魯菜真系未食過,今晚朋友帶黎上環呢間魯菜真系超級期待。門口位已經放滿富有中國特色擺設,彷如一個小型展覽館。行入去大廳,座位很寬敞,周遭設計都充滿傳統氣息。堂切跺子牛肉前菜部分先來這份跺子牛肉,賣相晶瑩剔透,呢道菜最講究刀工,薄切做得咁出色,味道方面牛味夠濃,如果食得辣既可以點埋辣粉食。熗拌濰坊蘿蔔皮另一道前菜系一款山東菜式,青蘿蔔很爽口,帶點酸,很開胃。松茸清湯雞豆花接下來呢道松茸清湯雞豆花也相當精緻,味道清甜,中間既豆花好絲滑,配有小小青豆,整體很讚。魚子醬烤鴨拌煎餅師傅開始推烤鴨車登場了,直接係我們面前切上烤鴨,配上朱古力煎餅,上面更是放滿滿的魚子醬啊,相當奢華的一道菜!味道不用多說已經是很頂級了,絕對是我吃過烤鴨的top排名。鮮青椒毛血旺主菜有這一鍋鮮青椒毛血旺,一大鍋香味撲鼻,一股麻味非常帶勁,鍋裏有牛柏葉、午餐肉、鵝腸、萵筍、肉片同埋有我最愛的吸滿湯汁的寬粉,麻辣人士表示超滿足。海捕大蝦燒膠洲燒白菜呢道大蝦燒白菜醬汁應記一功,大蝦爽口,菜完全吸取蝦湯的精華,非常好吃。拇指生煎包店內招牌之一:拇指生煎包,打完卡食一口不禁慨嘆點解可以整到咁細粒而有肉汁咁厲害,底部外層仲要係金黃色

堂切跺子牛肉

熗拌濰坊蘿蔔皮
另一道前菜系一款山東菜式,青蘿蔔很爽口,帶點酸,很開胃。

松茸清湯雞豆花

魚子醬烤鴨拌煎餅

鮮青椒毛血旺

海捕大蝦燒膠洲燒白菜

拇指生煎包
店內招牌之一:拇指生煎包,打完卡食一口不禁慨嘆點解可以整到咁細粒而有肉汁咁厲害,底部外層仲要係金黃色脆皮。

慕斯大油條
打卡陸續有來,店家一大招牌出場,就係鼎鼎大名的慕斯大油條,大既程度真系好誇張,比手臂更長,而且係即場炸,同時提供鳳梨慕斯/腐乳慕斯一齊食,個人推薦鳳梨慕斯,食完會有一種解膩感,睇得又好味。

阿膠絲滑酸奶酪
最後一道甜品係酸奶,面層淋上阿膠漿,層次滿滿,酸奶奶味好濃同時每一口都好滑溜。

初嚐魯菜估唔到係咁好食,驚喜連連,已經想bookmark定下次再食過其他魯菜菜式。