3月初特意前來,豈料職員態度非常不佳,夫妻二人已經調位給多人的食客,嘗試調到鄰座,職員說有人,再叫我們到門口第一張大風位,或洗手間垃圾鄰近的位置,最終將就調到洗手間旁,殊不知有其他客人再建議調位,調到原本我們已要求的座位,有點不滿,私下告訴我的太太不如轉其他地方食。男職員竟在旁側聽到,突然對著我們,用藐視的態度說"再見”,完全是趕客的態度!對於一位為及其他食客,願意讓座,還被迫的要調到廁所門口的顧客,更要被職員不禮貌對待,和國内嚐過曾三仙的情况,倒退的交關,也許食物質素還可,亦無胃口品嚐。

2024-03-03 135 瀏覽
在內地擁有多分店過江龍店,現在於香港插旗,選址在太子花園街,店子主打自由配搭米線,朋友帶我去吃。店子有非常多口味和有配料,融入出美吃,棒店子的炸旦等特色小吃。滿足朋友愛吃的胃,首店太子開業,配料很多,特別是小吃。蕃茄蝦滑蟹棒米線蕃茄湯中蝦滑滿滿,口感很好,蟹棒長長一條浸在蕃茄湯四仙米綫內地逾千分店的過江龍!終於在香港開鍋,湯底滿滿酸中辣,非常吸引。有很多配料,豬腰,豬腩,豬潤,豬肉,腐竹,魚旦,全部都非常美味呢土豆金黃色,脆脆口感肥腸份量亦多,彈牙,魯水味香濃炸旦炸出滿滿口感,在湯頭味道下,特別美味非常特別的米線
店子有非常多口味和有配料,融入出美吃,棒
蕃茄蝦滑蟹棒米線
蕃茄湯中蝦滑滿滿,口感很好,蟹棒長長一條浸在蕃茄湯
四仙米綫
土豆
金黃色,脆脆口感
肥腸
份量亦多,彈牙,魯水味香濃
炸旦
炸出滿滿口感,在湯頭味道下,特別美味
非常特別的米線
2024-03-02 35 瀏覽
內地朋友話呢個係大陸嘅連鎖店,有成超過1000間分店,而香港係第一間,主打多款特色湯底配料,亦有小食同飲品供應,平日晚上都full曬,果然有料到☺️ 裝潢具有特色,好打卡able!湯底選擇眾多,有啦有唔辣,可按個喜好選擇主要配菜,再加錢就可以加配料!滋補三仙米線包括木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、午餐肉等,湯底清甜,熱呼呼,飲落暖胃,米線滑溜又掛汁,一定要加醋食,而且呢度係冇豉油嘅!個人更喜歡番茄蝦滑米線,蕃茄湯底酸甜可口,完全唔油,蟹棒夠大條,啖啖肉好滿足,自助區有蔥、芫荽同自製蘿蔔,建議攞個大碗裝,因為一定唔夠你食,蘿蔔十分開胃,微微辣,越食越過癮😍 配埋脆脆腐竹片,讚呀!小食嘅話會推虎皮豬蹄,肉質軟嫩,一咬即散,煮至入味,一個唔夠食呀!豆腐泡有三小球,外脆內有餡料,感覺幾特別、飲品有小吊梨湯同冰糖山楂凍,自家製,甜度適中,十分解膩😜

✏️冰糖山楂凍這款冰糖山楂凍清新可口,入口即化的口感讓人回味無窮。它不僅解渴,而且帶有微微的酸甜味,非常適合作為夏日消暑的飲品。✏️馬蹄椰子水清爽的馬蹄椰子水搭配著餐飲,清涼解渴之餘,也增添了一絲清甜的口感,是一款適合各種場合的飲品。✏️泡椒三仙米線這碗泡椒三仙米線絕對是辣味愛好者的最愛!搭配著木耳、鵪鶉蛋、竹笙等多種食材,辣味和鮮美的風味完美融合,讓人欲罷不能。✏️火鍋三仙米線這碗火鍋三仙米線搭配了豐富的配料,從木耳、鵪鶉蛋到番茄和豬肝,每一口都是美味的享受。特別是加入了蝦滑,更添了一份鮮美的風味,讓人食指大動。✏️肥腸這款肥腸小食炸得酥脆,一口咬下來,外脆內嫩,搭配著特製醬料更是美味十足,是下酒的絕佳選擇。✏️什醬肉紹上豆泥小食這款小食口感獨特,香氣四溢,肉紹和豆泥的搭配充分展現出料理的精湛工藝,值得細細品味。✏️牛肉餡餅小食這款牛肉餡餅小食外皮酥脆,內餡肉汁鮮美,每一口都散發出濃濃的肉香,絕對是肉食愛好者的最愛。舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,
✏️冰糖山楂凍

服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#米線控 #米線關注組
#旺角美食
#支持小店
2024-02-19
2024-02-27 310 瀏覽
好耐之前已經聽過曾三仙米線係內地一間好紅嘅連鎖店,而且係內地有超過1000間分店。太子花園街分店係香港第一店。餐廳主打唔同湯底米線同外省小食。餐具碗仔可以係自助區自己攞,另外仲有芫茜,蔥同辣酸蘿蔔都係自取。蕃茄蝦滑米線($54)加午餐肉(+$9)加腰花 (+$28)每碗米線本身有韮菜、海帶、蕃茄做配菜,米線質地比平時係其他米線鋪食到嘅幼身同爽口彈牙。另外,蕃茄湯底好濃同埋真係用新鮮蕃茄煲出黎。蝦滑都有4,5粒,粒粒都新鮮彈牙。另外再加配左午餐肉同腰花。午餐肉吸晒湯底精華,腰花就清洗得好乾淨,完全無內臟腥味。滋補鮮魚片米線($50)加鵪鶉蛋(+$9)加虎皮雞腿(+$15)叫得滋補,湯底係勁足料嘅藥膳湯底。魚片勁厚肉,又無魚骨,食落啖啖肉。另外加左鵪鶉蛋同虎皮雞腿,兩樣都好好味。炸腐竹片($9)腐竹切到細細塊再攞去炸,浸一浸湯一齊食,脆脆地幾好食。虎皮豬蹄($38)豬蹄炆到好淋好入味,一啖咬落去有入口即化嘅效果,真係無牙都食到!飲品因為新開業,飲品可以半價跟餐加配,所以我地都加左一杯百香茉莉茶同一杯冰糖山楂凍,味道好飲,係出面都未試過。餐廳定價唔貴,米線大大碗,性價比高。

炸腐竹片($9)
腐竹切到細細塊再攞去炸,浸一浸湯一齊食,脆脆地幾好食。

虎皮豬蹄($38)

飲品

餐廳定價唔貴,米線大大碗,性價比高。
2024-02-26
2024-02-26 657 瀏覽
呢個品牌係國內好多分店既連鎖米線鋪🏠,主打川渝風味米線⛰️,唔好以為川渝就係得個辣字🙅🏻‍♀️,佢地米線主要係鮮味為主,試過又真係幾正⭐️四仙米線 $52配料好多好豐富🤩,有肉絲、竹苼、鵪鶉蛋、午餐肉、蕃茄、蟲草花等等,用鐵鍋上🥘,夠風味又夠熱辣辣🌡️😋,湯底酸酸地微辣好開胃🤤,仲有丁丁藥膳味,米線係幼米練🤌🏻,食落好順滑,唔錯👍🏻🐟滋補鮮魚片米線 $50加左腰花$28同炸蛋$10🍳同樣地有唔少配料,魚片🐟份量都幾多而且大塊,亦唔會有碎骨👍🏻,腰花有咬口、幾入味有驚喜😎,呢個都係唔錯啊👻🐷虎皮豬蹄 $38幾特別,虎皮鴨掌🦆就食過,虎皮豬蹄🐷就真係第一次食,炸過嘅豬再滷到入味,啖啖骨膠原,口感味道都唔錯啊🥰🐽香酥炸肥腸 $28肥腸肥瘦適中,再點埋辣椒粉食好惹味🙆🏻‍♂️🥖糍粑油條 $16有2件,油條包住糍粑第一次食😗軟糯既口感加埋芝麻粉,好味唔油膩👍🏻🥤馬蹄椰子水/生椰拿鐵 $9(跟餐)椰子水清新解膩,仲有好多馬蹄波波🧋拿鐵咖啡嘅咖啡味都幾重,兩款都唔錯👍🏻overall呢個風格既米線香港好少有🔍,小食亦好地道川渝風味,價錢抵食💰,有泡菜蔥芫荽任落🫣最中意佢地個米線夠幼夠滑,推介

⭐️四仙米線 $52

🐟滋補鮮魚片米線 $50
加左腰花$28同炸蛋$10🍳

🐷虎皮豬蹄 $38

🐽香酥炸肥腸 $28
肥腸肥瘦適中,再點埋辣椒粉食好惹味🙆🏻‍♂️

🥖糍粑油條 $16

🥤馬蹄椰子水/生椰拿鐵 $9(跟餐)

overall

2024-02-21
自問香港出名的米線都食勻哂最近見到太子有間新米線風格同平時食開有少少唔同原來大有來頭,全國連鎖1000間分店,評價都好高!店舖面積不大,主打一個古早老店風,用上熱騰騰的小窩上菜,可以保持溫度,幾有特色!自助區還有任添小料,芫荽、蔥白醋無限添加,多茜黨表示滿意「三仙」是其中必點系列,揀咗火鍋湯底比較辣,有少少似平時食牛油麻辣火鍋,配料真的很多,有少少似我哋平時食過橋米線的概念,木耳、竹笙、鵪鶉蛋都好吸湯,仲有數唔到嘅餸,例如午餐肉 乜都有少少米線比較幼細,但係都幾好食,慢慢食都唔會太淋如果喜歡養生系不辣的,「四仙」就最適合一個,主要是藥膳湯底,淡淡的藥膳當歸和胡椒,伴着米線一起吃很暖胃,大膽選了豬腰,口感嫩滑沒有奇怪的味道,處理得非常好,下次如果想吃不辣的米線,我也會吃這間小食:虎皮豬手鍋巴土豆兩款之中鍾意食滷水一定要試吓腐皮系列,同廣東滷水有少少唔同,比較濃味而口感Q彈薯仔小食唔貴又香口 少少辣飲品方面都有好多平時少見飲品,個人來說最推薦「小吊梨湯」有少少似平時嘅雪梨茶,清甜順口唔會太甜,感覺飲完冇咁熱氣🤭—————————————————曾三仙米綫 (太子)太子花園街228號地舖——
自問香港出名的米線都食勻哂
最近見到太子有間新米線
風格同平時食開有少少唔同

自助區還有任添小料,芫荽、蔥白醋無限添加,多茜黨表示滿意

米線比較幼細,但係都幾好食,慢慢食都唔會太淋

小食:
虎皮豬手

鍋巴土豆

薯仔小食唔貴又香口 少少辣

—————————————————

曾三仙米綫 (太子)
太子花園街228號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 四仙
  • 三仙火鍋米線
  • 小吊梨湯
  • 豬腰
2024-02-21 56 瀏覽
行過太子,遠遠就聞到一陣我最愛嘅麻辣味,足足行咗幾個鋪位先見到呢間米線,可見香氣何其濃郁。入去望餐牌見到非常多種類嘅選擇,米線可以配很多不同的配料,小食又有不同款式,樣樣都想試,可惜個肥擺唔到咁多店內有自助區,供人自取配料,醃蘿蔔。泡椒三鮮米線+肥腸三鮮米線非常多配料,有午餐肉,鵪鶉蛋,肉片,豬潤,各式菜絲...之類。泡椒湯底,少少酸辣,非常惹味。最吸引係米線,呢隻米線出面比較少見,幼身,彈牙,嫩滑,一吸入口就吞落肚,十分好吃,另外,肥腸吸咗湯汁依然彈牙。火鍋酥肉米線火鍋米線同樣不錯,這個比較辣,酥肉平時比較少吃,味道很有趣。鍋巴土豆必吃小食,強烈推介,外脆內軟,少少甜,非常香口,不過一定要趁熱食。虎皮豬蹄豬蹄幾大舊,虎皮是先炸再鹵,使外皮皺起,骨頭很易脫落,少少似食緊鳳爪的感覺。香酥炸肥腸肥腸清理得非常乾淨,一點肥膏也沒有。炸得乾身香口,配上點點辣粉,味道更好。冰糖山渣凍+百香茉莉茶飲品內有椰果,有花瓣,唔會太甜,解辣好選擇。雖然呢間多人,啲人一枱接一枱,不過值得再試~

店內有自助區,供人自取配料,醃蘿蔔。

泡椒三鮮米線+肥腸

火鍋酥肉米線

鍋巴土豆

香酥炸肥腸

冰糖山渣凍+百香茉莉茶
飲品內有椰果,有花瓣,唔會太甜,解辣好選擇。

雖然呢間多人,啲人一枱接一枱,不過值得再試~
  • 鍋巴土豆
2024-02-20 62 瀏覽
喺太子做完 facial,約埋喺附近返工嘅朋友一齊食晏。友人想食米線,帶咗我嚟花園街「曾三仙」,原來餐廳係大陸連鎖店,分店超過 1000 間,而香港就係第一間。品牌以「鮮」為產品理念,湯底唔過夜,每日都採用現熬嘅大骨湯打底,有 6 種口味,包括滋補清湯、番茄濃湯、藥膳、泡椒、老壇酸菜及牛油火鍋等。點咗滋補蝦滑米線 同 酸菜湯底四仙米線。滋補蝦滑米線 ($55)  藥膳湯底以多款藥材配合每日新鮮現熬嘅大骨湯炮製而成,湯頭濃郁富層次,入口清香甘甜。蝦滑爽身彈牙,米線煙韌滑溜,掛湯一流!四仙米線 ($52)  湯底嘅酸辣度啱啱好,清甜又不過鹹,入口鮮香味濃。餸料有木耳、竹笙、鵪鶉蛋、午餐肉、蕃茄、豬潤和肉絲等,份量十足,非常之大堆頭。加咗幾款小食,有原味土豆泥 ($12)、重慶現炸小酥肉 ($25)、虎皮雞腳 ($30) 同  糍粑油條 ($16)。土豆泥用上新鮮薯仔切片,再磨蓉製成,質地綿密香滑,帶顆粒口感,味道天然。小酥肉即點即炸,入口脆而不油,點少少辣粉食,非常惹味。雞腳軟糯入味,醬香濃郁,輕輕一啜即骨肉分離,容易進食。油條炸至通透香脆,中間夾住煙韌軟糯嘅糍粑,表面再撒上黑芝麻同糖霜,
點咗滋補蝦滑米線 同 酸菜湯底四仙米線。
油條炸至通透香脆,中間夾住煙韌軟糯嘅糍粑,表面再撒上黑芝麻同糖霜,入口咸咸甜甜,油而不膩,帶淡淡芝麻香。
跟餐點飲品可享半價,揀咗小吊梨湯 (+$9) 同 冰糖山楂凍 (+$9),兩杯味道都唔錯,前者生津潤肺、清甜可口;後者酸甜醒胃、解渴消滯。
2024-02-19 47 瀏覽
曾三仙米線終於在香港太子開首間分店了,它在內地已有不少名氣了,已開超過1000間分店了。跟平時我們食開的米線不同,他是選用優質的細米線,米線很彈牙。有6款不同的湯底選擇,分別有不辣的蕃茄和藥膳湯、中辣的泡椒和酸菜湯、特辣的牛油火鍋等。它的小食都很有特色。特色四仙米線:配料很豐富,有花木耳、鵪鶉蛋、午餐肉、蕃茄、蟲草花、豬肝、肉絲。泡椒三仙米線:蝦膠很彈牙,湯底味道很濃郁。炸蛋:這是一種很新穎的一種食法,蛋炸得很金黃,把炸蛋放進湯裏沾一下,蛋加上濃郁的湯汁口感很豐富。土豆泥:店員每天把新鮮的薯仔用人手磨出來的,吃下很新鮮。虎皮豬腳:豬腳是炸完後再放進滷水裏煮的,很特別的做法。豬腳外邊很脆裏面很鬆化。馬蹄椰子水:椰子水很清涼,馬蹄很脹爆的,很有口感。

泡椒三仙米線:
蝦膠很彈牙,湯底味道很濃郁。

炸蛋:

土豆泥:
店員每天把新鮮的薯仔用人手磨出來的,吃下很新鮮。

虎皮豬腳:

馬蹄椰子水:
椰子水很清涼,馬蹄很脹爆的,很有口感。

香港米線🍜「三哥」;重慶米線🍜「曾三仙」(久違的九龍吃飯~當然要來點不一樣的 香港第一家呢😆)滋補三仙米線 $76(腐竹片+$9、蟹棒+$9、蝦滑 +$4)笑死😆裡面竟然有片午餐肉 但不得不說他們的湯 真的有「滋補」感而且米線 一量也多到有點嚇人 可能女生吃三分一也會飽的那種不過他們的米線不像香港🇭🇰 的粗 細點滑點~~不知不覺吃一大半(裡面的料也滿多的 只吃料和米線🍜 再喝湯也會滿夠的 哈哈😆酸菜腰花米線 $72(炸蛋+$10、蝦滑+$4)炸蛋好贊一定要加點!!有像炸腐竹響領😆 好吃😋酸酸人要吃 而且沾加點腐竹皮 他會吸飽吸滿滿酸菜湯 好特色的(他們的酸菜腰花 讓人開胃~~什醬肉紹士豆泥 $28這好有趣 是酸酸的 他們的什醬肉一定要配個什麼澱粉的而土豆🥔泥 很容易入口又不膩 吃一口米線一口土豆🥔泥虎皮豬蹄 $38他們也煮得太嫩了吧!!不行❌嫩也沒法形容力也不用 就能把肉跟骨膠原和骨頭分開 還超級入味~~濃到不行✋肉人豬腳人一定要試試這份😆磁粑油條 $16還是第一次耶~~知道磁粑是重慶、四川有名的小甜吃不過還真的沒想過可以和油條結合~~而且不用沾紅糖醬也足夠上面有黑芝麻、點點糖 芝麻香
香港米線🍜「三哥」;重慶米線🍜「曾三仙」
(久違的九龍吃飯~當然要來點不一樣的 香港第一家呢😆)
滋補三仙米線 $76
(腐竹片+$9、蟹棒+$9、蝦滑 +$4)
而且米線 一量也多到有點嚇人 可能女生吃三分一也會飽的那種
酸菜腰花米線
酸菜腰花米線 $72
(炸蛋+$10、蝦滑+$4)
炸蛋好贊一定要加點!!有像炸腐竹響領😆 好吃😋
(他們的酸菜腰花 讓人開胃~~
什醬肉紹土豆泥
什醬肉紹士豆泥 $28
這好有趣 是酸酸的 他們的什醬肉一定要配個什麼澱粉的
而土豆🥔泥 很容易入口又不膩 吃一口米線一口土豆🥔泥
虎皮豬蹄 $38
他們也煮得太嫩了吧!!不行❌嫩也沒法形容
肉人豬腳人一定要試試這份😆
磁粑油條 $16
還是第一次耶~~知道磁粑是重慶、四川有名的小甜吃
不過還真的沒想過可以和油條結合~~而且不用沾紅糖醬也足夠
上面有黑芝麻、點點糖 芝麻香~甜度剛好 嘴饞😋試試~
哈哈😆 酒鬼們來吧 上面的米粒 早已吸飽酒精
而吃的時候不要 不要太用力吸😂酒精濃度 PUA 就爆滿了
(但不得不說 他們的豆花 還用了不小心思 酒炸裂底下 還有淡淡甜豆花味
這份真的和香港🇭🇰甜品店 吃到傳統的糖水 完全不一樣
他們的冰粉沒什麼味道 滑流流~~但他們的葡萄🍇 還滿香的
再加上三色粉條 甜甜香香 還有點點小咬口 又不黏牙 嚐鮮!

愛米線的人 一定要來試試這家 女生們點一個兩份分也行
份量大 分起來也滿相宜的 又能試到很多過往香港🇭🇰吃不了的重慶小吃~
2024-02-15
酸菜腰花米線
什醬肉紹土豆泥
  • 酒釀豆花
2024-02-15 281 瀏覽
今日去左大陸有超過1000間分店的曾三仙米線,海外第一間分店開係香港太子花墟,真係好方便呀~成日見佢門口都有一堆人, 人氣超高企~~主打川渝風味的曾三仙米線選擇非常豐富-四仙米線四仙米線用料都幾豐富,味道鮮美。米線滑嫩,湯底香濃惹味,非常開胃配上厚切午餐肉、雲耳和木耳等配料讓人吃得心滿意足。-滋補蝦滑米線加酥肉蝦滑鮮嫩,酥肉香脆,滋補湯底好濃郁,米線嘅口感都好滑滑,而且份量十足,食完真係好飽肚-除咗米線之外,仲有叫左小食,虎皮豬蹄外皮酥脆,肉質軟糯入口即化,豬肉軟嫩Q彈,肥而不膩,配搭配秘製醬汁都幾好味-冰糖山楂凍清涼解暑酸甜可口。山楂的酸味和冰糖的甜味完美融合磁粑油條外酥里糯,香甜可口。磁粑軟糯油條酥脆,再加上黑芝麻的香甜,回味!-生椰拿鐵椰香濃郁,咖啡香醇
今日去左大陸有超過1000間分店的曾三仙米線,

海外第一間分店開係香港太子花墟,真係好方便呀~
成日見佢門口都有一堆人, 人氣超高企~~

主打川渝風味的曾三仙
米線選擇非常豐富
四仙米線

四仙米線用料都幾豐富,味道鮮美。

米線滑嫩,湯底香濃惹味,非常開胃

配上厚切午餐肉、雲耳和木耳等配料

讓人吃得心滿意足。
滋補蝦滑米線加酥肉

蝦滑鮮嫩,酥肉香脆,

滋補湯底好濃郁,

米線嘅口感都好滑滑,而且份量十足,食完真係好飽肚
除咗米線之外,仲有叫左小食,

虎皮豬蹄外皮酥脆,肉質軟糯

入口即化,豬肉軟嫩Q彈,肥而不膩,
配搭配秘製醬汁都幾好味

冰糖山楂凍
清涼解暑酸甜可口。山楂的酸味和冰糖的甜味完美融合

磁粑油條

外酥里糯,香甜可口。

磁粑軟糯油條酥脆,再加上黑芝麻的香甜,回味!
生椰拿鐵
椰香濃郁,咖啡香醇
2024-02-09 85 瀏覽
【料滿湯鮮。川渝風味】首度於太子開設在香港的第一家分店,中國內地已經超過800間的連鎖米線店。店內走一個大陸小店風,有一個自助區,提供芫茜,蔥,醃蘿蔔和餐具。湯底可選清湯,麻辣,泡椒,酸菜,藥膳,番茄等。現在開業期間飲品和甜品都是半價。❈ 泡椒鮮魚片米線 HK$50米線是幼細且有嚼勁、挺有口感的。濃郁的泡椒湯底可選正常辣度或是重慶辣。正常辣加上泡椒有著特殊的辛香味,辣味會鮮明。魚片份量也很足夠,但可能會有魚骨,吃的時候要小心。每一碗米線都配木耳絲,海帶絲和韭菜,每一口都很爽脆。❈ 炸蛋HK$10炸得很有空氣感,整塊輕盈酥脆,泡入湯底很吸味。❈ 磁粑油條HK$16酥脆的油條,包夾了軟糯糍耙,沾上砂糖黑芝麻,很好吃。
【料滿湯鮮。川渝風味】

❈ 泡椒鮮魚片米線 HK$50

❈ 炸蛋HK$10
炸得很有空氣感,整塊輕盈酥脆,泡入湯底很吸味。

❈ 磁粑油條HK$16

酥脆的油條,包夾了軟糯糍耙,沾上砂糖黑芝麻,很好吃。

2024-02-06
5 分鐘 (堂食)
  • 磁粑油條
2024-02-05 142 瀏覽
呢間米線大有來頭,之前係內地好hit ,終於到香港開左第一間分店,仲要係太子,迫不及待去試一試!蕃茄肥腸腰花米線湯底真材實料用蕃茄熬煮,米線與其他米線口感更幼身更軟更有咬口,肥腸清潔得好乾淨,而且煮到入哂味!滋補三仙米線配料相當豐富,有木耳、鵪鶉蛋、豬肝、午餐肉、肉片等,湯底由當歸熬煮,湯頭味道亦唔會太過藥材味~另外,仲叫左炸蛋、炸腐竹片,呢兩款係吸湯之選,完完全全可以吸哂湯底的精華,仲有個自助區,可以自行加蔥、芫荽等配料!馬蹄椰子水飲落有粒粒馬蹄的爆爆珠,而且椰子水好清甜,解辣一流!糍粑油條將炸至酥脆的油條包裹住煙煙韌韌、軟糯的糍粑,表面仲灑上黑芝麻、砂糖等,味道香脆得嚟又有少許咬口,帶住淡淡的芝麻香,唔錯
呢間米線大有來頭

湯底真材實料用蕃茄熬煮
,米線與其他米線口感更幼身更軟更有咬口,肥腸清潔得好乾淨
,而且煮到入哂味!

配料相當豐富

,仲有個自助區,可以自行加蔥、芫荽等配料!

馬蹄椰子水
飲落有粒粒馬蹄的爆爆珠,而且椰子水好清甜,解辣一流!

將炸至酥脆的油條包裹住煙煙韌韌

2024-02-02
15 分鐘 (堂食)
2024-01-26 69 瀏覽
第一次試,叫了泡椒肥腸米線,米線式那種很細的,很爽口,我超愛這種口感。在香港其他的米線都是再粗一點的,泡久了就會很軟,但是這種米線不會。米線料很多,有海帶絲,木耳絲,番茄片。另外蔥,酸蘿蔔和茜都在外面自己拿,要多少,拿多少。酸蘿蔔加了辣椒和蒜,非常好吃,我吃了兩小碗。湯底有很香的泡椒味,很辣,吃起來很爽。但是吃到後面湯底就有點鹹。小食叫了虎皮雞爪和虎皮豬蹄,都好吃,但是也是有點鹹。推薦另外加酸菜,有花椒的味道,和外面的酸菜不一樣。整體很滿意,會再來。
2024-01-25
  • 酸菜