸氣石鍋都好, 對我而言, 這點很重要, 最怕食飯食到大汗疊細汗。自選海鮮 bar未見過咁大隻既賴尿蝦,有12吋長, 清蒸應該好鮮甜, 同店長8吓……大的約$7xx 一隻, 呢排手緊, 否則一定豪比自己。套餐好, 唔洗諗, 最緊要快有得食, 我地揀左人氣蒸氣石鍋海鮮餐($268/位), 20:00前埋單或21:30後入座仲有8折, 抵可按需要追加食物人氣蒸氣石鍋海鮮餐 ($268/位)石鍋海鮮餐附送自選粥底, 我地叫了南瓜滑雞粥底, 石鍋海鮮餐食物全程由服務員處理, 我地只係等食, 真逍遙。沙包蜆巧大隻, 蜆的精華盡在蜆汁, 所以先飲為敬, 蜆汁好鮮甜, 蜆肉飽滿鮮美, 夠晒鹹鮮, 完全不用點調味料。竹串海中蝦蝦不算大, 尚算新鮮, 蝦肉都幾爽口。蟲草花蒸鮑魚蟲草花配鮑魚又幾特別, 孤陋寡聞……第一次食咁既配搭。蟲草花並非花, 屬真菌類,
自選海鮮 bar
可按需要追加食物
人氣蒸氣石鍋海鮮餐 ($268/位)
竹串海中蝦
蝦不算大, 尚算新鮮, 蝦肉都幾爽口。
蟲草花蒸鮑魚
蟲草花配鮑魚又幾特別, 孤陋寡聞……第一次食咁既配搭。
蟲草花並非花, 屬真菌類, 是人工培養的蟲草子實體, 功效可調節免疫力, 係養生食物, 可用黎蒸、炒、炆或煲湯, 蟲草花味道有啲似金針, 點少許辣椒蒜泥豉油, 都幾好食,鮑魚就新鮮爽口, 蒸得剛剛熟, 唔韌。
鮮鯪魚釀冬菇
鯪魚肉加了鹽及少許陳皮粒打, 陳皮可以僻腥, 又有獨特的香味, 令鯪魚肉更美味, 魚肉亦打得爽口微彈, 而冬菇本身無加味道, 須點醬油提味。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉及粉絲用來蒸扇貝絕配, 扇貝肉一開二蒸, 新鮮爽甜, 略嫌蒜蓉落得太多, 味道太搶, 搶晒扇貝的海洋鮮, 但多蒜蓉又有一個好處, 用黎撈粉絲再加辣椒蒜泥豉油食, 香香辣辣, 好鬼惹味。
豆卜蝦膏蒸鮮魷
你可以用碟蒸或者直接放蒸架蒸, 我地覺得蝦膏味太濃, 直接蒸蝦膏汁落晒粥底度會影響粥底甜鮮度, 所以用碟蒸好了, 蝦膏鹹香惹味, 鮮魷爽口彈牙, 豆卜吸汁一流, 用黎送飯的話, 淨係呢碟己可以扒到2碗白飯。
甜梅菜蒸菜心苗及日本甜薯
菜心用最嫩的部份, 蒸好還非常翠綠, 食落嫩口無渣, 甜梅菜爽脆偏甜, 一點也不鹹, 菜心夾雜梅菜同吃, 爽脆鹹香, 不用落任何調品己經好夠味。日本甜薯蒸得軟腍香滑, 好甜。
海鮮汁南瓜滑雞粥
粥底不算棉, 其實可以再煲耐啲, 但今晚夜食, 太夜, 唔等了, 南瓜雞粥香甜, 但就無我想像中咁濃鮮, 唔通我地今晚食既海鮮唔夠多? Anyway 雞件煲左咁耐都仲滑, 食左2碗, 飽飽了。
送的甜品 ~ 椰汁紅豆糕
2016-08-12 1187 瀏覽
同朋友仔慶祝生日,一行8人就嚟到有蒸氣食蒸海鮮,總共叫咗9樣嘢。黑松露蒸蛋,好滑。全晚最好味,鑽石蜆,勁鮮甜,而且蜆肉好有口感,要預訂先有,我哋食完一碟,再央求經理encore多一碟比我哋😂蟲草花蒸鮑魚,有啲朋友唔知咩係蟲草花,開頭以為係炒麵😂蝦醬蒸鮮魷,好惹味,但又唔會太咸蝦醬蒸豬肉梅菜蒸菜芯蒜蓉蒸帶子清蒸海蝦,好新鮮,蝦肉好結實同彈口蒸牛肉,哩個唔點醬味道比較淡埋單每人三百幾蚊食到咁多嘢,而且又新鮮好味,真係值得下次再翻兜!😋👍

黑松露蒸蛋,好滑。
蟲草花蒸鮑魚,有啲朋友唔知咩係蟲草花,開頭以為係炒麵😂
蝦醬蒸鮮魷,好惹味,但又唔會太咸
蝦醬蒸豬肉
梅菜蒸菜芯
蒜蓉蒸帶子
清蒸海蝦,好新鮮,蝦肉好結實同彈口
蒸牛肉,哩個唔點醬味道比較淡
2016-06-29
慶祝紀念
生日
2016-08-06 4583 瀏覽
有蒸氣近排流行吃蒸氣火鍋,始終蒸出來的食物都比較健康,少油,不含煎炸油感,所以男女老幼應該都不會抗拒吃蒸氣火鍋。這天放工後,我便相約朋友到位於尖沙咀的有蒸氣海鮮石鍋專門店吃蒸氣火鍋,因為聽聞這間蒸氣火鍋的食物質素不錯,而且價錢相宜,所以一於去品嚐品嚐。進入餐廳後,發現餐廳的裝潢整潔高貴,富有中國色彩,看一看餐牌,看見有幾個套餐提供,我們決定叫每人$268的套餐。先來黑松露蒸蛋,餐廳店員會主動幫我們計時及放食物到蒸氣鍋裡,黑松露蒸蛋有濃郁的黑松露香氣,在口中久久不散,而且蒸蛋非常滑溜,挺有驚喜。接着便到竹村海中蝦,一共有四隻,海中蝦的肉質挺彈牙,味道新鮮,只是略嫌蝦隻有點細小。沙包蜆沙包蜆每人三隻,味道新鮮甜美,沒有沙,啖啖肉確是不錯。蟲草花蒸鮑魚終於到我最期待的鮑魚了,鮑魚味道鮮甜味美,不會蒸至過硬,非常軟腍,加上蟲草花的香味,倍覺美味。蒜蓉粉絲蒸扇貝用蒜蓉蒸扇貝永遠都係最好嘅配搭,扇貝肉質肥美鮮甜,味道新鮮,蒜蓉味香,配上一小撮粉絲,吸收了扇貝蒜蓉的精華,非常美味。豆卜蝦膏蒸鮮魷蝦膏鹹香十足,配上蒸得剛剛好的鮮魷及豆卜,味道濃郁,非常惹味,豆卜更吸收了蝦膏及鮮魷的精華,是整晚重點推介
有蒸氣
沙包蜆
沙包蜆每人三隻,味道新鮮甜美,沒有沙,啖啖肉確是不錯。
豆卜蝦膏蒸鮮魷
蝦膏鹹香十足,配上蒸得剛剛好的鮮魷及豆卜,味道濃郁,非常惹味,豆卜更吸收了蝦膏及鮮魷的精華,是整晚重點推介的一道菜。
套餐還包了鯪魚釀冬菇、日本甜薯及甜梅菜蒸菜心苗,當中最喜愛日本甜酸給甜梅菜蒸菜心苗,菜心苗吸收了梅菜的幽香,味道鮮甜可口,亦帶點梅菜的鹹香,而且菜心苗非常細嫩多汁,確是不錯!

總括來說,這間餐廳的食物質素不錯,地理位置非常方便,有機會會再來。
2016-08-03
10 分鐘 (堂食)
  • 蟲草花蒸鮑魚
2016-07-28 867 瀏覽
朋友剛剛從英國回來,所以特意帶他來食蒸氣火鍋。(雖然蒸氣火鍋的潮流已經有一段日子,但朋友在外國未過)先點兩杯飲品,一般街外貨,味道正常。先下南瓜粥底,最後才能吃的。黑松露蒸蛋,非非非非常香濃的黑松露味,蒸蛋又香又嫩,兩者各有吸引之處,放在一起完全是大滿分。鮮甜的蝦,入口彈牙爽口,一吃就知道很新鮮。大蜆,是我最愛的剛熟程度,入口多汁鮮美,口感軟中帶嚼勁,讚!粉絲扇貝,蒜頭香濃郁,有點蓋過扇貝本身的甜味,如果蒜蓉分量減少一半會更好。蟲草蒸鮑魚,只能說這間的海鮮非常新鮮,吃得出食材原本的清甜味道,喜歡海鮮的朋友超愛!來點青菜中和一下,鹹香梅菜配清爽菜心,入口爽脆不過老。沒想到整晚最驚艷的是蒸日本小紫薯,未入口就聞到香氣四溢,吃的時候很綿很軟,甜味佈滿口腔。之後追加馬拉糕,蛋香味很重,入口鬆軟柔綿,不夠吃的話一定要點。最後是精華粥底,吸收了全晚所有菜式的味道,特別是今晚點了很多海鮮,所以粥底很鮮甜,又綿又稠,為晚餐畫上完美句點。
先點兩杯飲品,一般街外貨,味道正常。
先下南瓜粥底,最後才能吃的。
鮮甜的蝦,入口彈牙爽口,一吃就知道很新鮮。
來點青菜中和一下,鹹香梅菜配清爽菜心,入口爽脆不過老。
2016-07-25 766 瀏覽
聽晚呢度既蒸氣鍋有個黑松露蒸蛋, 見幾得意就去試一試.第一味就係黑松露蒸蛋食落就好似日式茶碗蒸咁本身蛋已經有調味, 加埋黑松露吊一吊味, 正花甲同鮮蝦, 蒸既時間啱啱好鮮甜之外就只有鮮甜蒸鮑魚配蟲草花, 相比之下呢個比較清淡鮑魚亦相當新鮮, 放上蒸架時仍相當生猛扇貝肉厚, 配埋蒜蓉粉絲的確係一絕腐乳蒸雞, 可要求碟上避免漏汁落個粥底度個人對蒸雞無愛, 主要都係為左同個粥加返啲雞味梅菜蒸菜芯, 加蕃薯仔個人非常喜愛個菜芯, 配埋梅菜食一流蕃薯仔勁甜, 甜到好似浸糖水一樣鍾意食蕃薯既朋友一定會超愛最後既南瓜粥雖然無落蛋, 但都幾滑幾綿加埋海鮮同雞既精華, 好味
聽晚呢度既蒸氣鍋有個黑松露蒸蛋, 見幾得意就去試一試.
第一味就係黑松露蒸蛋
食落就好似日式茶碗蒸咁
本身蛋已經有調味, 加埋黑松露吊一吊味, 正
花甲同鮮蝦, 蒸既時間啱啱好
鮮甜之外就只有鮮甜
蒸鮑魚配蟲草花, 相比之下呢個比較清淡
鮑魚亦相當新鮮, 放上蒸架時仍相當生猛
扇貝肉厚, 配埋蒜蓉粉絲的確係一絕
腐乳蒸雞, 可要求碟上避免漏汁落個粥底度
個人對蒸雞無愛, 主要都係為左同個粥加返啲雞味
梅菜蒸菜芯, 加蕃薯仔
個人非常喜愛個菜芯, 配埋梅菜食一流
蕃薯仔勁甜, 甜到好似浸糖水一樣
鍾意食蕃薯既朋友一定會超愛
最後既南瓜粥
雖然無落蛋, 但都幾滑幾綿
加埋海鮮同雞既精華, 好味
2016-07-22 675 瀏覽
自從粥底火鍋興起, 市面亦有吾少火鍋店轉型, 加入行列分一杯羹, 但要做到海鮮料正, 粥夠鮮甜冇味精, 地方闊落, 有別於一般任飲任食既平民火鍋店。一來到坐底, 發覺樓底高,枱與枱之間闊落, 有大電視, 仲有VIP房, 可惜此行只有我與另一友人, 先講火鍋調味每枱預備好係枱面。吾使起身亦吾使叫人比, 之後上前菜小吃- 酸木耳, 辣汁煮蜆, 開胃一下, 之間點了南瓜雞肉粥底同套餐, 就開始蒸黑松露水蛋, 清蒸蜆, 其實全程都有侍應幫手SET計時鐘, 同安排逐樣海鮮既先後次序 (每個菜大約3~4分鐘就OK)。蟲草花蒸鮑魚, 雖然細細隻, 咬落十分彈牙鮮美。蒜蓉粉絲蒸扇貝, 扇貝開邊加埋粉絲剪碎左, 容易入口, 入味。冬菇釀鯪魚肉, 鯪魚肉勁鮮味彈牙, 完全吾使點調味料。蒜蓉豆卜蒸魷魚, 魷魚彈牙,豆卜吸入左鮮味。食左甘多海鮮, 當然食返蔬菜清清味蕾, 然後剛蒸好小甜薯既同時, 粥底亦差不多煲好了。雞肉嫩滑彈牙!!
配料
蟲草花蒸鮑魚, 雖然細細隻, 咬落十分彈牙鮮美。
冬菇釀鯪魚肉, 鯪魚肉勁鮮味彈牙, 完全吾使點調味料。
蒜蓉豆卜蒸魷魚, 魷魚彈牙,豆卜吸入左鮮味。
雞肉嫩滑彈牙!!
2016-07-07
配料
2016-07-20 587 瀏覽
跟友人們一行三人,去了吃近年大熱的石鍋海鮮蒸。近年朋友們都著重健康,食得健康也是一個大趨勢,在Openrice 找尋到這間蒸氣鍋店「有蒸氣」,這天就約好去潮拜一下!店位於尖沙咀天文台道的一間酒店內,感覺上較整潔及有質素。 雖然要經過一段小斜路才行到,但到了被編坐係卡位可以坐得舒服,嘆下有專人服待的一餐,也很不錯呢!見餐牌中有幾款套餐,包括多款精選海鮮菜式等,我們也不多想點了其中的:人氣蒸氣石鍋海鮮餐 (每人$268)首先套餐價錢挺合理 (相比其他蒸氣店), 就有多款海鮮,岩哂選擇困難既我地。天氣炎熱,店員首先俾兩款前菜就岩好!酸辣木耳和涼拌青瓜:酸酸辣辣總令人醒神,木耳爽脆脆。蒜蓉紅椒醃過的青瓜就係我最喜歡的了! 入口非常爽脆,醒胃拋開悶熱感。先選好粥底:南瓜滑雞粥底先將南瓜粒,鮮雞肉,生米放係石鍋爐上,等所有材料蒸完後,粥底就熟。而且食材在蒸盤上面,倒汗水流進粥底,吸收哂所有精華,最好的留在最後慢慢品嚐。店員會幫我們就各款食物來調較蒸的時間,仲唔需要自己落手,全程有店員為我們服務,撓埋手等食就是了。頭盤有個黑松露蒸蛋。 蒸蛋只需數分鐘,加埋黑松露一齊蒸,令蛋味更加濃郁。蛋夠哂滑溜細

店位於尖沙咀天文台道的一間酒店內,感覺上較整潔及有質素。

人氣蒸氣石鍋海鮮餐 (每人$268)

天氣炎熱,店員首先俾兩款前菜就岩好!
酸辣木耳和涼拌青瓜:
酸酸辣辣總令人醒神,木耳爽脆脆。
先選好粥底:南瓜滑雞粥底

頭盤有個黑松露蒸蛋。
蒸蛋只需數分鐘,加埋黑松露一齊蒸,令蛋味更加濃郁。蛋夠哂滑溜細緻。
竹串海中蝦:用竹串橕起,蝦肉易離殻,方便易吃。新鮮蝦爽口彈實,雖然唔大隻,味道鮮甜搭夠。
沙包蜆:這種類較大隻,肉亦是厚實肥美。蒸能吃到原汁鮮味, 清甜蜆汁精華真令人回味!
蟲草花蒸鮑魚 : 最期待的南非鮑魚出現了,面放了獨特味道的草蟲花來一齊蒸,出來味道甘香。 𠝹了方格的鮑魚,令入面會較易熟,亦能浸入草蟲花味。鮑魚是有點兒肉韌了要慢慢咀嚼,但我想不是時間掌握久了。 鮑魚鮮甜味卻取回了分數,滋補有益的蟲草花都係心思滿分。
蒜蓉粉絲蒸扇貝:面頭放了生熟蒜蓉及粉絲來蒸,經典組合。要讚的是扇貝大隻肉厚,切開後熟能均勻熟稔。 味道惹味,扇貝蒸出來的汁也非常鮮甜。正!
豆卜蝦膏蒸鮮魷:鮮魷跟蝦膏醬有種魔力,兩種夾埋就有咸鮮突出的滋味,豆卜更是吸味王,一口咬下,在口中爆發,百感交集!
甜梅菜蒸菜心苗,日本甜薯: 菜心苗莖嫩,蒸完仍然保持翠綠,爽脆程度剛剛好。配合甜梅菜增添多層次甜咸度,令菜味道截然不同更加立體出色。我很喜愛的一款。
甜薯小巧玲瓏,有糯腍口感,甜度適中。
食完哂咁多野,終於到南瓜粥,粥底本身沒有調味,但是蒸完咁多海鮮,菜,完全將精華落入粥。不用多說,真正混合甜而複雜的味道,食多碗都仲得。
甜品是椰汁紅豆糕,唔太甜很滑。實在大滿足啦!
蒸食物能吃得真正原來鮮味,減省平時一般食肆總會有的添加調味/味精,為健康加分,感覺非常良好,一餐好特別的蒸氣鍋經驗,未試過既就一定要試下啦。
2016-07-19 610 瀏覽
友人想食蒸海鮮,揀咗呢間,是日點餐:黑松露蒸蛋係送既,呢度特別之處係蒸窩有時間制,夠鐘會有提示,店員會幫手蒸,確保每樣食物火候都啱啱好!黑松露蒸蛋非常滑,通常屋企蒸蛋都會用比較淺既碟,佢用碗仔都蒸到呢個效果都算係幾好!蒸蝦同蜆,超快,幾分鐘就食得,兩樣都鮮甜,唔洗任何醬汁,就咁食就得!蟲草花蒸鮑魚仔,鮑魚仔已經預先整好咗,加蟲草花係上面蒸返熱就食得,呢個反而無乜特別.蒜蓉粉絲蒸扇貝,呢個真係無得輸,扇貝剛剛熟,粉絲吸收晒d精華,超正!如果可以多d粉絲就正喇!呢度除左蒸海鮮,仲有蒸餸,今晚有蝦醬蒸鮮魷,同埋梅菜蒸菜心,兩樣都好有屋企既味道,同場仲有蒸迷你蕃薯仔添!最後出場既就係蒸架底下既粥,佢個粥有肉同南瓜,吸收晒頭先蒸海鮮既精華,雖然已經好飽但都忍唔住食咗兩碗!
友人想食蒸海鮮,揀咗呢間,是日點餐:
黑松露蒸蛋非常滑,
蒸蝦同蜆,
超快,幾分鐘就食得,兩樣都鮮甜,唔洗任何醬汁,就咁食就得!
蟲草花蒸鮑魚仔,
蒜蓉粉絲蒸扇貝,
呢度除左蒸海鮮,仲有蒸餸,今晚有蝦醬蒸鮮魷
,同埋梅菜蒸菜心,
兩樣都好有屋企既味道,同場仲有蒸迷你蕃薯仔添!
最後出場既就係蒸架底下既粥,
佢個粥有肉同南瓜,
吸收晒頭先蒸海鮮既精華,雖然已經好飽但都忍唔住食咗兩碗!
2016-07-19 3335 瀏覽
自從韓國的九層蒸海鮮殺出條新血路,香港也續漸有很多火鍋店/酒樓等都改為專門蒸海鮮了,媽媽跟妹還未吃過地度的蒸海鮮,於是就在openrice搜尋了這間用石鍋來蒸海鮮,比較有特色的「有蒸氣」。有蒸氣位於尖沙咀天文台道尾的一家酒店內,也可算是酒店餐廳。 由於天文台道有一條較斜的斜路,行上去餐廳時未免要少少腳骨力,就當為嚐美食前來作個熱身吧!原來餐廳要上一樓,坐位開揚,我們編坐卡位,挺舒適。 由於地方寸金尺土,與鄰座較貼近,不過餐卓擺位也方便店員來調爐,開蒸鍋蓋,亦算想法周到。餐廳有包房座位,很適合私人聚餐。看餐牌,一看到這裡有好幾款套餐,已包括了幾款大眾之選的海鮮類,於是我們三人點了:人氣蒸氣石鍋海鮮餐 (每位$268)。價位相當大眾化呢,有點不相信自己用這價錢能在這旺區尖沙咀吃海鮮蒸。再來當然要看食物質素啦!在開鍋爐前,先來兩道開胃前菜小吃:酸辣木耳和涼拌青瓜:兩款辣度剛好,木耳夠爽脆;青瓜鮮甜,清新宜人,用辣的紅椒蒜頭醃製加添惹味。的確是夏天打通胃部之選。店員在開爐前先為我們預備食物,並拿了幾款醬料配菜供我們「混醬」,有蒜蓉,青蔥,紅青辣椒,乾蒜粒,豉油。首先挑選了個粥底:南瓜滑雞粥底店

餐廳有包房座位,很適合私人聚餐。
人氣蒸氣石鍋海鮮餐 (每位$268)。價位相當大眾化呢,
在開鍋爐前,先來兩道開胃前菜小吃:

首先挑選了個粥底:
南瓜滑雞粥底
店員亦好快端出一盤盛有南瓜粒,鮮雞肉,生米的石鍋,放在爐上,當蒸完所有海鮮等食材後,粥底就差不多時候熟。這就是特色,上面蒸完既海鮮所滲出既海鮮汁會經蒸盤的孔流進粥底入面,吸收了全部海鮮的精華神蘊呢! 想到都已經不禁流口水(笑)。
南瓜滑雞粥底
鍋蒸最注重蒸食物的時間,這裡有貼心服務,就是店員會親自落手幫每抬客人將食物放入蒸盤,及因應每款食物調較蒸的時間,專業細心周到。
就算店員有時因服務其他客人,店員提醒蒸好也不要親手動打開蒸蓋,原因是蒸氣都很燙手,一不小心有可能燙到呢。所以有勞店員為我們來處理,乖乖等吃就是了!

先來是餐牌中沒有寫的
黑松露蒸蛋。 是餐廳贈送的一個小吃。 先將蛋放在蒸盤,店員即場放黑松露醬在蛋上,可令蒸時松露的味散發於蛋中。
鍋爐邊有個計時器,蛋蒸了幾分鐘便熟。 蒸蛋滑溜,蛋味不算很濃,但沾上黑松露醬後,令到軟滑間帶有鮮味黑松露菌獨特香氣,頓時變了一道齒甲留香的精美小吃!
黑松露蒸蛋
竹串海中蝦(每人2隻):蝦不算大,但新鮮搭夠,肉質爽甜,絕無肉霉的情況。用竹串令吃的時候較易用口就可將殻除掉呢,岩哂懶人的我。
竹串海中蝦  ,沙包蜆
沙包蜆:我想是跟沙白蜆差不多吧!因其蜆外殻都是差不多,肉都是頗大隻的。肉質鮮甜帶些海水鮮味。完全沒有吃到沙就是王道。平常多是炒吃,這樣蒸完全沒有添加調味之下,顯然吃到真鮮味,與別不同的享受也!

蟲草花蒸鮑魚 :採用南非鮑魚,面鋪滿了蟲草花來作提味之用,蒸完後蟲草花味滲入在鮑魚,是很鮮甜,令鮑魚的海鮮鮮味也昇華!

蟲草花亦是滋補之食材。 店很細心已將鮑魚切成格仔,熟後變手榴彈狀,讓中間的肉較易熟,唯一美中稍稍不足是肉質非常好嚼勁厚實,用多些牙力才能咀嚼完。 是以鮮味取勝的一道。
蟲草花蒸鮑魚
蒜蓉粉絲蒸扇貝:用了生熟蒜蓉及粉絲來蒸。扇貝肉很大隻,肥美彈牙,吃下有一陣鮮味。

由於需要均勻蒸熟,店家把一整隻帶子橫切切開一分為二,能較易控制生熟度,亦可令肉較浸透生熟蒜香。果然蒸熟後 熟度剛好沒有變韌。 點晴的粉絲吸收了精華,配合完美!
蒜蓉粉絲蒸扇貝
豆卜蝦膏蒸鮮魷:當一碟小菜來蒸,蝦膏味咸香非常濃,帶一點點鮮甜,鮮魷本身沒什麼味道,配蝦膏就是一絕。豆卜吸汁能力高,集合豐富鮮香味道,是精髓之一。
豆卜蝦膏蒸鮮魷
鮮鯪魚釀冬菇: 鯪魚肉肉滑,鯪魚就是本身味道稍稍有點咸鮮味,而冬菇在高溫蒸散發自我濃厚菇菌香味,可填補那點魚鮮味。
鮮鯪魚釀冬菇
日本甜薯:細細粒容易入口,蒸到剛好熟,很甜很黏腍口感,吃得出新鮮。

甜梅菜蒸菜心苗:挺有家鄉風味的,好像在內地酒家有吃過。要特別一讚的是菜心苗蒸出來能保持葉綠素,吃到特別青脆,熟度適中不會變腍。甜梅菜確是調味高手,甜味稍勝咸味。 此是個人大大力廌之作。
甜梅菜蒸菜心苗
來到尾聲,煲了一整晚的粥底,完全吸收了蒸海鮮的「倒汗水」的鮮味精華,每一口都錦上添花。南瓜變軟變綿,溶在粥底。滑雞件肉軟滑。綿、香、柔、鮮就是這個dream粥底的總結。
作結尾有甜點
椰汁紅豆糕,椰香撲鼻,奶香幼滑,足料質感夠Q彈。 吃完非常滿足了!

總結

店員服務不錯,跟進蒸爐中食物情況及端菜等,細心備至。
蒸出較健康 食到鮮味,是近年適飲適食的趨勢。味道不會單調,反之有個性配搭力也高。
臨走看到牆上貼了很多老闆跟明星合照,剛巧老闆係門口,跟我說這裡很多明星熟客,有時在紅館開完show就來宵夜,老闆交遊廣闊,這裡可叫明星飯堂。 最後老闆問我想見那個明星,我二話不說講「謝霆鋒」
,他說呢個較難邀請,但不代表無機會。 在這裡要跟老闆說 如果有日謝霆鋒到來,記得預早叫我來吃飯幫襯,見偶像啊,真是想到也開心。 等待好消息!
黑松露蒸蛋
竹串海中蝦  ,沙包蜆
  • 日本大元貝
  • 甜梅菜蒸菜芯苗
香港人一年四季都喜歡打邊爐,有時想吃鍋物,但又不想重口味,我就會吃海鮮蒸鍋。海鮮蒸鍋現在五花八門,有餐廳推出放題,有的加入中日刺身賣花款,在云云海鮮蒸鍋之中,有蒸氣可算是其中一間最出色的了。等待海鮮出場前,必吃的就是小菜之寶:酥炸墨魚頭、避風塘炸茄子、招牌拔絲咕嚕肉!這是達到精品中菜的水準,每款也是別出心裁的精美,即叫即做,香口惹味!急不及待開始吃蒸鍋了,原來每人會有一客Free的黑松露蒸水蛋,蒸蛋滑溜,黑松露香濃。這免費的小頭盤,不得不讚好吧!第一味的海鮮是南非鮑魚,簡約而矜貴。用上健康蟲草花清蒸,將最新鮮的鮮甜逼出來。鮑魚煙韌有𡁻口,吃出來是鮑魚本身的味道,沒有多餘的調味,突出了大廚對食材新鮮度的信心!繼續吃貝殼類,沙包蜆!甚麼是沙包蜆?就是極厚肉的蜆肉,啖啖肥美好像在吃沙包似的。一蒸即開殼,同樣是新鮮之選,不能欺騙人。眼見隻隻開口,目測已經很滿意。吃下去當然也清甜爽口,不起沙,十分滿意!店員說今天有花竹蝦,值得一試,整齊排列,蒸出蝦味香氣撲鼻!肉質也很高水平,爽滑彈牙,一口吃了幾隻!朋友知道我喜歡吃蝦,都讓給貪心的我,蝦蝦哈哈!!味道循序漸進,吃這一道蒜蓉粉絲蒜紐西蘭蟶子!濃郁入
酥炸墨魚頭
避風塘炸茄子
招牌拔絲咕嚕肉
黑松露蒸水蛋
南非鮑魚
紐西蘭蟶子
味道循序漸進,吃這一道蒜蓉粉絲蒜紐西蘭蟶子!濃郁入味,粉絲吸收了蟶子的精華,香甜無比!蟶子大大隻,新鮮得一蒸熟就能原條起肉。一人一隻已足夠,肚子立即飽了一個level!
雲耳蒸雞
梅菜蒸鴛鴦菜
海鮮過後,點了其他肉類菜類。雲耳蒸雞、梅菜蒸鴛鴦菜。雞件肉嫰幼滑,色澤鮮明。菜花芥蘭爽脆清甜,吃了豐富一頓海鮮宴,用綠色食物回一回氣,好好幫助消化。
南瓜滑雞粥
最後揭開蒸鍋:就是南瓜滑雞粥底。將剛才的海鮮、肉、菜的「真・鮮・味」統統濃縮在一鍋粥底裡。識食一定把肚子留給精華中之精華,多麼有層次的海鮮湯雞粥,暖胃飽肚之餘,還有一陣陣鮮甜的餘香。人人大愛!
酥炸墨魚頭
雲耳蒸雞
梅菜蒸鴛鴦菜
南瓜滑雞粥
2016-07-13 2546 瀏覽
前排食過一間蒸氣海鮮石鍋覺得好好味, 今次到尖沙咀都覓食到間蒸氣海鮮石鍋, 不過就比較入, 唔算就腳. 但為左美食, 辛苦少少行入去都值得.當日超多人, 好彩已經book左位, 上到去見到都爆哂場, 客人滿滿.我地叫左人氣蒸氣石鍋海鮮餐 $268/位 (2位起)坐定定等野食時, 諗全拎定調味料, 原來每枱都有齊全調味配料架, 不用行出行入就可以添加調味配料, 太方便太貼心啦.蒸氣石鍋好有氣勢, 一開始選擇了雞粥, 店員先放粥的材料, 食到最後個雞粥就可以食得.今次我地叫左日本朝日大樽裝 $32, 有海鮮仲要石鍋熱辣辣, 梗係要飲啤酒啦.望望menu 有齊港牌啤酒, 輕酒精的jolly shandy 同somersby 既啤酒, 更有日本啤酒.另外有紅,白酒等等. 不好酒既客人都照顧到, 有汽水, 椰青水及涼茶類.前菜小食是油鹽水煮大蜆同醃木耳. 前者彈牙鮮新蜆肉大大粒, 後者爽脆酸酸地帶麻油香.黑松露蒸蛋 (贈送), 明明餐牌冇, 以為上錯, 原來每枱每人都送個黑松露蒸蛋.蒸蛋只需幾分鐘就食得, 好香黑松露味, 蒸煮方法更令松露香味大增, 一開蒸蓋就飄出香味.個蒸蛋超嫩滑, 時間控制得

我地叫左人氣蒸氣石鍋海鮮餐 $268/位 (2位起)
齊全調味配料, 而且每枱都有, 不用行出行入就可以添加調味配料.
日本朝日大樽裝
前菜小食
黑松露蒸蛋 (贈送)
個蒸蛋超嫩滑, 時間控制得岩岩好, 第一樣食第已經令我對餐廳好有信心.
沙包蜆
沙包蜆, 蜆肉雖然唔算大, 不過呢款蜆係甘. 彈牙就緊, 味道帶有少少海水味, 好新鮮而且冇沙, 不用蘸醬油已經好好味.
蟲草花蒸鮑魚
蟲草花蒸鮑魚, 好多蟲草花, 個人比較喜歡蟲草花多於陳皮絲, 雖然陳皮貴d, 但味道太強.
蟲草花蒸鮑魚
第一口味道偏清淡, 鮑魚味唔算重, 不過好彈牙既 , 所以之後蘸醬油提鮮, 味道幾好.
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉粉絲蒸扇貝, 好多蒜蓉好香, 而且已經調好味, 夠鹹不用加醬油.
蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝開邊切, 快蒸熟之餘, 仲好嫩滑, 底下仲有好多粉絲吸盡鮮味, 好好食.
不過粉絲剪到好幼細, 口感麻麻地, 我都係中意一條條粉絲.
竹串海中蝦
竹串海中蝦, 竹籤串得好靚, 食得好方便, 唔使用手都咬到黎食.
竹串海中蝦
蝦肉好新鮮結實, 爽口彈牙又重蝦味, 超正.
鮮鯪魚釀冬菇
鮮鯪魚釀冬菇, 細細粒, 份量太少啦, 每人先得一粒. 雖然鮮鯪魚考手工, 但呢個價錢可以每人2-3粒就最好.
鮮鯪魚釀冬菇
鮮鯪魚有點腥, 不過魚味重, 冬菇濕潤吸左魚肉味.
豆卜蝦膏蒸鮮魷
豆卜蝦膏蒸鮮魷, 唔知係咪可以唔用碟令d 味落到底下既粥度, 就甘蒸熟.
豆卜蝦膏蒸鮮魷
魷魚質感都是彈牙柔軟, 不過加左蝦膏特別惹味, 但豆卜因為冇碟裝著整個菜黎蒸, 令豆卜吸唔盡d汁.
豆卜淋身吸左一點海鮮味.
甜梅菜蒸菜心苗
甜梅菜蒸菜心苗, 賣相幾好, 個菜心好靚冇爛葉, 精心揀過.
甜梅菜蒸菜心苗
用上甜梅菜來蒸, 菜心苗冇渣又甜, 加上甜梅菜味道更加提升. (屋企都可以試下呢個組合)
日本甜薯
日本甜薯跟一般的(50粒/一包)的一樣, 所以一定好味.
日本甜薯
不過我之前食開都是串燒, 冇諗過蒸都甘好味, 特別甜美, 比大大個的甜薯更香甜, 而且質感粉綿, 連男仔都中意食.
南瓜滑雞粥底
食到尾聲啦, 另一個主角出場啦, 就係南瓜滑雞粥.
南瓜滑雞粥底
店員幫忙放了蔥花, 脆脆等等配料.
南瓜滑雞粥底
好鮮味, 除左好重雞味, 仲有海鮮既鮮甜味, 個粥用高溫的石鍋煮, 好快煮好而且煮到好綿滑既粥底.
椰汁紅豆糕
估唔到最後仲有多個甜品, 就係椰汁紅豆糕.
椰汁紅豆糕
好耐冇食椰汁紅豆糕, 椰奶味好濃, 好多紅豆粒, 質地又滑又充滿彈性, 好好味, 為今晚畫上完美句號.
題外話/補充資料: 茶芥 $15/位, 花生小食 $18/位, 收加一
2016-07-07
日本朝日大樽裝
前菜小食
  • 人氣蒸氣石鍋海鮮餐
  • 黑松露蒸蛋
2016-07-06 2544 瀏覽
今晚想食得健康d...唔多油~唔多肉!所以選擇左有蒸氣石鍋專門店~坐低後,店員比左個小食青瓜!真係幾好食~爽脆帶點微辣~認真開胃!我地下層簡左個南瓜雞既粥底~之後再係上層蒸海鮮~! 之後就係食蒸水蛋~煮熟後再加黑松露再蒸多一陣就食得了!蒸水蛋看似普通貨色~但真係蒸到好水樕好滑~充滿蛋香黑松露既香氣濃郁令口感層次更加提升海蝦and沙包蜆~海蝦size唔算大,但係好肉質爽口Q彈!蜆開蓋後還保留住些微海水!味道超鮮蜆肉帶甜蟲草花鮑魚~蟲草花帶點香菇味!好清好健康!鮑魚帶點咬口~要認真咀嚼才吞落肚子~不然會難消化呢!蒜蓉粉絲扇貝,配上生蒜熟蒜,扇貝香樕樕滑!細緻綿密唔乾身!完全沒有食到坊間容易食到的火水味~真的讚得一值豆卜蝦膏蒸土魷!豆卜完全吸哂蝦膏and魷魚既香!豆卜索哂d精華土魷亦都好香樕~容易咬開!煙煙韌韌好好味甜梅菜菜心苗and日本甜薯!菜心清爽新鮮配上梅菜相當匹配~日本薯好粉樕~甜甜的!好味最後個南瓜雞粥亦夠哂火喉~煲到好綿密!又夠滑!太飽了~最後食唔哂要拎走個粥!食得唔好哂呢覺得有蒸氣服務員有禮貌~見到timer響夠鐘時候,會盡快幫客人分食物!之前都食過尖沙咀間「喜鍋」~雖然門面夠
我地下層簡左個南瓜雞既粥底~之後再係上層蒸海鮮~!
黑松露既香氣濃郁
令口感層次更加提升
土魷亦都好香樕~容易咬開!煙煙韌韌好好味
甜梅菜菜心苗and日本甜薯!菜心清爽新鮮
配上梅菜相當匹配~日本薯好粉樕~甜甜的!好味

覺得有蒸氣服務員有禮貌~見到timer響夠鐘時候,會盡快幫客人分食物!之前都食過尖沙咀間「喜鍋」~雖然門面夠哂光猛!但講服務~食材~有蒸氣 you win
2016-07-02 543 瀏覽
We came to celebrate the birthday! It was quite cozy n deemed tidy. There are various choices of the seafood. The free truffle steamed egg has nice and smooth texture. We chose the seafood set charged $398. Those are impressively fresh. The shrimp has sort of crunchness. The scallob is huge and full of flavour with nice smell of garlic. All the dishes are amazingly delicious. The last dish is the congee cooked with pork rib. Its definitely worth to mention as I didn't expect such yummy congee.

2016-06-26
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
原來午餐沒有蒸氣鍋,真的有點失望*老火湯是日老火湯是羅宋湯,飲得出沒有加味精,不過可以再濃一點酸味。*爺爺菜甫豆卜蒸排骨($50)豆卜很大舊,完全吸了排骨的汁;排骨爽口、入味,不算太肥,但切得不夠仔細。超級大碟的飯,早知要少飯!*欖菜肉碎炒飯($58)炒飯炒得粒粒分明,不會太油,味道雖然剛好,不會太咸或太淡,不過略嫌不太夠料。
原來午餐沒有蒸氣鍋,真的有點失望
*老火湯

羅宋湯
*爺爺菜甫豆卜蒸排骨($50)

爺爺菜甫豆卜蒸排骨
超級大碟的飯,早知要少飯!
*欖菜肉碎炒飯($58)

欖菜肉碎炒飯
2016-07-01