2025-05-22
今個月好朋友生日🎂我就帶佢去呢間米之蓮山東/四川菜精緻餐廳到慶祝佢生日🎁食物非常美味😋當日我哋叫左2人套餐~但份量比較多😬食到好滿足🥰堂切垛子牛肉牛肉切成薄片,肉質鮮嫩同有魚膠質地🙈入口即化😊😁熗拌濰坊鮮蘿卜皮好有脆嫩的口感,咬下去非常爽口😅松茸清湯雞豆花豆花的質地柔滑^_^松茸具有鮮香味道👅湯水好清甜😋魚子醬烤鴨配煎餅煎餅印有我朋友生日同名字😝好特別😎烤鴨配煎餅夾埋一齊食~好有鹹香的味道😜成都青花椒毛血旺好似部隊鍋咁😛有唔同食材好豐富~(有豬紅、午餐肉、牛肉、鵝腸、黃鱔、毛肚等等…)青花椒比較🌶️🌶️🌶️點一啲☺️啱晒鍾意食辣嘅朋友😅海捕大蝦燒膠洲白菜大蝦好有鮮味😅白菜口感比較爽脆😅豐味獨特😊慕斯大油條(配腐乳慕斯/鳳梨慕斯)大油條外皮香脆,內裡鬆軟🙂慕斯質地滑順,帶有濃郁的腐乳/鳳梨風味,入口即化,鹹香適中🥰拇指生煎包底部煎至金黃酥脆🙂鮮香四溢😝不會過於油膩,鹹香適中🙃阿膠絲滑酸奶酸奶的酸味適中😍加入阿膠蜜糖🍯會有輕微的甜味,平衡返酸奶的酸度😅餐廳環境好華麗☺️以戲曲為主題😍好多打卡位😚亦有多間包房選擇~每間房都有唔同嘅主題😄
堂切垛子牛肉
牛肉切成薄片,肉質鮮嫩同有魚膠質地🙈入口即化😊😁
熗拌濰坊鮮蘿卜皮
好有脆嫩的口感,咬下去非常爽口😅
松茸清湯雞豆花
豆花的質地柔滑^_^松茸具有鮮香味道👅湯水好清甜😋
魚子醬烤鴨配煎餅
成都青花椒毛血旺
海捕大蝦燒膠洲白菜
大蝦好有鮮味😅白菜口感比較爽脆😅豐味獨特😊
慕斯大油條(配腐乳慕斯/鳳梨慕斯)
拇指生煎包
底部煎至金黃酥脆🙂鮮香四溢😝不會過於油膩,鹹香適中🙃
阿膠絲滑酸奶