2019-11-01 0 瀏覽
之前有朋友極力推薦一定要黎試方榮記的沙嗲湯底,終於組隊成功,一行6人放工就跑來試一試。一坐下就點了個沙嗲湯底,始終是這裡的招牌菜,係有點水準的,好足料,唔稀,仲有濃濃的沙嗲香氣,食落亦好重花生味。另外買叫了個淨麵,麵身掛溝濃濃沙嗲湯,索哂所有精華,冇想過白麵都可以如此好味。不過要留意湯底會越煮越杰身,所以一不留神就會燶底,都幾麻煩。另外,佢地牛肉有分機切同手切,機切價錢有平有貴,百幾到3百幾都有; 手切價錢就貴許多,有隻叫極品牛肉皇,索價2500蚊,聽到個價錢都嚇怕了,真係想知倒底係咩料子。我地呢啲長期糧尾,當然揀機切,中間價位,一碟都幾大份,食極都仲有。其他配料同出面的,大致上係一樣,冇咩特別。順帶一提係,如果你想keep住食濃濃沙嗲湯底,建議加錢加返沙嗲湯,唔係一加水,成個煲都淡哂,變得一點也不好吃。

2019-08-15
2019-10-22 561 瀏覽
星期六跟同事去完街之後,佢就提議到去九龍城食好野~佢話呢間方榮記炭爐火鍋好出名~好!就試試佢!我地未夠6:00pm去到,未有人所以唔駛等位~叫左最出名既沙嗲湯底,個湯底好稠,店員要成日幫我地加水,同埋個爐好細~牛肉:好少可食到咁韌,完全咬唔開,好失望,差唔多成碟都無食魚皮、水餃、四寶丸:唔好食最好食都係得牛舌🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️人均消費都要$350,坐得唔係太舒服,如果呢個價錢可以有更好既選擇~

我地未夠6:00pm去到,未有人所以唔駛等位~

牛肉:好少可食到咁韌,完全咬唔開,好失望,差唔多成碟都無食

魚皮、水餃、四寶丸:唔好食

最好食都係得牛舌🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

2019-10-22 386 瀏覽
講起沙嗲鍋,一定會諗起九龍城嘅方榮記,近期大熱呀🔥 終於有機會試到嚕🥳-【沙嗲鍋】HKD50鼎鼎大名沙嗲湯底名不虛傳🤤 好足料,一啲都唔稀身,帶有濃郁沙嗲香,花生味香濃🥜 會越煮越杰身👍🏻啱哂重口味人士🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️ 湯底係不錯嘅,配料質素就好麻麻啦🤨-【頂好大光麵🍜】HKD15 食沙嗲鍋必點呢個!麵質彈牙,吸收左沙嗲嘅精華🤤 好入味好正!-【機切牛肉🐮】HKD140/小牛肉有幾款,價錢由100幾去到300都有,我地試左平啲個款機切牛肉,又靭又嚡口。要食就食星級牛肉($298)啦!-【黑豬肉🐷】HKD68【豬頸肉🐷】HKD30 豬肉同豬頸肉相比機切牛肉好食得多👍🏻 另外仲試左【響鈴】HKD30、【牛丸】HKD30、【魚皮餃】HKD30
【沙嗲鍋】HKD50
【機切牛肉🐮】HKD140/小

2019-10-07 869 瀏覽
通常吃火鍋不是麻辣湯底,就是清湯,很少地方會以全沙嗲作為火鍋的湯底。因此,這間在九龍城的火鍋老店,受很多追捧者慕名而來,這次我們決定試一試。七點多的時候未見有人龍,但係總算座無虛席。見其他食客誠意推薦炸魚皮,新鮮牛肉,炸響鈴,還有魚骨腩。不消10分鐘,東西就上齊了,唯獨等沙嗲火鍋滾起來要點時間。炸魚皮的確不錯,濃郁的沙嗲包裹着魚皮,非常香口又有新意。另外我們還點了一個出前一丁,算是為這餐新意的火鍋作結。

2019-09-11 1079 瀏覽
聽方榮記好多年,今日終於有機會嘗試佢嘅沙嗲湯底,果然冇失望!沙嗲湯底10分濃郁,開頭食好似食沙嗲醬咁。但係真係好香。我哋三個人唔係叫左太多野!星級牛肉,牛脷值得一提!好香都好有牛味,$298係坊間打邊爐店黎講唔算貴,出面閒閒地都3-400碟。鍾意食牛既你一定要叫!但係出名既際皮係有d失望,可能放得耐好冧,一定都唔脆身。不過無叫海鮮,連酒水每位300$都算合理!下次多d人可以食多d野😎會再番黎幫襯😄

但係出名既際皮係有d失望,可能放得耐好冧,一定都唔脆身。

2019-09-03 837 瀏覽
此店為本地老字號,尤以沙嗲湯底享負盛名,另以手切牛肉為貴。沙嗲湯底又稠又濃郁,似有沙嗲撲鼻,喝起上來當然不會像沙嗲汁般濃厚,始終仍是湯。普通的手切牛肉特別普通,口感極韌,嚼累,可能要點極品牛肉皇、頂級牛肉或星級牛肉,惟極品牛肉皇要預訂。豬肝份量十足,沒太大腥味,價錢比其他火鍋店的超值。桂花蚌不過不失,竹聖子時價合理且好味。時蔬是規定的一籃子什菜拼盤,有分大小,定有合適。二人光顧,點餐如下:沙嗲湯底手切牛肉黑牛柏葉脆肉鯇片豬肝桂花蚌竹笙皮蛋竹聖子新鮮時蔬藍妹可樂加一後,合共HK$950。
二人光顧,點餐如下:
手切牛肉
竹聖子
新鮮時蔬
藍妹
可樂
加一後,合共HK$950。
2019-07-22
2019-09-01 615 瀏覽
星期六黎,8點零鐘2個人細枱都唔使點等位但見到大枱就要等啦黎到里到梗係叫最出名既沙嗲湯湯底打邊爐湯底好濃,足料沙嗲湯底里到必食既係炸魚皮,里到既魚皮同出面既好唔同,要耐少少先食得,不過好好食今次叫左手切牛肉,細既,分量都好多好夠食仲有牛柏葉同水魷都好值得推介
星期六黎,8點零鐘2個人細枱都唔使點等位
但見到大枱就要等啦

黎到里到梗係叫最出名既沙嗲湯湯底打邊爐
湯底好濃,足料沙嗲湯底

今次叫左手切牛肉,細既,分量都好多好夠食
仲有牛柏葉同水魷都好值得推介

2019-08-31
  • 沙嗲湯底
  • 炸魚皮
2019-08-30 440 瀏覽
方榮記䇄立九龍城多年,態度差服務差但食物素高,無可厚非!但生冰水浸象拔蚌,生水冰有菌,有沒有無菌處理!我唔知!但真是眼前一亮,連最根本刺身處理都不懂!如果半夜食物中毒,只會令醫療緊張的急症室加添壓力,我知道一個例牌$450,只是一般小消費。牛肉一尺長,一般生肉處理,砧板刀利都只是次要,試問信心何來!現在我們去消費,要做會員登記,請問會員登記,又有何用
2019-08-16 458 瀏覽
方榮記都有咁上下歷史早輪唔少社交媒體都有再特別報導佢見佢沙嗲湯底好似幾吸引咁咁岩個個月同朋友有飯聚決定前來一試一早訂左位 黎到門口有個叔叔話只招待會員其實只係拎個名同電話 之後你就係會員啦黎到方榮記 梗係食沙嗲湯底佢個煲唔算大 同埋望到D顏色 看似都幾濃味上菜啦講下個湯底 其實比想像中淡同幻想既好濃味有D出入但佢既味道比起平時食開既沙嗲湯底會香口一D朋友係馬來西亞食過既沙嗲湯係真係會濃到好似醬咁 好惹味所以對呢個湯底都有少少失望星級牛肉值得一試 油花靚 好有牛味 又有油香味魚皮浸沙嗲湯又係好好食最後梗係要食返個公仔面等到個湯煲到結身少少我地就落面 掛埋D沙嗲湯真係超級好食其實全晚令我印象最深刻就係個公仔面可能因為個湯底煲左一段時間夠結身夠濃香!正!題外話 之前聽人講話方榮記職員態度麻麻但我地當日都有同D叔叔嬸嬸有講有笑 大家都好friendly又唔覺好無禮貌喎
方榮記都有咁上下歷史早輪唔少社交媒體都有再特別報導佢

最後梗係要食返個公仔面
等到個湯煲到結身少少
我地就落面 掛埋D沙嗲湯真係超級好食
其實全晚令我印象最深刻就係個公仔面

可能因為個湯底煲左一段時間夠結身夠濃香!正!

題外話 之前聽人講話方榮記職員態度麻麻
又唔覺好無禮貌喎
2019-04-09
  • 星級牛肉,公仔面
2019-08-15 338 瀏覽
門外的男子,問了我們多少人,然之後說有桌子,亦都給我們先安排入座,其實看着這個態勢,就知道,我們起碼還有3至5名朋友要等待。方榮記有兩樣 最有名,沙嗲火鍋,新鮮牛肉沙嗲湯底必點啊! 湯底質感濃厚,稠稠的非常香!涮著沙嗲湯吃很嫩很入味 ,當然也還有更好更貴的牛肉,是現切的牛肉炒雞新鮮,另外,炸魚皮,炸響鈴這些都是很多食客來到。另外佢另一個賣點就係佢嘅沙嗲湯底,係打完邊路最後,沙嗲湯底會掛住係個公仔面度,真係非常惹味,強烈推薦!下次繼續。
2019-08-01
2019-08-10 449 瀏覽
香港人食親早餐都會食沙爹牛麵 而呢一間火鍋店嘅沙嗲火鍋絕對係拒絕唔到😳😳😳😳食過翻尋味的街坊老字號方榮記是最愛的街坊火鍋店,方榮記有兩樣 最有名,沙嗲火鍋+新鮮牛肉沙嗲湯底必點啊! 湯底質感濃厚,稠稠的非常香! B0牛肉的出品也非常好,建議點頂級手切牛肉(298 $)+星級牛肉(298 $)吃起來不會有冷凍過的那種冰鮮感,涮著沙嗲湯吃很嫩很入味 ,當然也還有更好更貴的牛肉,2500 $ /份,是現切的牛肉炒雞新鮮,另外,炸魚皮,炸響鈴這些都是很多食客來到必叫的配菜,吸汁 能力超強,一口咬下去就會爆汁! 最後,記得要來一份大光面收尾,它口感比普通麵條有嚼勁,入口Q彈香滑,味道超出色! 🤤🤤🤤🤤

2019-08-01
紀念日
  • 沙嗲湯底
2019-08-08 327 瀏覽
一大班同事今日聚餐,同事揀咗位於九龍城嘅依間火鍋店,於是今日放工就一齊搭巴士去九龍城啦。火鍋店好受歡迎啊,就算訂咗枱都要係外面等半個鐘咁耐。不過食落就知點解咁多人食啦!首先係佢嘅牛肉片,大大碟,賣相非常吸引,好適合影相放上Instagram呀另外佢另一個賣點就係佢嘅沙嗲湯底,係打完邊路最後,加個公仔麵落去,沙嗲湯底會掛住係個公仔面度,真係非常惹味,強烈推薦!雖然火鍋店嚟我屋企好遠,但係咁好食,我都下次會再嚟食多次呀

火鍋店好受歡迎啊,就算訂咗枱都要係外面等半個鐘咁耐。

雖然火鍋店嚟我屋企好遠,但係咁好食,我都下次會再嚟食多次呀

2019-08-07 267 瀏覽
**方榮記沙嗲牛肉專家**聞名已久既方榮記,終於黎到一試! 結果係十分失望從店名中已交待招牌菜,想必一定會好食得令人回味 ! 事實是相反的 , 沙嗲濃厚得可怕 , 得有點漿口 我們有點了招牌 , 牛肉 與 大光麵先說牛肉 , 點了2款不一樣的牛可惜的是2款牛 都十分差勁  ! 沒有牛味 , 而且很老 !! 這是第1次食到如此劣質的招牌菜 !再說大光麵 , 聽說會很掛湯就正當我 夾麵的同時 店員二話不說 把滾水直衝到我的麵上我的掛湯大光麵 轉眼間就泡湯了! 除了無奈 就是無奈 ..................頭頂上大概有100隻烏鴉.......再說啤酒不夠凍,想要冰桶 是沒有供應的..而且價錢偏貴,我們真的想不通這是什麼的火鍋專家能有此質素
**方榮記沙嗲牛肉專家**

聞名已久既方榮記,終於黎到一試! 結果係十分失望
從店名中已交待招牌菜,想必一定會好食得令人回味 !
事實是相反的 , 沙嗲濃厚得可怕 , [杰]得有點漿口

我們有點了招牌 , 牛肉 與 大光麵

先說牛肉 , 點了2款不一樣的牛
這是第1次食到如此劣質的招牌菜 !

再說大光麵 , 聽說會很掛湯
就正當我 夾麵的同時 店員二話不說 把滾水直衝到我的麵上

再說啤酒不夠凍,想要冰桶 是沒有供應的..

而且價錢偏貴,我們真的想不通這是什麼的火鍋專家能有此質素
2019-07-29
$350 (宵夜)
2019-07-24 375 瀏覽
呢間火鍋店食左好多次都唔會叫人失望因爲個沙嗲湯底真系濃到不得了!由其是食響鈴真系好出色佢間鋪賣既魚皮同出面既好唔一樣,較為硬身啲要浸耐啲先食,個人覺得一般,同老人家食就要小心啲門口有人代泊車,留電話有得做vip,咁就可以坐格黎間鋪,冷氣涼啲。最特別系魚皮,同平時出面食既普通魚皮唔同,要浸耐啲先無咁硬沙嗲湯底,好濃好出色。配響玲或者菜都好出色左上系必叫既牛肉粒,比平時出面食貴小小,但勝在牛味濃同埋唔老
呢間火鍋店食左好多次都唔會叫人失望
因爲個沙嗲湯底真系濃到不得了!由其是食響鈴真系好出色
最特別系魚皮,同平時出面食既普通魚皮唔同,要浸耐啲先無咁硬

沙嗲湯底,好濃好出色。配響玲或者菜都好出色

• 牛肉粒
2019-07-17 312 瀏覽
第二次食沙嗲湯底依然保持水準好濃郁既沙嗲湯底😋今次叫埋蕃茄湯底比預期好👍🏻肥牛一般推介鴨舌🤤愈食愈好食🤗記得要食生麵,配埋沙嗲湯好好味!建議最後先放生麵以免癡底
第二次食沙嗲湯底
依然保持水準
好濃郁既沙嗲湯底😋
今次叫埋蕃茄湯底
比預期好👍🏻
肥牛一般
推介鴨舌🤤愈食愈好食🤗
記得要食生麵,配埋沙嗲湯好好味!
建議最後先放生麵以免癡底