餐廳: 旺記冰室
資訊:

餐廳: 旺記冰室
資訊:

2020-08-29 4840 瀏覽
我喜歡週末「。。。多得週末, 無需思想的週末,無須將冰水再潑, 無願望也可過活,我喜歡週末!。。。亅又到週末, 拋低工作。。。 吃點邪惡的、吃點特別的。。。週末下午二時半的旺記冰室, 沒有長長的人龍, 侍應也較為清閒, 剛好是「慢慢坐一陣亅 享受美食的好時辰!! 懂得吃的,當然是這個時候來朝聖!鮮牛油煉奶豬仔飽、配 4.3牛奶炒日本滑蛋。鮮牛油煉奶豬仔飽一口咬下去, 首先和我的舌尖有「肌膚之親亅的。。。是豬仔包香脆的外皮, 緊接著碰到我嘴唇的,便是已水乳交融的「微熱亅鮮牛油及煉奶的混合體。。。 這一下我可真「心如鹿撞亅!。。。真的很久、很久沒有碰過這高油、高脂、邪惡的港式美食了。 好!!今天趁週末,就一於放肆一下,什麼也要拋諸腦後。。。。4.3牛奶炒日本滑蛋牛乳滑蛋亦是這家店的名物, 真心做得好。。。 剛熟的日本蛋, 又滑又香, 蛋汁配牛乳香氣撲鼻。 蛋本身沒有放很重的調味, 味道就是食材原原本本的真味。。。 而且吃得出是即叫即弄的,正!特濃蕃茄湯 + 仿鮑魚火腿絲通粉這個是店家為福福郎炮製的「特別版」通粉, 因為店家替我把午餐肉換成了較為健康的鮑魚火腿絲。 蕃茄湯很濃郁,上面加了很多
我喜歡週末

「。。。多得週末, 無需思想的週末,
無須將冰水再潑, 無願望也可過活,
我喜歡週末!。。。亅

又到週末, 拋低工作。。。 吃點邪惡的、吃點特別的。。。

懂得吃的,當然是這個時候來朝聖!

鮮牛油煉奶豬仔飽、配 4.3牛奶炒日本滑蛋

。鮮牛油煉奶豬仔飽

好!!今天趁週末,就一於放肆一下,什麼也要拋諸腦後。。。

。4.3牛奶炒日本滑蛋

特濃蕃茄湯 + 仿鮑魚火腿絲通粉

蕃茄湯很濃郁,上面加了很多紅卜卜的茄蓉, 配上淡粉紅色的火腿絲和象牙色的仿鮑魚絲, 像極了一件誘人的草間彌生藝術品。。。

你一定會說福福郎的描述很「浮誇亅, 對啊!這就是我的風格😉。。。你懂的!!

冰凍薑汁奶茶

今天竟然沒有叫「微甜版本亅! 因為當原裝正版甜度的奶茶撞上了薑汁, 彼此會擦愛火花。。。因為冰涼微辣的口味剛好中和了牛油煉奶豬仔包的油膩感。

。。。🦉

OK!現在是陽光普照的週末下午三時正,就讓我什麼也不去想,好好享受一下「隨身聽」!

「今天週末、 集體失憶的週末,
連胸襟都可擴闊, 連寂寞也都快活!亅

「多得週末、 無需思想的週末,
無須將冰水再潑 ,無願望也可過活。。。
我喜歡週末!!亅

+ ==============================
有興趣可以按左上角的「貓頭鷹頭像」或到 openrice 的 「福福郎食評家專頁」訂閱我的餐廳介紹blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2020-08-29
紀念日
  • 凍薑汁奶茶
  • 鮮牛油煉奶脆豬仔包
2020-12-22 396 瀏覽
不嬲旺記都坐得比較逼, 限聚期間都買外賣多,旺記出名嘅都係佢嘅滑蛋, 今日唔食滑蛋叉燒飯, 食佢嘅滑蛋三文治!包裝得好整齊, 剛剛好放得入食物盒外賣烘底三文治, 都預左塊包會焗淋左d, 烘左嘅麥包, 夾住鹹牛肉加滑蛋, 非常惹味, 好鍾意佢嘅麥包真係有粗麥粒可以咬, 感覺好健康, 但犯規邪惡的是每塊麥包都塗了花生醬!! 整個三文治甜甜鹹餡的, 好夾好香, 真係好好味!! 雖然生菜唔多, 但食落去會令三文治感覺清新d...除左夾鹹牛, 仲可以夾滑牛, 午餐肉等等, 唔食花生醬又可以轉咖央醬!
不嬲旺記都坐得比較逼, 限聚期間都買外賣多,

包裝得好整齊, 剛剛好放得入食物盒
鹹牛肉炒蛋三文治

鹹牛肉炒蛋三文治
2020-12-15 342 瀏覽
睇餐廳openrice頭三位熱門食物都係叉燒滑蛋飯,咁一定要試下啦😂自家製叉燒日本滑蛋飯|$55(配旺記秘製甜豉油)(午餐包一杯絲襪奶茶或忌廉即磨咖啡)Woowoo!個秘製甜豉油絕對係精粹!!!!!最正係佢份量落得好好,岩岩好俾我送晒成碟飯同蛋同叉燒。日本滑蛋係一個漩渦,嫩滑感十足,叉燒正正常常啦,再加埋啲蔥花,好食。即磨咖啡,都係唔錯既,呢個價位係灣仔食個lunch,咁既水準同份量,食得飽,絕對係正評。

叉燒滑蛋飯

自家製叉燒日本滑蛋飯|$55
(配旺記秘製甜豉油)
(午餐包一杯絲襪奶茶或忌廉即磨咖啡)

Woowoo!個秘製甜豉油絕對係精粹!!!!!

叉燒滑蛋飯
2020-10-21 919 瀏覽
晨早流流出去灣仔做野,順便去搵靚早餐食!旺記冰室好選擇特濃蕃茄湯餐肉粒通粉特濃湯底真係無誇張到,湯底好濃好夠味,同餐肉粒味道好夾,通粉本身又好掛湯,好好味好開胃。本身以為食唔晒,點知好啱胃口,清碗。炒滑蛋蛋味非常濃郁,同平時茶記食開既好唔同,原來係用日本生產既雞蛋,加上師傅好好手勢,真係做到「滑」蛋。為新一天帶來一個完美嘅開頭。奶油豬烘得啱啱好,外脆內軟。仲要頂同底兩塊都比晒,食得好滿足!涷愛爾蘭咖啡咖啡味非常濃郁,咖啡豆炒得夠燶,一百分提神!仲有好多特色食品,留返下次再幫襯。
晨早流流出去灣仔做野,順便去搵靚早餐食!旺記冰室好選擇

特濃蕃茄湯餐肉粒通粉

本身以為食唔晒,點知好啱胃口,清碗。

炒滑蛋

奶油豬

烘得啱啱好,外脆內軟。仲要頂同底兩塊都比晒,食得好滿足!

涷愛爾蘭咖啡

咖啡味非常濃郁,咖啡豆炒得夠燶,一百分提神!

仲有好多特色食品,留返下次再幫襯
2020-10-20 665 瀏覽
旺記我真係去過超過十次以上, 依間野食疫情前其實係非常非常多人排隊。我試過一個人黎等位都要半個鐘以上。餐廳有限用餐時間係半個鐘。今次黎到當然都係嗌番我的最愛啦, 火腿忌廉湯公仔麵, 一定一定要加$5蚊轉個豬仔包, 另外會跟個炒蛋既, 咁我習慣會叫佢轉番炒熟蛋 (個人口味不太鐘意食太生既蛋), 另外都提一提, 旺記講晴係用日本蛋 (佢咁講我咁聽啦) 不過又真係幾香既! 個豬仔包係我的最愛, 好夠練奶, 同埋烘完非常鬆脆 奶茶都好掂, 又香又滑 茶膽一D都唔苦, 真係拍得住傳統茶餐廳沖出黎既味道。
火腿忌廉湯公仔麵, 豬仔包
公仔麵
題外話/補充資料: D職員態度麻麻地, 試過有次職員自己落錯單, 然後要求我地要左佢, 仲加左句: 你唔要冇人食架啦 完全將自己落錯單既責任轉價比客人 (都幾衰下)
2020-09-25
火腿忌廉湯公仔麵, 豬仔包
公仔麵
  • 豬仔包
2020-10-15 488 瀏覽
第三波疫情仲未完一於決定嘆個靚早餐轉換下心情呢間餐廳係灣仔,但價錢就相對同區餐廳嚟講唔算太貴,重點是好多特色嘅早餐可以選擇!有追蹤我嘅朋友都一定知道我不愛吃包,但卻中意食脆豬。脆豬嘅精髓就係上面嘅奶油嘞,一咬落去煉奶與牛油嘅香,真係不得了!配合埋剛烘好嘅炸脆包皮,絕配!第二個非常值得推介就係滑蛋嘞,呢款滑蛋真係連蛋汁都流埋出嚟,非常香滑,真係有心去做好一份早餐㗎!湯底係忌廉雞湯,忌廉味唔會好重好膩,反而就好好味嘅雞湯你有多久無飲過樽裝牛奶?這是回憶的味道,是香港人不能忘記嘅味道!
第三波疫情仲未完
一於決定嘆個靚早餐轉換下心情

湯底係忌廉雞湯,忌廉味唔會好重好膩,反而就好好味嘅雞湯

2020-09-30 537 瀏覽
以前午膳時間門口總是好多人排隊,今日比平時遲一個鐘食飯,諗住去食返個叉燒炒蛋飯,點知感覺好差,由於我係一個人,被安排去左一張4人枱,斜對角有個食客,對角咁坐無問題,點知之後來多一個食客,被安排坐我對面,面對面,中間無隔板,感覺有點奇怪,過左一陣,斜對角的食客走左,諗住侍應會安排對面的食客坐過斜對角(我隔離個位有張紙貼住唔俾坐,4個位得1個位貼住唔俾人坐),咁就2個陌生人係張4人枱可以斜角咁坐,感覺好一點,點知侍應再安排多一個新客人坐左斜對角位置,咁就變左一張4人枱坐左3個互不相識的陌生人,毫無隔板,這是什麼安排,明明見到門口有張2人枱都係坐左一個人,點解要將3個陌生人塞係一張無任何隔板的4人枱,縱觀全店,食客人數近乎爆滿,張張枱都幾乎坐晒4個人,說好的不得超過一半入座人數呢?再講,明明張單落左叉燒拼蝦,點知來左個叉燒,但無蝦,提出後話後補俾我,最後係補返3隻蝦,對面都叫左雙拼,佢d蝦起碼有4-5隻,完全感覺唔到食店對於出錯餐後的彌補係幾有誠意,總的而言,是次用膳感覺勁差,唔會再有下次
2020-09-14 380 瀏覽
整體評分: 👍🏼👍🏼👍🏼(5分為滿分)滑蛋叉燒飯⭐️⭐️⭐️⭐️滑蛋炒得十分滑溜 吃得出廚師在雞蛋內加入了高湯和牛乳儘管只是普通的滑蛋叉燒飯 卻烹調得十分滋味 絕不馬虎特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉⭐️⭐️⭐️蕃茄湯底味道濃郁 很少見茶餐廳會選用蕃茄湯作為常餐的湯底十分驚喜炒蛋和多士都做得十分好
整體評分: 👍🏼👍🏼👍🏼

很少見茶餐廳會選用蕃茄湯作為常餐的湯底
十分驚喜
炒蛋和多士都做得十分好
2020-09-10 333 瀏覽
這間的三文治同其他茶記唔同,烘底麥包加厚厚熱騰騰的料,今次食的是䶢牛肉+蛋+生菜+花生醬,好味!The toasted sandwich with corn beef, fried eggs, lettuce and peanut butter is simply delicious! It’s served hot.
  • 烘麥包三文治四重奏
2020-09-06 352 瀏覽
喺香港要數好食嘅茶餐廳, 旺記一定係表表者。堅持用日本雞蛋做食材, 炒出嚟嘅蝦仁滑蛋飯和叉燒滑蛋飯, 都係佢嘅招牌飯, 灣仔分店成日都大排長龍!見到佢嘅下午茶餐都幾吸引, 今日就買外賣返去慢慢歎!烘麥包三文治四重奏除咗用日本雞蛋, 旺記另一個特色就係用麥包做三文治, 烘底後外皮香脆內裏鬆軟。點咗C1下午茶餐, 有咸牛肉、雞蛋、花生醬轉了咖央醬、生菜, 材料豐富。咸牛肉加入滑蛋炒, 淨係見到個流心滑蛋已經流曬口水, 咖央醬淡淡清香, 甜甜地幾醒胃。加上生菜, 感覺清爽健康!炸南乳雞髀餐即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜, 南乳醃得入味, 唔會過咸。一啖咬落去, 雞髀有冒煙和爆汁效果, 肉質嫩滑!再配埋炸薯條, 香脆惹味, 真係食到停唔到口!熱柚子蜜店家絕不吝嗇, 柚子蜜份量十足, 可以沖多杯飲。個人十分喜愛, 香甜暖胃, 減利消滯!

見到佢嘅下午茶餐都幾吸引, 今日就買外賣返去慢慢歎!

烘麥包三文治四重奏

炸南乳雞髀餐

熱柚子蜜

• 烘麥包三文治四重奏
2020-09-05 260 瀏覽
周末人在灣仔,開初都冇諗住食外賣嘅,但個個好似同大胃作對咁,去邊間,邊間就排長龍,於是去灣仔近碼頭嘅一邊,人流好疏,不過呢間仍然坐滿座,咁唯有認命叫外賣啦好快就到手,包得幾好,拎返屋企完全冇瀉呢間招牌滑蛋叉燒同蝦仁,好難之間,大胃決定雙拼食落果然滑過瀡滑梯,而且好夠汁,飯仲幾好質感呢碗睇落平平無奇,食落驚喜十足蛋好厚,湯勁香勁鮮,好快食到湯都冇滴剩多士都好特別,係麥包嚟㗎奶茶都好滑,係茶記嘅風味呀咖啡有陣炭燒香,好醒神希望下次有機會堂食啦

好快就到手,包得幾好,拎返屋企完全冇瀉

日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯

呢間招牌滑蛋叉燒同蝦仁,好難之間,大胃決定雙拼

食落果然滑過瀡滑梯,而且好夠汁,飯仲幾好質感

鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉

呢碗睇落平平無奇,食落驚喜十足

蛋好厚,湯勁香勁鮮,好快食到湯都冇滴剩

多士都好特別,係麥包嚟㗎

絲襪奶茶

奶茶都好滑,係茶記嘅風味呀

忌廉即磨咖啡

咖啡有陣炭燒香,好醒神

希望下次有機會堂食啦
2020-09-05
日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉
絲襪奶茶
忌廉即磨咖啡
  • 日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯
2020-08-24 372 瀏覽
上星期食完滑蛋蝦仁飯之後一直念念不忘,覺得平價又好食,今個weekend搵左另一間冰室,呢間旺記冰室應該出左名食滑蛋叉燒飯,好多遊客都特地來賣襯,既然係招牌今次我決定買兩份外賣返去,同阿妹一人一份;滑蛋蝦仁飯口感特別嫩特別滑,就好似日式親子丼咁口感順滑,應該因為用左日本蛋既緣故,雞蛋特別滑嫩多汁我成日覺得呢d經典港式飯要整得好其實好考功夫,呢間火候就控制得唔錯,蝦仁食得出滑腴彈牙;另一盒叉燒蝦仁雙併味道一樣,不過多左鬆軟香甜既叉燒,不過今次既叉燒有點過瘦
2020-08-22
2020-08-23 197 瀏覽
已經開始迷上日本滑蛋飯同,所以今日喺旺記冰室見到,就買左兩款唔同嘅滑蛋飯自家製叉燒日本滑蛋飯,小店就用咗自家製嘅甜豉油,好有心思滑蛋嘅份量最多,面層有小小蔥花,叉燒好大舊,但唔會好肥。爽口蝦仁日本滑蛋飯同自家製叉燒日本滑蛋飯差不多,蝦仁十分爽口,米也不會黏,最值得一讚當然係甜豉油,不僅有心思,拌飯都好好味😋。雖然食物睇落好少,但係都好飽肚整體來說,我最喜歡的是它的滑蛋、甜豉油同蝦仁。價錢亦都唔算太貴,服務都好好。我一定會再回顧

自家製叉燒日本滑蛋飯,小店就用咗自家製嘅甜豉油,好有心思
滑蛋嘅份量最多,面層有小小蔥花,叉燒好大舊,但唔會好肥。

整體來說,我最喜歡的是它的滑蛋、甜豉油同蝦仁。
價錢亦都唔算太貴,服務都好好。我一定會再回顧
2020-08-22
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2020-08-16 344 瀏覽
今日因為要趕住幫人執屋,所以朝早只係食咗份三文治,未夠兩點鐘就已經覺得有啲肚餓,嚟「旺記冰室」買外賣。本來打算買下午茶餐,原來 Tea Set 要三點鐘先開始供應,咁就揀個滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯。套餐奉送飲品,可選絲襪奶茶 或 忌廉即磨咖啡,如果想轉凍飲就要 +$2、凍熱飲轉大杯 +$3、樽裝牛奶 +$4,而外賣則要另 + $1。日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯 配 旺記秘製甜豉油 ($59),滑蛋分量超多,把整個飯面完全覆蓋住,蛋內有蔥花,入口滑溜富蛋香。叉燒軟腍大塊,食落香甜有肉香,而蝦仁亦爽脆彈牙,加上米飯夠乾爽,粒粒分明,拌甜豉油吃剛剛好,食完夠曬飽肚。好耐無飲過維記樽裝鮮奶,+$4 就有一支,超抵飲。
好耐無飲過維記樽裝鮮奶,+$4 就有一支,超抵飲。
外賣自取
依家愈黎愈多餐廳都有滑蛋叉燒飯食但係唔係間間都整得好食 滑蛋叉燒飯要整得好食除左蛋要滑 叉燒要夠淋之外 飯要夠彈牙 究竟依間旺記既叉燒飯合唔合格呢外賣上到黎都仲有一絲絲蒸氣 外賣盒既隔熱做得好唔錯 望落蛋就絕對合格有餘 而家唔係就咁薄薄到一浸 係側邊睇就知蛋有一定既厚度 十分足料叉燒望落就比較瘦 諗住會好鞋 點知又唔係瘦得黎都算幾淋 不過可以有改善空間 如果選用半肥瘦既叉燒會更好 不學百貨應百客 減緊肥或者唔鐘意食肥既朋友應該會幾鐘意飯都做得唔錯 撈埋鼓油同炒蛋一啖食落口實在太正大滿足啖啖肉豬排撈面話明叫大滿足啖啖肉豬排 果然真係啖啖肉 豬排煎得好淋 而且唔會話好乾撈面份量十足 下午茶黎講一定食得飽不過可能由細食撈面都食開辣辣地既撈面依隻撈面可能為左顧及唔食得辣既朋友 一啲都唔辣 不過都十分惹味
依家愈黎愈多餐廳都有滑蛋叉燒飯食
究竟依間旺記既叉燒飯合唔合格呢