2017-07-08 253 瀏覽
在韓國吃過醬油蟹,對它的味道念念不忘,曾經在香港吃過,但是蟹又細隻又瘦,總是感到不滿足。得知新麻浦推出醬油系列,約了同樣喜愛醬油蟹的朋友一起來試試。一坐下便有6道前菜,邊吃邊等朋友。先點了杯話梅可樂,沒想到出奇的夾,酸酸甜甜很有話梅味道,再加上冰涼的碳酸,夏天飲一流。泡菜海鮮餅,很大塊,而且有魷魚,蝦等海鮮在上面,不會很辣,味道不錯。豆腐海鮮湯,都幾辣,不過很濃郁,愈飲愈開胃,裏面的配料海鮮也不少。然後主角醬油蟹上場,配上拌飯,可以把蟹和半飯一起吃,亦可以分開吃,雖然未算爆膏,但是已很肥美,醬汁很鮮味,蟹肉非常甜,只要輕輕一吸邊能吃到蟹肉,不需用力拆殻,十分方便。蟹蓋拌蛋黃再加上拌飯,入口超滑,鮮味十足,讓人欲罷不能。沒想到能夠在香港吃回韓國風味十足的醬油蟹,十分滿足!
一坐下便有6道前菜,邊吃邊等朋友。

蟹蓋拌蛋黃再加上拌飯,入口超滑,鮮味十足,讓人欲罷不能。

沒想到能夠在香港吃回韓國風味十足的醬油蟹,十分滿足!
2017-07-04 259 瀏覽
好想食醬油蟹, 朋友訂左枱,收左工,坐巴士塞車塞到7點先黎到,朋友一早坐低左,揀好左野食,店員好多都係OPPA,要用英文溝通,當然都有香港店員,我地坐卡位,好舒服,由於朋友一早黎到,枱上已有好多前菜,泡菜好入味,酸蘿蔔好酸好醒胃,最欣賞沙律,上面有D蘋果醬,好好味覆盆子紅醋汽水超好飲,飲到底唔會因為冰溶哂而無味,海鮮嫩豆腐鍋$684個人每人一碗,唔辣,好好味,好多豆腐,好大舊.有青口,原味燉牛排骨$148可以揀辣,但我地選擇左原味,個汁甜甜地, D牛排骨燉得好淋,無牙都食到,索滿哂D汁非常好味海鮮蔥煎餅$68每次食韓國野必叫,好大份,好多料,唔係剩係得麵粉, 而且唔係好油,唔錯醬油蟹因為要解凍,所以最後先上,SIZE都幾大份,多蟹膏,D肉好好味,唔會太咸,醬油蟹配飯食,撈埋D蟹膏簡直一流,呢個飯唔係平時既紫菜飯,上面有泡菜,撈埋一齊食有飯焦呢餐唔洗一個鐘就食完
朋友一早坐低左,揀好左野食,
店員好多都係OPPA,要用英文溝通,當然都有香港店員,
我地坐卡位,好舒服,
由於朋友一早黎到,枱上已有好多前菜,

覆盆子紅醋汽水超好飲,飲到底唔會因為冰溶哂而無味,

海鮮嫩豆腐鍋$68
4個人每人一碗,唔辣,好好味,好多豆腐,好大舊.有青口,

原味燉牛排骨$148
可以揀辣,但我地選擇左原味,

海鮮蔥煎餅$68
每次食韓國野必叫,
好大份,好多料,唔係剩係得麵粉, 而且唔係好油,唔錯

醬油蟹因為要解凍,所以最後先上,
SIZE都幾大份,多蟹膏,D肉好好味,唔會太咸,

醬油蟹配飯食,撈埋D蟹膏簡直一流,
呢個飯唔係平時既紫菜飯,上面有泡菜,撈埋一齊食有飯焦
呢餐唔洗一個鐘就食完
2017-07-03
2017-07-01 892 瀏覽
好久已經沒有去韓國,好懷念韓國的醬油蟹味道,便上網找找香港有醬油蟹食的韓國餐廳。原來位於銅鑼灣波斯富街的”新麻蒲”最近新推出了醬油蟹系列,便馬上相約朋友去試試。//5款韓式前菜//豆腐、泡菜、海帶、西蘭花、翠玉瓜泡菜夠味少辣,海帶微酸爽口開胃,西蘭花配韓醬清新,翠玉瓜冰凉鮮甜。//韓式醬油醃生蟹拌飯 $178//醬油蟹很新鮮入口香甜,醬油蟹還配有的熱石拌飯,拌飯入面有青瓜、金菇、蘿蔔、洋蔥、泡菜等很足料。將拌飯撈加入蟹蓋連醬油生蛋一起吃,很有風味幾特別。//韓式醬油蝦 $128//每隻蝦外型晶瑩飽滿,蝦夠大隻,蝦頭還帶有橙色蝦膏,一點不腥,而且肉很厚實加上彈牙,鮮味十足。再點了一個主食共享//章魚石鍋拌飯 $88//飯拌起來不會感覺特別干和硬,也不會太多飯蕉,拌起來好汁潤,香氣撲鼻,正合我意,只帶有小小辣,章魚有咬口,十分惹味。//藍天檸檬汽水 $28//吃小辣的韓國菜配上一杯冰凉檸檬汽水,真爽。想起食韓國菜的話,下次都會再來。

//5款韓式前菜//
豆腐、泡菜、海帶、西蘭花、翠玉瓜
//韓式醬油醃生蟹拌飯 $178//
將拌飯撈加入蟹蓋連醬油生蛋一起吃,很有風味幾特別。
//韓式醬油蝦 $128//
再點了一個主食共享

//章魚石鍋拌飯 $88//
//藍天檸檬汽水 $28//
吃小辣的韓國菜配上一杯冰凉檸檬汽水,真爽。

想起食韓國菜的話,下次都會再來。
2017-07-01
2017-06-23 229 瀏覽
午飯到啦,唉昨天陽光普照,今日中午傾盆大雨,只有和同事去對面街食韓國菜,點餐時侍應需要大家講英文,周圍都聽到韓語,原來好多韓國人來食啊:1. 先來前菜及沙拉有好味泡菜,茄子,西蘭花等等,先醒胃再食主菜2. 主菜唔太辣,有豆腐,半熟雞蛋,大蝦,青口,螺肉,海鮮大集會,味道適中這個含滑滑的豆腐,嫩口牛胸肉,唔辣,味道好有地道韓國加入少少鹽調味,突出人參香味,食落雞肉,感覺系超滑排骨好嫩,加入金菇,紅棗,帶出湯濃郁香味3.飲品

1. 先來前菜及沙拉

有好味泡菜,茄子,西蘭花等等,先醒胃再食主菜

2. 主菜
海鮮豆腐鍋

牛胸肉大醬湯

這個含滑滑的豆腐,嫩口牛胸肉,唔辣,味道好有地道韓國
鮑魚參雞湯

加入少少鹽調味,突出人參香味,食落雞肉,感覺系超滑

風味牛排骨肉湯

排骨好嫩,加入金菇,紅棗,帶出湯濃郁香味

3.飲品
柚子茶

2017-06-23
1 分鐘 (堂食)
海鮮豆腐鍋
牛胸肉大醬湯
風味牛排骨肉湯
2017-06-21 170 瀏覽
剛由韓國回港已經很想念韓國的醬油蟹我好朋友留意到新麻蒲最近有推出醬油蟹系列所以便相約前來晚餐-.由於我們六時便入座所以餐廳只有我們 座位都很寬闊 坐得很舒服-.一坐下 店員便呈上各式各樣的韓式小菜泡菜 沙律 海帶 蘿蔔 洋蔥等等-醬油醃生蟹拌飯.醬油蟹很新鮮 入口很鮮甜唯一不足之處是沒有蟹膏😭有點兒失望-醬油蟹配有的熱石拌飯.拌飯有青瓜 金菇 蘿蔔 洋蔥 泡菜 很足料將拌飯撈加入蟹蓋 連醬油 生蛋一起吃真的很匹配🤤韓國的回憶立即湧現🤤-醬油八爪魚.八爪魚鮮甜 彈牙 不會過韌配上醬油十分合適旁邊配有少許沙律-鮑魚參雞湯.內裏真的有一整隻鮑魚雖浸在湯中 但也不會過韌湯中買有紅棗 人參等等配料湯底十分濃郁 稠身 雞內釀了些米飯 飯粒煙韌有口感 整體味道不錯 與韓國吃到的差不多-整體來說醬油蟹還不錯 只可惜我們這只沒有蟹膏🙁八爪魚 真的挺鮮甜 下次再來也會再點價錢也尚算合理
剛由韓國回港

醬油蟹還不錯 只可惜我們這只沒有蟹膏🙁
八爪魚 真的挺鮮甜 下次再來也會再點
價錢也尚算合理
2017-06-20 198 瀏覽
🇰🇷新麻浦BBQ🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇰🇷SHINMAPO BBQ🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘百分百感覺💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一直有去完🇰🇷既朋友都話,一世人,點都要Try一次醬油蟹😳😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但因為L小姐一向唔好生蟹,所以都無試🤧今次同Fd gathering,難得撇開L小姐😎就更系要一試!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘特別推介💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣韓式醬油醃生蟹拌飯💲178💬蟹膏出乎意料地唔腥😍,而且好香😍💬將熱飯撈落蟹蓋,飯同蟹膏交融🤤💬拌飯超正,有各式蔬菜,同蟹系絕配😍💬不愧米飯神偷🤣🤣💬生蟹肉蟹腳就無咩特別,記住要蘸汁食!⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣韓式醬油鮮蝦💲128💬一d都唔腥,但肉太實而不夠彈牙😫😫💬食食下都將佢BBQ埋,又有另一番風味😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3️⃣原味燉牛排骨 💲148💬燉湯甜中帶辣,飲唔停口🤤🤤💬排骨肉好多,又嫩又入味😋😋 ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀4️⃣韓式醬油鮑魚💲118💬完全唔顯得生,好入味😍💬簡直食唔停口🤤,希望分
🇰🇷新麻浦BBQ
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🇰🇷SHINMAPO BBQ
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
💘💘💘百分百感覺💘💘💘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
一直有去完🇰🇷既朋友都話,
一世人,點都要Try一次醬油蟹😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
但因為L小姐一向唔好生蟹,所以都無試🤧
今次同Fd gathering,難得撇開L小姐😎
就更系要一試!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘特別推介💘💘💘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣韓式醬油醃生蟹拌飯💲178
💬蟹膏出乎意料地唔腥😍,而且好香😍
💬將熱飯撈落蟹蓋,飯同蟹膏交融🤤
💬拌飯超正,有各式蔬菜,同蟹系絕配😍
💬不愧米飯神偷🤣🤣
💬生蟹肉蟹腳就無咩特別,記住要蘸汁食!
⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2️⃣韓式醬油鮮蝦💲128
💬一d都唔腥,但肉太實而不夠彈牙😫😫
💬食食下都將佢BBQ埋,又有另一番風味😎
3️⃣原味燉牛排骨 💲148
💬燉湯甜中帶辣,飲唔停口🤤🤤
💬排骨肉好多,又嫩又入味😋😋

⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
4️⃣韓式醬油鮑魚💲118
💬完全唔顯得生,好入味😍
💬簡直食唔停口🤤,希望分量可以再多d😫
⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5️⃣韓式醬油八爪魚💲128
💬入口無想像中彈牙,似壽司章魚加甜豉油😳
💬加埋沙律食,好夾好清新🤤
6️⃣藍天檸檬汽水💲28
💬樣似假味,但飲落又唔覺🤣🤣
💬似檸檬雪碧飲品,解渴解辣🤤 ⠀⠀
⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘配菜好多元化,一樣系無限添加😍
🔘特別中意泡菜(refill左三次!)🤤🤤
🥁趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
謝謝支持😁
2017-04-12 776 瀏覽
新麻蒲午市套餐午市套餐介乎$70-$80到 價錢合理且選擇多, 但味道中規中矩1. 海鮮辣豆腐湯辣味欠奉, 味道偏淡, 海鮮份量略少2. 生牛肉拌飯生牛肉可多加調味, 整體亦是偏淡, 普通的비빔밥應該會更好食
新麻蒲午市套餐
1. 海鮮辣豆腐湯
辣味欠奉, 味道偏淡, 海鮮份量略少
2. 生牛肉拌飯
2017-03-23 1256 瀏覽
My Order:Lunch Set - 烤豬肉 ($68)Lunch Set - 燉牛排骨 ($88)覆盆子紅醋汽水酸梅汽水韓國店員先送上小菜,醃海帶酸酸的好開胃喔!泡菜夠辣很適合配飯吃。Lunch Set - 烤豬肉量還真的滿多,很多片豬肉很入味,裡面還有年糕、雜菜金菇等等。一大碗飯伴著吃都吃不完的料阿!這個辣度我個人接受得到,只是烤豬肉片會有小骨頭要小心一點。Lunch Set - 燉牛排骨湯底顏色很深很濃,味道卻有點味精加醬油,不太好吃。泡飯吃又太濃,牛排骨很大塊也夠嫩。覆盆子紅醋汽水好好喝!微微的酒香味~
My Order:
Lunch Set - 烤豬肉 ($68)

Lunch Set - 燉牛排骨 ($88)

覆盆子紅醋汽水

酸梅汽水

Lunch Set - 烤豬肉
Lunch Set - 烤豬肉
Lunch Set - 燉牛排骨
Lunch Set - 燉牛排骨
覆盆子紅醋汽水
好好喝!微微的酒香味~
覆盆子紅醋汽水 / 酸梅汽水
2017-03-18 3168 瀏覽
食過「新麻蒲」之後,再食其他的韓燒,都覺得比不上他!始終覺得他是最好的。而且免費任加的前菜是最多款的!我最喜歡的是黑芝麻醬沙律,我想我會因為愛上這個沙律而常來。沙律這次食都是好新鮮,好爽脆。黑芝麻醬簡直一流。好香的芝麻香,更是帶有甜味!與沙律菜好夾!好好味!韓國拉麵這個拉麵命道不錯,就是價錢有點小貴,因為是沒有料的!完全是淨麵!豬皮這次第一次order 豬皮!原來好好味的,難怪這麼多人order了!見到一碟紅紅的豬皮送上來,是用秘製的辣醬醃製而成。不得不說,辣醬真係好辣!不過,我們欠缺了燒豬皮的技巧,一開燒的時候,都顯得手忙腳亂。但經過一番練習之後,就燒出漂漂亮亮的燒豬皮了。燒豬皮出奇地不油膩!外皮帶點小脆,而裡面就是像啫喱的口感。感覺到滿滿的膠原蛋白!另外一定要讚的是,醃得好好味!帶辣的豬皮,好吃!薄切的五花腩我比較喜歡吃比較厚的五花腩,但是也要試一試薄切的,因為感覺可以燒比較久一點!但是我們錯了,原來薄的五花肉,沒布厚切的五花腩好吃!因為好薄,好快就可以吃了。所以如果燒比較久,會好乾。如果燒到剛剛好,又不脆… 總之就是厚的五花腩好吃了。另外我們點了一碟豬大腸,說真的一般而已。因為帶

食過「新麻蒲」之後,再食其他的韓燒,都覺得比不上他!
始終覺得他是最好的。
而且免費任加的前菜是最多款的!
我最喜歡的是黑芝麻醬沙律,我想我會因為愛上這個沙律而常來。
與沙律菜好夾!好好味!
韓國拉麵
這個拉麵命道不錯,就是價錢有點小貴,因為是沒有料的!
完全是淨麵!
豬皮
但經過一番練習之後,就燒出漂漂亮亮的燒豬皮了。
燒豬皮出奇地不油膩!外皮帶點小脆,而裡面就是像啫喱的口感。
感覺到滿滿的膠原蛋白!另外一定要讚的是,醃得好好味!
帶辣的豬皮,好吃!
薄切的五花腩
但是我們錯了,原來薄的五花肉,沒布厚切的五花腩好吃!

另外我們點了一碟豬大腸,說真的一般而已。因為帶有少少騷味。不過份量是很足就是了!
爐邊蛋是我的最愛,不過「新麻蒲」的爐邊蛋不是免費refill 的,每次要加蛋就要付HKD 22.00。個人覺得不便宜呀,雖然好喜歡吃,但不會再order 多一次。

下次再來,一定會點豬皮,因為真的是太好吃了!其他地方的豬皮都沒有這裡的好吃!
2017-02-22 1423 瀏覽
夜晚同朋友食飯,7點都冇咩人,可能因為係平日掛。4個人食叫左個set 同一壺野飲,都夠飽,因為係咁食蛋。坐低一陣即將上左前菜。前菜有:泡菜、海帶、荳芽、沙律、生菜。當中我覺得個沙律最好食,作唔係落沙律醬,而係d一好似柚子味既蓉,食落有少少甜,好開胃又fresh 。牛+豬套餐2呢個set都有幾多唔同既肉,但係d肉就普普通通,冇過邊種特別好食。另外套餐仲有火炙降霜牛肉壽司,普普通通,可能因為放左一陣凍左,所以唔覺好食。野飲叫左呢個士多啤梨同香蕉味既但係好甜不過呢到可以免費任加爐邊蛋,真係食蛋都食飽😂最後埋單每人200幾,還可以啦唔算抵食。

牛+豬套餐2
野飲叫左呢個士多啤梨同香蕉味既但係好甜
不過呢到可以免費任加爐邊蛋,真係食蛋都食飽😂

最後埋單每人200幾,還可以啦唔算抵食。
2017-02-11 1283 瀏覽
今晚我睇完戲差不多成10點先過黎食,估唔到都幾乎坐滿人!已經唔係第一次食,不過上次係晚餐時段黎食要散叫燒肉,今次因爲甘晏先黎有happy hour 時段bbq套餐,星期五至日同公眾假期要10點後先有,今次時間岩岩好😁個套餐入面有:新麻蒲護心肉、秘製豬頸肉、新麻蒲五花肉、牛肋排肉、特選什錦拼盤(年糕、蘑菇、大蝦)我最最最推薦既係牛肋排肉,佢真係醃得岩岩好!燒完都仲係好juicy!!同埋佢既味係好食到你會不停想encore!! 就算係韓國出名既五花肉我都覺得無得比!總括黎講,呢間燒肉店價性比超高!happy hour 時段好抵,但就算比貴d晚餐時段黎食我都肯!😋😋😋 個牛真係超推介!
今晚我睇完戲差不多成10點先過黎食,估唔到都幾乎坐滿人!

2016-12-25 3882 瀏覽
預早一星期訂位,付$100留位費到達後職員會立即將現金退回Book了8pm, 等一陣就可以入了,安排挻好平安夜最低消費一個二人套餐,我地㨂左牛肉套餐。包括三層焼烤的牛肉及蔬菜,加一個部隊鍋,無限添加的泡菜,前菜,沙律生菜等,仲有一份爐邊蛋,好豐富套餐不包括飲品,我們點了兩杯藍天🍋汽水,好靚又好飲部隊鍋好平通,有麵,茄汁豆,午餐肉,腸仔年糕,好飽肚前菜有四款,但最好味都係泡菜,燒完加肉更正牛肉共三款,厚身的雪花牛肩同已調味的牛肉好香脂肪比例平均,薄薄的肥牛有點肥膩仲有大蝦同半條香腸埋單才發現有八五折,平安夜五百幾蚊二人吃飽飽,性價比甚高
預早一星期訂位,付$100留位費
到達後職員會立即將現金退回
Book了8pm, 等一陣就可以入了,安排挻好

套餐不包括飲品,我們點了兩杯藍天🍋汽水,好靚又好飲

部隊鍋好平通,有麵,茄汁豆,午餐肉,腸仔年糕,好飽肚
前菜有四款,但最好味都係泡菜
,燒完加肉更正

仲有大蝦同半條香腸

埋單才發現有八五折,平安夜五百幾蚊二人吃飽飽,性價比甚高

2016-12-24
慶祝紀念
平安夜
2016-11-25 2455 瀏覽
之前一直都想食呢間韓燒,不過朋友話韓燒冇咩特別,結果遲遲都未去最近發現佢出左個Apple pork BBQ,用蘋果夾豬肉黎食,夠哂創意啦,咁特別就要去食啦!!先食前菜,前菜都好多架,以海帶最好食食完仲可以refill,正!!有沙律有海帶,呢個酸酸地幾開胃,又可以解膩Apple pork BBQ個餐其實幾多款架,例如有五花肉,豬頸肉,蝦,兩隻大菇等等仲有爐邊蛋可以邊燒邊食先將蘋果放係爐邊烘一烘,等佢變軟身然後再用佢/薄餅包住豬肉同蘋果條黎食包哂所有材料就變成咁啦捲埋佢食就最放便蘋果條本身有啲醋味,食落酸酸甜甜更開胃而且加左蘋果感覺清新啲,冇咁膩飲品就有sangria有少少紅酒係入面,味道清甜,夠哂清新同蘋果豬一齊食幾夾

先食前菜,前菜都好多架,以海帶最好食

食完仲可以refill,正!!

有沙律
有海帶,呢個酸酸地幾開胃,又可以解膩
Apple pork BBQ

個餐其實幾多款架,例如有五花肉,豬頸肉,蝦,兩隻大菇等等
仲有爐邊蛋可以邊燒邊食
先將蘋果放係爐邊烘一烘,等佢變軟身
然後再用佢/薄餅包住豬肉同蘋果條黎食
包哂所有材料就變成咁啦
捲埋佢食就最放便
蘋果條本身有啲醋味,食落酸酸甜甜更開胃

而且加左蘋果感覺清新啲,冇咁膩

飲品就有sangria
有少少紅酒係入面,味道清甜,夠哂清新

同蘋果豬一齊食幾夾
2016-11-06 2418 瀏覽
韓式食具及調味料韓式沙律,都可以。另外,有生菜附上可包住燒肉食冇咁熱氣。唔夠可以添加生菜。有不同配菜,味道一般。有蛋漿伴爐,有碎洋蔥在內,味道ok,不過唔可以等太耐,蛋會燒過火冇咁好味,如果要再加$28。有三層不同嘅食物,第一層主要係菇類、蝦同腸仔,第二層係五花腩同另一款有味小塊豬肉,底層就係大塊有味豬肉。兩杯有酒精嘅果汁,顏色非常吸引,味道甜甜的,其實飲落兩杯都冇乜大分別,飲唔到乜果味。最後,侍應remind五花腩要換過鐵版才燒,可能係冇咁直接比火燒,冇咁易燒黑。味道一般。
韓式食具及調味料
有不同配菜,味道一般。
2016-09-28
2016-10-25 5220 瀏覽
位處銅鑼灣最旺的地方,其實有很多選擇。單論韓式也有好幾間,不過遷就友人的辦公室位置關係,我們選了地鐵站C出口一出就見到的新麻蒲。他們有做午市非燒烤套餐,價錢定在$68-$88之間,選擇約十來款,都是常見的韓式粉麵飯。不過他們做了一個很有趣的優惠,買三送一。如果三個人來,就可以免費多一個餸,四個人來的話就是其中一個免費。餐牌的選擇以彩色印刷,可圖索驥,很方便。與很多韓式餐廳一樣,一支水自己慢慢斟。叫了一個海鮮豆腐,一個炒豬肉。先來的是五款前菜,都是可以免費refill的。薯仔是最出色的,所以我們refill了。其他如海帶比較油,泡菜惹味但不算太辣,但都很有水準。先來的是豆腐湯,一隻大蝦,一隻帶殼的蜆外,就好像沒有甚麼海鮮料。只有豆腐和大葱。其實這個湯是好好味的,好味在於它的辣味很濃,而豆腐卻又中和了那種"死辣"的辣味,海鮮的味道雖然已經全被掩蓋,但因為在辣湯與豆腐之間有著另一種"勢力,所以味道就變得立體了。而看起來很多的大葱,增加了口感,也因為葱味的刺激,讓本來是一種辣的辣湯"鮮活"起來。另一個烤豬肉無想過湯汁這麼多,豬肉片又薄又滑,咬落去好像生滾肉片湯的肉片。內裡的韓式粉絲為數甚多,基

餐牌的選擇以彩色印刷,可圖索驥,很方便。
與很多韓式餐廳一樣,一支水自己慢慢斟。
叫了一個海鮮豆腐,一個炒豬肉。

另一個烤豬肉無想過湯汁這麼多,豬肉片又薄又滑,咬落去好像生滾肉片湯的肉片。內裡的韓式粉絲為數甚多,基本上不配白飯也是可以的。而這個如湯似汁的"湯",味道帶甜,而暗藏微辣。是一個很好餸飯的餸。
韓式食品其實除了炸雞和燒肉外,其實還有很多是以涼伴,鍋盎形式的。聽說這主要原因是韓國以前的冬天很凍,平民百姓能吃肉的人本來就不多,以滾熱辣的形式可以將很多餸頭餸尾煮埋一碟,感覺上就有很多。而在沒有營養和肉食的機會下,食熱食就是最有效的保溫方法。

加上韓國很久以前已經是強調"醫食同源",看過韓劇的大概可能有些印象吧?食東西的時候,其實也是在醫療,在養生。而很多食物,尤其能作為食療的,很多時都是要慢煮,甚至燉的。這也是為何韓式熟食菜譜裡,這類鍋,盎的比較較多有關。

價錢連加一$150兩位,很抵吃。
2016-10-25