餐廳: 旺記冰室
資訊:

2019-03-26 340 瀏覽
滑蛋蝦仁飯($56)食物選擇款式較少,只有滑蛋飯、蕃茄麵、豬潤麵。醬油係自家製,味道偏甜,撈飯一流!蝦仁有4-5隻之餘,仲環大大隻又新鮮爽口!標榜採用日本雞蛋,蛋香嫩滑,生熟程度剛好,仲有啲蛋汁。
滑蛋蝦仁飯($56)
2019-03-23 153 瀏覽
香港的茶餐廳臥虎藏龍,高手在民間呀!這碟叉燒滑蛋飯必點,叉燒選擇半肥瘦,入口有層次,不太肥也不會有絲毫幹真真的感覺,肥瘦恰好,滑蛋簡直是奇蹟,嫩口不在話下,還能吃到濃濃的蛋香味,配合著豉油淋飯,這一口送進嘴裡是大大的滿足,奶茶也是絕對純正絲滑,令人意猶未盡!
2019-03-20 185 瀏覽
之前食過一次旺記冰室就好掛住佢地嘅招牌滑蛋飯尋晚又再去食多次了呢度嘅日本滑蛋滑牛肉滑蝦雙拼飯一樣咁好食。啲蛋又係好多好滑,食嘅每一啖飯,都充滿住佢地自家製嘅甜鼓油味,食落好惹味。又大碟,我一個人食都覺得有啲多😂 真係好足料啲蝦仁同牛肉一齊都好夾,好係大大粒嘅蝦仁,好有鮮味奶油豬仔包都係要再encore,就算幾飽都好😂啲豬仔包都係咁脆,又落足煉奶,真係好好食個豬仔包食落唔乾,仲又香又甜仲要今次唔洗等位就有得食,真係perfect池
之前食過一次旺記冰室就好掛住佢地嘅招牌滑蛋飯

尋晚又再去食多次了

日本滑蛋滑牛肉滑蝦雙拼飯

又大碟,我一個人食都覺得有啲多😂 真係好足料

啲蝦仁同牛肉一齊都好夾,好係大大粒嘅蝦仁,好有鮮味

奶油豬仔飽

奶油豬仔包都係要再encore,就算幾飽都好😂
啲豬仔包都係咁脆,又落足煉奶,真係好好食
個豬仔包食落唔乾,仲又香又甜

仲要今次唔洗等位就有得食,真係perfect池
2019-03-19
日本滑蛋滑牛肉滑蝦雙拼飯
奶油豬仔飽
2019-03-19 237 瀏覽
Lunch時間去旺記冰室是咪玩命🤣多謝個fd早啲去拎定飛😁,終於食到佢地個招牌滑蛋飯😗 自家製叉燒 日本滑蛋飯 (配旺記秘製甜鼓油) $54炒滑蛋鋪滿左個飯😍,裏面仲加左葱花,食落真係會香啲嫁!佢地個炒滑蛋口感真係幾滑既((而K試埋朋友果個淨炒滑蛋,其實呢款口感更滑溜呢👍)),其實K又覺得唔算話非常特別😝。另外,重點完全係個甜鼓油度😝,甜甜地連埋蛋汁撈飯超正😂不過個叉燒就唔太得啦😅,好多塊都好肥😝,有啲真係食唔到😑 .

自家製叉燒 日本滑蛋飯 (配旺記秘製甜鼓油) $54
2019-03-17 243 瀏覽
旺記冰室今日我咁啱就經過左灣仔,咁就見到一間冰室就好人排隊。於是就走左過排隊,睇吓有咩咁好食😂一嚟到就見到佢個餐牌寫住推介係滑蛋叉燒飯。見佢寫到咁我就即刻叫咗滑蛋叉燒飯咁一嚟到個叉燒飯就已經好香炒蛋味,而且個賣相亦都好吸引。咁我食落去佢嗰個滑蛋又真係好滑而且係啱啱好唔會話太生禁👍🏻另外佢嗰個豉油係佢自己自製嘅甜豉油配合起嚟真係好好食我會再嚟多一次試吓嗰個蝦仁滑蛋炒飯🤤🤤🤤

旺記冰室
2019-03-14 223 瀏覽
無意中經過謝斐道見到呢間新式茶記就諗住試下新野。呢間茶餐嘅多士全部都係麥包,夠曬健康。炒蛋亦都炒得好香滑,而忌廉雞湯火腿絲米粉就係普通雞湯味,正正常常啦。可惜奶茶茶味就唔夠香濃,太重奶味。
無意中經過謝斐道見到呢間新式茶記就諗住試下新野。

2019-03-09 258 瀏覽
今日經過灣仔,決定嚟試吓呢間幾出名嘅冰室,差不多個個黎食都係食個叉燒滑蛋飯或者蝦仁蛋飯,我哋啱啱過咗早餐時間11:33分,選擇唔係十分多,叫咗個豬膶通粉,加個煎蛋配多士,呢個冇乜特別,正常茶餐廳嘅野,再叫多個主菜叉燒滑蛋飯,配杯熱奶茶茶走,個飯賣相唔錯,一叫即有,完全唔駛等,d蛋的確好滑,聽講係用日本蛋,叉燒就冇乜特別,份量都比較細,男士一個飯應該唔夠飽,整體上黎都keep到個水準,但啲位就坐得比較迫,唔係好舒服
叉燒蛋
一向對港人必食的叉燒滑蛋飯有種情意結 兩年前第一次嚟食過已經有種驚為天人嘅感覺 時間一年依然懷念緊呢一陣味道 有時咁啱今日放假就約咗個一樣同我好鍾意食滑蛋飯嘅朋友嚟試多次午餐時段排咗半個鐘左右入到黎分別揀咗佢嘅午餐係叉燒滑蛋飯另外一個係豬膶通粉配炒蛋叉燒滑蛋飯依然美味 你只係佢嘅豉油係同出邊嘅特別唔同 配上叉燒滑蛋顯得更加香另外更值得讚嘅係豬膶通粉 配上好多僵絲 豬潤識落非常淋滑 完全冇苦味 連個湯都飲埋最後個奶茶我亦都覺得唔錯整體所有食物都非常滿意一定會再嚟
午餐時段排咗半個鐘左右
入到黎分別揀咗佢嘅午餐係叉燒滑蛋飯
另外一個係豬膶通粉配炒蛋
最後個奶茶我亦都覺得唔錯
整體所有食物都非常滿意一定會再嚟
2019-01-06
  • 滑蛋叉燒飯
2019-03-02 254 瀏覽
之前有人推荐他家的滑蛋饭好吃就过来试试了,过来快一点钟了,门口也就几个人在排队,基本排了20分钟就可以进去吃了,店面设计还是挺日式的,上餐很快基本等10分钟以内就可以吃了,滑蛋叉烧饭确实挺好吃的,蛋听说是用日本的鸡蛋来做的,入口很滑很好吃,鸡蛋吃起来七八成熟那样可没有鸡蛋的腥味(日本鸡蛋最高!!叉烧也是做的也很不错,就是偏甜了点,套餐配的丝袜奶茶也是很好喝(港式奶茶も最高!!就是量有点少底下的饭有点偏硬,啊对了他家的白饭是可以免费加的,吃到你饱为止!还有就是他家每天都会有精选特餐,想试试的朋友们也可以点一份来试下我个人感觉挺不错的(只可惜我点了滑蛋饭后抬头才看到这个每日精选的牌子
滑蛋叉烧饭
2019-03-02
滑蛋叉烧饭
2019-03-02 279 瀏覽
今日係灣仔附近返workshop lunchtime一於同同事試下旺仔🤤🤤🤤 聽聞個秘製醬汁好好味12.幾去到已經好多人等緊 我地一行6人 等左十五分鐘就入得🤪 大家都叫左秘製滑蛋叉燒飯 滑蛋的確好嫩好滑口 叉燒入味 加埋秘製豉油撈飯真係好正🥰 好容易就將成碗飯食曬飲品我就揀左茶走,夥伴可能落煉奶太重手,搞到杯野飲好甜🤮🤮價錢又吾貴,一個正常茶記。雖然出面有好多人等,但夥伴都無催我地,態度幾好推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️

飲品我就揀左茶走,夥伴可能落煉奶太重手,搞到杯野飲好甜🤮🤮

滑蛋叉燒飯

推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-01-05
滑蛋叉燒飯
2019-02-22 448 瀏覽
Lunch同同事黎試下依間新晉茶記,灣仔地舖吾算大,但門口已經有好多人攞籌等緊。旺記係繁忙時間有限用餐時間半個鐘,我地等左半個鐘有多先入到去。食乜好?我當然要食佢主打既叉燒滑蛋飯啦。午餐幾乎個個都食依個,落左單之後,出餐都出得好快,滑蛋既賣相好吸引,一大塊滑蛋同叉燒蓋住成碟飯,再加埋秘製甜豉油,味道恰到好處。聽講旺記係用日本新鮮既滑蛋,再加入牛奶將蛋炒到7至8成熟,所以蛋會比較香滑同埋流質。飯既份量對於女仔黎講岩岩好,吾會太飽但又食得晒。不過大排長龍又值唔值得呢?建議揀下午茶或非繁忙時間黎試,但吾算非吃不可,自己衡量啦

叉燒滑蛋飯

2019-02-22
叉燒滑蛋飯
2019-02-17 392 瀏覽
There was a short line outside the restaurant, so I waited for about 5 minutes. Once again, I struggled with ordering cuz I can't read Chinese 😅 so I relied on the pictures. I ordered the egg and char siu rice and the waiter asked me what drink I wanted and so I asked him what there is cuz I can't read Chinese 😅 and so he got the English menu for me :'))) The egg and char siu rice came pretty quickly. The rice was hidden under the huge egg omelette and there were bite size pieces of char siu on/in the omelette. The combination of char siu + egg + rice was amazinggggg! There were some char siu pieces that were a bit chewy though, but the egg was really tasty. I felt like the dish had too much soy sauce though which kinda overpowered the rest of the flavors, so if I were to order it again, I would ask for less or no soy sauce.
The restaurant is a bit small, but it was comfortable and cozy.
  • 滑蛋叉燒飯
2019-02-05 453 瀏覽
《旺記冰室》 #食在灣仔📍灣仔謝斐道142號建利大廈地舖-旺記冰室係一直都想試 係灣仔返工都未有機會食 今次lunch hour等左半個鐘位 真係人氣爆燈!🔹自家製叉燒日本滑蛋飯 $54蛋係幾滑 自家製甜匙油都幾好味 叉燒就普通左小小 份量都幾足夠 我都只係岩岩食得哂 午餐呢個價錢包熱飲都算唔錯 係值得一試嘅不過我都係覺得中環蛇竇更勝一籌 只可惜係無得跟餐另外熱奶茶我覺得普通 茶底略為澀左d 唔夠滑
《旺記冰室》 #食在灣仔
📍灣仔謝斐道142號建利大廈地舖

🔹自家製叉燒日本滑蛋飯 $54

不過我都係覺得中環蛇竇更勝一籌 只可惜係無得跟餐

另外熱奶茶我覺得普通 茶底略為澀左d 唔夠滑
2019-02-04 309 瀏覽
今日中午路過灣仔, 決定試一試這新聞名已久的冰室。冰室內環境走傳統格調, 是一般香港茶餐廳的感覺。 座位空間相對狹窄, 但亦無阻一眾食客享受餐廳美食。餐廳的招牌菜是人所共知的日本叉燒炒滑蛋飯, 幾乎附近每一台都會點這個菜式,我亦不例外。這裏的蛋 據店家所說是來自日本的, 因此找出來的滑蛋別具一番風味, 搭配著叉燒, 賣相華麗, 香味撲鼻, 入口亦有一種難以形容的衝擊感。 食完至可以說一句, 招牌菜果然非同凡響。這個飯的價錢只需要50多元港幣, 性價比可說是很高。
今日中午路過灣仔, 決定試一試這新聞名已久的冰室。
這個飯的價錢只需要50多元港幣, 性價比可說是很高。
2019-02-04
2019-02-03 8854 瀏覽
上次我在香港島東區近着鰂魚涌的位置,幫襯了港式茶餐廳食店「旺記冰室」,「旺記冰室」的食品裡面,其實不乏濃厚日式美食風格的碟頭飯,唯一缺憾只是主要材料都包括我平日少食的豬肉。所以當日我在鰂魚涌,上門光顧「旺記冰室」的時候,嚐試「旺記冰室」一碟含有豬扒在內的「幸福雜扒飯」,實際上的詳細情況我不浪費文字重溫,唯有請讀者們,自己上網扒文重溫食評好了。至於「旺記冰室」另一款的招牌菜式,我亦因為「日本滑蛋蝦仁叉燒雙併飯配旺記秘制甜豉油」裡面的材料,包括了豬肉叉燒作為配料,所以我被迫留到將來,選擇可以享用豬肉的日子才真正試食。看來「旺記冰室」為了吸引食客前來幫襯,不斷在餐牌裡面加上具創意,與別不同的碟頭飯食品,還有富有濃厚懷舊色彩的港式茶餐廳飲品,包括「真 · 菠蘿冰」、「雪糕椰汁紅豆冰」以及「龍鳳檸樂」。我今次就選擇了「旺記冰室」的另一款,經典港式茶餐廳飲品「忌廉溝鮮奶」。雖然在「旺記冰室」選擇套餐碟頭飯,配其他茶餐廳飲品需要另外加港幣十四元,但是為了「忌廉溝鮮奶」,我願意稍為破費掏腰包。說回我在灣仔「謝斐道」分店的「旺記冰室」裡面選擇的食品,其實我今次選擇了,「旺記冰室」名字長長的招牌碟頭飯美食

說回我在灣仔「謝斐道」分店的「旺記冰室」裡面選擇的食品,其實我今次選擇了,「旺記冰室」名字長長的招牌碟頭飯美食,「日本滑蛋蝦仁叉燒雙併飯配旺記秘製甜豉油」。

雖然「旺記冰室」的飲品「忌廉溝鮮奶」跟餐價錢一點也不便宜,「旺記冰室」「忌廉溝鮮奶」飲品售價賣港幣二十四元,扣除跟餐的十四元優惠之後,「忌廉溝鮮奶」仍然需要收港幣十元價錢。

難得我今次終於都有機會,重溫一次「忌廉溝鮮奶」這一款,老牌茶餐廳港式飲品,所以我想也不想就立刻,向「旺記冰室」點餐侍應說要飲「忌廉溝鮮奶」。

大約數分鐘過後,「旺記冰室」侍應終於都把「忌廉溝鮮奶」飲品實際製成品,樽裝維記鮮牛奶跟罐裝忌廉汽水送到我面前,什麼擔憂也忽然忘記了。在雙併飯未送到之前,我先試飲「忌廉溝鮮奶」飲品。

「旺記冰室」處理「忌廉溝鮮奶」飲品的手法,是選擇不把罐裝忌廉汽水,或者樽裝牛奶飲料先倒進「旺記冰室」的高身芭菲杯裡頭,而且選擇把兩款飲料分開送上,然後由食客自行按需要把飲品倒進杯裡面。

我初步衡量過罐裝忌廉汽水,以及玻璃樽樽裝鮮奶的容量之後,就一直擔心若然直接把兩款飲品倒進杯裡面的話,「忌廉溝鮮奶」飲品極有可能會超出餐杯的極限,飲品隨時湧出杯外。

所以我把少量的牛奶跟忌廉汽水,先行倒進「旺記冰室」為「忌廉溝鮮奶」而設的杯裡面,然後先試飲感受「忌廉溝鮮奶」飲品,忌廉汽水混合鮮奶後得到的味道。

我發現「旺記冰室」「忌廉溝鮮奶」兩種飲品混合之後的味道很甜,而且「忌廉溝鮮奶」味道甜得來,很有鮮奶額外得到有氣氣泡飲品,賦予有如有汽飲品裡面,令人喝完有放鬆出一口氣的感覺。

而且「忌廉溝鮮奶」飲品裡面的鮮奶,一旦混合了忌廉汽水,鮮奶額外得到忌廉汽水甜味的幫助後,合成之後的味道感覺就變成了甜而有氣,「忌廉溝鮮奶」是有汽版本的甜味鮮奶飲品。

「忌廉溝鮮奶」兩款飲品混合出來的實際味道,比我想像之中來得更甜,更有氣泡飲品的爽快感覺。由於「忌廉溝鮮奶」不會無端端附上冰塊,所以「忌廉溝鮮奶」的甜味足以一滴不留地喝清光。
忌廉溝鮮奶

而且沒有冰塊水份在內的「旺記冰室」飲品「忌廉溝鮮奶」,「忌廉溝鮮奶」經過兩款飲品合成過程之後,裡面每一滴飲品甜味精華,我都可以完完全全地去感受,中間沒有任何外界阻力可以干擾我。

而且「旺記冰室」提供給我的高身餐杯容量有限,不可能一次過飲完「旺記冰室」「忌廉溝鮮奶」所有的味道,需要分開幾次,逐小逐小把飲料倒進杯裡面享用才行。

「忌廉溝鮮奶」這種飲法有個最大的好處,好處就是倒飲品進入杯裡面,可以造到量力而為,不一定需要即時把所有飲品都倒進去,防止任何意外發生。

另一方面,由於「旺記冰室」的招牌甜豉油搭配「日本滑蛋蝦仁和叉燒」的碟頭飯,在我差不多怪飲完「忌廉溝鮮奶」飲料的時候,「日本滑蛋蝦仁雙併飯配旺記秘製甜豉油」才剛剛送到面前。

作為「旺記冰室」餐牌裡面的招牌食品,「日本滑蛋蝦仁叉燒雙併飯配旺記秘製甜豉油」製成品看似,跟一般港式茶餐廳裡面的豉油碟頭飯沒有什麼分別,兩者味道實際上的分別,要靠我試食過才知道。

由於「旺記冰室」餐牌裡面,聲稱有屬於自己配製以及製作的甜豉油,所以「旺記滑蛋蝦仁叉燒雙併飯」本來只是一般茶餐廳格局的豉油叉燒飯,但是加上餐廳自己的甜豉油後,立刻變成了甜味的滑蛋叉燒飯。

雖然「旺記冰室」說自己的叉燒飯配的是「滑蛋」,但是白飯始終都會有屬於自己的熱度,所以滑蛋被白飯加熱焗熟之後,到上檯時已經差不多快要變成了「叉燒炒蛋飯」,享用滑蛋的時間也變得刻不容緩。
日本滑蛋 蝦仁 叉燒 雙併飯

當時還處於半固體狀態的滑蛋,跟「旺記冰室」的叉燒、蝦仁以及甜豉油,被廚房混和放在一起之後,四者到上檯的時候已經變得密不可分,分不分離,享用方法只需要用匙羹刮起,跟食「頹飯」沒有什麼分別。

直到我拍攝完畢,左手拿着匙羹把「滑蛋叉燒蝦仁飯」撥起,滑蛋的狀態已經逐漸接近凝固,我趕緊立刻把滑蛋放入口,我仍勉強感受到滑蛋的滑溜幼嫩口感感覺。

至於「旺記甜豉油」的味道,我覺得它除了有豉油本來應有的鹹味之外,我還吃到感受到豉油裡面的濃郁甜味,「旺記甜豉油」面頭豉油整體的味道,屬於很重口味的甜鹹感覺。

至於「滑蛋叉燒蝦仁飯」的口感方面,蝦仁的口感尚算新鮮,我咬下去發現蝦仁裡面有彈牙的感覺,而且蝦仁的味道跟「旺記甜豉油」醬油味道頗為合襯。

反而「滑蛋叉燒蝦仁飯」表面面頭的滑蛋,時間一過就已經差不多凝固起來,幸好還有「旺記甜豉油」的甜鹹味道在旁,所以滑蛋仍能吃到雞蛋本身應有的甜味。

至於「旺記冰室」廚房裡面的人,負責分配「旺記甜豉油」到「滑蛋叉燒蝦仁飯」表面的份量,我個人覺得「旺記冰室」廚房,負責淋「旺記甜豉油」的手勢屬於輕手的狀態,所以淋了不少甜豉油到飯面之上。

所以我在享用「旺記滑蛋蝦仁叉燒雙併飯」的時候,基本上每一啖飯都能吃到,和感受到「旺記冰室」秘製甜豉油裡面的甜味跟鹹味,整碟飯整體味道也都屬於很濃厚。

而且「旺記冰室」「旺記滑蛋蝦仁叉燒雙併飯」整體上味道有甜有鹹,味道十分濃厚,加上有大量被炒香的豬肉叉燒、彈牙蝦仁跟蔥花襯托,所以「旺記滑蛋蝦仁叉燒進併飯」整體上頗為抵食飽肚。

至於「旺記冰室」的「忌廉溝鮮奶」甜品,「旺記冰室」真的有用上原裝未開蓋我鮮牛奶跟忌廉汽水,而且留給食客自行揭開樽蓋,自行倒牛奶跟忌廉進入杯內,讓食客可以完全感受到飲品的甜味。

儘管「旺記冰室」「旺記滑蛋蝦仁叉燒雙併飯」價錢屬於午餐價錢水平,賣港幣五十八元,於下午茶角度去看五十八元一碟滑蛋蝦仁叉燒飯,價錢稍為偏貴。

但是對於我這種平日正餐不食豬肉的人來講,「旺記冰室」的「旺記滑蛋蝦仁叉燒雙併飯」只能留到我在下午茶時間,這些非正餐時段才能享用,「旺記甜豉油」味道雖甜,但是下次不易找機會再幫襯享用了。
2018-11-06
忌廉溝鮮奶