餐廳: 旺記冰室
資訊:

今日晏晝我同男朋友去左旺記冰室,晏晝時間真係好多人排隊,入面限時30分鐘所以都唔會等得太過耐。餐廳入面唔算太大,但係枱唔會放得太逼,坐落去唔會太辛苦既今次我就嗌左「叉燒炒蛋飯」同「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」嘅番茄汁真係好濃汁呀,番茄味好重而且汁果邊比較杰,加埋脆卜卜既午餐肉,通粉份量都好足夠,三樣加埋真係好完美呀炒蛋係另一個重點黎,炒蛋炒得好滑而且蛋味好濃,真係好好味呀多士都整得夠脆,包身好鬆軟「叉燒炒蛋飯」係我另一個心頭好旺記既炒蛋真係特別滑同好食,加埋半肥瘦既叉燒,同少少蔥,真係好好味呀,自己就習慣左另上啲汁可以就返喜好落份量。飲品方面我就嗌左「熱檸水」同「姜汁奶茶」,「熱檸水」就同一般茶餐廳一樣「姜汁奶茶」我就嗌左凍同少甜,姜味都夠,不過如果好鍾意姜味既話就建議飲熱的,相信味道會更出整體而言,呢間係值得回頭同排隊既餐廳,而且排隊時間都合理既
今次我就嗌左「叉燒炒蛋飯」同「番茄午餐肉通粉加多士炒蛋」

炒蛋係另一個重點黎,炒蛋炒得好滑而且蛋味好濃,真係好好味呀
多士都整得夠脆,包身好鬆軟

「叉燒炒蛋飯」係我另一個心頭好
可以就返喜好落份量。

整體而言,呢間係值得回頭同排隊既餐廳,而且排隊時間都合理既
2019-08-13
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
今天可以去吃旺記冰室了。終於,可以一完在店舖裏吃的願望,之前中午想去吃它的時候,剛好是每一個月的打掃日沒有開門。中午繁忙時間要到齊人,才可以入座,但可能已經是兩點後了,沒有那麼多人排隊了,等了一下便可以入座。我們分別點了滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯跟自家製叉燒日本滑蛋飯,配奶茶。它們家的正常飯份量不太多,男生可能要加飯喔!整體不錯吃,但可能期待太多了,因為叉燒不是照片的那種,不是半肥瘦厚厚那種,但也不過不失。 滑蛋是很滑,但沒有王牌冰室特濃牛乳炒滑蛋,奶味很重。蝦沒有很多隻,只有三隻,但都處理得不錯,但可以更彈牙。它們家的是簡單而美味,看得出很用心去烹調的,每一個飯都是現煮的。 下次也想現場吃麥包三文治四重奏,因為之前都是吃外賣的,外賣那個麵包皮會有一點點濕濕,不過份量超多的。

滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯

自家製叉燒日本滑蛋飯

滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
自家製叉燒日本滑蛋飯
2019-11-15 0 瀏覽
終於去排下隊去吃這間最出名的滑蛋叉燒飯同事早點去拎位 等了約半小時到但食飯時間只限於30 分鍾叫完唔洗2 分鍾 就黎左蛋是很滑 再配埋自製既甜豉油 好好味但我就覺得唔夠熱最後用餐時間只需要20分鍾
終於去排下隊去吃這間最出名的滑蛋叉燒飯

但我就覺得唔夠熱
最後用餐時間只需要20分鍾
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2019-11-11 0 瀏覽
每次黎旺記食lunch都只可以係二人小隊因為人一多就註定要等到天荒地老二人小隊至少都要等20分鐘唔係講笑咁寶貴嘅lunch time都願意等因為真係好.好.食....裡面張貼告示繁忙時間用餐時間係30分鐘🙈🙈真係多麼得快食野唔好講野快d爬飯今日又想食蝦又想食叉燒why not both????蝦 一如以往的彈牙叉燒就正常水平重點係滑蛋!!!好符合商品說明條例因為真係好滑飯屬於硬身 粒粒分明配埋甜豉油perfect!!!!繼續支持 繼續排隊😂😂
每次黎旺記食lunch

至少都要等20分鐘
唔係講笑
咁寶貴嘅lunch time
都願意等
因為真係好.好.食....

裡面張貼告示
繁忙時間
用餐時間係30分鐘🙈🙈
真係多麼得快
食野唔好講野
快d爬飯

叉燒蝦仁滑蛋飯

今日又想食蝦又想食叉燒
why not both????

蝦 一如以往的彈牙
叉燒就正常水平
重點係滑蛋!!!
好符合商品說明條例
因為真係好滑
飯屬於硬身 粒粒分明
配埋甜豉油

perfect!!!!

繼續支持 繼續排隊😂😂
叉燒蝦仁滑蛋飯
2019-11-06 45 瀏覽
有位來自新加坡嘅朋友同我提起,佢覺得黯然銷魂飯好好味,作為東道主,我就帶佢去食返餐黯然銷魂啦。之前喺網上見到旺記冰室入面叉燒滑蛋飯嘅相,覺得幾吸引,而親身見過實物,依然係好吸引。我地係星期日下午茶時間排隊,唔駛5分鐘就入座。啲滑蛋炒到笠住啲飯,而叉燒啲肉唔會太肥,整體嚟講賣相唔錯,蛋又滑叉燒肉質都唔錯。嗰日可能餐廳入面冷氣開得大,成碟飯俾冷氣吹到涼咗,食落去無咗道鍋氣,就差少少。不過平民美食嚟講,佢都算唔錯呀,新加坡朋友都話味道幾好。

不過平民美食嚟講,佢都算唔錯呀,新加坡朋友都話味道幾好。
2019-11-03
2019-10-27 129 瀏覽
今日難得約咗個朋友仔食飯,但係朋友仔又大遲到,唯有搵間餐廳快快食咗佢難得weekend 旺記唔駛排隊,一於去食下佢個奶油豬喇<午餐5- (轉奶油豬) 蕃茄通加香滑炒蛋$54>平時去茶記叫個奶油豬都成廿蚊雞,旺記多空轉奶油豬都只系五蚊,無理由唔轉咖奶油豬香脆鬆化,啖啖牛油香,加埋煉奶更加系一支棒滑蛋正正常常咁喇,茶餐廳價仔,無咩特別蕃茄通心粉蕃茄湯底重味精,食完成個晏就都仲味到味精味通粉煮得太淋,午餐肉大大粒,煎到脆卜卜咁幾好食賣單五十四蚊,灣仔食飯咁的價錢食得過

難得weekend 旺記唔駛排隊,一於去食下佢個奶油豬喇

<午餐5- (轉奶油豬) 蕃茄通加香滑炒蛋$54>

奶油豬香脆鬆化,啖啖牛油香,加埋煉奶更加系一支棒

滑蛋正正常常咁喇,茶餐廳價仔,無咩特別

蕃茄通心粉蕃茄湯底重味精,食完成個晏就都仲味到味精味

通粉煮得太淋,午餐肉大大粒,煎到脆卜卜咁幾好食

賣單五十四蚊,灣仔食飯咁的價錢食得過
陽光普照,放假開開心心食早餐。吃過兩次旺記,可以再試。早餐去到11:30,還有半小時。看了一眼就決定F餐。興致勃勃落單,怎料店員說售罄。第二想吃的沙嗲牛肉麵亦賣光。其他都沒有興趣,打算不吃了,反正我不餓,陪老公吃就算。過了一會,店員說最低消費$16,即一杯熱飲的價錢。我想吃的都已賣清,已夠沒癮,還被逼要選一款。心有不甘,真想起身離坐。要不是老公說他胃痛要吃點甚麼,我真會離去。想起第一次來吃滑蛋叉燒飯,也吃不到。兩點多就賣光,也早了一點吧?想普通吃份蛋治。沒有。只能點C餐,配料全走。最後屈服了,點了五香肉丁、炒蛋、生菜,走花生醬的多士。等足10分鐘,老公已吃完。我的炒蛋和他的炒蛋,完全兩個樣。一濕一乾,一光一暗。蛋味不重,肉丁搶味,不過味道還好。很少地方用麥包選擇。表面好看,下層卻濕到扁了,濕得不想碰,不想吃。雖然走醬,也沒有牛油,但吸了炒蛋和肉丁的油,多士變了橙色。為了心裡好過一點,只吃上層和炒蛋。食物還好,但死板的服務和餐牌,叫人怕了。
陽光普照,放假開開心心食早餐。吃過兩次旺記,可以再試。

食物還好,但死板的服務和餐牌,叫人怕了。
2019-10-20 189 瀏覽
周末晨早出灣仔食早餐,之前聽 #可愛老婆 提過旺記三文治好正,於是黎試下。中午時份旺記都係旺過旺角要冇咁旺先有位,早餐會好一點,可以慢慢食。麥包三文治四重奏🤤 咸牛肉+雞蛋+花生醬+生菜👍🏻 超大份,夠兩個女仔食👍🏻 奶茶好飲🥺 花生醬唔夠如果食唔曬可以問佢拿個紙袋打包,見到店員同D熟客有講有笑,依類環境都幾適合輕鬆過周末早上。之前食過幾次午餐,經典正野包括叉燒滑蛋飯、叉燒蝦滑蛋飯、沙嗲牛麵等。#宇宙級嘴刁 #嘴刁Raymond

🤤 咸牛肉+雞蛋+花生醬+生菜
👍🏻 超大份,夠兩個女仔食
👍🏻 奶茶好飲
🥺 花生醬唔夠

#宇宙級嘴刁 #嘴刁Raymond
奶茶
奶茶
  • 烘麥包三文治四重奏
2019-10-18 119 瀏覽
今日系附近行街,中午剛好經過旺記冰室,就入去食左個lunch,雖然叫冰室,但系呢度其實系間港式茶餐廳開噶,一個人入去點左叉燒滑蛋飯同流心芝士麥包西多士。叉燒滑蛋飯份量幾大,我一個人都食唔嗮。叉燒好香,但唔油膩,滑蛋好嫩,唔會太老。份西多士試左小小,可能系因為太飽了,沒認真試出距噶味道。但總體來講,系個唔錯噶地方。
2019-10-03 375 瀏覽
出咗灣仔,食個午飯就搵咗呢間想食好耐既冰室,午飯時間,門口有一堆放午飯既白領人士!以為要等好耐,但等咗10分鐘就入得啦🤤佢個叉燒蝦仁蛋飯,睇到好多人食評影既相都好吸引,啲滑蛋炒得好靚,原來標榜使用日本雞蛋🥚要埋蝦仁雙併都係多$4到,所以一黎就叫雙併試下先!果然蛋真係炒得好滑,我呢個蛋控食得好開心,同埋佢個靈魂果然係個秘製鼓油到因為太餓,仲叫咗個奶油豬,唔係誇張,呢個反而出奇地好味,一黎個脆豬熱辣辣,再搽滿牛油煉奶,成件事真係不得了!仲加咗$4試咗杯愛爾蘭咖啡,但我呢個唔係咖啡既專業人士,我就覺得同普通咖啡無咩分別啦!朋友仲叫咗杯龍鳳檸樂,不過不失啦!

朋友仲叫咗杯龍鳳檸樂,不過不失啦!
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2019-09-27 424 瀏覽
今日同好好彩嘅某君過灣仔攞佢抽中嘅macaron,既然過開灣仔,當然要同某君去試佢想試好耐嘅叉燒滑蛋飯😌 一去到就見到有條小人龍,我地等咗大約20分鐘就有位,原來依度只有set食,無得散叫😏自家製叉燒日本滑蛋飯 $55>個樣都算ok,但個豉油碟放係飯邊個人嚟講覺得污糟>即叫即整,新鮮熱辣辣>蛋係幾滑,略有蛋味>叉燒好韌,又大舊,感覺同蛋幾唔夾>飯就偏硬兼無乜飯味,食開軟飯嘅我覺得差少少==================推介指數 🌕🌕🌖🌑🌑特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $49>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸過,係吸引嘅>蕃茄湯係幾濃,偏杰,惹味>通粉唔會腍到爛,算幾挺身,唔錯==================推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑奶油大脆豬配4.3牛奶炒日本滑蛋 (厚多士轉奶油大脆豬+$5)>奶油大脆豬新鮮辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味>蛋同叉燒滑蛋嘅滑蛋一樣水準,幾滑溜,頗有蛋味==================推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑老老豆豆,野食同價錢係不過不失,可能自己唔係咁喜歡食翻熱過嘅叉燒啦,個叉燒

自家製叉燒日本滑蛋飯 $55
>個樣都算ok,但個豉油碟放係飯邊個人嚟講覺得污糟
>即叫即整,新鮮熱辣辣
>蛋係幾滑,略有蛋味
>叉燒好韌,又大舊,感覺同蛋幾唔夾
>飯就偏硬兼無乜飯味,食開軟飯嘅我覺得差少少
推介指數 🌕🌕🌖🌑🌑

特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $49
>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸過,係吸引嘅
>蕃茄湯係幾濃,偏杰,惹味
>通粉唔會腍到爛,算幾挺身,唔錯
推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑

>奶油大脆豬新鮮辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味
>蛋同叉燒滑蛋嘅滑蛋一樣水準,幾滑溜,頗有蛋味
推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑

老老豆豆,野食同價錢係不過不失,可能自己唔係咁喜歡食翻熱過嘅叉燒啦,個叉燒滑蛋飯個人嚟講真係麻麻,如果要排隊食呢,我就未必會再考慮喇。

仲有佢所謂嘅每人最低消費都幾令人費解,話說隔離枱有三個女中學生,佢地叫咗個滑蛋叉燒同滑蛋蝦餐想share食,點知個侍應話每人最低消費$16蚊,要佢地叫多樣野,明明兩個餐都$112,三個人嘅最低消費先係$48,點解會唔夠呢?其實係點計㗎呢?🧐

2019-09-27 319 瀏覽
一試佢出名嘅叉燒滑蛋飯🎖12PM 正去到幾分鐘就入到去 ✌🏻 12.15PM 就開始多人架啦!跟住就要等成個鐘。。雖然午餐選擇唔多,但係真係好食唔會厭 👌🏻 個人推薦午1-5. 今次介紹返叉燒滑蛋飯🎖叉燒唔乾 👍🏻 入味 👍🏻蛋真係次次做到滑蛋 👍🏻真係比起出面其他嘅好食啲 😋
一試佢出名嘅叉燒滑蛋飯🎖

叉燒唔乾 👍🏻 入味 👍🏻
蛋真係次次做到滑蛋 👍🏻
真係比起出面其他嘅好食啲 😋
2019-09-25 321 瀏覽
早前幸運的在IG Giveaway中得到一盒中秋口味限定的馬卡龍禮盒,領奬前先到近年火紅的冰室果腹,留意了小店好一陣子,今天終於能一償所願。 周日中午時份門口有一條小人龍,兩個人大約排了十五分鐘方能入座。小店座位約三十個,用餐時間為三十分鐘,每人至少要點一份食物/飲品。特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $49 有坑紋的螺絲粉掛湯力較高,煮得不過稔,配上濃稠的蕃茄湯底和炸過的午餐肉,不錯。 4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆豬(+$5) 蛋炒得嫩滑,惟蛋味略遜,比上不足比下有餘。眼見麥包多士不太特別,遂加錢將多士轉做脆豬;剛焗起的豬仔包外脆內軟,鹹香的牛油和甜滋滋的煉奶交融在上,每吃一口都感覺幸福。 滑蛋叉燒飯 $55 當初吸引我光臨就是這看似普通的碟頭飯,成品來到尚算吸引。蛋比剛才的嫩滑,不過飯粒偏乾,叉燒薄瘦且硬身,即使淋上有提味作用的甜豉油亦吃不出其特別過人之處。 除了那奶油脆豬比較出色以外,其餘的質素也只是平平,而其中一位較年長的女侍應亦予人一種拒諸門外的感覺,能走紅大抵是帶點幸運因素。

特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $49

4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆豬(+$5)

滑蛋叉燒飯 $55

2019-09-15
究竟一間餐廳應該提供多啲唔同既菜式俾客人定係淨係專注做一兩樣食物會吸引到多啲客人呢?呢個問題👧🏻都唔識答,但就搵到一個係後者既例子啦。呢個餐廳供應既食物真係唔多,有幾款食物更加係做到差唔多全日供應咁樣,因為無論早、午、晚餐都見到佢既蹤影,但呢間餐廳真係食左幾次都要排一輪隊先入到去。今次👧🏻就介紹佢地兩款比較出名既食物啦,分別就係叉燒蛋飯同埋番茄午餐肉通粉,叉燒蛋飯看似好普通,材料只係蛋、叉燒、蔥、甜豉油同埋飯,但最普通既食材加埋就有唔平凡既味道,雖然啲叉燒望落好瘦但食落唔會好柴,滑蛋加埋蔥花同甜豉油既配搭令人忍唔住一嗒接一嗒呀。另外番茄午餐肉通粉既番茄湯好濃郁,而午餐肉粒切到一嗒既大細,再經煎炸過之後非常脆口,跟餐仲有炒蛋多士,不過👧🏻就建議大家要加錢轉奶油脆豬啦,有兩件烘到脆卜卜同勁多煉奶既脆豬,絕對係抵食之選👍🏻每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)味道 : 4 / 5 環境 : 3.5 / 5 外觀 : 3.75 / 5價錢 : 3.75 / 5 服務 : 3.75 / 5回頭率 : 4 / 5總分 : 22.75 / 30性價比雖然滑蛋叉燒飯同番茄湯通粉真係唔算啲好特

每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)
味道 : 4 / 5
環境 : 3.5 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 22.75 / 30

性價比
雖然滑蛋叉燒飯同番茄湯通粉真係唔算啲好特別或者好有特色既食物,但正正就係最普通既食物都可以吸引到咁多客人幫襯個到勁呀👍🏻最後提多各位朋友仔一次記得轉脆豬呀😋
2019-09-20 118 瀏覽
I took my friend from America here for lunch one time and now everytime he comes visit Hong Kong this resturant is a must and it’s become a ritual to have lunch here. Just be prepared for a wait. I would recommend you come earlier for lunch if possible. If you don’t know whether to order scrambled eggs with shrimp or char siu. I will recommend go for half and half!
  • 叉燒滑蛋飯
  • 滑蛋蝦仁飯