2024-02-21
行過太子,遠遠就聞到一陣我最愛嘅麻辣味,足足行咗幾個鋪位先見到呢間米線,可見香氣何其濃郁。入去望餐牌見到非常多種類嘅選擇,米線可以配很多不同的配料,小食又有不同款式,樣樣都想試,可惜個肥擺唔到咁多店內有自助區,供人自取配料,醃蘿蔔。泡椒三鮮米線+肥腸三鮮米線非常多配料,有午餐肉,鵪鶉蛋,肉片,豬潤,各式菜絲...之類。泡椒湯底,少少酸辣,非常惹味。最吸引係米線,呢隻米線出面比較少見,幼身,彈牙,嫩滑,一吸入口就吞落肚,十分好吃,另外,肥腸吸咗湯汁依然彈牙。火鍋酥肉米線火鍋米線同樣不錯,這個比較辣,酥肉平時比較少吃,味道很有趣。鍋巴土豆必吃小食,強烈推介,外脆內軟,少少甜,非常香口,不過一定要趁熱食。虎皮豬蹄豬蹄幾大舊,虎皮是先炸再鹵,使外皮皺起,骨頭很易脫落,少少似食緊鳳爪的感覺。香酥炸肥腸肥腸清理得非常乾淨,一點肥膏也沒有。炸得乾身香口,配上點點辣粉,味道更好。冰糖山渣凍+百香茉莉茶飲品內有椰果,有花瓣,唔會太甜,解辣好選擇。雖然呢間多人,啲人一枱接一枱,不過值得再試~
店內有自助區,供人自取配料,醃蘿蔔。
泡椒三鮮米線+肥腸
火鍋酥肉米線
鍋巴土豆
虎皮豬蹄
香酥炸肥腸
冰糖山渣凍+百香茉莉茶
飲品內有椰果,有花瓣,唔會太甜,解辣好選擇。
雖然呢間多人,啲人一枱接一枱,不過值得再試~