餐廳: 旺記冰室
資訊:

依家愈黎愈多餐廳都有滑蛋叉燒飯食但係唔係間間都整得好食 滑蛋叉燒飯要整得好食除左蛋要滑 叉燒要夠淋之外 飯要夠彈牙 究竟依間旺記既叉燒飯合唔合格呢外賣上到黎都仲有一絲絲蒸氣 外賣盒既隔熱做得好唔錯 望落蛋就絕對合格有餘 而家唔係就咁薄薄到一浸 係側邊睇就知蛋有一定既厚度 十分足料叉燒望落就比較瘦 諗住會好鞋 點知又唔係瘦得黎都算幾淋 不過可以有改善空間 如果選用半肥瘦既叉燒會更好 不學百貨應百客 減緊肥或者唔鐘意食肥既朋友應該會幾鐘意飯都做得唔錯 撈埋鼓油同炒蛋一啖食落口實在太正大滿足啖啖肉豬排撈面話明叫大滿足啖啖肉豬排 果然真係啖啖肉 豬排煎得好淋 而且唔會話好乾撈面份量十足 下午茶黎講一定食得飽不過可能由細食撈面都食開辣辣地既撈面依隻撈面可能為左顧及唔食得辣既朋友 一啲都唔辣 不過都十分惹味
依家愈黎愈多餐廳都有滑蛋叉燒飯食

撈面份量十足 下午茶黎講一定食得飽
不過可能由細食撈面都食開辣辣地既撈面
  • 滑蛋叉燒飯
2020-07-21 151 瀏覽
大食妹同同事又去旺記食晏啦之前食左佢個叉燒滑蛋飯, 今次諗住食其他, 要試盡旺記餐牌上高嘅美食呀<特濃蕃茄湯餐肉粒通粉餐>大食妹今次就嗌左至愛嘅蕃茄湯蕃茄湯好濃郁, 食落酸酸地, 幾醒胃通粉比較厚身, 口感更彈牙厚切餐肉粒要煎得脆脆地配上蛋味突出嘅炒滑蛋同麥包厚多士, 超級飽肚<自家製叉燒日本滑蛋飯>同事就相當專一, 嗌左佢招牌嘅自家製叉燒日本滑蛋飯大食妹兩款都食過, 覺得旺記嘅叉燒滑蛋飯比蕃茄湯餐肉粒通粉更加好味道但以性價比黎講, 蕃茄湯餐肉粒通粉更勝一籌
大食妹同同事又去旺記食晏啦
<特濃蕃茄湯餐肉粒通粉餐>
大食妹今次就嗌左至愛嘅蕃茄湯
蕃茄湯好濃郁, 食落酸酸地, 幾醒胃
通粉比較厚身, 口感更彈牙

厚切餐肉粒要煎得脆脆地
配上蛋味突出嘅炒滑蛋同麥包厚多士, 超級飽肚
<自家製叉燒日本滑蛋飯>
同事就相當專一, 嗌左佢招牌嘅自家製叉燒日本滑蛋飯

但以性價比黎講, 蕃茄湯餐肉粒通粉更勝一籌
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
2020-07-18 233 瀏覽
限眾令,乜野地方都唔洗去,而且周圍都有人中招,都廢事喺出面stay太耐。咁啱人在金鐘(美食沙漠),去咗灣仔搵野食,見到呢間幾好評,就決定去試下。叫果陣個frontline好nice,服務態度良好!///外賣自取:Lunch - 午4. 鮮薑汁豬膶鮮鷄湯通粉+鮮牛油麥包厚多士 + 凍檸茶($51)喺灣仔嚟講,價錢好公道,lunch先$51,我平時喺金鐘食個頹兩餸飯都$40幾,仲要唔包野飲!唔洗幾耐就有得拎,放得好好,唔會斜咗一邊。//因為天氣太熱,就即刻飲咗杯凍檸茶,唔澀,夠茶味,只係覺得可以再小啲甜(叫咗小甜,平時飲開走甜)。順便睇吓個通粉,放得好整齊,好明顯咁見到豬膶同埋蛋係放面,唔會求求其其放埋一齊,亦都唔會因為外賣沉住而「淋」咗。Detail住見心思。//拎到返去打開,竟然多士仲係脆口!!然後通粉,一打開好香薑味,薑迷心心眼,薑好正!豬膶煮得啱啱好,唔硬!重點係日本蛋,日本蛋,日本蛋!重點要講三次!落足本,我估應該有2隻蛋嘅份量!//Overall: VERY positive, in terms of the price, quality and location. Sugg

叫果陣個frontline好nice,服務態度良好!
///
唔洗幾耐就有得拎,放得好好,唔會斜咗一邊。
Overall: VERY positive, in terms of the price, quality and location. Suggest to try this restaurant!!
2020-07-18
2020-07-13 170 瀏覽
星期日好天氣但係要返工要知道星期日灣仔近入境事務處大樓附近 大部分餐廳都唔開最後決定去旺記冰室試一試佢啲蛋有所聽聞旺記叉燒蛋都係比較出名不過最後又因為時間較早想食返早餐冇食點知一住低只係過左大概早餐時間兩三分鐘店員話早餐已經cut左想比轉角另一間茶餐廳 旺記響呢方面處理得不及彈性但係原來午餐其中兩個餐又等於早餐只係較貴一啲最後點左店員推薦嘅鮮薑汁豬潤雞湯通粉先上左炒滑蛋以及麥包多士炒滑蛋蛋味香濃, 麥包多士送上檯時已搽上牛油鮮薑汁豬潤雞湯通粉豬潤好新鮮厚實 有好豐富薑汁味確實幾特別 不過見到人地食火腿通粉又想食果然隔離飯香係真架😂絲襪奶茶整成嘅茶走只能說茶走永遠都唔會有出錯題外話, 鄰座落單先知原來旺記有樽裝鮮牛奶可以點👍🏻👍🏻不失為一個唔錯嘅選擇
星期日好天氣但係要返工

想比轉角另一間茶餐廳 旺記響呢方面處理得不及彈性
但係原來午餐其中兩個餐又等於早餐只係較貴一啲

最後點左店員推薦嘅鮮薑汁豬潤雞湯通粉

先上左炒滑蛋以及麥包多士

炒滑蛋蛋味香濃, 麥包多士送上檯時已搽上牛油

鮮薑汁豬潤雞湯通粉

豬潤好新鮮厚實 有好豐富薑汁味
確實幾特別 不過見到人地食火腿通粉又想食
果然隔離飯香係真架😂

絲襪奶茶整成嘅茶走
只能說茶走永遠都唔會有出錯

2020-07-12
2020-07-04 433 瀏覽
今日同同事去左旺記買外賣早餐食,性價比極高!又健康、有營養😋旺記既環境比一般既茶餐廳乾淨,職員都好友善👍🏻我叫左早B鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉餐 同早C旺記烘麥包三文治四重奏,揀左C1咸牛肉+雞蛋+花生醬轉咖央+生菜早B餐有好多鮑魚火腿絲,鮑魚絲好彈牙,通粉喺浸左半個鐘返到公司既時候都唔會冧哂,好彈牙!重點係個鮮忌廉雞湯底!好好味,唔似味精湯!食落肚既每一啖都一定要有湯、鮑魚火腿絲、通粉,一路食一路讚!😂 再加埋4.3牛乳炒日本滑蛋,又飽又有營養!早C餐既咸牛肉滑蛋都好足料,唔知用左幾多個蛋先整到呢?😂咖央醬都好正!如果可以再多d仲好!😋仲要係麥包,真係好健康!每個餐都配麥包多士,個麥包好煙韌,唔洗搽牛油都好好味!麥包又比白方包健康,抵讚!👍🏻奶茶都幾濃滑👍🏻最估唔到既係飲品轉可樂唔洗加錢,仲要係罐裝😆可以留返遲d飲😂p.s. 外賣每個餐加$1 (裝得好好,完全唔怕倒瀉)
旺記既環境比一般既茶餐廳乾淨,職員都好友善👍🏻

早C餐既咸牛肉滑蛋都好足料,唔知用左幾多個蛋先整到呢?😂
咖央醬都好正!如果可以再多d仲好!😋
仲要係麥包,真係好健康!

p.s. 外賣每個餐加$1 (裝得好好,完全唔怕倒瀉)
旺記烘麥包三文治四重奏(咸牛肉、咖央醬)
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉+滑蛋
2020-07-04
5 分鐘 (外賣自取)
$36 (早餐)
旺記烘麥包三文治四重奏(咸牛肉、咖央醬)
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉+滑蛋
  • 烘麥包三文治四重奏
  • 鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉
在灣仔區,我最喜歡就是吃這家冰室的早餐。他們的4.3牛奶炒日本滑蛋真的是百吃不厭。點了早餐特濃番茄湯午餐肉粒通粉+牛油麥包多士+日本牛乳炒滑蛋+熱齋啡。番茄午餐肉湯粉真的是非常好吃。湯底濃郁,午餐肉粒超香脆,絕對是早餐首選。另外牛油麥包多士非常香口,而且麥包較為健康。牛乳炒滑蛋就不用說了,軟滑程度絕對是香港之冠,只嫌滑蛋的份量不太多。再配上一杯熱咖啡簡直是早餐最高享受。這裡環境雖然比較擠逼,但早上人不多還是可以輕輕鬆鬆享受一個悠闲早餐。

2020-07-03
$45 (早餐)
  • 牛乳炒日本滑蛋
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2020-06-26 351 瀏覽
旺記烘麥包三文治四重奏 ($32)有4款主配料可以選擇(咸牛肉,午餐肉,五香肉丁或者鮮免治牛肉)再配上雞蛋,花生醬以及生菜 (花生醬可以轉做咖央醬)三文治通常都係用白方包 但呢間係用麥包 感覺健康啲個三文治烘得好靚,金黃色 份三文治勁厚身,有5-6cm咁厚~外面係微脆嘅麥包 入面係厚厚嘅omelette餐廳話係用日本蛋 個蛋夠香同軟滑,冇熟哂,仲有返少少蛋汁 包住咸牛肉同生菜咸牛肉都算多~咸咸地又有勁香勁厚嘅蛋再配花生醬,真係熱辣辣嘅四重奏三文治外脆內軟
旺記烘麥包三文治四重奏 ($32)
再配上雞蛋,花生醬以及生菜 (花生醬可以轉做咖央醬)

三文治通常都係用白方包 但呢間係用麥包 感覺健康啲
個三文治烘得好靚,金黃色
份三文治勁厚身,有5-6cm咁厚~
外面係微脆嘅麥包 入面係厚厚嘅omelette
咸牛肉都算多~
咸咸地又有勁香勁厚嘅蛋再配花生醬,真係熱辣辣嘅四重奏三文治
外脆內軟
2020-06-13 554 瀏覽
唔知由幾時開始迷上咗滑蛋叉燒飯,每次食飯如果見到「滑蛋叉燒飯」呢個選項一定會嗌嚟食🤤🤤今次嚟到旺記冰室都唔例外,見到餐牌諗咗一秒就選擇咗滑蛋叉燒飯喇🤤滑蛋方面做得好好,嫩滑得嚟有口感,火喉控制啱啱好👍🏼至於另一主角叉燒呢,我自己鍾意食偏甜少少嘅叉燒,旺記嘅叉燒甜味唔算突出,但加分位在於佢厚切,食落啖啖肉好滿足,叉燒肉質亦都夠腍,搶返唔少分!畫龍點精嘅係甜豉油&蔥花,令人越食越開胃,唔覺唔覺就食晒成碟飯喇😂😂

2020-06-11 357 瀏覽
一直覺得好食叉燒炒蛋好難搵,曾經有一間在中環,不過已經結業.聽朋友講旺記冰室的叉燒炒蛋都幾出名,所以突登搵日在lunch time去灣仔分店買左外賣返公司食!我食過都好多間叉燒炒蛋,這間的炒蛋確實唔錯,味道都很好,只是份旺比較細份!但亦值得一試!

2020-03-31
10 分鐘 (外賣自取)
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2020-06-07 299 瀏覽
這裏的早餐真的是百吃不厭。灣仔吃早餐旺記一定是首選。點了我最喜愛的鮑魚火腿絲通心粉+4.3牛乳炒日本滑蛋和蕎麥多士,再配上一杯咖啡價值是最高享受。通心粉湯底味道濃厚,日本炒蛋實在非常滑溜,蕎麥多士非常香脆,衹能講這里的早餐絕對滿分。早上9點半還是全場滿座,證明生意實在非常好。而且服務也算可以,實在是吃早餐的首選。
這裏的早餐真的是百吃不厭。灣仔吃早餐旺記一定是首選。

2020-06-06
$38 (早餐)
  • 4.3牛乳炒日本滑蛋
  • 鮑魚火腿絲通粉
2020-05-31 274 瀏覽
这家餐厅绝对是湾仔区最好的茶餐厅。他们的4.3牛乳炒日本滑蛋简直是一绝,蛋香味浓郁, 极度香滑。点了番茄午餐肉粒通粉。番茄汤底非常浓郁,跟外面的番茄汤底完全不一样。午餐肉粒爽口鬆脆,完全一试难忘。最特别是烘多士选用麦包来做, 香脆可口又健康。配上牛乳炒滑蛋和香浓的咖啡,这个早餐实在非常满足。星期日的早上难得八点钟已经全场爆满。证明这家店在湾仔区已经深得民心,受尽食客喜爱。店铺虽少,但是却有一种温馨舒服的感觉。

2020-05-31
$45 (早餐)
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2020-05-28 409 瀏覽
今日happy friday, 做完野之後同媽媽食個tea 先,其實唔係好肚餓,又想食d 野,見到呢間餐廳話用日本蛋整野食,就試下先。平時去茶餐廳食三文治食得多,呢間竟然響餐牌度叫佢哋嘅三文治做三文治四重奏,好似好犀利咁樣,就試吓你啦。平時我都會揀鮮牛肉蛋治,呢度嘅鮮牛肉竟然下免治牛肉,仲有花生醬同生菜,呢個組合都幾特別,同時見到佢可以將花生醬轉為咖央醬,就每樣一份同媽媽share啦:]因為疫情嘅關係,見到入面都幾滿座,媽媽話唔堂食,所以外賣拎走,一打開飯盒,有驚喜喎,勁厚身既三文治,最吸引係個蛋,感覺上好似用左幾隻蛋咁厚配咖央醬幾特別,加上即刻整熱辣辣,更加滋味!下次如果堂食要試下特濃蕃茄湯先😋😋😋

下次如果堂食要試下特濃蕃茄湯先😋😋😋
2020-05-24 324 瀏覽
雖然近期疫情有開始隱定既趨勢,但大家都應該繼續stay alert ,唔好咁快掉以輕心,所以小妹都係買外賣番去慢慢嘆個下午茶。南乳炸雞髀🍗配薯餅 + 熱杏霜- 炸髀餐可以揀配薯條或者薯餅,雞髀有成隻手掌咁大隻,南乳味突出入味之餘亦唔會太搶味,酥脆既雞皮同juicy 既肉汁,好邪惡呀!另外仲嗌左個麥包三文治🥪餐+ 熱柚子茶- 三文治🥪用上麥包,哄底麥包比哄白方包多咗一陣麥香,四重奏用上咸牛肉+ 雞蛋+花生醬+生菜🥬。原本以為加上花生🥜醬會有d怪既,但又出奇地無違和感喎。其實旺記最出名係滑蛋叉燒既,可惜晏就4點半已經賣哂叉燒啦,可想而知係幾受歡迎啦,下次黎一定要下哩到既滑蛋叉燒飯😆

南乳炸雞髀🍗配薯餅 + 熱杏霜

另外仲嗌左個麥包三文治🥪餐+ 熱柚子茶

• 烘麥包三文治四重奏
2020-05-17 277 瀏覽
這家店由於面積太細,經常滿座。所以感覺會坐的很擠。週末午飯時間都爆滿,證明這家店聲譽良好。點了招牌菜4.3牛乳炒日本滑蛋叉燒蝦仁飯,配上熱柚子蜜才59元。叉燒飯配上他們獨有的豉油汁非常美味。炒滑蛋更是一絕非常香滑。難怪客似雲來。

2020-05-17
  • 日本滑蛋叉烧虾仁双并饭
2020-05-15 243 瀏覽
激死我啦! 呢篇食評打左3次.. 狂彈apps 無哂😭😭😭😭😭😭由於疫情關係大家都多咗叫外賣咁嗰日我去開灣仔電腦城買路由器(wifi rounter?) 就俾佢門口外面嘅Menu吸引左 🤣其實我好鍾意啲餐廳 大大個menu 痴出黎 咁就可以比我呢啲就超級無敵選擇困難症嘅人係冇壓力嘅情況下諗食啲咩😂😂😂😂我每一個timeslot都有啲想食🤣🤣早餐想食 特濃蕃茄湯午餐肉通粉午餐就想食 自家製叉燒日本滑蛋飯🤭🤭 不過唔係驚食唔晒 而且到咗下午茶時段 所以我都係揀咗食邪惡既下午茶😂😂😂一講起下午茶 就緊係西多啦!!!!正所謂唔邪惡唔食 就緊係揀流心芝士西多士啦🥴🥴🥴然後再加左個唔咖央牛肉雞蛋麥包三文治🤣🤣好似好特別咁🤭店主都好好人咁比我地坐係入面等外賣 😍見到佢有用塊報暗住啲餐具 感覺都幾乾淨返到屋企諗住拎隻碟出嚟切開個西多士應該會有流心😂😂 點知太耐了 d芝士凝固咗😂 不過都feel到加咗好多芝士🤭🤭個三文治超級厚蛋!!!! 不過佢個蛋係同d免治牛炒埋一齊 我本身以為係分開🤭如果咖央醬再多d就好了🤭🤭🤭
激死我啦! 呢篇食評打左3次..
狂彈apps 無哂😭😭😭😭😭😭

由於疫情關係大家都多咗叫外賣
就俾佢門口外面嘅Menu吸引左 🤣

其實我好鍾意啲餐廳 大大個menu 痴出黎

我每一個timeslot都有啲想食🤣🤣

早餐想食 特濃蕃茄湯午餐肉通粉

午餐就想食 自家製叉燒日本滑蛋飯🤭🤭

一講起下午茶 就緊係西多啦!!!!
正所謂唔邪惡唔食
就緊係揀流心芝士西多士啦🥴🥴🥴

然後再加左個唔咖央牛肉雞蛋麥包三文治🤣🤣
好似好特別咁🤭

店主都好好人咁比我地坐係入面等外賣 😍
見到佢有用塊報暗住啲餐具 感覺都幾乾淨

返到屋企諗住拎隻碟出嚟切開個西多士應該會有流心😂😂

個三文治超級厚蛋!!!!
不過佢個蛋係同d免治牛炒埋一齊 我本身以為係分開🤭

如果咖央醬再多d就好了🤭🤭🤭