餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

2022-09-13 550 瀏覽
旺記冰室講左好耐話要一起黎食堂食,今日終於特等渣車過海食。不過,似乎師傅心情欠佳,沒有之前食既好味~不過都好過好多茶餐廳! 依然係值得食既!麥包三文治四重奏 $36麥包烘得十分非常地脆,不過餡料沒什麼味道~連平時好出的花生醬都食唔到,難道忘記放了?還是放太少了呢?整個感覺就是沒有鹽的雞蛋牛肉餡~招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵 $42 沙爹濃郁~滑蛋一級棒~ 公仔麵彈牙~絲襪奶茶🧋(跟餐送)好好飲!絕對要飲! 冰既同熱既都好正~ 我地就覺得熱既更好飲~ 推薦~!❤️
旺記冰室

講左好耐話要一起黎食堂食,今日終於特等渣車過海食。

麥包三文治四重奏 $36

招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵 $42
沙爹濃郁~滑蛋一級棒~ 公仔麵彈牙~

絲襪奶茶🧋(跟餐送)
2022-08-30 563 瀏覽
一向鍾意四圍搵野食嘅我,又去一早出門搵早餐食沙嗲牛肉麵係我早餐至愛,試過好多唔同地方嘅沙牛,今次一早過到黎灣仔,搵到呢間茶餐廳好似幾多笑哈哈,就試一試先。期待滿滿咁準備食一日嘅第一餐…好可惜沙嗲牛肉麵個麵係淋嘅,牛肉無牛肉味,沙嗲味道平平,一路食都唔係好食得出自己食緊啲咩。炒蛋,唔難食,食普通嘅炒蛋。多士,都係淋嘅……我飲過好多地方嘅奶茶都係唔好飲嘅,奶茶又澀又唔香.而呢杯奶茶就係一杯唔好飲嘅奶茶。呢個早餐一啲都唔滿足,食完成個餐只能用難食黎形容,真係好失望……
一向鍾意四圍搵野食嘅我,又去一早出門搵早餐食
期待滿滿咁準備食一日嘅第一餐…

炒蛋,唔難食,食普通嘅炒蛋。
多士,都係淋嘅……
2022-08-13
$40 (早餐)
2022-08-22 288 瀏覽
早餐C: 旺記烘麥包三文治四重奏 $36 + 凍絲襪奶茶一直聽老婆講呢間早餐好好好好食!於是,老婆買左外賣番黎給我,嘻嘻。 不得不説,真係好足料的三文治,咸牛肉鷄蛋,肉眼可見都好厚! 一淡咬落去真係不得了!好滿足! 不過,個外賣得上面果個麵包烘左底既?下面果快諗到咩甘!係米師傅不記得呀~哎! 實在係美中不足~ 明明老婆話係十分滿分有十分噶嘛~ 我今次將花生醬轉左做kaya, 比花生醬清少少,不過我下次都係搭配番花生醬,惹味點。凍絲襪奶茶一樣係好滑~ 小店老師傅質素先係香港人情懷既~

早餐C: 旺記烘麥包三文治四重奏 $36 + 凍絲襪奶茶

凍絲襪奶茶一樣係好滑~ 小店老師傅質素先係香港人情懷既~
2022-08-13 448 瀏覽
久不久就會想起旺記的超厚三文治,但供應時間只會是早餐或下午茶,這次難得3點人在灣仔,不可以錯過。店員話麥包貨源唔穩定,全部麥包轉哂左普通方包,有點可惜。真的超級厚,不過雞蛋可以再滑嫩一點,鹹牛跟雞蛋完美融合,有人不喜歡加生菜,但我覺得可以增加口感,也解了部分膩的感覺。鮮牛肉三文治的牛量顯然比較少,看上去生菜也不多,但蛋依舊很厚,吃下去滿足感爆棚。豬潤通粉正常發揮,不過豬潤可以更爽一點比較好。欣賞餐廳用的子薑,好吃。

店員話麥包貨源唔穩定,全部麥包轉哂左普通方包,有點可惜。
三文治四重奏(鹹牛肉)

三文治四重奏(鮮免治牛)

豬潤通粉

三文治四重奏(鹹牛肉)
三文治四重奏(鮮免治牛)
2022-07-31 358 瀏覽
早餐🥣!鹹牛肉麥包三文治🥪早今日番超早,好彩有呢個超正早餐陪伴我!黎唔切堂食,但都十分非常滿意呢個餐!36蚊份量好足!滑蛋鹹牛肉生菜🥬花生醬好好味😋 本身好怕花生醬好傑,但只是用來吊味,所以啱啱好,好出色! 我以後如果早起都會經常回顧!
早餐🥣!
鹹牛肉麥包三文治🥪

早今日番超早,好彩有呢個超正早餐陪伴我!
黎唔切堂食,但都十分非常滿意呢個餐!
我以後如果早起都會經常回顧!
2022-07-07 363 瀏覽
HK Omurice with Barbecued Pork ✨🐷📍: Mon Kee Cafe (Kin Lee Building) (Wan Chai), G/F, Kin Lee Building, 142 Jaffe Road, Wan Chai💰 : $55⭐️ : 8/10Review : Another omuricee o’clock 🤤⏰ Warm rice topped with barbecued pork, fluffy egg, and soy sauce = comfort food 😍 It’s fulfilling and you also get a drink of your choice with $55 only 😋

💰 : $55

⭐️ : 8/10

2022-06-26 327 瀏覽
路過灣仔搵地方食午餐,地點方便就腳,近灣仔地鐵站出口。食品一般,無好食物推介。雞扒嚟講炸得幾香,仲有帶有少少姜味,但汁料就無咩味道可言。奶茶還好冷氣不足坐位逼夾不過不失
路過灣仔搵地方食午餐,地點方便就腳,近灣仔地鐵站出口。

食品一般,無好食物推介。
雞扒嚟講炸得幾香,仲有帶有少少姜味,但汁料就無咩味道可言。
奶茶還好
冷氣不足
坐位逼夾

不過不失
奶茶
2022-05-23 415 瀏覽
個個嚟到旺記冰室 都一定係食佢個自家製叉燒日本滑蛋飯 賣相真係超級吸引 需頭鋪滿晒炒滑蛋 蛋香十足又嫩滑🥚叉燒係半肥瘦 食落都唔會好鞋 再加埋個甜豉油真係超級好食😋飯底超級多 相當抵食!
2022-05-10 405 瀏覽
旺記冰室的叉燒滑蛋飯一直在吃貨界好出名,行過灣仔一於去試下~自家製叉燒日本滑蛋飯($55),叉燒炒滑蛋個人覺得沒什麼特別,好吃是好吃在旺記的豉油好香,份量拿捏得不錯,是偏甜口的那種也夠拌勻一碟飯.整體來說,如果經過附近又想不到吃什麼可以一試,但要專登來吃就不用了~
2022-04-21 387 瀏覽
叉燒蛋飯確實唔錯,叉燒蛋夠晒香但職員態度實在太差,只係叫個嘢食都要鬧客人雖然知道係茶餐廳,唔期望有酒店服務質素但都唔需要態度咁差對客人食物更好都吸引唔到我再幫襯
叉燒蛋飯確實唔錯,叉燒蛋夠晒香
但職員態度實在太差,只係叫個嘢食都要鬧客人
雖然知道係茶餐廳,唔期望有酒店服務質素
但都唔需要態度咁差對客人
食物更好都吸引唔到我再幫襯
蛋蛋蛋蛋蛋….全部都係蛋急急如律令召喚所有蛋控!勞蘇食最愛就係蛋炒蛋滑煎蛋香水波正溫泉爽…實在太多正既蛋,一於同大家訪尋訪尋,推介推介今日到訪已經相當出名既旺記,有相當不錯既名氣冰室類嘅餐廳,裝修正常既,專注做茶餐食物,淨係滑蛋既相都足以招來招牌沙爹牛肉雞湯公仔麵,加鮮牛油麥包多士 x 4.3牛奶炒日本滑蛋上枱賣相超吸引,個湯其實食唔出係咪雞湯,但都唔係味精湯/無味湯,沙爹正常既,濃淡適中重點滑蛋黎喇,望落去100分,睇都睇到佢好多蛋汁好滑,入口滑溜非常蛋汁同口感都好豐富,麥包多士唔太脆,但加蛋做滑蛋多士一齊食都好正勞蘇食推介 —— 自家製叉燒 日本滑蛋飯( 配)旺記秘製甜豉油聽個名都好想食了,叉燒連蛋一齊既,好似奄列咁,但啲蛋都唔會散,唔錯叉燒燒得唔錯,有燒烤味,肥瘦適中咬落都正最值得推介既當然係滑蛋,滑溜既蛋同飯,配埋甜豉油完全無得輸,一啖食落去好多層次既味道,正作為蛋控,揀好既蛋就梗係有唔同嘅條件,而旺記勝出既就係滑溜,蛋汁豐富試過就會返轉頭#蛋飯就係正#服務更好就贏
蛋蛋蛋蛋蛋….全部都係蛋
急急如律令召喚所有蛋控!勞蘇食最愛就係蛋

今日到訪已經相當出名既旺記,有相當不錯既名氣

招牌沙嗲牛肉 雞湯 公仔麵

沙爹雞湯

鮮牛油麥包多士 x 4.3牛奶炒日本滑蛋

滑蛋多士

叉燒燒得唔錯,有燒烤味,肥瘦適中咬落都正

自家製叉燒 日本滑蛋飯( 配)旺記秘製甜豉油

自家製叉燒 日本滑蛋飯( 配)旺記秘製甜豉油
自家製叉燒
日本滑蛋( 配)旺記秘製甜豉油
2022-03-09 636 瀏覽
下午茶叫左特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉配鮮牛油麥包多士同4.3牛奶炒日本滑蛋,滑蛋用4.3牛奶炒過,夠曬香滑,另外加左錢轉奶油豬,好鬆脆超好食,特濃蕃茄湯好杰,超濃郁蕃茄味!
呢日出開灣仔做嘢,預計有排冇得食晏就諗住食大大份早餐頂幾個鐘。其實唔係第一次食旺記,見佢早餐有得食返佢個常餐。唔諗咁多就叫個火腿鮑魚公仔麵。佢個忌廉雞湯底唔係度度都搵得到嘅鮮味,配埋爽口掛湯嘅公仔麵perfect。個多士係麥包黎,鬆脆香口,仲有佢個招牌炒日本滑蛋嘅蛋香濃郁,用埋牛奶炒真係冇得輸。最後忌廉即磨咖啡,都係出面茶記飲唔到嘅香滑忌廉味,加上本身個啡夠香。就係旺記幾樣獨特嘅味道,抵佢由朝到晚都有人龍係出面。

忌廉雞湯鮑魚火腿絲公仔麵早餐

就係旺記幾樣獨特嘅味道,抵佢由朝到晚都有人龍係出面。
$39 (早餐)
忌廉雞湯鮑魚火腿絲公仔麵早餐
2021-12-19 1144 瀏覽
有日同同事出開會展工作,係佢推薦下食左旺記冰室😌我地去既時間早過12點少少~ 勁好彩入完我地就要排隊了🙈同事推薦下就叫左呢個午5啦❤️❤️❤️午5❤️ $49🍜 特濃番茄湯午餐肉粒通粉 🥚 4.3牛奶炒日本滑蛋🥯 大脆豬 +$5超級豐富既午餐!食完飽到上天花板🤣 首先佢既番茄湯真係超濃,似係打爛啲原個番茄整出黎既,好多番茄蓉😙午餐肉都唔細舊,仲要有幾粒,都幾滿意個份量😌 佢仲要係炸香左架~ 好有誠意!呢餐最滿意既係佢地既炒滑蛋同大脆豬😭好邪惡既炒滑蛋加埋啲番茄湯通粉一齊食好正😜 好滑呀~~~~佢既大脆豬請大家一定要加$5轉左去!絕無後悔😜 焗得好脆~上面仲塗左煉奶牛油,邪惡度1000000分😈😈呢個價錢,呢個份量,呢個質素,值得一試👍🏼
有日同同事出開會展工作,係佢推薦下食左旺記冰室😌
我地去既時間早過12點少少~ 勁好彩入完我地就要排隊了🙈
同事推薦下就叫左呢個午5啦❤️❤️❤️

午5❤️ $49
🍜 特濃番茄湯午餐肉粒通粉
🥚 4.3牛奶炒日本滑蛋
🥯 大脆豬 +$5

超級豐富既午餐!食完飽到上天花板🤣
呢餐最滿意既係佢地既炒滑蛋同大脆豬😭
好邪惡既炒滑蛋加埋啲番茄湯通粉一齊食好正😜 好滑呀~~~~
午5
特濃番茄湯午餐肉粒通粉

呢個價錢,呢個份量,呢個質素,值得一試👍🏼
午5
特濃番茄湯午餐肉粒通粉
旺記冰室嘅滑蛋叉燒同蝦仁🍤不嬲好多人讚,Lunch Hour仲有好多人排隊🤣價錢都幾ok,碟頭飯都算唔錯#小胖遊灣仔🐠—————————————————🔹爽口蝦仁 日本滑蛋飯 $57蝦仁🍤肉質好夾口,滑蛋果然真係幾滑,加埋秘制豉油送飯一流🍚,🤣如果蝦同蛋再多啲就更好,豉油就可以少啲👌🏽蛋好滑同時代表相對用比較多油炒,少少油膩係預咗.🔹鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲通粉 $46配牛油麥包多士+4.3牛奶炒滑蛋正常無太大特別,比較清淡之選如果唔想食包,可以$3轉沙律🥗茶記黎講都算有健康少少選擇.💡午餐仲包飲品,忌廉即磨咖啡☕️(茶記水準黎講) 都幾好飲————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌖🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌗🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟食物味道唔錯,但餐廳比較細坐得好逼,但茶記要求就無咁高,喺附近返工平平地嘅好選擇
#小胖遊灣仔🐠
—————————————————
🔹爽口蝦仁 日本滑蛋飯 $57

🔹鮮忌廉雞湯 鮑魚火腿絲通粉 $46
配牛油麥包多士+4.3牛奶炒滑蛋
正常無太大特別,比較清淡之選
如果唔想食包,可以$3轉沙律🥗
茶記黎講都算有健康少少選擇

💡午餐仲包飲品,忌廉即磨咖啡☕️(茶記水準黎講) 都幾好飲
————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌗🌑