天氣一冷,就想食暖野,要暖笠笠都係打邊爐最實際,今次我地兩個去左九龍城方榮記﹗星期日訂左八點三枱,準時o黎到等左十分鐘就入得喇﹗門口寫住有咩食,最出名就係呢0的啦﹗當然最引人注意就係中間既極品牛肉皇,$1200一碟﹗唔通食左會飛天?千二蚊一碟有冇咁勁呀?當然食唔起啦﹗終於入座喇,個位0係二樓既角位,迫得不得了﹗我呢0的歐陸身型真係轉身都有困難﹗放左我地坐低之後十五分鐘都無人理﹗冷氣唔多夠,開頭全場爆滿仲有0的焗添﹗唔係我發火都唔會有人攞張紙俾你點野食﹗食物除左牛是貴一點之外其實都ok喎﹗價錢不算好貴﹗呢個係呢度最出名的沙爹湯底,只係$25吧,真係超值﹗味道超級濃郁,既有微辣又充滿厚實既花生香,怪不得好多香港人同遊客都特登來呢度買佢地個沙爹醬﹗無人會問你,總之一叫湯底就隊個菜俾你,不過都係$15吧﹗呢度既炸魚皮一試難忘從未見過炸魚皮是連埋骨炸的,厚身左變得更脆口更有口感,吸左0的沙爹湯底食落卜卜脆又香又正﹗呢個麻辣咩丸是垃圾,可以不叫﹗我地今次點左星級肥牛,$168一碟﹗八分肉兩分肥,既厚切又充滿牛味,與沙爹湯是天仙配。入口先係湯底沙爹既花生香,牛肉味0係口中慢慢一陣一陣咁散發出o黎,油

星期日訂左八點三枱,準時o黎到等左十分鐘就入得喇﹗

門口寫住有咩食,最出名就係呢0的啦﹗

食物除左牛是貴一點之外其實都ok喎﹗價錢不算好貴﹗

呢個係呢度最出名的沙爹湯底,只係$25吧,真係超值﹗

無人會問你,總之一叫湯底就隊個菜俾你,不過都係$15吧﹗

呢度既炸魚皮一試難忘

呢個麻辣咩丸是垃圾,可以不叫﹗

我地今次點左星級肥牛,$168一碟﹗
八分肉兩分肥,既厚切又充滿牛味,與沙爹湯是天仙配。
入口先係湯底沙爹既花生香,牛肉味0係口中慢慢一陣一陣咁散發出o黎,油脂香味又濃又悠長,好味到不得了﹗

怪不得蔡瀾都話呢度0的牛肉最好食,我同食家吃一塊讚一次,足足讚哂成碟,woo..........................

有正湯底當然要搵0的野吸湯啦﹗我地揀左枝竹﹗

出奇的事來了﹗
加左三次水,個湯底都係咁濃咁杰,唔似得0的酒樓咁越來越無味﹗由頭happy到尾﹗

當然加水加野食都係要三催四請五再xyz先會幫你整啦﹗
服務零分,牛肉湯底真係滿哂分,為食鬼覺得呢個星級肥牛是我o地吃過的最好味呀﹗
埋單一人二百蚊左右﹗如此質素唔算太貴,有0的EQ既不坊來試下﹗真係好好味的﹗

更多相:
  • 星級牛肉
  • 沙爹湯底
2008-11-19 42 瀏覽
天氣凍, 一行三人專誠到方榮記試試沙嗲湯底.眼闊肚窄, 唔知自己得三條友, 點左以下一堆野..沙爹湯底 - 聞名已久, 一上台就試下個味, 有d似食串燒果d沙嗲. 幾濃, 但溝溝下就淡左唔少, 而且同海鮮唔係太夾. 加個一丁就一定好正.可惜戰至最後力不從心大手切鮮牛肉 - 98蚊, 呢個真係勁勁抵. 牛肉冇經任何處理, 好似o係肉檔即買即食咁. 牛肉塊完整唔會太碎都唔會太大件. 平時食得太多肥膏牛肉, 今次終於食返d有咬口有牛味o既牛肉,細個打邊爐o既感覺返哂泥. 三條友每人十幾塊, 食到口都"支力". 正!!!爆醬貢丸 - 一般, 呢度d丸剛從冰箱拎出泥, 有冰o係面. 四寶 - 有魚皮餃魚旦同埋唔知咩丸, 又係一般貨仔.黑柏葉 - 都係去麵檔食有埋姜蔥豉油好d, 呢度d得個un字桂花蚌 - 68蚊份量都夠, 有d鮮味但同沙爹湯唔夾, 不叫也罷鱔片 - 新鮮肥美, ok枝竹 - 吸汁必食.羊肉 - 呢個最唔得, 夾起已經碎濕濕, 滾完兩滾得個吉,唔知自己食左乜水餃 - 都有成十隻, 一般.蠔 - 5隻,唔係筒蠔都冇力奇果d咁大隻, 滾兩滾會縮水,...一般.25蚊冇咩期望滑雞片 -
天氣凍, 一行三人專誠到方榮記試試沙嗲湯底.
眼闊肚窄, 唔知自己得三條友, 點左以下一堆野..

四寶 - 有魚皮餃魚旦同埋唔知咩丸, 又係一般貨仔.
鱔片 - 新鮮肥美, ok
枝竹 - 吸汁必食.
水餃 - 都有成十隻, 一般.
滑雞片 - 幾滑, 但冇驚喜.又係雪過雞比肉
一盤菜 - 呢個一定架啦但菜新鮮, 有唐生菜同通菜, 幾好.
兩支藍妹 - 20蚊一支

見到隔離台有連骨炸魚皮, 可以試下.
以上講d生料大部份都只係$25, 個人覺得幾抵....但冇特別.

下次兩個人泥, 叫個牛, 有埋菜, 食多個魚皮同面已經可以收工

埋單三個人604, 飽到行唔郁.
  • 手切牛肉.
2008-10-01 52 瀏覽
平日來過方榮記好多次, 未試過訂位亦未曾試過無位, 點知國慶日6:20pm 一行6人來到, 三間鋪, 兩間已經爆滿, 只係得一間方榮記會所有少量位但係只招待會員, 門口亞叔叫我地填資料即刻入會, 填完後俾張會員卡我後便安排坐位每檯一定已放好一籃'合時蔬菜'俾客人, 但係唔係送, 係要$30, 今日係唐生菜併通菜, 好彩d菜都幾靚幾新鮮照舊叫沙嗲湯底($20), 沙嗲味道香濃, 食落去有微辣, 唔食辣的人都一定接受到, 用佢打邊爐的食物根本唔駛點其他野都夠味 所以最後伴烏冬, 麵食都一流......但係唔知點解成晚加幾多次水都仲係咁濃, 亦唔會'痴'底 真係犀利又好味我覺等得呢度的的大手切本地肥牛($98)最好味, 即叫即切, 食起來有肉味,有咬口, 有o趙頭, 一碟都好足料, 而黑栢葉($25)亦好好味, 雖然爽口但絕無人工加工, 值得一試另外叫左併四寶丸, 雲吞, 蝦, 小的機切肥牛, 生魚片, 牛丸, 脆鯇片, 花枝片, 兩個烏冬, 水準都係一般, 另一枝大藍妹啤酒, 一枝zero可樂同兩枝雪碧埋單$555, 隨時平過d任飲任食, 好食兼抵食, 淨係試手切牛肉同沙嗲湯底都抵啦

真係犀利又好味

• 手切本地肥牛
  • 沙嗲湯底
  • 黑栢葉
2008-09-26 58 瀏覽
一班朋友到方榮記打邊爐~~叫了最響朵既沙嗲湯底~~嘩! 個沙嗲湯底真係好香滑喎~~又唔會太辣~ 正!叫左好多野食~~價錢不算太貴~~D野幾新鮮~~P.S. 果度個藍妹啤酒妹真係超索~~仲俾面敬左我地一杯啤酒TIM! 最後8個人竟然飲左11枝大啤! 哈哈!
一班朋友到方榮記打邊爐~~

叫了最響朵既沙嗲湯底~~

嘩! 個沙嗲湯底真係好香滑喎~~又唔會太辣~ 正!

叫左好多野食~~價錢不算太貴~~D野幾新鮮~~

最後8個人竟然飲左11枝大啤! 哈哈!

2008-08-13 22 瀏覽
琴晚的DINNER去左方榮記……總體來講,都OK可以接受啦….我覺得最好味的是星級牛肉,真系有新鮮的感覺…..而且地粉腸都不錯啊….唔會好似橡筋….但沙爹我就覺得一般…..反而我覺得隔離台的番茄湯底好味地….下次我一定會試下…..不過,我見到唔應該見到的一幕…….令我完全沒曬食欲…..尼一幕就是……..我見到一個伙記打左好多個噴氣(因為果兩個字唔識打啊….)落一碟野度啊……好在果碟野唔系我地架….所以…….希望他們有所改善啦….
琴晚的DINNER去左方榮記……
總體來講,都OK可以接受啦….
我覺得最好味的是星級牛肉,真系有新鮮的感覺…..
而且地粉腸都不錯啊….唔會好似橡筋….
下次我一定會試下…..
不過,我見到唔應該見到的一幕…….令我完全沒曬食欲…..
尼一幕就是……..
好在果碟野唔系我地架….
所以…….希望他們有所改善啦….

• 星級牛肉
2008-06-15 23 瀏覽
連續兩晚都係喺九龍城開飯,兩晚都無令我失望,果然九龍城係食既天堂三個人打邊爐,嗌既唔多,一碟手切牛肉,一碟什會,再加埋一籃菜同兩枝大啤已經好足夠,湯底係獨孤一味沙嗲味,好得!爐一滾,大家都你一吓我一吓夾d材料落去淥,手切牛肉好好食,半生熟再點辣椒豉油,點解會咁好食架...不禁一問...其實係沙嗲夠味,牛肉淥完之後件肉充滿沙嗲味,不得不讚方榮記做個沙嗲真係做得好好味!什會有蝦,柏葉,鯇魚片,魚旦等等,材料新鮮,隻蝦好鮮甜,點辣椒豉油好好食!唔係好夠飽,於是再叫一碟米粉倒落去杰撻撻既沙嗲湯度煲,oh my god,好食到...

2008-06-15 18 瀏覽
待應很好, 見我不方便, 我們四個人比了張六人檯, 有兩個爐, 要了兩個湯底。沙嗲湯底 – 好香濃, 待應一直加水, 但用到最後都好濃郁, 烚牛內最正。芫茜皮蛋湯底 – 好多皮蛋, 亦好香濃, 烚菜/粟米等等都不錯。手切滑牛(大) – 很滑的牛肉, 一點都不韌, 與沙嗲湯底很夾。機切肥牛(大) – 稍韌及較鞋口, 個人不太喜歡。豬頸肉 – 切得很細條, 熟後硬硬的, 不太好吃。牛展片 – 牛展太硬了, 有點像柴皮。豬肝 – 不能烚太久, 因為這裡的切得很細, 所以時間耐了會太硬, 不好吃。炸魚皮 – 一定要浸湯食, 否則太硬, 比出面的魚皮軟厚, 不是薄薄的一片片。粟米 – 不是甜粟, 很一般。菜 – 不用叫都會有一盤, 開初以為是送的, 當然不是啦。四寶丸 / 貢丸 / 面根 – OK 啦要了3渣酸梅湯, 可能因為太口渴又可能是好飲啦, 夠甜又夠酸。

機切肥牛(大) – 稍韌及較鞋口, 個人不太喜歡。
豬頸肉 – 切得很細條, 熟後硬硬的, 不太好吃。
牛展片 – 牛展太硬了, 有點像柴皮。
粟米 – 不是甜粟, 很一般。
菜 – 不用叫都會有一盤, 開初以為是送的, 當然不是啦。
四寶丸 / 貢丸 / 面根 – OK 啦

01/05/2008 同朋友慶祝生日, 去了九龍城的方榮記吃沙嗲牛肉火鍋, 之前已經訂了位, 不過以當日所見都只是 8 成滿座, 相信就算 walk in 都不用等好耐, 甚至不用等位!入座後第一個感覺是冷氣開得幾大, 有點冷, 不過要吃火鍋就是這樣了. 第二個感覺就不是太好了, 因為看見地上有一隻 "小強" 走過. 雖然這種情況在不少食店都會出現, 但都係唔想見到, 因為眼不見為乾淨嘛! 我們選擇了兩個湯底, 但後來發現大家都比較喜歡在沙嗲湯底煮食物, 因為味道較濃郁! 不過煮蔬菜就在皮蛋莞茜湯底較好! 我們 4 人吃了:沙嗲 & 皮蛋莞茜湯底 (沙嗲湯底好濃, 好香沙嗲味, 正!) 手切肥牛 (肉味不錯, 但較"鞋")機切肥牛 (較嫩滑, 我們覺得較合口味!)鯇魚片 (味道一般!)鱔片 (很鮮甜, 值得吃!)珊瑚蚌 (很爽, 也不錯!)花姿片 (又是沒鮮味, 我們以為在吃"河粉"!)墨魚丸 (都係一般墨魚丸的味道!)生蠔 (都幾新鮮, ok!)炸魚皮 (炸得都幾香脆, 不過硬了點!)魚皮餃 (不錯! 但與吃開的, 這兒的皮較薄!)魚咀 ( 我沒有吃, 沒意見!)烏冬金菇我們
我們 4 人吃了:
手切肥牛 (肉味不錯, 但較"鞋")
機切肥牛 (較嫩滑, 我們覺得較合口味!)
鯇魚片 (味道一般!)
鱔片 (很鮮甜, 值得吃!)
珊瑚蚌 (很爽, 也不錯!)
花姿片 (又是沒鮮味, 我們以為在吃"河粉"!)
墨魚丸 (都係一般墨魚丸的味道!)
生蠔 (都幾新鮮, ok!)
炸魚皮 (炸得都幾香脆, 不過硬了點!)
魚皮餃 (不錯! 但與吃開的, 這兒的皮較薄!)
魚咀 ( 我沒有吃, 沒意見!)
烏冬
金菇
我們 4 人還喝了不少汽水及一支啤酒, 埋單共 $809, 食物整體水平都 ok, 唔算好好, 又唔差! 衛生又係一般, 因為俾我看見小強出沒. 如果有得選擇的話, 下次會去第二間火鍋店吃了!
照片可參考:

(非會員)
2008-04-29 26 瀏覽
昨晚同朋友叫咗.........1) 沙嗲/清湯鴛鴦湯底---> 好咸2) 手切肥牛---> 又"鞋"又冇用味3) 生蠔---> 極唔新鮮4) 貴花蚌---> 一般5) 駝鳥肉---> 極唔掂6) 魚蛋---> 一般好彩唔係叫得多嘢,如果唔係都唔知點食,因為實在太難食...全晚最欣賞就係一支大青島+兩支可口可樂~ ~
昨晚同朋友叫咗.........

1) 沙嗲/清湯鴛鴦湯底---> 好咸
2) 手切肥牛---> 又"鞋"又冇用味
3) 生蠔---> 極唔新鮮
4) 貴花蚌---> 一般
5) 駝鳥肉---> 極唔掂
6) 魚蛋---> 一般

2008-03-21 41 瀏覽
當然,晨早流流也可以來這裡吃沙爹火窩,而事實上是日也有不少的火窩客,我就還是喜歡手切牛肉湯。要跟朋友傾點事,他提議來這裡,也好,這裡的環境也適合「講數」。除了火窩以外,這裡的午市也有不少的特價炒粉麵及小菜選擇,水準也不差的。我的牛肉湯,湯底清澈,喝起來味道鮮美,應該沒下多少味精,交足功課。手切牛肉也是主角,最喜歡的當然是帶肥脂的部份,吃起來甘香,連帶附近的廋肉也鬆脆爽口。用上的是本地牛肉,非來路的雪藏牛,好處是牛肉味濃郁,而壞處當然是會比較韌一點,全廋的部份也幾考驗牙力的。這裡的炸魚皮也如水記般的是連骨炸的,非常鬆脆,吃起來也較為有質感,當然浸起牛肉湯來吃,就更可口,也是來這裡不能錯過的一味。朋友的沙爹牛肉炒河也不差,夠味又夠份量,可惜我對於舖滿杰杰芡汁的菜色,始終抗拒。服務水平出名低,當然也不是新奇事。連啤酒汽水各一支,埋單一百蚊,計及食物質數,其實不貴。

服務水平出名低,當然也不是新奇事。

連啤酒汽水各一支,埋單一百蚊,計及食物質數,其實不貴。
之前都係因為bf先至認識方榮記,bf話佢食左呢間好多年一直都幾好食,所以專誠帶我嚟試,我第一次食都覺得唔錯,沙爹好濃好好味,所以之後同朋友食飯都有再嚟多次;事隔多年,bf話好耐冇食好想食,咁耐冇嚟,前幾日就上嚟睇吓呢幾年D食家點講,好多都話冇以前咁好,睇過之後都有諗過去第二度架,但見bf好似好想食咁,所以就喺4年先有一次既29/2照原定計劃返左嚟呢度…未夠7:30嚟到,仲有好多檯係未有人坐既,心想可能係因退步所致,唔好理咁多喇,拿拿淋食完走人啦,事關仲要趕赴下場ma;睇吓點菜紙先,牛肉都有幾個價錢架喎…$168,$138 & $98,叫左手切牛肉($98),黑柏葉($25),雞肉($25),墨魚丸同豬肉丸(各$25),加埋冇落order都俾你既一個菜藍($15),共6款,應該都差不多喇…沙爹湯底一上,未食就知道真係比以前差,稀左,以前係好杰架,吓吓都好似畢梗糊仔咁既,點解而家嗰D咁水既?隨左個樣唔係幾得外,個味都比以前遜色,冇左以前嗰種濃烈既花生香味;唔知幾時,菜藍已經出現左喺我地面前,黑柏葉首先上檯,底下墊左好多菜絲,主角就只有5,6件,少了點吧!跟着來的就是墨丸(10粒),豬丸(1

沙爹湯底一上,未食就知道真係比以前差,稀左,以前係好杰架,吓吓都好似畢梗糊仔咁既,點解而家嗰D咁水既?隨左個樣唔係幾得外,個味都比以前遜色,冇左以前嗰種濃烈既花生香味;唔知幾時,菜藍已經出現左喺我地面前,黑柏葉首先上檯,底下墊左好多菜絲,主角就只有5,6件,少了點吧!跟着來的就是墨丸(10粒),豬丸(10粒)同雞肉(10數件),最後牛肉都到埋,可以開餐喇,bf腸胃唔係咁好,唔食得生野,即使係牛肉都要淥耐D,唔知係咪淥得太耐,好韌呀!今次試吓唔好淥咁耐睇吓會唔會好D,話就話唔好淥咁耐啫,至起碼都要熟架,睇過點,咪又一樣,之後將淥既時間逐D減少咁試左幾次,到最後嗰陣都仲係韌既;望吓其它人都好似冇同一個問題,仲食得好滋味咁,點解呢?唔通係因為我地冇叫$168嗰款牛肉,所以冇人地食得咁自在?定係我地D牙有問題呢?
$20 沙爹湯底
$98 手切牛肉
2008-03-01 13 瀏覽
嚟方榮記打邊爐,係因為想食沙爹!佢地個沙爹湯底係苜屈一指好味既,特別係食到最後個湯杰撻撻既時候將d米粉倒落去淥,好食到震!我地今次叫左一碟手切牛肉,一碟什錦,兩碟米粉,手切牛肉牛味十足,好食!什錦有蝦,柏葉,魚片等等,可是不太新鮮,但又未至於話唔食得!菜係唔使order,成籃比係食,可愛!最精彩既時刻到喇,淥好哂d米粉,我食左三碗,食完第二朝把聲沙哂,正!
嚟方榮記打邊爐,係因為想食沙爹!

(非會員)
2008-02-18 32 瀏覽
有次係到睇食評, 以為幾好, 結果用三個字形容: "賴"晒........湯底勁差,冇味, 牛肉切到好厚, 又唔好食,四寶丸唔係自己打, 係街市凍肉舖最CHEAP果種, 其他.....唉.......;衛生極差, 亞姐抹檯, 抹, 都係果塊布, 最慘係用布墊住湯底時, 塊布邊浸左落湯到........唉....如果未試過咁差火鍋店, 這是一家極佳的選擇.

唉....如果未試過咁差火鍋店, 這是一家極佳的選擇.
2008-02-05 13 瀏覽
已經去過方榮記好多次, 由得老店到擴展到隔離既新店, 每年冬天都會去最少2-3次, 記得第一次食係同個客一齊去(仲未有新店), 點知食1次就已經好鐘意, 所以每年都帶屋企人同朋友一齊去食, 食物好新鮮, 由其係海鮮(筒豪係必食推介, 又大隻, 又鮮味, 仲有好多隻TIM!)其次係鱔片, 好肥美同新鮮!! 仲有既係鵝腸, 肥度適中!!仲有其他海鮮都一流!!由於我唔食牛, 所以推介黑豬肉比大家試下,肉質好好, 仲好香肉味同好滑TIM!! 牛都應該唔錯, 男朋友話掂!!服務方面: 由於係街方生意, 個個侍應都好NICE, 大家好似朋友一樣, 我地每次去幫親, 侍應都會話我地知有咩好介紹!!感覺好舒服!!
2008-01-18 16 瀏覽
凍啊!所以梗係打邊爐!方榮記..好出名,一家人去食,唔算好多人,夏天都有去食,開行哂冷氣嚟打,無而家咁過引!首先係一碟手切牛肉,爽,正,配合沙tei湯底,無得頂!一碟什錦mug都有,鵝腸很爽,不過無mug味,唔係咁好,墨丸ok,仲有柏葉,蝦,魚片,材料雖一般了點,但係個沙tei係一流!菜係成盤俾你,略不夠乾淨!係一個缺點!
凍啊!所以梗係打邊爐!

首先係一碟手切牛肉,爽,正,配合沙tei湯底,無得頂!

菜係成盤俾你,略不夠乾淨!

係一個缺點!