⭐️評分:4/5內地逾千分店的過江龍!終於在香港開了首家店!排隊都值得👍還有不辣的選擇-✳️糍粑油條 👍👍👍吃過不同的糍粑,這個❗️大推❗️酥炸油條,包裹煙軔、軟糯Q 彈糍粑溫溫的黏稠度最好糯米香,沾上砂糖黑芝麻果仁碎鹹甜完美結合😍😍😍-酒釀豆花 👍👍質地滑溜,相對較實淨更像奶凍🤤🤤甜絲絲,以酒釀為醬汁好有特色❗️酒的甘甜,淡淡糯米及桂花香-✳️小吊梨湯 👍👍👍清新滋潤,解膩以雪耳、杞子、雪梨等烹煮,帶出清甜味質地略稠密-✳️滋補虎皮豬蹄米線 👍新鮮食法!重點在於炸後的豬皮浸於濃湯內質地不是肥膏似的骨膠原重偏向爽口豬皮藥膳湯底,鹹香味重,不濃藥材味❗️讚❗️海量爽口鹹香海帶😍😍😍-✳️炸蛋 👍👍👍又一新食法似蛋散般酥脆輕薄,空間感重雞蛋經油炸獨特的香烤味沾上湯底,一下子吸收,層次更豐富-還有自助小菜醃蘿蔔!!--⭐味道 4/5⭐️特色 4.5/5⭐️環境 3/5⭐️性價比 4/5⭐️賣相 3/5
⭐️評分:4/5

內地逾千分店的過江龍!終於在香港開了首家店!排隊都值得👍
還有不辣的選擇
✳️糍粑油條 👍👍👍
吃過不同的糍粑,這個❗️大推❗️
酥炸油條,包裹煙軔、軟糯Q 彈糍粑
溫溫的黏稠度最好
糯米香,沾上砂糖黑芝麻果仁碎
鹹甜完美結合😍😍😍

酒釀豆花 👍👍
質地滑溜,相對較實淨
更像奶凍🤤🤤
甜絲絲,以酒釀為醬汁好有特色❗️
酒的甘甜,淡淡糯米及桂花香

✳️小吊梨湯 👍👍👍
清新滋潤,解膩
以雪耳、杞子、雪梨等烹煮,帶出清甜味
質地略稠密

✳️滋補虎皮豬蹄米線 👍
新鮮食法!
重點在於炸後的豬皮浸於濃湯內
質地不是肥膏似的骨膠原重
偏向爽口豬皮
藥膳湯底,鹹香味重,不濃藥材味
❗️讚❗️海量爽口鹹香海帶😍😍😍

✳️炸蛋 👍👍👍
又一新食法
似蛋散般酥脆輕薄,空間感重
雞蛋經油炸獨特的香烤味
沾上湯底,一下子吸收,層次更豐富

還有自助小菜醃蘿蔔!!
⭐味道 4/5
  • 炸蛋
  • 酒釀豆花
  • 糍粑油條
  • 小吊梨湯
位於太子過江龍「曾三仙米綫」用地道的川渝味道,用全新的米綫口味,用懷舊市井風裝修下,火速在全國已開遍超過一千間分店.今日一試確有驚喜!湯底以6大口味為主,更有26種配料.此外小食選擇亦不少,最緊要價錢貼地!當中唔辣米線竟更令味蕾有令一番新刺激✨🔸四仙米線($52)湯底用當歸熬製,一入口嚐到湯底感覺舒服暖和,微帶胡椒香氣,非常滋補.意想不到不帶辣的湯底可以如此出色!配菜有木耳,鵪鶉蛋,竹笙,蕃茄,蟲草花,豬肝,午餐肉,多重口感,非常豐富!必試必試!🔸肉臊土豆泥拌米線 ($38)肉臊鋪到土豆泥上融為一體,再加入香蔥,辣油,愈食愈惹味.米線熟度剛好,彈牙爽口,令人一口接一口🔸虎皮豬蹄($38)🔸牛肉餡餅($18)虎皮豬蹄入口啖啖肉,經特配醬汁醃製而成,非常軟稔!份量之大建議多人分享.牛肉餡餅酥香不油膩,少少牛肉餡料不會太漏🔸香酥炸肥腸($28)豬大腸處理得好乾淨,薄身質地炸得酥脆.配上辣椒粉更香口🔹生椰拿鐵(開業優惠半價$9)🔹冰糖山楂凍(開業優惠半價$9)生椰拿鐵滋味濃厚但不過份,與拿鐵平衡,甜度剛好. 冰糖山楂凍微甜解膩,加入椰果有咬口🔹紅糖豆花(+$8)豆花質地特別,有軟糯感.加上帶桂

🔸四仙米線($52)

🔸肉臊土豆泥拌米線 ($38)

🔸虎皮豬蹄($38)🔸牛肉餡餅($18)

🔸香酥炸肥腸($28)
豬大腸處理得好乾淨,薄身質地炸得酥脆.配上辣椒粉更香口

🔹生椰拿鐵(開業優惠半價$9)
🔹冰糖山楂凍(開業優惠半價$9)

🔹紅糖豆花(+$8)
豆花質地特別,有軟糯感.加上帶桂花黑糖後都不過甜,完美地收尾

2024-01-21 77 瀏覽
太子最近有一間過江龍米綫,大陸有超過一千間分店,啱啱登陸香港,咁一定要去試吓,裝修充滿大陸小店風味,有自助區可以自取泡蘿蔔、芫荽、蔥、醋。點左火鍋三鮮米線同清湯三鮮米線,配料好豐富,有木耳、鵪鶉蛋、午餐肉、竹笙、蕃茄、蟲草花、肉絲,仲可以加腰花,之後點左幾款小食,什醬肉紹土豆泥、炸腐竹片、重慶現炸小酥肉清湯三鮮米線個湯好鮮甜,米線好滑好煙靭,加左腰花好爽口,火鍋湯非常辣,麻勁十足,如果頂唔順可加醋中和下兩款飲品馬蹄椰子水同冰糖山楂凍都幾好飲,解辣良品👍🏻

兩款飲品馬蹄椰子水同冰糖山楂凍都幾好飲,解辣良品👍🏻

2024-01-15
午餐
  • 火鍋三仙米線
【油尖旺區】【曾三仙米綫】今次講嘅呢間米線舖巴閉咯,雖然喺香港得呢間,但係佢喺內地係連鎖店嚟,分店超過 1000 間,好勁。第一間開嚟香港就開喺太子花園街,呢頭出名食肆多、競爭大,但係我同震華哥一去到,見到就係得佢哋排緊隊,勁呀。震華哥話點都要試佢哋 $68 嘅「番茄虎皮豬蹄米線」,個虎皮豬蹄勁好肉,虎皮又索晒汁勁正咁話。佢仲加 $15 要埋「虎皮雞腿」,浸埋落湯仲正,啖啖肉。嘢飲就用 $9 半價試「馬蹄椰子水」,佢話幾香椰味,清清哋幾好飲。我就試 $48 嘅「滋補鮮魚片米線」,加 $4 要一粒「蝦滑」、加 $21 要「酥肉」同加 $29 要「腰花」。鮮魚片嫩滑無骨,蝦滑又鮮又彈牙,酥肉香口,腰花爽脆入味,但好後悔叫咗「少米線」,原來個米線勁好食,唔會勁腍。嘢飲我就飲半價 $9 嘅「生椰拿鐵」,都幾好飲。我哋試埋兩款小食,$28 嘅「什醬肉紹土豆泥」係肉醬薯茸,味道夠香濃,好味。而都係 $28 嘅「肥腸」就好香甜豉油味,啲肥膏又刮得乾淨。夾埋食咗 $259,可以話係勁滿足。。。(地址:太子花園街228號地舖)@tsang_sam_sin.hk#1amfoodie #foodie #hk

(地址:太子花園街228號地舖)

@tsang_sam_sin.hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #太子 #旺角 #旺角東 #曾三仙米綫 #曾三仙米線 #米線 #tsang_sam_sin.hk #番茄虎皮豬蹄米線 #虎皮雞腿 #滋補鮮魚片米線 #蝦滑 #酥肉 #腰花 #少米線 #什醬肉紹土豆泥 #肥腸 #生椰拿鐵 #馬蹄椰子水 #1am1269 #1ambackup
2024-01-19
2024-01-15 104 瀏覽
聽聞香港開咗第一間曾三仙米線,見大家食得咁開心,我都去踩踩點🤣🤣🤣#招牌三仙米線我嗌左滋補湯底,首先個湯真係好鮮!!!!配料都好豐富,滿滿一大煲,真材實料。仲有呢個好爽口既滑肉,好正🤪米線係我最愛既煙靭款,而且係細米線🍜值得一試😽#酥炸豬大腸豬大腸處理得好乾淨,炸得真係好酥脆,配埋辣椒粉,食落好香又惹味,略嫌份量唔夠多😂#牛肉餅呢款小食都唔錯,煎得夠脆好香口,個餡再Juice啲會更好味,建議兩個人share一份,因為真係好飽!!!!#油炸鬼糍粑糍粑食得多,但有油炸鬼真係第一次試,估唔到比想像中夾,仲’沈‘咗好多芝麻同糖係表面,肥胖指數爆燈🌟🌟🌟#唔食邊有得減 鍾意食米線嘅,一定要去試,食得辣可以食紅油麻辣湯底🤭

#招牌三仙米線

#酥炸豬大腸

#牛肉餅

#油炸鬼糍粑

鍾意食米線嘅,一定要去試,食得辣可以食紅油麻辣湯底🤭
2024-01-15 88 瀏覽
之前返大陸,個朋友話一定要試下間米線,話係大陸好紅,國內朋友真係無介紹錯,係堅好食。咁我返到香港咁岩醒起,好奇心之下就網上搵下資料,估唔到曾三仙米線原來係大陸連鎖店,仲要分店超過1000間,但最估唔到係,原來香港都開左間,仲要太子係第一間。咁我就趁呢晚打波之前,同個波友,一齊去食。因為我同個波友,都食得下辣,於是乎就點左佢個招牌泡椒米線同火鍋米線,另外叫左幾個小食,有炸蛋、糍粑油條、鍋巴土豆、豆腐泡。兩個米線上枱個刻,有小小驚訝,唔係用平常大碗,而真係一個鍋咁上,估唔到五十蚊,個份量可以咁多。泡椒三仙米線個辣度相對火鍋三仙米線,無咁辣,偏向酸辣多小小,而火鍋米線就偏向重慶麻辣辣,食落兩個米線個湯底都各具特色,另外,兩個米線配料都好足,絕無欺場,有木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、豬肝、黃花、午餐肉及肉絲,另外加左海帶絲加千層肚 ,配埋個湯底,好惹味。小食就不得不提下個糍粑油條,油條外脆,再搭埋個糍粑,食落好煙韌。個炸蛋,個食法就好似平時打便爐,響鈴淥下個湯底一樣,本身好有蛋香,湛埋個湯底,令到個口感更加豐富。個鍋巴土豆好香口,表面淋上醬,好惹味。最後不得不提,就係呢度提供飲品,唔似出面
最後不得不提,就係呢度提供飲品,唔似出面荼餐廳千篇一律,而係有小小特別,我同個朋友就叫左冰糖山楂茶同馬蹄椰子水,甜度岩岩好,飲落好清新。
2024-01-11
5 分鐘 (堂食)
2024-01-14 418 瀏覽
今次我地lunch去左食米線,呢間曾三仙米線係大陸連鎖店,分店超過1000間,而香港係第一間,店舖既坐位裝修都好有大陸小店風味,枱面有盒紙巾,又要讚下啦,外面有個自助區,餐具碗仔都可以出去攞,仲有芫茜,蔥,同辣既酸蘿蔔都係自助任攞既👍🏻呢間餐廳同一般既米線店既食物有d唔同,由湯底,小食至飲品,都有特別既款式🤩泡椒肥腸米線($58)呢度既米線本身已經有好多韮菜,海帶,又有蕃茄,自己揀既肥腸都有好多,米線質地比平時既爽口同埋偏幼身,泡椒湯底既辣度都可以揀,我揀正常辣就岩岩好刺激得黎又食得落🔥滋補三仙米線($54)呢碗用店名做既招牌米線梗係要叫番碗試下,滋補湯米線市面比較少,食米線通常都係食辣,呢個滋補湯食落係足料既藥膳味,三仙就係木耳鵪鶉蛋竹笙,蕃茄蟲草花豬肝黃花午餐肉,肉絲,夠曬豐富,我仲有加虎皮雞腿($14)同埋豆腐泡($10),雞脾大大隻,同埋豆腐都好入味🥰炸蛋($10)炸蛋感覺幾新潮,雖然睇落好脆,但其實淋淋地,放湯索曬湯既精華黎食先係真正食法🥚鍋巴土豆($20)呢個係一份脆炸既薯仔粒,沾上感覺似泰式辣醬既酸辣汁,幾好味🥔新開業期間佢地既飲品做緊半價優惠🈹生椰拿鐵(正價$18)呢個

泡椒肥腸米線($58)

滋補三仙米線($54)

炸蛋($10)

鍋巴土豆($20)

新開業期間佢地既飲品做緊半價優惠🈹

生椰拿鐵(正價$18)
呢個有椰香味既咖啡幾新穎特別,咖啡味唔算濃再帶有椰香味又幾好飲😋

小吊梨湯(正價$18)
感覺好清新既雪梨水,食辣飲呢個夠曬解渴✌🏻

呢間米線店特別得黎又好食,地點都方便就腳,香港人都鐘意食米線,呢間又做得唔錯👏🏻
2024-01-10
呢一間米線店係大陸有超過1000間分店🔥,人氣極高,香港嘅第一間分店就當然都要試下啦🥳四仙米線作為呢度嘅招牌米線湯底係必點之選😻,湯底方面好濃郁有唔會太辣😌,絕對係香港人接受到嘅辣度,有少少似酸菜魚湯底😙。配菜方面要試下佢地嘅招牌蝦滑,好爽口🌟滋補三仙米線 呢一個湯底係唔辣😆,但係都好足料同惹味,就咁飲個湯底都好正,另外配菜方面加左肥腸好正😋牛肉餡餅外皮酥脆,裡面嘅餡料都好香口😎炸腐竹片第一次食呢一款小食,好香脆又香🤪鍋巴土豆土豆外皮香脆,而且配上醬汁好好味🤤炸蛋蛋一絲絲整得好靚,浸落個湯食會更好味😝馬蹄椰子水冰糖山楂凍

四仙米線

滋補三仙米線

牛肉餡餅
外皮酥脆,裡面嘅餡料都好香口😎

炸腐竹片
第一次食呢一款小食,好香脆又香🤪

鍋巴土豆
土豆外皮香脆,而且配上醬汁好好味🤤

炸蛋
蛋一絲絲整得好靚,浸落個湯食會更好味😝

馬蹄椰子水
冰糖山楂凍
【太子•曾三仙米線】@tsang_sam_sin.hkππππππππππππππππππππππππππππππ太子首推重慶三仙米線 有辣有唔辣 極足料!米線有多款配料 除左香辣味 仲有滋補、清湯、蕃茄等湯底迎合唔同客人餐廳以QRcode自助落單 設有wifi免費上網 出邊仲有自助吧 可以自取酸蘿蔔、芫茜、蔥、匙羹、碗曾三仙米線係大陸連鎖店,分店超過1000間,而香港係第一間!!唔鍾意食辣嘅可以嗌清湯湯底 味道清甜 配料十足 亦可另外加配小食、甜品重點推介生椰拿鐵 高質且易入口!滋補三仙米線(配木耳鵪鶉蛋竹笙蕃茄蟲草花豬肝黃花午餐肉肉絲)(另配炸蛋、腰花) 配生椰拿鐵 101$清湯三仙米線(配木耳鵪鶉蛋竹笙蕃茄蟲草花豬肝黃花午餐肉肉絲) (另配千層肚、竹笙)配小吊梨湯 94$糍粑油條 24$高湯娃娃菜 20$紅糖豆花 酒釀豆花 套餐加配餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 239✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太子美食 #曾三仙米綫 #web3太子曾三仙米綫太子花園街228號地舖
【太子•曾三仙米線】@tsang_sam_sin.hk
太子首推重慶三仙米線 有辣有唔辣 極足料!

餐廳以QRcode自助落單 設有wifi免費上網

出邊仲有自助吧 可以自取酸蘿蔔、芫茜、蔥、匙羹、碗

重點推介生椰拿鐵 高質且易入口!

配生椰拿鐵 101$

#太子美食 #曾三仙米綫 #web3太子
曾三仙米綫
太子花園街228號地舖
2024-01-03 111 瀏覽
牛油火鍋米線! 啲配料好好食,特別推薦滑肉!啲小食都好好食, 記得叫土豆!但係虎皮雞爪就有小小失望仲有雞雜都係出面少有,如果有啤酒就一流了另外酸蘿蔔同埋香菜都係自助任加,岩晒我呢啲「西」人
牛油火鍋米線!
啲配料好好食,特別推薦滑肉!
啲小食都好好食, 記得叫土豆!
但係虎皮雞爪就有小小失望
仲有雞雜都係出面少有,如果有啤酒就一流了
另外酸蘿蔔同埋香菜都係自助任加,岩晒我呢啲「西」人
為了發掘美食,大街小巷或是距離家裡一段路程,我們也願意特意前往朝聖,全國已有超過一千間分店的連鎖米線店曾三仙米綫最近終於來香港於太子開設首間分店,吃米線最重要的就是湯底,曾三仙米綫湯底不得了,結合大眾喜愛的口味,這裡都能找到滿足味蕾的選擇。重慶現炸小酥肉金黃酥香,光聞著飄過來的椒麻川香,肉脂油香,就讓人忍不住猛嚥口水。重慶現炸小酥肉外酥裡嫩,肉質緊實,咬下去超脆口,越吃越香,醮上辣粉多涮涮嘴。曾三仙米綫的酸菜鮮魚片米線朋友雙手拇指豎起來,酸菜鮮魚片米線湯底酸爽,入口先是有亮點的酸菜酸甜,尾韻帶點辣度,毫不嗆口,十級開胃,酸菜特別合適煮鮮魚片,還有其他肉品,鮮魚片真的很棒,柔嫩又無骨刺,吃起來輕鬆愉快,讓人一口接一口。朋友另加配蟹棒、豬肝、肥腸,越泡越有味,豬肝味道鮮明銳利,口感跟透過筷子夾起來感覺到的一樣確實結實,熟度恰到好處,豬肝軟嫩。肥腸可以說是無可挑剔,爆紅不是沒有理由,肥腸色香味處理到位,雜質都被清除乾淨,佩服曾三仙米綫事前功夫做得足。一般蟹棒頂多一根手指長,曾三仙米綫的蟹棒足足有三倍大小,蟹棒絲絲滑滑,魚漿比例高,即使朋友吃了這長長的蟹棒仍意猶未盡。我選了泡椒蝦滑米線,蝦滑好

我選了泡椒蝦滑米線,蝦滑好不厲害,都是曾三仙米綫手工自家製,蝦肉給得不手軟,軟彈軟彈的,每一口咀嚼到鮮蝦的海味與鮮甜。泡椒湯辣味剛好,不會辣到吃不下,湯底酸味有緩解辣度作用,勾勒出湯頭香、辣、酸層次,米線給得大方,咬起來滑溜溜的,蠻有彈性。

曾三仙米綫的配料不少我在香港的米線店未曾見過,好奇又嘴饞的我另加了一大堆配料試試看,炸蛋、虎皮雞腿、竹笙、鮮魚片、豆腐泡、鹵鵪鶉蛋及肥腸。竹笙營養價值高,具有脆感,嫩口又爆汁,泡椒湯精華全都融入竹笙之中,頗為吸引。

豆腐泡滷得透徹,豆腐泡的孔洞吸滿湯汁,既有辣香之餘,還嚐到豆腐泡的豆香。看虎皮雞腿那色澤便知醃製入味,喜歡啃吮雞腿的不能錯過,雞腿以辛香料提味,外皮仍看得到些許辛香料,虎皮雞腿皮滑肉嫩,內外香濃,回味無窮。

鹵鵪鶉蛋無敵強,蛋白、蛋黃有把滷汁滷進去,吃起來微微的鹹度又不會蓋過蛋香,我個人挺喜歡曾三仙米綫的鹵鵪鶉蛋。肥腸也很讚,給得大器,肥腸需耗時洗淨,然後使用秘製滷汁滷香,肥腸脂味滿滿,肥潤不油,嫩中又帶彈勁。

鮮魚片友善至極,魚肉厚實幼滑,而且無細小魚刺,泡椒湯煮後鮮魚片更為鮮,亦容易抓住湯汁,是米線的靈魂夥伴。是次吃米線我初嚐炸蛋,炸蛋炸得香香酥酥,鬆化極致,炸蛋雙面放進湯稍微泡一下就可以撈起,炸蛋入口即化。

鍋巴土豆相信是內地的家常小食,朋友說土豆鍋巴頗有趣味,綿密中帶爽口的土豆裹上以白飯炸成的鍋巴增加土豆的香脆感,特別淋上曾三仙米線獨有甜香醬料,大人小孩均愛上鍋巴土豆這道小吃,從而獲得滿足。

糍粑油條用來作為吃完米線的甜品之一堪稱完美結尾,油炸的糍粑油條外表脆而不油,撒上芝麻糖霜,糍粑油條嚐起來香甜,充滿芝麻香氣,風味佳,邪惡得讓人無法抗。

曾三仙米綫新張優惠,甜品、飲品均半價,於是我與朋友選三仙冰粉涼蝦及紅糖豆花作為冰涼的飯後甜品。紅糖豆花屬古早味的豆花,紅糖不會太甜,配上豆花的綿綿細緻,芬芳豆味融在紅糖中,當吃完一碗辣米線再吃紅糖豆花,更為美妙。

飽餐一頓當然要來一碗三仙冰粉涼蝦來畫下完美的句點,三仙冰粉涼蝦配料豐盛,透明的冰粉一入口完全化掉,爆珠啵啵的聲音爆出果汁,蝦皮香軟清甜,葡萄乾酸酸甜甜,還有脆爽的椰果,三仙冰粉蝦皮豐盛好吃。

生椰拿鐵聞到郁香的椰子味,我等不及米線來,即嚐了數口生椰拿鐵,生椰拿鐵真的有一秒就飛到南洋的感覺,椰子配上拿鐵十分好喝,喝過必會想念。馬蹄椰子水超級透心涼,吃完米線後喝清涼退火,馬蹄的甜味不會被椰子蓋過,蠻順口的。
香港人鐘意吃米線就很多人都知道,但其實中國還有很多特色的米線店的,就像這間新開的川渝口味的米線店,裡面的米線跟在香港吃的完全不一樣,非常有特色,而且小食也很特別!滋補蝦滑米線(加竹笙,鮮魚片)單單是米線已經是很大碗了,裡面還有大量的海帶,韭菜和蕃茄,再加上很特別的當歸湯底,非常有藥饍的感覺,每一口都是濃濃的當歸香味!裡而的蝦滑爽滑彈牙,竹笙吸飽湯汁,鮮魚片是嫩滑無骨!酸菜肥腸米線(加虎皮雞腿,炸蛋)配茶都是一樣的,不過就味道改成了酸菜味,微微辣的,味道比較清淡,而因為叫了肥腸的關係,所以會多了滷汁,所以會香一點!肥腸口感滑嫩彈牙,滷得很香很入味,肥的部位都差不多去掉了。虎皮雞腿滷得肉質鬆化!炸蛋非常吸湯,又有蛋香!虎皮雞腳(3隻)雞腳很入味,口感軟糯。糍粑油條建議一上桌就要吃了,放久了會軟,吃起來外酥裡軟糯,還加了大量白砂糖,很好吃!泡椒雞什看顏色就知道很入味,吃起來爽脆,沒內藏的異味,泡椒味香!小酥肉炸得外酥裡嫩的!狼牙土豆這個很驚喜,薯仔包裹上脆漿去炸的,吃起來外脆內粉糯,薯仔味香濃,味道帶點微辣!炸腐竹口感酥脆!三仙冰粉涼蝦涼蝦是用大米製成的,口感粉粉軟軟的。整體味道酸甜,有桂花

滋補蝦滑米線(加竹笙,鮮魚片)

酸菜肥腸米線(加虎皮雞腿,炸蛋)

虎皮雞腳(3隻)

雞腳很入味,口感軟糯。

糍粑油條

泡椒雞什
看顏色就知道很入味,吃起來爽脆,沒內藏的異味,泡椒味香!

小酥肉
炸得外酥裡嫩的!

狼牙土豆

炸腐竹

口感酥脆!

三仙冰粉涼蝦

涼蝦是用大米製成的,口感粉粉軟軟的。整體味道酸甜,有桂花香,冰粉嫩滑。

紅糖豆花

豆花跟我們常吃的豆腐花有點出入,口感會結實一點。

馬蹄椰子水

味道清甜!

百香茉莉茶
百香果味濃,有茶香!
2023-12-15
【太子•曾三仙米綫】@tsang_sam_sin.hkππππππππππππππππππππππππππππππ太子第一間 足料米線鋪曾三仙米線係大陸連鎖店,分店超過1000間,而香港係第一間四仙米線(配料:木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、猪肝黃花、午餐肉、肉絲)及滋補三仙米線(配料:木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、猪肝黃花、午餐肉、肉絲)四仙米線相當豐富美味!它結合了多種食材,口感非常豐富多樣。木耳和竹笙的清脆口感,鵪鶉蛋和肉絲的鮮嫩口感,加上番茄和蟲草花的鮮甜風味,讓這道米線吃起來十分美味。再加上猪肝黃花和午餐肉的濃郁味道,每一口都充滿了令人愉悅的驚喜,三鮮米線比較啱清淡口味嘅而四仙米線有泡椒適合鍾意比較辣少少口感豐富嘅!泡椒雞什以雞肉和泡椒為主要食材,口味麻辣,香氣扑鼻。泡椒有着特殊的辛香味,可以給菜品帶來獨特的口感。鍋巴土豆口味鮮美,簡單好吃。口感酥脆,味道香甜!虎皮雞腿入口啖啖肉經過店方特配嘅醬汁醃製而成 配米線好出奇力夾生椰拿鐵生椰拿鐵滋味濃厚,清新怡人。椰香濃厚而不過分,搭配咖啡的香醇和苦味非常和諧,喝起來順口而不膩。百香茉莉茶一款清新怡人,口感香醇的茶飲。茶味濃郁
【太子•曾三仙米綫】@tsang_sam_sin.hk
太子第一間 足料米線鋪
曾三仙米線係大陸連鎖店,分店超過1000間,而香港係第一間

泡椒雞什

鍋巴土豆
口味鮮美,簡單好吃。口感酥脆,味道香甜!

虎皮雞腿
入口啖啖肉經過店方特配嘅醬汁醃製而成 配米線好出奇力夾

生椰拿鐵

百香茉莉茶
一款清新怡人,口感香醇的茶飲。茶味濃郁,茉莉花香滑順,帶有微微的果味,非常適合夏天飲用。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#太子美食 #曾三仙米綫 #web3太子
曾三仙米綫
太子花園街228號地舖
2023-12-18 219 瀏覽
辣子雞$25雖然平,但冇諗過係一小碟罐頭五香肉丁碎末嘅嘢。味道極鹹、極苦,唔係鹹到苦,係真苦,花椒味好重,麻卻唔覺有幾麻。雞肉又乾又柴,硬到砸死一窩老鼠。但就算撥開啲花椒泡椒,忍受一堆芡同勁柴嘅肉後,仍要忍受碎骨,證明係真肉。肉碎咁嘅大小都仲有骨,可謂麻雀雖小。成碟嘢化學感重。蝦滑酸菜米線蝦滑好足,有7-8粒,但冇味。湯底少麻唔夠酸,冇酸味,有花椒苦味。米線偏幼,麵質不錯,但不能揀麵軟硬度。蕃茄簿過我條命,冇質感冇蕃茄味,完全唔明佢存在嘅意義。芫茜蔥自己出去夾。最奇怪係湯匙都要自己出去果個似放匙羹亂葬崗嘅櫃度攞,而唔係每檯都有?店員攞麵嚟插多支匙羹難度好難?椰香拿鐵(個名好似係)冇得揀有冇糖,因為本身冇糖。似炭燒啡,冇椰香。但唔太好飲。店有中國市井風音樂,好有一種羅湖城嘅感覺。
辣子雞

蝦滑酸菜米線

椰香拿鐵(個名好似係)
冇得揀有冇糖,因為本身冇糖。似炭燒啡,冇椰香。但唔太好飲。

店有中國市井風音樂,好有一種羅湖城嘅感覺。
2023-12-17 188 瀏覽
叫了滋補酥肉米線,藥說明用當歸熬煮,但飲上用有當歸味道,反而有泡淑味道,有點麻辣。不知道什麼回事😂。湯麵上枱時,酥肉不知道在湯裏浸了多久,吃時的炸粉已經浸淋了,很難吃。而且炸粉很厚,肉酥更是細條,主要是吃發水炸粉。吃完這碗難吃的湯米線,我成日不想吃東西,因為那發水炸粉頂在胃裡,十分難頂。飲料方面,可能米線湯底太差,飲了有口乾出現。現在味蕾沒有感覺。整體裝修是簡體字,服務風格也跟中國一樣。沒有什麼特別。

整體裝修是簡體字,服務風格也跟中國一樣。沒有什麼特別。