今日我有同事farewell,幾個同事去食左呢間中菜。搭電梯上到去,佢既環境走高級摩登中式風格,而且服務細心,有種中菜 fine dining 嘅感覺!我地三個人食左好多樣野:🔪 堂切垛子牛肉 佢上枱時好薄,中間好晶瑩剔透,好似係JELLY 既感覺,好薄,點上一啲辣粉,做前菜好啱。評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🥗 熗拌濰坊鮮蘿蔔皮 呢個好清爽,醬汁係酸酸辣辣帶微微蒜香,蘿蔔皮脆卜卜,幾開胃,好特別。評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5🍵 松茸清湯雞豆花 未飲都已經要不停打咭,你睇下,真係好似成朵花咁,真係唔捨得食;外觀以為係普通雞湯,但一飲落去係唔同啲!雞湯清中帶鮮,仲有滑滑的「雞豆花」,完全唔似普通燉湯咁濃烈,但香得嚟又高雅。評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🦆 魚籽醬烤鴨配煎餅 重點之一!鴨皮脆卜卜,肉唔會鞋,配上微鹹嘅魚籽醬一齊包落煎餅入面食,好過傳統甜麵醬好多!一啖落去鴨香、魚子鹹香、餅皮煙韌全部都有,好有驚喜。同埋你睇果個餅,又係唔捨得食架。評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🌶️ 成都青花椒毛血旺 呢個唔似平時我食開果啲紅紅既毛血旺🔥!唔係死辣果隻,而係有香氣、有深度嘅花椒麻香,配料又多又足(鴨血、毛肚、粉
我地三個人食左好多樣野:

🔪 堂切垛子牛肉

🥗 熗拌濰坊鮮蘿蔔皮
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

🍵 松茸清湯雞豆花

🦆 魚籽醬烤鴨配煎餅

🌶️ 成都青花椒毛血旺
 呢個唔似平時我食開果啲紅紅既毛血旺🔥!唔係死辣果隻,而係有香氣、有深度嘅花椒麻香,配料又多又足(鴨血、毛肚、粉皮等),鐘意重口味嘅人真係不能錯過~
評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

🦐 海捕大蝦燒膠洲白菜
 呢個好好食呀,大蝦好新鮮,膠洲白菜吸晒湯汁,呢個我好鍾意食。

🍩 大油條配腐乳慕斯 / 鳳梨慕斯
 條油炸鬼超大條,以為冇乜特別,以為得個大字;點知可以係鹹點,又可以係甜品!油炸鬼炸得好脆,腐乳慕斯鹹中帶甜,反差好得意;而鳳梨慕斯果香酸甜,兩個都好特別,創意有分數。

🥟 拇指生煎包
 細細粒一啖一個,底部煎得香脆,唔會太油,餡料有湯汁但唔會爆,諗住咁多食唔晒,點知食下食下又食晒喇。

🍶 阿膠絲滑酸奶

呢個酸奶好似冇乜特別,但係佢加左阿膠;初頭阿膠淨食會好酸,但係溝埋個酸奶,就完全唔同晒,仲好好味,酸奶又滑,阿膠又好補身,真係平凡得黎又唔平凡。
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

整體嚟講,呢間餐廳真係擺盤靚、味道到、又有驚喜,唔止得打卡咁簡單。推薦大家多人嚟一齊分享,可以試多幾款菜,尤其推介烤鴨+毛血旺+雞豆花+大油條甜品組合!

整體味道指數:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5